2018-10-19 332 瀏覽
刺身好新鮮、其他熱食也多選擇,服務態度良好!紅、白酒、啤酒、清酒任飲 ,正,價錢亦公道,會再幫襯 👍🏻環境清潔,座位也寬闊,唯一的不好是沒圓枱,上星期 12 人去,座頭同座尾的傾唔到計,希望可以改良下 🤗

2018-10-10
2018-10-17 354 瀏覽
今日同好耐冇見嘅好姊妹食飯😊要搵一個就腳地方, 坐得舒服, 又任食嘅地方~一 search 就見到呢間放題! 就決定左✋地點係尖沙咀, 非常方便, 而且有好多卡位, 見到有好多人聚會, 相信都好吸引~而一入到去最吸引我嘅有2樣野❤就係個生蠔冷盤類自坐 area 同埋 sake 任飲oomg... 冇諗過竟然咁正架!!!銀聯卡有8折~有銀聯卡嘅朋友可以用!熱食~蜆好食, 係豆腐雜菜鍋....唔夠冧又冇咩味😌壽司真材實料👍👍每件 sashimi 都好厚!而且仲好新鮮~而重點中嘅重點就係呢盤刺身拼:每一枱都會有一盤送嘅~係跟人數而拼😁唔單止有海膽, 仲有龍:而其他嘅刺身都好好~好新鮮💖而每枱仲會送當日日本直送鯛魚刺身😍😍真係好正啊!最後個甜品都好不得了啊!唔單止有日式和菓子🇯🇵仲有好多自家甜品👍味道唔錯(不過個 mint chocolate cake 就有 d 得人驚😌)個雪糕櫃都有好多牌子選擇~movenpick, hagan daz~ dryers💁實在太豐富👍總結: 每個人 HKD430 (有銀聯8折) 雖然以放題黎講, 真係貴左 D😌😌不過呢度真係好高質😊😊起碼我未見過有咁新鮮嘅刺身
oomg... 冇諗過竟然咁正架!!!

銀聯卡有8折~有銀聯卡嘅朋友可以用!

熱食~蜆好食, 係豆腐雜菜鍋....唔夠冧又冇咩味😌

而重點中嘅重點就係呢盤刺身
:而其他嘅刺身都好好~好新鮮💖
刺身併盤

而每枱仲會送當日日本直送鯛魚刺身😍😍真係好正啊!

總結: 每個人 HKD430 (有銀聯8折) 雖然以放題黎講, 真係貴左 D😌😌不過呢度真係好高質😊😊起碼我未見過有咁新鮮嘅刺身同生蠔放題先啦💖💖
2018-10-05
刺身併盤
2018-10-17 413 瀏覽
次次去尖沙咀經過呢間日本餐廳,都覺得外面嘅裝修好靚!今日食lunch終於可以去試吓今日太想食壽司,兩個set都叫咗壽司刺身,其實餐牌上仲有好多熟食定食築地刺身盛合平成壽司盛合各樣刺身都好好食好新鮮但令我最驚喜嘅係壽司盛合嘅烏冬非常彈牙好味,細細碗我覺得唔夠喉一心只係期待食壽司,竟然會食到個咁好味嘅烏冬不過唔知點解佢哋啲飯太淋同埋好熱,個人覺得食刺身當嘅飯 太熱有點影響。呢度嘅環境好好,下次一定要來試吓放題!

築地刺身盛合

平成壽司盛合

各樣刺身都好好食好新鮮
一心只係期待食壽司,竟然會食到個咁好味嘅烏冬

呢度嘅環境好好,下次一定要來試吓放題
午餐
2018-10-16 369 瀏覽
呢排大食左,好想去食放題,上網見到呢間放題成$508一位,真係要試下有咩唔同。遠遠已經見到個大門口,門口個大餐牌見到有生蠔食,正!裡面樓底好高,佈置似日本料理餐廳,條路又大又寬敞,顛覆我對食放題既概念!出去行左一個圈,生蠔,螺,蜆,蝦,沙律,全部都有,連清酒,梅酒,白酒都有。另一邊仲一大櫃飲品,我第一次見Haagen dazs 同Movenpick 同埸出現咋!刺身,料理同揚物就入紙仔。D生蠔成隻手甘大,好厚肉,好Creamy架。盤刺身好靚好新鮮,仲有龍蝦同海膽,我真係要好比心機食先得。金線魚,鱸魚,立魚,清甜爽口,我偏愛呢D淡口味既魚,食完唔膩又爽口。其他熟食都好高質,尤其係串燒鰻魚,咬落皮脆肉軟又多汁。牛肉鍋熱食好暖胃,芝士年糕同蟹肉忌廉薯餅好脆,D餡流出黎,太好食。今餐實在太多野食,我都食唔晒全部,下次一定要再挑戰過!

