📍銅鑼灣週年紀念日,男朋友book咗呢間餐廳同我食🥰。位置都好方便,地鐵站大概行5分鐘左右就到。呢度所有嘅廚師甚至乎係侍應都係四季酒店出身🤗。裝修精緻,熱情嘅服務,優美景色,真係好啱情侶拍拖。師傅會喺你面前烹調,味覺以及視覺嘅雙重享受 。瀧宴 歐陸美食晚餐 Euro Food Dinner Tasting MenuOriginal Price $1380 (每位),Promotion Price $880(每位),加一按原價計算。🦪 自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚都有手掌咁大隻,自家製醬汁非常惹味,鮑魚整得啱啱好,有口感之餘又唔會咬唔到。鮑魚上邊嘅係日本辣椒絲,冇辣味,但可以突出鮑魚嘅味道。另外仲有七味粉,可以比重口味嘅人士食。🫕海鮮茶碗蒸茶碗蒸,非常嫩滑。有蟹肉,鮮味。清清地,感覺耳目一新,但又唔會冇味。🐠 西班牙白松露鯛魚薄切 Spain Seabream Thinly Slice with White Truffle 呢個係今日印象深刻嘅一道菜。鯛魚薄切,每一片都好晶瑩剔透。有用米粉特別製造嘅鹽,師傅話溶咗之後,配埋個魚食啱啱好啱啱好。另外仲有白松露,松露味非常濃郁,第一次食到呢個菜式
📍銅鑼灣

週年紀念日,男朋友book咗呢間餐廳同我食🥰。

瀧宴 歐陸美食晚餐

🦪 自家製醬汁煮南非鮑魚
自家製醬汁煮南非鮑魚

🫕海鮮茶碗蒸
海鮮茶碗蒸

呢個係今日印象深刻嘅一道菜。鯛魚薄切,每一片都好晶瑩剔透。有用米粉特別製造嘅鹽,師傅話溶咗之後,配埋個魚食啱啱好啱啱好。另外仲有白松露,松露味非常濃郁,第一次食到呢個菜式,非常之特別。
西班牙白松露鯛魚薄切

🍣 西班牙金鎗魚腩手卷
已經調教好咗味,唔需要額外落豉油同埋Wasabi,賣相精緻。魚味濃,底下仲有烤好咗脆卜卜嘅鱈魚片。上軟下脆嘅口感。
西班牙金鎗魚腩手卷

🐚 法國諾曼第帶子
帶子鮮甜,仲會切好分開兩件,入邊仲好嫩。另外個醬汁配埋魚子,每一啖入口都好fresh。
法國諾曼第帶子

🦞 澳洲龍蝦
龍蝦身形都幾大隻,龍蝦膏用嚟炒龍蝦肉,非常之鮮甜,龍蝦肉好嫩。店員仲會好貼心提供叉,因為龍蝦殼入邊都仲有膏同肉。
澳洲龍蝦

🐮 美國頂級牛柳 (厚燒 或薄燒)
好貼心咁建議我哋可以一個厚燒,一個薄燒,試晒兩種。薄燒都燒到岩岩好,唔會OverCooked,包住葱絲,多汁惹味。師傅會問想要幾多成熟,我地揀味medium rare。師傅會切好四件,仲見到入邊有少少粉紅色嘅,外面剪得有小小焦香,入口好香,啱啱好係rare,juicy。配有海鹽以及蒜片,根據個人口味加配。
美國頂級牛柳 (厚燒)
美國頂級牛柳 (薄燒)

🐟 鮮淮山濃魚湯 Fish Soup
每個季節嘅湯都唔同,今日係鮮淮山魚湯。好香嘅魚湯,但唔會有腥味,白雪雪。連男朋友係一個唔飲魚湯嘅人都飲晒成碗。
鮮淮山濃魚湯

🍚 丹麥煙肉香蒜炒飯 Denmark Bacon With Garlic Fried Ric
睇住師傅喺我面前炒飯,好香嘅蛋味,每粒飯都炒到好分明,又唔會太乾。
丹麥煙肉香蒜炒飯

