餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2018-06-05 54 瀏覽
係旺角行街時成日見到呢間火水爐,不過食就真係第一次啦,呢日放工同男朋友出尼試,因為book 位會送雞煲,咁就梗係唔好蝕啦舖頭位於二樓,樓下門口裝修似足以前既戲院售票處,好有心思裡面既裝修都好懷舊,令人身處六七十年代咁。店名叫火水爐,點可以冇擺火水爐呀店員推左盤醬比我地混醬,好鍾意架車呀前菜有煎燒賣魚蛋,好得意用隻碟都好正,真係舊時D人會用既鮑魚雞煲尼啦,大概煮多5分鐘就可以食啦,鮑魚一D都唔細隻,好入味,雞煲我地揀左唔辣既,雞肉都好入味,肉質唔錯食完雞煲之後就係火鍋,呢度同出面唔同,唔會直接淋湯落個雞煲度,而係換個第二個煲而我地就揀左沙嗲湯底,有京蔥同豆卜安格斯牛小排,非常之有肉味,大大塊口感一流配菜有丸同限量既雲吞同燕皮餃,皮薄餡靚響鈴上枱時有少少熱架,浸湯吸味一流海鮮盤有蝦,蠔,魚、青口,蜆同墨魚滑,CP值好高比起響鈴,我自己就更加鍾意油炸鬼,浸湯後淋淋地食,比配白粥食好得太多最後係甜品,紅豆雜果涼粉刨冰,消滯呀飲品方面4款罐裝飲品免費既,其餘檸茶檸水果D就要收費架
係旺角行街時成日見到呢間火水爐,
不過食就真係第一次啦,
呢日放工同男朋友出尼試,
因為book 位會送雞煲,咁就梗係唔好蝕啦

舖頭位於二樓,樓下門口裝修似足以前既戲院售票處,好有心思

裡面既裝修都好懷舊,令人身處六七十年代咁。
店名叫火水爐,點可以冇擺火水爐呀
店員推左盤醬比我地混醬,好鍾意架車呀
前菜有煎燒賣魚蛋,好得意

用隻碟都好正,真係舊時D人會用既

鮑魚雞煲尼啦,大概煮多5分鐘就可以食啦,
鮑魚一D都唔細隻,好入味,
雞煲我地揀左唔辣既,雞肉都好入味,肉質唔錯

而我地就揀左沙嗲湯底,有京蔥同豆卜

安格斯牛小排,非常之有肉味,大大塊口感一流
配菜有丸同限量既雲吞同燕皮餃,皮薄餡靚

響鈴上枱時有少少熱架,浸湯吸味一流

海鮮盤有蝦,蠔,魚、青口,蜆同墨魚滑,CP值好高

最後係甜品,紅豆雜果涼粉刨冰,消滯呀
飲品方面4款罐裝飲品免費既,其餘檸茶檸水果D就要收費架
2018-06-04
2018-06-05 73 瀏覽
早前曾與友人到旺角買模型後在一間西餐廳吃過晚餐,走時見過一間店名很特別的店舖,今次是中午時份與另一友人重臨此地,特意走過去看看。原來這店廚師是元朗一間米芝蓮星級餐廳的傳人,來頭可不少。此店白天做麵館,晚上做火鍋。今次既然來到,無需去到元朗就可以品嚐星級餐館的滋味,何樂而不為?店舖在二樓,走到上去發覺很有懷舊feel,枱櫈及地磚就有七、八十年代的感覺,樓梯口放滿著昔日用的火水爐,牆上的畫都是過去的模式,連上面吊著那“全院滿座”的燈箱也是那些年在戲院所見的,除了那空調外,就是連播著張國榮的歌曲,與及其他都是營造著懷舊的氛圍。坐下後見到餐牌很簡單,就是得麵食與一些小食及簡單的飲品,我們叫了一碗黃金蟹粉燕皮水餃麵加白灼生菜及熱檸水 ($82)、一碗金牌雲吞麵(細蓉) ($32)、秘製炸豬手 ($50)及熱咖啡 ($14),之後再加一份蝦籽蘿蔔 ($28)。飲品倒沒有甚麼特別。很快地,那個差不多是全埸最貴的黃金蟹粉燕皮水餃麵送到。餐牌後有介紹,原來燕皮據說是由明朝流傳至今已有幾百年歷史,並已被國家列為非物質文化遺產。燕皮以精選豬腿瘦肉打成肉泥,混合澄麵及鹽等以人手打造而成皮薄如紙,用以包上肉饀配