遠遠已經見到個大門口,門口個大餐牌見到有生蠔食,正!

刺身,料理同揚物就入紙仔。

D生蠔成隻手甘大,好厚肉,好Creamy架。

刺身好靚好新鮮,仲有龍蝦同海膽,我真係要好比心機食先得。

今餐實在太多野食,我都食唔晒全部,下次一定要再挑戰過!
2018-10-15 267 瀏覽
今日去完尖沙咀shopping,其中一位朋友建議去食中午放題,佢介紹呢間炉端金,係位於金馬倫道行過去十分方便!呢間係日式放題,高檔路線, 除咗有刺身, 卷物, 壽司, 熱食, 天婦羅及串燒之外, 居然紅酒、白酒、柚子酒、梅酒及多款飲品,甜品、小食……仲有多款牌子嘅雪糕!真係比係我之前食過嘅日式放題,有好大分別,餐廳佈局主要係卡座形式,坐得舒服!刺身十分新鮮, 三文魚、拖羅厚切, 夠油脂!北寄貝,好爽口!八爪魚亦十分彈牙!我哋主力都係食串燒,來來回回都點了幾轉燒大蝦,火候剛好,唔會太乾身,保持蝦肉嘅彈力!燒羊架真係五成熟多啲,肉質嫩紅,好有羊味!最正嘅就係牛柳粒,絕對唔係交行貨,牛柳粒 熱辣辣但唔會過火,柔軟有肉味!燒牛舌外層有些少黑椒,十分惹味!燒雞翼外皮很脆,雞肉仲保持嫩滑!天婦羅好夠水準,尤其係紫薯,十分鮮甜!天婦羅海老, 夠曬大隻, 粉漿不算太多!黑松露鵝肝多士係必食推介, 煎鵝肝都不算太細,而且很香口,油脂豐富,入口嫩滑!海膽壽司及八爪魚芥辣壽司,顏色鮮豔,入口新鮮!

燒羊架真係五成熟多啲,肉質嫩紅,好有羊味!

燒牛舌外層有些少黑椒,十分惹味!

燒雞翼外皮很脆,雞肉仲保持嫩滑!

天婦羅好夠水準,尤其係紫薯,十分鮮甜!

天婦羅海老, 夠曬大隻, 粉漿不算太多!

海膽壽司及八爪魚芥辣壽司,顏色鮮豔,入口新鮮!

2018-10-15 244 瀏覽
第一次食放題咁貴,但一入間餐廳即覺得,抵俾!食物質素係日式高級buffet咁先講飲品,除左罐裝飲品、啤酒外,仲有特別口味的日本酒, 試過綠茶梅酒真係幾有綠茶味,亦試過柚子酒,好似有柚子蜜咁,冇乜酒味,咁樣飲飲下真係幾易醉。我最鐘意柚子酒紅白酒都有幾款,侍應好好人,因為我1516唔知揀邊款好,佢就每款都倒一啖俾我試真啲再揀呢度其中一大賣點係任食生蠔,仲要唔使排隊有日本蠔同南非蠔,今次嘅日本號比較大隻,creamy d, 海水味淡; 而南非生蠔就比較爽口,海水味重啲。除咗生蠔,仲有凍蝦、青口、翡翠螺。同埋可以自製沙律,男朋友係咁拎蟹籽,都幾清甜。一黎到就先上一份刺生拼盤有龍蝦、海膽、蟹鉗、吞拿魚、帶子等等,海膽有啲似馬糞海膽,個人麻麻地; 龍蝦好好食,有鮮味,肉質又爽。食到咁上下,又送左碟魚刺身平時日本餐廳食要幾百蚊!有池魚同埋幾款鯛魚, 配埋酸汁 最鐘意厚切池魚,爽口呢度嘅壽司都做得幾出色飯少料多鵝肝多士, 第一輪嘅鵝肝都幾大件,但第二轉有啲縮水,味道幾好,不過多士就麻麻牛舌燒得啱啱好,又夠牛味;後面嗰條係一夜干,真係好少放題會有一夜干,肉質唔錯我自己食晒成條芝士焗野菌帆立貝,芝士味幾重

呢度其中一大賣點係任食生蠔,仲要唔使排隊

一黎到就先上一份刺生拼盤

食到咁上下,又送左碟魚刺身
平時日本餐廳食要幾百蚊!
有池魚同埋幾款鯛魚, 配埋酸汁
最鐘意厚切池魚,爽口

呢度嘅壽司都做得幾出色
飯少料多

我自己食晒成條

芝士焗野菌帆立貝,芝士味幾重,帆立貝都夠大粒,值得encore!

