2017-03-05 5297 瀏覽
住藍田既朋友成日講呢到既海鮮抵食又新鮮, 所以今日巧合黎到啟田就決定上黎試下!因為係商場內,所以餐廳算容易搵, 地方十分大, 唔算好多人, 仲可以坐到卡位。蒜氣火鍋係半任食叫法(1) 先選粥底和燉湯,我們選擇了瑤柱鮮淮山粥及姬崧茸燉螺肉湯(2) 每位包了"脆皮燒乳鴿 - 半隻"、"貝殼盛盆"及"生猛龍蝦 - 半隻"(3) 再自選4款海鮮,我們選擇了生猛大元貝(一隻)北韓象拔蚌 (一隻)蘇格蘭聖子皇 (一隻)美國石蠔 (一隻)(4) 再任食任點其他配料,由於之後仲有粥底,加上海鮮己經食到半飽,所以我們也沒有點太多,選擇了南瓜件、勝瓜件、手打梅菜豬肉丸、手剁鮮蝦丸、蟲草花清遠雞、手切和牛肉、馬拉糕姬崧茸燉螺肉湯真材實料,啖啖靚湯,邊吃海鮮邊飲滋潤靚湯,唔錯。脆皮燒乳鴿 - 半隻夠香脆,但油左少少,肉質嫩滑多汁。之後就開始吃蒸氣火鍋了, 值得一讚既係佢地既服務,每一款海鮮都係由店員幫忙落鍋,再計時,每樣海鮮都蒸得岩岩好,唔洗驚自己蒸得過老又怕唔熟!!! 全程我地都只係等待每款海鮮送到,每款海鮮食完後亦都會幫忙換碟,服務一等一。貝殼盛盆超鮮味,我地完全唔面要點醬油,因為怕浪費左貝殼既鮮味。生猛

蒜氣火鍋係半任食叫法

(3) 再自選4款海鮮,我們選擇了

生猛大元貝(一隻)

北韓象拔蚌 (一隻)

蘇格蘭聖子皇 (一隻)

美國石蠔 (一隻)

姬崧茸燉螺肉湯

真材實料,啖啖靚湯,邊吃海鮮邊飲滋潤靚湯,唔錯。
脆皮燒乳鴿 - 半隻

夠香脆,但油左少少,肉質嫩滑多汁。

貝殼盛盆

超鮮味,我地完全唔面要點醬油,因為怕浪費左貝殼既鮮味。
生猛龍蝦 - 半隻

龍蝦好大隻,蒸到岩岩好,肉質鮮嫩爽口,龍蝦味夠濃。
生猛大元貝(一隻)

- 好大隻,鮮甜, 唔會韌。
蘇格蘭聖子皇 (一隻)

蘇格蘭聖子,果然十分鮮甜,肉質仲好爽口。
北韓象拔蚌 (一隻)

韓國象拔蚌好彈牙,就甘清蒸,味道仍然非常鮮甜。
美國石蠔 (一隻)

入口滑溜, 海水味淡, 肥美鮮甜, 口感軟綿細滑,亦無腥味!

食到依度其實己經6/7成飽

之後就係任食配料時間
南瓜件、勝瓜件 - 蒸既瓜類軟綿綿,好甜。

手打梅菜豬肉丸 - 因為梅菜既關係, 本身己經好夠咸,無需再點醬油,否則會過咸。

手剁鮮蝦丸 - 必點之選, 爽口彈牙。

蟲草花清遠雞 - 雞件好嫩滑,但最好食既竟然係旁邊既紅棗
蒸既紅棗好甜, 配埋蟲草花,感覺好滋補。

手切和牛肉 - 牛味香濃。

馬拉糕 - 即蒸即食既馬拉糕比起平常酒樓放涼左既更加好食濕軟細綿。
瑤柱鮮淮山粥
最後依個粥真係十分有驚喜,匯集左多款海鮮既精華變得好甜。

即使我地當時己經非常飽,但每人都食左兩大碗!
2017-02-06 426 瀏覽
之前有一段時間,蒸氣石鍋好hit我都去食過2次講起都覺自己大鄉里。。。原來而家蒸氣石鍋都有半自助餐而且可以按份量去點菜。。。唔會怕食唔晒!今晚一於同朋友去試下我地今晚食的就係呢個海鮮餐(每位$338)蒸野食之前,每人會送一盅湯我自己揀左姬松茸燉螺肉,湯味好濃郁同埋清甜飲完湯~蒸海鮮開動啦!餐廳好細心有個表會話俾你知每樣海鮮要蒸幾耐,睇住黎蒸就唔會蒸過火啦!首先食左個餐包的呢3樣野:脆皮乳鴿(每人半隻)乳鴿皮唔算好脆,但個味都幾好,肉質都幾鮮嫰生猛龍蝦(每人半邊)隻龍蝦真係好大隻大過部電話!肉質好鮮甜!好彈牙!貝殼盛盆入面有幾款貝殼類海產包括青口、大蜆、花甲我自己最欣賞個花甲十分鮮甜完全唔需要點任何醬汁個餐第2part係自選海鮮4款我地揀左以下4款:美國石蠔石蠔加咗 薑蔥個味好香 而且 蒸得啱啱好入味仲好juicy 好肥美好鮮甜北韓象拔蚌一聽呢個象拔蚌 係來自北韓 就覺得好神秘 象拔蚌好大隻 而且仲好鮮甜肉質好彈牙蘇格蘭蟶子皇呢個聖子王真係好大隻差唔多有成個鍋咁長 蒸完之後都冇縮水 好肥美好 彈牙生猛大元貝另外我哋仲叫咗 生猛 大元貝 佢用咗粉絲托底 元貝蒸後好鮮甜底層嘅粉絲吸曬蒜蓉香味
之前有一段時間,蒸氣石鍋好hit
我都去食過2次

