2017-01-12
有朋友生左B過左藍田去探佢,夜晚就約理其他朋友一齊食飯,我地一班人最岩就自助打邊爐,自己鐘意食咩叫咩,有朋友介紹呢間石鍋,見價錢唔貴就去食。點餐方面係半自助型式,海鮮就係按人頭計,自己可以選鐘意既海鮮,其他肉,丸類都有得任叫,我覺得好似自己食唔多就幾好,起碼食到貴野,再加少少肉都飽肚。我地選左個淮山粥底,侍應會將白米淮山同一些瑤柱放喺窩裏,好得意嘅係佢哋唔會放水入去煲粥。原來係將其他海鮮同埋肉類,蒸嘅時候會有水份揮發出嚟,就可以最後煲成粥。酒樓送咗每人半隻乳鴿同半隻龍蝦,乳鴿一上枱時勁香,外皮脆,係咸左少少。龍蝦好大隻,好容易起成塊肉出來,啖啖肉。另外個貝殼盛盤都不錯,不需要點豉油都夠鮮味。我哋點左四款海鮮,象拔蚌有粉絲蒜蓉鋪喺下面,吸晒海鮮鮮味,象拔蚌好有咬口,非常不錯。大元貝都係一樣有粉絲蒜蓉鋪喺下面,個style幾似酒樓平時嘅菜式,兩者都不錯。北韓鮑魚上面有蟲草,非常有咬口,酒樓好貼心咁幫我地成隻鮑魚起咗出嚟,一夾起就可以食到。蟶子皇都好鬼大隻,又係有粉絲同蒜蓉係底,識落爽口彈牙。其實食晒上面啲海鮮都飽飽地,都點左一些牛肉食,牛肉片夠牛味,反而一口牛就有少少硬。百花釀花菇有驚喜,
蟶子皇都好鬼大隻,又係有粉絲同蒜蓉係底,識落爽口彈牙。
百花釀花菇有驚喜,花菇蒸出來好香花菇味道,上面係蝦膠,蝦膠夠爽口。
到最後重點係個粥底,非常鮮甜,因為吸晒之前蒸嘅海鮮同肉類,完全唔使落任何調味,都好夠味,我自己一個人都食咗兩碗。