2017-01-12 788 瀏覽
有朋友生左B過左藍田去探佢,夜晚就約理其他朋友一齊食飯,我地一班人最岩就自助打邊爐,自己鐘意食咩叫咩,有朋友介紹呢間石鍋,見價錢唔貴就去食。點餐方面係半自助型式,海鮮就係按人頭計,自己可以選鐘意既海鮮,其他肉,丸類都有得任叫,我覺得好似自己食唔多就幾好,起碼食到貴野,再加少少肉都飽肚。我地選左個淮山粥底,侍應會將白米淮山同一些瑤柱放喺窩裏,好得意嘅係佢哋唔會放水入去煲粥。原來係將其他海鮮同埋肉類,蒸嘅時候會有水份揮發出嚟,就可以最後煲成粥。酒樓送咗每人半隻乳鴿同半隻龍蝦,乳鴿一上枱時勁香,外皮脆,係咸左少少。龍蝦好大隻,好容易起成塊肉出來,啖啖肉。另外個貝殼盛盤都不錯,不需要點豉油都夠鮮味。我哋點左四款海鮮,象拔蚌有粉絲蒜蓉鋪喺下面,吸晒海鮮鮮味,象拔蚌好有咬口,非常不錯。大元貝都係一樣有粉絲蒜蓉鋪喺下面,個style幾似酒樓平時嘅菜式,兩者都不錯。北韓鮑魚上面有蟲草,非常有咬口,酒樓好貼心咁幫我地成隻鮑魚起咗出嚟,一夾起就可以食到。蟶子皇都好鬼大隻,又係有粉絲同蒜蓉係底,識落爽口彈牙。其實食晒上面啲海鮮都飽飽地,都點左一些牛肉食,牛肉片夠牛味,反而一口牛就有少少硬。百花釀花菇有驚喜,

蟶子皇都好鬼大隻,又係有粉絲同蒜蓉係底,識落爽口彈牙。
百花釀花菇有驚喜,花菇蒸出來好香花菇味道,上面係蝦膠,蝦膠夠爽口。
到最後重點係個粥底,非常鮮甜,因為吸晒之前蒸嘅海鮮同肉類,完全唔使落任何調味,都好夠味,我自己一個人都食咗兩碗。
2017-01-11
2017-01-11 256 瀏覽
今天弟弟Victor 又病了,他雖然生病,但也堅持吃蒸氣火煱,没辦法我帶他到藍田的潮福吃餐飽!  He love the seafood so much although he was sicked, but he still insist to go to that Restaurant for enjoy the Happy dinner with me.  From Lam Tin MTR station from walking to the shopping mall, only 5 minutes, I think it is too convenient to go to this Restaurant even at Night.   潮福的待應很窩心招呼我們坐卡位,我們叫了任揀任食任食任飲的海鮮餐, the price is so reasonable like three Hundred something, we think that it is so worth to eat of this price.首先脆皮乳鴿炸得很香也很脆,我們一下子吃光光了!貝殼盛盆的

首先脆皮乳鴿炸得很香也很脆,我們一下子吃光光了!
貝殼盛盆的大蜆很新鮮,而東方螺也很入味!
生猛龍蝦真的還在跳,但我們覺得真的很鮮!
美国石蠔真的超大,有半隻手掌,很creamy

北韓鮮鮑魚蒸冬蟲草,這個做法完全把鲍魚的鮮味都帶出來!

生猛大元貝蒸粉絲,真的鮮味無比!
蘇格蘭聖子皇很大隻,又新鲜,口感一流!

最後的瑤柱淮山粥吸入海鮮精華,鮮味無比!