講起都覺自己大鄉里。。。原來而家蒸氣石鍋都有半自助餐
而且可以按份量去點菜。。。唔會怕食唔晒!
今晚一於同朋友去試下

我地今晚食的就係呢個海鮮餐(每位$338)
蒸野食之前,每人會送一盅湯
我自己揀左姬松茸燉螺肉,湯味好濃郁同埋清甜
飲完湯~蒸海鮮開動啦!
餐廳好細心
有個表會話俾你知每樣海鮮要蒸幾耐,睇住黎蒸就唔會蒸過火啦!

首先食左個餐包的呢3樣野:

脆皮乳鴿(每人半隻)

乳鴿皮唔算好脆,但個味都幾好,肉質都幾鮮嫰

生猛龍蝦(每人半邊)

隻龍蝦真係好大隻
大過部電話!肉質好鮮甜!好彈牙!

入面有幾款貝殼類海產

包括青口、大蜆、花甲
我自己最欣賞個花甲

另外我哋仲叫咗 生猛 大元貝
佢用咗粉絲托底
元貝蒸後好鮮甜
底層嘅粉絲吸曬蒜蓉香味 好鮮甜入味好香
食完一輪海鮮。。。其實已經好滿足
不過既然係任食,當然要試埋佢地的其他任食食物
我地因為驚太飽,所以每款只揀左1人份量share黎試下

馬拉糕

之前嚟食因為馬拉糕 要成盤叫,所以未試過,今次可以叫一人份量我哋就叫咗一件 一齊食
個馬拉糕好深色,應該係黑糖馬拉糕
好鬆軟,好甜,食完之後先覺得一件實在太少
不過又驚食唔曬 其他嘢
所以小食多滋味啦!

蟲草花好香
不過雞件就比較少肉 ,好多件都係淨係得骨,都算入味嘅

手打梅菜豬肉丸

豬肉丸食落有少少似牛丸,亦唔係好覺有梅菜味
有少少 似山竹牛肉

手剁鮮蝦丸

蝦丸都打得幾彈牙 不過個味就濃咗少少
整體嚟講算唔錯

勝瓜件

勝瓜用嚟蒸有少少草青味,個人認為唔太適合蒸嚟食

南瓜件

南瓜件蒸得好林好甜
食完咁多嘢食返啲蔬菜感覺好fresh
最後戲肉黎啦!
就係我最期待的在鍋底一路蒸海鮮一路煲緊的粥啦!

我地今次揀左瑤柱鮮淮山粥
食到勁飽,每人都係400蚊有找

而且重點係海鮮質素好好
份量好夠
比起以前冇任食抵食好多
2017-02-06 3492 瀏覽
上次來這間潮福已經是一年前了, 當時仍然是要散點的. 今次再來是因為從加國回來的友人, 說未吃過蒸海鮮. 作為老同學, 當然要盡地主之誼,  帶她試試. 今次再來, 原來已經增加了套餐, 比散點抵食!這個任飲任食海鮮餐, 包括粥底, 燉湯, 乳鴿, 龍蝦, 貝殼盛盆, 自選海鮮, 其他任點食物. 除了汽水外, 連Asahi啤酒也是任飲燉湯選了西洋菜生魚燉陳腎, 足料, 味道清甜. 脆皮乳鴿上枱時還是熱的! 乳鴿皮脆肉嫩, 不過味道卻偏鹹, 美中不足.龍蝦今次的龍蝦既新鮮又大隻, 肉質彈牙, 比上次吃的好得多!貝殼盛盆有青口, 蜆和沙白. 味道不俗, 不過蜆的吐沙不足, 友人吃了幾隻都有沙....跟著是自選海鮮時間: 生猛大元貝元貝夠大粒, 味道鮮甜,  粉絲吸收了蒜蓉和元貝的精華, 更見鮮味!蘇格蘭蟶子皇原隻蟶子沒有切開來蒸, 比切開來蒸更好, 不會收縮變硬, 吃起來剛剛好.美國石蠔碩大的石蠔是近年發現好吃的海鮮. 蒸熟後仍然相當有份量, 蠔的鮮味十足!北韓鮮鮑魚肉質爽甜, 就算不加蟲草花清蒸, 相信也同樣味美.雜菜籃有菜心和黃芽白兩種, 原來蒸菜的味道頗清甜, 意外地好吃呢!蒸粟米味
今次再來, 原來已經增加了套餐, 比散點抵食!

