近近地地鐵站去咗一間居酒屋度食,比想像中高質素!入面都好有居酒屋風味,掛滿晒靚靚燈籠同埋日系裝修。前菜 $20@ 小清新,有不同的蘿蔔絲,好香。雞泡魚干$58 質感有咬口,可以點上醬汁就更有層次。刺身拼盤:吞拿魚$78烏賊刺身$48白象拔蚌$280第一次食到咁厚切咁肥美嘅吞拿魚,仲好新鮮!另外烏賊刺身即係墨魚,質感一流,仲好鮮味,但係唔會太韌。而象拔蚌就一定係最正,即日新鮮飛機貨,相當鮮甜又爽口,必點!仲叫咗好多唔同串燒開心share牛舌串(1串)$35 比較爽口厚身,好似係牛舌心!雞翼串(1串)$25 雞翼大大隻燒得金黃肉質保持嫩滑。雞軟骨串(1串)$18 鹹香香脆。雞腎串(1串)$25 比想像中爽口得多。雞皮串(1串)$25 燒得好好,金黃香脆,雖然邪惡但非常好味,雞油出晒嚟。日本青椒仔串(1串)$25 鹹香香辣,微辣味道吸引食慾。 燒三文魚頭 $68 超多肉(面珠燈),非常Juicy而且肉質嫩滑,仲有魚雲,好滑,加埋蘿蔔酸汁同檸檬就最清新。燒和牛小排 $128 醬汁好入味,燒得牛香十足而且保持嫩滑嘅質感,冇筋。野菜天扶良6 pcs $68呢個天婦羅細超吸引,本身裏面有日本番薯、冬

前菜 $20@ 小清新,有不同的蘿蔔絲,好香。

雞泡魚干$58 質感有咬口,可以點上醬汁就更有層次。

刺身拼盤:
吞拿魚$78
烏賊刺身$48
白象拔蚌$280

仲叫咗好多唔同串燒開心share
牛舌串(1串)$35 比較爽口厚身,好似係牛舌心!
雞翼串(1串)$25 雞翼大大隻燒得金黃肉質保持嫩滑。
雞軟骨串(1串)$18 鹹香香脆。
雞腎串(1串)$25 比想像中爽口得多。
日本青椒仔串(1串)$25 鹹香香辣,微辣味道吸引食慾。

野菜天扶良6 pcs $68
呢個天婦羅細超吸引,本身裏面有日本番薯、冬菇同粟米,我冇諗過粟米可以咁樣整,裏面熱辣辣仲保持水份,好食得來真係未見過。番薯同冬菇都唔錯。

沃川黑醬油拉麵 $98
好細心將一碗麵分開咗做兩碗,黑醬油味道清新,裏面仲有豚肉同埋不同配料。

自家製厚燒玉子 $58
燒玉子味道比較甜香而且質感滑身,正!

果汁都好refresh!
2021-11-08 79 瀏覽
收工好攰,約左朋友去居酒屋飲番杯。呢間餐廳既環境氣氛同日本地道既居酒屋都幾似,令人好放鬆,可以放心傾計同食餐飽。日本枝豆入口暖暖地,上面曬左少少鹽,最啱同朋友一路吹水一路食。北寄貝好大件北寄貝!肉質好肥美,食落味道甘甜鮟鱇魚肝口感比較厚實,味道好濃郁豚肉生薑燒好惹味既小菜,豚肉好軟腍,切絲既洋蔥亦好入味。清酒煮蜆蜆肉幾大隻而且一啲沙都無,連埋清酒一齊煮,清甜無比。串燒(一口蕃薯、燒鵪鶉蛋、雞軟骨、柚子鹽燒白鱔)最正既鹽燒白鱔,魚皮燒至香脆,魚肉亦帶點油脂,味道香濃。鵪鶉蛋燒到裂開,見到少少蛋黃,上面淋上燒汁,味道唔錯。雞軟骨呈金黃色,好爽脆。蒲燒鰻魚上面加左芝麻同醬汁,鰻魚肉質鮮嫩,食落鹹中帶甜蘋果汁冰凍既蘋果汁香甜濃郁,而且幾大杯。Suntory啤酒飲番杯冰涼清爽既啤酒,配埋以上既小菜及串燒,真係一流。

