2023-06-30 51 瀏覽
同大家推薦位於銅鑼灣糖街的一家日本料理店 - 瀧宴。這家位於Sugar+26樓的餐廳風格高雅,環境舒適,是品嚐高質壽司的不二之選。我們點了一個Lunch Sushi Omakase,價格為每位 $480。以下是我們品嚐到的:1. 季節前菜:水雲彩,味道清新,是開胃的好選擇。2. 北海道鮮蟹肉醋物:加了一點點青檸汁,讓蟹肉更添風味。3. 日式蒸蛋:口感滑嫩,是日式料理中的經典品味。4. 什錦壽司(7貫):包括吞拿魚、白蝦、海膽、右口魚、油甘魚等,每一貫的壽司都精緻可口,新鮮度十足。5. 角切魚生飯:獨特的口感,是日本料理愛好者的必嚐之選。6. 漬物手卷:風味獨特,用傳統方式去呈現出來。7. 昆布麵豉湯:熱騰騰的湯品,讓人感受到滿滿的溫暖,為整頓日式料理畫上完美句點。總的來說,瀧宴的Lunch Sushi Omakase絕對物超所值,從前菜到湯品,每一道菜都讓人驚艷。如果你也是壽司愛好者,那麼瀧宴絕對值得你一試!

1. 季節前菜:水雲彩,味道清新,是開胃的好選擇。

2. 北海道鮮蟹肉醋物:加了一點點青檸汁,讓蟹肉更添風味。

3. 日式蒸蛋:口感滑嫩,是日式料理中的經典品味。

5. 角切魚生飯:獨特的口感,是日本料理愛好者的必嚐之選。

6. 漬物手卷:風味獨特,用傳統方式去呈現出來。

成日見好多鐵板燒嘅介紹 終於揀咗呢間試下 好滿意😝 瀧宴 lunch special $448 一位 (另加一) 季節前菜:豬軟骨蘿蔔🌸又係我鍾意嘅豬軟骨😍好搞笑嘅係 幾舊豬軟骨有唔同口感 越嚟越淋🤣 季節刺身:太刀魚 赤身好新鮮! 尤其赤身 好鮮甜 口感柔軟冇筋😍 精選壽司:右口魚裙邊 日本雕魚右口魚油香超正😍😍😍雕魚有松露油加持 更香甜兩件壽司都已經預先調味 味道啱啱好 唔會蓋過刺身原本味道😚 香煎鵝肝配自家製醬汁鵝肝入口即溶 超邪惡😈醬汁酸酸甜甜 平衡得好好 兩粒黑豆香甜軟糯😚 野生大虎蝦煎得好香 而且好爽彈😝 蝦頭更加係脆卜卜 香草牛油帆立貝擺盤勁靚😍 師傅介紹話係北海道帶子 好大粒調味輕柔 可以連個汁都飲曬😚 米國頂級牛肉有齊薄切同厚切😳薄切卷咗蔥蒜係中間 好惹味厚切嘅油脂滿滿 唔會韌🤤 鐵板炒飯配海帶面豉湯食到呢到 友人已經話飽😂 不過個炒飯太正 輕易清碟睇住個師傅炒 落咗好多油 食落又唔覺🤣淨係知道啲飯粒粒分明 加埋蔥、櫻花蝦 好好食🤣🤣直頭想食多碗 炒雜菜又甜又脆😚 環境好舒服 有個落地大玻璃😍職員服務好好 不斷加茶、收拾上菜速度比較慢 好啱大家一路食一路傾完全唔趕 食
成日見好多鐵板燒嘅介紹 終於揀咗呢間試下 好滿意😝

鐵板炒飯配海帶面豉湯
食到呢到 友人已經話飽😂 不過個炒飯太正 輕易清碟

又甜又脆😚

環境好舒服 有個落地大玻璃😍
職員服務好好 不斷加茶、收拾
上菜速度比較慢 好啱大家一路食一路傾
完全唔趕 食得好放鬆😆
想食甜品嘅話可以+$30要埋雪糕 不過我哋就食唔落啦😂
唔覺濟 不過可能脂肪比較kum飽 嗰日skip埋晚餐🤣

2023-06-28 70 瀏覽
最近工作比較鬱悶😐,所以同母親大人嚟食下好嘢😋!呢間瀧宴日本料理喺26樓,所以可以俯瞰維港景色🏙~不過師傅就喺你面前做壽司同鐵板燒👨‍🍳,應該睇咩好呢🙈~佢哋而家做緊選兩個餐就會送活鮑魚嘅優惠🦪~所以我哋揀咗Lunch Special Menu同埋Lunch Sushi Omakase~又有鐵板燒🔥,又有壽司食🍣~佢嘅special menu都有兩款刺身同壽司,但主角當然係鐵板燒啦🤤!睇住師傅用兩個鏟,勁靈巧咁就燒好啲蝦呀,鮑魚呀🦐🥩~而且調味得啱啱好,🧂保留咗新鮮食材嘅鮮味~Sushi omakase包咗七款壽司,仲有個毛蟹腳非常鮮甜🦀~仲有個滑滑茶碗蒸~主角七款壽司有帶子,金目鯛,大池魚,仲有肥美嘅大拖羅🐟!師傅會跟據每種魚配搭不同嘅調味~例如個大池魚配搭咗煙燻過嘅白梭魚子,味道香濃~不過我最喜歡鰈魚哥款,燒香咗嘅魚邊真油脂味瀉出嚟🤤🤤🤤!最尾仲有個魚生飯~同埋漬物手卷~咁多款嘢食仲有靚景,人均都只係大約500~嚟慶祝或者慰勞下自己真係好值得👍~
最近工作比較鬱悶😐,所以同母親大人嚟食下好嘢😋!
呢間瀧宴日本料理喺26樓,所以可以俯瞰維港景色🏙~