炒雜菜 Fried Assorted Vegetabies
炒雜菜有我最鍾意嘅芽菜,菇類,非常爽甜。

🍦黑芝麻雪糕

芝麻味非常之重,唔會冇味。
🍧抹茶雪糕

抹茶味道香濃,小小回甘。

呢個價錢,食到呢個質素,有氣氛之餘又好食。大推!
瀧宴 歐陸美食晚餐
自家製醬汁煮南非鮑魚
西班牙白松露鯛魚薄切
西班牙金鎗魚腩手卷
法國諾曼第帶子
澳洲龍蝦
美國頂級牛柳 (厚燒)
美國頂級牛柳 (薄燒)
鮮淮山濃魚湯
丹麥煙肉香蒜炒飯
2023-09-24 48 瀏覽
上網咁岩見到哩間鐵板燒近排做緊優惠,有龍蝦嘅11道菜套餐差唔多6折!!仲要有靚景位置方便,冇理由唔黎試!😍🍽️歐陸美食晚餐(原價$1380,優惠價$880)🐚自家製醬汁煮南非鮑魚醬汁由師傅下晝磯煮而成,帶微辣,味道恰到好處,鮑魚同大根都好入味。另外,碟旁仲有七味粉可以自我調味。🍲海鮮茶碗蒸比一般茶碗蒸特別就係係面頭淋左松葉蟹嘅芡汁,鮮味十足🐟西班牙白松露鯛魚薄切鯛魚淋左白松露油同曬上淡雪鹽,除左感受到香味仲提高了鮮度,師傅仲建議可以連埋配菜一齊食🍣金鎗魚腩手卷特別用左鱈魚片做底,保證食嘅時候維持鬆脆,唔會出現紫菜變淋嘅情況🐚法國諾曼第帶子帶子煎得剛剛好,肉質保持鮮嫩。底部加入新鮮紫菜湯,面頭鋪上三文魚子,一次放入口有三重滋味。🦞澳洲龍蝦師傅預先拆左殼,然後將龍蝦用返自身嘅蝦羔去煮,所以方便食之餘,每啖都充滿蝦味🥩美國頂級牛柳可以揀薄切或者厚切,我地兩個人所以各選一,薄切會以牛肉片包住香蔥煎香,再配上蒜片,層次豐富;厚切則多汁有口感,可以專注品嘗牛柳味道🐠季節濃魚湯奶白色嘅魚湯一飲就知落足料,食完龍蝦牛柳可以去一去膩🍚🥬丹麥煙肉香蒜炒飯、炒雜菜炒飯每粒飯粒粒分明,份量十足;炒雜菜用上蒜蓉醬

🍽️歐陸美食晚餐(原價$1380,優惠價$880)

🐚自家製醬汁煮南非鮑魚

🍲海鮮茶碗蒸
比一般茶碗蒸特別就係係面頭淋左松葉蟹嘅芡汁,鮮味十足

🐟西班牙白松露鯛魚薄切

🍣金鎗魚腩手卷

🐚法國諾曼第帶子

🦞澳洲龍蝦

🥩美國頂級牛柳

🐠季節濃魚湯
奶白色嘅魚湯一飲就知落足料,食完龍蝦牛柳可以去一去膩

🍚🥬丹麥煙肉香蒜炒飯、炒雜菜
炒飯每粒飯粒粒分明,份量十足;炒雜菜用上蒜蓉醬去炒,特別惹味

🍰是日甜品
兩款蛋糕口味分別為柚子及蘋果,好味唔會甜!

• 美國頂級牛肉
  • 鐵板炒飯
  • 季節刺身
2023-09-24 40 瀏覽
一上到去就俾餐廳個環境吸引住,本身餐廳樓底夠高,感覺寬敞,而且佢個景好正,夠晒開揚,採光度十足,一邊食飯仲可以俯瞰港島呢邊既山景同維園一帶景色,今次我地就係晏就黎食飯,不過我相信夜晚更加靚同浪漫❤️我地今次叫左呢個Lunch teppanyyaki set,裡面有:🔴前菜—豆腐聽店員介紹呢個前菜係廚師自己自製,所以有別於外面其他餐廳所食到既現成豆腐,口感比較實,但入口又好順滑。🟠香煎鵝肝伴自家制醬汁呢個好好食,鵝肝入口即溶,不會太油,另外再淋上意大利黑醋,師傳話側邊微甜的黑豆既作用是解鵝肝既膩感,亦都有助通血管,整體好夾。🟡野生大虎蝦 或 香草牛油帆立貝因為我地有兩個人,所以每人揀左一款share食。帆立貝煎香左之後用左海苔鰹魚湯去襯托,感覺鮮甜。而大虎蝦蝦肉質爽口,新鮮,切開都可以分到3大舊,份量唔小,而蝦頭煎到焦香,平時唔係好食蝦頭既我,都覺得好正。🟢鐵板銀鱈魚師傅首先將魚皮同魚肉分開,再將魚皮煎到好似薯片咁脆,煎香左既魚肉亦都肉質鮮嫩,好juicy🤤🔵米國頂級牛肉見到佢個名都知應該唔惹少,呢個係牛肉粒同葱花牛肉卷,配上炸蒜片同海鹽去吊味,牛味濃郁🐮🟣鐵板炒飯配海帶麵豉湯炒飯粒粒分明

