2021-10-19 35 瀏覽
約左朋友食日本野~~ 呢度好多野食揀,啱哂又想食刺身又想食串燒嘅我哋💜▶️青提子汁$48/杯味道幾好飲,唔會太甜,提子味夠香▶️蟹子沙律$48青瓜切成幼絲,有蟹子沙律醬,夠清爽▶️縞池$168薄切新鮮,切得好靚,有酸汁點。▶️和牛$238呢個和牛肉質夠林,牛味超級香濃,好好食😋▶️青酒煮蜆$78一份大概有八隻左右,細隻但係鮮甜,有少少清酒味🍶▶️溏沁鵪鶉蛋串(2串)$38好耐冇食過鵪鶉蛋,回味以前嘅味道☺️▶️一口蕃薯串$18一向幾鍾意食甜薯,細細粒又甜▶️雞軟骨串$18雞軟骨爽口,有咬口,有調味鹹鹹地▶️雞皮串$25好邪惡嘅雞皮卜卜脆,燒得香▶️蒲燒鰻魚$88鰻魚幾多汁,有少少腥味,但係醬汁可以蓋過▶️日式炸雞$48呢個新鮮熱辣辣,炸雞皮唔會好厚,外脆內軟環境上唔錯,食物唔算貴,多嘢揀~ 係一間唔錯嘅日本料理~

▶️青提子汁$48/杯
味道幾好飲,唔會太甜,提子味夠香

▶️蟹子沙律$48
青瓜切成幼絲,有蟹子沙律醬,夠清爽

▶️縞池$168
薄切新鮮,切得好靚,有酸汁點。

▶️和牛$238
呢個和牛肉質夠林,牛味超級香濃,好好食😋

▶️青酒煮蜆$78
一份大概有八隻左右,細隻但係鮮甜,有少少清酒味🍶

▶️溏沁鵪鶉蛋串(2串)$38
好耐冇食過鵪鶉蛋,回味以前嘅味道☺️

▶️一口蕃薯串$18
一向幾鍾意食甜薯,細細粒又甜

▶️雞軟骨串$18
雞軟骨爽口,有咬口,有調味鹹鹹地

▶️雞皮串$25
好邪惡嘅雞皮卜卜脆,燒得香

▶️蒲燒鰻魚$88
鰻魚幾多汁,有少少腥味,但係醬汁可以蓋過

▶️日式炸雞$48
呢個新鮮熱辣辣,炸雞皮唔會好厚,外脆內軟

環境上唔錯,食物唔算貴,多嘢揀~ 係一間唔錯嘅日本料理~

2021-10-14 111 瀏覽
🕰️用餐時間:19:30-20:45 👥人數:2人居酒屋的設計很木系,前枱貼滿各式酒品的標籤,餐桌旁有向食客打氣的字句。前菜淮山漬以醬油、麻油調味,以芝麻點綴龍蝦沙津味道豐富:蟹子、昆布、少許芥未,下面有芝麻葉墊著室津蠔 很肥美,海水味很濃,一點也不腥縞泄 薄薄的切片,很鮮、不用再刻意調味已不錯,點柚子汁的話是另一種風味雞泡魚乾田樂豆腐以腐乳調味的脆炸豆腐炸豬肉餃子串燒 (柚子鹽燒白鱔、牛舌串、鴨心串)白鱔尤其好食!燒芝士年糕 熱辣辣的,咬第一口便嘗到糯米的皮香;芝士軟軟的,不會過份流質,跟年糕融為一體
🕰️用餐時間:19:30-20:45 👥人數:2人

淮山漬
以醬油、麻油調味,以芝麻點綴

龍蝦沙津
味道豐富:蟹子、昆布、少許芥未,下面有芝麻葉墊著

室津蠔

很肥美,海水味很濃,一點也不腥

以腐乳調味的脆炸豆腐

炸豬肉餃子

串燒 (柚子鹽燒白鱔、牛舌串、鴨心串)

