最近,聽好友講,位於大角咀晏架街香港西九龍絲麗酒店1樓的餐廳 <漫花燈火 OMG> 已結業! <漫花燈火 OMG> 是一間令人可以盡情打卡的萬花筒主題餐廳! 所以,在 3 月頭,我就一於約好友來這裡, COVID-19 新型冠狀病毒肺炎疫情之下,慶祝找到新工!恰巧!當時 3 月,西九龍絲麗酒店外牆裝修,趁尚未天黑,我便先找找,看到 Google map,我應該在附近,卻是找不到外牆粉紅色的酒店,於是問一問大角咀街坊,原來我已經到了對面,是酒店外牆裝修,圍上綠色網!當晚,跟好友火鍋晚餐後,我帶他走到餐廳所在地!其實!晚上走到這條屬於工廠區的晏架街,已經水靜河飛! 單是看到酒店外面,已經令人卻步! 圍板的入口,好似給人賣豬仔的感覺呢! 只見到有張椅子,保安員剛剛行開了,搭 lift 上一層,部 lift 又滿佈木板,猶如走入一個裝修中地盤!當我們踏進餐廳,絕對別有洞天!  除了地板鋪滿迷你彩色磚仔之外,天花板、四周圍也充滿三角形的鏡子、地下好似七巧遇板的圖案,拼砌而成,令人勾起童年回憶!自己猶如走進一個巨型萬花筒中,視覺效果特別又驚喜! 粉紅色的餐椅給人更夢

單是看到酒店外面,已經令人卻步!
 圍板的入口,好似給人賣豬仔的感覺呢!

當我們踏進餐廳,絕對別有洞天!
自己猶如走進一個巨型萬花筒中,視覺效果特別又驚喜!
 粉紅色的餐椅給人更夢幻的感覺!就算當時尚未實施限聚令,空間感亦算充裕!
 桌子上備有色彩繽紛的餐具及消毒濕紙巾之外,還有餐廳自家製的萬花筒,好讓食客享受看萬花筒圖案千變萬化的樂趣!

由於我提早好幾天上 Openrice app booking,當日中午,店方已直接致電給我確認 Booking,並提醒我用餐時間 1.5小時,我亦問一問店方最低消費?!要 $150 每人!

落單前,我們再問多次店員,最低消費要幾錢?!要 $150 每人!好友聽見,他認為 COVID-19 新型冠狀病毒肺炎疫情之下,餐廳竟然要求最低消費!!!
換言之,焗住每人至少要點兩樣嘢啦!

為了保障食客及店員健康著想,每位入座的食客要先被店員量體溫,無問題才可安排入座!
非常認真!
西柚蘋果梳打 (少冰) $52
西柚本身的酸澀,混合蘋果的酸甜,味道酸甜而清新!
 亦都冰涼解渴!
西柚蘋果梳打
關你賓治 $68
其實是雜果賓治!
口味偏甜,比較我那杯,味道明顯較濃!

關你賓治
至於甜品方面,我經 Openrice app 訂座時,已註明慶祝找到新工!我還打算給好友一個驚喜!

怎料!店方完全弄錯了!
 女店員向好友說聲:生日快樂!
 並送上註明英文生日快樂的甜品!在確認電話中店員問我是否需要在甜品中加上?我已要求跟我註明的文字加上!
完全犯上低級錯誤!好友見狀眼定定!我覺得 O 嘴又一臉尷尬!
 我心想 Oh my God! (跟店名一樣 OMG!)
當我正準備找店員更碟上正字眼時,轉頭,女店員即刻走過來補鑊,話攪錯咗!
由於,不同甜品選用不同器皿或碟子盛載,因此,未必每款甜品可以加字!
落單後,隨即店員已通知原先我想點的甜品 "開啟潘朵拉的盒子" 已售罄!
另外,黑色碟子的甜品不能加字!

森林和原野 $158
芳香鬆軟的抹茶海綿蛋糕,茶味清香,甜度剛好,整體不算甜膩!
啡色圓球狀的是朱古力雪糕表面灑上朱古力,令其無咁快融化!況且,抹茶蛋糕蘸上朱古力雪糕,別有一番滋味呢!
 兩者也做到好朋友!
如果唔係免費加字的話,單以抹茶海綿蛋糕配雪糕而已,其實性價比都低!

