2018-02-16 85 瀏覽
年廿八,去咗銅鑼灣想行年宵,去之前食了一間好多fans的豬扒飯店。門口的擺設好有懷舊風情!每人填一張紙落單。我叫了「話梅花雕豬手」,配飯。豬手斬件上,有4件咁多。燜得好唸,入口不癡牙,值得讚。豬手以話梅加花雕酒一齊燜,應該仲有其他調味料,夾埋一齊好配合,醒胃得來又化解豬手的肥膩!主角上台!「秘製豬扒」配撈粗麵。汁揀咗咖喱汁。先講份量,足足3大件,睇相都見到係覆蓋晒個碗面咁大㗎!試過之後,感覺呢個秘製豬扒,炸得鬆脆可口,肉質鮮嫩,仲好juicy!塊肉身係差不多筷子兩倍咁厚!餸完撈麵都未食晒全部豬扒!另外點了「椒鹽魷魚鬚」。略嫌炸得燶咗d

每人填一張紙落單。

我叫了「話梅花雕豬手」,配飯。

主角上台!「秘製豬扒」配撈粗麵。汁揀咗咖喱汁。
先講份量,足足3大件,睇相都見到係覆蓋晒個碗面咁大㗎!

另外點了「椒鹽魷魚鬚」。略嫌炸得燶咗d

25 分鐘 (堂食)
2018-02-16 101 瀏覽
每一年年三十晚都會同爸爸媽媽去維園花市行個大運,今年都唔例外,見十一點幾出到去,不如就食埋午餐先去行啦!於是我哋選擇咗呢間炊豕店!十二點仲未算太多人,廚房裝潢好retro,眼見全部員工都穿著一件”我們都是吃豬扒大的”T-shirt原原全全係我嘅心聲啊!!柯打嘅時候啦,正如一般香港人一樣,見到期間限定四個字,緊係要第一時間叫啦,即時捉爸爸叫避風塘豬扒撈幼麵($60),媽咪就選擇左秘製豬扒(咖喱汁)小飯($57,因為小飯可以減$1架),致於我因為想留肚去年宵食嘅關係,就柯打左炸芝麻雞亦(2隻)($26)同埋涼伴大豆芽($18)+$5就有杯柚子蜜。避風塘豬扒熱辣辣炸得好juciy,食豬怕最唔鐘意就係食筋,但係呢到食落又無咩筋,又鬆,唔會好硬。避風塘嘅精髓就係啲炸蒜!!撈埋啲麵一齊食真係一流呀!秘製豬扒同樣出色!咖喱汁係甜咖喱黎嘅,甜得黎又會真係回辣,唔會好似日本咖喱咁得個甜字。裡面有粒薯仔,亦都好諗架!涼伴大豆芽入面有埋豆卜,食到有少少醋同麻油味,好refreshing!炸芝麻雞亦係即叫即炸,crispy得黎亦都同佢地嘅豬扒一樣,到啲汁!正啊!

2018-02-15
  • 炸芝麻雞亦
  • 秘製豬扒(咖喱汁)
  • 避風塘豬扒撈幼麵
  • 涼伴大豆芽
回憶青蔥歲月。。。昨日那份美, 你可有把它留住?留住的 歲月情懷 ,可曾敵得過生活惱人的壓迫? 自己心態的改變丶和被磨蝕的稜角?不是福福郎突然變得文青, 而是因著環境的改變,我們也要代入其中,說些切合環境的話語。雖然沒有五月天的時光機 。。。今夜,和兒時好友來到 禮頓道後街的這間 人氣炸豬扒店, 一室的懷舊裝修, 配上中學課室的座椅 ,和九龍錶行的nostalgic 掛牆鐘, 真是令人感覺像是時光倒流, 回到從前。Those were the days 的感覺躍然而出!返學當然少不了要排隊, 我前面大大話話有十個人在等著入班房呢!! 可見呢間學校啲質素應該不差。。。值得期待。店家的格言是:「 我們都是吃豬長大的!」 因此這家店 獨沽一味專攻豬扒料理。 就是這樣,在雲與清風共舞下日復日丶年復年 默默耕耘,而在不知不覺之間 做出個名堂來。餐廳採用開放式廚房, 正好給了一個黃金機會福福郎 去偷師 學做黃金豬扒。我們坐下後便,立即點了店家的名物 。。。避風塘豬扒飯 ,還有豬扒(肉燥汁)撈粗麵來試試。 厚切的豬扒 塊頭很大, 把整個公雞碗也覆蓋了。 豬扒外層炸得金黃脆口, 吉列脆脆外層厚 薄得宜
回憶青蔥歲月。。。
昨日那份美, 你可有把它留住?