除了汽水外, 連Asahi啤酒也是任飲
燉湯選了西洋菜生魚燉陳腎, 足料, 味道清甜.
 脆皮乳鴿

龍蝦

今次的龍蝦既新鮮又大隻, 肉質彈牙, 比上次吃的好得多!

跟著是自選海鮮時間:

北韓鮮鮑魚

肉質爽甜, 就算不加蟲草花清蒸, 相信也同樣味美.
雜菜籃

蒸粟米味道清甜又冇渣; 蒸芋頭也很粉腍; 百花釀花菇(左前)的蝦膠也算彈牙, 花菇也厚肉爽口, 不俗.
瑤柱鮮淮山粥底

吸收了之前蒸過的各式海鮮和食物精華, 加上有小瑤柱粒, 粥底味道鮮甜, 比排骨粥還要好吃!
老同學對這餐十分滿意, 因為海鮮夠新鲜, 而且服務也不俗,  侍應姐姐會主動來蒸海鮮和收拾, 全晚幾乎都不用動手去蒸食物呢!
  • 蒸海鮮
2017-02-02 473 瀏覽
寫了這麼多食評,第一次回到家的附近,今晚約了中學同學,仲話食蒸氣鍋。吓!乜藍田有啲咁嘅嘢咩??原來啟田商場四樓開咗潮福都唔知,真係大鄉里。338食半自助的,起初真係覺得貴,但食落,發覺係自己對地點有偏見,因為除咗地點外,其他方面同油尖旺一樣,絕對超值。瑤柱鮮淮山粥,粥底二選一。玩完蒸氣鍋後,所有的精華都悄悄地留在這粥內。姫崧茸燉螺肉,時日靚湯,三選一,用料足,湯內真係有姬崧茸同螺肉,熱辣辣,味道清甜。三款已包的菜式:1. 紅燒乳鴿(半隻),每人可選半隻,上枱時,還是熱辣辣的,皮頗脆,鴿肉嫩,質量不錯。4. 龍蝦(半隻),蒜蓉青蔥開邊蒸,蒜蓉的香氣在蒸的過程慢慢漏入龍蝦肉內,令蝦肉充滿了蒜香,而且肉質鮮嫩爽口彈牙,必吃之選。3. 貝殼盛盆(花甲、青口、黃刀背),酒樓會因應每日的來貨決定盛盆的配搭。三款都很鮮甜,建議不要加任何調味料,才可以好好的享受帶點海水的味道。每枱可選4款:1. 美國大石蠔,精彩同絕爆。上枱時,已給蠔的尺寸嚇到個心都離一離,蠔肉超級無敵的肥美肉厚,而蒸的時間恰到好處,肉質仍然很嫩滑,帶有蠔香。 生猛大元貝,簡簡單單的蒜蓉粉絲蒸,其實好的海鮮,就是要配上簡單的方法,才是

三款已包的菜式:

每枱可選4款:
1. 美國大石蠔,精彩同絕爆
生猛大元貝,簡簡單單的蒜蓉粉絲蒸,其實好的海鮮,就是要配上簡單的方法,才是王道。因為大家要品嚐的是海鮮的鮮味,而不是調味料的味道,明白
北韓鮑魚,人生第一次聽到同食到北韓嘅鮑魚,好“滾動”呀!!鮑魚尺寸不算大,伴以薑絲和蟲草花蒸,肉質好彈牙!!怪唔得北韓啲領導人,個個都有肉地。
蘇格蘭蟶子皇,也是簡單的蒸法,伴以最重要的鮮味。
而餐紙的右邊就是任食的菜料,也是各有特色,胃有空間的,要盡力試晒。