森林和原野
阿菠蘿13 $108
這是以原半個菠蘿盛載的菠蘿雪葩,
  富有菠蘿的果香甜!清新健康!他唯一擔心的就是菠蘿會否重用?

阿菠蘿13
想再幫襯,恐怕無機會嘞!除非店子開新店!
2020-03-01
$212.5 (宵夜)
紀念日
西柚蘋果梳打
森林和原野
阿菠蘿13
見有報導指漫花燈火被中止合約 即將結業上星期先幫襯過既我 覺得非常可惜💔呢度既裝潢真係好有心思💯 每一個位都適合打卡 開業一年未夠就要拆哂d咁華麗既裝飾 未回本就結業蝕本太心悒喇😢希望食評可以快啲出 多d人喺佢結業之前支持下佢🙏🏾揀呢間餐廳原因係為左慶祝生日🎂希望可以影多d靚相☺️除左裝修華麗 餐具🍴等等都好靚啊每枱都會有一個萬花筒🤩將個萬花筒向住食物欣賞下萬花筒下既食物又得 向住朋友幫佢影相又得 真係會打卡打到手軟🤣講講食物先💁🏽‍♀️法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌🍄 ($168)鵪鶉腿肉質嫩滑👍🏽兩種菇食落無咩味 夾d辣椒絲會比較好~~OMG啡菇二重奏($108)大啡菇多汁 蟹肉同肉醬味道都Ok!芝士焗黑松露薯條🍟 ($98)本身無嗌呢個 但見附近兩枱都有嗌 賣相相當澎湃😜 加上頭兩碟小食份量比較少 所以就嗌左呢個🤣薯條酥脆 芝士同松露醬份量都幾多~~最抵食係呢碟 見到枱枱都食淨 我地三個人都食唔哂🙈黃金蟹肉🦀配黑橄欖醬意大利粉 ($188)本身麻麻地橄欖既我 叫之前有d猶豫不過好彩因為係醬 所以味道唔算重蟹肉同意粉比例幾好 不過整碟份量都係偏少🤭飲品同甜品方面 我地嗌左💁🏽‍♀️🍓士多啤梨

見有報導指漫花燈火被中止合約 即將結業

每枱都會有一個萬花筒🤩
將個萬花筒向住食物欣賞下萬花筒下既食物又得
向住朋友幫佢影相又得 真係會打卡打到手軟🤣

講講食物先💁🏽‍♀️

法國慢煮鵪鶉腿配牛油炒野菌🍄 ($168)
鵪鶉腿肉質嫩滑👍🏽
兩種菇食落無咩味 夾d辣椒絲會比較好~~

OMG啡菇二重奏($108)
大啡菇多汁 蟹肉同肉醬味道都Ok!

芝士焗黑松露薯條🍟 ($98)
薯條酥脆 芝士同松露醬份量都幾多~~
最抵食係呢碟 見到枱枱都食淨 我地三個人都食唔哂🙈

黃金蟹肉🦀配黑橄欖醬意大利粉 ($188)
本身麻麻地橄欖既我 叫之前有d猶豫
不過好彩因為係醬 所以味道唔算重
蟹肉同意粉比例幾好 不過整碟份量都係偏少🤭

飲品同甜品方面 我地嗌左💁🏽‍♀️
🍓士多啤梨三重奏 ($88)

欣賞研究呢杯飲品既心思👍🏽 有d playful!
士多啤梨奶既味道 little twins star既感覺
少女必點😛💕

開啟潘朵拉盒子✨ ($168)
朋友事前打電話去pre-order定生日字句
我地食哂所有主食之後
店員就主動上甜品 幫生日主角戴花環🌸
外型相當吸睛🤩
睇番其他食評 發現每日‘糖罩’既顏色都唔同
呢隻透明淺藍色好靚啊☺️
糖罩都有d厚度 要大力d敲先爛(但又小心大力得劑會四濺🤣) ⚠️食既話會痴牙~~
紅莓餡既酸有綿密既蛋白balance番 所以味道唔錯~~