白鱔尤其好食!
串燒

2021-10-06
串燒
燒芝士年糕
What can I say about this place?  Well, it has become a regular place to chill for me & some of my friends.   And this time round it was a rare dinner with my wife - don't get me wrong, I mean rare as to how difficult it was to go without the kids haha!It was a nice cosy environment, easy to reach since it's near Jordan MTR station with lots of choices of public transportation.  Staff are friendly and efficient too.  And most importantly, there's basically no limit to how long you can stay aroun

It was a nice cosy environment, easy to reach since it's near Jordan MTR station with lots of choices of public transportation.  Staff are friendly and efficient too.  And most importantly, there's basically no limit to how long you can stay around and chat - rather than sticking a 1.5 or 2 hr limit like most of the restaurants in the TST district.  Thus I always counter-propose  this place when friends wanna find a Japanese restaurant in the TST area.

The only thing - it would be great if they can offer other payment methods rather than cash.

But in general, it's a place that I will always go back.
Oysters
onion skewers & pork+cherry tomatoes skewers
Dried Sharkfin
Dried Globefish
Japanese rice cakes with cheese
sashimi
Fried eggs with pork & Okinawa bitter Gourd
tuna rolls
sashimi
tuna rolls
Deep fried Cuttlefish Mouth
2021-10-12 29 瀏覽
最近密密食居酒屋,今日就嚟到佐敦呢間漁正居酒屋,餐廳仲要做緊七折優惠,正👍🏻菠蘿汁 | 蘋果汁 $48我同朋友都唔太飲酒,所以嗌左兩杯果汁,用呢個杯上係米以為我地飲緊啤酒呢😂龍蝦沙律 $68我都幾鍾意食龍蝦沙律,咬落去有粒粒龍蝦肉同埋蟹子我哋揀左幾款刺身:三文魚腩刺身 $58 八爪魚刺身 $48 鮫鰈魚刺身 $98三文魚腩幾肥美,八爪魚煙煙韌韌,而最好味嘅係火炙左既鮫鰈魚!油脂味又香又重😋雞泡魚干 $58次次去親居酒屋都會嗌,有燒過嘅香味,唔太韌,其實用嚟餸酒一流,雖然我哋唔飲酒😂但吹吓水好快就會食曬😋日式炸雞 $48我朋友好鍾意呢個,新鮮炸起,雞肉外脆肉嫩清酒煮蜆 $78我個人係唔鍾意清酒味太重嘅,因為覺得苦,呢個清酒味淡淡地,幾適合我,雖然得6隻蜆,但都算幾大隻>>雞軟骨串 $18咬落好脆口,幾好味>>溏沁鵪鶉蛋串(2串) $38蛋味濃,營養價值高,不過記得一次唔好食太多粒啊>>蕃茄豚肉捲串 $28豚肉入邊包左車厘茄,一咬落去會爆汁>>燒芝士年糕 $58咬落煙煙韌韌,有少少芝士流心燒明太子 $98明太子味道係比較鹹香嘅

菠蘿汁 | 蘋果汁 $48

龍蝦沙律 $68
我都幾鍾意食龍蝦沙律,咬落去有粒粒龍蝦肉同埋蟹子

我哋揀左幾款刺身:
三文魚腩刺身 $58
八爪魚刺身 $48
鮫鰈魚刺身 $98

雞泡魚干 $58

日式炸雞 $48
我朋友好鍾意呢個,新鮮炸起,雞肉外脆肉嫩

清酒煮蜆 $78

>>雞軟骨串 $18
咬落好脆口,幾好味
>>溏沁鵪鶉蛋串(2串) $38
蛋味濃,營養價值高,不過記得一次唔好食太多粒啊
>>蕃茄豚肉捲串 $28
豚肉入邊包左車厘茄,一咬落去會爆汁
>>燒芝士年糕 $58
咬落煙煙韌韌,有少少芝士流心