日本枝豆
入口暖暖地,上面曬左少少鹽,最啱同朋友一路吹水一路食。

日本枝豆

北寄貝
好大件北寄貝!肉質好肥美,食落味道甘甜

鮟鱇魚肝
口感比較厚實,味道好濃郁
鮟鱇魚肝

豚肉生薑燒
好惹味既小菜,豚肉好軟腍,切絲既洋蔥亦好入味。

豚肉生薑燒

清酒煮蜆
蜆肉幾大隻而且一啲沙都無,連埋清酒一齊煮,清甜無比。

串燒(一口蕃薯、燒鵪鶉蛋、雞軟骨、柚子鹽燒白鱔)
串燒(一口蕃薯、燒鵪鶉蛋、雞軟骨、柚子鹽燒白鱔)

蒲燒鰻魚
上面加左芝麻同醬汁,鰻魚肉質鮮嫩,食落鹹中帶甜

蘋果汁
冰凍既蘋果汁香甜濃郁,而且幾大杯。

Suntory啤酒
飲番杯冰涼清爽既啤酒,配埋以上既小菜及串燒,真係一流。
Suntory啤酒
2021-11-07 30 瀏覽
同朋友行完佐敦又唔想去廟街食嘢,見到一間好有日本feel嘅居酒屋,門口寫住新開張有七折優惠,見到價錢合理就決定入去試吓,結果估唔到佢細細間但野食水準咁高😳蟹子沙律,正常😂清酒煮蜆,蜆肉粒粒都好有肉,完全冇沙叫咗幾款刺身試吓:北寄貝,三文魚,烏賊,八爪魚。北寄貝同出邊食嘅完全唔同!好爽口唔會韌,個人覺得必食燒芝士年糕,出色!真正做到外脆內軟試咗牛舌串,蘆筍豚肉卷串,雞全翼串,燒得好好,我覺得師傅稍為有少少重手落多咗鹽,同埋如果可以用炭燒嘅話相信味道一定會更好😎鹿兒島A5和牛,佢似三成熟嘅肉質,和牛不嬲肉味唔算重,不過呢個都可以鰻魚飯,鰻魚燒得好香,佢個鰻魚汁係較為甜嗰隻,個人都鍾意❤️總括嚟講覺得今次所有嘢食都好有水準,覺得必食嘅係北寄貝刺身同燒芝士年糕。係一間下次經過都可以再食既餐廳

蟹子沙律,正常😂

清酒煮蜆,蜆肉粒粒都好有肉,完全冇沙

燒芝士年糕,出色!真正做到外脆內軟

• 燒芝士年糕
  • 北寄貝刺身
2021-11-06 29 瀏覽
一收工就諗吓去邊度食我最鍾意嘅日本菜經過佐敦就去到裝修富有日本特色的 「 漁正居酒屋🏮 」鍾意環境舒適裝修以木為主原來行到最入面都有吧枱坐新春抗疫優惠仲有堂食七折添‼️⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨一邊揀嘢食一邊食前菜一口牛都幾有風味🧡【 #龍蝦沙律 】龍蝦蓉配以一粒粒的蟹籽食落去真係咬到一粒粒蝦肉果然非常足料呢🧡【 #淮山漬 】朋友最喜歡食呢個前菜佢大餐酸酸甜甜嘅味道好開胃呢🧡【 #刺身 】一份有四片三文魚驟眼睇魚的條紋平均味道新鮮好Fresh而且烏賊刺身滑身嘅表面食落去又有咬口🧡【 #串燒 】燒雞翼我自細就鍾意食燒串翼大隻夾抵食外皮燒成金黃色香脆無比食落去雞肉肉質鮮嫩一口番薯串仲可以填肚口感好林啱晒我呢位冇牙婆🧡【 #蒲燒鰻魚 】鰻魚有我手板咁大塊食落去多肉少骨而且鰻魚很入味呢🧡【 #自家製炸雞 】鍾意炸雞嘅炸粉唔算好厚仲有沙律醬可以點綴食落去更加Creamy呢🧡【 #泡菜炒豚肉 】泡菜迷一定必食酸酸辣辣嘅泡菜炒一炒爆香半肥瘦的豚肉確實係惹味D㗎一次過可以使咁多款小食菜式雖然不太飽肚但係附近都有糖水舖食完飯仲可以食個糖水添☺️
一收工就諗吓去邊度食我最鍾意嘅日本菜
經過佐敦就去到裝修富有日本特色的
「 漁正居酒屋🏮 」
鍾意環境舒適