整體黎講💁🏽‍♀️
食物既CP值不高 但環境黎講 真係💯分
店員會好詳細咁介紹食物👍🏽
雖然知道喺第二度重開有難度 但係我仍然希望呢間咁有心既小店有一日可以重開✨✨ 一定會有食客支持!
2020-03-22
2020-03-28 131 瀏覽
生日,朋友帶咗我嚟呢間店大廈仲做緊裝修,但一出lift個反差真係令人好驚喜入面完全係夢幻令你嘅少女心都出曬嚟香煎日本帶子配黑松露意粉黑松露愛好者嘅我,去到邊見到有黑松露嘅食物都一定會點,今次要試下呢間店嘅黑松露帶子意粉係咪內外兼備先😜大大粒嘅帶子有3 粒,鮮味爽口,用料新鮮~意粉每條都有濃濃黑松露味夠彈牙😆值得一讚係黑松露味激濃激重,鐘意黑松露嘅你,一定要試!潘朵拉的盒子一睇甜品嘅外表就知潘朵拉的盒子係呢間店嘅主打😄 紅莓撻外面有糖漿製造嘅玻璃蓋住, 想食要用小木槌子敲碎😜好玩又好食!雖然玻璃蓋用糖漿整,但配紅莓撻一流!紅莓撻酸酸甜甜,配糖漿係好適合😆係碟上有寫上happy birthday, 店員仲會送上花環比壽星女,如果慶祝生日真係唔錯嘅地方!荔枝樹上的彩虹荔枝樹上的彩虹就係有汽嘅荔枝汽水,配七彩珠珠,係好靚!但味道就較普通,有啲似荔枝啫喱😆反而杯latte唔錯,好濃好香咖啡,咖啡夠滑
生日,朋友帶咗我嚟呢間店
大廈仲做緊裝修,但一出lift個反差真係令人好驚喜
入面完全係夢幻令你嘅少女心都出曬嚟

香煎日本帶子配黑松露意粉

潘朵拉的盒子

荔枝樹上的彩虹

反而杯latte唔錯,好濃好香咖啡,咖啡夠滑

• 香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉
2020-03-10 1347 瀏覽
有日女友玩手機, 突然間話要去哩到打咭, 話超正!個心即刻寒一寒, 之后冷震由心裡面震出嚟.....女友係小熊維尼一級粉絲, 心諗又唔知邊到有維尼展, 又出血.....之后佢俾我睇, 原來佢D朋友去哩間叫漫花燈火嘅餐廳打咭, 佢又心思思想去....好好好!唔係去維尼展, 無問題!首先餐廳服務好細心, 係疫情爆發以嚟我第一次去餐廳要度体溫, 相信餐廳都想自己同食客幫襯得安心吧.餐廳門面設計有極強烈萬花筒感覺, 再步入餐廳, 頭頂掛滿八種顏色嘅花, 四周圍環境亦色彩繽紛.由一踏入餐廳以至坐底枱上使用嘅杯杯碟碟, 都被人一種彩到似童話感覺.帶女朋友嚟一流!喂喂喂..... 落咗單先打咭啦好嘛!點咗大啡菇二重奏, 慢煮豬鞍同黑菘露帶子意粉.沙冰係我飲品中最愛, 叫咗杯熱情果芒果橙沙冰, 荔枝芒果乳酪沙冰.好怕食粗身意粉, 眼前嚫意大利粉用上幼身款式, 但又未至於天使麵噤幼, 入口彈牙而且強烈黑菘露味, 滿意.另外帶子無切開一半偷工減料! 原粒上枱,味道鮮甜.雖然潮流興慢煮, 查實自己好少食慢煮食品, 首先豬鞍夠厚身,另外由於所落醃料唔多, 令肉味更加重, 口感極軟多汁juicy, 我中意重味,
有日女友玩手機, 突然間話要去哩到打咭, 話超正!

個心即刻寒一寒, 之后冷震由心裡面震出嚟.....

好好好!

唔係去維尼展, 無問題!

帶女朋友嚟一流!

喂喂喂..... 落咗單先打咭啦好嘛!

