2018-10-29 182 瀏覽
第二次來元朗光顧「漁民麵館」,上次吃了花膠湯麵及撈麵各一碗,今次試下花膠海蔘湯麵及花膠翅。花膠海蔘湯麵 - 味道夠,連花膠都入味!花膠海蔘各三小件,加上一件冬菇切半,主配料是多的,但麵太少,當正餐吃,每人一碗不會夠飽,要再加其他食物。花膠碗仔翅 - 此花膠與麵的花膠不同類,麵中花膠為實色,較滑,此花膠色呈透明,無味。翅太少,九成是湯,失色。花膠與翅還是不太配。尖沙咀食街都開了一間,在101隔離鋪,有機會可以一試。

尖沙咀食街都開了一間,在101隔離鋪,有機會可以一試。
2018-10-28
  • 花膠湯麵
2018-10-23 206 瀏覽
已經幫襯漁民麵館N咁多次!每次都係叫招牌花膠蠔汁撈麵($48)及花膠湯麵($38)。今次到訪,見到有很多新產品,嘗試了漁民湯麵($40,花膠海參雙拼)。有一條海參仔,超級可愛,口感有少少爽口,配埋上蠔汁好好食!不過花膠仍然是我的至愛❤️老公一如以往,係招牌花膠蠔汁撈麵($48)。超級大隻及入味的冬菇! 仲有好多件花膠!雖然花膠比較薄身,但細細件,成件放入口都幾滿足😋粗麵亦很彈牙,而且好「掛」蠔汁,經常一流的撈麵!撈麵雖然比單拼湯麵貴$10,但冬菇同花膠的份量都比湯麵多好多!絕對是有誠意!點解已經幫襯漁民麵館N咁多次?因為每一次去水準都是一樣咁高👍🏻舖面不算很大,不過因為食品很快上而大部份食客食完都很快走即使要等位都唔會得好耐👍🏻👍🏻下次再食😋!
已經幫襯漁民麵館N咁多次!
每次都係叫招牌花膠蠔汁撈麵($48)及花膠湯麵($38)。

招牌花膠蠔汁撈麵

老公一如以往,係招牌花膠蠔汁撈麵($48)。
招牌花膠蠔汁撈麵
超級大隻及入味的冬菇! 仲有好多件花膠!
雖然花膠比較薄身,但細細件,成件放入口都幾滿足😋
粗麵亦很彈牙,而且好「掛」蠔汁,經常一流的撈麵!
絕對是有誠意!

點解已經幫襯漁民麵館N咁多次?
因為每一次去水準都是一樣咁高👍🏻

舖面不算很大,不過因為食品很快上
而大部份食客食完都很快走
即使要等位都唔會得好耐👍🏻👍🏻

下次再食😋!
2018-10-21
2 分鐘 (堂食)
  • 花膠湯麵
2018-10-05 204 瀏覽
元朗👉花膠麵+花膠翅👈呢間嘢由開張到宜家食過幾次真係好抵食😋 $48一碟花膠撈麵, 花膠都唔少起碼有3舊大2少嘅花膠, 仲有個冬菇超厚身😋正食曬成碟撈麵個口真係有少少黏,都幾膠下😂#美中不足D花膠唔夠淋$38花膠翅, 只係得兩舊花膠,花膠係好淋,但無咩特別#如果在食我建議食撈麵抵食好多
元朗👉花膠麵+花膠翅👈
起碼有3舊大2少嘅花膠, 仲有個冬菇超厚身😋正
食曬成碟撈麵個口真係有少少黏,都幾膠下😂
#美中不足D花膠唔夠淋
$38花膠翅, 只係得兩舊花膠,
花膠係好淋,但無咩特別