2017-01-25
2017-02-02 375 瀏覽
  今日想同米仔去食火鍋做下節,就選嚟不一樣的火鍋 – 蒸氣石鍋,咩係蒸氣石鍋?就係以蒸氣代替明火加熱鍋子,架一個蒸架,邊蒸邊吃各樣海鮮,再利用蒸煮時落在鍋的水份,用來煮粥。枱上有一個大草帽的鍋蓋,以藤織成,大草帽很重手,密不透風,除保溫之外,還能將蒸氣水份吸收,避免倒汗水破壞美食,店員會按照不同的材料,預定鬧鐘時間,鬧鐘響起,或時鋒煙四起時,就是享受的時間!原來厚實實的石鍋,係超級傳熱,注入蒸氣時,鍋內溫度可最高逹到380度,食物火速蒸熟,原汁原味盡量保留著!我們先點上粥底 – 瑤柱鮮淮山粥,店員便會在鍋底放米、瑤柱及鮮淮山,讓我們吃完其他材料後,便可以品嚐這個瑤柱鮮淮山粥喇!店員先放上貝殼盛盆、生猛龍蝦,其後便陸續放上北韓鮮鮑魚、蘇格蘭蟶子皇、生猛大元貝、美國桶蠔 等。。。在等候的時間,我們先來個姬崧茸燉螺肉的滋保湯,這個湯很足料,又滋潤,我不知幾想問店員可否嚟多湯。。。生猛龍蝦。龍蝦肉完全無添加,極喜愛它的鮮味,肉厚又鮮甜,無得頂!貝殼盛盆。原隻花甲、黃刀貝、青口,一齊清蒸,原汁原味,隻隻肉厚鮮味,個人最喜歡青口及花甲!生猛大元貝。帶子肉奇厚,蒜蓉清蒸,肉質鮮甜彈牙蘇格蘭蟶子皇。
蒸氣石鍋
生猛大元貝
生猛大元貝。帶子肉奇厚,蒜蓉清蒸,肉質鮮甜彈牙
蘇格蘭蟶子皇
蘇格蘭蟶子皇。蔥花加粉絲,啖啖肉,蟶子鮮味更突出其鮮甜
美國桶蠔
美國桶蠔。加上粉絲,蒸起來,肥美的桶蠔味道更鮮﹐粉絲也有蠔的鮮味
北韓鮮鮑魚
北韓鮮鮑魚。鮑魚肉厚,加上少許葱花、蟲草花清蒸,軟滑彈牙又夠鮮甜
手打梅菜豬肉丸。手剁鮮蝦丸。自制鮮牛丸
豬肉丸以半肥瘦的豬肉手打,鬆化多汁,肉味香之餘,也能嚐到梅菜甜香,挺特別!
食完一輪海鮮,接著就是蟲草花清遠雞及牛肉等。
蟲草花清遠雞
蟲草花清遠雞。油脂較少,但肉質嫩滑,配合甘香的蟲草花,香氣撲鼻
手切和牛肉
手切和牛肉。食落軟綿,牛味十足
手切和牛肉
手切和牛粒。牛肉味非常濃郁,多汁又有嚼勁
甜粟米、勝瓜、南瓜、雜菜籃
蔬菜類夠新鮮,鮮甜,幫助去除之前食下的罪惡感!
瑤柱鮮淮山粥
期待已久的瑤柱鮮淮山粥,質感稠稠的,米花爆開,所有蒸海鮮精華及肉汁都會溶入粥底,甜到不得之了!
食了差不多兩小時,雖然吃了很多海鮮,但整餐都少油少鹽少糖,都看似健康吧!
2017-01-25
美國桶蠔
2017-01-27 177 瀏覽
奈不奈都會蒸氣鍋, 潮福係我其中一個至愛落柯打後好快有食物上枱, 真心滿足到性急既我先飲姖凇茸燉螺肉湯, 好清甜, 每飲一口都感覺到食材既精華脆皮燒乳鴿, 皮脆肉質又夠滑, 我好鍾意食, 好味道龍蝦就有手掌般大的龍蝦,蝦味濃郁, 蒸出來保持龍蝦原汁原味,又帶惹味蒜香大元貝一啲沙都無,而且好鮮甜,都唔錯喎, 加啲蒜蓉,有埋粉絲夠perfect象拔蚌爽脆可口, 適口的甜味, 味道鮮美聖子皇鋪平放在鍋上,粉絲及蒜蓉, 鮮甜美味, 粉絲夠入味, 聖子好爽脆北韓鮑魚好Q彈, 有虫青花作調味, 味道好好瑤柱鮮淮山粥,海鮮的精華一邊滴落下層的石鍋煮粥, 但粥底綿滑,淡淡的滲着點點海鮮鮮味,最正係入面真係有蟹件同螺肉
奈不奈都會蒸氣鍋, 潮福係我其中一個至愛
落柯打後好快有食物上枱, 真心滿足到性急既我
先飲姖凇茸燉螺肉湯, 好清甜, 每飲一口都感覺到食材既精華
脆皮燒乳鴿, 皮脆肉質又夠滑, 我好鍾意食, 好味道
象拔蚌爽脆可口, 適口的甜味, 味道鮮美
北韓鮑魚好Q彈, 有虫青花作調味, 味道好好
2017-01-26 139 瀏覽
話說今日就唔太多工作,只係巡下鋪,行下街,跟住就去接老婆放工,原來老婆就一早book定左去食蒸海鮮鍋。其實我地兩個就一向對海鮮都情有獨鐘,經常四出食海鮮,九重鮮啦,長洲啦等等等等,都去過無限次,而今次就去呢間潮福蒸氣石鍋。坐低就可以叫野食,咁我地就當然直接叫蒸氣石鍋套餐啦,套餐係有得揀料既,兩款粥底、三款敦湯、三個小菜、主要既海鮮類。任叫既仲有清遠雞、污糟雞、牛肉、花菇等等十幾種料。飲品方面仲有Asahi啤酒、汽水、竹庶水都係任飲嫁。粥底方面我地就揀左排骨粥,畫就畫左先,其實都係最後先食到個粥,因為要等d蒸野既精華都由倒汗水流番落去先係最頂級既海鮮粥底。然後等多三兩分鐘就有人攞個姬崧茸燉螺肉湯出尼比我哋飲任先,第一啖飲落正常會以為係好咸,因為味覺未適識,再飲就會知其實係因為燉足時間落足料所致既濃郁味道,而且每一盅都有螺肉,係真既燉湯,唔係用個燉盅扮。一邊飲湯既同時,其實侍應姐姐已經幫我地蒸緊野食,我極之欣賞潮福就係因為每個侍應都只係招呼幾圍客人,幫我地蒸埋夾埋落我哋個碟到,哩樣連九重鮮同好多大型既火鍋或蒸氣鍋都好難可以做到。率先蒸完食得既就係成隻碟咁大既龍蝦啦,一野抽d蝦肉出尼,記得唔