厚切的豬扒 塊頭很大, 把整個公雞碗也覆蓋了。 豬扒外層炸得金黃脆口, 吉列脆脆外層厚 薄得宜, 咬下去口感鬆軟卻沒有咬到一口油。
醃豬扒的秘製香料 ,味覺告訴我應該是台式的 ,準備醃料的 師父一定水準甚高, 可以把豬扒醃得那麼入味,雖然豬扒是厚切的, 但仍無阻味道深入到肉裏面。

豬扒的肉質 比較冧, 但 因為是厚切的關係 ,厚厚的肉層吃起來仍然口感十足 , 很有咬口 ,豬味也很濃郁 ,整體來說我覺得水準甚佳, 難怪排隊的人龍每天絡繹不絕。

讀者常常說, 有圖有真相 !!
好啦! 現在 豬扒拼圖大曬冷。一次過俾大家睇曬兩款豬扒!!!

yummy 。。。yummy。。。

豬扒(肉燥汁)撈粗麵

避風塘炸豬扒飯

除此以外我們還試了一款店家的其他小食:
酥炸魷魚鬚。。。

飲品方面,我們則選了熱柚子蜜。它 可以在這個 乍暖還寒的季節, 幫助我們增加維他命C,增強 體質和抵抗力。

後記:
人總不能永遠活在過去!偶爾懷舊一下 ,抒發一下對現實生活的不滿,尋回昨日的你。。。 是可以的。但懷緬過後 ,還是應該抖數精神,積極進取去爭取未來更大成就。

今夜,可能我們還只是普普通通的平凡上班族,但希望十年後的我 ,也能像這一家豬扒名物小店炊豕店一樣。。。 打出一個名堂丶 做出個未來。

寫完食評後的第二天, 偶爾從報章看到前八佰伴「揸fit人」「阿信之子」和田一夫 破產後的專訪。

印象最深刻的 就是他說他從母親那裡學到「無一物中無盡藏」的哲學。。。

「當什麼都被丟掉了,反而是件很偉大的事情;一無所有的時候,反而無窮無盡,有無限可能。」

當年又有誰想到 , 一家開在車房旁邊兼一到晚上就 烏燈黑火沒有行人的小路旁,不起眼的炸豬扒飯小店丶 一塊弄得好味的豬扒 ,竟然可以 由零開始做到成功 , 替店長肩負起 養家的重任 。從沒有知名度 。。。到在銅鑼灣工作的人無人不曉。。。

因為「歸零並不是一無所有,失敗才能重新回到原點,從零學習就好,重新說服自己,把失敗當作動力,跳到下一個階段。我新的人生將從此開始。」

立此憑證 ,由這一分鐘開始努力!!