🔴前菜—豆腐

🟠香煎鵝肝伴自家制醬汁

🟡野生大虎蝦 或 香草牛油帆立貝
因為我地有兩個人,所以每人揀左一款share食。

🟢鐵板銀鱈魚

🔵米國頂級牛肉

🟣鐵板炒飯配海帶麵豉湯
炒飯粒粒分明,而炒飯入面既櫻花蝦香氣十足,整體感覺好滿足。

🟤炒什菜
入面包括有芽菜、菇同埋餐廳自制既芝麻辣椒,特別係佢地既芝麻辣椒,令到本身鮮嫩既菜增加香口同少少辣味,送飯一流。

2023-09-13 46 瀏覽
同朋友傾開鐵板燒,兩個人同時推呢間瀧宴,話呢間鐵板燒平日有個超抵食嘅餐,的確,呢個價錢 有景 有裝潢 有服務 啲嘢仲好好食 好新鮮,食完係有想即刻約人再食嘅衝動🤤。Total 9道菜自家製胡麻豆腐佢唔似一般嘅豆腐,呢個豆腐口感煙韌滑溜,配合高湯啫喱同櫻花蝦一齊食,豆味濃郁,味道清而不淡。海鮮茶碗蒸令人滿足嘅份量,唔似平時食開只有一個茶杯咁少,面頭舖滿左蟹肉,師傅話用左古日本方法去做,所以質感比平時嘅更滑,而入邊亦充滿內涵👍🏼。燒南非鮑魚呢道菜永遠都係我鐵板燒嘅最愛😍,生熟度同調味都剛好,鮮味又彈牙,師傅切嘅厚薄度都剛好🤤。燒挪威三文魚藝術感max💥,平時食燒魚扒,最多都係燒到個面金黃酥脆已經好滿足,呢度仲要特登起左塊魚皮出黎再燒到薯片一樣咁脆,點埋佢自製嘅檸檬忌廉汁,一魚兩食😋!炒什菜平時食鐵板燒,呢道菜可以話最無驚喜,但係呢度配左個自家製嘅芝麻木魚花醬,個醬有木魚嘅香味之餘仲有少少麻辣味,令到個平平無奇嘅炒什菜去左另一個層次!厚燒/薄燒和牛香蒜蟹肉炒飯蘋果肉桂/檸檬卷蛋

Total 9道菜

自家製胡麻豆腐

燒南非鮑魚

燒挪威三文魚

炒什菜

厚燒/薄燒和牛

香蒜蟹肉炒飯

蘋果肉桂/檸檬卷蛋
就嚟中秋啦,你諗住點樣同屋企慶團圓呢,我就帶咗媽媽出街食正嘢!👍🏻歐陸美食晚餐✨自家製醬汁煮南非鮑魚自己醃製嘅醬汁唔會過分濃味,反而更加能夠提升南非鮑魚嘅鮮味,鮑魚爽身。底部加上相當入嚟嘅蘿蔔,可以點上紫菜絲或者七味粉作為調味。✨ 海鮮茶碗蒸蒸得火候剛剛好,雞蛋滑溜溜的,加上咗由松葉蟹肉整成嘅芡汁,相當出色。✨西班牙白松露鯛魚薄切、金鎗魚腩手卷雖然日本嘅水產已經停止左,但係來自西班牙嘅刺身一樣有水準,鯛魚配上白松露油,淡雪鹽絕對係奢華嘅配搭,肉質細緻,晶瑩剔透;金倉魚腩魚鮮味較重,加上蔥花,底部有鱈魚片,味道絕對係會令人垂涎三尺!✨澳洲龍蝦睇住師傅左右手靈活地拆殼,絕對係令人讚嘆不而,由於龍蝦肉已經預先切好,更加方便進食,食落肉質鮮甜無比,醬汁濃稠滋味✨法國諾曼第帶子帶子肉身透嫩,煎得生熟度啱啱好,肉質嫩口,厚身。底部加入咗紫菜湯,面頭鋪上自家製嘅三文魚子,味道一絕。✨美國頂級牛柳今次叫咗一個薄燒嘅烹調方法,加上蒜片同香蔥,油脂感即時減少,但又品嚐到牛肉嘅香氣。✨季節濃魚湯作為清一清喉嚨,暖一暖胃嘅間場。✨丹麥煙肉香蒜炒飯米飯喺鐵板上好似跳舞一樣,加入咗少少西方嘅食材,令到整個味道更加

👍🏻歐陸美食晚餐

✨自家製醬汁煮南非鮑魚

✨ 海鮮茶碗蒸

✨西班牙白松露鯛魚薄切、金鎗魚腩手卷

✨澳洲龍蝦

✨法國諾曼第帶子

✨美國頂級牛柳

✨季節濃魚湯
作為清一清喉嚨,暖一暖胃嘅間場。

✨丹麥煙肉香蒜炒飯
米飯喺鐵板上好似跳舞一樣,加入咗少少西方嘅食材,令到整個味道更加惹味。

✨炒雜菜、是日精選甜品

餐廳環境真係好靚,黃昏前去到仲可以睇到落地大玻璃嘅海景

而家仲有優惠價錢添!

