2019-10-01 5803 瀏覽
筆者數年前路經炊豕店,已被那懷舊的裝修吸引,可惜當時已吃飽,無緣入內一試。及後來銅鑼灣的日子總在星期日,終於到昨晚才第一次進店用餐。店舖已搬至加路連山道,裝潢是搶眼的工業風格。店舖面積不大,到店時大約六點半,還有少量空位,未到七點就坐滿。點餐紙攝在筷子筒內,一人一張自己剔選想吃想喝的項目,方便之餘不怕點餐過程聽錯。餐廳以豬肉料理為主,小食方面會見到豬肉以外的選擇,如雞翼、魷魚鬚等。筆者和男友各點一個套餐,再加個芝麻雞翼share。點餐後飲品先來,冷藏過的飲料很解渴,難得的是鮮果汁也只加$8,不算太貴。主菜豬扒飯上桌的時候,兩大碗炸豬扒看上去很壯觀😂葱油豬扒飯 (8/10): 葱油很香,豬扒咬下去油香四溢,飯量很多,建議女生叫少飯。秘製豬扒飯(肉臊汁)(8/10): 豬扒是沒有分別的,都是又juicy又淋,只是白飯上面澆了肉臊汁,多了份甜味。芝麻雞翼 (8/10): 雞翼香脆,入面和豬扒一樣juicy,推介😋Summary: 整體性價比很高,服務也不錯,以客流量這麼高的店舖來說沒有催促你盡快點餐,食完亦只是幫你整理桌面,感覺良好。題外話:見到有人order外賣,膠袋上的logo很可愛😍

店舖已搬至加路連山道,裝潢是搶眼的工業風格。

主菜豬扒飯上桌的時候,兩大碗炸豬扒看上去很壯觀😂

題外話:見到有人order外賣,膠袋上的logo很可愛😍

2019-09-30
  • 肉燥汁豬扒飯
  • 芝麻雞翼
2019-07-07 8306 瀏覽
今日又去南華會打波啦, 南華會附近有一條加路連山道是食街, 各式食肆林立而且價錢相宜。 打波之前就去搵食, 今日是一間要排隊的台灣小店,炸豕店。 店舖面積不大, 但在無虛席,還要在外面等15分鐘才可入內用餐。單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。豬扒飯一送上來我有點震驚, 他是整塊大豬扒放在碗的上面,幾乎你是看不到下面的飯。 豬扒是厚切的,豬扒外脆內軟,咬落去可以啩一聲,脆卜卜的炸漿應該是他們獨有的, 跟日本 韓國的炸豬扒完全不一樣,不會太乾身, 這樣肉質才可以保留鮮嫩肉汁豐盛,雖然係比較咸一點, 跟從台灣人喜歡吃重味食物的習慣。話梅豬手,話梅味十足, 食落一知道就係用咗 咸話梅, 煮得非常冧,骨膠原十足,如果可以加返多一點糖調調味會更佳。台灣米好好味, 特別係配埋佢嘅肉燥汁, 雖然應該係煮咗一段時間,但是豬肉都唔會話好鞋。椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。我們去的時候剛好快到店員用膳的時間, 店員阿姐拒絕使用吧檯接客,因為是給員工用膳的, 他關心其他店員福利這是值得一讚。食飽飽才有氣力去玩, 又是一個快樂的假日。滿分為

單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。

椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。

鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:7
衛生:7
服務:8
價錢: 9
舒適度:7
總分:8
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
  • 話梅花雕豬手
2019-11-27 0 瀏覽
很久沒有來這邊,剛好要到附近辦點事,本來想去榮式雞扒,當時不知道原來搬了隔離街,12點到見這間人氣都㕵,剛剛有一個位不用排隊,就試吓。環境方面十分擠迫,坐在路口,要就住就住坐,服務員傳菜也會被碰到手踭。不過在小食店lunch都係食完就走不會要求太高。食物方面點了蔥油豬扒飯,飯量是十分多的一定夠飽,早知點少飯,避免浪費又可以減$1。等了幾分鐘我的蔥油豬扒到了,賣相不錯可是豬扒沒有肉味,蔥油也不見得香,不明白為何那麼多好評。應該不會再來了。

