2018-01-06
朋友推介今晚去食漁火海鮮刺身火鍋,位於銅鑼灣鬧市區非常方便,而且好容易搵到餐廳。好彩之前都有打去餐廳訂位,上到去已經好多人等緊位,喺門口位置更有座位坐比客人等候,餐廳真係非常體貼。等座位嘅期間,睇到餐廳嘅餐牌上有好多火鍋湯底選擇,係入座之前我哋就揀好晒食乜嘢湯底同埋火鍋配料。一入到去坐低,好快啲嘢食就嚟晒啦,芫荽皮蛋豆腐湯好香,個鍋底好大,用匙羹舀起入面嘅食物果然非常足料,入面有豆腐、皮蛋同埋芫荽,份量都比較多,飲一啖湯都好清甜。醬汁配料都有九款選擇,對於喜歡吃辣椒嘅我,自己混合醬汁,將啲食物點小小辣椒,更加滋味。我最鍾意食雲吞,如果叫一碟驚食唔到其他食物,所以餐廳配有雙拼選擇,只需要加錢就可以叫雙拼食物。雲吞王拼帶子餃好有份量,驟眼睇見到帶子餃非常大隻,脹卜卜的。食落去入面果然有好大隻嘅帶子肉,皮薄饀靚,非常新鮮。除此之外,順德魚腐有八件,食落去入面嘅魚肉非常多,而且口感軟滑,魚肉非常新鮮入味,好正,必叫。重頭戲當然要叫手切PRIME牛肉,肉嘅條紋分明,食落去有質感,新鮮牛肉味香濃無比。另外,餐廳自家製嘅鹹蛋豬肉丸非常特別,外面係新鮮嘅豬肉,入面中央位置係鹹蛋黃。另外仲叫咗深海龍躉片
總括而言,食物質素高而且有水準,最重要係海鮮新鮮,食物份量都幾多,我哋兩個人食完真係非常滿足,下次一定會再光臨。