願互勉之。
2018-02-13
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
2018-02-13 88 瀏覽
澳門朋友遠道而來兼即日來回,最啱就去銅鑼灣行行走走,澳門出名豬扒包,銅鑼灣都有炊豕店,只要你都愛豬,總有一款啱你口味下晝三點依然大排長龍,密密麻麻既位置,唔洗等好耐就入得,坐椅用十大武器之首既摺櫈,加上一句我們都是食豬大的,充滿大排檔氣息既小店沖繩豬軟骨撈幼麵($56)豬軟骨炆到軟稔,又唔會骨肉分離,味道偏淡,配上爽脆蓮藕同多汁蘿蔔,我個人都係鍾意佢既炸豬扒多啲咖哩汁秘制豬扒撈粗麵($58)朋友都讚豬扒炸得鬆軟,咖哩汁唔會太辣有兒時味道酥炸鳳尾蝦($24)呢個價錢當然唔會有原隻大蝦,蝦肉鮮甜又唔會油淋淋跟餐(+$7)有支100%蘋果汁,唔會太酸幾好飲

跟餐(+$7)有支100%蘋果汁,唔會太酸幾好飲

2018-02-13 120 瀏覽
店名講明出名炸豬扒,但我就諗住試埋豬軟骨,點知中伏(?)。夜晚搵路有少少暗and遠mtr,所以唔顯眼,但跟住地圖行易搵到。店面唔算多位,大約25左右,計埋bar枱。都多人等位and見有人等外賣,等左5-10分鐘,安排bar枱坐。叫左豬扒肉燥汁飯($54),豬軟骨少飯(原價$56,少飯$55),熱柚子蜜(加$5),汽水(加$5)。望住佢逐塊豬扒蘸粉炸,炸粉唔厚,豬扒大件,蓋住成個碗。幫你切好5件,chopchop聲好脆,每碗都有菜附送,豬扒唔油膩,夠哂飽,睇見到覺得抵哂。不過輪到豬軟骨飯上菜個陣,得1舊豬軟骨,其餘係碎豬軟骨肉,食3咬就冇哂。我望見個豬扒飯同豬軟骨飯,sad左,真心咁大差別,但係我見其他人個碗豬軟骨,有成3至4件原件,唔係得d碎肉。係唔係因為叫左少飯,連帶份量細左((?)。我見其他食評既相d豬軟骨多好多,冇再試既衝動。去食既朋友,都係食豬扒飯啦。餐牌仲有叉燒蛋飯,厚切午餐肉等揀。雖然逼,但係衛生幾好,見d廚師幾乾淨咁處理食物。因為個豬軟骨飯,令我對佢印象差,即使豬扒大件and脆......

叫左豬扒肉燥汁飯($54)豬軟骨少飯(原價$56,少飯$55)熱柚子蜜(加$5)汽水(加$5)。望住佢逐塊豬扒蘸粉炸,炸粉唔厚,豬扒大件,蓋住成個碗。幫你切好5件,chopchop聲好脆,每碗都有菜附送,豬扒唔油膩,夠哂飽,睇見到覺得抵哂。不過輪到豬軟骨飯上菜個陣,得1舊豬軟骨,其餘係碎豬軟骨肉,食3咬就冇哂。我望見個豬扒飯同豬軟骨飯,sad左,真心咁大差別,但係我見其他人個碗豬軟骨,有成3至4件原件,唔係得d碎肉。係唔係因為叫左少飯,連帶份量細左((?)。我見其他食評既相d豬軟骨多好多,冇再試既衝動。去食既朋友,都係食豬扒飯啦。餐牌仲有叉燒蛋飯,厚切午餐肉等揀。雖然逼,但係衛生幾好,見d廚師幾乾淨咁處理食物。因為個豬軟骨飯,令我對佢印象差,即使豬扒大件and脆......
2017-09-21
2018-02-13 56 瀏覽
平時都係約埋人先一齊行街,但呢日獨行俠晌銅鑼灣行下,畀個人自己放工relax一下,行完街當然就要解決食嘅問題,最終行到去丹麥餅店附近搵食好耐之前我已經食過炊豕店,當時間鋪仲係換馬路嗰邊,行下行下先知佢地搬咗,印象中好好食又平,值得再去8點幾嚟到都係要排隊,當中佢地豬扒好出名,但由於吃得太多煎炸嘢,今次點了話梅豬手撈粗麵嚟食,先係個人感覺上撈麵如果多啲汁就去,但佢地個豬手好入味,食落仍有啲脆口,無淋過毛巾,份量上麵同料算大份,麵亦都無好淋,有咬口,吃完剛剛好,加埋個嘢飲夠晒數