雖然不太飽肚
但係附近都有糖水
食完飯仲可以食個糖水添☺️
2021-11-05 37 瀏覽
今晚去左試朋友推介嘅一間居酒屋-漁正居酒屋,依家仲做緊新張抗疫優惠,外賣堂食都有七折,所以好抵。餐廳食物選擇甚多,花多眼亂,所以交左俾朋友拍板。龍蝦沙律,睇落份量唔多,但係食落啖啖都有龍蝦,龍蝦幾彈牙,食落有咬口,絕對貨真價實。日本縞鰺池魚薄切,呢個做緊promotion,$168有咁大盤。三文魚腩、甜蝦、油甘魚刺身,睇佢賣相就知道刺身夠晒新鮮,食落爽口有鮮味。居酒屋唔少得食串燒,我地揀左露筍豚肉卷串、蕃茄豚肉卷串、雞翼串、雞皮串、柚子鹽燒白鱔。特別推介燒白鱔,好好味。雞泡魚干,用黎配茶配酒都一流。蒲燒鰻魚,比想像中大份而且厚肉。鰻魚汁香甜,同鰻魚好搭配。炸墨魚咀,上枱熱辣辣,香脆可口。清酒煮蜆,好香清酒味,蜆size都算大。沃川黑醬油拉麵,細細碗,滿足下食拉麵嘅慾望。原來我地都叫左唔少野食,食得好滿足,餐廳坐得舒服,價錢亦合理,下次可以再黎飲飽食醉。

餐廳食物選擇甚多,花多眼亂,所以交左俾朋友拍板。

特別推介燒白鱔,好好味。

雞泡魚干,用黎配茶配酒都一流。

蒲燒鰻魚,比想像中大份而且厚肉。鰻魚汁香甜,同鰻魚好搭配。

炸墨魚咀,上枱熱辣辣,香脆可口。

清酒煮蜆,好香清酒味,蜆size都算大。
沃川黑醬油拉麵,細細碗,滿足下食拉麵嘅慾望。

太耐無去旅行啦,今次特登搵左間好正既日本餐廳。價錢親民,雖然只收現金,但係堂食同外賣都有七折優惠。蟹子沙律日本縞鰺池魚薄切 - 晶瑩剔透,肉質鮮嫩肥美,點埋佢個柚子醋醬汁,加埋蘿蔔蓉同香蔥,更加突出魚既鮮味。象拔蚌刺身,超級新鮮,好爽口鮮甜。露筍豚肉卷串, 咬落去菜汁豐富雞翼串燒得剛剛好,好惹味。叫左4款壽司,油甘魚壽司,三文魚腩壽司,北海道帆立貝壽司,甜蝦壽司,都幾鮮甜蒲燒鰻魚 - 肉質嫩滑入味,烤得香脆。黑醬油拉麵 - 湯底鮮香濃郁,拉麵爽口彈牙雞泡魚干 - 燒得勁香,即燒即上碟,甜甜地唔會太乾身,好惹味,佐酒一流👍🏻
太耐無去旅行啦,今次特登搵左間好正既日本餐廳。