坐下後見到餐牌很簡單,就是得麵食與一些小食及簡單的飲品,我們叫了一碗黃金蟹粉燕皮水餃麵白灼生菜熱檸水 ($82)、一碗金牌雲吞麵(細蓉) ($32)、秘製炸豬手 ($50)及熱咖啡 ($14),之後再加一份蝦籽蘿蔔 ($28)。

餐牌後有介紹,原來燕皮據說是由明朝流傳至今已有幾百年歷史,並已被國家列為非物質文化遺產。燕皮以精選豬腿瘦肉打成肉泥,混合澄麵及鹽等以人手打造而成皮薄如紙,用以包上肉饀配湯吃就成餃子。

造生麵也非常講究,要用雞蛋混合麵粉,經過發酵及加入適量鹼水以令麵身爽彈,但製作時鹼水的份量要拿捏得準確,及在烹調時走鹼程序要做得好才不致於有過多的鹼水澀味。

就親身食過的感覺而言,燕皮包了蟹粉、豬肉及鹹蛋黃等材料而成的水餃,聞得到蟹粉的香味,而食落亦很鮮味,略帶鹹而口味較重。
生麵果然沒有鹼水的苦澀味,看也看得出會是爽口,但彈性不明顯,不覺得彈牙。
湯底方面都是用較傳統的方法熬湯,湯底味道不錯。

黃金蟹粉燕皮水餃麵

至於金牌雲吞麵(細蓉)麵質相同,雲吞就是走傳統路線,顆粒不大,只以一兩隻鮮蝦配豬肉包成,雲吞皮夠薄,餡肉需要攪到起膠才會爽彈,與另一類以多隻蝦包成如乒乓波大小,強調爽滑彈牙的另一派雲吞有別,純講食味,各擅勝埸。

金牌雲吞麵(細蓉)

秘製炸豬手就做得好,應該是先將豬手煮腍,再上粉將豬手炸至外脆內軟,外面沒有太多粉漿而裡面豬手仍保留肉汁及很入味。

秘製炸豬手

生菜新鮮而灼得爽脆,通常麵館都會用走鹼的水灼菜,那麼菜就會更加青綠。所用的蠔油也可能是自家製的,不太鹹。

白灼生菜

後來我們追加的蝦籽蘿蔔,蘿蔔本身是腍甜的,蝦籽雖然甘香,但就像調味粉般只是洒在蘿蔔上面,令兩者的味道只有在外面接觸,變成蘿蔔裡面腍甜而外面鹹鮮,不像蝦籽柚皮般炆到可以滲透入柚皮裡面,做法不同。
人均消費為$103。

