一班朋友冇事冇干出黎打邊爐,其中一個介紹左呢間,就一於試下。一入到餐廳已經聞到好香,口水都流埋。餐廳既座位夠闊落,好好座,方便吹水。我地極速咁點左D野食,配上佢個胡椒豬肚湯底,個湯底最早黎,我地見到中間有舊野,其貌不揚。正當我奇怪緊既時候,呢度既侍應已經開始做野。原來舊野係豬肚黎,包住左入面隻雞,佢地好細心咁剪開俾我地食,隻雞食落好嫩滑,但味道偏淡,配合埋個湯真係剛剛好。個湯好夠味,成隻雞既精華都煲晒出黎,佢入面既胡椒味不會太搶,冇蓋過左D雞原來既味。淨係呢個湯我都飲左幾碗!之後既野食陸續黎到,佢所有野食都有個細牌仔,話你聽要"六"幾耐,岩晒我呢D嘟嘟地既人,同時又保障到客人唔會overcook, 令食物係最好食既時候俾人食落肚,小小而重要既安排,令小弟非常欣賞。點左咁多樣野食,最值得一提既係聖子,佢既聖子大大隻,好清甜,而且一D都唔韌,超級推薦!之後就係肥牛,佢切得好薄,卓一卓就食得,食落好新鮮,贏在用料同個湯底。仲點左D羊肉、雙拼滑、菜、麵之類既野,整體食物質素都好高,我地仲點左幾支佢既手工啤酒,十分爽皮。

2018-12-17
  • 鴛鴦雙蚌
  • 胡椒豬肚湯底
  • 肥牛
  • 聖子
2018-12-18 96 瀏覽
一入門就被聖誕兵馬俑吸引住!造型趣怪!餐廳亦設計得非常中式。醬料種類當然亦都好多,比較特別係有腐乳醬選擇!而我就揀左蒜汁同特製醬油,2者混合香而帶微甜,十分美味!湯底喺火鍋當中非常重要,而火鍋撚就喺呢方面做得好出色,認真能夠用足料來形容!祖傳秘製麻辣鍋夠麻夠辣,大蔥花椒辣椒等等非常足料!而鍋中鴨血更吸收超多湯汁,十分入味,正呀!至於蜂巢豆腐白湯鍋,飲落超清甜,而且係藥膳湯,就咁飲已經好好味,除左鴨血外,還有更入味更吸湯的蜂巢豆腐!火鍋撚御用手切肥牛,火山般排列再配合乾冰,霸氣十足!而肉質口感較厚實,牛肉味非常濃郁!個人比較中意濃牛味的肉片,好合我心意!羊肉片依舊用乾冰作點綴,但肉質與牛肉片大不同,質地很嫩滑,羊騷味即炸三秒響鈴卷響鈴非常薄而脆,又一個吸湯之選!但真係唔好煮超過3秒,會失去微脆口感。黑松露墨魚滑就非常嫩滑,再帶少少彈牙口感,而且松露味好香,唔錯!至於香菇貝鮑鮮滑的菇味特別濃郁,嫩滑彈牙之餘,加上貝類特有口感,正!水蜜桃冰沙,比凍飲更冰涼的沙冰,桃味清新!而且冰沙質感細緻唔硬!甜品芋圓糖水,集口了紅豆、綠豆、珍珠、小丸子、芋圓、地瓜圓、圓仙草,甜度合適,質素拍得住台灣本土的

即炸三秒響鈴卷

甜品芋圓糖水,集口了紅豆、綠豆、珍珠、小丸子、芋圓、地瓜圓、圓仙草,甜度合適,質素拍得住台灣本土的!
2018-12-15 82 瀏覽
之前跟朋友試過中環的分店,今次就去西環試下佢呢間分店質素如何~ 入面裝修係比較型格走中國風位置好闊落~ 睇左餐牌我同朋友就決定叫媽媽滋補老火湯鍋,因為我地兩個都唔食辣~媽媽滋補老火湯鍋,呢個湯好像係平時老媽級煲嘅老火湯一樣,勁足料好濃味~ 蟶子皇(2隻)好大一隻!! 好鮮甜,肉身扎實彈牙!花膠(2 隻) 女仔就係要食花膠補美顏下~~ 鴛鴦雙蚌 非常新鮮,灼10秒即食,好鮮甜爽口~ 五色丸丸拼盤芝士墨魚丸,鹹蛋黃豬肉丸比較特別,墨魚同蝦肉全部好扎實,食得出好足料~ 五彩鮮疏藍 有粟米、木耳蕃茄菜芯同娃娃菜~ 最後仲有甜品送!芋園丸子珍珠仙草,我朋友好鐘意,所以我比埋佢食AHHA丸子珍珠仙草再加埋甜甜既紅綠豆,配埋清熱仙草,好下火~

蟶子皇(2隻)好大一隻!! 好鮮甜,肉身扎實彈牙!