其餘配料也很好味,我們真的大滿足!
2017-01-09
1 分鐘 (堂食)
1K
2017-01-10 326 瀏覽
今晚又來到潮福吃蒸氣火鍋了,天氣轉冷後第一次重臨潮福,得知現在有任飲任食海鮮蒸氣火鍋,感覺比以前划算了不少。門口的海鮮區有大量生猛海鮮,明碼實價,雖然今天是放題,也用不著,但需留意,海鮮有數款可選,其他的便是任食安格斯牛,手打肉丸,鮮雞等美食,但坦白說,吃完指定的海鮮也蠻有飽肚感。每位$338,選擇不少絕對足夠,有什麼可點自己看吧,不多說。紅燒乳鴿每人可選半隻,皮脆肉嫩,燒得頗香甜惹味,作為海鮮之餘的另一好選擇。每人有半隻龍蝦,肉質爽彈,簡單用蔥蒜蒸煮就能勾出鮮味,不能不吃。美國大石蠔真的精彩,超級肥美肉厚,不知養了多久才有這巨型尺寸。蠔大之餘卻不失蠔香,也沒有因此老掉,質感仍然幼滑。花甲王,蕃薯蜆及北寄貝三款均是相當鮮甜,沒沙之餘毫焦腥味......上品!蒸氣海鮮粥底不多加介紹,一般吃幾款海鮮或肉類難以令肉汁滲透粥底,但是次吸收了大量海鮮,牛肉及雞肉的精華,卻是我吃過最甜美的粥底,所以說,放題絕對有放題的優勢。
Asahi 朝日生啤
美國大石蠔
手打梅菜豬肉丸及手打牛丸
南瓜排骨粥
2017-01-10
美國大石蠔
南瓜排骨粥
2017-01-09 174 瀏覽
之前試過韓式九層海鮮塔, 中式蒸氣海鮮反而首次食, 有別於九層海鮮塔一次過蒸晒D海鮮, 每樣海鮮逐樣蒸, 進食速度可以由我控制, 聽落應該唔錯!蒸氣海鮮餐 (星期一至四/ 每位$338, 2位計起)呢個套餐屬於半任飲任食, 自選4款海鮮, 其餘食物係任食, 除此之外仲每位附送:1) 滋潤燉湯 - 點了姬崧茸燉螺肉, 熱辣辣奉上, 湯料十足, 味道清甜, 晚飯時有碗燉湯飲下真係幾滋味, 尤其係呢輪乾燥天氣!2) 脆皮燒乳鴿 (每位半隻) - 一隻合格既燒乳鴿味道, 當作餐前頭盤都不錯!3) 貝殼盛盆 - 一份有兩款貝殼類 (沙白同東風螺), 只需蒸5分鐘就食得, 沙白有D沙但味道係鮮甜既, 無需點醬汁都可以!4) 生猛龍蝦 (每位半隻) - 蒜蓉開邊蒸5分鐘就食得, 用筷子就能起肉, 食落鮮甜彈牙無花假, 回本必食!自選海鮮包括: 生猛大元貝及北韓象拔蚌 (每位一隻) - 兩者以粉絲墊底, 蒜蓉舖面係厚肉大元貝果上, 而象拔蚌切成條狀, 方便進食, 兩者都唔會蒸到過老!呢款蘇格籣聖子皇 (每位一隻), 亦係蒜蓉舖面, 食落口感爽脆, 唔錯!最後一款係北韓鮑魚 (每位一隻), 唔算大隻,
蒸氣海鮮餐 (星期一至四/ 每位$338, 2位計起)

姬崧茸燉螺肉
脆皮燒乳鴿
生猛大元貝及北韓象拔蚌
蘇格籣聖子皇
最後一款係北韓鮑魚 (每位一隻), 唔算大隻, 面頭舖以薑絲及蟲草花, 食落絶對爽口彈牙! LIKE呀!
北韓鮑魚
食完海鮮就可以試下手打肉丸, 蟲草花鷄, 蔬菜, 和牛片, 勝瓜, 南瓜片, 粟米等; 蟲草花鷄夠味道, 勝瓜, 南瓜片, 粟米等夠晒鮮甜, 果真清蒸最能食出食物既真味
一開波自選粥底, , 選了新鮮排骨粥, 依加食得啦, 之前既食物精華完全落入呢鍋粥裏, 味道鮮甜, 食完之後肚腩吋數增加左D!
新鮮排骨粥
整個蒸氣海鮮餐都有侍應代勞, 確保每款食物都可蒸出水準來! 咁又唔錯喎!
生猛大元貝及北韓象拔蚌
2017-01-09 123 瀏覽
2017年的第一天當然要和家人食餐好的,由於家人是海鮮控,所以我一想便想到海鮮蒸鍋,而住在藍田的朋友推介這間位於藍田啟田商場的「潮福蒸氣石鍋」,因為它有任揀任食海鮮餐呢!雖然「潮福蒸氣石鍋」有多間分店,但還是選擇了朋友推介的藍田店。地點其實很方便,地鐵出口便有扶手電梯直達啟田商場,電梯更正正位於商場入口旁!價錢方面亦有驚喜:-平日只需每位$388便能享有半任食海鮮蒸氣石鍋餐-星期五至日及公眾假期8:30pm前結賬離座仲有9折-小童140cm以下更是免費(但不設海鮮供)-茶介醬油每位$15及有加一。所謂的半任食,就是首先每位除了可享龍蝦半隻、半隻脆皮乳鴿及貝殼盛盆,更有自選海鮮四款及任食類別,還可以三選一其燉湯。只看餐牌,就覺得此餐比任題自助餐更抵食!自助醬油bar. 多款選擇.先放白米及配料於鍋底.《每位敬送3款》:1)乳鴿(每位半隻)-乳鴿燒得平均,色澤黃金,完全沒有過火,肉多嫩滑,質量不錯!2)貝殼盛盆-花螺馬甲(四人份量)肉質肥美新鮮,絕不欺場!3)生猛龍蝦-大隻肉厚,肉質結實完全不會縮水,食起來啖啖肉,鮮甜味十足!只選燉湯:當晚有西洋菜生魚燉陳腎、老黄瓜燉唐排及姬崧茸燉螺肉三款
價錢方面亦有驚喜:
-平日只需每位$388便能享有半任食海鮮蒸氣石鍋餐