男朋友話芝麻雞翼炸得好脆,而且juicy。我就比較鍾意紫芋栗子薯餅,甜香的紫薯味,味道真係唔錯,而且外脆內軟, 如果加d沙律醬就好啦

食完熱食,梗係黎個甜品
呢度都有個甜品櫃有各式嘅cake同埋撻,仲有福餅, 我比較鐘意個豆腐蛋糕,真係好有豆香味

重點係有Haagen daz , dreyers, movenpick任食
我食左兩杯movenpick,滿足晒

2018-10-13 253 瀏覽
假期既下晝,同屋企人慶祝生日,當然要食好啲,揀咗一間日式放題,選擇多元化,食既飲既應有盡有,雪糕都有齊 Dreyer's, Haagen Dazs, Movenpick仲要唔係一般既雲尼拿、朱古力同士多啤梨,鍾意食雪糕既朋友相信都好易番本,我自己都揀咗兩款試試!飲品選擇都好多,除咗一搬罐裝飲品,連somersby既蘋果酒、紅酒、白酒、 Asahi同清酒、梅酒質數都幾好,飲飽食醉都可以沖杯熱茶消滯!入座每人就有半隻龍蝦,結實肉質帶點海水鮮味,刺身帶子同蟹鉗係我首選!黑松露鵝肝多士,鵝肝有別一般放題食到既鵝肝壽司得一點係面,香脆而且啖啖鵝油香味,不過多士就唔係好夠脆,剩係呢款都叫咗幾轉串燒款款都咁好味,即叫即燒唔會凍冰冰,牛舌、海蝦、鰻魚都係必點!天婦羅炸得夠脆,最特別係舞茸菇清爽唔油膩!海膽同芥辣八爪魚軍艦紫菜夠脆,海膽上到枱仍然保持形狀!地獄湯烏冬麵質幼滑,湯底帶少少麻辣,最啱用嚟暖胃,海膽海皇粥都唔係hea整架,起碼見得到海膽同食到海鮮味道!炉端金以卡位排開,坐得舒服食物選擇又多,比起中環高級放題無論環境同食物水準都高一班,價錢反而相對合理,值得介紹朋友嚟一齊食!

!

天婦羅炸得夠脆,最特別係舞茸菇清爽唔油膩!

海膽同芥辣八爪魚軍艦紫菜夠脆,海膽上到枱仍然保持形狀!

!
我們家慶祝妹妹升職,M先生和家人訂了一間日本放題店,看起來好正,看到好多獎項,食物安全、U Magazine我最喜愛日本料理等等外面有自助Bar,有紅白酒等任飲,原來還有清酒、柚子酒、綠茶梅酒,沙律竟然還有溫泉蛋和蟹籽提供,但我最留意的不是這些,而是旁邊的生蠔、青口等等。有凍品青口、蝦類、螺、蜆,還有兵庫縣生蠔、南非生蠔,築地直送的海產,種類都十分之多,兩種生蠔我較為喜歡南非生蠔,味道比較溫和,夾雜著海水味,口感Creamy,都幾新鮮皆因我地多人,餐廳上了一碟大的鯛魚刺身,刺身切得夠薄,薄到成張紙咁,擺盤好靚,食落更是清甜爽口,蘸少少豉油就可以三文魚、油甘魚、帆立貝等超多刺身種類,而且這裡還有松葉蟹鉗,真的是原隻蟹鉗肉,夠冰鮮甜美,冇咩放題地方可以食到不得不停就是海膽,超甜超靚,連不愛海膽的M先生都大讚好味仲有一大隻活龍蝦,全隻原件上,已經幫我們分好手和身,龍蝦鉗大大隻,連龍蝦身都一條完整無缺,食落陣陣海水味,不用加任何調味,食落爽口彈牙,好新鮮!至於天婦羅類都是海老、南瓜、蕃薯等等,即點即製,上到檯都是熱辣辣這裡竟然有黑松露鵝肝多士,松露味道夾雜陣陣鵝肝香,鵝肝的油脂淡出,幸好有多士