燒明太子 $98
明太子味道係比較鹹香嘅,所以跟咗啲蘿蔔蓉可以一齊食,中和返個鹹味

蒲燒鰻魚 $88
上面嘅鰻魚汁鹹中帶甜,融入到鮮嫩肥美的鰻魚肉入邊,食落又唔多骨
2021-10-09 31 瀏覽
居酒屋就最啱同朋友relax下同吹水,一開始就嗌定野飲,為吹水做好準備🤣🤣蘋果汁就正常,無咩特別,但杯雪梨汁可以試下,因為真係飲到有雪梨肉👍🏻三文魚腩同油甘魚好肥美,而個赤身係厚切,食落去好滿足,仲嗌左2隻日本蠔,本身驚會好腥,所以一開始只係敢咬一啖,但可能有醋汁係隻蠔上面同埋加左檸檬汁,所以一d都唔腥,食落去仲好creamy串燒嚟講牛舌同個雞皮係最好味,之後仲要嗌多左串encore🤣🤣首先個牛舌爽得嚟好juicy ,而個雞皮食落去一d都唔油膩,另外仲有個芝士年糕都好味,外脆內軟,但如果芝士味再濃d就好啦蔬菜天婦羅,蕃薯同冬菇都係一般平時會食到嘅天婦羅,可能因為即叫即炸嘅關係,所以粒菇好多汁,但最好味嘅係個粟米,超級甜🤤

2021-10-05
  • 室津蠔
  • 串燒
2021-10-07 29 瀏覽
朋友提議食日本野,佢揀咗呢間充滿日式風味居酒屋🏮,貪佢地點就腳同埋食物水準穩定,食過幾次都覺得食物優質。三色刺身,鮮吞拿魚赤身刺身,含脂最少,鮮味且爽口,三文魚脂肪比例較高,入口滿有魚香,而八爪魚刺身則鮮甜彈牙。加上酸醋的日本番茄🍅,令人開胃。燒雞泡魚干燒得香口煙煙韌韌,滋味十足,送啤酒一流。燒雞扒好滋味,雞扒表皮燒得香脆,而肉質保持得滑溜。豚肉生薑燒、蘆筍豚肉串,半肥瘦嘅豚肉香口,鹹香好惹味。燒和牛小牛排🥩,食落啖啖肉,滑身軟綿,食得好滿足。燒芝士年 糕, 燒得外脆內軟,芝士香濃呈半熔狀態。燒雞全翼,雞皮夠嫩滑有咬口,相當唔錯😙。到居酒屋梗係叫番杯啤酒🍻,啤啤佢啦。依家外賣/堂食都有7折,相當抵食。

