2018-11-27 187 瀏覽
難得放假嘅星期日,重臨西環舊居閒逛懷緬過去時光,並相約友人共進晚餐。剛巧得知火鍋撚西環有新分店,對於我呢啲一年四季都可以打邊爐嘅吃貨嚟講緊係再要去食啦🤣落單之前店員已經放低咗一大盤嘅醬料比我哋自己混醬😋嗰個陳年XO香辣醬無得頂啊,鹹鹹香香仲有啲蝦米粒,就咁食已經好惹味啦👍🏻當然,打邊爐最緊要就係個鍋底😍,今次就叫咗「祖傳秘製麻辣鍋」拼「一品酸菜白肉鍋」嘅鴛鴦鍋底😋麻辣鍋嘅辣對於我嚟講啱啱好,又唔會搶哂食材嘅鮮味,而酸菜白肉鍋嘅白肉入哂味,無得彈啊👏🏻我哋仲點咗安格斯肥牛,牛味好重,食落唔Un🤟🏻當然少不了我同友人打邊爐食麻辣鍋嘅最愛鵝腸同埋黑柏葉,食得出兩者都唔係冰鮮,入口爽脆😌最後仲有隆重登場嘅鴛鴦滑—「黑松露墨魚滑」同埋「蝦滑」啦😋個墨魚滑黑松露味好突出,配合得天衣無縫;蝦滑就新鮮爽口彈牙,仲要有原隻蝦肉🍤真材實料😋食咗咁多肉就緊係要食番啲菜啦,生菜新鮮而且份量多,算係幾抵食,蘿蔔鮮甜無渣,切成條形入口啱啱好😋食完仲送咗個糖水中和一下😍好值得讚賞👍🏻

我哋仲點咗安格斯肥牛,牛味好重,食落唔Un🤟🏻

食完仲送咗個糖水中和一下😍好值得讚賞👍🏻
2018-11-24 745 瀏覽
「火鍋撚也者,即火鍋之狂熱者也」正是這火鍋店店名的意思。這天會和朋友來吃,除了因為聽過這店的大名,也因為我們很懷念在台灣吃過的豆腐白湯火鍋,發現這裡有,就馬上訂位來吃店內裝潢富有中國風,又不失時尚感。我們被安排到卡座,可坐6人,桌子十分大,而我們只有2人,所以坐得特別寬敞舒適蜂巢豆腐白湯+秘製麻辣湯($158):湯底方面,除了我們一心來嚐的蜂巢豆腐白湯外,還要了秘製麻辣湯,來個鴛鴦火鍋這2個火鍋湯底都相當足料,白湯內有大大條人蔘,很是滋補,還有蜂巢豆腐、鴨血等;麻辣湯要了小辣,所以香辣得來又不會嗆撈起湯內的蜂巢豆腐吃,豆腐吸滿湯汁,從洞中感受湯底的香辣下單序後,店員會奉上一盤調味料,火鍋配料來之前可以好好「混醬」一番極品安格斯肥牛($148):鮮紅、擺盤精美的安格斯肥牛,讓人急不待想把牛肉往湯裏放肥瘦均稱的牛肉,切得厚薄適中、口感鬆軟即炸響鈴($49):通常響鈴我量不會空口吃的,但這個我可以!因為它是即炸的,送上時還是暖烘烘的,相當脆口,沒油饐味,記得要沾上甜酸醬吃當然,放湯灼一灼再吃也可~法式龍蝦湯爆漿牛丸+黑松露醬爆漿牛丸($88):為三心二意的人而設的,這兒的丸類配料是可以雙拼的

