2021-08-07 140 瀏覽
經開太子,同阿媽揀左呢間越式牛肉粉店食午餐。間店唔算大,不過生意超好,keep住坐滿人~阿媽叫左火五生牛肉粉(河)👍🏻 份量大到不得了,好抵食。牛肉新鮮嫩滑,湯底亦好有牛味。再配上青檸、芽菜、香葉等越式配料,整體口感更豐富。十分開胃我就叫左香茅美國黑毛豬扒油香飯。油飯帶有黃姜粉,好香,再配上葱油,更加入味。黑毛豬扒大塊又香嫩。同埋真係好大碗!還有香茅雞翼。大大隻,皮香肉嫩,面頭仲淋上葱油,好好味!仲有黃金蝦球。一共有五隻,炸得好好,皮薄,一咬落去就有好大粒蝦肉,仲好新鮮添。飲品方面叫左港式奶茶和荔枝紅茶。荔枝紅茶幾特別,值得推介!天氣熱飲一杯真係幾爽冇諗過啲食物既份量咁大,食完真係飽到上心口😂 價錢仲要好親民🥰

還有香茅雞翼。大大隻,皮香肉嫩,面頭仲淋上葱油,好好味!

2021-08-06 85 瀏覽
第一次食太子呢間嘅越式牛肉粉,店舖光猛整潔,感覺唔錯~餐牌有多款選擇,主要分三大類主食,河粉、檬粉同油香飯~我揀咗一個包羅萬有嘅火五火車頭牛肉粉,生牛、熟牛、牛丸同扎肉都有,先嚟一啖湯,好清甜好飲,牛丸係和牛牛丸,唔怪之得咁彈牙,仲有啲牛筋夾雜好爽口~熟牛係牛肋條,肉味香濃~另外,朋友order一個香茅豬扒油香飯,豬扒係黑毛豬,係高質食材,肉嫩多汁,味道比起一般豬扒唔同,黑毛豬肉比較鬆化,口感柔軟~~我仲叫咗一款小食,黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,酸酸甜甜的味道,雞翼炸得香脆~飲品叫咗一杯白桃紅茶,另一杯荔枝梳打,梳打水夠氣正~
第一次食太子呢間嘅越式牛肉粉,店舖光猛整潔,感覺唔錯~

餐牌有多款選擇,主要分三大類主食,河粉、檬粉同油香飯~

飲品叫咗一杯白桃紅茶,另一杯荔枝梳打,梳打水夠氣正~
2021-08-06 63 瀏覽
疫情其間留咗喺香港咁耐就當然想試下其他國家嘅嘢,咁啱經過見到依間越南餐廳就入咗去食😋 點咗個火五火車頭牛肉粉,齋試個湯底已經覺得勁濃郁,估唔到啲餸食仲要勁好味,尤其牛丸真係勁彈牙😍😍 配埋個河粉真係好似置身喺越南咁👍🏻 重點係份量真係超多,仲要畀男朋友食先食曬🤣只係62蚊真係好抵食!
只係62蚊真係好抵食!
2021-07-29 202 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)太子界限街14號華生樓地舖我叫左一碗火車頭牛肉粉,湯底唔錯,幾夠味,可以一試。最緊要係D料都足,牛丸真係好好食。之後再叫多份鳳爪,因為天口熱,又餓,食D凍野可以一解兩樣麻煩事。當然,鳳爪都入味的。之後,我叫多份黑毛香矛豬扒,味道唔錯,正。當然,咁熱我叫左一杯三式冰,不過太熱的關係,我頂唔幀,再叫多杯可樂飲下,解下渴,降下溫。夏天熱辣辣,真係要食返D合符時令的食物,咁先知無咁辛苦。
火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)
太子界限街14號華生樓地舖

