2019-10-14 118 瀏覽
看到報章介紹餐廳的佈置及食物相片都相當吸睛, 雖然地點好像有點隔涉, 其實離奧海城及旺角區也不遠, 而且剛巧奧海城有高達展, 立即相約身為高達迷的老公到這餐廳吃午餐然後看展覽, 一次過滿足了兩人的願望~這餐廳位於絲麗酒店內, 甫踏出電梯, 穿過像萬花筒般的走廊進入餐廳,整個天花掛滿七彩花串,窗的那邊以水管和顏色玻璃瓶砌成幾何圖案,既環保又美觀, 椅子全是粉紅色,桌上放了土耳其民族圖案的餐碟,色彩繽紛奪目。我們到達時間尚早, 點好餐趁著未有其他客人來, 立即四周影相打卡。喜出望外的是, 不單餐廳佈置吸引, 食物賣相也相當花心思, 烹調方式也很講究呢~椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 $128這沙律分成6小件, 用上薄脆餅底承著椰菜花西蘭花薯仔放在木板上, 面層以辣椒絲作點綴, 很特別, 餅底極之香脆可口, 中間則為淋上了黑醋的沙律菜燒原隻美國春雞配松露蜜糖 $268原來這餐廳用上慢煮真空低溫烹調法(Sous Vide), 使肉身纖維慢慢分解, 令肉質更鮮嫩及保留更多肉汁, 加上香濃的松露蜜糖, 滋味無窮士多啤梨三重奏 $88意想不到的是飲品也這麼創新好玩, 店員端上三份配料, 然後耐

椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 $128

燒原隻美國春雞配松露蜜糖 $268

士多啤梨三重奏 $88
意想不到的是飲品也這麼創新好玩, 店員端上三份配料, 然後耐心地講解調配方法, 很有DIY感覺, 首先為一杯用奶打成的泡沫, 將一粒士多啤梨放在泡沫中間, 用不鏽鋼飲管把它按到最底, 然後將士多啤梨奶沿中間士多啤梨經過的洞倒進, 那時泡沫會不斷浮起, 再用夾子隨意點綴粉色糖果, 即可飲用, 這又豈止是一杯飲品這麼簡單, 又可打卡, 又增加了餐廳與客人互動的元素

熱情果芒果橙沙冰 $72
顏色及味道也相當吸引

開啟潘朵拉盒子 $128
特別之處是紅莓撻外罩上一個鮮藍色的半圓形透亮糖膠,很科幻的感覺,還附上一個木製的小槌子用以輕敲碎糖膠後享用紅莓撻, 撻內一層厚厚的鮮紅莓醬, 面層伴上火炙過的蛋白, 再加上士多啤梨及藍莓作點綴, 簡直是視覺及味覺的享受

這餐廳無論在環境設計, 食物賣相及味道,  創新創意, 都花盡心思, 店員態度專業有禮, 實在令人驚喜萬分
2019-10-13 147 瀏覽
➖➖大角咀。打卡必到餐廳➖➖。喺網上見到呢間新開的餐廳,裝修很別字,天花板過了無數色彩繽紛的花朵,而且餐廳的入口放置了不同折射面的鏡子,實在有點夢幻的感覺。。萬花筒入口😍IG-able 🙈 忍唔住影咗幾張相.▫️甜品:▪️開啟潘朵拉盒子$128珊瑚糖放在上面Tart底內有莓醬,被火槍燒過的蛋白加上鮮果。賣相一流,可惜餅底不算香脆,而且太甜了。▫️飲品:▪️富士山的雲端——藍橙雲呢拿牛奶$82其實是把藍色的橙味糖漿,放進牛奶中,活像一個富士山,味道有點甜,最後放上裝飾,成為一杯非常漂亮的飲品呢。士多啤梨三重奏$88首先將士多啤梨肉放入奶泡,然後將士多啤梨奶倒入在奶泡中,粉紅色非常吸引。▫️主菜:▪️椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 $128椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 $128麵包香脆,盛載著西蘭花和和薯仔沙律,增加口感。▪️慢煮澳洲羊架及羊肋骨 $348肉質色澤粉紅慢煮真空烹調方法,慢慢分解肉身纖維令肉質更鮮嫩和保留更多肉汁。個人應為肉質口感不算太特別,而且過於軟腍呢。。。➖小總結:甜品幾有心思比主菜出色餐具靚環境靚好適合影相嘅餐廳少女心會爆發,入門口好似萬花筒由於係餐廳酒店嘅關係所以定

➖➖大角咀。打卡必到餐廳➖➖

萬花筒入口😍IG-able 🙈

士多啤梨三重奏$88

▫️主菜:
▪️椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 $128
椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 $128
麵包香脆,盛載著西蘭花和和薯仔沙律,增加口感。

▪️慢煮澳洲羊架及羊肋骨 $348
肉質色澤粉紅

➖小總結:
甜品幾有心思比主菜出色
餐具靚
環境靚
好適合影相嘅餐廳
少女心會爆發,入門口好似萬花筒
由於係餐廳酒店嘅關係
所以定價稍高🤔
不過員工服務好好,會幫你影相
留意每人最低消費$100
中午4-5pm 員工落場時間
建議日間有陽光去影相就最靚啦 .