-星期五至日及公眾假期8:30pm前結賬離座仲有9折

-小童140cm以下更是免費(但不設海鮮供)

-茶介醬油每位$15及有加一。

自助醬油bar. 多款選擇.
先放白米及配料於鍋底.
《每位敬送3款》:

1)乳鴿(每位半隻)

2)貝殼盛盆

-花螺馬甲(四人份量)肉質肥美新鮮,絕不欺場!
3)生猛龍蝦

只選燉湯:當晚有西洋菜生魚燉陳腎、老黄瓜燉唐排及姬崧茸燉螺肉三款選擇。而我選擇了少有的姬崧茸燉螺肉。熱烘烘的燉湯,陣陣姬崧茸香,味道充足螺肉的甜,讚!
自選海鮮四款:

鮑魚:新鮮彈牙!
象拔蚌:已剪開拌上蒜蓉粉絲一起蒸焗,味道鮮甜入味。
生猛海中蝦:大隻啖啖肉。
美國桶蠔:桶蠔體型大,蒸完後縮水情況唔嚴重,仍然啖啖肉。蠔味濃郁可口。
吃罷以上食物,立即開始點先選任食!
任食自選:(件數自選)
《芋頭、蒸雞、蝦丸、冬菇釀蝦、苦瓜釀肉》,款式有誠意。蝦丸、苦瓜釀魚肉中的釀肉及冬菇釀蝦當中的被和釀肉最令我驚喜,因為是自家手打,特別彈牙。而雞肉是店員推介,亦無介紹錯,因為雞肉滑嫩而且味道調得惹味~

又怎少得牛肉和牛柳粒呢?
牛柳粒比牛柳出色。牛柳粒肉味夠且多肉汁,亦極易咀嚼。

之後再點了蔬菜及兩件馬拉糕.
馬拉糕十分鬆軟, 甜度適中.
最後有吸盡海鮮精華的粥底,鮮甜味十足!
還有生果送上.
最後捧著大肚子離開。此餐廳性價比高,而且海鮮質素佳,絕對沒有將貨就價!

服務:十分有禮及主動。
2017-01-02
2017-01-06 157 瀏覽
今天我跟同事吃蒸氣鍋,這店好似出名海鮮好吃,便跟同事試試。任食海鮮尚新鮮,但不是每種海鮮都是一定大和新鮮,也不是你想點和吃的海鮮都有,我們點的出名象拔蚌仔就沒有了,老實說,海鮮沒什麼鮮味,款式不多,選擇少。付款時,價錢貴了,任食放題蒸氣鍋要茶醬油錢,又要花生醬酒錢,怎計呢?問侍應,侍應的回答態度不友善,說花生每人計一份錢,茶醬又每人計一份錢,但桌子上只放了一碟。午餐算貴,五人要二千幾元,不值得試。
今天我跟同事吃蒸氣鍋,這店好似出名海鮮好吃,便跟同事試試。任食海鮮尚新鮮,但不是每種海鮮都是一定大和新鮮,也不是你想點和吃的海鮮都有,我們點的出名象拔蚌仔就沒有了,老實說,海鮮沒什麼鮮味,款式不多,選擇少。付款時,價錢貴了,任食放題蒸氣鍋要茶醬油錢,又要花生醬酒錢,怎計呢?問侍應侍應的回答態度不友善,說花生每人計一份錢,茶醬又每人計一份錢,但桌子上只放了一碟。午餐算貴,五人要二千幾元,不值得試。
2016-11-25
2017-01-06 304 瀏覽
最近身邊朋友都說潮福好食而發現很多地方都有潮福分店所以今晚特意到藍田啓田分店一試!一入門口就看到右邊有各樣海鮮擺放著, 感覺像挺乾淨新鮮我們被安排到卡位位置, 坐得鬆動首先店員介紹一下餐牌, 叫我們先點一個粥底及燉湯, 然後再於自選海鮮選四款海鮮我們選了新鮮排骨粥再點了一些飲品, 韓式飲品及啤酒(嘉士伯及朝日) 都是任飲**6位以上還有白酒送**朋友叫了一瓶竹蔗水清甜夠凍, 有庶汁味然後我們就迎門口的配料枱選取自己喜好的調料滋潤燉湯 : 姫松茸燉螺肉唐排好稔肉滑, 有軟骨位置亦好稔好香姫松茸味, 湯水帶甜 脆皮乳鴿無需加鹽已很夠味,口感不油膩, 肉質鮮嫩且多肉汁 貝殼盛盆蜆尺寸中挺, 煙靭彈牙且新鮮略甜花螺, 無需任何調味, 原汁原味已經很鮮味, 肉質爽彈, 很煙靭生猛大元貝粉絲吸了元貝鮮味, 不會乾身 軟硬度適中元貝裙邊很有咬口,元貝稔度適挺, 沒蒸過火味帶鮮甜, 內臟已清走, 令唔食內臟的我食得好開心生猛龍蝦由尾位一介, 整件龍蝦肉已起配有小許葱蒜提味, 沒有蓋過龍蝦味, 反而令其更出色龍蝦肉厚, 很爽口生猛海中蝦雖然尺寸比想像中細隻,但仍然膏濃香甜, 肉厚而爽身蘇格蘭蟶子蟶子肉很
最近身邊朋友都說潮福好食