蝦籽蘿蔔
秘製炸豬手
蝦籽蘿蔔
2018-06-04 22 瀏覽
成日行過旺角煙廠街都見到依間火水爐,門口裝修都幾有特式整到好似戲院咁,今日終於有機會黎試下,懷舊而走本土風的裝修早已令它岀名。更好的是餐廳走任食路線,價格較穩定,不怕男生來到吃不飽。最適合一大班朋友會吹水食。而今晩我們吃了早鳥時段,8時半前結帳的安格斯海鮮火鍋任食餐只需 $238/位,包海鮮配料還有汽水任飲呢!醬油每位 $12先來一碟小食,就是魚蛋和炸燒賣。果然走香港路線然後便是鮑魚雞煲,不吃辣的更可走辣。餐廳也很認真,把計時器放在枱上,告知我們最佳的食用時間。雞肉要趕快吃掉,因為焗久了便會減少嫩滑感。鮑魚也煮得腍而入味,真是好味。海鮮拼盤非常豐富,帆立貝、脆鯇片、廣島蠔、蝦、花甲和沙。鮮甜彈牙,打邊爐必備。當然少不了鮮嫩的美國安格斯牛粟米貢丸、墨汁墨魚丸,吃時要很小心,因為丸裡的餡熱騰騰的很易燙嘴唷!蔬菜、粉麵和其他火鍋配料應有盡有最後大家也吃到飽,然後店員説還有甜品。竟然不是平時放題的杯裝雪糕,而是一大盤的紅豆椰果紅豆冰!吃完真的透心涼,可以開心回家了。
成日行過旺角煙廠街都見到依間火水爐,門口裝修都幾有特式

醬油每位 $12
先來一碟小食,就是魚蛋和炸燒賣。果然走香港路線

當然少不了鮮嫩的美國安格斯牛

蔬菜、粉麵和其他火鍋配料應有盡有

同朋友想喺旺角區搵間餐廳慢慢傾吓計係咁食嘢,就選擇左呢一間具有老香港特色風格嘅餐廳。我哋就選擇咗火水爐安格斯海鮮火鍋套餐$258一位(兩位起)任食前菜小食有炸魚蛋燒賣,咸香十足而且外皮香脆,而家好少地方有得食,特別係火鍋店更加係未見過有如此食品,好有特色呢!打邊爐前食個雞煲先>3<仲有鮑魚, 一人一隻夠哂豪~火鍋湯底除咗可以選擇普通湯底之外,都可以加錢試吓新嘅湯底我哋就選擇咗加$28雙拼藥膳同埋黃豆涼瓜排骨鍋好想同所有人講,呢兩個湯底都係可以就咁飲用都係好好飲,我朋友呀黃豆涼瓜排骨個湯好似以前「女麻女麻」煲嘅湯;藥膳湯底都好有藥材嘅香味,飲用仲好清甜,要來打邊爐一流!仲有時令海鮮拼盤上面有脆鯇魚,魚,鮮蝦,生蠔以及墨魚滑。全部海鮮類別嘅食物都好新鮮呀!鮮蝦非常爽口! 其他海鮮嘅質素都唔錯,墨肉滑又爽口彈牙。不過呢個拼盤只限一次嘅啫,如果另外再叫應該就要另外加錢啦。任食美國安格斯牛小排及黑毛豬肉片質素唔錯架!!啲肉嘅脂肪比例都算均勻呢仲有好多款式嘅食物任飲任食任飲可樂、雪碧、忌廉等汽水🥤離開之前食返個甜品,有懷舊雜果涼粉紅豆冰,好似去返80年代咁,以前就係興呢啲甜品。另外最好就係呢度限時

我哋就選擇咗火水爐安格斯海鮮火鍋套餐$258一位(兩位起)