1K
「瀧宴日本料理」主打高級日式鐵板燒,位於銅鋰灣糖街新建嘅Sugar+ 26樓,居高臨下,層底極高,舒適得黎又夠氣派。今晚初嘗$1,380/位嘅Dinner Teppanyaki Set,菜式包括季節前菜、刺身兩款、季節吸物、野生大虎蝦、香煎銀鱈魚、南非鮑魚、美國頂級牛肉、鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜,以及日式雪糕/蛋糕。刺身分別係鯛魚薄切及大拖羅,鯛魚甘甜,肉興緊緻,加入左少許白松露油,鮮味立即提升;大拖羅魚油非常豐富,魚香濃郁,帶少許筋位,相對有咬口。季節吸物為立魚湯,魚湯奶白,味道鮮甜,口感順滑無渣。之後便開始鐵板燒嘅菜式,野生大虎蝦有手掌般大,肥美厚肉,肉質極為爽彈,鮮甜美味,蝦頭有著不少蝦膏,非常鮮味。香煎銀鱈魚:魚油非常豐富,鮮香而肉質細嫩,有種入口即溶嘅感覺。南非鮑魚:與浜燒食法口味相近,肉質乾爽唔柴,口感彈牙,味道幾鮮。美國頂級牛肉:厚薄兩種食法,分別係牛柳粒及牛肉薄燒,前者口感軟嫩,較有嚼勁;後者以薄切牛肉裹著蔥蒜食用,層次較為豐富。鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜: 飯粒乾爽,粒粒分明,採用不少櫻花蝦、蛋、蔥、蒜炒製,幾香口惹味。唯一係望住廚師落太多油,儘管食起上黎唔油膩,但始終

季節吸物為立魚湯,魚湯奶白,味道鮮甜,口感順滑無渣。

鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜: 飯粒乾爽,粒粒分明,採用不少櫻花蝦、蛋、蔥、蒜炒製,幾香口惹味。唯一係望住廚師落太多油,儘管食起上黎唔油膩,但始終唔太好。

日式雪糕/蛋糕: 選擇了日式柚子雪葩,柚子味濃,唔會太甜,質感冰凍但帶點軟糯,唔錯。
2023-09-04
2023-09-10 21 瀏覽
☔️雖然橫風橫雨,但都無阻我地去食野既心情,去左「瀧宴」食一個歐陸美食晚餐Euro Food Dinner Tasting Menu🤤呢度既環境好雅緻,既有bar 枱近距離同廚師交流,亦可遠望維多利亞公園🏞️同埋維港景色🌊🍲自製醬汁煮南非鮑魚South Africa Abalone鮑魚原隻奉上,派頭十足,醬汁味濃但亦唔會遮蓋左鮑魚既鮮甜🥚海鮮茶碗蒸Seafood Steam Egg Custard海鮮配料例如蟹肉、蟹子令蒸蛋保有鮮甜度,雞蛋同高湯既黃金比例令蛋有軟嫩既口感,食得好舒服🤗🎣西班牙白松露鯛魚薄切Spain Seabream Thinly Slice with White Truffle鯛魚早已調味,配上香氣最濃郁既白松露,令簿簿既鯛魚有新穎既食法🍣西班牙金鎗魚腩手卷Spain Prime Tuna With Spring Onion Handroll好多重口感既卷物,面層有肥美金槍魚腩,中間係炙燒右口魚,最底層是香口既鱈魚脆脆,一食落口油脂好豐富,好印象深刻澳洲龍蝦🦞Australian Lobster喺你面前生劏龍蝦🦞,好似睇表演一樣,師傅好純熟,轉個頭已經準備就縮開始煮!

🍲自製醬汁煮南非鮑魚
South Africa Abalone
鮑魚原隻奉上,派頭十足,醬汁味濃但亦唔會遮蓋左鮑魚既鮮甜

🥚海鮮茶碗蒸
Seafood Steam Egg Custard

🎣西班牙白松露鯛魚薄切

🍣西班牙金鎗魚腩手卷

澳洲龍蝦🦞
Australian Lobster
喺你面前生劏龍蝦🦞,好似睇表演一樣,師傅好純熟,轉個頭已經準備就縮開始煮! 配埋膏一齊粉龍蝦,香氣十足~ 食落口好彈牙有口感,好新鮮