價錢親民,雖然只收現金,但係堂食同外賣都有七折優惠。

蟹子沙律

象拔蚌刺身,超級新鮮,好爽口鮮甜。

露筍豚肉卷串, 咬落去菜汁豐富
雞翼串燒得剛剛好,好惹味。

蒲燒鰻魚 - 肉質嫩滑入味,烤得香脆。

黑醬油拉麵 - 湯底鮮香濃郁,拉麵爽口彈牙

香港前境不樂觀,朋友決定離場,珍惜餘下的每次飯局,見一次少一次。今晚相約吃大家最喜歡的日本料理,在佐敦區位置方便。入門很有日本居酒屋風味,客人也很多,可見餐廳很受歡迎。鳥賊刺身$48比較少吃到的刺身,口味濃郁中帶鮮,滿口濃香味道。三文魚腩刺身$58、油甘魚刺身$88、墨作螢光魷魚$88魚生厚切,口感很好,而且夠鮮味,食得出靚貨,朋友則特別欣賞它的刀功,因朋友初學切魚生,看得出來師傅刀功甚好,在小店算是難得,切得好可令魚生賣相口感更提升。日本枝豆$38吃日本料理,我喜歡吃纖維豐富又易入口的枝豆,平衡一下營養,店家細心備好另一隻碟子裝殼。燒雞皮餃子2串$58雞皮餃子燒得十分好,外層很脆很香口,口喉剛好,熱辣辣,雞皮帶有油香,包著肉質細緻的餃子,好像平日也較少吃到。炸豬肉餃子$48這裡的炸物也精彩,這炸豬肉餃子讓我們精神一振,香口得來不會過火,沾上醬更惹味,把口式餃子做得很出色。燒芝士年糕$58飽滿大隻如煎包朵的燒芝士年糕,外皮軟熟,內裡有流心芝士,味道不會太濃,淡淡的就很配合了,每次都心思思想吃。梨汁$48 提子汁$48飲品充滿細碎果肉,味道舒服,甜道適中,大大杯很解渴。整體食物水準上上