加上酸醋的日本番茄🍅,令人開胃。

燒雞泡魚干燒得香口煙煙韌韌,滋味十足,送啤酒一流。

燒雞扒好滋味,雞扒表皮燒得香脆,而肉質保持得滑溜。

豚肉生薑燒、蘆筍豚肉串,半肥瘦嘅豚肉香口,鹹香好惹味。

燒和牛小牛排🥩,食落啖啖肉,滑身軟綿,食得好滿足。

燒芝士年 糕, 燒得外脆內軟,芝士香濃呈半熔狀態。

燒雞全翼,雞皮夠嫩滑有咬口,相當唔錯😙。

到居酒屋梗係叫番杯啤酒🍻,啤啤佢啦。

依家外賣/堂食都有7折,相當抵食。
2021-10-07
2021-10-06 28 瀏覽
朋友係要見嫁!咁啱想揾個靜靜的地方小妹找到位於佐敦地鐵站一出就到的居酒屋一解不得返鄉下的思鄉情順便同好友傾下心事居酒屋內環境寧靜,播放日本的流行曲。而每枱的距離有空間,不會令你感覺焗促。裝修及佈置亦有日本的風格小妹同朋友2人,食的份量不多簡單點了前菜、炸物小食、串燒、肉類。前菜點了最特別的日本蕃茄$48味道清新,蕃茄甜亦有淡淡柚子香十分開胃 小食分別點了雞泡魚乾$58、芝士年糕$58、天婦羅$98雞泡魚乾及餃子佐酒一流雞泡魚乾味夠又燒得超香口芝士年糕是燒不是炸,趁熱食外香脆內軟吃入口不會一口油還吃到入面有芝士香味,超讚。天婦羅什菜的材料新鮮,蕃薯清甜、大大隻炸蝦、三排一行的粟米易入口最重要沒有多餘的油。 主食有加州卷$88、燒和牛小排$128、豚肉生薑燒$78、照燒雞扒$68、日式炸雞$48炸雞粉漿薄脆雞肉嫩而燒和牛排剛剛好,肉嫩多汁。豬肉便略為普通,不夠薑味。整體而言環境不錯,食物中上,適合三五知己聚一聚。
朋友係要見嫁!
咁啱想揾個靜靜的地方
小妹找到位於佐敦地鐵站一出就到的居酒屋
一解不得返鄉下的思鄉情
順便同好友傾下心事
居酒屋內環境寧靜,播放日本的流行曲。
而每枱的距離有空間,不會令你感覺焗促。
裝修及佈置亦有日本的風格
小妹同朋友2人,食的份量不多
簡單點了前菜、炸物小食、串燒、肉類。
前菜點了最特別的日本蕃茄$48
味道清新,蕃茄甜亦有淡淡柚子香十分開胃
小食分別點了
雞泡魚乾$58、芝士年糕$58、天婦羅$98
雞泡魚乾及餃子佐酒一流
雞泡魚乾味夠又燒得超香口
芝士年糕是燒不是炸,趁熱食外香脆內軟
吃入口不會一口油
還吃到入面有芝士香味,超讚。
天婦羅什菜的材料新鮮,蕃薯清甜、
大大隻炸蝦、三排一行的粟米易入口
最重要沒有多餘的油。
主食有加州卷$88、燒和牛小排$128、
豚肉生薑燒$78、照燒雞扒$68、
日式炸雞$48
炸雞粉漿薄脆雞肉嫩
而燒和牛排剛剛好,肉嫩多汁。
豬肉便略為普通,不夠薑味。
整體而言環境不錯,食物中上,適合三五知己聚一聚。
  • 雞泡魚乾
2021-10-05 33 瀏覽
太耐無去日本,又開始好掛住居酒屋嘅串燒,今晚就約朋友去食下日本菜先😻見到呢間堂食做緊優惠有七折,款式都好多,一於去試吓!見到菜牌有螢光魷魚,馬上叫一份作前菜。墨作螢光魷魚吃起來比較順滑,第一次食幾新奇😹然後叫咗三款刺身,三文魚腩超正,肥美而入口即溶,好滿足。油甘魚同吞拿魚赤身都好厚切又新鮮😻清酒煮蜆雖然係簡單清淡啲既海鮮,但清酒經過煮熱後味道更加香濃,加上新鮮的蜆實在係絕配😼期待已久嘅串燒同天婦羅到啦!雞泡魚干燒得好香,乾身得黎煙韌,入口微甜,做小食岩哂😻😻炸雞軟骨粉漿唔會好厚,我就鍾意灑啲七味粉辣辣地好惹味。份量都足料,兩三個人share都夠🙀串燒就order啲少見既部位,例如鴨心、雞肝,全部都新鮮先好味,一啲苦味都無,口感一流😼好耐無食過日式連鎖快餐店,所以要多份照燒雞扒雞肉。煮得幾嫩滑juicy,加上炒香左嘅白芝麻特別香。最愛呢一份野菜天婦羅,炸粟米真係勁甜勁fresh,茄子一啲油膩感都冇,天婦羅真係做得好出色😽Overall食物同環境都幾好,七折真係好抵😻

見到呢間堂食做緊優惠有七折,款式都好多,一於去試吓!