花膠(2 隻)
女仔就係要食花膠補美顏下~~

鴛鴦雙蚌
非常新鮮,灼10秒即食,好鮮甜爽口~

五彩鮮疏藍
有粟米、木耳蕃茄菜芯同娃娃菜~

2018-12-15 1304 瀏覽
之前跟朋友試過中環的分店,今次就梗係番番自已地頭西環試下佢呢間分店質素如何啦! 入面裝修係比較摩登型格,而且位置好闊落舒服,好啱family gathering ! 除左裝修摩登型格,佢啲食物都好型,佢地有cocktail 同shisha 食係未好潮先?(但打打下邊又食水煙好似有odd hahaha 但都係好創新既~~) 好喇,睇左一輪餐牌我同朋友就決定叫媽媽滋補老火湯鍋,因為我地兩個都唔食辣~至於佢地蜂巢豆腐白湯底,因為我剛由台北番黎,喺無老鍋已試過,我就無再叫了,但其實依家諗番都覺得要試試真係!! 媽媽滋補老火湯鍋,呢個湯好像係平時老媽級煲嘅老火湯一樣,勁足料好濃味,好多既猴頭菇ssss,仲有一舊好大既肉!蝗子皇(2隻) $44 X22大一隻,好鮮甜,肉身扎實彈牙!花膠(2 隻)$78x 2女仔就係要食花膠補美顏下~~鴛鴦雙蚌 $128非常新鮮,灼10秒即食,好鮮甜爽口~ 五色丸丸拼盤 $98芝士墨魚丸,鹹蛋黃豬肉丸比較特別,墨魚同蝦肉全部好扎實,食得出好足料~ 五彩鮮疏藍 $79 有菜芯,粟米、木耳蕃茄同娃娃菜~ 最後仲有甜品送!芋園丸子珍珠仙草,係我既大愛!因為所有都煙煙韌韌,

媽媽滋補老火湯鍋

蝗子皇2隻

蝗子皇(2隻) $44 X2
2大一隻,好鮮甜,肉身扎實彈牙!
花膠

花膠(2 隻)$78x 2
女仔就係要食花膠補美顏下~~

鴛鴦雙蚌 $128

非常新鮮,灼10秒即食,好鮮甜爽口~

五色丸丸拼盤 $98

五彩鮮疏藍 $79
有菜芯,粟米、木耳蕃茄同娃娃菜~
芋園丸子珍珠仙草

最後仲有甜品送!芋園丸子珍珠仙草,係我既大愛!因為所有都煙煙韌韌,再加埋甜甜既紅綠豆,配埋清熱仙草,一絕,如果可以單叫金錢,我都想叫多一碗呀!!!!
2018-12-12
蝗子皇2隻
花膠
芋園丸子珍珠仙草
  • 芋園仙草
2018-12-11 154 瀏覽
好有火鍋撚特色嘅壁畫[祖傳秘製麻辣鍋&蜂巢豆腐白湯鍋,$158]相信大部份人嚟到火鍋撚都係叫呢個紅白鴛鴦湯底嘅組合。白湯用人蔘、雞、豬骨等熬製,鮮味回甘,喺開始淥嘢之前先飲一碗,好有返咗屋企飲老火湯嘅感覺~而紅湯就加咗中草藥落去熬製,鮮、麻、香、辣。而兩邊都有鴨血同蜂巢豆腐,吸哂湯汁之後十分好味醬料選擇都唔少 [新鮮野生竹笙,$79]比起上次喺中環店食到嘅好似冇咁新鮮,有潺,而且冇咁爽口,有少少失望[火鍋撚御用手切肥牛(小),$208]呢款牛肉係餐排上中間價錢嘅一款,但質素都已經幾唔錯牛味濃,食落亦冇筋[脆鯇骨腩,$59]呢個魚腩部位肥美得嚟咬落爽脆,但就有少量細骨。如果唔識「倫」骨嘅話叫脆鯇魚片會好啲[紅薯寬粉,$38]呢樣嘢係我食麻辣鍋必點!煙韌嘅寬粉沾滿麻辣湯汁,非常過癮枱面有個籬可以裝住啲寬粉嚟淥,好方便[鮮榨西瓜汁(渣),$76]西瓜汁可以清熱氣又可以解辣,配麻辣鍋啱哂同中環同旺角店唔一樣,呢間分店送嘅唔係沙冰,而係一碗冰凍嘅台式甜品!入面有芋圓、珍珠、小湯丸、紅、綠豆,同埋仙草—食完重口味嘅麻辣鍋之後食呢個甜品,降吓溫,都幾好呢間分店有一個唔好處,就係佢嘅卡位,枱同櫈個距離
好有火鍋撚特色嘅壁畫
[祖傳秘製麻辣鍋&蜂巢豆腐白湯鍋,$158]