環境方面

食物方面

應該不會再來了。
2019-11-25
2019-11-25 0 瀏覽
其實黎過炊豕台好幾次!每一次都俾佢嘅滷肉炸豬扒飯吸引住!雖然邪惡,但係真係10分滋味同滿足...是晚我兩口子叫咗兩個飯同埋兩個小食!今晚突然想食簡簡單單,所以叫咗煎蛋厚切午餐肉飯!厚切午餐肉認真唔野少!YAM咗少少瞓喺面10分脆口!除此之外,,我哋都有叫一個期間限定,泰式炸豬扒飯!配左一啲青瓜絲同埋花生碎喺面,加上酸甜嘅泰式醬,當然有classic嘅炸豬扒!真係相當滿足😎之後我哋當然有叫炸雞翼&炸魷魚鬚。。唔使講都知好好食。。今晚食咗咁多油膩野,真係要還!😅
其實黎過炊豕台好幾次!每一次都俾佢嘅滷
肉炸豬扒飯吸引住!雖然邪惡,但係真係10分滋味同滿足...
是晚我兩口子叫咗兩個飯同埋兩個小食!
之後我哋當然有叫炸雞翼&炸魷魚鬚。。唔使講都知好好食。。
今晚食咗咁多油膩野,真係要還!😅
2019-11-25 0 瀏覽
今天路過銅鑼灣,發現了一間名字很特別的小店,門外有一條排隊等候區,證明小店人氣十足,趁現在是非繁忙時間,我當然要入內一試啦😋店內的悉心的佈置也提及到店名的由來,小店名原來讀「吹」「始」店,意思是用火燒的豬肉,所以店的招牌菜亦是炸豬扒飯,各國款式也有呢🤩🤩🤩最後點了人氣推介的蔥油豬扒飯$62, 秘製咖喱汁豬扒飯 $62及椒鹽魷魚鬚 $38豬扒飯上枱時十分吸睛,因為飯很大碗,炸豬扒厚切密佈飯碗,加上濃郁的蔥蓉鋪面,香氣滿溢,是等不及馬上咬一口炸豬扒,一咬落去香脆得吱吱作響的外表,肉嫩而不韌,是豬肉嘅最高境界,另外咖喱豬扒飯因為咖喱汁是另上的,所以吃起來更加香脆,吃了一大半時才發現蔥油豬扒飯是有汁才底下,再看看才發現,原來枱上有一瓶頭抽也是可以拌飯吃的,對於沒有太大飯癮的我,也想一口接一口把白飯吃光另外椒鹽魷魚鬚是剛炸起的,香脆可口,另配上酸酸的汁,跟魷魚鬚很搭配,更減油膩感

2019-11-21 0 瀏覽
呢間豬扒飯口碑超好 係銅鑼灣打工仔嘅飯堂之一 一到午市放飯時間 人龍不斷 座無虛席今日特登揀咗非繁忙時間過來光顧 結果都係坐滿曬人 真係誇張 店內充滿香港懷舊特色 地方細細 但勝在有一種人情味 店內食物款式好少選擇 但係這是店舖的一大特色 因為店主想把豬扒做好 而且份量多得驚人 價錢合理平民化蔥油豬扒飯 充滿懷舊特色 未食已經流曬口水 豬扒已經預先切件 方便食客享用 而且豬扒又大又厚 完全覆蓋底層嘅飯 仲有一大堆蔥油 非常惹味厚切豬扒啖啖肉 真是讓人一試難忘 豬扒全部都係即叫即炸 外酥內嫩 仲有好多肉汁㖭濃濃的蔥油的香味拌飯確實是冇得彈 結果我係一粒飯都冇淨 掃光光另外+$10 追加咗一片超級厚切嘅午餐肉 仲要係炸過嘅午餐肉 確實非常邪惡 午餐肉嘅獨特香味 是我最喜歡的肉燥豬扒撈粗麵 店內秘製的肉燥汁 簡直是俘虜了不少食客的心 味道濃沃還有粒粒肉碎 拌飯或拌麵都非常合適豬扒脆漿夠薄 入口一點也不油膩 醃製的味道 不會過於鹹實欣賞小店落力做好豬扒 有一句說話講得好啱貴精不貴多 用心鑽研是有回報的 難怪有咁多捧場客啦