之後,我叫多份黑毛香矛豬扒,味道唔錯,正。

夏天熱辣辣,真係要食返D合符時令的食物,咁先知無咁辛苦。
2021-07-12
2021-07-27 147 瀏覽
湯粉價錢:午市價錢$42,下午茶包飲品$40價錢,超值抵食,湯粉勁大碗,湯粉份量勁多,生牛肉足夠鮮味,湯粉足夠味道,牛骨湯湯底味道好,靚女姐姐煮得好好味,勁抵食超值,值得讚賞!荔枝紅茶有足夠果肉甜味,茶味,蜜糖甜味重一點好味,勁好飲,甜到由心而發,好飲過糖水,值得讚!包裝外賣方便:包裝湯粉完全封密,再用袋袋好,包裝質素好,兩個戴眼鏡姐姐勁靚女,服務態度好好,值得值賞,全部值得表揚讚賞,勁值得光顧!
2021-07-25
  • 火五生牛肉粉
2021-07-27 156 瀏覽
因疫情及工作關係,细仔仔在7月26日才能請肥爸晚膳,補祝今年父親節,因近日天氣實在太酷熱,所以選擇了,位於界限街的火五越式牛肉粉專門店,食一D清爽嘅越南食品,我和靚媽及仔仔在下午茶時段到達此店,可以享用特價下午茶粉麵餐,以$40就有一大碗越式粉面和一杯特色飲品,我們就柯打了三個下午茶餐加兩個青木瓜沙律,和其他小食,論食物質素各樣都未算特出,但價錢和份量又對得住顧客有餘,若果路經此店入去食個下午茶,亦是一個不錯的選擇,多謝仔仔的父親節晚餐,和在他讀幼兒班時勞作堂做給肥爸的第一份,父親節禮物,勞作手工掛呔

2021-07-26 133 瀏覽
火五生牛肉湯河 $40 一望落去份量十足,仲可以免費加底,價錢非常親民!至於湯底放入大量牛骨,所以一聞落去有陣濃烈既牛味,令人想一邊吃粉,一邊飲湯底!生牛肉方面,個人覺得份量可以再多啲,加多十蚊我都願意!配料:提供三款秘製醬汁,大大增加咗湯河嘅層次感佢哋亦會提供青檸、芽菜、香葉,食落好正宗。D24榴槤炸彈 ($48)外表脆卜卜,咬落濃濃既榴槤蓉滲出黎,質地口感滑順綿密,味道香甜中帶有奶香味,榴槤控一定要試啊!越南三色冰 (下午茶餐奉送)可能食咗榴槤炸彈先飲,所以覺得椰汁味同甜度都唔係好夠! *下午茶免費奉上
火五生牛肉湯河 $40

配料:
提供三款秘製醬汁,大大增加咗湯河嘅層次感
佢哋亦會提供青檸、芽菜、香葉,食落好正宗。

D24榴槤炸彈 ($48)

越南三色冰 (下午茶餐奉送)
可能食咗榴槤炸彈先飲,所以覺得椰汁味同甜度都唔係好夠!
*下午茶免費奉上
生牛肉湯河
D24 榴槤炸彈
2021-07-17
15 分鐘 (堂食)
2021-07-25 112 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店+ 越南菜🏠overall/環境/ 服務:+ 白色做主調嘅裝修 配合少少幾何圖案牆紙 整體乾乾浄淨咁+ 自助飲水供應 ‼️火車頭牛肉粉 $62好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 火車頭粉當然係越南粉嘅招牌 有生牛肉 熟牛肉 和牛牛丸 扎肉✅ 牛肉係典型越南粉薄切款式 牛肉味濃✅ 可以叫多粉 所以真係幾大碗 可以食到好飽‼️ 香茅雞翼 $ 22好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 選用雞中翼 雖然未到好大隻 不過都炸得好嫩滑✅ total 有四隻‼️手作挪威煙三文魚米紙卷 $48好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 大大扎 好誇張 有D難一口咬哂成舊✅ 夏天食呢種開胃清新米紙卷 係幾開心✅ 皮雖然算薄 不過咬落依然煙韌 有口感📍 太子界限街14號華生樓地舖G/F, Wah Sang House, 14 Boundary Street, Prince Edward⏰ 星期一至日11:30 - 21:30☎️ 電話號碼 35967923