醬料選擇都唔少
[新鮮野生竹笙,$79]
火鍋撚御用手切肥牛(小),$208]
呢款牛肉係餐排上中間價錢嘅一款,但質素都已經幾唔錯
牛味濃,食落亦冇筋
[脆鯇骨腩,$59]
[紅薯寬粉,$38]
呢樣嘢係我食麻辣鍋必點!煙韌嘅寬粉沾滿麻辣湯汁,非常過癮
枱面有個籬可以裝住啲寬粉嚟淥,好方便
[鮮榨西瓜汁(渣),$76]
西瓜汁可以清熱氣又可以解辣,配麻辣鍋啱哂
呢間分店有一個唔好處,就係佢嘅卡位,枱同櫈個距離有啲遠,女士/小朋友們會坐得有啲辛苦。如果有需要可以試吓訂枱時request唔坐卡位
2018-12-10 154 瀏覽
平時搭車經過見到呢間個名咁吸引,咁我唔日放假就同朋友過嚟試吓。入到去見到裝修到好有特色,接待處有一座兵馬俑,非常有趣!食物方便選擇嘅種類繁多,有唔少充滿特色嘅配料!飲品方面就叫咗個杞子龍眼菊花蜜,味道好清甜,仲有淡淡的菊花香味,很不錯!湯底方面,叫咗個蜂巢豆腐白湯鍋,個湯底奶白色,有好多唔同嘅湯料,忍唔住試左一啖,非常濃郁同甜!前菜就叫左加拿大野生象拔蚌刺身,爽口鮮甜冇得頂!依個鴛鴦滑滑拼盆,瑤柱干貝滑同令蝦滑!瑤柱干貝係真材實料,蝦滑都好彈牙!龍蝦湯爆漿牛丸,好香濃嘅牛味,咬落去爆晒d龍蝦湯出嚟好鮮甜,而且牛丸非常彈牙。 極品安格斯肥牛,脂肪嘅分佈好平均,而且一啲都唔韌!黑栢葉只需要煮10秒就食得!超級爽脆!桂花蚌非常新鮮,灼10秒即食!鮮甜!爽口!好正!一個咁濃郁嘅湯底配合埋呢啲掛湯能力特強嘅配料,神級既享受!最後仲送咗每人一碗甜品!系出邊要同人爭崩頭嘅芋圓
入到去見到裝修到好有特色,接待處有一座兵馬俑,非常有趣!
食物方便選擇嘅種類繁多,有唔少充滿特色嘅配料!
前菜就叫左加拿大野生象拔蚌刺身,爽口鮮甜冇得頂!