2018-02-08
2018-02-09 108 瀏覽
去咗一個懷舊嘅地方好有70年代嘅感覺環境好適合打卡 一張單一個人好清晰點左個前菜 海蜇有芝麻好入味又凍凍地幾開胃重點叫左個避風塘豬扒撈面勁厚切多肉份量好多 冇肥膏食落個豬扒唔辣幾正 因為我走辣再撈埋個幼面有好多炸蒜 味道幾好 另外 叫左個秘製豬扒(肉躁汁)除左又係勁厚切份量多之外如果唔食辣嘅朋友可以點這個因為我覺得個肉躁汁幾好配反好夾好開胃 重點又唔貴又飽肚平民價錢 高質食物但記得早d到我配左個熱柚子蜜 天氣咁凍好match
去咗一個懷舊嘅地方

重點叫左個避風塘豬扒撈面
勁厚切多肉份量好多 冇肥膏
食落個豬扒唔辣幾正 因為我走辣
再撈埋個幼面有好多炸蒜 味道幾好

另外 叫左個秘製豬扒(肉躁汁)
除左又係勁厚切份量多之外
但記得早d到
我配左個熱柚子蜜 天氣咁凍好match

避風塘豬扒撈麵
2018-02-08
5 分鐘 (堂食)
避風塘豬扒撈麵
2018-02-08 64 瀏覽
香噴噴的一碗飯這碗飯是用心的,炸豬扒沒想像呢碗那麼大塊,點叫的份量有分大中小飯,但對於我自己的食量小飯是不浪費食物,豬扒酥炸香口,脆卜卜的外皮,肉質軟滑店鋪鎮店之寶呢香蘇尤魚,尤魚軟硬適中,香脆外層配上甜醬芝麻,非常滿足小食之中最搶手,原隻鮮蝦以為天婦羅,蝦鮮甜十足,大大隻,酥炸的味道令口感提升歺廳飲品好特別,其中點叫蘋果汁止渴,以為汽水,怎料果汁100%蘋果汁非常特別,一般的歺廳都沒有這類飲品!
香噴噴的一碗飯

店鋪鎮店之寶呢

香蘇尤魚,尤魚軟硬適中,香脆外層配上甜醬芝麻,非常滿足

一般的歺廳都沒有這類飲品!

2018-02-05 107 瀏覽
依排冬天勁凍,成日得幾度☃️平時覺得炸野太熱氣,但凍起上黎反而特別想食炸物😝雖然佢主打炸豬扒,但都有其他野食選擇,例如豬軟骨、豬手等。我同朋友今次叫左兩個豬扒飯,再加啲小食。避風塘豬扒($60,滷水蛋另加$7)有啲似避風塘炒蟹陣味,脆卜卜同帶小辣,豬扒唔會好乾身,夠腍,炸粉厚度可以接受,如要去皮都唔難。飯偏多,建議少飯,仲有得慳錢添秘製豬扒肉燥飯($59)其實豬扒就差唔多,但呢款比避風塘個款感覺健康啲,底有台式風味肉燥汁~小食叫左海蜇同大豆芽。大豆芽普通冇乜特別,海蜇酸酸地幾好食,再彈牙啲會更加正,唔太辣。Overall算係ok,價錢唔算太貴,我地兩個人食其實每人一個飯都已經好夠飽

避風塘豬扒($60,滷水蛋另加$7)

飯偏多,建議少飯,仲有得慳錢添

秘製豬扒肉燥飯($59)