秘製麻辣鍋 +  蜂巢豆腐白湯鍋

撈起湯內的蜂巢豆腐吃,豆腐吸滿湯汁,從洞中感受湯底的香辣

極品安格斯肥牛

肥瘦均稱的牛肉,切得厚薄適中、口感鬆軟

即炸響鈴

當然,放湯灼一灼再吃也可~
法式龍蝦湯爆漿牛丸+黑松露醬爆漿牛丸

我們點了2款爆漿牛丸,牛丸爽彈,一款洋溢松露香、一款爆出濃濃的龍蝦湯汁
吃的時候要小心燙口~
甜品

想不到吃到最後,餐廳送上了甜品
甜品的料還真不少,有芋圓、小丸子、仙草和紅綠豆。吃完火鍋有仙草和綠豆幫助降火真不錯

秘製麻辣鍋 +  蜂巢豆腐白湯鍋
極品安格斯肥牛
即炸響鈴
法式龍蝦湯爆漿牛丸+黑松露醬爆漿牛丸
甜品
2018-11-20 254 瀏覽
屋企附近新開嘅火鍋店,搵齊屋企人一齊去食,因為新開張,所以一定會特別多人,我哋就提早打去訂位,如果唔係去到要等~一行9人連埋小朋友10個,去到時見到大部份枱都係長枱,而我哋都係坐長枱,感覺上食起嘢唔方便,如果可以加啲大圓枱會更好。到叫嘢食時,睇到order紙好多嘢都好想食,不過見到佢海鮮嗰度得兩三種選擇😔,唔太啱食,所以冇叫到海鮮,可能新開張啲海鮮餐牌未整好晒,牛肉就有分好多種,不過最貴同最平都叫過,本人覺得平嗰個仲好食過貴嘅😄另外就係有我最鍾意食嘅鴨血😍😍真係好正🤩🤩唔係好多地方有得食😚😚追加完再追加🤪🤪。另外叫咗幾樣熱食嘅小食,有一口豆腐粒,黃金炸魚板,同椒鹽九肚魚……豆腐粒同九肚魚都係我最愛,佢哋又整到好好食,熱辣辣😋😋真係好開心,食到好滿足😊😊😋😋不過價錢都唔算平,嗰啲生啤價錢拍得住酒吧,甚至貴過酒吧~係呢區嚟講算貴啦~
2018-10-08
  • 一口豆腐粒
  • 椒鹽九肚魚
2018-11-20 185 瀏覽
成日見到身邊嘅人喺火鍋撚到打卡,最近天氣涼左啲,終於黎試呢一間比較近我嘅火鍋撚新分店啦。我同男朋友兩個食安排左一張大卡位俾我哋,坐得超級舒服,其實四至六個人坐都綽綽有餘,叫幾多嘢食張枱都擺得晒啦以為新分店少啲人,點知座無虛席,非常熱鬧。湯底方面叫咗蜂巢豆腐白湯鍋同祖傳秘製麻辣鍋,前者嘅御膳成份包括滋補香料同原條人蔘,熬制既湯底有養生嘅作用,麻辣鍋配上養生嘅中草藥熬制,油份比普通嘅麻辣鍋少,打邊爐同食辣都可以食得健康同安心啲。我哋叫咗一份小嘅火鍋撚御用手切肥牛,分量其實一啲都唔小,送上枱嘅時候仲附送煙霧效果,非常有氣派碟上仲好貼心咁有淥牛肉嘅指示,令我哋更容易掌握時間,唔會淥得太熟。牛肉嘅油花比例平均,肉質夠嫩滑,唔算多筋,值得一試。極品黑豚肉都係佢哋嘅廚師推介,賣相非常吸引,完全無豬臊味,咬落好軟熟。海鮮方面叫咗脆鯇魚腩,口感肥美鮮味十足,索曬d湯底變得非常入味。最令我驚喜嘅絕對係雙拼嘅法式龍蝦湯爆漿牛丸同新出嘅黑松露菌醬爆漿牛丸。牛丸超級之彈牙,係彈落地絕對會彈返起身嗰啲內裏無論係配龍蝦湯定黑松露醬味道都非常濃郁,係我食過既牛丸既number 1!!!新張期間仲送埋甜品添,芋圓非常之