2019-10-13 108 瀏覽
初頭起IG見到仲以為國外七彩繽紛的萬花筒內進餐...設計絕對有令人驚豔到無改錯名 就係要令你OMG嗌咗杯富士山🗻🗻同潘朵拉的盒子味道一般但打咭一流雖然是小酒店但欣賞啲Staff又幾attentive注意到我敲不破糖衣主動問我要不要換過碟睇好佢勢必成為本年度嘅網紅店好趁佢尚未火速走紅之前趕快相約閨蜜去拍妄美照🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈營業時間:1200 – 2230注意: 用餐時間限時一個半鐘每人最低消費$100地址:漫花燈火 OMG大角咀晏架街48號香港西九龍絲麗酒店1樓/
初頭起IG見到仲以為國外

注意: 用餐時間限時一個半鐘
每人最低消費$100
地址:漫花燈火 OMG
大角咀晏架街48號香港西九龍絲麗酒店1樓/

六十四回跟女朋友很久沒見了,於是相約在萬花筒世界拍拖。在用膳時間的90分鐘內,除了我,沒有任何男士進食,或許這個美美噠的環境是一個適合閨蜜聚會的地方。餐牌方面由於是新開張的關係,感覺很新束束。不過有一點 泡沬咖啡 的英文是 「 cafe latte」?莫非我對咖啡的知識不足夠🙈餐具方面又是另一美美噠,配合餐廳的主題,每個碟也是不一樣。又是消費「相機」的時間。食物方面點了1)帶子配黑松露意粉;2)焦糖泡沫咖啡;3)潘多拉的盒子。等了女朋友很久,先來了帶子配黑松露意粉。整個意粉煮得出色,黑松露醬沾滿整碟意粉,令每條意粉放進口內也充滿黑松露味。之後來了潘多拉的盒子,這個絕對是一個吸睛的甜品,甫出場,手機的相機功能便擦擦聲。一件酷似cova的lemonade fruit tart,食用方法可以先用木棍敲爛雨傘,其實是糖果(頗有很甜和黏牙的感覺),fruit tart感覺一般般,濃濃的無花果醬但很酸,而且tart味不夠脆,但整體來說用於拍照非常好!環境美美噠,仿如置身在萬花筒的世界,令人忘憂。
六十四回

餐牌方面

餐具方面

食物方面

帶子配黑松露意粉

潘多拉的盒子

焦糖泡沫咖啡

環境美美噠,仿如置身在萬花筒的世界,令人忘憂。
2019-10-12
帶子配黑松露意粉
潘多拉的盒子
焦糖泡沫咖啡
2019-10-12 79 瀏覽
還記得童年時玩過萬花筒嗎這家食店超多打卡位同美女們一齊午餐打個卡狂影相從奧運站走路差不多7分鐘就來到漫家燈火OMG一出電梯就是萬花筒花花世界進入餐廳就是彩虹色的天花佈置配合特色長身佈置每一個角落都可以不停拍照有美麗的環境當然食物也很吸引點了幾款前菜兩款煮食每人1杯飲品已經超飽超豐富椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製鹹蛋黃醬你以為是很普通嗎?本以為想飽肚一點所以叫一些包類食物誰不知真的很好吃法包香脆配上西蘭花薯仔沙律比一般吃到的雞蛋蟹子沙律更好吃因為鹹蛋黃豐富了沙律味道法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌鵪鶉比雞嫩滑很多其他食店不容易吃到通常只會在法式餐廳出現鵪鶉兩邊煎到金黃色帶點香草味道是這裏必要小吃主食叫了蟹肉意大利粉因為我超喜歡蟹肉配上大量金箔蟹膏加蟹肉真係絕配還有點橄欖香是超值之選因為朋友不吃羊所以選擇了慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍2小時內用60度慢煮而成通常吃到的厚豬扒都很乾但這塊又厚又多汁豬是用橄欖做飼料唔通因為咁特別幼嫩?由於天氣太熱想喝一些有氣飲品叫了杯 荔枝樹上的彩虹彩繽紛的爆珠碰上荔枝梳打每一口都有爆炸感覺朋友很喜歡富士山所以叫了富士山的雲端70%的雲呢拿牛奶先用飲管掏空中間再倒入藍色的
還記得童年時玩過萬花筒嗎

有美麗的環境當然食物也很吸引
點了幾款前菜兩款煮食每人1杯飲品
已經超飽超豐富

椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製鹹蛋黃醬

你以為是很普通嗎?
本以為想飽肚一點所以叫一些包類食物

2小時內用60度慢煮而成
通常吃到的厚豬扒都很乾
但這塊又厚又多汁

豬是用橄欖做飼料
唔通因為咁特別幼嫩?