入門很有日本居酒屋風味,客人也很多,可見餐廳很受歡迎。

鳥賊刺身$48
比較少吃到的刺身,口味濃郁中帶鮮,滿口濃香味道。

三文魚腩刺身$58、油甘魚刺身$88、墨作螢光魷魚$88

日本枝豆$38

燒雞皮餃子2串$58

炸豬肉餃子$48

燒芝士年糕$58

梨汁$48
提子汁$48
飲品充滿細碎果肉,味道舒服,甜道適中,大大杯很解渴。

整體食物水準上上,價錢又合理,是和朋友吃日本料理的好選擇。
2021-11-04 27 瀏覽
放工想飲杯啤酒,同事提議呢間居酒屋係佐敦,晚市有折,啤酒有買一送一(除左刺身無),幾抵食高質,唔錯唔錯。.🥢吞拿魚刺身拼盤$238 特價新鮮三種吞拿刺身,甘香鮮甜🥢墨作螢光魷魚$88咸香送酒小食,十分爽口🥢魷魚一夜干$68燒得好香,火侯岩岩好🥢照燒雞扒$68外脆內juicy,必點之選🥢田樂豆腐$48超滑富豆香🥢炸墨魚咀$58香脆送酒小食🥢骨付豬肉腸$36(2條)皮脆肉香,燒得好好🥢稻庭烏冬$68彈牙烏冬配串燒好恰🥢雞肝串$25燒得好甘香🥢日本青椒仔串$25清新之選🥢雞皮串$25雞皮燒得爽脆,唔會好咸🥢牛舌串$35爽口牛舌抵食🥢Suntory生啤$68 買一送一 居酒屋必飲Suntory
🥢吞拿魚刺身拼盤$238 特價
新鮮三種吞拿刺身,甘香鮮甜
🥢墨作螢光魷魚$88
咸香送酒小食,十分爽口
🥢魷魚一夜干$68
燒得好香,火侯岩岩好
🥢照燒雞扒$68
外脆內juicy,必點之選
🥢田樂豆腐$48
超滑富豆香
🥢炸墨魚咀$58
香脆送酒小食
🥢骨付豬肉腸$36(2條)
皮脆肉香,燒得好好
🥢稻庭烏冬$68
彈牙烏冬配串燒好恰
🥢雞肝串$25
燒得好甘香
🥢日本青椒仔串$25
清新之選
🥢雞皮串$25
雞皮燒得爽脆,唔會好咸
🥢牛舌串$35
爽口牛舌抵食
🥢Suntory生啤$68 買一送一
居酒屋必飲Suntory
2021-11-03 26 瀏覽
間唔中就好掛住日本居酒屋嘅個種熱鬧同埋同朋友一邊食嘢一邊暢所欲言嘅感覺,所以相約左朋友一齊食好西之餘亦都聚下舊🥰叫左室津生蠔,係兵庫縣嘅特產,日本人對佢有另一個稱呼「海底的牛奶」,肉厚又夠creamy,無腥味,鐘意食生蠔嘅朋友仔一定要嗌黎試下仲有北寄貝、吞拿魚、三文魚三色刺身,肉厚得黎又好新鮮,北寄貝好爽口、三文魚魚香味勁濃,好好食🤤鐘意食熟食嘅朋友仔唔洗擔心,黎緊就要介紹熟食,分別係豚肉生薑燒、蒲燒鰻魚,呢兩道料理都好日本風味,鰻魚肉質比較煙韌,加上醬汁燒過嘅鰻魚真係好吸引😍小食方面都叫左三款串燒、燒芝士年糕、田樂豆腐同龍蝦沙律,三款串燒分別係鴨心、牛舌、一口蕃薯,牛舌世一😋燒芝士年糕同田樂豆腐都係兩道相當不錯嘅小食,最後想講嘅係龍蝦沙律作為前菜好開胃❤️評分:8.5 / 10

評分:8.5 / 10
2021-10-28
  • 室津蠔
  • 田樂豆腐
2021-11-02 19 瀏覽
來到佐敦地鐵站,很快就行到呢間餐廳。侍應態度很好,叫我地坐低又介紹左幾款食物。叫左2杯飲品,提子及蘋果特飲,2杯特飲都很清新。另外叫咗好多食物,墨作螢光魷魚- 很鮮甜,食到個口變左黑色🤣鰈魚 - 油脂較多,很鮮甜,點上芥末,蘿蔔蓉和豉油,能帶出魚的鮮甜。炸雞 - 新鮮炸,很脆, 熱辣辣。天婦羅 - 蝦, 矮瓜,菇,粟米,新魚炸,很好味。牛舌串 - 牛舌很肥美,燒得剛剛好。溏心鵪鶉蛋串- 一共有2串,每串4粒。蘆筍豚肉卷串- 蘆荀很新鮮,很脆。蒲燒鰻魚飯 - 好大條鰻魚,配上鰻魚汁配飯一流。仲有仲有芝士年糕做點品,芝士係年糕里流出來,煙煙銀銀。
叫左2杯飲品,提子及蘋果特飲,2杯特飲都很清新。