不過師傅就喺你面前做壽司同鐵板燒👨‍🍳,應該睇咩好呢🙈~

佢哋而家做緊選兩個餐就會送活鮑魚嘅優惠🦪~
又有鐵板燒🔥,又有壽司食🍣~
燒鮑魚

佢嘅special menu都有兩款刺身壽司,但主角當然係鐵板燒啦🤤!
刺身
壽司

睇住師傅用兩個鏟,勁靈巧咁就燒好啲蝦呀,鮑魚呀🦐🥩~
燒帶子
炒飯

而且調味得啱啱好,🧂保留咗新鮮食材嘅鮮味~
燒蝦
鵝肝

燒牛肉

毛蟹腳

仲有個滑滑茶碗蒸~
茶碗蒸

主角七款壽司有帶子,金目鯛,大池魚,仲有肥美嘅大拖羅🐟!
師傅會跟據每種魚配搭不同嘅調味~

例如個大池魚配搭咗煙燻過嘅白梭魚子,味道香濃~
不過我最喜歡鰈魚哥款,燒香咗嘅魚邊真油脂味瀉出嚟🤤🤤🤤!
sushi omakase

最尾仲有個魚生飯~
魚生飯

同埋漬物手卷~
清物手卷

咁多款嘢食仲有靚景,人均都只係大約500~
嚟慶祝或者慰勞下自己真係好值得👍~
前菜
清物手卷
前菜
  • 鐵板燒
2023-06-28 398 瀏覽
🔹️位於銅鑼灣Sugar + “瀧宴日本料理” 以落地玻璃装修,光線充足、環境舒適、寧靜🎶🔹️各店員十分殷勤友善、敬業樂業💯我們選擇了Bar枱, 除了能看到師傅的烹調功架🧑‍🍳 亦可直接聽到師傅講解食物🤗🔹️Lunch Sushi Omakase 🔸️季節前菜🧆前菜以蘿蔔、牛腩 ~ 牛腩好腍身, 蘿蔔好入味加上葱花, 味道香濃👍🔸️北海道鮮蟹醋物🦀以精緻玻璃瓶上, 放上滿滿的蟹肉, 蟹肉鮮甜, 加一點蟹醋, 味道更突出🦀🔸️日式蒸蛋🍵 充滿蛋香味, 口感幼滑, 十分出色的茶碗蒸🤤🔸️什錦壽司七貫🍣✨️北海道深海池魚~ 油脂豐富、味道鮮嫩配柚子醋Good😍✨️鰈魚 ~ 分為兩層, 上層是燒魚邊, 下層是肉質結實鰈魚片, 口感層次分明, 營養豐富👍✨️太刀魚 ~ 豐富油脂、味道甘香, 加上薑葱蓉味道更香😋✨️甜蝦 ~ 甜蝦味道甘甜, 加上自制魚籽Yummy 🤤✨️油漬壽司 ~ 以滿口甘香、入口即溶吞拿魚壽司, 加上黑魚子, 真是無可挑剔😍✨️真鯛 ~ 真鯛色澤白裡透紅、肉質細緻柔軟、再加了桑魚籽和花瓣, 口感充實😋✨️火焰吞拿魚腩 ~ 肉質新鮮肥美, 加上伊朗黑魚子, 好味停不了🫰🔸️角切魚生飯🐟🍲魚生鮮味十足, 切至