打邊爐前食個雞煲先>3<
仲有鮑魚, 一人一隻夠哂豪~

火鍋湯底除咗可以選擇普通湯底之外,都可以加錢試吓新嘅湯底
我哋就選擇咗加$28雙拼藥膳同埋黃豆涼瓜排骨鍋

仲有時令海鮮拼盤上面有脆鯇魚,魚,鮮蝦,生蠔以及墨魚滑。

仲有好多款式嘅食物任飲任食任飲可樂、雪碧、忌廉等汽水🥤

另外最好就係呢度限時食120分鐘,換言之即係兩個半鐘真係夠晒食架!
2018-06-03 27 瀏覽
好新鮮!料又足,又好味,這麼好食的餐廳在旺角已經好少有,足料、新鮮、抵食,有懷舊feel, 又衛生,所以我會推介好友聚餐,環境有懷舊感覺,童年回憶,其甜品有五、六十年代的豐味,好好味,值得一試!
2018-06-03 583 瀏覽
充滿懷舊裝潢的火鍋店,適合一大班朋友聚會聊天環境充滿懷舊的氣氛,好似睇電視看到回到六七十年代的時候我地點左$258/位任食套餐醬油每位 $12小食坐下來首先黎左小食,是香港風味小食魚蛋和炸燒賣鮑魚雞煲我地叫左少辣,不吃辣的朋友可選擇走辣,店員話俾我地知雞肉要盡快食,焗得太耐會無咁嫩滑。鮑魚也煮得入味,十分滋味招牌沙嗲湯底我地點左招牌黎試,味道濃郁,不錯👍🏻海鮮拼盤有脆鯇片、廣島蠔、蝦、花甲、青口,鮮甜好味,都十分新鮮美國安格斯牛打邊爐點少得牛肉肉質鮮美,都很細滑粟米貢丸、午餐肉、墨魚丸蔬菜、豆腐、菇類等等的火鍋配料打邊爐點可以少得響鈴紅豆椰果紅豆冰最後仲有甜品紅豆椰果紅豆冰,食完好清新唔會有太飽的感覺,不錯呢
充滿懷舊裝潢的火鍋店,適合一大班朋友聚會聊天

環境充滿懷舊的氣氛,好似睇電視看到回到六七十年代的時候

我地點左$258/位任食套餐
醬油每位 $12
小食

小食
坐下來首先黎左小食,是香港風味小食魚蛋和炸燒賣

沙嗲湯底

招牌沙嗲湯底
我地點左招牌黎試,味道濃郁,不錯👍🏻

海鮮拼盤
有脆鯇片、廣島蠔、蝦、花甲、青口,鮮甜好味,都十分新鮮

美國安格斯牛肉

美國安格斯牛
打邊爐點少得牛肉
肉質鮮美,都很細滑

丸類

粟米貢丸、午餐肉、墨魚丸

火鍋配料

蔬菜、豆腐、菇類等等的火鍋配料

響鈴

丸類
火鍋配料
響鈴
2018-06-02 27 瀏覽
之前喺火水爐度打邊爐, 感覺唔錯, 今日途經廣華街, 見到火水爐, 原來日頭有做粉麵嘅, 就一於上去食啦 , 叫咗佢個套餐, 有蝦子麵, 又有炸醬麵, 我叫咗佢嘅蝦子撈麵, 配套餐嘅話, 仲包埋嘢飲, 在加生菜, 先食蠔油生菜, 鮮綠色嘅生菜, 配搭蠔油, 入口非常之爽脆, 配搭蠔油嘅鮮香 感覺滿足! 重頭戲就係佢嘅蝦子麵! 用碟上, 蝦籽滿咗每一條麵條, 佢嘅鹹香散發係住口腔裏面, 配搭住韮王, 在加埋彈牙嘅麵條, 不得了!佢嘅撈麵配上嘅湯, 飲落去非常清甜, 最緊要就係冇味精!飲完唔會口乾澀