率先蒸完食得既就係成隻碟咁大既龍蝦啦,一野抽d蝦肉出尼,記得唔需要加任何醬料,因為蒸之前已經加左蒜茸,咁樣可以食到龍蝦既鮮味。

再尼就係順次序,蜆同螺,碟咁大既帶子同埋鮑魚,帶子加左粉絲同蒜蓉,同埋鮑魚一齊蒸,好可能因為倒汗水既關係,無論帶子定飽魚,好似加左上湯既味道,仲有些少留係殼上面,連埋一齊放落口,食落口簡直如入夢境,令人飃飃欲仙既感覺。

再來就會係手掌咁大隻既美國石蠔同蟶子,蒸完既石蠔冇乜海水味,亦都唔會Creamy,不過有好重海鮮湯既味道,好處係一定唔會濟。蟶子加左蒜茸同粉絲,中和番食咁大隻蠔既膩感,係一流既配搭。

最重要既海鮮都食到八八九九既時候,可以開始畫下任食既牛肉、雞肉等等,全部都有醃製過,有污糟雞、清遠雞等等,雞肉應該唔係雪藏,食落冇渣,滑溜軟屬易入口。

食完咁多重口味野就要食番d菜中和下,中和番個口既味覺後,就係食粥底精華既時候。講真,食左咁多野其實都唔太食得落,不過連侍應姐姐都話精華係晒個底,咁最少要食一碗啦。食落其實冇乜排骨果d味既,不過海鮮味好重,而且好鮮甜,有d似食蟹粥,好在米唔多,只係粥水,好似飲上湯咁樣,飲完一碗都想再飲多碗,無奈實在已經太飽,唯有下次再尼挑戰。

粥底都食埋其實已經係飽到一個行唔郁既點,就唯有坐多陣飲下Asahi抖多陣再行。今次都真係不枉此行,行多幾次都抵。
2017-01-25 148 瀏覽
純蒸鍋看似新奇今天就來藍田一探究竟走過酒樓大堂發現有很多海鮮赤裸裸的展露出來今天我們二人世界點了半自助的海鮮餐鍋底有排骨粥作基底隨餐附上螺頭燉湯鮮甜清潤是最佳的序幕再上是貝殼盛合和燒乳鴿貝殼隻隻張開口鮮味十足再來是海鮮四重奏海蝦鮑魚象拔蚌蟶子蝦子放進蒸鍋的瞬間還在掙扎雖有惻隱之心但仍抵擋不了其鮮甜味吃罷海鮮到了自選材料選了和牛粒和和牛片蒸煮缺少了燒烤的那種肉香味卻保留了牛肉的原汁原味蒸雞同樣嫩滑如果可以配上蒸飯就更佳最後吃馬拉糕和糯米飯結束美好的一天珍饈百味不過一飽有你相伴才是無價
純蒸鍋看似新奇

2017-01-23
  • 貝殼盛合
  • 燒乳鴿
2017-01-25 152 瀏覽
同一班人黎食海鮮?一定要揀潮福啦!唔係賣廣告啊!未試過一定要試下!佢地咁抵食係有原因既!而家仲有海鮮set,一齊睇下係咩東東啦!可以先揀粥底,再揀海鮮。海鮮的確唔錯,叫左蝦同石蠔等海鮮。最令我驚喜既係石蠔,好似手掌咁大,蒸完之後唔會縮太細!!而且佢地係少量調味,味道特別好食!!!食完海鮮就食飲食既野啦!聽講呢度有得蒸馬拉糕,一定要黎試下啦!!馬拉糕的確好鬆軟,唔錯既選擇!仲有一定要推介既豬肉丸,入面有梅菜,仲係手打,所以都幾彈牙!食完海鮮又食完其他配料,最後一定係要試海鮮精華粥。因為呢個粥底,集合了所有海鮮既精華,當然,如果你食得越多海鮮,粥底越甜!而且非常之棉,好好食!
同一班人黎食海鮮?一定要揀潮福啦!

唔係賣廣告啊!未試過一定要試下!

佢地咁抵食係有原因既!

而家仲有海鮮set,一齊睇下係咩東東啦!

可以先揀粥底,再揀海鮮。

馬拉糕的確好鬆軟,唔錯既選擇!

