2019-10-06
近期睇飲食雜誌見到大角咀的漫花燈火裝修好吸引, 餐廳門口的五光十色的鏡片隧道很有現代藝術氣質, 我記得上海某大博物館都有這個玩意,像置身於兒時的萬花筒內, 絕對係吸睛打卡呃LIKE食店, 咁特別不得不來訪一次吧。令人置身萬花筒的視角效果果然讓人心花怒放的一間餐廳, 最適合喺呢個漫漫長嘅3.5個月抑鬱道路上讓自己開心放鬆過一晚。睇住餐牌, 雙眼左看右看, 看看人家的餐枱叫了什麼東西吃, 再看看色相才決定叫什麼。OMG朱古力沙冰 ($72)今晚餐廳氣氛咁浪漫, 乜都唔好理, 飲杯濃朱沙冰sweet 吓先, 減肥? 食埋今次先!朱古力味非常濃郁, 沙冰內還有粒粒香濃朱古力碎,朱味真系超濃超正! 牛油果煙三交魚他他 ($168)美學的藝術結晶品, 將食材本身嘅色素擺設得美輪美奐。 他他食材有高貴的銀相片、黑魚子、煙三文魚、牛油果醬、木瓜粒及洋蔥粒, 底部是黎麥,再以苜蓿裝飾,黑魚子鹹香 , 三文魚軟滑有煙燻香氣, 木瓜香甜, 牛油果香滑清新, 洋蔥粒辛香, 各種食材都有獨立的口感及味道, 所以口感及味道都非常豐富的他他。橄欖猪鞍 ($308)慢煮的西班牙黑毛豬鞍以照燒茄子、煎翠玉瓜及蜜糖慢煮红
令人置身萬花筒的視角效果
OMG朱古力沙冰 ($72)
牛油果煙三交魚他他 ($168)
美學的藝術結晶品, 將食材本身嘅色素擺設得美輪美奐。
橄欖猪鞍 ($308)
慢煮的西班牙黑毛豬鞍以照燒茄子、煎翠玉瓜及蜜糖慢煮红蘿白相伴出場。
厚豬鞍要保持肉滑及肉汁, 慢煮是最好的方法, 切開豬鞍肉色還帶點粉紅色, 肉汁也非常豐富, 肉味濃郁, 豬鞍不經調味, 絕對係原汁原味‚好食。
啲配菜都好出色, 蜜糖慢煮红蘿白清甜嫩口, 照燒茄子則稔香軟綿。平時無論食什麼扒都系醬汁免拈的我, 佢哋個汁絕對係小數,伴汁有淡淡的酒香,應該落左少少白蘭地喺燒汁度, 燒汁偏淡香型, 沒有濃濃的鹹味及黑椒味, 用嚟提升味道 very good。
佢隻碟真係超靚, 真係忍唔住一影再影。
拖肥屋潤花焦焦展 ($88)
切開拖肥芝士餅看似硬實,入口遇上體溫變得雪糕般幼滑,拖肥嗜啫喱撒上花瓣‚ 又靚又香‚拖肥比我感係好甜, 幸好呢件拖肥芝士餅甜度調較得好好, 拖肥香而不甜膩, 食時更有少少蜜味
呢度除咗環境靚, 佢哋嘅食品創作也肯花心思 ,食味都非常著重食材原始味道, 調味方便採取清新而輕巧, 提香而不搶原食材既原味道, 個人很喜歡。