由於天氣太熱

再倒入藍色的橙味牛奶

富士山立即呈現

最後叫了一個OMG理想點砌甜品做結尾
全部是童年的玩味

一球雪糕、灑上了彩虹糖的雪糕筒、馬卡龍、蛋白糖、百力枝
你想點砌就點砌

在這裏差不多逗留了3小時
侍應很友善
主動問要不要幫忙拍照
好窩心呢
2019-10-11 64 瀏覽
萬花筒給人一個意外驚喜的小玩意,給你一個繽紛燦爛的夢幻世界一樣,你會看到不同角度有不同的色彩在其中。一個已消失多時的小玩意,發現大角咀,可以再次找到。繽紛萬花筒之地漫花燈火 OMG,從電梯而出,就已經走進萬花筒之夢幻感,坐在如此色彩繽紛的漫花燈火 OMG,所享受的美食,也同樣給一夢幻般的驚喜,如過了一個萬花筒之夜。******************************漫花燈火 OMG位於大角咀一間酒店之內的餐廳,從酒店電梯而出,便已看見如此色彩繽紛燦爛的地方了。走在萬花筒之內,有點迷失了方向一樣,在不同角度的鏡子影射之下,很有夢幻感,就只有往前走,才來到接待位置。 走進餐廳之內,雖然餐廳地方不大,以長方形空間為主,座位以2人或4人為主,隨心意選上座位安座,抬頭一望,又是一個花花世界之地。餐牌,當中包括前菜小吃、沙律、意大利飯或意粉、主菜、甜品和飲品。牛油果煙三文魚他他配黑魚籽 HKD168,煙三文魚切粒,加入芒果粒之內製成他他,然後再加入牛油果蓉,最後放上黑魚籽粒及藜麥,便成了這道健康菜式。牛油果成蓉配上芒果粒三文魚粒,味道清新又有芒果清甜味。整個他他都幾大件,還加入藜麥之後,口

牛油果成蓉配上芒果粒三文魚粒,味道清新又有芒果清甜味。整個他他都幾大件,還加入藜麥之後,口感又多了一粒粒的口感,作為小吃也是不錯的選擇。

慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍 HKD308,杜洛克豬鞍脂肪相對比其他豬為少,是世界四大著名豬種之一。

用上慢煮的比利時杜洛克豬鞍,肉質還是嫩粉色澤,慢煮可以保留肉汁而不乾,直接加上黑椒粒和鹽煮成的豬鞍肉味香濃無比。配上蜜糖汁,又有著清甜的蜜糖味道,又有另一番味道。

配菜用上蜜糖烤甘旬,甘旬清甜又香蜜糖味,茄子用上燒汁而燒到非常之入味,沒想到配菜也很有心思,用上不同醬汁調味而成,確實出色無比。

拖肥屋潤花焦蕉展 HKD88,甜品用上一個很特別旳名字,又是另一心思之安排。從名字上也可以得知,這道甜品,就是拖肥芝士餅,配上焦糖香蕉拌碟。

平常所吃的拖肥甜品,吃上口味道相對都很甜,但這拖肥芝士餅,甜度適中。芝士餅口感有點像雪凍成冰的雪糕口感一樣,然後口中慢慢著吃出拖肥的清香味道,和平常所吃的芝士餅口感完全不一樣。

香蕉加上焦糖作為裝飾,香蕉蕉味香濃,又有少少薄脆的焦糖,有點像吃糖果一樣,一客甜品還有2件,確實超值,有著萬分之驚喜。

士多啤梨三重奏 HKD88,最特別之處,就是把奶、士多啤梨和忌廉分開攞放,送上客人面前,便教客人製成這杯三重奏飲品。

先把士多啤梨放入忌廉中間,再用飲管把士多啤梨放在杯底,忌廉中間便成了一個空洞似的。然後把士多啤梨奶倒入空洞之中。

最後再加上糖粒作為裝飾,便成了眼前所見的士多啤梨三重奏。喝上一口士多啤梨三重奏,口感不會很凍涼,但有著清香士多啤梨味道之外,整杯士多啤梨三重奏又不會很甜,確實是一杯飲得又睇得的飲品,可以讓食客多一份樂趣。