🍥法國諾曼第帶子 好靚,有顏色嘅點綴,好鮮甜
French Normandy Scallop

🥩美國頂級牛柳(厚燒&薄燒)
U.S Beef Tenderloin(Steak & Roll)
一味兩食,厚卷既牛柳多汁,有牛味;簿燒既就有焦香

🥣季節濃魚湯:熱辣辣好舒服,魚湯鮮甜
Seasonal Fish Soup

🍚炒飯& 炒雜菜
Denmark Bacon With'Garlic Fried Ric
Fried Assorted Vegetable 🥗 粒粒分明,廚師係面前仔細地炒,好多配菜,好有口感

🍰最後係是日精選甜品Dessert,檸檬海鹽蛋糕🫣
2023-09-08 29 瀏覽
一直都想同朋友搵靜靜哋嘅鐵板燒 有朋友介紹哩間係糖街sugar+既我媽卡些 就一於黎試試佢!入到餐廳空間感好大樓底好高 對住落地大玻璃 可以一覽維港+銅鑼灣景色❣️餐廳職員都俾我哋自己揀坐吧枱或者坐窗邊入到去覺得個裝修好靚,環境好寬敞,好舒服!係職員介紹完後 我哋就決定試Lunch Special Menu😻師父同我地介紹今日會用嘅食材🍽️前菜一啲都唔痴又好清新🫶🏼季節刺身就有兩款 有真鯛、中拖羅🐟好爽口好新鮮之後壽司就有兩件香煎大虎蝦🦐師父上碟時教先食黑椒煎既 第二舊再加檸檬汁 再升華左✨成隻蝦都好彈牙香草牛油帆立貝唔好俾佢嘅顏色嚇親你 香草配帶子原來可以咁夾😼一啲都唔膩 仲食到帶子既鮮甜味煎鵝肝多士店員有再介紹食完多士之後食得返兩粒日本黑豆降降脂添鵝肝配咗黑醋之後一啲都唔油膩食完唔會滯 好想encore!! 多士煎到卜卜脆絕對冇俾啲油浸到淋晒頂級煎牛肉就上咗每人各一份厚切同埋薄切嘅牛肉薄切牛肉入邊包咗蔥碎 好香口🫶🏼厚切牛肉切到一粒粒骰子牛咁又juicy!!一啲都唔老鹿兒島櫻花蝦炒飯配什菜一路睇住師傅炒粒粒都炒到金黃色又乾身和麵豉湯 大滿足!炒什菜帶少少辣 加左黑椒夠哂香口 絕對每一道
一直都想同朋友搵靜靜哋嘅鐵板燒
有朋友介紹哩間係糖街sugar+既我媽卡些
就一於黎試試佢!

餐廳職員都俾我哋自己揀坐吧枱或者坐窗邊
入到去覺得個裝修好靚,環境好寬敞,好舒服!
師父同我地介紹今日會用嘅食材🍽️
前菜一啲都唔痴又好清新🫶🏼
季節刺身就有兩款 有真鯛、中拖羅🐟
好爽口好新鮮
薄切牛肉入邊包咗蔥碎 好香口🫶🏼
厚切牛肉切到一粒粒骰子牛咁又juicy!!一啲都唔老
鹿兒島櫻花蝦炒飯配什菜
一路睇住師傅炒粒粒都炒到金黃色又乾身
和麵豉湯 大滿足!炒什菜帶少少辣 加左黑椒夠哂香口 絕對每一道菜都唔馬虎🫦
不過食完真係好飽 冇嗌到大家都覺得好吸引嘅雪糕!下次encore一定要挑戰!
店員都好細心途中不停咁因為我哋斟茶🫶🏼欣賞!
午餐
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 香草牛油帆立貝
Dinner Teppanyaki Set🔥前菜有三款,粟米口感爽脆而味道清甜,中間係靜岡蕃茄,右邊係開胃嘅水雲同本菇🍅刺身係鯛魚同埋吞拿魚,有赤身同拖羅兩個部位,黃色嘅係梭子魚魚子,師傅再加咗少少松露油,松露香若隱若現,既有額外嘅香氣而又唔會搶走刺身嘅鮮味🥢野生大虎蝦肉質緊緻爽口🦐香煎銀鱈魚🐟師傅分開魚肉同魚皮去烹調,魚皮煎到薯片般香脆,豎起放喺魚肉上面就好似一隻帆船,賣相吸引,而銀鱈魚嘅油脂豐腴,油香喺口腔洋溢😋南非鮑魚🐚鮑魚郁嚟郁去非常生猛,肉質都好彈牙而且味道鮮甜,師傅都將鮑魚切得厚身啲,令口感進一步提升🆙美國頂級牛肉有兩種食法,一薄一厚,薄燒牛肉中間包住蔥花,比較惹味,厚燒嘅話就比較juicy,師傅煎封牛肉嘅時機準繩,煎香兩邊鎖住肉汁🥩鹿兒島櫻花蝦炒飯粒粒分明,調味恰到好處🍚炒雜菜🥬魚湯相當鮮味🥣最後可以揀柚子雪葩或者黑芝麻雪糕🍧
Dinner Teppanyaki Set🔥