🔹️Lunch Sushi Omakase
🔸️季節前菜🧆

🔸️北海道鮮蟹醋物🦀

🔸️日式蒸蛋🍵
充滿蛋香味, 口感幼滑, 十分出色的茶碗蒸🤤

🔸️什錦壽司七貫🍣
✨️北海道深海池魚~ 油脂豐富、味道鮮嫩配柚子醋Good😍

✨️太刀魚 ~ 豐富油脂、味道甘香, 加上薑葱蓉味道更香😋

✨️甜蝦 ~ 甜蝦味道甘甜, 加上自制魚籽Yummy 🤤

🔸️角切魚生飯🐟🍲
魚生鮮味十足, 切至小粒, 較容易入口👍

🔸️漬物手卷🌯
吞拿魚蓉手卷, 魚質鮮嫩😋

🔸️昆布麵豉湯🥣
味道不太鹹🤤

🔹️Lunch Tepparryaki Set

🔸️季節前菜🌽🍅
靜岡前粟米 ~ 以白色粟米, 味道鮮甜、爽脆🤤

温室蕃茄 ~味道酸酸甜甜好開胃😋

湯葉~湯葉好軟滑, 加上魚籽無得彈😊

🔸️香煎鵝肝伴自家制醬汁🧇
香煎鵝肝好Juicy, 十分惹味, 多士香脆再配自家制藍苺汁, 還有粉嫩黑豆So Yummy😋

🔸️香草牛油帆立貝🍽
以大大粒厚身帆立貝煎至氛香撲鼻, 再加上香濃香草、牛油, 味道香滑👍

🔸️鐵板銀鱈魚🐡
銀鱈魚肉質嫩滑, 加上金黃香脆魚皮,口感豐富🐟

🔸️米國頂級牛肉🥓
牛肉脂肪分布均勻多汁, 以厚切牛肉 (五成熟)肉質鮮嫩、有彈性, 加上蒜和青葱, 一試難忘🫰

🔸️鐵板炒飯🦐🥘
以鹿兒島櫻花蝦炒飯, 未上碟已經聞到香氣十足, 米飯粒粒分明🥢

🔸️海帶面豉湯🥣
味道清甜不太鹹🥄

🔸️炒什菜🥗
鑊氣十足, 香噴噴🤤

午餐
餐廳:瀧宴日本料理地點:銅鑼灣糖街菜式:日本料理餐牌:午市餐牌有6款套餐揀,價錢由$368至$680不等,有壽司有鐵板燒。另加一。Lunch Sushi Omakase $480 另加一包括季節前菜,北海道鮮蟹肉醋物,日式蒸蛋,什錦壽司7貫,角切魚生飯,漬物手卷,昆布麵豉湯。季節前菜同北海道鮮蟹肉醋物一齊上。季節前菜係酸咪咪番茄兩件配少鹹海藻。北海道鮮蟹肉醋物用個精緻有蓋玻璃兜裝住,唔少凍凍雪白蟹肉碎加上黃色花瓣,用海藻墊底,伴有醋。蟹肉同醋同食真係好開胃。日式蒸蛋大大兜,面頭有菇仔,日式魚蛋片同香茜,下底有銀杏。蒸蛋好滑溜,我鍾意佢味道清淡。主角係什錦壽司7貫,今日有緣坐壽司吧,可以逐件逐件壽司嘆,師傅等我食完一件先一件,而且會逐件介紹,壽司碟上面附有酸薑片,日式芥末同酸堯頭。第一貫係鰈魚,即係多寶魚。面頭有一片炙燒左既魚翅,食落好香口,魚油豐富,而鰈魚口感非常爽滑。第二貫係九州真鯛,上面加左少少黑松露,非常香。師傅再喺面頭撒上淡雪鹽,畫面好靚。因為已經有鹽,師傅話可以唔洗點豉油。我好欣賞真鯛配黑松露,食落又香又鮮。第三貫係九州油甘魚腩,面頭加上三星漬,增添一點鹹香。油甘魚腩切割特別
餐廳:瀧宴日本料理
地點:銅鑼灣糖街
菜式:日本料理
Lunch Sushi Omakase $480 另加一
季節前菜,北海道鮮蟹肉醋物
季節前菜同北海道鮮蟹肉醋物一齊上。
季節前菜,北海道鮮蟹肉醋物
季節前菜係酸咪咪番茄兩件配少鹹海藻。
北海道鮮蟹肉醋物
日式蒸蛋
鰈魚
九州真鯛
九州油甘魚腩
第三貫係九州油甘魚腩,面頭加上三星漬,增添一點鹹香。油甘魚腩切割特別,口感好好,唔覺太肥。

第四貫係北海道帆立貝,加上昆布鹽同檸檬汁。帆立貝超大隻,食落鮮甜而帶少少酸酸檸檬汁,正。
黑鯥
第五貫係黑鯥加柚子胡椒。柚子胡椒唔會太鹹。

第六貫係金目鯛山葵漬。山葵味道好香,提味唔錯。

最後一貫係吞拿魚腩,加上伊朗魚籽醬帶少少鹹香,醬油豐富,仲有少少日式芥末,唔覺肥。

以上壽司飯量細細舊,唔怕太飽,而且唔會容易散開,魚生質素都好好。
角切魚生飯
好少Sushi Omakase套餐會包角切魚生飯!角切魚生飯好精緻,有鮮甜海膽,三文魚籽,入口即溶燒吞拿魚腩粒,同油甘魚粒,加上黃色花瓣同少少日式芥末。飯量大概有三啖,醋味夠酸,已經加好醬油,好味道。
漬物手卷
漬物係黃蘿蔔漬物,師父特登將個手卷切開兩半方便分享。漬物手卷食落非常爽口。伴有較淡味酸薑片清清味蕾。
昆布麵豉湯
昆布麵豉湯熱辣辣上枱,非常清,有昆布,豆腐粒同蔥花。
Lunch Teppanyaki Set $368 另加一
Lunch Teppanyaki Set
包季節前菜,香煎鵝肝伴自家制醬汁,野生大虎蝦或者香草牛油帆立貝,鐵板銀鱈魚,米國頂級牛肉,鐵板炒飯配海帶麵豉湯,炒雜菜。
季節前菜
季節前菜係冲繩水雲加青瓜絲,酸酸地好開胃。
香煎鵝肝伴自家制醬汁
香煎鵝肝伴自家制醬汁非常滑溜,下面一片薄脆多士,加上黑醋平衡油膩感。隻碟用左海藻同花瓣裝飾,擺盤有心思。
野生大虎蝦
我揀左野生大虎蝦,擺盤不俗。野生大虎蝦一開三,仲有脆蝦頭可以食埋,蝦肉爽脆。伴有好多昆布,昆布好香牛油味。隻碟好精美,仲加上花瓣裝飾,伴有檸檬一塊。
鐵板銀鱈魚
鐵板銀鱈魚係魚肉魚皮分開上,魚肉多汁嫩口,魚皮非常脆口。伴有兩色海藻同花瓣。
米國頂級牛肉
米國頂級牛肉一客兩大片,入面加左大量蔥花同炸蒜粒,師傅細心幫手切開等我地容易食,仲分開一片熟d一片生d方便我地分享。牛肉非常嫩口,加左葱蒜真係更好食!伴有鹽同炸蒜片,同埋加左柚子醋既洋蔥絲沙律。
米國頂級牛肉
鐵板炒飯有好多櫻花蝦,櫻花蝦超脆,入口即化!炒飯炒得乾身,加左蔥花,炸蒜粒,紅蘿蔔粒同蛋同炒,味道唔錯。份量夠兩個人分。
鐵板炒飯

炒雜菜有椰菜,韭菜花,蘿蔔絲,一樣有少少櫻花蝦同蒜,味道剛好唔會油膩。
炒雜菜

今日坐正係鐵板燒枱欣賞師傅整我地既野食,食物可以熱辣辣即刻食。
今餐真係大大滿足,食物質素好,服務一流貼心,座位舒適,景觀開揚,連餐具都賞心悅目。呢餐食得好開心!