• 士多啤梨三重奏
  • 拖肥屋潤花焦蕉展
  • 慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍
  • 牛油果煙三文魚他他配黑魚籽
2019-10-11 60 瀏覽
雖則現時的香港風雨飄搖,動蕩不休,一年一度的生日飯仍是要慶祝一下。今年的舊曆生日,吃的是中菜,新曆生日呢,就改為吃西餐,地點選在這間環境美麗,色彩繽紛,令人目迷五色的西餐廳中。其實,這餐廳所在的酒店,外觀並不起眼,地下接待處也是一樣,但這位於一樓的西餐廳,卻絕對能令人眼前一亮,另眼相看。這美麗的西餐廳,從外到內,由天花到地板,從餐具到桌椅,幾近無一不美,色彩明亮豔麗,悅目非常,絕對是一個打卡呃 Like,情侶談心和慶祝生日的好地方。先來兩杯特飲。我的「熱情果芒果橙沙冰」($72)集合三種我喜歡的水果味道於一身,大大一杯的,透心的涼,適度的酸,解渴能力不俗。不過更好味的,是另一半點的「荔枝芒果乳酪沙冰」($68)。雖然這沙冰我只是淺嚐了少許,但芒果與荔枝的組合,所擦出來的火花,效果似乎比熱情果、芒果與橙三者合而為一更佳,味道酸甜平衡得更好,加上還含有乳酪的成分,我就覺得更為好喝了。一向喜歡吃菇,一次過可以吃到芝士焗蟹肉大啡菇和芝士焗肉醬大啡菇的「OMG 啡菇大二重奏」($108)就最適合我了。兩款釀入了不同材料的菇菌,各有特色,我就喜歡較為特別的前者多些。「法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌」(
一向喜歡吃菇,一次過可以吃到芝士焗蟹肉大啡菇芝士焗肉醬大啡菇的「OMG 啡菇大二重奏」($108)就最適合我了。兩款釀入了不同材料的菇菌,各有特色,我就喜歡較為特別的前者多些。
法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌」($168)份量不多,幸好六隻小小的鵪鶉腿調味適中,肉質嫩滑而夠味,配角的炒野菌帶著微微的辣,都幾刺激開胃。
慢煮糓飼180日安格斯牛肩胛」($328)價錢不便宜,賣相也不算很好,不過肉質著實不錯,嫩滑不嚡,而且富有肉味,慢煮的牛肩胛肉生熟度亦見適中,廚師拿捏的工夫頗佳。
賣相精緻,美侖美奐的甜品在森林和原野」($138)令人不禁想起同名的歌曲那優美動人的旋律。事實上,這甜品又真是十分漂亮悅目的,綠油油的草地是鬆軟的綠茶雪芳蛋糕,蛋糕上點綴著藍莓、食用花和裝扮成童話故事中蘑菇形狀的糖粒。在草地一角,就有一座好像小山模樣的軟滑咖啡味慕絲蛋糕,味道甜美可口,讓這甜品成為一道既有外在美,又有內在美的特色之作。
雖然今日的香港風雨飄搖,動蕩不休,但能夠有美相伴,陪伴我在這環境美麗舒適的餐廳中一起分享美味的食物和渡過生日的晚上,我已經很幸福了。
  • 在森林和原野
  • 慢煮糓飼180日安格斯牛肩胛
2019-10-11 116 瀏覽
能在一個旣夢幻又漂亮的環境裏享用美食,好像有些不切實際;因為若要付合以上要求,價錢一定會幾貴。但原來真有地方可以給客人回到童話世界。今次去大角咀麗絲酒店探一位國內親戚,順道在一樓餐廳食晚飯。當步出lift口就眼前一亮,仿佛置身於萬花世界。 周圍鑲滿玻璃,以很多不規則的幾何圖形在光猛燈光互相照射下;色彩繽紛。內裏所有坐位皆粉紅色,白色雲石餐檯配上七彩艷麗的歐陸餐碟,好靚好搶👀。天花掛上了五顏六色的薰衣草,好像一道彩虹。而牆身均以玻璃瓶和圓筒做特色擺設,務求令客人有璀璨熱鬧感覺和打卡一流的餐廳。我們坐下隨卽點了數個菜式和飲品。當服務員捧上每一道菜時,其擺設皆能給我們驚訝!而食物質素亦很不錯。👍大頭蝦占米多以整隻蝦上碟,雖然蝦頭很大,但勝在多膏和厚肉。醬汁以原身蝦膏烹製,混入埋大大件蝦肉;惹味之極。食時配上圓形多士,另有一番風味。椰菜西蘭花薯仔沙律將椰菜花西蘭花打碎後混入薯蓉,加上中國咸蛋製成沙律醬;味道非常特別和惹味。配以法式麵包一齊食,香脆可口。安格斯牛肩胛廚師先把牛肩胛內的筋剔除,再以時興慢煮方式處理;切開時肉質呈粉紅色,非常淋滑多汁。大頭蝦意大利粉大頭蝦肉質鲜甜爽口,意大利粉軟硬適中