而發現很多地方都有潮福分店

所以今晚特意到藍田啓田分店一試!
一入門口就看到右邊有各樣海鮮擺放著, 感覺像挺乾淨新鮮
我們被安排到卡位位置, 坐得鬆動
我們選了新鮮排骨粥
新鮮排骨粥
再點了一些飲品, 韓式飲品及啤酒(嘉士伯及朝日) 都是任飲

**6位以上還有白酒送**
朋友叫了一瓶竹蔗水
清甜夠凍, 有庶汁味
任飲飲品
然後我們就迎門口的配料枱選取自己喜好的調料
調味料
滋潤燉湯 : 姫松茸燉螺肉

唐排好稔肉滑, 有軟骨位置亦好稔

好香姫松茸味, 湯水帶甜
姫松茸燉螺肉
脆皮乳鴿
無需加鹽已很夠味,口感不油膩, 肉質鮮嫩且多肉汁
貝殼盛盆
蜆尺寸中挺, 煙靭彈牙且新鮮略甜
花螺
生猛大元貝
粉絲吸了元貝鮮味, 不會乾身 軟硬度適中
元貝裙邊很有咬口,元貝稔度適挺, 沒蒸過火
味帶鮮甜, 內臟已清走, 令唔食內臟的我食得好開心
生猛龍蝦
由尾位一介, 整件龍蝦肉已起
配有小許葱蒜提味, 沒有蓋過龍蝦味, 反而令其更出色
龍蝦肉厚, 很爽口
生猛海中蝦
雖然尺寸比想像中細隻,但仍然膏濃香甜, 肉厚而爽身
生猛海中蝦
蘇格蘭蟶子蟶子肉很厚,爽爽聲,很鮮甜
蘇格蘭蟶子
已經起了一半肉, 亦清走內臟
可以令顧客食得啖啖肉
北寄貝味出, 肉爽
手切和牛肉及手切和牛粒
牛肉粒汁鬆軟,一口肉汁湧出

肉片牛味亦出, 但牛肉粒比較出色
入口香甜鬆軟

店員見我們食得滿意, 還特意告知是用黃糖做
蟲草花清遠雞
冬蟲草花很爽, 吸了雞味
而雞皮外有層雞油, 肉質嫩滑
手刴鮮蝦丸
蝦味香,很爽彈

手打梅菜豬肉丸
丸很稔, 很香梅菜味, 感覺像在食豬肉餅, 感覺很特別

手刴鮮蝦丸/手打梅菜豬肉丸
到最後, 粥只經煮好
粥底好綿, 米飯已經爆晒花

帶海鮮鮮甜味, 亦有肉味的鮮甜
但若果多人一齊食, 再叫多一點海鮮蒸的話, 鮮味會更濃
新鮮排骨粥
食到最後發現其實除了用少量豉油提鮮之外,
其實也不用其他調味料清食已經很滿意
2017-01-02
任飲飲品
姫松茸燉螺肉
花螺
手刴鮮蝦丸/手打梅菜豬肉丸
2017-01-05 185 瀏覽
今日屋企冇水,而且對寶貝約朋友仔去街街,只得我地兩老食飯,出街食啦!啓田商場都有好多嘢食。但忽然好想食海鮮。最後選擇潮褔。其實潮福最初有蒸海鮮時都同個女食過一次。不過就幾貴,記得每人大概都要四百幾,仲係要就住食。但今次我地係門口望望價錢,原來有半自助套餐。每位$338+10%+醬油茶介$15即每人$386.8。有3款食物一定有的(燒乳鴿/新鮮花甲及花螺/印尼龍蝦),自選海鮮9款選4款。燉湯3選1。其餘肉類/什菇/蔬菜/什丸/馬拉糕/香蔥花卷/荷葉飯任食。仲有粥底2選1竹蔗水/各式汽水/韓國飲品任飲。間直超值。唔需要唸就入咗去。以下就係我地今晚所選擇的美味海鮮燉湯-西洋菜生魚燉陳腎湯-清甜,陳腎夠唸姬松茸燉螺肉-姬松茸好唸,好香菇味,螺肉細細粒又唸,湯清甜粥底-南瓜-排骨粥-粥底除咗南瓜排骨之外,精華就係今晚所食嘅海鮮及食物蒸嘅時候所流出的汁液。整個粥完全吸收晒所有精華而令到個粥非常鮮味。脆皮乳鴿-外皮脆脆又咸咸地,肉又夠嫩,好味道印尼龍蝦-Size都唔錯,有手掌咁大。不過印尼出產的龍蝦肉比較靱,但就好新鮮好鮮味花甲及花螺-花甲肉大及鮮味,但有少少沙,花螺就比較細粒,冇咩肉食自選四款海鮮
以下就係我地今晚所選擇的美味海鮮