墨作螢光魷魚

野菜天婦羅
Overall食物同環境都幾好,七折真係好抵😻
2021-09-17
5 分鐘 (堂食)
野菜天婦羅
  • 清酒煮蜆
今次約咗朋友食飯,佢就鍾意食日本菜,但係就戒緊澱粉質,所以就揀咗一間佐敦嘅居酒屋,食多啲刺身同埋串燒,燒烤等等。有前菜,漬物,另外我哋就加咗個蒜頭漬,鹹香而且爽口,不錯不錯。活北寄貝+室津蠔係我最鍾意嘅一環,呢款刺身北寄貝相當鮮味,而且口味唔腥,爽!而室津蠔被日本人稱為海底的牛奶,味道甘甜,有淡淡的果香味。牛舌串/鴨心串/雞肝串/一口蕃薯串/鵪鶉蛋串/雞軟骨串真係各有各好食,牛舌方面就比較厚身,質感都好爽口。另外比較少食到嘅鴨心同埋雞肝都好特別,內臟味道濃郁。雞軟骨方面就相當金黃香脆,鹹香十足。蒲燒鰻魚豚肉生薑燒鰻魚都係配搭飯會比較好食,不過朋友唔食澱粉質所以唔叫,燒得好香,鹹香而且無骨。另外豚肉生薑燒都好驚喜,肉質保留應有水份,而且旁邊有好多唔同嘅配料例如洋蔥,椒等等,好食所以全部都食晒。清酒煮規比想像中大隻得多,而且粒粒都好鮮味,冇沙,極度推介!梨汁菠蘿特飲如果間冇酒精飲品,可以揀啲果汁或者特飲,菠蘿嗰款就入口第一口比較重菠蘿味,亦都有少少酸酸澀澀比較真實;梨汁就甜香十足。門面及外在環境:

牛舌串/鴨心串/雞肝串/一口蕃薯串/鵪鶉蛋串/雞軟骨串

蒲燒鰻魚
豚肉生薑燒

梨汁
菠蘿特飲

門面及外在環境:
我鐘意去居酒屋既原因 係因為居酒屋唔會有催趕辛勞完一日之後 可以係呢度食吓野傾下計放鬆一下😌個種環境氣氛可以將你一日既煩惱清除 好享受😮‍💨今次揀呢間居酒屋 都係盲頭烏蠅咁去揀🙈不過當然有望過佢食物種類同選擇都夠多先揀既😎網上評價都唔錯 仲有7折 看似都唔會點中伏👍🏼-遠處就已經可以望到居酒屋門口掛上一個燈籠🏮向上望就已經可以望到大大牌匾 急不及待要入去🏃🏼‍♂️🏃🏼‍♀️店內既環境俾到我一種真係去咗日本既感覺🎏牆身上基本唔會望到有單調既一刻 貼滿咗有關日本食物既相關圖/字 好有親切感🤩而且仲會見到一枝枝清酒並列 好吸睛🍾店內分兩層 下層有塌塌米同普通枱但每張枱與枱中間都有屏風🤚🏽可以增加私隱度 呢個要讚👍🏼上層就以bar枱同卡位為主 私隱度再多啲 特別係卡位🤪-🔸前菜 ☻︎: 8/10前菜似漬物 有腐皮 蒟蒻同大根漬味道好清新 而且好爽口 會更加令到人開胃🤤不足10秒我就已經清晒 比較少漬物會令我食唔停口😋我貪心啲 所以想佢再大碟啲 唔係好夠喉🤭-🔸三文魚刺身 ☻︎: 9/10🔸鮮吞拿魚赤身刺身 ☻︎: 8/10🔸烏賊刺身 ☻︎: 9/10🔸八爪魚刺身 ☻︎: 8/10厚切三文魚超級肥美🤤入口一咬
我鐘意去居酒屋既原因 係因為居酒屋唔會有催趕