野生大虎蝦肉質緊緻爽口🦐

鹿兒島櫻花蝦炒飯粒粒分明,調味恰到好處🍚

炒雜菜🥬

魚湯相當鮮味🥣

最後可以揀柚子雪葩或者黑芝麻雪糕🍧
2023-09-05 853 瀏覽
瀧宴日本料理位於銅鑼灣Sugar+ 的26樓,居高臨下仲可以遠眺維港海景👀👀餐廳分為兩大區域,兩邊都有長bar 枱可以睇住師傅握壽司🍣同表演鐵板燒😎,另外仲有間卡拉OK 房可以預訂,啱晒一大班人嚟gathering 😆😆午市時段omakase set 都有數款可以選擇,如果想食刺身嘅可以揀壽司🍣set 加角切魚生飯,想食teppanyaki 可以同小妹一樣揀哩款中價嘅lunch special menu 🤭🤭季節前菜 - 胡麻豆腐配櫻花蝦自家製胡麻豆腐比一般嘅口感更厚實,加埋自帶鹹香嘅櫻花蝦已經妹夠味😋季節刺身(兩款)厚切池魚王刺身好鮮甜,魚肉滑到要費好大勁自夾得起🤣吞拿魚赤身一樣厚切,魚味濃而且無渣本日精選壽司🍣(兩款)壽司師傅已經預先為兩款壽司調好味,所以完全唔使再沾豉油😌柚子胡椒池魚🐟壽司味道清新,柚子清香仲有提鮮作用黑松露鯛魚味道較濃,所以要後食😉松露碎嘅香氣直衝喉嚨北海道帶子配青海苔醬珍寶size 刺身級北海道帶子煎至7成熟,外面表面帶牛油香嘅脆皮,入面鮮嫩juicy ,青海苔醬反而較清淡唔會搶咗帶子自身嘅甜味牛油香煎野生大虎蝦大虎蝦係主廚巧手下已經去殼,簡單用牛油🧈煎簡已經

季節前菜 - 胡麻豆腐配櫻花蝦

季節刺身(兩款)
厚切池魚王刺身好鮮甜,魚肉滑到要費好大勁自夾得起🤣
吞拿魚赤身一樣厚切,魚味濃而且無渣

本日精選壽司🍣(兩款)
壽司師傅已經預先為兩款壽司調好味,所以完全唔使再沾豉油😌
柚子胡椒池魚🐟壽司味道清新,柚子清香仲有提鮮作用

黑松露鯛魚味道較濃,所以要後食😉松露碎嘅香氣直衝喉嚨

北海道帶子配青海苔醬

牛油香煎野生大虎蝦
大虎蝦係主廚巧手下已經去殼,簡單用牛油🧈煎簡已經好好味,爽口啖啖肉嘅蝦肉得一隻真係唔夠喉😆

香煎鵝肝伴黑醋醬
香煎鵝肝至8-9成熟,內裏仍帶點粉嫩感,加上黑醋醬酸酸甜甜可以平衡油膩感,而且可去除鵝肝嘅內臟味

米國頂級牛肉
頂級牛肉就算煎至差唔多全熟都完全唔會韌,外面微焦糖化而入面鎖實哂肉汁,配上炸蒜片同少少鹽再提一提味

鐵板炒飯配海帶麵豉湯
鐵板蛋炒飯夠乾身仲粒粒分明,加上櫻花蝦同青蔥炒香👍🏻

炒什菜
冬菇絲加埋大荳芽炒熟,芽菜夠嫩身水份足,加上日式胡麻醬為平凡嘅什菜升級了
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 野生大虎蝦
📍飽覽維港日式鐵板料理,位於銅鑼灣糖街Sugar+ 26樓⛩️瀧宴 @takiyanjapanese 適合大時大節慶生之選!🎏瀧宴 Dinner Teppanyaki Set 做緊優惠原價 $1680 減到$1380 / per person‼️一共有9個course由頭食到尾,估唔到都食咗兩粒鐘,好飽好盡興😋🔹季節前菜日本靜岡溫室番茄配梅鹽,咬落去鮮甜多汁十勝白粟米,師傅話建議用手拿,第一次生食粟米,非常爽口,勁鮮甜日本海草,酸甜開胃🔹季節刺身 (2款)日本平靜魚係深海池魚刺身,肉身爽而清甜 厚切中拖羅,鮮味十足🔹野生大虎蝦🦐新鮮澳洲虎蝦,肉質爽口彈牙,連啲蝦鬚食得,煎到很香脆🔹香煎銀鱈魚🐟啖啖嫩滑魚肉,有牛油香,師傅特登將魚皮分拆左煎起,非常薄脆🔹新鮮 南非大鮑魚本身鮑魚未煮個陣好生猛,仲係咁郁,肉質夠爽甜又夠大隻🔹主菜仲可以選擇🐮/🐷要左各一,配埋蒜片一齊食,帶有濃郁蒜香,很惹味🔹鹿兒島櫻花蝦炒飯炒飯好有鑊氣,師傅功架十足,又會拋下野,好多表演,炒到好乾身粒粒分明,蛋香味十足🍳🔹炒什菜有椰菜,韮菜同甘荀🥕,加左酒落去炒,有少少酒香🔹日式雪糕🍨雪糕係柚子雪芭,酸酸甜甜,味道好清新