以為新分店少啲人,點知座無虛席,非常熱鬧。

火鍋撚御用手切肥牛

脆鯇魚腩

法式龍蝦湯爆漿牛丸及黑松露菌醬爆漿牛丸

新張期間仲送埋甜品添,芋圓非常之有咬口。

最後黎一張大合照,食物質素固然之好,食物嘅賣相亦都好賞心悅目,唔怪得知閒日都坐滿曬人,想打個舒服既邊爐火鍋撚真係唔錯既選擇

火鍋撚御用手切肥牛
脆鯇魚腩
法式龍蝦湯爆漿牛丸及黑松露菌醬爆漿牛丸
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
2018-11-17 298 瀏覽
今天和朋友一起下班,想去吃一頓豐盛晚餐,結果就去了這間算新開的餐廳,雖然這間餐廳的分店早已在其他地區經營,但我們決定要去西環這間!我們一坐下,店員就放下這盤調味料給我們,讓任意加入自己想要的分量及口味。接著店員便有耐心地介紹餐廳的招牌湯底及食物。介紹完畢後,我們便劃下我們的心水食物及湯底以下是我們ordered的食物:蜂巢豆腐白湯鍋 $128湯底有驚喜!非一般的好吃!我非常推薦大家去嘗試!食材絕不馬虎,有人參、鴨血、蜂巢豆腐等食材,而且中藥味不重,湯頭十分清甜梅花豬肉 $88 這個梅花豬肉賣相精緻,一朵朵花放在碟上,還有乾冰陪襯,很夢幻。當然除了賣相,它的肉質鮮嫩多汁,肥瘦均衡,非常值得一試!極品安格斯肥牛 (小) $148 這碟肥牛真的不錯,入口即溶,難怪叫極品安格斯,因為真的是極品!這個價錢,能吃到這麼多片,實在值得娃娃菜 $43這個娃娃菜也十分新鮮,葉子都很乾淨,不會像其他火鍋店的娃娃菜上有黑點點。這個菜配上湯底真的十分美味!營養綜合菇 $79這裡有5種菇,都十分新鮮,而且分量不少,愛吃菇的朋友一定要叫!響鈴卷 $49這碟響鈴十分香脆,在湯底裏煮3秒後吸了湯汁,再放入口中,啖啖湯

接著店員便有耐心地介紹餐廳的招牌湯底及食物。
介紹完畢後,我們便劃下我們的心水食物及湯底

以下是我們ordered的食物:

蜂巢豆腐白湯鍋 $128

梅花豬肉 $88

當然除了賣相,它的肉質鮮嫩多汁,肥瘦均衡,非常值得一試!

極品安格斯肥牛 (小) $148

娃娃菜 $43
這個菜配上湯底真的十分美味!

營養綜合菇 $79

響鈴卷 $49
這碟響鈴十分香脆,在湯底裏煮3秒後吸了湯汁,再放入口中,啖啖湯味,非常好吃!
旁邊還附酸甜醬,點在響鈴上別有一番風味

水蜜桃冰沙 $33
這杯冰沙送上的時候真的是一堆冰,一開始真的甚麼都喝不到,但原來一路吃火鍋,它會一路融化,變成了一大杯的水蜜桃汁。
這杯冰沙和火鍋一齊享用,冰火交融的感覺真的不錯。

芋圓糖水 (免費)
最後還送了飯後甜點,而且這個甜點絕不馬虎,我甚至覺得很好吃

不會太甜,而且是我最愛的芋圓及涼粉

這家餐廳我一定還會再去!
2018-11-13
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
2018-11-16 194 瀏覽
秋高氣爽,的確係打邊盧的好時候,同老婆兩個搵左間新開無幾耐的火鍋店試試。入到店內裝修很不錯,又夠燈火,坐位也十分寬闊,食都食得舒服d啦👍🏻。因為第一次黎,店員推介我地點蜂巢豆腐香湯鍋。來了來了,個鍋好香,有小許藥材味道,即時飲碗先,好夠味基本上鍋底夠味,打邊盧唔混醬都可以(不過有醬汁都會混醬一下,打邊盧的習慣XO醬+蔥粒)。先點個加拿大象拔蚌(小)$258,點日式豉油+wasabi. 食材新鮮,另外試下夾象拔蚌落火鍋卓2秒即起,又爽又彈牙,超正。再點了五色丸拼盤,粒粒都好大粒,手打既丸好味(寫明小心醬爆,哈哈)。之後點了打邊盧不能缺少的安格斯肥牛(小)$148,有水準喜歡食牛既我再點了一個(牛肚牛根腸拼盤)牛根煮耐一點再食,有入口即溶的效果,口感一流。最後有台式糖水結尾,大滿足。想講多一句,店員很好呀,時常幫我地清理湯底表面的一層泡沫,食得好開心。謝謝
秋高氣爽,的確係打邊盧的好時候
,同老婆兩個搵左間新開無幾耐的火鍋店試試。
,另外試下夾象拔蚌落火鍋卓2秒即起,又爽又彈牙,超正
喜歡食牛既我再點了一個(牛肚牛根腸拼盤)