點咗大啡菇二重奏, 慢煮豬鞍同黑菘露帶子意粉.

另外帶子無切開一半偷工減料! 原粒上枱,味道鮮甜.

雖然潮流興慢煮, 查實自己好少食慢煮食品, 首先豬鞍夠厚身,另外由於所落醃料唔多, 令肉味更加重, 口感極軟多汁juicy, 我中意重味, 所以會點上餐廳提供嘅燒汁, 令豬鞍更惹味.

曾經試過幾次飲沙冰, 未飲哂居然會變形, 變為水係上層果汁係底分開咗, 相信其中一個原因係偷工減料溝好多水啦.

今次第一嚟到上枱嘅唔係頭盤唔係意粉, 係兩杯沙冰,兩杯沙冰由頭食到尾, 完全無變形, 我只係飲熱情果芒果橙沙冰, 飲到底味道都好濃,至於味道就好複雜, 三種味同時入口, 有時先嚟個橙色再嚟芒果味, 有時就掉翻轉! 總之就好攪鬼好複雜!

食完之后女友馬上攞住隻維尼公仔四圍打咭, 我被冷落一旁.....

唉......

最近較少外出用餐,看著照片便發現很多餐廳還未分享,這次來分享一下這間漫花燈火。因為看了朋友的照片,未去已經期待著,一進去便已經被吸引,好像去了另一個世界一般,很色彩繽紛很夢幻,真的是打卡拍照的好地方。而每桌都會有一個萬花筒,在萬花筒下,餐廳和食物都變得更美更特別。OMG啡菇二重奏 $108芝士焗蟹肉大啡菇及芝士肉醬大啡菇各一隻,真的很大隻,而且厚肉又juicy。芝士焗蟹肉大啡菇的蟹肉份量不少,芝味濃郁又不會太搶味。芝士肉醬大啡菇的番茄肉醬甜中帶微酸,和香軟芝士也很配。香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉 $168一送上來便聞到淡淡黑松露香,帶子煎得剛好,夠香又不會過熟。意粉的軟硬度適中,醬汁也能均勻地掛在意粉上,入口重忌廉香但不會太膩。開啟潘朵拉盒子(限量供應) $168真的是視覺系甜品,賣相精緻吸引,而且打破糖製的玻璃罩,感覺真的很治癒。重點是它不只有外貌,也有內涵,面層有清甜士多啤梨和藍莓,然後是輕輕燒過、香甜有彈性的棉花糖,中間是雪葩口感的桑莓果醬層,再加上薄脆的批低,真是這餐一個完美的句點。

OMG啡菇二重奏 $108

芝士焗蟹肉大啡菇的蟹肉份量不少,芝味濃郁又不會太搶味。

芝士肉醬大啡菇的番茄肉醬甜中帶微酸,和香軟芝士也很配。

香煎日本帶子配黑松露忌廉意大利粉 $168

一送上來便聞到淡淡黑松露香,帶子煎得剛好,夠香又不會過熟。

開啟潘朵拉盒子(限量供應) $168

2020-07-06 0 瀏覽
本來想遲一些才給這間唯美餐廳正評的,但竟然結業了!位置很偏遠但很值得來一次,如果還沒有結業的話。。。門口的萬花筒好漂亮啊!好像去了主題餐廳一樣餐牌也很唯美,好像樂園~擺盤的心思,裝潢的心意也在,應該好多女生都喜歡吧~這邊的牛排是先切好的,5分熟,沒有筋也很JUICY,加上GRAVY也有茄子,意外地很好吃啊!這個要搗碎上層糖片的蛋白霜批很有意思,那個批不很油膩但卻很好鬆軟好吃,不過那層糖片不能吃啊,要注意呢!