大頭蝦占米多
椰菜西蘭花薯仔沙律
安格斯牛肩胛
大頭蝦意大利粉
大頭蝦肉質鲜甜爽口,意大利粉軟硬適中;以微辣配料泡製,提升胃口刺激味蕾。
阿菠蘿13
甜品是職員推介的果然冇得彈。一個外太空景像展現在眼前。趣緻的太空人公仔隨伴著半個菠蘿在太空漂浮,創意非常;大家不停地打卡讚不啜口。最重要是菠蘿乳酪清新香滑,不太甜。
熱情果芒果橙沙冰
熱情果汁、芒果蓉和橙加上冰粒調製,飲落酸酸很開胃。
荔枝芒果乳酪沙冰
荔枝味香濃,芒果肉大粒,混入乳酪香甜幼滑。買相和顏色配搭得很靚。
熱情果芒果橙沙冰和荔枝芒果乳酪沙冰
椰菜西蘭花薯仔沙律
大頭蝦占米多
安格斯牛肩胛
大頭蝦意大利粉
2019-09-21
2019-10-07 135 瀏覽
大角咀呢個地方,鄰近旺角,但係地方比較遠,自成一角,最近聽朋友講有間新開嘅萬花筒主題餐廳,影相仲好靚添。一入到去真係好有紙醉金迷嘅感覺,環境好色彩繽紛,好似置身係一個萬花筒當中,真係勾起大家嘅少女心瘋狂影相打卡。連餐具都別出心裁,配合餐廳顏色繽紛嘅主題。芝士黑松露薯條一上枱冇諗過份量咁足,個面舖滿大量黑松露同芝士,聞起上嚟已經香噴噴。芝士仲可以拉絲添。法式大頭蝦占米多大蝦切粒配以磨菇汁炒香,蝦肉爽口彈牙,而且有濃郁嘅蝦膏香味,配埋烘到脆卜卜既麵包食,索晒啲醬汁。黑松露麵包蟹意大利飯本身餐牌上係配黑魚籽既,不過去當日因為黑魚籽未有貨所以轉左黑松露,好彩一樣咁好食。意大利飯煮得啱啱好,啖啖食到蟹肉嘅鮮甜味。

連餐具都別出心裁,配合餐廳顏色繽紛嘅主題。

芝士黑松露薯條

法式大頭蝦占米多

黑松露麵包蟹意大利飯

2019-10-06 2934 瀏覽
相信每位童年時都有玩過萬花筒, 原理是由不同切割的鏡面組成, 當轉動時會看到內裡反映出很多不同的影像細個的時候, 一枝萬花筒可以望好耐!最近, 真實的萬花筒已登陸大角咀啦!!在漫花燈火 OMG凡入口, 就有不同切割的鏡面, 就像真人走進萬花筒的世界中環境超靚, 色彩繽紛, 相信任何年齡層的女士都會喜歡周圍環境用上不同元素來設計, 望住不同顏色的感觀, 食嘢都食得開心啲就連每檯上所用的餐具也別有心思碟的顏色及案圖每隻都不同先來2份餐前小吃: 椰菜花西蘭花薯仔沙律沒想過做出來是這樣, 因為沙律通常都是一大碟, 全部都是蔬菜墊底但這個是以脆法包墊底, 每人一件, 方便食又唔會食到很dirty仲要每件都整得很精美, 面頭加上少少紅色, 細味品嚐是有很微的辛辣味但中和了蔬菜茸後, 都變成少許調味, 不辣了~ 鵪鶉脾配炒野菌印象中我只吃過鵪鶉蛋, 但鵪鶉脾.....我最初以為是很細隻原來都有啲肉地喎, 當然是比雞脾細小, 但可能同春雞脾是差不多的估不到肉質鮮嫩飲品方面, 落ORDER前在openrice望過, 覺得呢杯好靚 富士山的雲端原來這裡的飲品及甜品都可親手DIY, 侍應端上分別藍色及白色的
最近, 真實的萬花筒已登陸大角咀啦!!
環境超靚, 色彩繽紛, 相信任何年齡層的女士都會喜歡
就連每檯上所用的餐具也別有心思