2023-06-27
香煎鵝肝伴自家制醬汁
鐵板銀鱈魚
鐵板炒飯
2023-06-27 31 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣Sugar+高層,景觀開揚‼️✨ 當晚所選的套餐享有優惠,意料之外的驚喜呀‼️😉▫️❥$𝟭𝟲𝟴𝟬 (ᴘʀᴏᴍᴏᴛɪᴏɴ ᴘʀɪᴄᴇ $𝟭𝟯𝟴𝟬)/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~ᐝ 季節前菜 使用北海道毛蟹,蟹肉加了蟹膏及三文魚籽,底下再墊著日本腐皮,充滿咸鮮味▫️ᐝ 季節刺身 ◂ 蛇腹吞拿魚◂ 伊佐木◂ 真鯛最喜歡火炙過的蛇腹吞拿魚,油脂豐腴▫️ᐝ 野生大虎蝦 ◂ 肉質非常爽彈,蝦肉充滿牛油香◂ 蝦頭也煎得香脆,還有蝦膏呢▫️ᐝ 香煎銀鱈魚 魚皮脆如薯片,魚肉幼嫩得很▫️ᐝ 南非鮑魚 ◂ 鮑魚軟軟嫩嫩充滿牛油香,同時又有一絲黑胡椒香味,很喜歡▫️ᐝ 美國頂級牛肉 ◂ 一顆一口的大小,牛肉肉質濃郁有口感◂ 薄燒則加了青蔥及蒜,非常清新▫️ᐝ 鹿耳島櫻花蝦炒飯配炒什菜 ◂ 粒粒分明的米飯加了大量的櫻花蝦,很喜歡這種口感◂ 再來一份炒什菜,正好可清清味蕾▫️ᐝ 季節吸物 ◂ 熱乎乎的淮山魚湯,奶白色的魚湯鮮甜無比,很美味▫️ᐝ 日式雪糕◂ 最後來一份冰凍的抹茶雪糕