豬扒脆漿夠薄 入口一點也不油膩 醃製的味道 不會過於鹹實

2019-11-19 152 瀏覽
🍴ᴍᴀɪɴ·蔥油豬扒飯 $60 (加煎蛋+$8)﹟個蔥油飯真係好香口, 塊豬扒新鮮即炸, 熱辣辣又卜卜脆, 不過就欠缺左juicy🤔同埋有少少偏咸, 勝在佢價錢親民又食得飽, 都可以一試😋🍴ᴍᴀɪɴ·肉澡滷蛋飯 $52﹟個飯一開始望落覺得好似好多肥豬肉, 但原來d五花腩肉入口即溶, 食落冇左果種肥肉既感覺, 加埋個汁黎撈飯食, d飯唔會覺得乾😉🍢sɴᴀᴄᴋ·辣味海蜇 $20﹟個海蜇偏咸, 而且對食辣既朋友仔黎講, 應該feel唔到有辣味😂份量都唔算大太份🙈
🍴ᴍᴀɪɴ·蔥油豬扒飯 $60 (加煎蛋+$8)

🍴ᴍᴀɪɴ·肉澡滷蛋飯 $52
肉燥滷蛋飯

🍢sɴᴀᴄᴋ·辣味海蜇 $20
辣味海蜇
肉燥滷蛋飯
2019-11-17 168 瀏覽
呢排係街既店鋪都好早收,所以我地今日係銅鑼灣經過呢間餐廳,又咁岩唔洗等位,即刻入去坐。點知坐唔夠5分鐘,出面排哂出龍,好彩入得黎合時😆我今日想食d野味少少既野😂😂😂所以叫左咖喱味💕少飯。等左10-15分鐘,食物到。超級厚切豬扒!!飯我叫少飯所以岩岩好。 塊豬扒好好食,豬扒勁厚肉!😍😍😍😍 咖喱汁係另上!十分好!下次再黎食先🤗
點知坐唔夠5分鐘,出面排哂出龍,好彩入得黎合時😆
我今日想食d野味少少既野😂😂😂所以叫左咖喱味💕少飯。
2019-11-16 289 瀏覽
行過路過唔好錯過, 炊豕店呢間舖嘅嘢食真係大件夾抵食。是晚八點三左右去到,等咗五分鐘就有位。 舖頭入面只有十幾個位,坐既係圓凳, 所以都係速食店,唔好預可以坐低慢慢傾計。我地叫咗蔥油秘製豬扒飯同埋沖繩豬軟骨飯。 如果唔怕熱氣, 個人係高度推薦食豬扒飯既。 豬扒炸到香脆內軟,外面嘅炸粉唔會好厚, 而且豬扒嘅份量好多,加埋啲蔥油食無得頂。 佢仲有咖哩汁同埋肉澡汁可以揀, 如果怕食完蔥油個口好大味嘅話,可以有其他選擇。因為小弟最近食得太多熱氣嘢,所以唔敢再食炸豬扒喇, 叫咗個都係好多人食嘅豬軟骨飯。 豬軟骨好入味好淋,無牙既婆婆都食到但相對份量就細少少喇。另外值得一提既係,店舖既嘢飲喺良心價, 加罐可樂/熱飲都只係要五蚊,冇乜地方可以搵到呢個價嫁咋。
行過路過唔好錯過, 炊豕店呢間舖嘅嘢食真係大件夾抵食。