🔹季節前菜
日本靜岡溫室番茄配梅鹽,咬落去鮮甜多汁
日本海草,酸甜開胃

🔹季節刺身 (2款)
日本平靜魚係深海池魚刺身,肉身爽而清甜
厚切中拖羅,鮮味十足

🔹野生大虎蝦
🦐新鮮澳洲虎蝦,肉質爽口彈牙,連啲蝦鬚食得,煎到很香脆

🔹香煎銀鱈魚

🔹新鮮 南非大鮑魚
本身鮑魚未煮個陣好生猛,仲係咁郁,肉質夠爽甜又夠大隻

🔹主菜仲可以選擇🐮/🐷
要左各一,配埋蒜片一齊食,帶有濃郁蒜香,很惹味

🔹鹿兒島櫻花蝦炒飯

🔹炒什菜
有椰菜,韮菜同甘荀🥕,加左酒落去炒,有少少酒香

🔹日式雪糕
🍨雪糕係柚子雪芭,酸酸甜甜,味道好清新
銅鑼灣鐵板燒嘅選擇都唔少,今次呢間無論食物定服務質素都超滿意💯💯💯季節前菜共有三款分別是靜崗縣🍅蕃茄、🌽白粟米和🦀毛蟹果凍~蕃茄味道比一般更濃又多汁~白粟米好特別,甜度🆙🆙🆙 好似食緊水果咁😋 毛蟹果凍入面有鮮甜毛蟹絲再以醋jelly包裹住,酸酸地好開胃😚店員建樓先食靜崗縣蕃茄&白粟米,最後先食毛蟹果凍~🐟季節刺身四款刺身建議由淡至濃咁食~依次伊左木、金目鯛、平政魚以及最後大toro~伊左木&金目鯛魚皮用火燒過帶出魚香,肉質金目鯛更加爽口😋 平政魚係seasonal 夏天先有 類似油甘魚嘅品種 入口清甜~最後大toro 入口即化,幸福感滿溢🥰南非鮑魚鮑魚新鮮生猛,師傅即席烹製切成薄片,囗感彈牙,鮑魚味濃烈✨🦐野生大虎蝦選用澳洲大蝦,肉質結實飽滿,蝦頭都超多膏,加上少少檸檬汁💯💯🐟香煎銀鱈魚魚肉和魚皮分開處理,魚皮煎得超香脆,好似食緊薯片一樣~魚肉外焦脆入面超嫩滑👍🏼🐮美國頂級牛肉厚切和薄切皆可以品嘗,厚切肉質鬆軟,好juicy ~我自己喜歡加一片炸蒜更加香口;薄切夾住香蔥,層次得到昇華✨✨🥣季節吸物淮山魚湯,湯底呈奶白色,每一啖都承載住魚嘅精華;淮山好淋冇渣,配上海帶鮮味十足🐟🐟🍚鹿兒