2018-11-16 135 瀏覽
今日同朋友去至西環食泥間好多人book位嘅火鍋撚。日式binlo就食得多,港式binlo就真係食得好小。本身聽到個名覺得幾搞笑都想試好耐,今次就同朋友book位去試。我地去到佢仲未開,我地係入邊坐咗陣。一入去就見到有個兵馬俑係到,餐廳嘅設計同規格都好有特色,完全帶岀中國嘅特色。佢嘅座位全部都係以卡位形式,所以坐得好舒服唔會覺得好迫。坐低咗之後侍應比咗d醬料我地,個到有好多唔同嘅醬比我地簡,有葱,芫荽,蒜蓉汁,指天椒,麻醬,腐乳醬,醋,仲有個xo辣醬。其實佢有幾個湯底都好吸引,一個係麻辣鍋,仲有胡椒豬肚雞鍋同埋酸菜白肉鍋。最後我地嗌咗個鴛鴦鍋,簡咗麻辣同酸菜白肉,一邊清淡d一邊濃味d😋之後我地仲嗌咗極品安格斯大肥牛,生菜肥美鵝腸,,黑柏葉,黑松露墨魚鴛鴦蝦滑,羅白。飲品方面我地嗌咗一渣水蜜桃沙冰仲有2杯1664。佢每個鍋入邊嘅料都好足,麻辣鍋入邊有好多蜂巢豆腐同鴨血,而酸菜白肉都有多豬肉同酸椰菜,我本身唔係好食得酸,但佢呢個酸度我接受到,酸酸甜甜咁好好味。佢個極品安格斯大肥牛好厚肉,但係佢個肉仲係好嫩滑!佢個賣相都已經抵晒!佢地用肥牛卷咗2朵花岀泥,而且加埋乾冰嘅效果真係好正!而墨魚滑加

之後我地仲嗌咗極品安格斯大肥牛,生菜肥美鵝腸,,黑柏葉,黑松露墨魚鴛鴦蝦滑,羅白。飲品方面我地嗌咗一渣水蜜桃沙冰仲有2杯1664。佢每個鍋入邊嘅料都好足,麻辣鍋入邊有好多蜂巢豆腐同鴨血,而酸菜白肉都有多豬肉同酸椰菜,我本身唔係好食得酸,但佢呢個酸度我接受到,酸酸甜甜咁好好味。佢個極品安格斯大肥牛好厚肉,但係佢個肉仲係好嫩滑!佢個賣相都已經抵晒!佢地用肥牛卷咗2朵花岀泥,而且加埋乾冰嘅效果真係好正!而墨魚滑加埋d黑松露比起平時就咁食墨魚滑個味真係差好多!個蝦滑都冇令人失望,因為真係好彈牙!而個黑栢葉都好爽口。仲有羅白唔會有渣,佢切成一細件方便去食。
最後個水蜜桃沙冰,個侍應會幫我地倒埋,好好服務態度🤭
最後仲送埋個甜品比我地,個涼粉好滑加埋小丸子同芋圓好好咬口真係好正😋所以佢泥間野咁爆仲要book位都值得!
2018-11-15 2686 瀏覽
小妹不嬲鐘意打邊爐,知道火鍋撚o係石塘咀開左新店已經想去試,不過礙於地點有d唔就腳,一路都試唔成。碰巧朋友仔生日,佢又係o係港島區做野,即刻諗起可以去試火鍋撚啦終於!同旺角店一樣,都係行兵馬俑路線~言歸正傳~ 朋友仔生日,當然係豪食啦!呢度只係半檯!湯底叫左麻辣湯同豆腐白湯!同預期一樣好味,未打之前一定要飲返啖湯先!個湯殻設計超正,可以隔埋渣勁貼心!唔講火鍋料住,呢期佢地主打緊黃金系列,最驚喜係個黃金雞皮!勁香口,有咸蛋黃香味之餘仲有雞油香!其次當然係必叫既即炸響鈴卷啦!我通常唔點湯就咁點甜酸醬食!勁正!話明豪食!我地梗係要叫個象拔蚌刺身啦!不過老實講,新鮮係新鮮,不過無咩驚喜,下次可以慳返。火鍋料唔逐樣講啦!講樣最超級驚喜既就係呢個酒糟五花肉啦!本身見佢白雪雪咁以為無咩味得個肥!點知食落勁香酒香味!仲有五花肉既油香!話佢齒頰留香一d都唔過份!必點之選!朋友仔話要食午餐肉,本身仲鄙視佢食埋d無聊野,點知黎到係炸香左既午餐肉!出乎意料咁好味wor!安格斯肥牛無論水準定賣相都好好,啱哂我呢d相機先食友!鵝腸亦都係必食之選!可惜掛住食唔記得影相....唔知你地有無發覺,我post既相裡面見到