2017-01-22 2318 瀏覽
已從朋友們口中, 聽過無數遍有關潮福的評語, 除了有最有霸氣的知客, 服務態度差, 也有人讚其海鮮又靚又大件云云...而今晚, 我和我的同事很幸運, 不單止遇到服務態度良好的侍應, 更吃到異常新鮮的海鮮哩.位於藍田啟田商場的潮福並不難找, 只要一出地鐵站, 沿著往啟田商場的指示牌直上便可. 這夜是星期四的晚上, 食客不多, 知客就安排我倆到四人卡座用膳.每枱都有蒸爐和草帽, 咦? 到底蒸爐是如何使用呢? 不用愁, 因為會有侍應幫你蒸的, 有她們幫你調教時間, 就免卻了把食物over cooked的煩惱.食物種類繁多, 為免選擇困難症又發作, 我們就決定享用這個任飲任食海鮮餐.套餐內有粥, 有湯, 有乳鴿, 有自選海鮮, 有任點食物, 甚為豐富. 好, 先揀瑤柱鮮淮山作為粥底材料, 侍應就把材料都倒入鍋內, 讓這個粥慢慢煮.燉湯有三款, 我們都揀了西洋菜生魚燉陳腎. 雖然生魚味道不太濃厚, 但難得是沒有味精的燉湯, 我們都把整盅燉湯喝光了. 除了湯, 每人也有脆皮乳鴿一隻, 龍蝦半隻及貝殼盛盆. 脆皮乳鴿的確是皮脆肉嫩, 記得要趁熱吃哦.還未吃完乳鴿, 侍應就把龍蝦放到蒸隔. 那一刻,

還未吃完乳鴿, 侍應就把龍蝦放到蒸隔. 那一刻, 還可看到龍蝦在郁動哩, 真是新鮮.
龍蝦肉的肉質緊緻鮮味, 加上蒜蓉更增添惹味感.
貝殼盛盆原來是沙白和東風螺, 數量也不少.
兩款貝殼類的肉身都收藏在殼內的, 沙白的肉很大塊, 但略為煙韌. 東風螺的肉則比較細件, 亦是帶點煙韌. 兩者之中, 個人比較喜歡沙白了.
我們自選了以下四款海鮮: 生猛大元貝,  蘇格蘭蟶子皇, 美國石蠔和北韓象拔蚌.

生猛大元貝的size的確巨大, 更是肥美, 肉質緊緻, 配上粉絲和蒜蓉一併吃就更佳.
蘇格蘭蟶子皇蒸熟後, 它便縮起來, 但蟶子的回彈力, 仍然超強烈的.
美國石蠔是巨大得讓人感動. 除了鮮軟嫩滑, 也不知道刻怎麼形容這一隻美味的石蠔. 墊在蠔肉底下的粉絲, 已經吸滿了蠔汁, 不能不吃喔.
北韓象拔蚌不單止鮮甜, 而且更是爽口滑溜. 對, 就這麼清蒸, 便可以吃出本身的原味, 別再加其他醬汁調味了.
吃完海鮮, 其實已飽了一大半. 然後, 我們再點其他任點的食物, 填滿自己的胃.

手切和牛肉切得薄薄, 它的油脂不算十分豐腴, 亦沒有入口即溶, 但它卻是軟嫩有餘, 尚算不錯吧.
勝瓜件, 南瓜件和雜菜一起的蒸, 所發出的氣味, 是一股清新的氣味. 菜和瓜皆是新鮮貨式, 是吃了這麼多海鮮和肉類後, 最佳的解膩良伴.
蒸了兩件馬拉糕作為甜品. 它既是鬆軟, 也甜度頗低, 不過不失.
最後, 打開蒸隔, 一鍋瑤柱鮮淮山粥就呈現在眼前. 這鍋粥集合了海鮮, 牛肉及蔬菜的精華之後, 瑤柱及淮山的味道也給比下去. 每一啖粥的味道是超級濃的, 不禁再次令人想起先前所蒸的各種東西哦.
這是回味無窮的一餐, 亦一次證明, 只有蒸, 才能吃出海鮮的鮮味. 這兒的海鮮果真又大件又新鮮, 而這間分店的侍應也態度良好, 有機會一定再來.
2017-01-05
2017-01-21 147 瀏覽
近期流行食蒸氣鍋,健康之餘,仲可以一次過食到好多海鮮。不過好多都唔會太平,想食海鮮可能一個頭都過$500。不過而家有$300幾蚊任食任飲。雖然海鮮不能任食,一人可以揀幾款,不過質素高,夠新鮮,龍蝦、鮑魚和石蠔最出色!仲有一人半隻乳鴿同埋燉湯!!非常新鮮又好味!雖然呢2款都唔係任食,但係包係套餐入面都幾抵食!除此之外,仲有養顏的蟲草花清遠雞、順德的污槽雞、自家手剁的鮮蝦丸、牛丸、鯪魚球等,呢D都係任食架!下次再食過~
近期流行食蒸氣鍋,健康之餘,仲可以一次過食到好多海鮮。