#如果在食我建議食撈麵抵食好多
2018-09-29 179 瀏覽
今次已經是第二次來享用,這次下午茶我便叫了花膠翅和花膠燉奶。花膠翅的味道不會過鹹,而且材料充足,一碗翅內也有三至四隻花膠在內,那些花膠並不是便宜貨,真是很大隻,真材實料的花膠。翅的材料都不會因為有花膠而減少!絕對可以說是平民價又有花膠的翅👍🏻花膠燉奶燉的時間也剛剛好,還有紅棗,紅棗可以令女士行氣活血,花膠更是女性的滋潤補品,再配上牛奶,簡直好像把美食帶到口中!牛奶都並不是平價貨色, 而真的有牛奶味香濃!大家就算是午餐的時間,也可到店舖內,滋潤一下!
牛奶都並不是平價貨色, 而真的有牛奶味香濃!
大家就算是午餐的時間,也可到店舖內,滋潤一下!
2018-09-25 134 瀏覽
R爆頭諗唔到食咩晚餐 遊下遊下到元朗發現間新奇野 呢間由花膠主打嘅麵食 冇咩選擇 都是花膠麵醫飽到個肚 坐低諗唔唔駛諗就叫左撈面同湯麵 湯面清d d冬菇幾好味 撈麵濃味 價錢平 不錯
2018-09-22 1976 瀏覽
食咗咁多嘢之後,最後去試下新開嘅花膠撈麵!(**因為我4月食果陣佢仲係得一間舖!轉眼間佢已經有幾間分店!) 呢間嘢係我從朋友T口中得知,其實我聽到咁平嘅花膠,心諗佢d質素都應該一般般,但試下又無妨嘅!去到門囗,見到個燈箱標明「正宗北極鱈魚膠」,八怪嘅我即刻google下,睇到原來呢隻花膠價錢都幾平,平均廿零蚊隻,比較薄身,浸發後都係得半厘米左右厚。大約浸兩個鐘就可以煮,加上北歐魚比較乾淨,所以沒冇乜腥味,但食療作用就冇乜,不過幾十蚊過下口癮就ok!當晚餐廳大約係80%客滿。餐廳裝修整潔,冇太大特色,只係屏風上掛咗幾個茶壺做裝飾。主食得係粉麵同碗仔翅,另外有燉品、小食同飲品。秘製麻辣醬拌皮蛋皮蛋本身有d流心,唔會死實實,但個秘製辣醬就麻麻地,加上佢好勁醋味,我麻麻地!花膠雞絲魚翅呢個翅38蚊仲有咁大舊花膠,其實都算抵!不過味道一般,你話佢差又唔係,碗仔翅要有嘅雞絲、冬菇、木耳、佢都有齊,稀杰度適中,但就係差咗d鹹味,比較淡口。舊花膠更加係無味!花膠蠔汁撈粗麵餐廳本身有湯麵同撈麵,我哋叫咗撈麵,上枱果陣都幾吸睛㗎!有兩大舊花膠、4大粒花菇,兩樣嘢已經佔據咗大半個碟,加埋一大個撈粗,再有條菜

當晚餐廳大約係80%客滿。

餐廳裝修整潔,冇太大特色,只係屏風上掛咗幾個茶壺做裝飾。

主食得係粉麵同碗仔翅,另外有燉品、小食同飲品。
秘製麻辣醬拌皮蛋

花膠雞絲魚翅

花膠蠔汁撈粗麵
餐廳本身有湯麵同撈麵,我哋叫咗撈麵,上枱果陣都幾吸睛㗎!有兩大舊花膠、4大粒花菇,兩樣嘢已經佔據咗大半個碟,加埋一大個撈粗,再有條菜拌碟,呢個麵48蚊真係無敵!
我第一啖當然係食花膠,今次呢個花膠比頭先碗仔翅果舊好好多!雖則話鱈魚膠比較薄,但咬落都係黏黏地,唔多唔少都有d骨膠原嘅,加上炆得入味,唔錯!花菇同樣炆得入味,又夠厚身,幾有口感!
可惜敗筆係個麵喥,麵質本身應該唔差,應該煮過龍,d麵淋曬好笠囗,又唔夠蠔汁,成個麵好淡口。
另外,如果餐廳有d辣椒油就好嘞,起碼個麵難食都加幾分丫!

2018-04-11
2018-09-20 166 瀏覽
朋友請食生日飯,任由佢選,竟然要我山長水遠入到元朗,話我知只是食麵,心諗車錢都蝕埋,去到餐廳,又不用等位喎。看一看餐牌,原來此店主打花膠,,好啦,每人一碗花膠撈麵,再加一個花膠肉崧豆腐,小食甜酸木耳,花膠撈麵份量不算少,晩餐亦算夠飽,有三,四片花㬵,三件冬菇,一條菜,冬菇非常入味,花膠徧淋,冇乜咬勁,但都好食,若多些汁撈麵更佳!不過以$58來說,呢個質素可說非常掋食,花膠凍豆腐,豆腐只是百福豆腐淋上炆花㬵汁,當然有2-3粒花膠和少少肉崧,味道普通,但木耳就好好食,酸酸甜甜,有花招香味本來叫左個花膠翅,但漏左單,不過都飽了,所以沒有追加返。