皆因我地多人,餐廳上了一碟大的鯛魚刺身刺身切得夠薄,薄到成張紙咁,擺盤好靚,食落更是清甜爽口,蘸少少豉油就可以

不得不停就是海膽,超甜超靚,連不愛海膽的M先生都大讚好味
這裡竟然有黑松露鵝肝多士,松露味道夾雜陣陣鵝肝香,鵝肝的油脂淡出,幸好有多士做底,所以食落唔膩
至愛的芝麻雞翼,炸得好香,又多肉,又Juicy,超正!
骨付雞肉腸,原來是一條雞肉腸裡有條骨,好搞笑,腸的味道和口感相比普通的腸更為豐富
紫芋栗子薯餅,好香紫芋味,有粒粒栗子係裡面,幾有口感
七味炸雞翼,平常吃的七味雞翼都冇乜味,但這裡的好香,仲有少少辣辣地
蟹肉忌廉薯餅,入面真係好多cream,薯蓉好滑,少少蟹肉味,好好味,但一不小心就會食濟了
吉列芝士圈,入面濃濃芝士,外邊炸得好脆,好香芝士
唐揚秋葵蝦好得意,真係一條炸秋葵裡面釀了蝦膠,未見過,喜歡吃秋葵的人可以試下

牛舌好香燒過的味道,淡淡黑椒味,都算好軟林,好易食
燒鰻魚真係好正,有少少醬汁留左係鰻魚到,味道好香好濃,鰻魚又夠滑,連骨都是脆的
牛柳粒好林,味道好濃味,一口一粒絕對冇問題

除了外面的紅白酒外,還有外面放題都沒有的支裝荔枝甘露和楊枝甘露,亦有生啤自己任斟,岩哂我地一邊食串燒燒物,一邊飲生啤,真係好爽!

最後甜品甜品櫃有好多款,例如木糠布甸、馬卡龍等等,但最矚目其待的就是任吃的MovenPick、Häagen-Dazs和Dreyer’s的雪糕,但實在太飽,所以最後吃了個朱古力味的MovenPick
2018-10-09 13479 瀏覽
放題食過無限咁多次,但係好似炉端金咁有咁多酒飲嘅就真係未試過;呢度除咗平時啲放題都有嘅sake同埋啤酒之外,仲有紅白酒rose等等,另外仲呢一部全港首部嘅自動生啤機,令食客可以體驗一下唔嫌早所講嘅完美啤酒比例;酒類精彩之餘亦都有一個泡茶嘅corner,為唔好酒嘅朋友提供多一個選擇。坐低咗之後每一枱都會自動嚟一盆刺身同埋龍蝦先,龍蝦蘊藏大量嘅蝦膏,清甜彈牙;刺身併盆除咗平時出面食到嘅三文魚,赤身,油甘魚,甜蝦,帆立貝同帶子之外,仲有比較少放題有得食嘅松葉蟹腳同埋鰹魚,鰹魚刺身我都係第一次食,口感紮實,帶住濃香嘅鰹魚味道。黑松露鵝肝多士,上枱即刻聞到勁豐富嘅香煎鵝肝味,廚師巧妙地將黑松露放喺熱辣辣嘅鵝肝之上,黑松露味喺鵝肝嘅熱力帶動之下慢慢滲出,黑松露味同埋鵝肝味充分融和,令人極度滿足。天婦羅揀選咗海老,南瓜同埋舞茸菇,海老天婦羅個子不小,瓊得好乾身,炸漿薄薄一浸,脆得嚟唔會太油;舞茸菇係一種高蛋白低脂肪嘅珍貴菇類,帶有自然嘅木香,香氣特別濃郁。串燒牛舌,牛舌燒得外皮香脆,只係喺面頭灑少少鹽同埋黑椒調味經已相當好食;羊架比起外邊啲放題除咗肉質比較嫩滑之外,更加多咗一份羊嘅騷香,鍾意食羊嘅朋

串燒牛舌,牛舌燒得外皮香脆,只係喺面頭灑少少鹽同埋黑椒調味經已相當好食;羊架比起外邊啲放題除咗肉質比較嫩滑之外,更加多咗一份羊嘅騷香,鍾意食羊嘅朋友,絕對不容錯過。