門口的萬花筒好漂亮啊!好像去了主題餐廳一樣

餐牌也很唯美,好像樂園~

擺盤的心思,裝潢的心意也在,應該好多女生都喜歡吧~

2020-04-05 21 瀏覽
早幾日結婚周年 👰🏻🤵🏻,兩公婆偷閒二人世界出去食lunch🍽,一間心儀已久嘅靚餐廳 ------ 漫花燈火典型港女打卡餐廳,由一出已經靚到嘩聲四起,萬花筒般入口,餐廳內色彩繽紛但異常配合唔會太花,無論係🌺🌸花牆,七彩櫃,圓筒連玻璃樽牆身裝飾,都睇得出設計上嘅巧思。每張檯放上一個萬花筒,既夢幻又勾起童年回憶本身對靚餐廳食物質素不抱太大期望,但呢一餐絕對超水準😱🤩😋• 富士山的雲端上檯時一杯白色一杯淺藍,仲有一堆裝飾,侍應叫我哋自己倒,富士山🏔升起咗🤩勁靚勁夢幻!藍橙雲尼拿牛奶唔會太甜,好飲!• 慢煮比利時橄欖豬鞍超厚身豬鞍🍖實在要慢煮先可以保持咁嫩滑,切開時中間仲係少少粉紅色,咬落肉汁爆晒出嚟• 黃金蟹肉黑橄欖醬意粉相當多份量嘅蟹肉淋喺意粉上🍝,食到尾仲有蟹肉喺碟底,落足本• 潘多拉的盒子限量供應嘅招牌甜品🍨,糖膠整成嘅罩蓋住鮮果撻,用附上嘅小木槌敲爛罩有gimmick。鮮果撻內餡好surprise地用上berry 雪芭一間咁靚咁好食嘅餐廳,仲要有優惠50%off,埋單唔使$500,非常滿足!正想bookmark做食堂以後紀念日唔使煩,點知今朝有朋友send單新聞嚟,業主收返間舖做到
本身對靚餐廳食物質素不抱太大期望,但呢一餐絕對超水準😱🤩😋
• 富士山的雲端
• 慢煮比利時橄欖豬鞍
• 黃金蟹肉黑橄欖醬意粉
相當多份量嘅蟹肉淋喺意粉上🍝,食到尾仲有蟹肉喺碟底,落足本
• 潘多拉的盒子
正想bookmark做食堂以後紀念日唔使煩,點知今朝有朋友send單新聞嚟,業主收返間舖做到31號😫
雖然寫完食評大家都未必食得切,不過都好希望記低呢次美好嘅回憶

2020-03-25
紀念日
  • 黃金蟹肉黑橄欖醬意粉
  • 慢煮比利時橄欖豬鞍
  • 富士山的雲端
2020-03-31 27 瀏覽
間餐廳3月底結業😔好彩之前同朋友book左,可以喺結業前黎到。酒店裝修緊,要由側邊搭lift上去。餐廳門口好靚😆好啱打卡食物都有好多款,樣樣都好似唔錯。我地叫左:羽衣金藍焦糖果仁話梅西瓜沙律($98)有個三層玻璃樽分開裝住焦糖果仁,藍莓青瓜同話梅西瓜,有塊菠蘿擺頂👇🏼。食嘅時候要將菠蘿放埋一邊,一層一層倒晒落碗沙律菜度,撈埋就食得😆過程好似自己整沙律咁👨🏼‍🍳個沙律食落好有驚喜,好食😋焦糖果仁加落羽衣金藍估唔到好match, 成個沙律好有層次,口感豐富👍🏼👍🏼啲菜都好新鮮西班牙辣肉腸白酒忌廉煮藍青口($128)西班牙辣肉腸咸咸香香好野味,白酒忌廉煮藍青口,無咩酒味,忌廉汁太thick,質感好似白膠漿😰。啲藍青口煮得啱啱好,唔會過老,但啲汁好明顯係煮完淋上去,整體味道一般。開啟潘朵拉盒子($168)起初睇相,只覺得係一個fruit tart多左個罩罩住。朋友要影相打卡,就叫黎試下😅望落都真係一個普通嘅果撻😛食落...啲士多啤梨好甜,撻皮牛油味重,撻饀食到啖啖都有莓肉,唔會好甜,幾好食。不過價錢真係貴左少少。我地仲叫左杯雜果賓治-關你賓治($68)個名好搞笑😆但味道麻麻地。啲餐具都好用心,

食物都有好多款,樣樣都好似唔錯。我地叫左:
羽衣金藍焦糖果仁話梅西瓜沙律($98)

西班牙辣肉腸白酒忌廉煮藍青口($128)