燉湯-西洋菜生魚燉陳腎湯-清甜,陳腎夠唸
姬松茸燉螺肉-姬松茸好唸,好香菇味,螺肉細細粒又唸,湯清甜
脆皮乳鴿-外皮脆脆又咸咸地,肉又夠嫩,好味道
自選四款海鮮如下:

生猛大元貝-好大隻呀!肉夠厚又鮮味,加埋粉絲一齊蒸,冇得頂
北韓象拔蚌-Size好細隻,冇咩肉,廚師已預先切絲,加粉絲蒜溶一齊蒸,肉質尚可
蘇格蘭聖子皇-唔好睇佢size好似好細隻呀!原來聖子肉好長好大隻的,肉夠爽。同樣都係有加粉絲一齊蒸
北韓鮮鮑魚-呢樣我最鐘戈意。鮑魚上面有蟲草絲,蔥一齊蒸,食嘅時候連埋蟲草一齊食,味道特別好,肉夠厚夠鮮甜
另外還點咗切片和牛,和牛夠唸,好有牛味。和牛粒,可能比較厚,有少少靭。蝦丸及梅菜肉丸夠彈牙。蔥花燒咸咸地幾好味。馬拉糕鬆化。
飲品我地只選擇咗竹蔗水。幾好唔太甜
最後還有西瓜送。
$386.8 (晚餐)
2017-01-05 146 瀏覽
新年去了藍田探親戚,晚飯是指定動作,本人對藍田區認知不足,所以跟大隊去了附近的藍田啟田道50號啟田商場四樓407號舖的潮福蒸氣石鍋歎任揀任食海鮮餐。逢星期一至四成人每位收費($338);星期五、六、日及公衆假期就每位收費($388);8:30pm前结賬離座人頭费仲有九折,小童140cm以下免費,但不設海鮮供應。而醬油,花生($15)及設加一服務費,價錢算公道。這個任飲任食海鮮餐並不純祗是海鮮蒸鍋,因每位兼送龍蝦半隻,貝殼盛盆(花螺馬甲)和每人半隻脆皮乳鴿。此外,每位還可以任揀其中三款燉湯(西洋菜生魚燉陳腎,老黄瓜燉唐排或姬崧茸燉螺肉)。侍應首先在蒸鍋底層放入白米和瑤柱淮山作粥底食用。然後先蒸焗北韓鮮鮑魚,鮑魚鋪上葱粒和蟲草花,蒸熟後鮑魚入口新鮮美味兼爽口,喜歡蟲草花代替陳皮的另一番味道。再蒸焗蘇格蘭蟶子皇,雖然蟶子味道很新鮮,但還是喜歡本地蟶子,貪其夠肥美,啖啖肉。第三款蒸焗的是生猛海中蝦,每隻蝦大約有三四寸長,大大隻再點少許醬油,就更能吊出蝦的鮮味。第四款是美國桶蠔,本來有美國石蠔的選擇,但之前曾吃過,始終還是喜歡美國桶蠔肥美濃郁的蠔味。最後還有百花釀花菇、蟲草花清遠鷄、手切和牛肉、

