2017-01-13 165 瀏覽
難得同屋企人去食飯,就當然食好d啦,老豆就鐘意食中式,成家都大食,簡自助餐就最好不過。上網見到呢潮福都有好幾間分店,又係大集團,就試下食啦。我地book左六點半食,好彩有位坐,大家都好肚餓,就拿拿聲簡野食。原來佢地係海鮮就睇你有幾多人再計個數量,甘就點左粥底先啦,我地簡左瑤柱淮山粥,每人重有好多野送,有碗湯,半隻乳鴿同龍蝦。脆皮乳鴿(半隻)口感不錯,只是味道偏鹹,也算皮脆肉滑,值得一試!生猛龍蝦(半隻)肉質鮮嫩,龍蝦肉也非常多,加上少許豉油和蔥花,就夠感受到龍蝦肉的美味!蘇格蘭蟶子皇,味道比較少許腥,如果怕腥的人未必喜歡!口感非常爽脆!配上粉絲和蔥花也是一個不錯的選擇!不過保存原有的鮮味,也不錯!生猛大元貝,元貝感覺新鮮美味,而且份量也比較大粒,清蒸過後感覺更加新鮮。肉質好嫩滑,唔韌!手切和牛粒,口感比較硬但有好香牛味,蒸嘅方法食就吾會un,仲保留到好多牛汁,熱辣辣還幾好食,喜歡食牛既朋友不能錯過!最後個粥底口感非常滑溜,軟綿綿的米令人非常回味,不用落材料已有很香的海鮮味,因為早前已蒸過的海鮮汁已落入粥底裡,啖啖海鮮粥的味道,值得讓人回味!