火五越式牛肉粉專門店

⏰ 星期一至日
11:30 - 21:30

☎️ 電話號碼 35967923
2021-07-25 96 瀏覽
✨火五火車頭牛肉粉 $62一次過滿足你四個願望!一大碗河粉有齊哂生牛肉 熟牛肉 和牛牛丸 札肉🤩仲要每樣既份量絕對唔少😎最好味係生牛肉 好嫩又唔肥 熟牛肉都好軟腍 牛丸都好彈牙又juicy仲好重牛味添!✨法式咖喱牛肋油香飯 $58以為粉先係咁大碗 點知飯量都好驚人😱建議大家嗌少飯/少麵~牛肋都好腍 不過味道就牛肉粉既熟牛肉正啲 可能因為咖哩係偏鹹個種 會蓋過左牛肋既味~油飯充滿油香但食落唔油👍🏻✨手作大蝦米紙卷 $38有四大件 足料👍🏻✨香茅雞翼 $22四隻黎講性價比高!好重香茅味👍🏻
✨火五火車頭牛肉粉 $62
一次過滿足你四個願望!

✨法式咖喱牛肋油香飯 $58
以為粉先係咁大碗 點知飯量都好驚人😱
建議大家嗌少飯/少麵~

✨手作大蝦米紙卷 $38
有四大件 足料👍🏻

✨香茅雞翼 $22
四隻黎講性價比高!好重香茅味👍🏻
2021-07-21 102 瀏覽
界限街等車去九龍城,偶遇路轉角有個河粉。門面好簡單,餐牌見到下午茶咁抵。會不會唔系好味道呢?但外賣取走好多呀。有精緻簡單的醬料佐料。試一試噶心情,試一試生牛肉河粉。配料配菜好少,得幾條。生牛肉河粉賣相有4分/5湯味道偏淡。牛肉嫩。成碗份量好大!而且價錢算平。親民價錢,反正我都系試一試生牛肉河粉,自己過下過癮牛肉河粉味道。醬料之一海鮮醬不會偏鹹,搭配生牛肉足夠。魚露未試,辣椒粒可以。如果再加多啲配菜,或者比食客加錢再加配菜相對更好。
界限街等車去九龍城,
偶遇路轉角有個河粉。門面好簡單,
餐牌見到下午茶咁抵。

會不會唔系好味道呢?

但外賣取走好多呀。

有精緻簡單的醬料佐料。

試一試噶心情,試一試生牛肉河粉。

生牛肉粉

配料配菜好少,得幾條。
生牛肉河粉
賣相有4分/5
湯味道偏淡。牛肉嫩。
成碗份量好大!而且價錢算平。
醬料之一海鮮醬不會偏鹹,搭配生牛肉足夠。

生牛肉粉
  • 火五火車頭牛肉粉
2021-07-20 107 瀏覽
今日出去太子行街,我哋揀咗食越南嘢,嚟到火五門口好彩仲有2張吉枱,快快入座叫野食啦。 我哋兩個人就嗌咗兩碗粉,兩款小食,同埋2杯嘢飲都係二百蚊鬆啲。價錢抵食份量又多👍🏼意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $3838蚊有五大隻雞翼,仲要係即叫即炸, 上面鋪滿蒜蓉,食落非常香脆,配埋黑醋酸酸甜甜食落更加醒胃,炸得剛剛好咬樂雞翼仲係好juicy。火五火車頭牛肉粉 $62火車頭牛肉粉真係超級足料又大份,有生熟牛肉、和牛牛丸、扎肉 ,我哋兩個人叫咗兩款主食share食,每人都食到兩碗🍜🍜, 生牛肉 浸喺熱湯入面吸收曬湯底嘅精華,肉質都嫩滑, 個人最欣賞佢個和牛牛丸,入面仲係好多汁又好有牛味。 而個湯亦都好出牛味,連啖湯都飲埋 都唔會口渴。 香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56食越南粉有點少得撈檬呢😝今次就揀咗豬扒撈檬, 一上枱都嚇親因為真係超級大碗,上面佈滿紅蘿蔔絲同埋青瓜絲,撈埋汁酸酸甜甜好開胃,啱曬夏天食👍🏼, 黑毛豬扒夠曬軟淋,入口有啲甜甜地,食唔停口。黃金脆魚皮 $32炸魚皮入口鬆化,每一舊魚皮都沾滿鹹蛋黃👍🏼青檸梳打 $19消暑飲品,酸甜醒胃, 解暑一流。