我地叫咗蔥油秘製豬扒飯同埋沖繩豬軟骨飯。
蔥油豬扒飯

但相對份量就細少少喇。
豬軟骨飯

豬軟骨飯
Hogology is a Taiwanese restaurant famous for its signature fried pork rice. This pork rice is available with three different flavors - curry, meat stew, and spring onion. Today I chose the spring onion option and it is absolutely amazinggg!!The thick cut, super crispy and juicy pork loin is the star of the show. Each bite is tender and flavorful, fried to perfection with the crispy exterior. As you can see, the rice is served with a HUGE portion of sliced spring onion. Fresh and tasty, perfect
The thick cut, super crispy and juicy pork loin is the star of the show. Each bite is tender and flavorful, fried to perfection with the crispy exterior. As you can see, the rice is served with a HUGE portion of sliced spring onion. Fresh and tasty, perfect for spring onion lovers.
Also want to commend the excellent take out box design, with a separate section for the fried pork to maintain maximum crispyness. Very nice and highly recommended!
2019-11-07
外賣自取
2019-11-06 315 瀏覽
今日黎到銅鑼灣食飯,聽個friend講話呢間餐廳幾好食,一於就黎試下去到發現都唔少人係到排隊,不過係出面可以拎定點餐紙點餐,入去個陣俾個waiter就得。排隊個陣隔離有個大餐牌~點餐紙蔥油豬扒飯(轉撈幼麵、加炒蛋)D蔥油多到堆左座小山,下面塊炸豬扒又好厚好大塊,再加麵同炒蛋係下面成碗野超大兜塊豬扒係炸,但冇炸到d肉乾哂,反而好juicy。而個外皮又好脆,口感超正。加埋炸蒜同炒滑蛋同個撈麵食,好好味咖喱豬扒飯塊豬扒應該係一樣,不過配飯一樣咁好食咖喱汁又好濃味,同豬扒一齊食好夾炸芝麻雞翼得2隻,不過係雞全翼,而且炸得好脆,唔錯跟餐+$5有杯柚子蜜,可能太多水有d淡鋪頭有d懷舊風我地2個人都食到超飽,但每人都唔洗$100,好抵食!

排隊個陣隔離有個大餐牌~

點餐紙

蔥油豬扒飯(轉撈幼麵、加炒蛋)

蔥油豬扒撈麵

咖喱豬扒飯
塊豬扒應該係一樣,不過配飯一樣咁好食
咖喱汁又好濃味,同豬扒一齊食好夾

得2隻,不過係雞全翼,而且炸得好脆,唔錯

跟餐+$5有杯柚子蜜,可能太多水有d淡
柚子蜜

鋪頭有d懷舊風

我地2個人都食到超飽,但每人都唔洗$100,好抵食!

蔥油豬扒撈麵
2019-11-05 186 瀏覽
食店的裝修有種懷舊的感覺,走台式復古風,內裡有不少老台灣掛畫。店面非常整潔,但空間非常細,搭台的話會跟其他食客好近,有點尷尬。餐廳用開放式廚房,感覺心裡會踏實一點,師父的一舉一動都會被監察。坐在高台位置可以看到師父一炸豬扒,每一件都是新鮮出爐,香噴噴,不會變冷。豬扒十分大份,外脆內軟,內裡的肉汁沒有流失,面包糠沒有很多,不會太熱氣,又沒有太重的油味。咖哩是秘制,不會太辣,恰到好處。把咖哩汁淋上飯,簡直是一流。50多元的價錢,另外配上飲品,包你一定食得飽。