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-09-28
沖繩苦瓜炒豚肉
沃川黑醬油叉燒拉麵
Happy Friday 同班同事收工一齊食好西,近近地就去咗附近嘅漁正居酒屋~居酒屋望落雖然滴滴骰骰咁,但其實都坐到十幾台😚而且內裡嘅裝橫都係好有日本嘅居酒屋feel咁!食物、飲品、酒類選擇都多,而且價錢唔算貴👍♦️室津蠔室津蠔被譽為「海底的牛奶」,入口鮮嫩,殼薄而肉大,非常肥美,啖啖肉😋♦️縞鰺池魚薄切池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,薄切食就最適合,唔會怕膩❤️店家仲十分貼心咁伴上蘿蔔蓉,咁就可以每一啖都食得到鮮味👍♦️蒜頭漬不得不讚嘅係呢個小菜,非常入味開胃!簡直令人食唔停口!仲非常解膩!♦️豚肉生薑燒雖然是生薑燒但薑味唔會過濃~配上甜甜嘅洋蔥,又係一道好開胃嘅小菜🙈♦️蒲燒鰻魚蒲燒鰻魚比想像中大份,啖啖肉無乜骨,爽!♦️雞泡魚干初嚐雞泡魚平,意想不到嘅好味!魚香味超出,而且好有咬口,非常推薦大家一試!♦️魷魚一夜干魷魚都燒得非常香🥰完全唔需要點醬就已經非常好味~♦️田樂豆腐田樂豆腐面嘅係味增,味道都幾特別~

♦️室津蠔

♦️縞鰺池魚薄切

♦️蒜頭漬

♦️豚肉生薑燒

♦️蒲燒鰻魚

蒲燒鰻魚比想像中大份,啖啖肉無乜骨,爽!

♦️雞泡魚干

♦️魷魚一夜干

魷魚都燒得非常香🥰完全唔需要點醬就已經非常好味~

♦️田樂豆腐

田樂豆腐面嘅係味增,味道都幾特別~

2021-09-27 31 瀏覽
去完佐敦做完身體檢查後附近有間居酒屋跟老公食餐日本野先日本縞鰺池魚薄切,非常透薄,酸汁將池魚的鮮味帶出,肉質爽口,加上冰鎮,更加鮮味無比。仲有帆立貝及魷魚刺身,非常大粒厚身,切半,肉質鮮甜,魷魚新鮮,肥美。龍蝦沙律好多肉,拌勻沙律醬很惹味,仲有大量蟹子脆卜卜。日本枝豆微微燒烤,灑上鹽花,夠厚肉,雞泡魚干煙韌香口,口感十足,醬汁很入味,配搭蛋黃醬,原來都一樣甘夾。清酒煮蜆很提鮮,蜆肉厚身大隻,鮮甜到不得了,蜆肉處理得很好,無沙,加入昆布,湯頭咸鮮。串燒方面都好用心,牛舌串嫩滑;鴨心大件又香口;溏沁鵪鶉蛋串雖然爆開,但都好滋味,很香軟,燒鮮冬菇辟走菌味,很鮮味。鹽燒鯖魚很大條,魚皮燒得香脆,有骨的要小心,但都容易處理。灑上檸檬汁,突出魚的鮮味。肉質嫩滑,吃起來很甘香。炸豬肉餃子很香口,餃皮炸至香脆,餡料滿滿,肉汁都噴出來,襯熱食最滋味。飲品我哋飲梨汁,好香甜,食了甘多燒物,串燒都可以滋潤返,仲有果蓉,甚有口感。
去完佐敦做完身體檢查後
附近有間居酒屋
跟老公食餐日本野先

2021-09-22 33 瀏覽
今次想分享間佐敦居酒屋位置幾好 30秒行到落佐敦站場內光猛 乾淨有包廂卡位🔆雙式刺身三文魚肥美新鮮厚度適中油甘魚係小編的至愛除左魚如其名 擁有甘香的油份外肉質好軟嫩 油甘魚腩甚至好似雪糕咁 入口即溶今次只係正常油甘魚部位但都好甘香 油份入口就爆晒出黎🔆串燒燒得好香-鴨心:第一次食鴨心 內臟味濃 但吾腥 好有咬感 好適合送酒-牛舌:燒得軟硬適中 香得黎又有咬感-雞皮:雞皮燒到勁香脆 但又吾會成口油-雞腎:雞腎都係串燒通常會叫 因為好好味 口感又好🔆炸雞外皮炸到超香口 但肉嫩多汁 吾會炸過火係咁食係咁食 吾停口😋🔆雞泡魚乾小編可能未過口腔期😛所以叫親都係要咬下嘅野食雞泡魚除左有咬口仲燒得好食加埋沙律醬一齊食 簡直係絕配🔆日本凍蕃茄配柚子汁凍番茄好鮮味 食落口好fresh可能番茄落左糖黎醃所以吾會太酸配上柚子汁反而有一種果好清新另外呢度做緊三德利啤酒買一送一