2018-02-03 116 瀏覽
同朋友睇完電影趁時間仲早即刻行去排隊試呢間想試好耐既豬排,7點去到都已經開始排緊隊,彩等左15mins就可以入去,排隊果時門口有點餐紙放便大家一入到去就可以order👍🏻我同朋友點左期間限定避風塘豬扒撈粗麵加滷水蛋同3款小食避風塘豬扒一上枱好吸精,豬扒大大舊而且鋪滿好香既炸蒜粒,豬扒炸得香脆鬆化,肉質鮮嫩而且鎖住晒肉汁,炸漿簿肉厚,外層重咸香味.撈麵麵質彈牙撈麵汁香,好有驚喜涼拌大豆芽帶小小咸味豆芽爽脆中間夾有豆卜幾清新開胃.辣味海蜇唔會太辣而且海蜇入味脆口,帶小小芝麻香椒鹽魷魚鬚好驚喜,魷魚鬚鮮味出,炸得脆而不油,炸漿依舊簿簿一層唔會成口粉同油,沾上小小醬汁小小酸減少罪惡感.整體上菜快雖然人流多但水準👍🏻

我同朋友點左期間限定避風塘豬扒撈粗麵加滷水蛋同3款小食

涼拌大豆芽
帶小小咸味豆芽爽脆中間夾有豆卜幾清新開胃.

辣味海蜇
唔會太辣而且海蜇入味脆口,帶小小芝麻香

椒鹽魷魚鬚

整體上菜快雖然人流多但水準👍🏻
2018-02-02 167 瀏覽
係銅鑼灣行完街,黎到呢條食街搵食見到有豬扒飯食,即入去!好彩有位咋,因為過多陣已見佢大排長龍不過位就逼少少,唔緊要啦,野食搭夠就得!叫了避風塘豬扒飯 睇見都流口水! 賣相吸引,豬扒新鮮整咁,熱辣辣!加埋d香蒜粒好正! 豬扒炸得鬆脆 不過唯一不足係唔辣姐!但咁香口食,真係成碗飯比我一野KO!最正係50幾60蚊就食到,而且無味精,食完唔口渴咁凍我叫咗柚子蜜熱辣辣好暖胃又潤喉,欣賞佢唔太甜真心推介佢富香港特色的避風塘豬扒飯,第到食唔到
係銅鑼灣行完街,黎到呢條食街搵食
不過位就逼少少,唔緊要啦,野食搭夠就得!
避風塘豬扒飯

叫了避風塘豬扒飯
豬扒炸得鬆脆
不過唯一不足係唔辣姐!但咁香口食,真係成碗飯比我一野KO!
最正係50幾60蚊就食到,而且無味精,食完唔口渴

柚子蜜

咁凍我叫咗柚子蜜

熱辣辣好暖胃
又潤喉,欣賞佢唔太甜

真心推介佢富香港特色的避風塘豬扒飯,第到食唔到
避風塘豬扒飯
柚子蜜
2018-02-01 101 瀏覽
My Order:秘製豬扒肉燥汁撈粗麵 ($54)秘製豬扒咖喱汁飯 ($58)Lemon Tea (+$5)C+ Lemon (+$5)秘製豬扒肉燥汁撈粗麵以豬扒為主打的餐廳,主角當然出得了廳堂,Size大件到把底下的粗麵都蓋過。豬扒炸皮很薄炸完肉感不乾,咬下去不會是滿滿油分,再加上炸蒜粒非常惹味。粗麵的部分,肉燥汁很多,每根麵都被肉燥包圍了。而且吃到底時,看到肉燥汁的真材實料,有一顆顆小腩仔滷成的,大讚大讚=D秘製豬扒咖喱汁飯咖喱汁是分開上還有馬鈴薯在裡頭,整體不算辣,咖哩配飯也是絕配呀!強烈建議女生要少飯,真的吃不完!!
My Order:
秘製豬扒肉燥汁撈粗麵 ($54)
秘製豬扒咖喱汁飯 ($58)
Lemon Tea (+$5)
C+ Lemon (+$5)