碟的顏色及案圖每隻都不同
先來2份餐前小吃:

椰菜花西蘭花薯仔沙律
但中和了蔬菜茸後, 都變成少許調味, 不辣了~

估不到肉質鮮嫩

富士山的雲端
原來這裡的飲品及甜品都可親手DIY, 侍應端上分別藍色及白色的飲品, 也會指導如何令它瞬間變成富士山的雲端
富士山的雲端
顏色兩層都鮮明, 最初還擔心會混濁埋一起
在雲端加上幾片櫻花形的糖片, 超精美
其實呢個係有點橙味的鮮奶, 不太甜也不膩
而我自己那杯都可DIY的
士多啤梨三重奏
士多啤梨味濃, 就似士多啤梨鮮奶泡沫, 很好飲
士多啤梨三重奏
雖然外觀稍比富士山雲端遜色, 但味道我會較喜歡這個, 因為果味較出眾
席上朋友突然想說想吃
 黑松露薯條
想不到來到是很大份, 而黑松露及芝士都很多, 料很足
黑松露薯條
熱辣辣的薯條, 芝士還可以拉絲, 正!
黑松露薯條
由於第一次來到, 通常都會問問有甚麼Signature/推介菜式
他們推介了好幾款, 最後我們決定選下
橄欖豬鞍
豬鞍是吃橄欖, 而且是慢煮, 所以出來肉質會很嫩滑, 食落的質感唔太似豬
無渣又嫩滑, 就算唔蘸醬汁都夠味, 不是用調味醃出來的夠味, 而是原汁原味的味道
 最後來份主食:
蟹肉意大利粉
嘩....面頭有大量金箔, 變得非一般的意粉
看似沒甚麼睇頭, 但蟹肉都豐富
蟹肉下的意粉也不馬夫, 用上小露筍和洋蔥等一同炒過, 所以都好夠味
蟹肉意大利粉
題外話/補充資料: 餐廳的設計裝潢別有心思, 啱哂與閨蜜好姊妹黎食飯傾計打卡的好地方
2019-09-26
2019-10-06 1526 瀏覽
聽到餐廳名叫漫花燈火,被佢吸引咗,原來是以萬花筒做主題裝飾的西餐廳。今晚特地約朋友來聚一聚,看看這個萬花筒的世界。一出電梯,就見到這個萬花筒設計的門面。朋友即時少女心大發要影相打卡。裏面設計都很有心思,天花有垂下來的七彩花瓣,牆身也非常colorful, 絕對是一個彩色萬花筒世界,見到都開心。點餐後很快便上菜。黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉$188。蟹肉份量超多,有金箔飾面,非常香蟹膏味, 最初覺得有啲貴,但蟹膏用料足你,又唔錯。 食落有超香濃嘅蟹膏味,有黑橄欖醬,增加一點香氣,原來橄欖配蟹膏蟹肉,都幾夾。意粉軟硬度適中,食完覺得價錢都算值得的。西班牙辣肉腸白酒忌廉煮藍青口$128最初以為藍青口應該唔會太多,但估唔到份量又ok喎,兩個人每人都有六隻食,份量足夠。 有白酒味煮出嚟特別香, 可以消除忌廉的油膩感,但增加清甜味道。食到咁上下又抖一抖,欣賞下呢度嘅環境,真係漫天都是夢幻感覺。慢煮比利時豬鞍$308唔好以為豬鞍好細份,其實係厚切的,而且用慢煮的方法,令食物的養份保持最佳狀態,又煮得不會太鞋口的話,係有點難度。但今次食落又覺得口感和熟度剛好,其實豬肉用控制熟度比牛肉更難,但今次食豬肉,爽

點餐後很快便上菜。
黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉$188。

西班牙辣肉腸白酒忌廉煮藍青口$128

慢煮比利時豬鞍$308

唔好以為豬鞍好細份,其實係厚切的,而且用慢煮的方法,令食物的養份保持最佳狀態,又煮得不會太鞋口的話,係有點難度。但今次食落又覺得口感和熟度剛好,其實豬肉用控制熟度比牛肉更難,但今次食豬肉,爽口又有肉汁,沒有太多調味料,灑上香草、燒汁,味道真的簡單而美味,價錢稍貴一點,其實是花在廚師功夫上。