▫️
~~~~~~~~~~~~~~~~
ᐝ 季節前菜
ᐝ 季節刺身
◂ 蛇腹吞拿魚
◂ 伊佐木
◂ 真鯛
最喜歡火炙過的蛇腹吞拿魚,油脂豐腴

ᐝ 野生大虎蝦
◂ 肉質非常爽彈,蝦肉充滿牛油香
◂ 蝦頭也煎得香脆,還有蝦膏呢

ᐝ 香煎銀鱈魚
魚皮脆如薯片,魚肉幼嫩得很

ᐝ 南非鮑魚
◂ 鮑魚軟軟嫩嫩充滿牛油香,同時又有一絲黑胡椒香味,很喜歡

ᐝ 美國頂級牛肉
◂ 一顆一口的大小,牛肉肉質濃郁有口感
◂ 薄燒則加了青蔥及蒜,非常清新

ᐝ 鹿耳島櫻花蝦炒飯配炒什菜
◂ 粒粒分明的米飯加了大量的櫻花蝦,很喜歡這種口感
◂ 再來一份炒什菜,正好可清清味蕾

ᐝ 季節吸物
◂ 熱乎乎的淮山魚湯,奶白色的魚湯鮮甜無比,很美味

ᐝ 日式雪糕
◂ 最後來一份冰凍的抹茶雪糕

2023-06-25 26 瀏覽
呢間位於銅鑼灣糖街Sugar+26樓嘅瀧宴日本料理,👱🏼‍♀️非常推介,全景落地大玻璃對住維港、銅鑼灣嘅開揚景色,引進大量自然光,分開左右兩邊兩張鐵板桌,十分寬敞,每個吧枱座位都可以清楚欣賞到大廚的功架👀望住廚司精心烹製嘅鐵板燒,嘆咁個好正嘅Lunch,真係一件賞心樂事!午市鐵板套餐有幾個價位,我地就選擇左$448嘅套餐,已包含刺身 、壽司、虎蝦、牛肉、鵝肝等,非常豐富!Lunch Special Menu 🔸 季節前菜🥗前菜係一個沙律,吞拿魚肉再配上黃色嘅魚子,凍食開胃易入口,拌勻享用層次更為豐富。🔸 季節刺身刺身有兩款,都非常新鮮,分別係油甘魚和中拖羅,油甘魚肉質彈滑清爽,中拖羅魚脂分佈恰到好處,入口即溶😋🔸 本日精選壽司🍣都係有兩款,深海池魚壽司伴以柚子胡椒,富有柚子清香,解油增鮮,另外有鰈魚壽司,上面放了火炙過的魚邊,肉質爽脆嫩滑。🔸 野生大虎蝦虎蝦好大隻,睇住大廚好細心將佢剝殼,放喺鐵板上煎香,虎蝦🦐肉質非常爽口彈牙,建議先試原味,比較食到蝦嘅鮮甜,之後再加少少檸檬汁,就可以更加提鮮,最後記得食埋個蝦頭,蝦膏十分甘香濃郁。🔸 香草牛油帆立貝大廚係呢到菜上可以做到「一式兩味」,帆

午市鐵板套餐有幾個價位,我地就選擇左$448嘅套餐,已包含刺身壽司、虎蝦、牛肉、鵝肝等,非常豐富!

Lunch Special Menu
🔸 季節前菜🥗

🔸 季節刺身

🔸 本日精選壽司🍣

🔸 野生大虎蝦

🔸 香草牛油帆立貝
大廚係呢到菜上可以做到「一式兩味」,帆立貝拌以用香草海帶煮成嘅湯又食得又飲得,賣相好靚😍大大粒嘅帆立貝煎到表面焦香,仲有香草牛油味,彈牙又好食。

🔸 香煎鵝肝伴自家制醬汁
睇住大廚將鵝肝經過鐵板香煎,啲油脂逼哂出黎,再將鵝肝燒至微焦,外面焦香内在軟滑,口感甘香綿密🤤配以小多士🥖、黑豆漬同黑醋汁平衡油膩感,口感濃郁。

🔸 米國頂級牛肉
餐廳好細心咁將牛肉🥩以兩種方法呈現,薄燒同厚燒,薄身係將牛肉包住蔥蒜,口感豐富又惹味,厚燒就食得出肉感同牛香,燒得剛剛好,可以保持到肉汁,配埋蒜片一齊食,就更加濃郁。

🔸 鐵板炒飯配海帶麵豉湯
雖然配料只有蛋、蒽花同櫻花蝦,但係都已經好香好好味,炒飯🍚粒粒分明,炒到金黃色又夠乾身,配埋個海帶麵豉湯就啱啱好。

🔸 炒什菜
食左咁多肉,當然要有個菜平衡返,炒什菜有好香嘅蒜蓉牛油味,炒得爽脆清甜,不知不覺又食哂。

總的來說,鐵板燒非常出色,大廚喺烹調時間上和火候都拿捏得剛剛好,而且會一直觀察住進食速度,食物係一款一款咁上,另外服務員都好快手,不時會主動添茶,服務周到,加上環境開陽舒適,可以望到銅鑼灣一帶,非常推介俾各位👍🏻👍🏻

#foodie_couple_hk_sm816
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
2023-06-23 32 瀏覽
好耐冇去銅鑼灣一帶搵食😎見到朋友IG去左一間靚景鐵板燒 早一星期預約定食晚餐😃餐廳係Sugar+ 26樓 落地玻璃窗果邊可以欣賞香港夜景而我就揀咗bar枱 因為可以睇住師傅係我前面煮😍Dinner Teppanyaki Set HK$1680 (NOW HK$1380/head)1️⃣刺身2款中拖羅 油脂豐富 入口即融深海池魚 好鮮味2️⃣魚湯鮮甜 食完刺身暖下個胃3️⃣南非鮑魚好好食 鮑魚係整之前仲識郁肉質彈牙 煎得岩岩好👍🏻👍🏻4️⃣野生大虎蝦彈牙 夠味👍🏻👍🏻👍🏻重點係蝦頭 蝦膏濃味香口5️⃣香煎銀鱈魚個presentation好霸氣 肉質滑 仲食到陣陣油脂6️⃣美國頂級牛肉有齊薄燒同厚燒 一次滿足兩個願望薄燒包香蔥 好香😚厚燒配乾蒜同鹽 好有牛味7️⃣鹿兒島櫻花蝦炒飯配什菜櫻花蝦好脆香 完全係為成餐飯畫龍點晴🇯🇵一定震推薦比朋友 屋企人👍🏻😍▪️位置: 9/10▫️環境: 9/10▪️衛生: 9/10▫️服務: 9/10▪️食物: 10/10
好耐冇去銅鑼灣一帶搵食😎

▪️食物: 10/10
2023-06-13
  • 鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
2023-06-23 23 瀏覽