侍應首先在蒸鍋底層放入白米和瑤柱淮山作粥底食用。
最後還有百花釀花菇、蟲草花清遠鷄、手切和牛肉、肉鬆釀涼瓜、家鄉釀豆卜、自制鮮牛丸、芋片、冬蟲草雞、手剁鮮蝦丸及雜菜籃。
如果覺得未夠飽,還可以再點葱花卷、馬拉糕或荷葉飯。「真係唔怕你胃口大,最怕你食唔晒」。我就留肚吃瑤柱鮮淮山粥,因粥底是整個海鮮鍋的精華,所有海鮮蒸焗時的汁就一滴一滴的滴入粥底一起煮,所以粥底特別好味,完全不用加入任何調味料。
講得出是任食任飲,當然不能缺少啤酒汽水,韓式飲料和自家制竹蔗水,任叫任飲。
原來潮福蒸氣石鍋是親戚一家的飯堂,因為潮福除了吃蒸氣鍋和晚飯外,早午時間亦有茶市供應。其實我新年願望很簡單,就是大吃大喝,身體健康,起碼新年第一天我已滿足自己的口福了。
2017-01-03
2017-01-04 114 瀏覽
今年食過幾次蒸氣海鮮,都係食海鮮套餐,有時食完都仲要加多個糖水,因為好似唔係好夠食。今晚見到呢度寫住"半自助",應該唔會有呢個情況出現。呢度提供既係半自助形式,$338會有一個set再加任點食物既list,所以都冇咩機會會食唔飽,仲有任飲大支裝嘉士伯、朝日青島啤酒、各式汽水、竹蔗水及韓式飲品。平時呢個價只得個set,無任食,無任飲,所以真係幾抵食。(6位以上送名貴白酒一支)首先當然係混個醬先。新鮮排骨粥粥底可揀排骨粥或瑤柱鮮淮山粥,一開始就會放落去煮,會係你食晒所有蒸既食物先食呢個粥,吸收晒所有精華又夠綿。姫崧茸燉螺肉湯估唔到食蒸氣海鮮都有湯飲,以為普通一碗湯上,原來係一盎湯,而且落足料。脆皮乳鴿一隻食蒸氣海鮮都仲有乳鴿食,真係一個bonus。貝殼盛盆有幾種貝殼類,而且都算幾大隻,幾新鮮。生猛龍蝦一隻龍蝦活生生,仲郁緊,蒸好之後龍蝦肉爽口彈牙。生猛大元貝,蘇格蘭蟶子皇大元貝同蟶子皇都幾大件,同時唔少得用上蒜蓉同粉絲,水準唔錯。美國桶蠔桶蠔size大隻肥美,落埋薑一齊蒸可以減低腥既感覺。北韓鮑魚鮑魚都幾大隻,蒸好之後見到灰色鮑魚邊同白色的鮑魚肉。鮑魚都幾厚身,啖啖肉。雜菜籃除左肉類同海鮮
首先當然係混個醬先。

脆皮乳鴿一隻

食蒸氣海鮮都仲有乳鴿食,真係一個bonus。
貝殼盛盆

有幾種貝殼類,而且都算幾大隻,幾新鮮。
生猛龍蝦一隻

龍蝦活生生,仲郁緊,蒸好之後龍蝦肉爽口彈牙。
蘇格蘭蟶子皇
生猛大元貝,蘇格蘭蟶子皇

美國桶蠔

桶蠔size大隻肥美,落埋薑一齊蒸可以減低腥既感覺。

雜菜籃

除左肉類同海鮮,任食list都有蔬菜類既食物。
手切和牛肉, 手切和牛粒
手切和牛肉

夠薄身,唔韌,蒸完之後一樣有平時火鍋牛肉既口感。

手切和牛粒

細細粒好易食,咬落有嚼勁。
最後仲有甜品送。

天寒地凍有咩好得過去食蒸氣海鮮,野食熱辣辣,對住個熱窩,又有人服侍,都幾唔錯。
2016年食過既幾次蒸氣海鮮,真係今餐最抵食。
手切和牛肉, 手切和牛粒
2017-01-04 95 瀏覽
終於有空跟這位中學同學吃飯,選擇了大家都適合的蒸氣火鍋(因為病了,不想吃太熱氣…)找了好久,終於找到門面了!(因為迷路了…)有套餐可以選擇,價錢不太貴,而且絕對夠吃外面會看到有不同的海鮮每桌的蒸爐上都有一個帽子,小心蒸氣非常熱!先來選個湯,鮮甜又足料開始蒸氣火鍋前先放粥底,吃完蒸海鮮就可以有靚粥品嚐套餐包的螺向大蜆,好甜自選的龍蝦,大大隻、啖啖肉自選的石蠔,另外亦有桶蠔可選自選的蟶子皇都超大隻又鮮甜當然還有鮑魚,啖啖肉!元貝最後的粥底是精華,就算多飽都一定要嚐試的,吸收了無限海鮮精華,熬至軟綿綿的粥
終於有空跟這位中學同學吃飯,

選擇了大家都適合的蒸氣火鍋(因為病了,不想吃太熱氣…)
找了好久,

終於找到門面了!(因為迷路了…)
有套餐可以選擇,價錢不太貴,而且絕對夠吃
北海道元貝
外面會看到有不同的海鮮
每桌的蒸爐上都有一個帽子,小心蒸氣非常熱!
姬松茸燉螺湯
先來選個湯,

鮮甜又足料
新鮮排骨粥
開始蒸氣火鍋前先放粥底,

吃完蒸海鮮就可以有靚粥品嚐
貝殼盛盆
套餐包的螺向大蜆,好甜
生猛龍蝦
自選的龍蝦,大大隻、啖啖肉
美國石蠔
自選的石蠔,另外亦有桶蠔可選
自選的蟶子皇都超大隻又鮮甜
當然還有鮑魚,啖啖肉!
元貝
最後的粥底是精華,