揚物揀選咗骨付雞肉腸,芝士年糕同埋比較特別嘅唐楊秋葵蝦,將新鮮嘅蝦肉打到起膠,再釀入呢一隻咁可愛嘅秋葵bb入面, 猛火炸起,特別得嚟又好味,上枱嘅時候都仲係熱辣辣㗎。

特別鍾意佢啲壽司一次過大曬冷,唔會好似其他放題咁一兩嚿又上一碟,到喉唔到肺之餘,一大盆個視覺效果,又係另一番體驗。

最後嚟到甜品同埋雪糕嘅環節,雪糕選擇有齊兩大最強嘅雪糕品牌,除咗有 movenpick之外仲有haagen Dazs,另外啲cake嘅水準都唔錯,直逼酒店級,食到我地捧住個肚離開。
2018-10-08 236 瀏覽
和媽媽在尖沙咀逛街,她提議吃放題,於是和她一起到金馬倫道的爐端金。放題餐廳一般地方狹小,坐得迫夾,但這餐廳每個座位都很寛敞舒適,媽媽很滿意。除了點菜除了填寫點餐紙外,餐廳還有自助區,可拿取沙律,各款凍海鮮,生蠔,飲品及甜品。雪糕不計成提供haagen daz 及movenpick,回本之選。先來餐廳精心安排的刺身併盤,有三文魚,吞拿魚,北寄貝等,當中更有松葉蟹腳及龍蝦,爽甜嫩滑,鮮味非常。餐廳每晚都有築地直送的魚生供應給食客,今晚是金線鯛,淡淡地帶有清新的魚香,每一淡都有在築地的感覺。生蠔都是由兵庫縣新鮮直送,非常肥美,沾上生蠔醬及檸檬汁更能把生蠔味道發揮到極致。有多款卷物及壽司,其中海膽壽司最為推介,海膽新鮮無腥味。小食不得不點黑松露鵝肝多士,大大片鵝肝,非常足料。至於炸蝦天婦羅,蝦肉新鮮爽口,口感香脆。揚物當中,芝麻雞翼及七味雞翼是我至愛,脆口肉嫩的感覺,絕對一試難忘。最後點了個海膽海皇粥,有蜆,海膽及蟹,非常足料,每一口粥都有海鮮的味道。

有多款卷物及壽司,其中海膽壽司最為推介,海膽新鮮無腥味。

小食不得不點黑松露鵝肝多士,大大片鵝肝,非常足料。

至於炸蝦天婦羅,蝦肉新鮮爽口,口感香脆。

2018-10-07 9102 瀏覽
食過咁多次日式放題.....呢一間炉端金都可以算係最高質既一間**好姊妹果然無介紹錯,原來佢先係食家!XD*位於尖沙咀加拿分道,鬧市中,地點超方便!8張剔剔紙分別有:刺身、卷物、壽司、小食、天婦羅、串燒、揚物、一品和食.....款式應有盡有。睇勻晒所有剔剔紙,都唔見蟹籽沙律。原來蟹籽沙律係自助形式既.....鍾意爆多蟹籽又得,鍾意落超多沙律醬又得~隨自己喜鍾意,對於我呢個「蟹籽沙律迷」泥講,我真係超Buy呢個蟹籽沙律Bar呀!@@望一望隔離,竟然仲見到有生蠔、青口、凍蝦同埋翡翠螺....唔講仲以為自己食緊酒店buffet呀!今日有兩款~隻隻都好大好肥美....唔止汽水,就連紅白酒, 日本清酒, 梅酒, 柚子酒都係任飲~絕對係回本之選呀!刺身三文魚、吞拿魚、甜蝦、北寄貝、帶子、油甘魚、松葉蟹鉗,,,,三文魚、吞拿魚、油甘魚、, 全部都厚切大大件, 肥美新鮮**帶子甜蝦, 鮮甜美味**每日仲有唔同款式, 由日本直送既飛機魚....今晚係伊左目~口感較一般白身魚軟身,魚香亦較濃每位仲會送半邊龍蝦,肉質爽實鮮甜!日本直送一夜干烤得焦香既花魚, 魚肉絲絲分明, 味道鹹香**好惹味!!食左咁多凍野
食過咁多次日式放題.....
呢一間炉端金都可以算係最高質既一間**
好姊妹果然無介紹錯,原來佢先係食家!XD*
位於尖沙咀加拿分道,鬧市中,地點超方便!

款式應有盡有。

睇勻晒所有剔剔紙,都唔見蟹籽沙律。
原來蟹籽沙律係自助形式既.....
鍾意爆多蟹籽又得,鍾意落超多沙律醬又得~

唔講仲以為自己食緊酒店buffet呀!
今日有兩款~
隻隻都好大好肥美....