行街行過見到佢做緊免費雲吞麵一人一碗,仲要係有名嘅米芝蓮名廚主理,就入去試吓,我哋兩個人叫咗米芝蓮級雲吞麵(免費) ,油菜,撈蝦籽麵,炸豬手,牛腩撈麵,雲吞麵真係星級,爽口彈牙有口感,雲吞就爭少少,口感唔夠厚身,但都係水準之作,牛腩撈麵呢就中規中舉,無驚喜但都叫合格,不可能不推介隻炸豬手,外脆內嫩,好有肉汁,而且肥肉位係入口即溶,唔覺肥膩,絕對要食,蝦籽麵嘅麵同雲吞麵一樣,頂級之作,蝦籽亦炒得好香,配個大地魚湯,無味精,同飲得出唔係大地魚粉開嘅,呢間鋪值得一食再食,埋單百幾蚊,都係好經濟嘅
  • 雲吞麵
  • 炸豬手
2018-06-01 28 瀏覽
同事話今晚屋企無飯開,me too,收工就帶我去煙廠街食火鍋。外邊望,成間舊式戲院咁,裝修費一定唔少嘢。上到樓上,就好多懷舊位,檯檯櫈櫈碗碗碟碟,地磚、牆畫、舊相都好懷舊。哋揀咗$258 火水爐安格斯海鮮火鍋套餐。轉過頭,店員就拎咗碟特色小食俾我哋,有炸雲吞、炸魚蛋、炸魚肉燒賣,令我諗番起細個時在街邊檔掃街的情景。跟住就上鮑魚麻辣雞煲。店員擺低咗個計時器,預設五分鐘,夠鐘就可以揭盅。登登登櫈,麻辣香氣迎面撲來。份量是半隻雞。雞嫩多肉,又夠味。鮑魚雞煲都係第一次食,真係唔講得笑。食完雞煲,就轉食火鍋,揀咗藥膳湯鍋。海鮮拼盤用料新鮮,全是時令嘢: 海蝦,脆鯇、青口、墨魚滑、生蠔、蛤蜊。再來的,係安格斯牛、黑毛豬肉、炸魚皮和生菜。擺到一檯都係嘢食,唔客氣了!安格斯牛、黑毛豬都係高質嘢。海蝦夠新鮮,肉質鮮甜。脆鯇果然夠爽脆。特色魚丸會爆汁,龍蝦沙拉丸會爆漿,一定要小心食。其實都飽飽地,不過同事無咁易放棄,追加多碟安格斯牛、燕皮餃、雲吞,才肯收手。最後食埋個雜果涼粉紅豆冰,就真係飽飽。埋單每人三舊水多啲,咁嘅環境,咁嘅食材,值回票價啦。

外邊望,成間舊式戲院咁,裝修費一定唔少嘢。

哋揀咗$258 火水爐安格斯海鮮火鍋套餐。

登登登櫈,麻辣香氣迎面撲來。

份量是半隻雞。雞嫩多肉,又夠味。

鮑魚雞煲都係第一次食,真係唔講得笑。

食完雞煲,就轉食火鍋,揀咗藥膳湯鍋。

再來的,係安格斯牛、黑毛豬肉、炸魚皮和生菜。

擺到一檯都係嘢食,唔客氣了!

安格斯牛、黑毛豬都係高質嘢。

海蝦夠新鮮,肉質鮮甜。

脆鯇果然夠爽脆。

特色魚丸會爆汁,龍蝦沙拉丸會爆漿,一定要小心食。

最後食埋個雜果涼粉紅豆冰,就真係飽飽。

埋單每人三舊水多啲,咁嘅環境,咁嘅食材,值回票價啦。
2018-05-31
最近很多餐廳都以懷舊做主題,像這間火水爐,離遠看到已經被其舊式電影院佈置吸引了目光。 再看這任食火鍋餐牌,又雞煲又海鮮又安格斯牛,還有甜品,太豐富了吧。 再看這任食火鍋餐牌,又雞煲又海鮮又安格斯牛,還有甜品,太豐富了吧。 從樓梯上去,所有佈置明顯花過心思,每個角落都充滿了懷舊風味,縱然我不是生於那個年代,卻仍然深深被吸引過去,彷若不小心落入時光隧道而回到過去了。 除了佈置,這裡的一碗一碟都一樣走懷舊風,更帶點讓人會心微笑的幽默。 雖然套裝本身已經很多食物,但如果一眾大胃王覺得不夠喉,仍然可以追加食物,免費或加錢的選擇都有不少。 雞煲到前先有餐前小食,來的是炸魚蛋和炸燒賣還真有點驚喜,重點是可以限添加,入口微脆香口,味道更是不錯的呢。 不過要留肚吃雞煲火鍋,就不敢再添了。 這個招牌鮑魚雞煲一上桌已經很香,而且鮑魚算大隻,口感有彈性,雞肉鮮味滑嫩,味道濃而不鹹,惹味刺激。 湯底上之前當然要先混好醬。 來個莞茜皮蛋湯底好下火。 海鮮拼盤的海鮮尚算新鮮,其中貝類較為出色。 美國安格斯牛小排色澤不錯,肉味夠沒雪味。 西班牙黑毛豬肉質軟嫩不羶。 其他配料也