炸雞 - 新鮮炸,很脆, 熱辣辣。

天婦羅 - 蝦, 矮瓜,菇,粟米,新魚炸,很好味。

牛舌串 - 牛舌很肥美,燒得剛剛好。
溏心鵪鶉蛋串- 一共有2串,每串4粒。
蘆筍豚肉卷串- 蘆荀很新鮮,很脆。
蒲燒鰻魚飯 - 好大條鰻魚,配上鰻魚汁配飯一流。
仲有仲有芝士年糕做點品,芝士係年糕里流出來,煙煙銀銀。
2021-11-01 693 瀏覽
📍#漁正居酒屋🇭🇰香港佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖人均消費: HKD310味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆又係佐敦食飯,今次揀咗佐敦站出口的庇利金街一間日本菜!全因OpenRice訂枱有7折!不是OpenRice 訂唔到,結果walk-in 好厚面皮咁去問有冇7折,好彩佢話有😂😂門面不太起眼,店內裝潢就幾不錯幾有氣氛👌🏻 餐牌選擇都可以,不過刺身冇得省點,亦都冇乜壽司,熟食偏多,以下價錢未計七折👎🏻前菜🥢$20/人好耐冇試過食嘢要收$20一位前菜😅 坦白講,好似茶葉,真係唔知咩嚟! 識落有啲似濕咗嘅海帶碎,但係冇味,亦都冇乜好感⭐️燒油甘魚胶🐟$128由於遲到,所以無相🤣 油甘魚油香真係無得頂,魚肉大塊又滑,肉香可口!略嫌調味有點不足⭐️店長精選時令刺身(上)🍣$398刺身就揀咗拼盤,$398 八款X3,有甜蝦,帆立貝,三文魚,八爪魚,左口魚邊,吞拿魚同縞鰺池魚!每款都好鮮甜,左口魚邊真心推介!雖然唔係咩高級食材,但勝在價廉物美⭐️伊佐木刺身🍣$380未食過伊佐木刺身,$380一條加送一人一碗魚湯!原來日本伊佐木即

📍#漁正居酒屋

👎🏻前菜🥢$20/人
前菜

⭐️燒油甘魚胶🐟$128

⭐️店長精選時令刺身(上)🍣$398
店長精選時令刺身(上)

⭐️伊佐木刺身🍣$380
未食過伊佐木刺身,$380一條加送一人一碗魚湯!原來日本伊佐木即係我哋香港嘅雞魚😂😂
店員推介時,話條魚係肉質爽口,結果完全相反,口感好淋好軟😂 不過魚味好濃好香!
另外有一半係燒過,笑得好香,肉質軟綿綿的!挽回不少分數!
伊佐木刺身

魚湯

🆗虎蝦天婦羅卷🍤$118
6件炸蝦卷,蝦肉都算爽口,但食不出天婦羅的香味!不過好喜歡佢咁多沙律醬
虎蝦天婦羅卷

🆗蒲燒鰻魚🐍$88
食日本點條鰻魚都係一場賭博🤣 如果叫到日本產鰻魚,就贏了✌🏻 可惜今次輸咗😂😂
魚肉太淋,咬落太鬆散,冇乜口感,而鰻魚汁味道亦都普普通通,食不出蒲燒味