同旺角店一樣,都係行兵馬俑路線~

言歸正傳~ 朋友仔生日,當然係豪食啦!

呢度只係半檯!

安格斯肥牛無論水準定賣相都好好,啱哂我呢d相機先食友!

鵝腸亦都係必食之選!可惜掛住食唔記得影相....

唔知你地有無發覺,我post既相裡面見到店

既另一貼心位呢?就係大部份食材都會有標籤提醒要灼幾多秒啦!對於我地呢d唔知灼幾耐先好既人就啱哂啦!

野飲方面,選擇亦頗多,我地叫左杞子菊花蜜,夠哂潤呀!

不過要小小complain一下,腐竹糖水冰沙又賣哂啦!我又無得飲!如果佢地可以準備多d賣就好啦!

最後上埋送既甜品,唔好以為送既就揸流攤!呢個紅綠豆芋圓珍珠仙草凍勁有heart!芋圓珍珠都夠煙韌,黑糖底糖水唔太甜,恰到好處,比多碗我都食得落呀!

話明朋友仔生日,梗係要切蛋糕啦!收得得我地切餅費,佢地亦無揸流攤,上蛋糕時係幫我地用cake stand上,等我地影相好睇d,呢點實係好surprise呀!

總括而言,呢餐雖然價錢中上唔算便宜,但勝在食物質素同服務都係高水準,所以下次有機會都一定會再encore!