不過要留肚吃雞煲火鍋,就不敢再添了。

湯底上之前當然要先混好醬。

來個莞茜皮蛋湯底好下火。

海鮮拼盤的海鮮尚算新鮮,其中貝類較為出色。

美國安格斯牛小排色澤不錯,肉味夠沒雪味。

西班牙黑毛豬肉質軟嫩不羶。

其他配料也算不錯。

本來已經很飽,見到甜品還是忍不住,以這道雜果涼粉作結真的很爽。

走下這條充滿懷舊風情的樓梯,又是時候回歸現實了。

火水爐冰室火鍋
地址: 旺角煙廠街33號朗廷軒1樓

希望大家喜歡艾莉絲的分享,你們每一個推 / LIKE ,都是很重要的鼓勵,艾莉絲一定會繼續努力分享好物 / 雷品給大家。

Openrice : crazyii
2018-05-31 33 瀏覽
難得兒子放假陪他到旺角行街看波鞋順路看看有什麼新食店.在波鞋街直行時,看見有個小市場可以買些蔬菜回家.兒子看見一食店播放懷舊已故歌星的歌想到此處品嚐美食. 火水爐一間以懷舊為主題餐廳好有50-60 年代香港的情懷 餐廳以Cross over形式同好到底麵家合作 好到底麵家是元朗一間老字號的麵家.所以好有興趣品嚐味道甫入店內.廣闊的店面懷舊裝潢對於兒子來說是非常特別店內另一面以火水爐的裝飾再以香港大排檔的傢俱配襯完完全全重現舊香港平民生活 食物質素如何因為不太肚餓所以點了一個招牌蝦子麵炸豬手炸雲吞及燕片餃子招牌蝦子麵以好到底麵家的麵為主之後放上大量蝦子於麵上令食客可以享受啖啖麵及蝦子一起品嚐炸豬手比較少有豬手多數以炆或焗為主.炸是第一次食.豬皮入口比較軟身.易入口.骨膠原亦相當豐富因為每吃一口後,雙唇有黏著感覺炸雲吞細細粒金黃色雲吞皮脆.配上酸甜帶微辣醬較為開胃百花蟹皇水餃透薄燕皮把包上肉餡及蟹皇呈現出來.咬下時,燕皮比較軟身.沒有什麼特別味道反而帶出蟹皇同肉類味道炸醬撈麵同我們一向食開的炸醬麵差不同.不過麵質比較優勝.而我就食最傳統雲吞麵細細的雲吞.味道比炸出色.之後食了太多肉類.同兒
難得兒子放假
陪他到旺角行街看波鞋
順路看看有什麼新食店.

在波鞋街直行時,
看見有個小市場
可以買些蔬菜回家.
兒子看見一食店
播放懷舊已故歌星的歌
想到此處品嚐美食.

火水爐一間以懷舊為主題餐廳

好有50-60 年代香港的情懷

餐廳以Cross over形式同好到底麵家
合作

好到底麵家是元朗一間老字號的麵家.
所以好有興趣品嚐味道

以好到底麵家的麵為主
之後放上大量蝦子於麵上
令食客可以享受啖啖麵及蝦子一起品嚐
炸豬手比較少有
豬手多數以炆或焗為主.
炸是第一次食.
豬皮入口比較軟身.
易入口.