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38

火五火車頭牛肉粉 $62

香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56

黃金脆魚皮 $32
炸魚皮入口鬆化,每一舊魚皮都沾滿鹹蛋黃👍🏼

青檸梳打 $19
消暑飲品,酸甜醒胃, 解暑一流。

2021-07-20 60 瀏覽
位於太子的越南菜餐廳,主打越南牛肉湯底的粉麵。除湯麵外,還有越式小食炸物、米紙卷,還有些飯類。晚市不用額外加一,價錢便宜,又大份量。米紙卷:手作挪威煙三文魚米紙卷米紙卷是越南菜的特色菜之一,通常都是包裹著蝦肉芒果等。點的這個卻是以煙三文魚作餡的,裹著炸蒜粒、粉絲、青瓜絲及生菜。建議可蘸酸甜醬汁,不然可能會覺得較單。河粉Pho:火五火車頭牛肉粉招牌鎮店的湯粉,莫過於火車頭牛肉粉。最適合牛魔王吃,除了越南菜必見到的扎肉之外,其餘的食材都是來自牛的部份,生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸。牛肉薄片,放在湯內很快就熟透,有特色的是以和牛製成的牛丸十分軟腍,一咬肉就撕開,跟平日吃的牛丸不同,不是那麼結實厚硬。河粉Pho:越式魚翅花膠雞湯河湯河粉常見,檬粉則較少,可轉成檬粉。湯麵材料有多件厚肉的雞件,還有真材實料的魚翅及花膠。湯底清淡的,灑上大粒狀的黑椒粒,洋蔥這些相對强烈的調味料,顯得更鮮味。檬粉吸盡湯底味道,額外加粉不用加錢。
位於太子的越南菜餐廳,主打越南牛肉湯底的粉麵。
米紙卷:手作挪威煙三文魚米紙卷

建議可蘸酸甜醬汁,不然可能會覺得較單。
河粉Pho:火五火車頭牛肉粉

河粉Pho:越式魚翅花膠雞湯河

湯河粉常見,檬粉則較少,可轉成檬粉。
檬粉吸盡湯底味道,額外加粉不用加錢。
2021-07-18 67 瀏覽
🥢火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) 今次黎到佐敦白加士街 唔係食澳牛係食隔離嘅越南野 🔥🔥🔥🔥🔥五火🍜🍜🍜火五火車頭牛肉粉$62牛腩,肥牛,扎肉,牛筋,牛丸配料 :洋蔥,葱,九層塔,芽菜,青檸先講個湯底👅👅👅👅👅好濃嘅五香味 但飲落好清 唔油膩飲完 係佐敦返大西北都無口喝嘅感覺個粉都係正常發揮但要讚嘅係粒牛丸係好juicy 嘅牛丸 推介呢粒丸呀🍛咖喱豬頸肉撈濛$58咖喱味好濃 加埋支撈濛汁出奇地夾想讚嘅係 呢個價錢黎講真係好抵食好大碗豬頸肉份量都多 口感唔錯 再嫩d就更好🫔蝦春卷無油淋淋嘅感覺 包生菜食 不過係單調左啲入面真係得蝦 無改錯名🍤蝦紙米卷建議一嚟就要食 因為紙米卷擺得耐會乾配越南汁酸甜汁食唔錯 紙米卷唔會好韌咬唔開嗰種🧈🐥黑醋牛油蒜蓉炸雞翼推介推介‼️‼️ 三樣夾埋好配香‼️‼️ 蒜多‼️‼️ 雞翼好脆口 ,而黑醋又唔會好搶仲有叫咗兩杯嘢飲兩杯都不過不失不過偏甜喉嚨C伏指數/yummy:👅👅👅👅👅/10銀包C伏指數:抵抵抵抵抵抵/10預要排隊👍🏻大約等8-10 mins🛎疫情關係只可以兩個人一枱 最多四人 店較細好難一大班人🛎港島九龍都有分店📫 佐敦白加士街55號其昌樓地舖
🥢火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)