秘製豬扒咖喱汁飯
秘製豬扒咖喱汁飯
2018-01-03
2018-01-28 105 瀏覽
豬豬豬扒呀👻👻👻睇完與神同行就嚟呢到食晚餐,星期六夜晚真係好爆,等左半個鐘先入到💀💀 好彩係最後幾張枱,仲食到撈粗👻 先嗌左個避風港豬扒飯($60)🤤🤤 豬扒炸得非常香脆,粉唔多,啖啖肉!而且沾滿左椒鹽,食落又香又辣😈 撈飯食係好惹味,不過就小小偏咸!另外嗌左撈粗跟豬扒咖哩汁($58)🤗🤗 咖哩汁一樣香濃,同粗麵好夾💁🏻 小食分別點左炸魚蛋同海蟄👅👅魚蛋小小辣,有d木魚同花生碎係上面,所以食落有多重口感😗😗 汽水加5蚊就有,好抵!

先嗌左個避風港豬扒飯($60)🤤🤤

另外嗌左撈粗跟豬扒咖哩汁($58)🤗🤗
咖哩汁一樣香濃,同粗麵好夾💁🏻

小食分別點左炸魚蛋同海蟄👅👅
魚蛋小小辣,有d木魚同花生碎係上面,所以食落有多重口感😗😗

汽水加5蚊就有,好抵!
2018-01-25 135 瀏覽
這間在銅鑼灣吃豬扒的小店一向是我的最愛,雖然店的位置比較偏僻,在一條小巷中,但每逢夜晚都會有一條長長的人龍。店內座位不多空間不大,但卻給人一種很舒適的感覺,店員衣服上寫着: 我們都是吃豬大的,十分可愛。今天來到這裏是因為想試下避風塘豬扒。我這碗點的是避風塘豬扒飯加炒蛋,一碗大大的,上面的豬扒有四五件厚厚的疊在飯上,看上去食慾大增,而且避風塘蒜碎已經傳來一陣陣的香味。豬扒是一貫的厚,外皮不算脆但是很香口,豬味濃郁但不騷,肉質嫩滑,配上避風塘蒜粒脆脆的增加口感,令人忍不住一口接一口吃下去。建議可以配個炒蛋或煎蛋,令味道更加豐富。另外一碗是我最愛的肉燥汁豬扒幼麵,加了厚餐肉和滷水蛋。其實我比較喜愛配幼麵,仍保持咬口沒有煮得過淋,並吸滿了肉燥汁,肉燥汁有點像台灣滷肉飯的滷肉碎粒,配上香酥豬扒超好吃。另外厚餐肉也是有炸過的,餐肉真的有一吋厚毫不誇張。如果能炸得脆一點則更好了。滷水蛋也醃得入味,但仍是覺得配炒蛋或煎蛋味道會更正。這頓飯埋單只是160,兩碗巨型豬扒飯加上飲品,在銅鑼灣的地段來說真是十分超值了。

2018-01-20
2018-01-24 118 瀏覽
因為有朋友成日喺附近游水嘅原因,以前成日都會嚟炊豕店食炸豬扒,但佢搬咗之後就一直未去過,今日就特登去試下水準有冇差到先。今次我地2個人就叫咗2款小食,分別係麻辣大炸魚蛋同辣味海蜇。飯方面就叫咗一個蔥油豬扒飯+厚餐肉同埋一個最出名嘅秘製豬扒飯。飲品方面就一個飲蘋果汁,一個飲橙汁。先講小食先,麻辣大炸魚蛋同辣味海蜇辣度中等,食唔倒辣嘅朋友都可以接受得到,麻辣大炸魚蛋十分弾牙,配合辣椒醬真係不錯!秘製豬扒飯係一向食開的,水準依然維持倒。哩個價錢喺CWB有咁大大塊豬扒,性價比真係好高,尤其豬扒炸得香脆而又唔會刮口。蔥油豬扒飯係期間限定的,而我就另外加咗塊厚餐肉。豬扒上面鋪嘅蔥油炒得十分香,連埋豬扒一齊食味道配搭得十分好。餐肉厚切煎香,雖然唔係咩名貴食材,但都足以令我開心一整日。

2017-11-30