絕對係回本之選呀!

刺身
帶子甜蝦, 鮮甜美味**

每日仲有唔同款式, 由日本直送既飛機魚....
今晚係伊左目~
口感較一般白身魚軟身,魚香亦較濃

每位仲會送半邊龍蝦,肉質爽實鮮甜!

日本直送一夜干
烤得焦香既花魚, 魚肉絲絲分明, 味道鹹香**
好惹味!!

食左咁多凍野,,,,,
食番個豆腐雜菜鍋中和一下先~

最後食埋個MOVENPICK雪糕...
今餐真係超圓滿呀!!!
而家用銀聯卡埋單仲有8折添**
一定會再ENCORE~
2018-09-23
2018-10-06 6364 瀏覽
這間坐落在金馬倫道上的放題店,單看店面的氣勢已經感覺到是優質之選。雖然價錢跟旺角的平民放題相比貴近一倍,但親身吃過之後深深感受到甚麼是一分錢一分貨!晚市放題分兩個時段入坐,我選了第二輪7:45pm 入座,星期一至四平日的價錢為成人每位$488。最近用銀聯卡埋單可享八折,幸運地剛好這天帶了張銀聯傍身,可以享受到這優惠。先來的是每檯一大盤刺身拼盤,刺身包括有三文魚、海膽、帶子、北寄貝、八爪魚、鰹魚、吞拿魚和甜蝦。松葉蟹鉗和龍蝦都是經過煮熟處理,味道鮮味。當中我特別推介松葉蟹鉗、海膽、帶子和甜蝦。海膽味道超級鮮甜,是頂級新鮮價。喜愛海膽的人士,一定要來!除了以上刺身之後,還有築地市場直送鮮魚做的刺身。今天品嚐了三刀魚刺身,師傅把魚肉分別片成薄切和厚切兩款,薄切的晶螢通透,厚切的帶點彈牙口感,各有千秋。三刀魚刺生非常新鮮,是我暫時吃過最美味的魚生!在壽司方面,已經無人可以阻止到我對海膽的渴求。壽司通通都是點選海膽壽司。吞拿魚海膽卷是我的心水之選。除了點餐紙上的食物外,還有自助沙律吧、海鮮吧和甜品吧的食物可自由取用。海鮮吧上有凍蝦、藍青口、蜆、翡翠螺,還有星級美食~生蠔!款款海鮮味道都很新鮮,翡

除了點餐紙上的食物外,還有自助沙律吧、海鮮吧和甜品吧的食物可自由取用。海鮮吧上有凍蝦、藍青口、蜆、翡翠螺,還有星級美食~生蠔!款款海鮮味道都很新鮮,翡翠螺大大隻又鮮甜,成了我的至愛。至於生蠔都是很新鮮,是晚生蠔有日本兵庫縣生蠔和南非生蠔兩種。兵庫縣的比南非的大隻近半,質素比較creamy。南非的比較嬌小,質素較爽口。個人而言,雖然兩款各有特別,但我較喜愛爽身的南非生蠔。有新鮮生蠔供應的日式放題不多,生蠔可說是這裡的賣點。在這裡,吃多幾隻生蠔已經回本了。

除了海鮮和刺身外,串燒同為我的心水之選。燒鰻魚、燒雞翼、燒羊架和燒魚都非常好吃。特別是燒魚,肉厚又新鮮,必吃之選。

和牛炒飯是意外收鑊,很有鑊氣,和牛粒好吃。一客的飯量有成整整一碗,如果可減少份量更好。畢竟來放題的人大多眼闊肚窄,想樣樣食物都吃,給予份量太多或會造成浪費。

甜品方面,可任食杯裝雪糕的三大王者~Hagan Daz、Movenpick 和 Dreyer's。另外甜品還有焦糖燉蛋、馬卡龍、糯米糍、木槺布丁和各式蛋糕。特別推介焦糖燉蛋,蛋香味很豐富,而且口感幼滑,味感一流。

飲品方面,選擇極多。酒類有紅白酒、啤酒、清酒、梅酒、果汁酒等任飲。罐裝樽裝飲品都是包羅萬有,最特別的是支裝楊支甘露,料想在放題店算是罕見。另外,清水都是提供樽裝蒸餾水,客人可飲得更放心!