極品安格斯肥牛,脂肪嘅分佈好平均,而且一啲都唔韌!
黑栢葉只需要煮10秒就食得!超級爽脆!
桂花蚌非常新鮮,灼10秒即食!鮮甜!爽口!好正!
一個咁濃郁嘅湯底配合埋呢啲掛湯能力特強嘅配料,神級既享受!
最後仲送咗每人一碗甜品
系出邊要同人爭崩頭嘅芋圓
2018-12-08 97 瀏覽
天氣轉涼最鍾意打邊爐暖下胃, 平日的八點都算多人,可見有幾多支持者。裝潢古色古香,有兵馬俑著上聖誕老人外套在門口。食物選擇都算多,有即食炸物同火鍋料。 湯底叫左猴頭菇雞湯同蜂巢豆腐白湯鍋, 白湯鍋有養生藥材味,材料有大蔥,大蒜,仲有蜂巢豆腐; 猴頭菇湯好出色, 有家既感覺, 濃濃既雞同豬味, 飲左幾碗湯呀。水餃韮菜餃大大件材料新鮮非常, 田雞上枱時肌肉因有鹽重收縮緊。魚頭新鮮程度好似剛剛係魚缸落上黎一樣。安格斯肥牛無論水準同賣相都好好。紅薯粉,有一大兜,用一個細篩放落鍋煮好唔錯,記得唔好煮太耐。 最後送既甜品紅綠豆芋圓珍珠仙草凍勁有心思。芋圓珍珠都夠煙韌,黑糖底糖水唔太甜,恰到好處

2018-12-08 69 瀏覽
天氣開始寒冷起來,天氣凍最好就係打邊爐大家一致贊成一齊烚吓烚吓,就揀咗一間火鍋店,去到店舖門口,已經佈置左聖誕裝飾,好有氣氛,加上大大個落地玻璃,感覺好乾淨整潔。餐廳牆壁上畫滿了圖畫,加上店內播放着一些中國式嘅音樂。好友中式嘅氣氛。座位寬敞,坐得舒服。一坐底,店員就會放底一盤有各種香料醬油係枱面,俾客人自行調配後就拿走。醬油種類有多款選擇:有鼓油、蔥花、芫荽、蒜蓉汁、秘製辣椒油、同好好味嘅祖傳腐乳醬等等...我地點左鴛鴦湯底:蜂巢豆腐白湯鍋、媽媽滋補老火湯喎。我想講依2個湯底都非常之出色,未打邊爐之前已經淨飲左半碗湯。非常之好味。材料十分多。好足料。湯料都滲透晒湯既味道。火鍋撚御用手切肥牛(小)好有牛味,唔係入口即溶既牛,有咬口,好味。紅薯寬粉:好QQ彈口既麵,寬粉浸係湯中,吸收晒湯既精華,好好味.....追加鴨血:勁厚勁塊,鐘意食鴨血既人可以一試。瑤柱乾貝滑:好彈牙同好有鮮味,讚👍🏻黃金蛋黃炸魚皮:炸得勁鬆化,有厚厚既蛋黃包住。好好味。仲有佢既茶係我鐘意飲既濃茶,有點想秀眉加功夫茶,但無甘強烈,可以消消肥膩感。飯後會送上芋圓甜品,食完飽到行唔到....
天氣開始寒冷起來,天氣凍最好就係打邊爐
大家一致贊成一齊烚吓烚吓,就揀咗一間火鍋店,
去到店舖門口,已經佈置左聖誕裝飾,
好有氣氛,加上大大個落地玻璃,
感覺好乾淨整潔。

餐廳牆壁上畫滿了圖畫,加上店內播放着一些中國式嘅音樂。
好友中式嘅氣氛。
座位寬敞,坐得舒服。

一坐底,店員就會放底一盤有各種香料醬油係枱面,
俾客人自行調配後就拿走。

醬油種類有多款選擇:
等等...

我地點左鴛鴦湯底:
蜂巢豆腐白湯鍋、媽媽滋補老火湯喎。
非常之好味。材料十分多。好足料。湯料都滲透晒湯既味道。

火鍋撚御用手切肥牛(小)
好有牛味,唔係入口即溶既牛,有咬口,好味。

紅薯寬粉:
好QQ彈口既麵,寬粉浸係湯中,
吸收晒湯既精華,好好味.....

追加鴨血:
勁厚勁塊,鐘意食鴨血既人可以一試。

瑤柱乾貝滑:
好彈牙同好有鮮味,讚👍🏻

黃金蛋黃炸魚皮:
炸得勁鬆化,有厚厚既蛋黃包住。好好味。

可以消消肥膩感。

飯後會送上芋圓甜品,食完飽到行唔到....