燕皮比較軟身.
沒有什麼特別味道
反而帶出蟹皇同肉類味道
炸醬撈麵

同我們一向食開的炸醬麵差不同.
不過麵質比較優勝.
而我就食最傳統雲吞麵

細細的雲吞.
味道比炸出色.
之後食了太多肉類.
同兒子點了蠔油生菜
蠔油較鮮. 不過咸味亦較重.

簡單的午茶. 同兒子可以
開心相處之餘
又可以細說香港舊面貌。
2018-05-19
1 分鐘 (堂食)
  • 云吞麵
2018-05-31 19 瀏覽
今日同朋友出開旺角買手錶,見到对面有間好懷舊嘅鸡㷛加火煱任飲任食$258位,見咁底,咪試吓。点餐后有多款調味鸡㷛野味又有鮑魚食完鸡㷛,立即再上打边爐湯底,多款任選餐仲有海鮮拼盤送總括黎講,係旺角喱個價錢,環境,服務態度都ok
2018-05-30
2018-05-30 28 瀏覽
懷舊風既主題開到成行成市,真係唯獨呢間比較深印象!全靠佢呢個門面既裝修,就好似一個售票處咁.行上樓梯既時候已經FEEL到陣陣冷氣,真係40度打邊爐都唔怕!一踏入去就有熱情既款侍好快就坐低左,同店員講冷氣風口位吹到正一正,佢都好快幫我搞掂左.不過女生們都最好帶定件外套.同時已經有醬油盤準備好比我地混醬!混完就會幫我地上埋個雞煲.仲會有少少餐前小食,炸魚蛋同埋炸燒賣比你過下口癮.店員都講解話食完雞煲就可以點呢張紙打邊爐,可以揀湯底跟手就嗌埋火鍋配料,火鍋配料選擇唔多,有部份要加錢,不過見到雞煲之後相信食完都已經會飽左一半!有2隻鮑魚,雞我估有半隻,2個人食其實真係好多,仲有豬皮同埋豆卜,勁入味!最終我地只係食左一半就轉做火鍋,店員會幫我地剩左既雞轉落碗我地要左免費既沙嗲湯底,喜歡超濃味既朋友可以試呢個!打邊爐竟然有油炸鬼,MUST TRY! 吸左D湯一齊食係正既!仲點左牛 份量都唔少,同響鈴仲有海鮮拼盤送,(唔知咩滑,蝦,蠔,青口,沙白,鱔)最後仲有碗甜品送埋(紅豆雜果涼粉冰),比你下火

仲會有少少餐前小食,炸魚蛋同埋炸燒賣比你過下口癮.

最終我地只係食左一半就轉做火鍋,店員會幫我地剩左既雞轉落碗

我地要左免費既沙嗲湯底,喜歡超濃味既朋友可以試呢個!

仲點左牛 份量都唔少,同響鈴

仲有海鮮拼盤送,(唔知咩滑,蝦,蠔,青口,沙白,鱔)

最後仲有碗甜品送埋(紅豆雜果涼粉冰),比你下火
2018-05-29
2018-05-30 92 瀏覽
有外國朋友黎香港🇭🇰所以帶佢去比較有本地文化特色既餐廳食飯呢度既裝潢好有香港特色嘅大排檔風格今日我哋就係食咗佢既$258任食雞煲火鍋🍲佢地會首先送一碟炸魚蛋同燒賣俾你做前菜大概有30粒到食曬前菜佢就會上雞煲俾你我地叫左唔辣同中辣兩個雞煲每個煲雞既分量唔係好多豆卜既分量同雞既分量一樣多個人認為啲餸唔夠入味汁唔係好足夠味道偏鹹😩中辣都只係普通小辣既程度任食既選擇正常但飲品只有可樂,雪碧和忌廉係唔洗錢叫水都要加$12🤦🏻‍♀️啲蠔係不錯幾juicy 同多肉既👍🏻黎到重點-湯底我地叫左藥膳,沙嗲,麻辣湯底個人認為唔好食,唔夠味藥膳冇乜藥膳味道沙嗲有啲唔識形容既怪味麻辣就唔夠麻又唔夠辣😥冇想飲多啲湯既感覺最後佢送左2碟甜品俾我地分量都好多 係落足料😍😍我最鐘意就係個甜品
有外國朋友黎香港🇭🇰