就算多飽都一定要嚐試的,

吸收了無限海鮮精華,

熬至軟綿綿的粥
2016-12-22
2017-01-03 144 瀏覽
近日氣溫驟降,自然想到要尋找暖意食物,除了打邊爐外,蒸氣石鍋挾著健康元素,也是不二之選,是晚到藍田的潮福,位於商埸四樓地點不算太就腳,不過勝在面積夠大,座位舒服略高的樓底有助散去蒸氣基本的海鮮供應齊備,還有小菜可以選擇不想費神的話,可以考慮一下她的任飲任食海鮮餐⋯⋯除了一般任食品種,每人還有半隻龍蝦、半隻乳鴿、貝殼盛盆及燉湯一盅,不過海鮮只可點選四款,任飲的還有啤酒,頗合一眾朋友吃喝共聚選了健脾胃的瑤柱鮮淮山粥底西洋菜生魚燉陳腎有點油膩透著陳腎的香氣 姬松茸燉螺肉味道清香可口其他海產食品用料新鮮用蒸煮的方法更能發揮食材的鮮美脆皮乳鴿BB鴿皮脆肉嫩骨軟,跟啤酒是最佳配搭任食任點的食物都相當具水準特別推介蟲草花清遠雞,肉質爽滑入味、手打梅菜豬肉丸、蝦丸都鲜美無比。馬拉糕平凡的食材蒸出鬆軟香甜的口感,用作餐後甜點,不覺飽滯。
基本的海鮮供應齊備,還有小菜可以選擇
選了健脾胃的瑤柱鮮淮山粥底
西洋菜生魚燉陳腎
有點油膩透著陳腎的香氣
姬松茸燉螺肉
味道清香可口
其他海產食品用料新鮮用蒸煮的方法更能發揮食材的鮮美
脆皮乳鴿
BB鴿皮脆肉嫩骨軟,跟啤酒是最佳配搭
任食任點的食物都相當具水準
1K
2016-12-31 179 瀏覽
潮福都食過唔止一次,朋友圈當中都有人好鐘意食蒸海鮮,不過對上幾次食,都係散叫,變相價錢都唔平。藍田呢間分店有個半任飲任食嘅海鮮餐,睇落份量都ok,所以試下。首先,粥底2選1,燉湯每位一款,乳鴿每位半隻、貝殼盛盆、龍蝦每位半隻,自選海鮮選4款;再加上唔少其他配料,例如雞、丸、瓜等等任食汽水、竹蔗水、韓式飲品、啤酒任飲首先我地揀左瑤柱鮮淮山粥,自選海鮮我地揀左蟶子、海中蝦、大元貝、鮑魚,當日客人唔多,落單後都好快上菜。而且基本上店員全程招呼,幫手蒸好哂。湯方面分別係西洋菜生魚燉陳腎,姬崧茸燉螺肉。二選一的話,會比較推薦西洋菜後者略嫌有點太鹹。每位都會有嘅半隻乳鴿,都算唔錯啦,有肉食。貝殼盛盒嘅份量還可以,不過味道偏鹹。但由於同蟶子蒸嘅時間相同,所以我地叫店員放埋一齊蒸,慳番啲時間。蟶子size都大喎,而且時間啱啱好,連埋粉絲食店員見我地都係心急,所以之後就自動將一樣時間嘅海鮮放埋一齊蒸,海中蝦每位兩隻,大元貝則每人一隻。蝦比較細細一隻,雖然每人有兩隻,但有啲唔夠喉,因為平時啲火鍋放題都做到任食海蝦啦。大元貝就唔錯,夠大隻,粉絲又多最後就係每位半隻嘅龍蝦同埋鮑魚。龍蝦都啖啖肉,鮑魚蒸得啱啱好

汽水、竹蔗水、韓式飲品、啤酒任飲

而且基本上店員全程招呼,幫手蒸好哂。

後者略嫌有點太鹹。
西洋菜生魚燉陳腎
姬崧茸燉螺肉
每位都會有嘅半隻乳鴿,都算唔錯啦,有肉食。
乳鴿
貝殼盛盒嘅份量還可以,不過味道偏鹹。

貝殼盛盒、蟶子
貝殼盛盒
海中蝦、大元貝

大元貝就唔錯,夠大隻,粉絲又多
大元貝
最後就係每位半隻嘅龍蝦同埋鮑魚。
龍蝦、鮑魚
龍蝦都啖啖肉,鮑魚蒸得啱啱好,又唔韌又爽口~最重要係己經清左條核突腸。
龍蝦、鮑魚
之後就係啲任食類,由於我地唔係大食寶寶,所以都冇點太多野。
發現蒸野真係好難影得靚…
蔥花卷,出奇地我幾鐘意食…獨吞兩個…即時飽到痴線…
蔥花卷
馬拉糕,甜甜地,不錯食~
馬拉糕
最後就係個粥底,店員話我地食好少野,所以個粥都仲有少少杰…幫我地落左啲水再煮。夠細心,俾著我自己鬼識…