不過好多都唔會太平,想食海鮮可能一個頭都過$500。

下次再食過~
2017-01-04
2017-01-20 163 瀏覽
潮福係蒸氣火鍋的始祖,呢句嘢聽就聽過好多次,但從未試過的起心肝去試下。感覺上只係酒樓一間應該無乜特別,但今次甘岩經過就試下喇,睇下始祖有幾勁先。枱中間有蒸氣鍋,比起外面不同的係個蓋是用草繩整出來的。感覺就係比一般的蓋透氣更好,層層都能透氣,蒸出來的食物應該有所不同。形式係半自助的,海鮮會有一定的份量,款式可以自己選擇。但份量其實已經好夠,食得唒d海鮮已經當自己贏左。如果仲想再食就有d肉類同菜類可以隨時加。調味吧都係自助形式,有十幾種調味可以選。嘢飲除了竹蔗茅根外還有汽水選擇。先來一個燉湯,滋潤下先!第一輪必有嘅係海鮮係龍蝦,貝殼,仲有乳鴿。龍蝦超新鮮,即撈起即劏。貝殼類有兩種唔同嘅類型,新鮮到個口仲識開合。另外三款海鮮我選擇了,石蠔,象拔蚌仔同鮑魚。全部都係新鮮上陣,好厚肉,好肥美。再加上落左小小蒜蓉,吊下個味,完美。海鮮一定係即撈即劏即煮先至好食,難得呢到可以做到呢一點,真係十分之好!另一推薦係拒嘅蟲草雞,蒸出嚟好滑。同埋已經一早醃過,所以味道好足。再者就岩唒牛魔王,手切肥牛都係任食加!仲有嘅就係馬拉糕。食飯後食嘅唔一定要係西式的甜品嘅,中式的甜點亦係十分好嘅選擇。鬆鬆軟軟的口感十足

如果仲想再食就有d肉類同菜類可以隨時加。

先來一個燉湯,滋潤下先!
再者就岩唒牛魔王,手切肥牛都係任食加!
仲有嘅就係馬拉糕。食飯後食嘅唔一定要係西式的甜品嘅,中式的甜點亦係十分好嘅選擇。鬆鬆軟軟的口感十足,再加適中的甜味,無得彈。
最後個主角就係完全吸唒海鮮同肉類精華嘅粥,食落超級鮮味,又夠綿。最值得一讚嘅係個粥係唔同出面要加水先煮到。呢到係100%由食物嘅汁煮的!
三百幾蚊一個人,仲有人不斷喺旁邊幫你計時,幫你蒸。自己最重要嘅任務就係將d食物放落口,甘簡單。呢個始祖,真係掂喎!
2017-01-16 933 瀏覽
朋友要OT... 俾下面佢,揀一間近佢公司既餐廳聚一聚舊啦 藍田商埸比想像中少人,即使連酒樓晚市都唔例外。靜靜地傾下計,食下野,不亦樂乎?半任飲任食。套餐已包粥底、燉湯、乳鴿、貝殼盛盆、龍蝦、同自選四款海鮮。點餐紙右面係任食項目,包括多種丸類、肉類等。新鮮排骨粥粥底配料。有瘦肉、南瓜同米。瘦肉同南瓜將會為粥底帶黎鮮甜味、口感同色澤貝殼盛盆貝殼盛盆份量不少,夠兩人食有餘。蜆肉清洗乾淨,無沙。海鮮的甘甜精華亦開始慢慢積存到粥入面生猛龍蝦原隻龍蝦好足秤!望住佢由暗灰色蒸到橙紅色,就知道係品嚐美食既時候(其實員工一早較好左時間.. 5分鐘後會過來主動拎起「蒸籠」)爽口唔痴牙,係新鮮既最佳證明!美國石蠔生蠔、焗蠔食得多,蒸蠔唔知會點架呢?中式傳統做法,利用薑蔥去腥味。蠔肉滑嫩清爽,食一隻好似唔太夠蘇格蘭蟶子皇同樣地,使用薑蔥去腥味。蟶子原隻放入口,爽脆、甘甜,配上粉絲,回味無窮。北海道元貝大大粒既元貝都都都係用薑蔥除腥味。嚼感豐富、鮮甜多汁,相信佢既肉汁亦為粥底增添不少鮮味!北韓鮮鮑魚貝殼類既王者,鮑魚仔千呼萬喚始出來!口感、鮮味,都係一等一,略嫌Size細左dd 手切和牛肉食左咁多海鮮.. 其
朋友要OT...

俾下面佢,揀一間近佢公司既餐廳聚一聚舊啦

藍田商埸比想像中少人,

即使連酒樓晚市都唔例外。

靜靜地傾下計,食下野,

不亦樂乎?
半任飲任食。

套餐已包粥底、燉湯、乳鴿、貝殼盛盆、龍蝦、同自選四款海鮮。

點餐紙右面係任食項目,包括多種丸類、肉類等。
粥底配料。

瘦肉南瓜

瘦肉同南瓜將會為粥底帶黎鮮甜味、口感同色澤

貝殼盛盆
貝殼盛盆份量不少,夠兩人食有餘。

蜆肉清洗乾淨,無沙。

海鮮的甘甜精華亦開始慢慢積存到粥入面

生猛龍蝦
原隻龍蝦好足秤!

望住佢由暗灰色蒸到橙紅色,

就知道係品嚐美食既時候

爽口唔痴牙,

係新鮮既最佳證明!

生蠔、焗蠔食得多,

蒸蠔唔知會點架呢?