本來叫左個花膠翅,但漏左單,不過都飽了,所以沒有追加返。
2018-09-18
2018-09-19 118 瀏覽
花膠都算大件今日去元朗千色替媽媽買東西。買到攰的時候,想找個地方坐一坐,吃一點東西。突然想起之前試過吃漁民麵館的蠔汁花膠撈面。今次想試吃其他的食物,所以就走到漁民麵館了。到了漁民麵館,又不是太肚餓,但真的想坐一坐下,休息一會兒。所以我走進漁民麵館,叫了花膠紅棗燩牛奶。之前麵來過一次食蠔汁花膠撈面,已經覺得漁民麵館的花膠算大件,真材實料。所以今次只吃花膠紅棗燩牛奶,都抱著期望,哈哈,期望漁民麵館的甜品都有大件花膠給我吃。結果是,花膠紅棗燩牛奶,牛奶味真是很濃,很有牛奶味,我猜他應該是用3.6牛乳來煮的,因為真的是很有牛奶味喔。又有紅棗,紅棗幾好的,對女人補血也好,所以2粒紅棗,我都吃掉。至於,花膠,都滿意的。本以為會腥的,怎知沒有太腥的魚味,所以整體感覺,我個人覺得幾滿意。
花膠都算大件

2018-09-10
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 花膠紅棗燉鮮奶
2018-09-18 97 瀏覽
元朗真係好多美食,而呢間漁民麵館地點非常方便,西鐵站朗屏站沿著天橋行大約四至五分鐘就到😁人人都話呢間專食花膠嘅價錢比較實惠,抵食👍🏻平時食開車仔麵既我,今日就要試吓另一款式,叫左花膠湯麵見到有少少奶白色,上面有兩隻非常肥美又厚身既大冬菇花膠當然不少得,非常多花膠,煮得好彈牙,我老公叫咗個花膠蠔汁撈麵$48,味道當然比起湯麵濃郁,老公大讃好味,花膠炆得軟,又滑溜,蠔汁配冬菇當然不少得😊濃烈嘅冬菇味道面嘅份量望落不是太多但係食完之後原來係好飽嘅,連甜品都已經食不來了,呢個價錢可以食到花膠都好抵😊
2018-09-18 107 瀏覽
在元朗人心中,原來有間平價花膠店!經過朋友的推介,終於找到這間又抵食又好味的平民小店!這間店舖最突出的是用$40左右的價錢,就可以吃到平價花膠麵,而且味道還不錯,花膠很滑身, 並不是平價貨色,而且冬菇的汁也很濃味,並不是味精的濃味,而是真的用心製造出來的醬汁,湯底和醬汁好的配合,簡直是絕配,因為不會令人口渴,而且沒有味精,可以整碗飲光。冬菇也很大隻,而且又厚身!簡直是大家可以令皮膚有彈性的恩物,元朗人果然有口福如果喜愛吃辣的朋友,不妨試一下, 他們自製的辣椒醬,很有辣味之餘,又不會只有鹹味!
冬菇也很大隻,而且又厚身!
簡直是大家可以令皮膚有彈性的恩物,元朗人果然有口福

2018-09-12 130 瀏覽
啊,去食花膠撈麵☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆去了元朗一間漁民麵館,叫了兩個餸。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)第一個是花膠蠔汁撈麵。(#^.^#)上面佈滿花膠,大概有六件吧。花膠整得軟硬適中。(>^ω^<) 入口沒有魚腥味。上面亦有一些冬菇。這些冬菇炆得很入味。撈麵配上花膠,加上有蠔汁。配搭得很好。(●°u°●)​ 」另一個就是花膠雞絲魚翅。☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆一邊吃花膠蠔汁撈麵,一邊吃花膠雞絲魚翅,哈哈,兩樣都是花膠,整體自我感覺良好。嘻嘻。\(//∇//)\最後賣單$86。(#^.^#)
啊,去食花膠撈麵☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

去了元朗一間漁民麵館,叫了兩個餸。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

第一個是花膠蠔汁撈麵。(#^.^#)