50多元的價錢,另外配上飲品,包你一定食得飽。

2019-11-04 75 瀏覽
次次去完南華會打波,都會見到炊豕店有不少人排隊,今次同波友決定要食一次,潮聖下。門面已經有哂餐牌、海報,給你率先欣賞選擇,望住幅相,加上鋪內傳出的香味,已經垂涎三尺。大概排十分鐘左右,就可以入內。不約而同,我同波友都點了蔥油豬扒飯加$8蘋果汁,豬扒有三件,每件都大大件而且厚切,炸粉很薄,咬下去卜卜聲,肉汁仍然保留到,蔥油很香,而且蔥的分量很多,豉油汁咸甜適中,用黎送飯一流。加$8有原支裝蘋果汁,很抵,蘋果汁甜甜地,中和返油膩感。芝麻炸雞翼$29 雞翼連翼尖,灑滿了芝麻。由於我地冇走辣,所以表面有少少紅色辣粉末,咬下去有流汁,非常juicy,雞皮炸得又香又脆,而且不算辣,怕辣者都食到!飯量很多,男生食完一定夠飽,下次我會選擇少飯。
次次去完南華會打波,都會見到炊豕店有不少人排隊,
今次同波友決定要食一次,潮聖下。
門面已經有哂餐牌、海報,給你率先欣賞選擇,
望住幅相,加上鋪內傳出的香味,已經垂涎三尺。
大概排十分鐘左右,就可以入內。
不約而同,我同波友都點了蔥油豬扒飯加$8蘋果汁,
豬扒有三件,每件都大大件而且厚切,炸粉很薄,
咬下去卜卜聲,肉汁仍然保留到,
蔥油很香,而且蔥的分量很多,
豉油汁咸甜適中,用黎送飯一流。
加$8有原支裝蘋果汁,很抵,
蘋果汁甜甜地,中和返油膩感。
芝麻炸雞翼$29
雞翼連翼尖,灑滿了芝麻。
由於我地冇走辣,所以表面有少少紅色辣粉末,
咬下去有流汁,非常juicy,
雞皮炸得又香又脆,
而且不算辣,怕辣者都食到!
飯量很多,男生食完一定夠飽,
下次我會選擇少飯。
2019-10-30
  • 炸芝麻雞翼
  • 蘋果汁
2019-11-04 92 瀏覽
呢間餐廳長期係熱門排行榜到,一直都想試好耐啦!見今日小人排隊,就入去試試佢😋 用餐時間一個鐘,因為外面等候嘅人龍較長,所以時間都幾tight。另外餐廳亦都比較早截龍,差唔多九點就last order 了。 餐廳裏面坐滿哂人,好熱鬧。姐姐雖然忙,但服務態度幾好。裏面不乏台灣式嘅deco。見到我們都是食豬大的有啲搞笑😂 蔥油豬扒麵,因為睇其他食評講如果叫飯會太多食唔哂,所以試下叫粗麵😋 豬扒真係好好好大塊,大過我隻手😂 而且非常厚身,淨係食豬扒都飽。炸粉唔多,啖啖肉。仲要十分抵食😨 不得了 炸魷魚,味道唔錯。但係配炸豬扒嚟食有d too heavy😣 炸蝦大大隻,可以一試。小食得嚟唔算重口味之選。 炸辣魚蛋,呢個好味又唔會太辣😛 食到好開胃!

炸蝦大大隻,可以一試。小食得嚟唔算重口味之選。

炸辣魚蛋,呢個好味又唔會太辣😛 食到好開胃!
見到中環同埋銅鑼灣分店都咁多好評,睇完joker就黎試吓。 點知試完先知道咁...伏!排咗10分鐘就可以入去,本身諗住叫豬扒撈麵,點知八點已經冇晒面,淨係可以叫飯食。之後聽到隔離個女仔叫焗豬扒飯,點知個侍應又話(重要態度麻麻地)個爐壞咗(嗰陣時我已經心諗你不如關店算啦😂不過一心諗住如果豬扒好味都可以補返數)點知一見到個賣相已經覺得好伏,除咗佢係薄切之外,豬扒又唔夠味、炸粉又厚、入面仲有啲膠質既野好怪。食完即刻覺得好浪費我quota~大家樂嗰啲上海排骨菜飯好食過佢。好。多。倍!本身我已經封筆唔再寫食評,但係真係唔想大家中呢個伏,我以後都唔會再去!

大家樂嗰啲上海排骨菜飯好食過佢。好。多。倍!