👎🏻燒雞扒飯🐔$78
雞扒燒得太乾身,食落有啲鞋,而且雞皮有啲位置有啲濃,$78無乜要求
燒雞扒飯

🆗炸墨魚嘴🦑$58
炸得好乾,墨魚嘴哥口爽口就唔好味了!一碟只有10粒左右,又細粒,麻麻哋
炸墨魚嘴

⭐️雞肝串🐔$28
雞肝燒得唔錯,燒得夠香,口感都幾好

🆗牛舌串👅$38
筆舌都好味,一串有三件,但只係平時食串燒一件嘅1/4,好細件,性價比低

⭐️日本大蔥🌱$18
日本大蔥就不錯啦,有三件,正常size,蔥味夠濃,又唔會燒得太乾
雞肝串  牛舌串  日本大蔥

由於遲到,以下兩樣都冇份食🥲
清酒煮蜆🐚$78
雞泡魚干🐡$58

其實食物質素,性價比唔算超高,如果無7折就真係唔抵食!好似佢啲刺身好新鮮,如果多啲選擇就好了
服務真的麻麻,個個都好似唔知自己要做咩咁😂😂 另外趕住翻枱,好像好想你快啲走,但食物又出得好慢,真係皇帝唔急太監急😅
2021-10-07
店長精選時令刺身(上)
伊佐木刺身
魚湯
之前同朋友誤打誤撞去食,當時被個無骨燒雞腿吸引,烤至皮脆,有少少鹽吊味,夠鮮嫩啖啖肉。第二次去食發現餐牌有酒盜芝士以前睇過啲旅遊節目聽過,香港好少店會有,一試傾心,我覺得味道有啲似蜆芥,不過佢係魷魚版,好鹹香,配無乜味嘅芝士好特別。從來未食過嘅墨作螢光魷魚,黑嗎嗎,都幾鹹,滑嘟嘟,有墨汁味,未食過的話可以一試,不過略嫌價錢稍貴。燒物燒得恰到好處,鹽唔會太重,原始嘅味道,不過魷魚一夜干似係燒汁處理,無乜特別。室津蠔做梗特價,唧啲檸檬汁,好鮮味,一啲都唔腥,又抵又好味。去居酒屋就當然要嘆杯啤酒配搭燒物啦
第二次去食發現餐牌有酒盜芝士

去居酒屋就當然要嘆杯啤酒配搭燒物啦
2021-10-26
2021-10-28 24 瀏覽
🔺漁正居酒屋小編喺香港比較少幫襯居酒屋~今次試咗呢間又幾正喎!食得出食物製作非常用心👍🏻可以再encore😜.必點推介!清酒煮蜆🐚大大粒!非常新鮮!而且好飽滿😆鮮味十足!室津蠔🦪生蠔亦都非常新鮮冇腥味👍🏻正!燒雞泡魚乾🐡甜甜地好好味😋好啱配酒飲!日本縞鰺池魚薄切🐠配上酸汁~吊出魚生嘅鮮味😋.其他推介😆串燒🍢特別喜歡燒雞皮~脆卜卜好好味😋炸天婦羅🍤大蝦爽口彈牙!大大隻😆.
🔺漁正居酒屋
小編喺香港比較少幫襯居酒屋~
今次試咗呢間又幾正喎!
食得出食物製作非常用心👍🏻可以再encore😜
必點推介!
清酒煮蜆🐚大大粒!非常新鮮!
而且好飽滿😆鮮味十足!
室津蠔🦪生蠔亦都非常新鮮冇腥味👍🏻正!
燒雞泡魚乾🐡甜甜地好好味😋好啱配酒飲!
日本縞鰺池魚薄切🐠配上酸汁~吊出魚生嘅鮮味😋
其他推介😆
2021-10-24 25 瀏覽
前幾日約咗一個好耐冇見嘅朋友,咁耐冇見有好多嘢要傾,最適合就去下居酒屋一路食嘢一路談心啦。芥末八爪魚一粒粒嘅八爪魚好彈牙,配埋芥末好開胃。清酒煮蜆啲蜆大大隻,充滿鮮味。日式炸雞新鮮熱辣即炸,雞肉嫩滑。刺身因為我哋都好鍾意食刺身,所以就叫咗三款刺身嚟食,分別係北寄貝刺身、鮮吞拿魚赤身刺身同埋三文魚刺身。食得出好新鮮,用料高質。豬豚肉生薑燒豚肉份量都唔少,炒得好香,味道適中,唔會過鹹。串燒去居酒屋點可以唔食串燒,我哋分別叫左雞腎串、雞皮串同埋—口蕃薯串。雞腎非常之爽口,雞脾燒得香脆,咬落去油脂豐富,冇得彈。一口番薯都好香甜。蒲燒鰻魚飯點都要食下飯先覺得夠飽,鰻魚大大塊,都幾抵食,肉質鮮嫩冇骨。白飯一粒粒珍珠米煮得啱啱好。燒芝士年糕芝士年糕一直係我好鍾意嘅食物,但平時炸芝士年糕好多時都會太油,燒芝士年糕就最好啦,有得食芝士年糕之餘又唔使驚太油。青提子汁蘋果汁

