2018-12-20
一班朋友冇事冇干出黎打邊爐,其中一個介紹左呢間,就一於試下。一入到餐廳已經聞到好香,口水都流埋。餐廳既座位夠闊落,好好座,方便吹水。我地極速咁點左D野食,配上佢個胡椒豬肚湯底,個湯底最早黎,我地見到中間有舊野,其貌不揚。正當我奇怪緊既時候,呢度既侍應已經開始做野。原來舊野係豬肚黎,包住左入面隻雞,佢地好細心咁剪開俾我地食,隻雞食落好嫩滑,但味道偏淡,配合埋個湯真係剛剛好。個湯好夠味,成隻雞既精華都煲晒出黎,佢入面既胡椒味不會太搶,冇蓋過左D雞原來既味。淨係呢個湯我都飲左幾碗!之後既野食陸續黎到,佢所有野食都有個細牌仔,話你聽要"六"幾耐,岩晒我呢D嘟嘟地既人,同時又保障到客人唔會overcook, 令食物係最好食既時候俾人食落肚,小小而重要既安排,令小弟非常欣賞。點左咁多樣野食,最值得一提既係聖子,佢既聖子大大隻,好清甜,而且一D都唔韌,超級推薦!之後就係肥牛,佢切得好薄,卓一卓就食得,食落好新鮮,贏在用料同個湯底。仲點左D羊肉、雙拼滑、菜、麵之類既野,整體食物質素都好高,我地仲點左幾支佢既手工啤酒,十分爽皮。