今次黎到佐敦白加士街 唔係食澳牛
係食隔離嘅越南野 🔥🔥🔥🔥🔥五火

🍜🍜🍜火五火車頭牛肉粉$62
牛腩,肥牛,扎肉,牛筋,牛丸
配料 :洋蔥,葱,九層塔,芽菜,青檸

先講個湯底👅👅👅👅👅

推介推介‼️‼️
三樣夾埋好配
香‼️‼️
蒜多‼️‼️
雞翼好脆口 ,而黑醋又唔會好搶

仲有叫咗兩杯嘢飲

🛎港島九龍都有分店

📫 佐敦白加士街55號其昌樓地舖

• 火五火車頭牛肉粉
2021-07-11 75 瀏覽
今日去完太子度買花,然後就準備食晚餐,搵到呢間越南菜,見到佢嘅價錢表好似好抵食,所以就試吓。叫咗個牛丸扎肉湯河,酸辣鳳爪撈檬。另外再叫咗兩個小息,一個就係黃金炸魚皮,另一個就係牛油蒜蓉雞翼。個牛丸扎肉湯可,啲牛丸幾好食,同普通牛丸一樣,只知個湯底都唔錯幾有牛味。至於個酸辣鳳爪撈檬,估唔到咁大碟,鳳爪亦都好大隻。個黃金炸魚皮就用鹹蛋黃炸嘅,啲魚皮全部都好大塊,但係如果可以再熱一啲就會更加好,所以我哋攞出嚟浸湯食咁就唔錯啦。至於個雞翼,佢先有一層炸粉,上邊就再有啲牛油蒜蓉,表面就有啲黑醋,好有層次。飲品方面就叫咗青檸梳打,同埋凍檸茶,佢嘅杯係用外賣杯,都幾貼心如果飲唔晒可以拎走。

至於個酸辣鳳爪撈檬,估唔到咁大碟,鳳爪亦都好大隻。

2021-07-10 86 瀏覽
行開行埋太子呢一邊,想周圍搵吓有冇好嘅嘢食可以試😣😣😣😣就忽然間搵到呢一間食越南野嘅餐廳,天氣太熱唔想再行就入咗去食啦😆😆😆點知係一個大驚喜!👍🏻👍🏻👍🏻一入到去,好似普通茶餐廳嘅感覺,座位尚算闊落都幾好坐!餐牌都叫做多嘢食,我男朋友叫咗一個牛肉粉同埋一個招牌小食拼盤,加埋就係$200 ,食到我地兩個飽一飽, 10分抵食!火車頭牛肉粉呢個牛肉粉有生牛肉,熟牛肉,和牛牛丸,扎肉,仲有牛筋🥰🥰🥰牛跟煮得好琳😋😋😋😋個人覺得最好食嘅係和牛牛丸,咬落去好多肉汁又彈牙😋😋😋招牌小食拼盤佢有六款小食,如果鍾意食小食但又唔知揀咩嘅朋友可以選擇呢一個拼盤!黃金炸魚皮:脆卜卜,魚皮嘅面仲有鹹蛋黃🥰🥰青木瓜沙律:清新之選,食咗咁多炸嘢最啱就係食返啲蔬菜👍🏻👍🏻👍🏻蝦春卷:每一條都有成隻原條大蝦😋👍🏻👍🏻大蝦米子卷:每一舊都有一隻蝦,配埋佢秘製醬汁一齊食,清新!扎肉米紙卷:每一舊都有一夠扎肉,鹹鹹地配埋蔬菜好開胃👍🏻👍🏻香草大蝦:手打蝦膠炸埋好香口🥰🥰🥰

火車頭牛肉粉

招牌小食拼盤
黃金炸魚皮:脆卜卜,魚皮嘅面仲有鹹蛋黃🥰🥰
蝦春卷:每一條都有成隻原條大蝦😋👍🏻👍🏻
大蝦米子卷:每一舊都有一隻蝦,配埋佢秘製醬汁一齊食,清新!
香草大蝦:手打蝦膠炸埋好香口🥰🥰🥰
2021-07-05
5 分鐘 (堂食)