2018-12-07
2018-12-08 915 瀏覽
由於太愛台灣嘅無老鍋關係。當早一年次知道香港有間貌似無老鍋嘅時候,即刻捉埋d朋友去中環那間試。確實係有有似。朋友話原來西環都開左間,結果我們又去止下無老鍋嘅癮!西環呢間嘅感覺無中環那間咁大好像。但就光猛好多。啱晒我地呢d永遠都係相機食先嘅朋友😆一入到門口就有一行的古色古香嘅坐子,供客人等位時坐。細心呢。場內已佈置了聖誕節嘅氣氛。還有有聖誕樹呢。店內播著很多我都年少時嘅歌!多麼另人想跟著唱呢!湯底方面,我們挑選了兩個湯底。第一個當然係要似無老鍋嘅鎮店之蜂巢豆腐白湯底!由於我們都不辣得嘅關係。第二個就我地挑選左:媽媽滋補老火湯鍋。呢個湯好像係平時呀嫲級煲嘅老火湯一樣。勁濃味。仲有我喜愛嘅猴頭菇,d菇索味,真係不得了!手切肥牛,新鮮紫准山,皇帝菜,薯粉,瑤柱干貝滑,梅花豬肉,仲有當然唔捨得打邊邊必食嘅響鈴!之前向中環食過安格斯肥牛,所以今次試手切肥牛。本人覺得手切肥牛好像比安格斯肥牛好食。有肉果。不錯的推介。瑤柱干貝滑也值得叫黎食,真係幾好食。唔會煤。而且仲幾彈口。不錯梅花豬肉我下次應該不會食。不是我的must eat item。因為質地似豬頸肉。而我又不太喜歡食豬頸肉薯粉真係打邊爐恩物。索

朋友話原來西環都開左間,結果我們又去止下無老鍋嘅癮!

薯粉真係打邊爐恩物。索晒個湯底真係一流!

最後還送上芋圓小丸子做甜品呢。滿足。

整體服務很好。不用叫也會有職員過來架湯。不錯的。

2018-12-07 104 瀏覽
今次係開張以嚟第三次嚟食,因為今次得兩個人食,所以叫唔到好多嘢食~但一定會叫我最愛嘅椒鹽九肚魚,一口豆腐粒同埋鴨血😋不過今晚食嘅九肚魚同之前食嗰兩次有啲唔同,冇咁好食,唔知係咪唔夠新鮮呢🤔~另外仲有個安格斯牛肉都好食😚飯後有甜品,不過嗰個甜品都係同上次一樣😅我覺得太甜,芋圓口感唔夠煙韌😄純粹個人口味啫~當晚見到佢哋人手都好充足,不過有啲姐姐明顯係新手,問啲嘢都答得唔太清晰😅有個仲搞笑,隔離枱同佢講完嘢後,佢就將隻碟放係我哋度🤣🤣我朋友話我冇叫你拎碟哦~佢聽唔到就走咗😂隔咗陣有第二個行過見到我哋枱面有隻乾淨碟就話幫我哋收走🤪🤪
一口豆腐
椒鹽九肚魚
安格斯牛肉
2018-12-03
一口豆腐
安格斯牛肉
  • 鴨血
2018-12-06 736 瀏覽
平時淨係從朋友口中講火鍋撚有幾好味幾好味咁,今日終於到我自己去食,睇吓係咪傳說中咁好味先。裝修較其他火鍋店特別,以中式風格為主,但之後食嘅食物就比較創新,兩者構成一個幾特別嘅對比。打邊爐之前當然要調一調醬汁先,下單之後職員就會放低調味盤,調味盤有齊我想要嘅醬汁。我同女友,一個唔食辣一個食辣,鴛鴦鍋實在不能避免。我就成餐霸住左蜂巢豆腐百湯,入面有原條人蔘,非常足料。蜂巢豆腐非常香滑,湯底鮮味十足,滲透着陣陣人蔘甘香。至於女友叫既麻辣鍋揀咗小辣,入面有龍眼紅棗等滋潤食材,當然唔少得辣椒八角等等,非常香辣。餐廳提供一個大筲箕,淥魚同牛肉嘅時候非常方便,唔使搵晒成個湯底。呢份御用手切肥牛上菜出晒煙霧咁非常誇張,味道亦誇張地好味,肉身比較厚。我哋跟住牌上嘅指示灼8秒,時間啱啱好,肥牛非常嫩滑。食肉獸既我仲叫咗極品黑豚牛,肥膏比例較高,豬肉味比一般豬肉重,份量亦足夠。呢六粒手打牛丸真係冇得彈!有三粒釀左法式龍蝦湯,一咬開即刻爆汁,非常juicy。另外三粒釀左黑松露醬,一咬開黑松露香味就湧晒出嚟,值得一試。興致勃勃下叫咗杯Special cocktail,呢杯Trequila summer 糅合本土