2018-10-04
用餐優惠
信用卡優惠
相信不少港人都與我一樣,平時想吃放題的話大都會選擇大喜屋集團,覺得質素較有保證;不過食物款式大同小異,吃得多始終還是會生厭。尋尋覓覓之下終於找到這間評價不錯的放題店,晚市放題分為17:30-19:30及19:45-22:30兩個時段,星期一至四分別為每位$468及$488,而星期五至日及公眾假期或前夕則為每位$478及$498。當日我倆選擇了用餐時間較長的19:45時段,雖然整體價格相對昂貴,但感覺上較坊間一段放題店別出新意,提供多款海鮮和日本直送魚鮮。環境方面,有別於一般放題店的狹窄侷促,座位間的空間較為寬闊舒適;而除了放題紙外亦有劃設自助區域,提供多款沙律、甜品、凍海鮮如大蝦、藍青口、翡翠螺和生蠔等。除了各款迷你甜品及和菓子外,竟提供Häagen-Dazs、Movenpick和Dreyer's三大品牌雪糕杯或雪糕批任食。驚喜之一是設有全港首部Asahi自動生啤機,而清酒、梅酒、紅酒和白酒都是任飲。每晚指定時間,師傅會即場現劏由日本築地直送魚鮮作刺身,並根據人數分配給食客享用。我倆均是毋庸置疑的「蠔魔」,首當其衝固然是胡吃海塞一輪生蠔,兩款生蠔分別產自日本兵庫縣和南非,肉厚飽滿,店員

自助沙律吧

每晚指定時間,師傅會即場現劏由日本築地直送魚鮮刺身,並根據人數分配給食客享用。

我倆均是毋庸置疑的「蠔魔」,首當其衝固然是胡吃海塞一輪生蠔,兩款生蠔分別產自日本兵庫縣和南非,肉厚飽滿,店員補充速度亦有效率,絕對能徹底滿足蠔癮。

精選海鮮刺身拼盤
入座先會送上一盤刺身拼盤及精選海鮮刺身包括三文魚、赤身、油甘魚、鰹魚、帆立貝、甜蝦、北寄貝、八爪魚、松葉蟹鉗及海膽。
除了海膽之外,其他刺身都可再以點菜紙下單。