🌃舒服靚景鐵板燒🗾-話咁快今年就差唔多過咗一半 難得約到好耐冇見嘅fd 決定食餐好嘅😠 揀咗呢間位於維園對面高層嘅日本餐廳 食鐵板燒配埋靚夜景 真係絕配😍-🍅季節前菜前菜嘅溫室蕃茄配靜岡白粟米 雖然簡單但係就食到食材有幾新鮮🌿 白粟米比較少機會食到 又爽又甜好似食水果咁🌽-🍣季節刺身🔸深海池魚薄切 - 配咗蔥同柚子醬 係真柚子入饌 食落清新🔸九州油甘魚 - 厚切油甘魚都唔錯 夠新鮮🔸青森縣呑拿魚腩 - 彈牙而重魚油香 -🥣季節吸物濃香嘅魚湯飲落好暖胃 配料仲有鮮淮山 口感得意😋-🍳鐵板燒🦐野生大虎蝦 - 食得出好新鮮嘅大蝦 超彈牙 跟師傅建議加少少檸檬汁食埋蝦頭啲膏 是日之最✨🐟香煎銀鱈魚 - 滑嫩嘅鱈魚肉 充滿魚油香 魚皮係另外煎到香脆 好有心機呀😙🦪南非鮑魚 - 望住師傅喺水箱即時撈起鮑魚 超級新鮮 用鹽胡椒牛油輕輕炒香 彈牙又惹味🤤🐮美國頂級牛肉 - 牛肉都有兩款 薄牛肉包入滿滿嘅蔥 厚牛肉就咁煎香 用簡單嘅材料襯托出牛肉本來嘅味道😌-🍚鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜鐵板燒師傅炒出嚟嘅炒飯果然有功架😳 飯粒軟硬適中 啖啖都食到櫻花蝦同蔥😉 配埋醬汁炒什菜 好豐富🫡-🍧甜品甜品有幾種選
🌃舒服靚景鐵板燒🗾

濃香嘅魚湯飲落好暖胃 配料仲有鮮淮山 口感得意😋
🍳鐵板燒

🍚鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
🍧甜品
甜品有幾種選擇 我哋揀咗朱古力蛋糕卷 同柚子雪葩🍦 朱古力海棉蛋糕軟綿 柚子雪葩清新味道唔會假 兩款都唔錯💞

📍#瀧宴日本料理
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
2023-06-18 30 瀏覽
小魔怪生日🎂爸爸同媽咪去食好嘢慶祝~小魔怪留喺屋企食粥仔🤣揀左爸爸至愛嘅鐵板燒,餐廳好似開咗唔係好耐,呢棟building 我地都未去過🤔一入到餐廳,嘩,好開揚,個view好靚😳前菜係高糖番茄,白粟米&梅貝,番茄同白粟米都好甜,梅貝肉質爽口彈牙😋季節刺身有深海池魚,𩶘魚配魚子醬+拖羅,刺身好肥美,切得好厚,好滿足👍🏻香煎銀鱈魚,魚皮香脆得不得了😳魚肉本身煎得外脆內嫩,少有食到咁高質銀鱈魚👍🏻大虎蝦,鮮甜,彈牙,煎完都唔會縮晒水😆南非鮑魚,上台影寫真仲識自轉,當然夠晒新鮮🤤美國頂級牛肉,揀左一份厚一份薄,牛味好濃,薄嘅配蔥好惹味,可以配埋炸蒜片同洋蔥,超香口👍🏻櫻花蝦炒飯,夠乾身,粒粒分明👍🏻炒雜菜,用牛油炒,好香好邪惡🤣難得地,湯係魚白湯,有山藥同海參,感覺好滋潤,而且一啲都唔腥😋仲有日本蜜瓜雪糕卷做甜品,好完美嘅一晚🥳
小魔怪生日🎂爸爸同媽咪去食好嘢慶祝~小魔怪留喺屋企食粥仔🤣

大虎蝦,鮮甜,彈牙,煎完都唔會縮晒水😆

南非鮑魚,上台影寫真仲識自轉,當然夠晒新鮮🤤

櫻花蝦炒飯,夠乾身,粒粒分明👍🏻

炒雜菜,用牛油炒,好香好邪惡🤣

仲有日本蜜瓜雪糕卷做甜品,好完美嘅一晚🥳
2023-06-14
  • 季節刺身
📍「瀧宴日本料理」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌👦🏻話上次食完鐵板燒之後一直心思思想再食,今次就帶咗佢試吓之前同朋友食過嘅一間高質鐵板燒,不過個次係食lunch,今次就食晚餐,可以欣賞埋維港迷人嘅景色🏙🌉📷餐廳位於Sugar+ 26樓,一入到去就見到由酒樽🍶砌成嘅牆身,好grand 🤩餐廳分咗兩邊,可以選擇近距離欣賞師傅預備食物嘅過程,又可以坐係落地玻璃旁邊欣賞香港迷人嘅夜景🥰🌉今次我哋就揀咗bar枱,睇住師傅製作過程同介紹食材,真係好好嘅體驗😇🍽Dinner Teppanyaki Set💰HK$1680 (Promotion price HK$1380/head)✨推薦指數:9/10🍴季節前菜富山縣螢光魷魚配日式腐皮同三文魚籽,食落螢光魷魚爽口,三文魚籽鮮甜連豆味香嘅腐皮一齊食好鮮好夾😋🍴季節刺身(2️⃣款)🔸真鯛配煙燻魚子:煙燻味好重,帶點鹹香嘅魚子配上新鮮嘅真鯛,味道豐富🫶🏻🔸吞拿魚:新鮮厚身,食落無筋好腍,油脂比例岩岩好🤤🍴野生大虎蝦好新鮮好大隻嘅蝦,師傅將蝦頭嘅膏逼出嚟炒蝦肉,所以蝦肉食落蝦味好重肉質彈牙,點埋檸檬汁食仲冇咁油,超好食🤤🤩🍴香煎銀鱈魚銀鱈魚外皮煎得好香脆,肉
📍「瀧宴日本料理」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌

🍽Dinner Teppanyaki Set
✨推薦指數:9/10

🍴季節前菜

🍴季節刺身(2️⃣款)
🔸吞拿魚:新鮮厚身,食落無筋好腍,油脂比例岩岩好🤤

🍴野生大虎蝦

🍴香煎銀鱈魚
銀鱈魚外皮煎得好香脆,肉質都好夠滑,油份比較重,肉質有咬口😋

🍴南非鮑魚
煮之前仲見到鮑魚識郁夠哂新鮮🤩
食落肉質爽口彈牙入味,一啲都唔韌,配上少少嘅紫菜粉已經將香味提升,好正😍

🍴美國頂級牛肉
呢款有齊薄燒同厚燒煮法😇
薄燒包住香蔥,食落油份無咁出,多咗蔥嘅香味😋厚燒配上乾蒜同鹽,食落油脂係口腔爆出嚟,好腍好香牛味,亦有岩鹽可以再點,不過唔點但好夠味🤤兩款嘅感覺好唔同,但都好正🤭
另外配有有沙律,清清哋解膩一流🤗

🍴季節吸物
呢款係蜆肉昆布湯,飲落非常清甜,蜆肉新鮮,食完較為油膩嘅燒牛肉再飲返個湯中和返岩岩好🥰