興致勃勃下叫咗杯Special cocktail,呢杯Trequila summer 糅合本土中式元素,以茶杯呈上,飲落去熱熱地,幾䁔胃。tequila溝左橙汁、檸檬汁、花旗參同蜜糖之後酒味亦唔會太濃。

餐廳除咗打邊爐,仲有海鮮刺身。見餐牌相片嘅三文魚咁肥美,自己忍唔住叫咗六片特級三文魚。果然每一片三文魚非常肥美鮮甜,仲要好大片。

食到最後仲有甜品送,就係芋園仙草,整體口感粉實,珍珠非常煙韌。芋圓分別有紫薯、香芋同番薯味,滿足晒我呢個貪心嘅人類。

餐廳嘅食物如「火鍋撚」一樣咁有霸氣,真係不能抗拒。
2018-11-01
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 手打肥牛
  • Tequila  Summer
  • 黑松露菌醬爆漿牛丸
  • 法式龍蝦湯爆漿牛丸
2018-12-05 78 瀏覽
西環區火鍋店選擇不多,主要行高質素路線,這間新開的火鍋店位置不錯,在平路又近地鐵站。裝修非常高檔,大部分座位是寬落卡位,難怪一開張就經常坐滿人。湯底選了人參白湯和栗米老雞湯底,後者足料有驚喜,有豬肉,紅蘿白,猴頭菇等十多種料,湯料多到放不下食物,湯頭非常清甜。食物方面,魚頭魚唇份量不多,但鮮味十足,餃子係每日新鮮即包,配料豐富,最正係水餃和菜餃,配湯底一流; 田雞即叫即製,上菜時田雞肉還會震動,牛肉賣相精美,價錢亦很合理。整體黎講,食物和湯底行高質路線,但收費合理,人頭只需3百多元,值得再黎。

2018-12-05 87 瀏覽
秋風起,又係我地呢班火鍋撚最頭痛既月份,因為我地要去揀食邊間火鍋之餘,最重要既係兩個字 - 好味🤪最後我地係facebook上面見到「火鍋撚」係西環附近開咗新既分店,之前都試過旺角分店,覺得好好味,所以我地二話不說就訂咗枱去試試佢😚當日8:30去到,坐低後就馬上揀咗上次令我地覺得好impressive既「蜂巢豆腐白湯」同埋「麻辣湯底」跟住我地4個男孩子狂風掃落葉式叫咗好多野食,但叫我地念念不忘既係呢度竟然有鮮炸黃金魚皮同埋黃金雞皮呀OMG😱入口果陣鹹蛋味加上脆卜卜既咬口真係好好好正呀❤❤跟住上枱既係極品黑豚肉同埋極品安格斯肥牛,黑豚肉食落肉質肥美可口,一d豬肉既騷味都無,正呀!另外安格斯肥牛一上枱個賣相已經令我哋四個不得不用手機食先,其實之前喺旺角分店食嗰次已經覺得呢碟安格斯肥牛買相好型好靚,所以今次再encore,仍然覺得賣相造型十分「靚仔」,食落口感十足,油脂分佈均勻,正正正😘👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻呢啲野不得不介紹,叫「酒糟五花肉」,食落好香酒味之餘,口感仲好煙韌,一層肥膏一層肉,真係色香味俱全❤❤❤❤突然間我地見到Menu上面有「象拔蚌刺身」食,咁經過我地4個既眼神交流之後決定試試

突然間我地見到Menu上面有「象拔蚌刺身」食,咁經過我地4個既眼神交流之後決定試試佢究竟龍與鳳😂
不得了啦,一試就知係新鮮切片象拔蚌,因為仲食到小小海水味,口感彈牙,鮮味十足,我地都好開心我地無叫錯❤❤😂😂