切開見到熟度剛好,因為豬肉不會吃生的,慢煮的方法雖然全熟,但豬肉質感仍然爽口。

點燒汁食,味覺微咸,增加一點香口惹味。

總結價錢雖然貴一點,不過食物質素很好,而且感受到廚師的用心製作,加上環境靚,食完會滿足而開心地走。
2019-10-02
2019-10-06 804 瀏覽
近期睇飲食雜誌見到大角咀的漫花燈火裝修好吸引, 餐廳門口的五光十色的鏡片隧道很有現代藝術氣質, 我記得上海某大博物館都有這個玩意,像置身於兒時的萬花筒內, 絕對係吸睛打卡呃LIKE食店, 咁特別不得不來訪一次吧。令人置身萬花筒的視角效果果然讓人心花怒放的一間餐廳, 最適合喺呢個漫漫長嘅3.5個月抑鬱道路上讓自己開心放鬆過一晚。睇住餐牌, 雙眼左看右看, 看看人家的餐枱叫了什麼東西吃, 再看看色相才決定叫什麼。OMG朱古力沙冰 ($72)今晚餐廳氣氛咁浪漫, 乜都唔好理, 飲杯濃朱沙冰sweet 吓先, 減肥? 食埋今次先!朱古力味非常濃郁, 沙冰內還有粒粒香濃朱古力碎,朱味真系超濃超正! 牛油果煙三交魚他他 ($168)美學的藝術結晶品, 將食材本身嘅色素擺設得美輪美奐。 他他食材有高貴的銀相片、黑魚子、煙三文魚、牛油果醬、木瓜粒及洋蔥粒, 底部是黎麥,再以苜蓿裝飾,黑魚子鹹香 , 三文魚軟滑有煙燻香氣, 木瓜香甜, 牛油果香滑清新, 洋蔥粒辛香, 各種食材都有獨立的口感及味道, 所以口感及味道都非常豐富的他他。橄欖猪鞍 ($308)慢煮的西班牙黑毛豬鞍以照燒茄子、煎翠玉瓜及蜜糖慢煮红

令人置身萬花筒的視角效果

OMG朱古力沙冰 ($72)
OMG朱古力沙冰 ($72)

牛油果煙三交魚他他 ($168)
美學的藝術結晶品, 將食材本身嘅色素擺設得美輪美奐。

橄欖猪鞍 ($308)
慢煮的西班牙黑毛豬鞍以照燒茄子、煎翠玉瓜及蜜糖慢煮红蘿白相伴出場。
橄欖猪鞍 ($308)

厚豬鞍要保持肉滑及肉汁, 慢煮是最好的方法, 切開豬鞍肉色還帶點粉紅色, 肉汁也非常豐富, 肉味濃郁, 豬鞍不經調味, 絕對係原汁原味‚好食。

啲配菜都好出色, 蜜糖慢煮红蘿白清甜嫩口, 照燒茄子則稔香軟綿。平時無論食什麼扒都系醬汁免拈的我, 佢哋個汁絕對係小數,伴汁有淡淡的酒香,應該落左少少白蘭地喺燒汁度, 燒汁偏淡香型, 沒有濃濃的鹹味及黑椒味, 用嚟提升味道 very good。

佢隻碟真係超靚, 真係忍唔住一影再影。

拖肥屋潤花焦焦展 ($88)
拖肥屋潤花焦焦展 ($88)

切開拖肥芝士餅看似硬實,入口遇上體溫變得雪糕般幼滑,拖肥嗜啫喱撒上花瓣‚ 又靚又香‚拖肥比我感係好甜, 幸好呢件拖肥芝士餅甜度調較得好好, 拖肥香而不甜膩, 食時更有少少蜜味

呢度除咗環境靚, 佢哋嘅食品創作也肯花心思 ,食味都非常著重食材原始味道, 調味方便採取清新而輕巧, 提香而不搶原食材既原味道, 個人很喜歡。
2019-10-03 674 瀏覽
大角咀西九龍絲麗酒店,裡的西餐廳新開張不久,網上介紹是打卡勝地,今日和朋友來吃晚餐參觀一下。在酒店一出電梯,就見到餐廳的門面,走廊佈置得完全是個萬花筒。見到咁靚嘅萬花筒裝飾,即時少女心大發,要打卡。餐牌食物選擇不算很多,但款式足夠滿各種口味。先來頭盤,西班牙辣肉腸白酒忌廉煮藍青口$128。喜歡吃藍青口,夠新鮮的話,肉質是非常軟滑的。 白酒忌廉煮成的汁非常香,有很濃的酒味, 酒有揮發性,令青口的鮮甜味揮發得更好, 吃下沒有油膩感覺,味道不錯。慢煮比利時洛克橄欖豬鞍$308。最初都擔心, 慢煮的方法煮豬鞍,可能肉質會比較嚡口,但又心思思,想試下慢煮豬肉。食落又幾好口感,以豬肉來說,煮得全熟的話,肉質是頗算爽口的。 豬鞍大大件厚身,食落啖啖肉很,過足口癮。豬肉味好香又新鮮,朋友是食肉獸,食完大讚, 點埋燒汁食,增添一點鹹味和香氣。黃金蟹肉配黑橄欖醬意大利粉$188。蟹肉超香濃,份量也不少,有金箔飾面,感覺很貴氣。本身有蟹肉香之餘,還有黑橄欖醬的香氣,可以消除油膩, 非常喜歡這碟意粉的味道,香味濃郁得來,鹹淡適中。裏面還有很多雜菌、洋葱和蘆筍,增加爽口感覺和清新味道,賣相和口感都絕配。二人埋單