是日精選海鮮每位半隻龍蝦,出乎意外地肉質鮮美爽彈,而且更有豐富蝦膏。

黑松露鵝肝多士
放題食物款式不算太多,但當中亦有不少比較矜貴和特別的美饌,黑松露鵝肝多士油香四溢配以香脆的法包令人回味。

壽司及卷物

芝士焗帆立貝味道濃厚,金菇盡吸芝士醇香而帆立貝肉亦肥大量足,不像坊間一般放題一樣汁多肉少濫竽充數。

燒鰻魚、牛肉、日本直送一夜干
爐端燒固然是炉端金招牌作,鰻魚肥美而牛柳粒燒得恰到好處不會乾韌。

日本直送一夜干
雖然其餘大部分款式如菠蘿、冬菇等都比較常見,但罕地有提供日本直送一夜干,首次下單小試牛刀後覺得鹹鮮肉嫩質素甚佳,立即再三下單「encore」。

炸物及天婦羅即點即炸保持香脆。

味噌牛舌亦是我瘋狂「encore」之選,蘿蔔清甜入味不帶渣滓,牛舌肥美爽彈脂香豐腴。

鍋物

雖然加上加一服務費後價錢每位逾五百元,比起坊間一般放題貴約一倍,但算是個比較嶄新的放題體驗,當中亦有數個「回本位」,生蠔質素佳之餘更甚至比酒店自助餐更出色——想吃多少就吃多少毫無顧忌,吃厭了一般放題的話絕對一試無妨
2018-10-05 328 瀏覽
有位老友兼好姊妹🙆‍♀️因國慶🎇🎆11黃金周剛從大陸放假回來!但受同事委托要代買護膚品!所以特意要去尖沙咀買貨🤨⋯⋯但係我嘅朋友係非常飲得嘅酒鬼⋯⋯仲係好食得添⋯⋯有非常愛好日本🇯🇵海鮮同刺身⋯⋯呢間就啱晒佢啦⋯⋯🎈🎈🎈炉端金🎈🎈🎈日式放題這間餐廳有別於一般放題佢係🤩🤩任飲紅酒🍷白酒丶清酒🍶丶柚子酒丶綠茶梅酒丶仲有Asahi自動生啤機添🎊🎊簡直係飲酒天堂😍😍仲有日本🇯🇵Sukkiri🈶️汽嘅果汁酒😍😍炭燒咖啡☕️機⋯⋯生蠔吧南非生蠔👍海水味十足日本生蠔非常Creamy鮮味十足海鮮區有凍蝦丶超大嘅翡翠螺丶藍青口丶鮮花甲🤩全部都超新鮮超鮮甜👍仲有日本新鮮運到來自🇯🇵築地直送市場嘅鮮魚魚生😬😬😬依左目丶真小錭真係非常新鮮甜美!回味無窮😋每人奉上一盤刺身拼盤和半隻龍蝦😍仲有海膽添🤩其實食到呢度我哋已經飽晒啦⋯⋯我哋只係食咗芝麻雞翼丶芝士焗野菌帆立貝丶天婦羅🍤丶黑松露鵝肝多士🤨但係一個海鮮怪點少得🤓日本直送一夜干和銀雪魚乾必食🎈🎈要來送酒一流🍷🍶🍷🍶甜品區Häagen-Dazs丶Movenpick、Dreyer’s、雪糕糯米糍⋯⋯大家請留意係任食🙆‍♀️🙆‍♀️唔係每人一支🤩🤩希望大家可以留肚食雪糕🍦😉😉

🎈🎈🎈炉端金🎈🎈🎈日式放題

• 紅酒區
  • 白酒區
  • 魚生
2018-10-04 290 瀏覽
之前經過這間店的時候,都看到店前堆滿了人在等待。今天終於約齊了朋友,可以試一下位於尖沙咀的炉端金。炉端金是一間日式放題店,但有別於普通放題店,他們亦有自助放題區,包括沙津、甜點、刺身、凍蝦、凍螺、飲品等等,值得一提的是飲品除了非酒精外,還有梅酒、啤酒及紅白酒等等,這些都是任飲,非常合適酒鬼的朋友。言歸正轉,這間放題其實種類很多,串燒、刺身、鍋物、天婦羅、卷物、壽司、一品和食、揚物,甚至連粥都有,包羅萬有。炉端金店面在金馬倫道已引人注目,裝備非常日式,不至外面,我們進去裡面猶如置身日本,所有服務員都很有禮貌,帶到我們所坐的位置,還會簡介食物種類才會離開,還提醒我們他們會為每張枱的客人準備一大盤刺身,這盤刺身還包括了龍蝦,一上枱非常大盤,還噴出煙霧,打卡一流。 首先刺身龍蝦比想像中很易剝落,其實他們還準備小剪刀,方便客人食用。刺身龍蝦肉質很鮮甜,而其他三文魚、帆立貝也是,這一盤的刺身中,還有海膽,有驚喜。如果吃完這一盤不夠的朋友,可以再點,但我們三個人已表示滿足,想再嘗試其他食物。刺身方面每日都有築地直送漁獲,當天我地食到嘅係金目鯛,每日都唔同嫁。另外,我們還點了串燒包括七味雞翼、芝麻雞翼
之前經過這間店的時候,都看到店前堆滿了人在等待。
今天終於約齊了朋友,可以試一下位於尖沙咀的炉端金。
炉端金是一間日式放題店,但有別於普通放題店,

另外,我們還點了串燒包括七味雞翼、芝麻雞翼、燒雞翼、一口牛柳粒、一夜干。對於喜愛吃雞翼的我,見到有這麼多不夠款的雞翼,很開心又很滿足,當中燒雞翼最得我心,沒有很油膩,吃下去還有濃郁的燒烤的味道。另外,燒菠蘿都是我最愛,不小心一個人就吃了6塊。

當然也不少不了的天婦羅,我們點了蕃薯、海老(蝦)、南瓜、冬菇,天婦羅一上台就頗燙,似剛炸上來,吃下去也沒有油膉味,當中最得我們心的是蕃薯,還叫了兩次。

小食當中最吸引我們的是黑松露鵝肝多士,多士的大小一口也可以吃得下,很方便,黑松露鵝肝份量也不少。

另外,這裡還提供清淡的鍋物,例如:豆腐雜菜鍋,剛吃完不同濃郁味道的食物,需要這鍋物來清淡一下,而且我們突然想吃蔬菜類食物,所以也點了兩次。海膽海皇粥也是讓我們有驚喜,是我喜歡綿滑的質感。

最後,甜點除了haagen daz外,還有movenpick,而且口味還不少,吃得很飽也要吃我最愛的movenpick雪糕,當然還有小蛋糕選擇。