🍴鹿兒島櫻花蝦炒飯配什菜
櫻花蝦好脆,好香,櫻花蝦少苦
炒什菜:高麗菜,菇同蝦,好夠味
聞落好香櫻花蝦味,食落櫻花蝦炒到超香脆,不過帶有少少苦味,飯身炒到粒粒分明充滿蛋香,唔會太油膩,整體口感幾豐富😙
什菜有高麗菜、菇同蘿蔔絲,好夠味😛

🍴日式雪糕
呢款係柚子雪芭,食落柚子味香濃,味道清新,仲食到柚子皮,最岩解膩😍🤤

• 螢光魷魚
  • 季節刺身
作為一個麻甩佬,食飯通常都比較地踎,覺得食材正正常常,都係煎炒煮炸炆燉焗,就擺得入口啦,使乜食咁貴,懶係高級咁。不過,呢排公司個個都討論緊附近有間新開日式鐵板燒Teppanyaki好正,一個係咁講,兩個都係咁講,後尾幾乎個個都講。為咗跟上潮流,豪一次試佢一試。唔試由自可,一試隨時收唔到科❗真係一分錢一分貨,仲一分新鮮同一分好味。一入鋪,廿幾三十樓落地大玻璃,望到維港海景同埋維園景。坐低後,一人揀咗一個Dinner Set,大概9道菜,$1380一位。師傅先拎出一盤擺得靚靚嘅食材畀我哋睇下夠唔夠新鮮、質素滿唔滿意,隻大虎蝦仲擺緊尾、南非鮑魚仲夾吓夾吓咁郁,點會唔滿意。🤩話咁快上第一道菜:冷盤前菜 「唔知乜嘢螢光魷魚」🦑。輕微酸酸甜甜,魷魚爽而不韌,撈埋wasabi同魚籽一齊食,口感同味道會多啲層次。墊底嘅係豆腐,清淡。第二道係:「刺身兩味」。𠴱種新鮮同魚肉嘅肉質真係唔係一般壽司、放題店可以媲美!其中一款on top有煙燻魚籽點綴,多咗幾分幾清香。第三道係:「淮山魚湯」🥣。兩個字,鮮甜;三個字,魚味濃;四個字,淮山味出。五個字:想添多碗呀!第四道:「香煎銀鱈魚」🐟。我眼甘甘望實師傅煎,煎到

一入鋪,廿幾三十樓落地大玻璃,望到維港海景同埋維園景。

話咁快上第一道菜:冷盤前菜 「唔知乜嘢螢光魷魚」🦑。

第二道係:「刺身兩味」。
𠴱種新鮮同魚肉嘅肉質真係唔係一般壽司放題店可以媲美!其中一款on top有煙燻魚籽點綴,多咗幾分幾清香。

第三道係:「淮山魚湯」🥣。

第四道:「香煎銀鱈魚」🐟。
我眼甘甘望實師傅煎,煎到條魚某程度佢就起皮,再將塊魚皮邊煎邊塑型,變咗個拱橋。唔好意思,我見識少,覺得好有功架。師傅教趁熱食魚皮先,鹹鹹香香又脆口;魚肉啱啱相反,軟綿綿咁,煎得又夠香,如果大塊啲就好。

第五道:「野生大虎蝦」🦐。
師傅教路,先食味濃嘅蝦尾,唔好落調味,香口彈牙!之後先滴兩滴檸檬汁落蝦身,唔落都得,會淡少少,但可以食真啲新鮮嘅蝦味。最後食蝦頭,半生熟狀態係最新鮮嘅原味食法。

第六道:「南非鮑魚」。
❤️我最鍾意呢一味菜,彈牙唔韌,調味亦都啱啱好,咀嚼期間鮑魚香仲會慢慢滲透出嚟,有時搭配埋魚籽一齊食又係另一種享受。

第七道:「美國頂級牛肉 厚薄切」
因為見佢係美國牛,就以為無咁香同嫩,要嘥多啲牙力去咬。點知!有驚喜,堅好食,無論厚切定薄切都好嫩滑同有牛肉香,而且伴碟嘅蒜片同京蔥都唔馬虎。

第八道:「鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒雜菜」。
人哋話粒粒分明嘅就係好炒飯,按照呢個標準的話,呢碗炒飯做得到。望住師傅炒,其中材料好簡單,落啲蛋同蔥,最尾灑啲櫻花蝦。對我而言,呢個炒飯係有啲淡,同埋口感可以再軟腍啲,但櫻花蝦浸味的確係幾香幾好聞。至於炒雜菜,估唔到一道咁普通嘅嘢,我反而覺得好食,清晒碟🤣。

第九道:「蜜瓜味蛋糕」🍈🍰。
蜜瓜味好濃烈,正👍🏻。口感亦都好綿密軟滑!

鐵板燒Teppanyaki,每道菜都細細碟,起初覺得唔夠,呢餐飯應該唔飽,但最後發現啱啱好,唔多又唔少。而且每食完一道菜,飲啖茶飲啖酒,師傅就啱啱好煮好下一道菜,時間配合得好好。味道方面,由於食材好新鮮,煮之前畀客過下目,真係生蝦咁跳,所以師傅都會好細心問客人:「鍾意少調味食佢鮮味多啲?定係鍾意香口少少?」而且幾乎每道菜都會問下啱唔啱口味,使唔使再濃啲淡啲,所以成餐飯都幾啱口味!

2023-06-11
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎銀鱈魚
位於銅鑼灣的日式鐵板燒餐廳。 餐廳位於銅鑼灣的Sugar+26樓。餐廳地方寬敞舒適,更重要的是一大片玻璃窗,居高臨下的銅鑼灣景色盡入眼簾,日間及夜間的風景會有截然不同的風味,反正能在如此美景環抱下用餐絕對舒適。.雖然坐在吧枱能近距離觀看師傅享煮食材會是一大享受,但被如此漂亮的景色所迷惑,還是決定入座於靠窗的座位好了。 ⋆_____Dinner Teppanyaki set $1380 /pp (原價$1680)  ______⋆ ✿  季節前菜:北海道毛蟹沙律配黑松露醬沙律中的毛蟹比例很多,每口都吃到鮮甜的蟹肉,味道鮮美;配合黑松露醬,口感更飽滿,層次分明,非常開胃。.✿  季節刺身:鯛魚配梭子魚魚子┇拖羅鯛魚配梭子魚魚子:鯛魚紋理分明,厚薄適中;味道爽淡帶有嚼勁,配合梭子魚魚子,口感更豐富。拖羅:充滿魚香油脂的甘香,味道濃郁,質感較稔,但鮮味無比。.✿ 季節吸物:淮山魚湯魚湯相當濃郁,鮮甜順滑,放涼了更見一層膠質凝固在湯面,非常真材實料。.✿ 野生大虎蝦虎蝦大隻多肉,烤至焦黃色呈上,賣相相當誘人;蝦肉爽口彈牙,蝦頭更是炸得酥酥脆脆,濃郁鮮甜。.✿ 香煎銀鱈魚銀鱈魚的賣相非常精緻,魚皮