季節前菜

🐟季節刺身

南非鮑魚
鮑魚新鮮生猛,師傅即席烹製切成薄片,囗感彈牙,鮑魚味濃烈✨

🦐野生大虎蝦

🐟香煎銀鱈魚

🐮美國頂級牛肉

🥣季節吸物

🍚鹿兒島櫻花蝦炒飯配🥬炒什菜
炒飯粒粒分明,夠乾身,加入海量嘅🦐櫻花蝦,🥚蛋和蔥嘅香氣十分突出😋炒什菜一定要配上伴碟嘅🧄蒜蓉脆脆醬,既香口又惹味🥹

🍨日式雪糕
都有數款選擇,我們均選擇了抹茶🍵,抹茶味夠濃,甜度亦適中🌟

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️

• 野生大虎蝦
  • 季節刺身
  • 季節吸物
2023-08-23 28 瀏覽
是日放工帶女友去食日式鐵板燒😌餐廳環境舒適、加上有夜景同柔和音樂,好適合我地辛苦完一日放工傾下計chill下增進感情🤭服務員服務都好好,介紹每道菜!今次order左個Teppanyaki Set,一人一份,逐道菜上,好豐富,好好味😋第一道係前菜,番茄、果凍等開啟味蕾。第二道係刺身,有4種魚生,由清淡至肥美都有。第三至六道係主題,鐵板燒!有南非鮑、虎蝦、銀鱈魚同牛,兩個字,「好味」,真好食既野唔需要講咁多!之後幾道菜係個湯、炒飯同炒雜菜,食完之後都好飽,加埋最後個雪糕甜品,三個字,「大滿足」,女友都話冇得頂,勁讚!
第一道係前菜,番茄、果凍等開啟味蕾。
第二道係刺身,有4種魚生,由清淡至肥美都有。

2023-08-22
2023-08-23 82 瀏覽
good option for omakase when you are running out of budget! fresh ingredientsgood price to value😊😊😊😊當你預算有限時,壽司廚師自選套餐是個不錯的選擇!新鮮食材性價比非常高😊😊😊😊😋味道 :7.5 / 10💰性價比:7.0 / 10💕回頭 :7.0 / 10Lunch Special Menu - $448 pax🍴 季節前菜· Seasonal Appetizer🍴 季節刺身 · Seasonal Sashimi🍴 本日精選壽司· Today Special Sushi🍴 香煎鵝肝伴自家制醬汁· Goose Liver with Homemade Sauce🍴 野生大虎蝦· King Prawn🍴 香草牛油帆立貝· Scallop With Herb Butter🍴 美國頂級牛肉· U.S Prime Beef🍴 鐵板炒飯配海帶面豉湯· Fried Rice With Miso Soup🍴 炒什菜· Fried Assorted Vegetables

good price to value😊😊😊😊

當你預算有限時,壽司廚師自選套餐是個不錯的選擇!新鮮食材

性價比非常高😊😊😊😊

🍴 本日精選壽司· Today Special Sushi
🍴 野生大虎蝦· King Prawn
🍴 美國頂級牛肉· U.S Prime Beef
2023-08-22 19 瀏覽
生日月慶祝停不了🤭 好耐冇食過鐵板燒, 作為壽司女, 提下需求唔過分啦😜 呢間好似好好食, 訂座仲有discount, 仲要好多好評, 就決左佢啦!前菜有三樣野: 白粟米,番茄,毛蟹果凍, 唔一一點評啦, 總之食落好refreshing👍🏻季節刺身(下至上; 由淡味到濃味)伊佐目 - 食落質地有小小彈牙, 香淡嘅魚味鮃政 - 質地軟身, 食落魚比較重海水味金目鯛 - 輕輕炙過, 細節感十足, 金目鯛個魚皮好正大拖羅 - 十分肥美, 拖羅味好濃, 十分滿足☺️南非鮑魚好新鮮嘅鮑魚, 本身侍應show比我地睇仲係識郁! 經過鐵板燒, 鮑魚好彈牙(但一啲都唔硬, 處理得好好!)香煎銀鱈魚上面魚皮香煎過, waiter特登提我地要趁熱食, 好香口🤤 銀鱈魚油脂感十足, 食落好滑溜, 食完仲有海帶balance返野生大虎蝦先食原味, 可以食到蝦嘅鮮味加上鐵板燒嘅鑊氣👌🏻 加埋檸檬味更會refresh啲, 最後先食蝦頭(係唔同味嫁!) 有小小食嘅蝦膏嘅感覺😍美國頂級牛肉同時有薄燒同厚燒, 一次滿足晒兩個願望🤭 個人prefer厚燒, 因為會juicy同埋食落texture更正, 肉味都好濃🤤 薄燒中

季節刺身(下至上; 由淡味到濃味)
伊佐目 - 食落質地有小小彈牙, 香淡嘅魚味
鮃政 - 質地軟身, 食落魚比較重海水味
金目鯛 - 輕輕炙過, 細節感十足, 金目鯛個魚皮好正
大拖羅 - 十分肥美, 拖羅味好濃, 十分滿足☺️

南非鮑魚

香煎銀鱈魚

野生大虎蝦

美國頂級牛肉
同時有薄燒同厚燒, 一次滿足晒兩個願望🤭 個人prefer厚燒, 因為會juicy同埋食落texture更正, 肉味都好濃🤤 薄燒中間加咗蔥, 食落好light, 風味十足😍 因為本身個肉味都好夠, 唔洗點其他野已經好好食

椎山魚湯
好鮮甜嘅魚湯, 一啲都唔腥, 魚味濃!入面有3舊椎山同埋海帶, 好足料👍🏻
仲有鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜同埋甜品, 成餐食到大滿足, 好開心, 物有所值