我宜家已經掛住個酒糟五花腩啦~
2018-11-14 164 瀏覽
今日揸車黎到西環,就試下傳說中既火鍋撚🤙🏻🤙🏻呢間餐廳其實個名好爆好正,我想試好耐架拉,去到其實5點15分,佢地5點半先營業所以等左一陣同時都諗緊食咩好👀👀因為實在太多選擇拉,咩都好想食咁!佢呢間新店好大好有中式火鍋既感覺,而且仲有個兵馬俑歡迎大家👏🏻😂😂咁岩個日早到,早食完7點半前離座依家仲做緊全單85折,真係堅秋抵阿🤙🏻🤙🏻一入到去侍應都好好笑容遞上醬料俾我地自己調制,呢到既蒜蓉係汁黎架,由於我係蒜怪,但又怕臭親人,呢到既蒜食個下好濃味,食完個口吾會好勁蒜味,所以唔洗太擔心❤️而且呢到仲有水煙食,真系好chill😛😂我地就order左麻辣and酸菜白肉鴛鴦鍋、極品安格斯大肥牛、肥美鵝腸、黑松露墨魚鴛鴦蝦滑、唐生菜、黑柏葉、水蜜桃沙冰同1664啤酒鴛鴦鍋值得去試下,因為佢麻辣個邊有好多蜂巢豆腐同鴨血,食呢到都覺得飽左😂酸菜白肉超多豬肉片同椰菜絲,仲要好夠料添😝基本上食個鍋都飽飽地😂肥牛真系好有誠意,整左2朵玫瑰花型既同埋仲加埋乾冰,成個效果真係好靚,而且佢真係厚切架,但又唔會咬唔到。終於食到肥既鵝腸真係好難得,好多餐廳既鵝腸一係好瘦一係就俾鴨腸當鵝腸,但呢到我可以食到肥鵝腸!墨魚滑加左
肥牛真系好有誠意,整左2朵玫瑰花型既同埋仲加埋乾冰,成個效果真係好靚,而且佢真係厚切架,但又唔會咬唔到。終於食到肥既鵝腸真係好難得,好多餐廳既鵝腸一係好瘦一係就俾鴨腸當鵝腸,但呢到我可以食到肥鵝腸!墨魚滑加左黑松露,好夾同埋真係有好多黑松露架!蝦滑出奇地好食,佢成粒蝦不在話下,而且超級爽口彈牙添!黑柏葉都大塊又爽口,淥佢10秒縮哂就食得!仲有生菜青bb好新鮮!水蜜桃沙冰唔會藥水味真心幾好飲架!
成日覺得個名爆會中伏,今次火鍋撚俾左好大驚喜我
2018-11-13 151 瀏覽
相信唔少朋友都試過約人食飯,而火鍋,更加係唔少香港人鍾意嘅選擇。坊間任食火鍋開到成行成市,但食物質素卻一般。而筆者今次選擇左一間雖然唔係任食嘅火鍋,但無論湯底或食物都高質嘅餐廳—火鍋撚。聽個名你會覺得好霸氣,但餐廳嘅裝潢更加霸氣。一入到去門口就會見到中國古時兵馬俑嘅裝飾,牆身畫上民族色彩嘅壁畫,感受到很濃厚文化氣息。然後我們點了招牌湯底蜂巢豆腐白湯鍋,湯底非常香濃,配上杞子、香蔥、洋蔥等熬製而成,真係好好味呀。然後食物首先叫左加拿大野生象拔蚌,十分爽口,非常新鮮。打邊爐當然唔少得肥牛啦,我地就點左極品安格斯肥牛,入口即融,果然一分錢一分貨,同普通肥牛有很大分別。而佢嘅滑滑拼盆有蝦滑同瑤柱干貝滑,佢係手打而成,所以非常彈牙,完全係食完想再食呀。另外亦都點左稻庭烏冬,同蝦滑一樣都係非常彈牙,所以我都十分推薦。最後點左龍蝦湯爆漿牛丸,呢個自家製嘅太筆者係從來未食過,估唔到又幾有驚喜,佢一咬入面啲龍蝦湯會爆出黎,真係好似飲緊龍蝦湯咁呀!最後佢送左芋圓糖水俾我地,為呢餐劃上完美句號。

然後食物首先叫左加拿大野生象拔蚌,十分爽口,非常新鮮。

最後佢送左芋圓糖水俾我地,為呢餐劃上完美句號。
2018-11-12 240 瀏覽
11月秋風起,邊爐癮都開始起動啦🤤🤤一行三人去完Sogo搶平貨就坐叮叮去西環刷餐飽😈湯底就揀左蜂巢豆腐白湯,質地稠厚奶滑,內有杞子、圓肉、原條人參等中藥材,濃郁鮮味,配蜂巢豆腐同鴨血,兩者盡吸湯汁嘅精華,越煮越濃!餐廳好細心,一早已經放低支白湯,無錯唔係加水,係加湯呀!有heart🤙🏻🤙🏻而且出奇地狂飲都唔會口渴。其他菜式、配料都同樣吸引,極品黑豚肉厚薄適中,肥瘦相間, 肉質鬆軟而不失咬口。涮羊肉片肉味香濃而沒有羶味,鬆軟帶油脂的甘香。鴛鴦雙蚌有貴花蚌同珊瑚蚌,灼完都唔會縮水,爽彈鮮甜,食得出係新鮮貨😇餐廳比較少見嘅黑柏葉呢到都有得食。不過個人唔係幾受到個隻味🙊除此之外,佢嘅特色手打牛丸都好有驚喜😲分別有龍蝦湯爆漿同埋黑松露醬爆漿。趣事一則: 男朋友手快快放曬6粒落去,但6粒外形上都無乜大分別,所以我地3個就好似抽獎咁。幸好大家都各自抽中試曬兩隻味✌🏻烏冬盡吸白湯嘅精華,就算係埋尾先淥都唔會過份油膩,配埋新鮮皇帝菜同埋爽脆嘅野生竹苼,為呢餐畫上完美句號.....原來係破折號炸,因為埋單前,餐廳竟然為我地送上甜品,仲係芋圓仙草,用上帶有懷舊感覺嘅萬壽無疆碗,非常有心思🌟飲品方面,有好多原
11月秋風起,邊爐癮都開始起動啦🤤🤤