位於銅鑼灣的日式鐵板燒餐廳。
✿  季節前菜:北海道毛蟹沙律配黑松露醬
✿  季節刺身:鯛魚配梭子魚魚子┇拖羅
拖羅:充滿魚香油脂的甘香,味道濃郁,質感較稔,但鮮味無比。
✿ 季節吸物:淮山魚湯
✿ 野生大虎蝦
✿ 香煎銀鱈魚
銀鱈魚的賣相非常精緻,魚皮炸至金黃色並豎立於魚肉上,擺盤很有心思;店員建議先吃魚皮,再吃魚肉;魚皮香脆爽口,而魚肉更是肉質彈性,滿滿的魚油,香而不膩。
✿ 南非鮑魚
南非鮑魚切成一片片,方便進食;以簡簡單單的鹽及黑椒粒調味,已經非常入味;鮑魚是活鮑魚,因此肉質爽彈,香口滑嫩,非常鮮甜。
✿ 美國頂級牛肉
師傅分別會以厚燒及薄燒的烹煮方法。
厚燒牛肉呈粉嫩色,肉味濃郁,肉質嫩滑,如感太油膩可配合洋蔥沙律菜一併吃用,中和油膩感;而對我而言,牛肉雖然充斥油香,但入口完全不膩。
薄燒牛肉包著蔥及蒜,如喜歡較濃味的可配合岩鹽及炸蒜片提味。
✿ 鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒飯以鐵板燒來說,已是相當大碗;櫻花蝦香香脆脆,加入粒粒分別的炒飯,口感更豐富,乾爽不油膩。
✿ 🍰甜品:蜜瓜味蛋卷
最後甜品是蜜瓜味蛋卷,清香軟綿的蜜瓜味海綿蛋糕包著哈蜜瓜味的奶油,甜度適中,這道甜品作為這頓晚餐的收尾,很是完美。
▫…•…
這間鐵板燒餐廳真的很適合慶生或特別日子前來,不論氛圍感及儀式感都非常高分;尤其配合這個落地大玻璃景色及優質的服務態度,而餐廳亦正值推廣優惠,非常值得推薦喔!
2023-06-16 29 瀏覽
朋友轉工升職,當然要好好吃一頓慶祝,於是想起早前在網上看到的這間環境優美食材又精緻的餐廳。餐廳位於銅鑼灣新地標Sugar +高層,飽覽維港醉人景色,更可以欣賞廚師即席烹調美食。꧁Lunch Special Menu꧂($448/一位)🥢季節前菜前菜冷盤有吞拿魚肉配橙黃色的魚籽和雜菜,清爽又開胃。🐟季節刺身 (2款)刺身分別是油甘魚和拖羅,油甘魚肉質較為爽實、味道甘甜,拖羅口感嫩滑,不用任何調味鮮味已十分突出。🍣本日精選壽司 (2款)壽司上碟時飯團仍是微暖,師傅握壽司的技術恰到好處,令飯團不會散開。兩款白身魚壽司均幼嫩鮮甜、肉質清爽。師傅建議由左至右、淡至濃的吃,更能吃出鮮味的層次。🦪香草牛油帆立貝日本帆立貝肥大肉厚、清甜彈牙,用香草牛油煎香後切開一半再放在扇貝殼上,再倒入紫菜湯,賣相精美。🦆香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝十分肥美,表面煎至焦香,入口即化,配上脆脆多士、微酸的特製醬汁和黑豆漬,整個配搭令口感更豐富。🦐野生大虎蝦海蝦一向是鐵板燒的經典菜式,師傅純熟的鑊鏟功夫瞬間便把海蝦起肉拆件。蝦殼煎得卜卜脆,蝦肉結實彈牙,簡單的加入檸檬汁已經吃得出海蝦的鮮味。🐂米國頂級牛肉米國牛肉分厚切和薄切

꧁Lunch Special Menu꧂($448/一位)

🥢季節前菜
前菜冷盤有吞拿魚肉配橙黃色的魚籽和雜菜,清爽又開胃。

🐟季節刺身 (2款)

🍣本日精選壽司 (2款)

🦪香草牛油帆立貝

🦆香煎鵝肝伴自家制醬汁

🦐野生大虎蝦

🐂米國頂級牛肉
米國牛肉分厚切和薄切,厚切牛肉熟度煎得剛好,肉質鮮嫩,薄切牛肉則放上蔥花金蒜卷起,十分惹味。吃到這道已開始有點飽,師傅細心地以柚子洋蔥拌碟,酸酸的味道有助中和油膩感。

🍚鐵板炒飯配海帶麵豉湯
炒飯雖然簡單,但要炒得好絕對考師傅的手藝。日本珍珠米飯用大量櫻花蝦和蛋黃漿炒香,粒粒分明呈金黃色。麵豉湯味道濃郁,裡面有很多紫菜。

🥬炒什菜
什菜主要有蘿蔔絲和椰菜,分量甚多,用蒜蓉炒香後令看似普通的野菜味道提升。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

🍣瀧宴日本料理 @takiyanjapanese
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
晚餐鐵板燒套餐 (原價 $1680/位) 🤩季節性優惠價 $1380 /位🤩/🤎時令開胃菜富山縣螢光魷魚🦑底下有日式腐皮和三文魚籽又鮮又清甜.🤎季節剌身(2款) 🐟煙燻過嘅魚子醬降低了一點點魚子醬鹹度和更香配上新鮮的鯛魚刺身🫶🏻味道豐富好吃☺️.🐟吞拿魚.🤎時令湯-淮山海帶魚湯沒有重魚腥味 不會過鹹鮮魚靚湯🩷.🤎野生大虎蝦🦐新鮮大蝦 肉感彈牙.🤎香煎銀鱈魚師傅把魚皮和魚肉分開處理✨魚皮煎的超級香脆魚肉鮮嫩 保留了魚油 好吃😋.🤎南非鮑魚非常新鮮 爽軟彈牙🌊簡單的調味 保留鮑魚本身的味道.🤎美國頂級牛肉厚燒和簿燒都有🙌🏻厚牛肉加上乾蒜和鹽 肉味十足簿牛肉包着香蔥和蒜粒兩種不同的口感味道🥰.🤎鹿兒島櫻花蝦炒飯+炒什菜🥗滿滿的櫻花蝦炒飯乾身 粒粒分明🍚.🤎日式雪糕🍦抹茶/芝麻味綿密的口感 不水重抹茶和芝麻味 好吃☺️/餐廳位於大廈的高層,採用幾乎落地的大玻璃,不論是下午還是晚上都有靚景觀賞⛅
晚餐鐵板燒套餐 (原價 $1680/位)
🤩季節性優惠價 $1380 /位🤩
🤎時令開胃菜
富山縣螢光魷魚🦑
底下有日式腐皮和三文魚籽
又鮮又清甜
🤎季節剌身(2款)
🐟煙燻過嘅魚子醬
降低了一點點魚子醬鹹度和更香