見到咁靚嘅萬花筒裝飾,即時少女心大發,要打卡。

餐牌食物選擇不算很多,但款式足夠滿各種口味。

先來頭盤,西班牙辣肉腸白酒忌廉煮藍青口$128。

慢煮比利時洛克橄欖豬鞍$308。

黃金蟹肉配黑橄欖醬意大利粉$188。

二人埋單加一,共$686, 價錢中上,味道和賣相都是非常好的。如果是朋友聚會,慶祝紀念日的話,這裏的環境氣氛都很適合。
2019-10-02
2019-10-02 192 瀏覽
聽説呢間餐廳以萬花筒為主題,我被七彩繽紛嘅裝修吸引咗黎試。説穿了,我並沒有對佢地嘅食物質素抱太大期望,大部分呢啲餐廳都係好睇唔好食。不過,我食完呢餐就對佢另眼相看。我地叫咗個漫煮安格斯牛肩胛、辣肉腸白酒忌廉煮藍青口同拖肥屋潤花焦蕉展。先上嘅係青口,平時嘅白酒忌廉已經好香好好味。今次加埋辣肉腸,丁丁嘅辣味令本來平平無奇嘅白汁,刺激起味蕾。仲要連同肥尾嘅青口,索晒啲汁,先做到呢個效果!上牛肩胛時,本來覺得佢份量少少,但其實因肉汁豐富,食幾片已經好飽。因為用慢煮嘅方法做,可以保留肉汁之餘,肉質仲係嫩滑。最後係拖肥屋潤花焦蕉展,名字好得意,內有玄機,就係焦糖香蕉拖肥蛋糕。係甜咗少少嘅,不過呢個係拖肥應有嘅甜度,所以我覺得ok。然後蛋糕係雪凍過,所以有啲似食雪糕,仲似一絲絲一層層。唔太識形容,佢似凍餅,但又無凍餅咁實。我覺得好好味。好喜歡呢度彩色世界,食物又好食,侍應又友善。

好喜歡呢度彩色世界,食物又好食,侍應又友善。

2019-09-21
2019-10-01 184 瀏覽
得知大角咀開咗間可以打卡影相嘅地方,今日難得今日放假,一於同男朋友過嚟影相食飯❤️由於我由旺角行過來大角咀,所以路程都比較遠,呢間餐廳位於酒店一樓, 搭lift上到嚟一開門已經見到餐廳嘅設計,全部都係鏡,彷彿就入咗一個萬花筒一樣!餐廳入面,天花板放滿彩色吊花,沙發以少女心最愛既粉紅色做主調,超中意😍😍😍同男朋友一向食得唔多,最後叫咗一個小食以及一個主菜,同兩杯飲品先來我最期待既‘富士山的雲端’,淺藍色嘅牛奶賣相好特別,而白色即係奶泡,需要自行將牛奶到喺杯中,呈現好像富士山🗻既飲品味道方面,雲呢拿牛奶味道甜甜的,你甜度恰到好處,整體不錯!影相打卡一流❤️關你賓治 (雜果賓治),味道同一般既賓治冇大分別,飲品入面有生果粒粒,多左d口感辣肉腸白酒煮忌廉藍青口小食方面點了藍青口,用白酒&忌廉煮成藍青口,藍青口多了一種酒香味,藍青口帶點咸鮮味,而且份量而言都幾多,唔錯唔錯!醬燒大蝦香蒜辣椒炒意大利粉呢個意粉賣相吸引!好大隻的大蝦,以醬燒方式煮成,大蝦燒得香口,肉質彈牙,相當有驚喜!意粉煮得很彈牙,因為炒意粉關係所以冇咩醬汁,但味道都比意粉鎖住了,食落帶點微辣,味道的確幾好整體方野食的確不錯,而且某幾

味道方面,雲呢拿牛奶味道甜甜的,你甜度恰到好處,整體不錯!
影相打卡一流❤️

辣肉腸白酒煮忌廉藍青口

醬燒大蝦香蒜辣椒炒意大利粉

整體方野食的確不錯,而且某幾款飲品亦很適合打卡!
2019-09-29