雙拼手打牛丸

野生竹苼

烏冬

芋圓甜品

飲品方面,有好多原創手搖飲品,同埋特製嘅cocktail。下次約一班酒鬼黎就可以試暈佢

整體黎講,餐廳格局乾淨企理,卡位闊落坐得非常舒服。食物質素同份量都抵讚!

2018-11-11
蜂巢豆腐白湯
白湯
雙拼手打牛丸
野生竹苼
烏冬
芋圓甜品
2018-11-12 95 瀏覽
之前喺旺角都有食過火鍋撚,知道佢哋開咗分店喺中環同西環,放咗工就同朋友過咗嚟西環呢間試吓係咪都一樣咁正!叫咗個加拿大野生象拔蚌,超級爽口清甜!餐廳會俾刺身豉油同芥末,但係我冇沾任何野就咁食覺得仲鮮!極力推薦一定要食!湯底方面就叫咗個蜂巢豆腐白湯鍋,奶白色嘅湯底入面本身有鴨血豆腐同其他香料,好香濃。極品安格斯肥牛,香濃嘅牛味,食完之後口腔仲會有牛嘅餘韻。另外仲叫咗個鴛鴦滑滑拼盤,分別有瑤柱干貝滑同埋靚蝦滑。瑤柱干貝滑第一次試,完全食到瑤柱嘅鮮味,而且蝦滑都好爽口。呢個龍蝦湯爆漿牛丸都係第一次試,咬落去龍蝦湯必晒出嚟!食嘅時候要小心,唔好太熱就放落口。龍蝦湯非常鮮甜,果然真材實料! 黑柏葉只需要煮10秒就食得,好爽口而且掛湯力強,好正。超級肥美嘅雞子,鍾意食雞子嘅人一定要叫,大大粒嘅雞子,咬落去d湯汁必出嚟另外帶咗啲蔬菜同埋一壺杞子龍眼菊花蜜...同旺角嗰間一樣,食完之後會贈送甜品!而且仲要係而家好受歡迎嘅芋圓糖水!
極品安格斯肥牛,香濃嘅牛味,食完之後口腔仲會有牛嘅餘韻。
黑柏葉只需要煮10秒就食得,好爽口而且掛湯力強,好正。
另外帶咗啲蔬菜同埋一壺杞子龍眼菊花蜜...
同旺角嗰間一樣,食完之後會贈送甜品
而且仲要係而家好受歡迎嘅芋圓糖水
2018-11-12 241 瀏覽
今日同埋女朋友同佢個妹三個人去左西環,就揀咗呢間火鍋撚試吓。一入到去就揀咗個蜂巢豆腐白湯鍋,呢個湯底都幾特別呀又有秘製鴨血,又有原條人參,咁特別嘅湯底打完邊爐一定要當湯咁飲返碗先得。由於本人食嘢好怕肥膩,但係見隔離枱個黑豚肉肥瘦適中,於是就叫咗碟。上枱果然冇令我失望,淥到去啱啱變色就食,鮮嫩無比,完全唔會有豬嘅騷味。而羊肉就啱啱相反,梗係要有少少騷味先好食。呢度嘅羊肉騷味啱啱好即係代表佢新鮮得來質量十分好。而且佢一碟嘅份量十足,三個人一疊都夠晒數。我打邊爐就成日都需要飲好多嘢,可能因為熱氣啦。呢度有好多款唔同嘅嘢飲,打邊爐咁熱氣就梗係要叫啲清潤嘅嚟飲啦。於是乎我哋就叫咗菊花杞子龍眼蜜飲,佢有淡淡的菊花香味,配合龍眼密嘅清甜,好能夠舒緩打邊爐嘅熱氣。除此之外,我哋仲叫咗野生竹笙、爆漿牛丸、皇帝菜等等。竹笙除咗吸咗個湯嘅精華之外,本身爽口嘅感覺亦係我杯茶。打完邊爐後,忍唔住叫咗個烏冬配返佢個湯。個湯有淡淡的人蔘味,真係忍唔住飲咗兩碗。呢度好窩心嘅係食完邊爐之後佢有個芋圓仙草糖水,仙草絕對有清熱嘅功效,不過如果可以少甜嘅話就更加Perfect啦。
蜂巢豆腐白湯鍋