開啟潘朵拉盒子($168)

我地仲叫左杯雜果賓治-關你賓治($68)
個名好搞笑😆但味道麻麻地。
啲餐具都好用心,色彩豐富,靚👍🏼令到食野都開心啲。

每枱都有個萬花筒,可以邊等食邊玩邊影相
呢度睇得,食物都唔差,唔係得個樣,個朋友打下卡唔錯嘅。

為咗慶祝朋友生日,當然要揀一間坐得舒服,而且又靚嘅餐廳慶祝一年一度嘅生日。上網見到備受好評的漫花燈火 環境相片很美,所以特意預早book食飯,幸好有位。現在到餐廳食飯也不用太擔心,因為店員會先幫客人量體溫,確保沒有出現發燒等等任何病徵才可用餐。店員服務殷勤親切,先給我們四杯水,然後我們就商討點什麼菜式,每款菜式的名稱也特別,我們一口氣就選了四款食物。店員幫我哋落單之後,我們就各自去影相自拍打卡,我感到彷彿置身於一個萬花筒影館一樣,很夢幻。而且每一台都有一個萬花筒,仔細一看入面嘅效果非常精緻的骰,難怪也吸引小朋友來用餐呢!等了大約15分鐘左右,食物開始慢慢上菜了,主菜的橄欖豬鞍用木板盛載着,頗有份量,而且肉質很鮮嫩很林,底下還有一些配菜,當中的茄子很入味。壽星仔鍾意食意大利飯,我們就點了牛肝菌意大利飯,他也大贊意大利飯煮得恰到好處,有一點半生熟的口感,而且味道好濃郁,好快就食晒了!朋友喜歡 semifreddo AL caffe的味道,甜品在森林和原野最適合他不過!食飽飽之後壽星仔都大贊這裏環境很美很美,難怪那麼多女士們捧場!

2020-03-30 21 瀏覽
位於大角咀既呢間餐廳呢一排都比人係IG洗牌入面既裝潢好有心思食物名都好得意同特別但今個月尾就要結業,真係唔捨得…🥺.1) 羽衣甘藍焦糖果仁話梅西瓜沙律 ℍ𝕂𝔻 𝟡𝟠沙律菜同配料係分開上成個配搭好特別話梅粉同西瓜事先已經撈好左 🍉菠羅面頭有一層薄薄既焦糖 🍍個沙律食落去酸酸甜甜幾開胃 👍.2) OMG啡菇二重奏 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟘𝟠啡菇唔係好大但入面就好足料有2個呆芝士焗蟹肉大啡菇 & 芝士焗肉醬大啡菇成隻菇都充滿晒蟹肉同肉醬, 真係唔錯 🤤芝士仲做到少少拉絲既效果 🧀.3) 開啟潘朵拉盒子 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟞𝟠呢個絕對佢打卡之選, 好靚不過以甜品黎講就遜色左啲可能因為本身小編唔係咁鐘意食tart 既關係喇🤥...小pop會繼續不停食食食,所以如果想得到更多似食資訊,請like & follow~😋
位於大角咀既呢間餐廳
呢一排都比人係IG洗牌
入面既裝潢好有心思
食物名都好得意同特別
但今個月尾就要結業,真係唔捨得…🥺
羽衣甘藍焦糖果仁話梅西瓜沙律
啡菇唔係好大
但入面就好足料
有2個呆
芝士焗蟹肉大啡菇 & 芝士焗肉醬大啡菇
成隻菇都充滿晒蟹肉同肉醬, 真係唔錯 🤤
芝士仲做到少少拉絲既效果 🧀
開啟潘朵拉盒子
3) 開啟潘朵拉盒子 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟞𝟠
呢個絕對佢打卡之選, 好靚
不過以甜品黎講就遜色左啲
可能因為本身小編唔係咁鐘意食tart 既關係喇🤥
羽衣甘藍焦糖果仁話梅西瓜沙律
OMG啡菇二重奏
2020-03-27 14 瀏覽
由於朋友生日想訂間比較特別既餐廳慶祝下...搵到呢間色彩繽紛以萬花筒黎做主題既餐廳我地揀左下抽黎食cake 慶祝同飲杯咖啡 tea 下由於位於裝修緊既酒店大廈裡面..所以大門唔太明顯..同比較亂同嘈...餐廳位於1樓...餐廳門口就已經係好多玻璃萬花筒組成的...好靚好特別...再見到天花係色彩繽紛既花海..朋友都讚到個環境嘩嘩聲..開啟潘朵拉盒子甜品係raspberry 味...唔會有藥水味..唔太甜而個餅都好脆口.OMG理想點砌甜品旁有少量波板糖比你自由裝飾...外型好得意...雪糕冇乜特別..整體外型討好富士山的雲端—係一杯橙味牛奶...擺盤靚..仲可以自己倒入杯..倒出一杯富士山再自己裝飾下Cappuccino...個杯好靚配埋木碟..咖啡味濃..整體由環境到食物可以一試...
由於朋友生日想訂間比較特別既餐廳慶祝下...
搵到呢間色彩繽紛以萬花筒黎做主題既餐廳
我地揀左下抽黎食cake 慶祝同飲杯咖啡 tea 下