今次想分享間佐敦居酒屋

另外呢度做緊三德利啤酒買一送一
2021-09-13
  • 雞泡魚乾
2021-09-19 28 瀏覽
今日嚟到佐敦覓食,我揀咗一間日本嘅居酒屋,入邊嘅裝飾都充滿日本嘅氣氛。而家疫情嘅關係佢堂食同埋外賣都有折扣,咁樣都慳唔少啊!前菜係苦瓜,但係食落一啲都唔苦,幾開胃。跟住我哋叫咗兩隻室津蠔,隻蠔好睇落去好肥美,食落都幾新鮮,有淡淡的海水味。之後嘅龍蝦沙律勁好食!鍾意呢個嘅配搭,好快就俾我哋清晒。雞泡魚干可以成為品酒嘅小食,呢一度嘅雞泡魚干係比較厚身小小嘅。日式炸雞,炸得香口,點埋沙律醬就Perfect match🥳🥳刺身方面我哋叫咗:鮮吞拿魚赤身、八爪魚、三文魚、烏賊🦑 刺身都算新鮮,特別係三文魚肥美鮮甜。串燒方面:今次特別啲叫咗鴨心、雞腎、雞皮、牛舌。我最鍾意食雞皮同牛舌,燒得恰到好處。之後仲有清酒煮蜆同埋豚肉生薑燒。最後食多個蒲燒鰻魚飯,就真係滿載而歸啦!不得不讚佢啲嘢飲,梨汁同埋蘋果汁,都似係新鮮榨出嚟嘅。

前菜係苦瓜,但係食落一啲都唔苦,幾開胃。

之後嘅龍蝦沙律勁好食!鍾意呢個嘅配搭,好快就俾我哋清晒。

之後仲有清酒煮蜆同埋豚肉生薑燒。

最後食多個蒲燒鰻魚飯,就真係滿載而歸啦!

不得不讚佢啲嘢飲,梨汁同埋蘋果汁,都似係新鮮榨出嚟嘅。
2021-09-16 33 瀏覽
#漁正居酒屋 (佐敦)熱鬧又有氣氛嘅居酒屋,當日幫襯嘅人都係三五成群暢所欲言,好多人邊飲酒邊傾計,酒精飲品多幾多選擇,啤酒有折扣都好抵,食客門三杯落肚講嘢不自覺都大聲啲,聲浪幾高,所以大家傾計都唔洗就住就住大聲啲都無問題。我地由前菜、小食食到主食。凍野至熱食,都食左。前菜芥辣八爪魚🐙,芥辣味唔會太重,八爪魚柔軟有小小咬口加埋鹹香配菜,都幾醒胃。吞拿魚刺身拼盤,赤身、中拖羅、大拖羅。一次過食晒三款。肥美生蠔🦪做緊優惠$18隻,口感好cramy滑身,加埋調配左嘅酸汁,我幾鐘意食。清酒煮蜆,蜆比起之前食過嘅大粒,粒粒飽滿多肉,煮到啱啱好熟,鮮味。日式炸雞,鍾意粉漿薄薄一層,脆口有肉汁。簡單調味,比較淡口味。食多都唔膩。我地飲酒覺得要配串燒,所以都叫左幾串,燒甜小蕃薯🍠、雞軟骨、牛舌、雞腎。同埋燒牛小扒。沃川黑醬油拉麵🍜熱辣辣,清清淡淡嘅醬油拉麵,簡簡單單的感覺。
#漁正居酒屋 (佐敦)

我地由前菜、小食食到主食。凍野至熱食,都食左。

吞拿魚刺身拼盤,赤身、中拖羅、大拖羅。一次過食晒三款。