中式傳統做法,

利用薑蔥去腥味。

蠔肉滑嫩清爽,

食一隻好似唔太夠

蘇格蘭蟶子皇
同樣地,使用薑蔥去腥味。

蟶子原隻放入口,

爽脆、甘甜,

配上粉絲,

回味無窮。

北海道元貝
大大粒既元貝都都都係用薑蔥除腥味。

嚼感豐富、鮮甜多汁,

相信佢既肉汁亦為粥底增添不少鮮味!

貝殼類既王者,

鮑魚仔千呼萬喚始出來!

口感、鮮味,都係一等一,

略嫌Size細左dd

手切和牛肉
食左咁多海鮮.. 其實已經好飽。

但係任選menu入面有一樣野十分吸引--手切和牛肉。

據說等級達到A5.... (refer to 餐廳員工)

Anyway, 急不及待放哂落鍋。

相信唔係好多人食過「蒸」和牛掛?

結果,好味得一試難忘。

牛肉汁緊緊鎖住,

亦無被平時打邊爐的湯底沖淡肉味;

而呢片和牛既口感的確係入口即溶!

諗唔到任食和牛既質素係咁高...高度推薦!

最後,重點所在,

將所有新鮮食材的精華全然吸收的粥底,

究竟會係咩味?

排骨、南瓜提供左口感同色澤;

各種海鮮、肉類提供豐富的甘甜味。

令最後的粥底每一啖都充滿鮮味,

滋味過癮!

以每位三百幾的價錢,
比平時食放題貴少少,
可以食到中式名貴海鮮同任食和牛,
以及最後回味無窮既粥底,
可謂物有所值!
2016-12-22
5 分鐘 (堂食)
新鮮排骨粥
潮福可以話係「香港」蒸氣海鮮既始祖,無論服務到海鮮既質素都無得陣,當然都唔會便宜,自從佢開始咗任食邊爐,成件事就抵咗好多。任食邊爐既海鮮係有限既,但其實都好夠食,total有成6份9款既海鮮食。首先,每個人都會三款野食(包括龍蝦,乳鴿同貝殼盛盤),之後再自選4款海鮮。值得注意既係,海鮮全部都好新鮮,因為一但唔新鮮,其實會有腥臭味,個粥就會唔食得了。飲品係任拿的,最surprise既係有asahi飲,我自己就主攻韓式飲品。除咗飲品,其實仲有湯同茶,任君選擇。龍蝦好大隻,同個碟一樣大,無他,肉質彈牙鮮甜,無得彈!自選海鮮揀咗蟶子皇,份量夠大,粉絲彈牙,蟶子既肉更爽口彈牙,兩個字:鮮甜!另外仲揀了大大隻既扇貝,肉質厚實彈牙,非常甜美,連粉絲都吸收了當中既精華而特別好食。另外,自選海鮮仲揀咗北韓鮑魚,夠曬特別,北韓呢個神秘既國度出產既鮑魚肉質彈牙嫩滑,鮑魚殼仲要係tiffany blue架!! 粥方面,我揀了南瓜排骨粥,由於蒸咗好多海鮮,精華通通融入係個粥入面,好甜好甜! 甜到我覺得好誇張,必食!!服務方面,個阿姐好細心咁貼身服務,幫我地蒸海鮮,熟咗又幫我地夾起,仲同我地有講有笑,最後仲幫我地
龍蝦好大隻,同個碟一樣大,無他,肉質彈牙鮮甜,無得彈!

服務方面,個阿姐好細心咁貼身服務,幫我地蒸海鮮,熟咗又幫我地夾起,仲同我地有講有笑,最後仲幫我地拿水果,其實已經好飽,但盛情難卻。
2017-01-10
2017-01-13 165 瀏覽
難得同屋企人去食飯,就當然食好d啦,老豆就鐘意食中式,成家都大食,簡自助餐就最好不過。上網見到呢潮福都有好幾間分店,又係大集團,就試下食啦。我地book左六點半食,好彩有位坐,大家都好肚餓,就拿拿聲簡野食。原來佢地係海鮮就睇你有幾多人再計個數量,甘就點左粥底先啦,我地簡左瑤柱淮山粥,每人重有好多野送,有碗湯,半隻乳鴿同龍蝦。脆皮乳鴿(半隻)口感不錯,只是味道偏鹹,也算皮脆肉滑,值得一試!生猛龍蝦(半隻)肉質鮮嫩,龍蝦肉也非常多,加上少許豉油和蔥花,就夠感受到龍蝦肉的美味!蘇格蘭蟶子皇,味道比較少許腥,如果怕腥的人未必喜歡!口感非常爽脆!配上粉絲和蔥花也是一個不錯的選擇!不過保存原有的鮮味,也不錯!生猛大元貝,元貝感覺新鮮美味,而且份量也比較大粒,清蒸過後感覺更加新鮮。肉質好嫩滑,唔韌!手切和牛粒,口感比較硬但有好香牛味,蒸嘅方法食就吾會un,仲保留到好多牛汁,熱辣辣還幾好食,喜歡食牛既朋友不能錯過!最後個粥底口感非常滑溜,軟綿綿的米令人非常回味,不用落材料已有很香的海鮮味,因為早前已蒸過的海鮮汁已落入粥底裡,啖啖海鮮粥的味道,值得讓人回味!