汁唔係好足夠
味道偏鹹😩
中辣都只係普通小辣既程度
任食既選擇正常
但飲品只有可樂,雪碧和忌廉係唔洗錢
叫水都要加$12🤦🏻‍♀️
啲蠔係不錯
幾juicy 同多肉既👍🏻
雞煲

黎到重點-湯底
我地叫左藥膳,沙嗲,麻辣
湯底個人認為唔好食,唔夠味
藥膳冇乜藥膳味道

係落足料😍😍
我最鐘意就係個甜品

2018-05-29
2018-05-29 89 瀏覽
這星期都要加班到9、10點,放工見到這裡有$178雞煲打邊爐,這口價已包括了前菜、美國安格斯牛、西班牙黑豚豬肉、加上其他配料任食,食指大動,就訂了這夜,偕同事挑機一番。雞煲打邊爐早不是新鮮事了,但有時正正就是要舊,才叫亮店。火水爐的正門設置得着舊式影院的售票處一樣,依着樓梯走上一層,梯間掛了不少仿電影海報的畫作,領銜主演的卻是沙嗲牛肉麵,很是有趣。經過這段樓梯,看到了點題的綠色火水爐列陣,再瞧見了餐廳的正身。店內裝潢,是貫徹到底的懷舊,木紋摺枱、竹製餐筷、雞公碗等,都有味道。但此時人正在餓,看風景的興致,又怎及得上醫肚餓呢?說時遲,那時快,侍者馬上端上炸魚蛋和燒賣,當中的炸燒賣,焦脆得來,內裡軟熟煙韌,蘸些泰式雞醬來吃,大家都讚不絕口。當然,當下腹中既空空蕩蕩,吃下去自是更添滋味。細看之下,更多道具又映入眼簾,原來餐廳的四周還擺放着不少舊式電器、卡式帶音響,想必是特意蒐集回來的吧,很有心思。我的目光特別停駐在一台樂聲牌吸塵機,只知當年此設計概念嶄新,時人嘖嘖稱奇,小時候看到祖母家裡就有一台同一型號的,那些玩樂的時光,總有它在旁。倒帶中的思緒,沒有把食欲停住。鮑魚雞煲馬上就出現眼前,隨煲

倒帶中的思緒,沒有把食欲停住。鮑魚雞煲馬上就出現眼前,隨煲奉上計時器一枚。眼見我們個個手機食先,店員耐心提醒說雞件莫要煮得過久。雞煲個雞肉嫰滑,醬汁又可口惹味。那幾顆鮑魚雖然不大,但也是透徹入味,質感彈牙,好睇也好食。

不少雞煲打邊爐的店子都愛用雞煲的醬汁作為基礎,倒進上湯作為湯底。這裡卻沒有採納這個熱門做法,反而選擇洗多個煲,拿個全新的煲給客人打邊爐。心裡頓時認同,是個有性格的店子。

然後我明白了是怎樣的一回事,原來此店之技,並不止於美味的雞煲醬汁,沙嗲湯底也很妙。作為沙嗲湯底,一上桌芳香撲鼻不消說,嚐一口是甜鹹得宜,濃而不稠,用來吃火鍋,沾黏在以肥牛為首的各種食材上,實在合適不過。

愈吃愈是和味,不知不覺已將成堆成層的食材吃完。當大家都大呼滿足之際,侍者着我們不必急於離座,捧出來一大碗雜果紅豆涼粉刨冰,最終我們真的食足兩個半鐘,領略了甚麼叫作沒有最飽,只有更飽,捧着肚皮跟店員道晚安。這就是人生。