上面亦有一些冬菇。這些冬菇炆得很入味。
撈麵配上花膠,加上有蠔汁。配搭得很好。
(●°u°●)​ 」

最後賣單$86。(#^.^#)
2018-09-12
2 分鐘 (堂食)
  • 花膠雞絲魚翅
2018-09-05 144 瀏覽
"花膠"一定女生的恩物,既養生又養顏,最近有不少的餐廳都用"花膠來做招客Gimmicks,這裡就是其中一家,他們用花膠撈面或是花膠湯面。兩個聽落非常吸引,於是我們兩個都有叫,再外加一個花膠碗仔翅。可惜三個食物的味道都十分淡(淡而無味), 係完全冇調味,係冇落鹽嗰種,而且食多兩羹就發覺咗有淡淡嘅腥味,又好似係油益味, 可能係店主發花膠嘅時候遇到油 或者處理花膠嘅過程不當, 總之有一陣腥臭味,撈麵嗰度會有兩隻冬菇,但係嗰兩隻冬菇同樣地有陣up咗嘅味, 最後講番啲麵係鞋口同淋身㗎,其實樣樣食物水平都未夠,得個份量多,我寧願你收貴啲,好過樣樣食物都做到咁差 ,總之只會,光顧一次唔會再有下一次😂
2018-08-08
2018-09-03 168 瀏覽
上網成日見到有人話元朗呢間舖頭花膠麵又平又正🤩今日就嚟試下係咪真係咁堅😎#花膠蠔汁撈麵 ($48)😋好味指數:(7/10)可以揀粗麵或者幼麵, 我就揀咗後者,因為覺得粗麵食落去好飽😂花膠其實都幾薄身,炆得唔算太淋,食落去feel唔到好膠質,黏住個口嘅感覺🤔反而有冬菇有幾厚幾大舊喎🤣蠔汁配埋撈麵都幾好食嘅,開頭見到麵嘅份量都唔算多,不過食曬都有啲飽肚🤭#漁民花膠冷麵 ($48)有四款醬汁,朋友就揀咗麻醬汁😚食咗啖覺得都ok嘅,夏天咁熱揀冷麵都係唔錯嘅選擇🤔後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂呢個價錢當然唔可以要求太高質嘅花膠,但我就覺得冇上網講到咁誇張,又平花膠又厚又舊🤫一試無妨嘅🤔

#花膠蠔汁撈麵 ($48)
😋好味指數:(7/10)
反而有冬菇有幾厚幾大舊喎🤣

#漁民花膠冷麵 ($48)
有四款醬汁,朋友就揀咗麻醬汁😚
食咗啖覺得都ok嘅,夏天咁熱揀冷麵都係唔錯嘅選擇🤔

後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂
一試無妨嘅🤔
2018-08-31 200 瀏覽
話說呢排好忙好多野煩,為食媽話帶我去食番d好野補一補..原來係黎食花膠~~~為食媽之前黎食過,佢介紹我黎呢度除左食花膠麵,仲一定要食個肉鬆豆腐同皮蛋酸薑喎...花膠紅棗燉木瓜為食妹唔識分花膠靚唔靚呀..不過好唔好味都仲識分..呢個燉湯應該都幾補既,不過飲落就有啲腥...覺得木瓜同花膠個味道唔夾...花膠蠔汁撈麵呢個麵既size岩岩好~個花膠炆得好淋好入味,入口完全吳洗咬~值得一讚既係佢伴碟既大花菇都炆得好入味好好食!為食媽推介既兩個小食~~桂花蜜皮蛋酸薑....um...都幾好食既..不過我覺得就無咩特別...咪普通既皮蛋酸薑咁囉...海參肉鬆豆腐呢個個樣唔多討好,不過又真係幾好食喎~d海參都幾多下,仲好爽口而且一d都唔腥...個汁都幾濃..但夾埋個豆腐一齊食岩岩好。食完呢餐~補一補感覺上即刻靚番哂~~
話說呢排好忙好多野煩,為食媽話帶我去食番d好野補一補..

原來係黎食花膠~~~

花膠紅棗燉木瓜
為食妹唔識分花膠靚唔靚呀..不過好唔好味都仲識分..
呢個燉湯應該都幾補既,不過飲落就有啲腥...
覺得木瓜同花膠個味道唔夾...

花膠蠔汁撈麵

呢個麵既size岩岩好~
個花膠炆得好淋好入味,入口完全吳洗咬~
值得一讚既係佢伴碟既大花菇都炆得好入味好好食!

為食媽推介既兩個小食~~

桂花蜜皮蛋酸薑
桂花蜜皮蛋酸薑

海參肉鬆豆腐

呢個個樣唔多討好,不過又真係幾好食喎~
d海參都幾多下,仲好爽口而且一d都唔腥...
個汁都幾濃..但夾埋個豆腐一齊食岩岩好。

食完呢餐~補一補感覺上即刻靚番哂~~
2018-08-19
2018-08-22 133 瀏覽
呢日黎到元朗搵食,上網睇到呢間有得食花膠,價錢仲唔貴,就黎排下隊試下!呢度主打花膠撈面,望完個menu 就覺得呢餐好補,除左花膠配面食之外,仲有配碗仔翅,同做糖水。我叫左碗花膠湯面,都有4件花膠,入口真係膠住個咀,都幾抵食。叫左個涼伴小食,夠酸夠凍,都ok見好多人叫碗仔翅,我又叫黎試下,好普通最後我叫左木瓜燉花膠,基本上花膠都唔係好見到,應該煮到溶晒,木瓜都幾好食,唔錯。本身諗住叫個海參試下,點知無晒🤦🏼‍♀️下次我會試埋個海參,咁就差不多試晒所有野喇🤗🤗

叫左個涼伴小食,夠酸夠凍,都ok

見好多人叫碗仔翅,我又叫黎試下,好普通

20 分鐘 (堂食)