到最後關頭,我地叫咗一揸水蜜桃沙冰解解油膩,飲落去冰感十足又充滿着水蜜桃嘅香味,飯後用嚟解渴或者解油膩一流💪🏻✌🏻

近年香港都好流行食台灣芋圓作為甜品,而火鍋撚呢度更會係你用餐完畢之後,每人送上一碗台灣芋圓甜品作為總結,我覺得真係太有心啦,芋圓+粉圓+綠豆+涼分=完美組合。食落唔太甜,好岩平時唔食甜即野既朋友都可以試下,我自己就覺得好好好食啦(我係甜品怪魔😂😂😂😂)

最後埋單大約每人300蚊左右啦,我自己就覺得呢個價錢好抵食,除咗本身食物嘅份量之外,呢個價錢可以食到咁新鮮嘅食材係好難得,所以希望「火鍋撚」可以keep住佢哋嘅水準,等更多更多嘅朋友可以食到咁新鮮美味嘅火鍋💪🏻💪🏻❤❤
2018-12-04 488 瀏覽
12月都仲未係好熱,但都阻唔倒我地幾個火鍋撚去打邊爐。早已聽聞火鍋撚好高質,見西環開左旗艦店終於有機會去食下!一坐低,見朋友未到,叫左杯cocktail~呢杯cocktail 有花雕,蘋果汁,青檸。好正好清新,第一次飲倒花雕嘅cocktail 好有創意!朋友鐘意食辣所以叫左個焉鴦鍋!豆腐白湯x 麻辣湯底夠哂濃!白湯有成條人参。最正係食食下會有人自動黎加湯(唔係頹加水!)所以唔會越食越淡。大讚呀!!食野之前緊係要混醬:好特別有呢個腐乳醬,出奇地同d 食物好夾好好食!首先食左我最愛嘅響鈴配酸甜醬特別好食!梅花豬肉同五花肉都好好食,食得出唔係頹野!就算煮耐左都唔會話好un!再黎香菇貝鮑滑同蝦丸都係必食!好彈牙推介呢個午餐肉菜甫餃!非常有創意!好特別好好食!最後食左呢籠奶皇水晶包,好有心思,滾過都唔會話爛哂溶哂咁!埋單嘅時候送上免費甜品 芋圓涼粉,好有誠意!成餐飯都非常滿意,食物高質,有誠意有創意有心思,難怪平日嘅夜晚9點幾都仲係座無虛席!

一坐低,見朋友未到,叫左杯cocktail~
花雕那媽

朋友鐘意食辣所以叫左個焉鴦鍋!豆腐白湯x 麻辣

首先食左我最愛嘅響鈴
響鈴

配酸甜醬特別好食!

梅花豬肉同五花肉都好好食,食得出唔係頹野!

就算煮耐左都唔會話好un!

再黎香菇貝鮑滑同蝦丸都係必食!好彈牙

推介呢個午餐肉菜甫餃!非常有創意!好特別好好食!

最後食左呢籠奶皇水晶包,好有心思,滾過都唔會話爛哂溶哂咁!

埋單嘅時候送上免費甜品 芋圓涼粉,好有誠意!

2018-12-03
花雕那媽
響鈴
2018-11-29 177 瀏覽
秋風起,正正係去打邊爐烚下烚下嘅好時機!上年去過火鍋撚,覺得唔錯,今年一於再去。今次去嘅係西環分店,唔係喺鬧市旺區,但都幾多人。打邊爐,識叫就梗係叫個鴛鴦湯底,整個麻辣湯底加招牌白湯啦!要刺激有刺激、要滋補有滋補。白湯入面嘅藥材好足料,抵讚!打邊爐叫肥牛係指定動作,我哋叫咗個細嘅安格斯肥牛,入口鬆軟、冇渣,送上枱時仲有煙霧效果,影相呃like一流。叫咗個韮菜餃同至尊水餃皇,2款都算得上係皮薄餡靚。韮菜餃嘅菜同肉比較啱岩好,有好香嘅韮菜味。水餃皇入面有木耳、冬菇等菇菌,令餃子食落有爽口嘅口感。蔬菜就要咗皇帝菜,幾新鮮爽脆。另外要咗碟新鮮紫准山,係限量供應㗎!飲品選擇非常之多,有沙冰、果汁等,啤酒仲有手工啤酒供應添!而我哋就要咗竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,下火又清甜。食到七七八八,店員送上甜品,話係免費,開心又驚喜,入面仲有我最愛嘅芋圓添,煙煙靭靭,超正!