個粥唔會太鹹,剛剛好。
粥底
食到呢度,我地兩個已經超飽,其實一開頭仲驚啲海鮮會太少,點知食食下又ok喎,可能蒸海鮮需時,坐下食下點都會有飽腹感。

不過,以呢個價錢而言,我覺得我地兩個戰鬥力弱左啲,有好多任食嘅款式都食唔落

我記得平時喺旺角食都係4、5百蚊左右,食嘅款式差唔多,所以真係食得多嘅人揀放題就最抵 (我地食得唔多)
2016-12-27
2016-12-30 128 瀏覽
長長的聖誕假,不想排隊跟人迫,當然要食中菜! 食中之餘又想食海鮮,今晚就決定番食潮福!既然是番食,熟客當然知規矩,半任食玩法,當然海鮮唔會任食,但其他如手打丸、蒸雞等就任叫的。坐低揀好粥底、燉湯同海鮮後,就有專人來幫我地準備粥底,一行三人選了瑤柱鮮淮山粥底,當然等最後吸收完海鮮同其他食材嘅精華之後才食。每蒸一樣食材都有熱情的姐姐幫我們較好蒸煮時間,以保證海鮮夠熟又不會蒸得過龍而變老。先來燉湯,選了姬松茸燉螺肉湯。雖然食不到螺肉,但一揭開盅蓋,便傳來陣陣菇香。溫度夠熱,湯味香濃,油脂算少,質素絕不輸私房菜水準。每人有半隻生猛蒸龍蝦,肉質鮮甜又結實,證明絕對新鮮生猛,同樣價錢去高級酒店食自助餐,提供的只是凍冰冰又無鮮美的龍蝦完全不同層次。再來有一大盆硯丫,粒粒好大隻肥美,沒有半點沙粒,還有海水嘅天然咸味。再來有北韓象拔蚌、鮑魚及蘇格蘭蟶子皇,好大隻又鮮美、蒜蓉象拔蚌惹味又爽口,入口啖啖肉,不同任何醬汁下均能食出海鮮本身的鮮味。每位都有半隻燒乳鴿,細細隻BB 鴿肉質嫩滑,外皮燒得香脆!其他任食的食物有菜、馬拉糕、丸類等等,當中值得推介的絕對是又鬆又彈的馬拉糕,口感細膩之餘不會太甜。值得一提是

每位都有半隻燒乳鴿,細細隻BB 鴿肉質嫩滑,外皮燒得香脆!

值得一提是任飲飲料包括我最愛的Asahi, 日本牌酒送海鮮,讚!

綜合餐廳環境、服務態度、價錢及食物品質四大評分準則,推介指數有10分,高分主因是價錢合理,食物份量及質素俱佳。(10分滿分)
2016-12-29 264 瀏覽
雖然蒸氣火鍋已經流行左一段時間,但對於第一次食既我黎講都係覺得好有新鮮感。今次就唔散叫喇,試下呢個任飲任食任飲海鮮餐,即係除左海鮮係限量提供,其他野都可以放題咁任食,都幾吸引。一黎就係餐附送既乳鴨,每人有半隻,上枱仲熱辣辣,燒到皮脆肉嫩,不過調味就重手左少少,鹹左d。自選海鮮每人一隻,我地揀左大元貝、鮑魚、象拔蚌同蟶子皇,有蒜蓉做調味,味道鮮甜,加埋粉絲索晒味,蟶子皇仲好大隻啖啖肉,而象拔蚌就幾爽口,鮑魚都蒸得啱啱好,夠嫩滑。貝殼盛盆係個餐送既,有幾種唔同既貝類,我諗係沙白或蜆之類,唔好意思淨係識食唔太識分,肉唔多但味甜,而且洗得乾淨冇沙。龍蝦都係餐送既,每人有半隻,唔會因為送既就質素唔好,食得出係新鮮,而且肉質彈牙爽口。跟住就係任叫既食物,叫左手打蝦丸、梅菜豬肉丸、鮮牛丸、百花釀冬菇、豬頸肉、蟲草花清遠雞,其實我本身以為食蒸氣火鍋會好淡味,但食物作簡單調味都醃得好入味,而且食到食材本身既鮮味,我就特別鍾意爽口既豬頸肉。然後叫左d蔬菜,有南瓜、粟米同雜菜籃,冇加任何調味就咁原汁原味食,好清甜。食到尾已經好飽,不過一定唔可以錯過呢煲精華!排骨南瓜粥係一開始就放係底到煮,吸收晒頭先所有海鮮
食到尾已經好飽,不過一定唔可以錯過呢煲精華!排骨南瓜粥係一開始就放係底到煮,吸收晒頭先所有海鮮、肉同蔬菜既精華,就算咩調味都冇落,味道已經非常鮮甜濃郁,真係好正,我自己都食左三碗。

最後值得一讚係會有專人服務,幫你放食物落鍋較時間,一蒸好就即刻過黎幫你分食物,而且姐姐都好nice,見我想影相就比時間我影。