黑豚肉

涮羊肉片

菊花杞子龍眼蜜

除此之外,我哋仲叫咗野生竹笙、爆漿牛丸、皇帝菜等等。
野生竹笙

野生竹笙
皇帝菜
甜品-芋圓糖水
2018-11-11 130 瀏覽
作為一個春夏秋冬都打邊爐嘅人黎講知道「火鍋撚」喺西環開咗一間分店 ,見到好似啲Menu有少少唔同咁梗係要去試試啦~一入到去裝修都係好有藝術風格每一個角落都係仲咁有心思,連一個杯墊嘅設計都好靚~同埋我發現依間有得嗌shisha ~ 我真係未試過一路打邊爐一路shisha 啊~ 不過同行嘅朋友話想專心食嘢最後我哋都冇嗌唯有下次先啦~之後見到呢個黃金系列已經全部都想叫黎食~最後就叫左黃金雞皮同黃金魚皮 ~ 兩樣都冇令我失望鹹蛋黃香非常夠 ,唔係嗰啲用得少少鹹蛋黃就喺度扮「黃金」~其實打邊爐最緊要係個湯底 ,我哋叫咗個蜂巢豆腐白喎湯底,入面真係放左成支人蔘,保持一樣真材實料嘅水準。跟住今日嗌左三個未食過嘅餸:松露集菌餃 、紫准山 同埋 酒糟五花腩!我對「松露集菌餃」好期待,因為上次食過松露墨魚滑好好味~ 點知今次個味道一般,松露味唔夠同個皮厚左D~下次應該唔會再叫~ 但嗰個酒糟五花腩非常有驚喜,極力推介~ 五花腩完全吸收晒花雕酒味~ 就算浸左湯30秒之後都依然咁香咁濃洒味咁好味~我覺得鍾意食醉雞嘅朋友一定會鍾意食!平時好少人打邊爐會叫准山,其實識得煮係非常爽脆好味~就算一般火鍋店都係得白色好少

我覺得鍾意食醉雞嘅朋友一定會鍾意食!

平時好少人打邊爐會叫准山,其實識得煮係非常爽脆好味~就算一般火鍋店都係得白色好少有食新鮮嘅紫色准山,紫色嘅准山營養係比白色多好多㗎~大家下次不妨可以試吓叫,但係滾一陣就要食㗎啦,煮得太耐會「林」同埋「粉」!

最後送上甜品,上次喺旺角係用一個好特別嘅杯載着腐竹蛋糖水冰沙,今次西環分店竟然係送上仙草加我最鍾意嘅芋圓,本身已經飽到要嘔,但最後都成碗食晒!!
今晚真係大滿足!

同埋我發現依間都係開到三點,對於西環既朋友有多一個宵夜好去處!!
2018-11-11 66 瀏覽
試下西環新式火鍋, 位置較近香港大學站。火鍋店內古色古香好有中國風,坐位寬敞湯底都有幾多選擇, 當中蜂巢豆腐白湯鍋, 湯底好濃藥材味,感覺好滋補配料有自家製既蜂巢豆腐、鴨血,仲有原條人蔘,好足料。蜂巢豆腐同鴨血可以免費再加象拔蚌都幾新鮮,值得一讚係上枱presentation好別緻仲有乾冰。其他蚌會有個溫馨提示牌教你要淥幾耐先最合適,唔使驚淥得太耐老左五色丸丸拼盤之中既流心鹹蛋黃豬肉丸, 鹹蛋黃唔太鹹, 肉丸全部都係手工做芋圓係贈送既甜品,真係不得不讚, 好煙韌又不太甜, 涼粉清涼解喝