芥末八爪魚
一粒粒嘅八爪魚好彈牙,配埋芥末好開胃。

清酒煮蜆
啲蜆大大隻,充滿鮮味。

日式炸雞
新鮮熱辣即炸,雞肉嫩滑。

刺身

豬豚肉生薑燒
豚肉份量都唔少,炒得好香,味道適中,唔會過鹹。

串燒

蒲燒鰻魚飯

燒芝士年糕

青提子汁

2021-10-19
👧🏻😋👅🍽✨漁正居酒屋 (佐敦庇利金街)-❤️鋪頭出面寫住新開優惠有七折, 但一入到鋪頭見到一group group好朋友又同啲店員吹下水, 所以唔似新張🤣 不過照俾左七折我就算啦❤️但氣氛真係好warm, 係好日本傳統居酒屋-⭐️星鰈🐟✨深海魚刺身真係零舍鮮味, 厚度適中仲好soft✨個豉油有連辣既醃蘿蔔, 蔥, 同wasabi, 為清清地既魚生片加D刺激!-🫓燒鱈魚片🐠 ✨味道exactly就係細個一包一條條果D鱈魚片 (當然冇咁勁味精), 但佢以薄脆形態上碟✨個面烤到少少燶冇炭味但好香, 唔使點醬都夠味-🔥燒白飯魚🎣 ✨白飯魚仔俾人痴埋一舊壓成薄片, 焦脆鹹香, 送酒一流-🇯🇵日式炸雞🐓 ✨酥炸外脆內軟好juicy咬落首先聽到索索聲係啲脆皮, 之後聽到啜啜聲啲肉汁爆晒出黎✨鹽醃過炸起時再加啲七味粉味道超晒班-🧀燒芝士年糕🧈✨必食! 因為佢係燒好特別, 唔會好似平時炸既油淋淋, 同埋用左好似pizza dough咁既皮食落冇咁漏-🔥蒲燒鰻魚🐟✨好大塊! 有炭燒既香味, 肉質好滑, 芝麻同燒汁唔太重味, 好香口-🦑 魷魚一夜干💨 ✨燒來唔太乾, 甜甜地既燒汁滋潤左烤到乾晒身既表皮, 而咬落
👧🏻😋👅🍽✨
漁正居酒屋 (佐敦庇利金街)
❤️但氣氛真係好warm, 係好日本傳統居酒屋

⭐️星鰈🐟
✨深海魚刺身真係零舍鮮味, 厚度適中仲好soft

🫓燒鱈魚片🐠
✨個面烤到少少燶冇炭味但好香, 唔使點醬都夠味

🔥燒白飯魚🎣
✨白飯魚仔俾人痴埋一舊壓成薄片, 焦脆鹹香, 送酒一流

🇯🇵日式炸雞🐓
✨鹽醃過炸起時再加啲七味粉味道超晒班

🧀燒芝士年糕🧈
🔥蒲燒鰻魚🐟

🦑 魷魚一夜干💨
✨燒來唔太乾, 甜甜地既燒汁滋潤左烤到乾晒身既表皮, 而咬落都依然好彈牙
🍢串燒🍡
✨叫左牛舌, 雞腎同雞皮, 全部都大大粒一串, 燒到脆岩岩好, 有少量味粉又係送酒正
✨特別鍾意個雞皮, 捲埋一舊燒落就冇咁乾, 仲有少少油份係度

🌽野菜天扶良🍠
✨天扶良第一次聽XD 即係天婦羅
✨粟米好少見, 超正呀大大塊勁甜又冇根

🍍果汁🍎
✨呢排戒酒叫左果汁飲, 特推菠蘿汁勁正, 清清地唔係罐裝甜到確喉果隻, 冰夠細粒所以杯果汁夠凍