再見到天花係色彩繽紛既花海..朋友都讚到個環境嘩嘩聲..

開啟潘朵拉盒子

OMG理想點砌

Cappuccino...個杯好靚配埋木碟..咖啡味濃..

整體由環境到食物可以一試...
2020-03-25 19 瀏覽
聽說位於大角咀一間萬花筒世界的酒店餐廳是很多女生們去打卡的勝地,原來這裏叫 漫花燈火,今晚終於有機會和三個朋友去。酒店外牆裝修找尋餐廳有點困難,幸好見到個水牌指住個方向,再搭電梯上去一樓就到了。上到去簡直嘩然一聲,因為實在太壯觀了,全大部份牆身以鏡面為主,感覺餐廳環境很闊落,而且色彩繽紛,難怪是美美們影相打卡勝地!職員也不忘先幫我們消毒量體溫,確保在社會肺炎疫情下每個食客的安全,然後大約等了15-20分鐘就有位!見到隔離枱嘅美食都相當吸引,我們就一口氣叫了四款食物開心Share,當中包括辣肉腸忌廉藍青口、橄欖豬鞍、牛肝菌意大利飯以及大頭蝦意大利粉。先說小食辣肉腸忌廉藍青口,驟眼睇有10多隻,份量都算多,而且青口好大隻好新鮮,食落去一粒沙都冇,配埋忌廉汁簡直夠晒Creamy,辣肉腸仲可以中和味道。主菜中我尤其喜歡大頭蝦意大利粉,賣相吸引之餘,大頭蝦係有個手板咁大隻,而且蝦肉肉質新鮮爽口,意粉硬度剛剛好唔會太林,仲好入味。最後甜品-森林和原野很貼切這款甜品的賣相,廚師擺放得非常精緻,抹茶控一定很喜歡!食完咁特色嘅美食,梗係到我哋女生影相嘅時候,影完即刻upload上社交平台,朋友更即時大贊

食完咁特色嘅美食,梗係到我哋女生影相嘅時候,影完即刻upload上社交平台,朋友更即時大贊及詢問我到那裏食飯,可見餐廳環境裝修及食物非常吸引。

我們四人$1100左右埋單,每人消費都只係$280有找,有得影相、有靚景、有高質美食,感覺值回票價。
2020-03-24 23 瀏覽
呢間餐廳真係十分靚,打卡一流,連餐具都好有民族色彩~用起嚟賞心悅目☺️呢杯士多啤梨牛奶超少女🥰 不過份量唔多,叫沙冰嗰啲會大杯啲~呢個法式大蝦占米多十分香口,蝦肉份量唔少,醬汁好好味,配上多士十分match!!大家可以一試!慢煮鵪鶉腿都幾好味,但份量唔算好多,而且肉同骨好難分離,有啲難進食😂慢煮牛肩胛價錢偏貴,但份量同質素真都算對得住個價錢。牛味好重,同埋真係好嫩滑好Juicy👍🏻最後食埋在森林和原野嘅甜品,綠茶蛋糕濕軟又重茶香,都唔錯👍🏻