2019-08-05 22 瀏覽
八月五號我帶埋我嗰fd去食飯,大家都知今日發生咩事喇。成個小甜甜得我地一枱客。其中有個lunch set 48蚊一個回鍋肉餐。其他散叫一個四季豆,一個剁椒魚腩,一個紅油抄手。當回鍋肉上jor既時候,佢話白飯要自己出去攞。我好有禮貌咁叫去可唔可以幫我攞個白飯過來。佢一直同我講,呢個回鍋肉餐個白飯要自己出去攞,唔係佢囉俾我。我話,咁你幫我攞啦。佢再次指住個張lunch set紙話:呢個唔係我攞比妳架,要你自己去攞(聲調已經好唔耐煩)跟住再行過去同佢同事話,意思話我聽唔明佢講咩,叫我自己去攞飯又唔肯。話不嬲lnch set呢個飯就要自己出去攞。我真係敏到呢。其實呢,cwb ,mk,我都係度食過。(無食過呢個lunch),都係佢地攞個白飯俾我。其實真係好少事,最重要成個餐廳得我地一台客。唔明佢點解可以大聲咁話我轉頭!..大佬...你係做服務呢一行。我又唔係無禮貌叫你攞白飯。我又唔係只叫jor一個餸。全場得我一台客,你咁得閒,咁係咪如果我今日只叫一個lunch set,你會更大聲氣d呢。真係第一次遇到呢個服務!全場對住我大叫!!!!!我真係第一次遇到咁既誇張的服務態度!!!!!野食ok!但服務!
八月五號

我帶埋我嗰fd去食飯,大家都知今日發生咩事喇。

成個小甜甜得我地一枱客。

其中有個lunch set 48蚊一個回鍋肉餐。

其他散叫一個四季豆,一個剁椒魚腩,一個紅油抄手。

當回鍋肉上jor既時候,佢話白飯要自己出去攞。
我好有禮貌咁叫去可唔可以幫我攞個白飯過來。
我話,咁你幫我攞啦。

大佬...你係做服務呢一行。我又唔係無禮貌叫你攞白飯。
我又唔係只叫jor一個餸。

真係第一次遇到呢個服務!
全場對住我大叫!!!!!

我真係第一次遇到咁既誇張的服務態度!!!!!

野食ok!但服務!!!真係!!!!!!

極差!!!!!!!!

2019-08-05
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-08-04 22 瀏覽
最近,都處到是遊行示威,今日行到旺角鬧市,到處都是人來人往。行到攰,又渴又累又餓了,來到旺角附近,的確是好多好嘢食,朋友想食辣嘢,因為夏天真是沒什麼胃口食嘢,食辣可以增加食慾,都是個不錯的選擇!朋友的好介紹,這裡的川菜,也不錯!食物的種類繁多,可以少辣,辣的程度可以因個人的喜愛,我地偏向中辣。先來一個小食,麻辣豬耳,香濃的麻辣油,滲透入豬耳,豬耳夠爽口,咬落爽脆,小小辣,加上芝麻香,好開胃!口水雞,都是叫左小辣,鋪左香脆的花生米,雞肉的肉質,稍稍稔左些,但都是嫩滑,配上青瓜的清甜爽口,一爽一嫩滑,口感一流。海鮮炒飯,份量都幾多,海鮮的食料都不少,有蝦仁、魷魚粒、蟹柳、雞粒、青菜粒等,色澤晶瑩、粒粒米飯分明,看上好似有點肥膩,但食落,一點油膩感都沒有,只有香味四溢,香口。酸菜魚,同樣,份量都大大盆,我地三人食足夠有餘,酸菜夠味,又爽口,魚肉肉質鮮甜又爽口嫩滑,酸菜將魚肉湯提鮮,湯頭鮮滑又香濃。再來一個甜點,南瓜餅,即叫即煎。熱辣辣,香氣四溢,餅底好彈牙,好味道!
朋友的好介紹,這裡的川菜,也不錯!

2019-08-04 79 瀏覽
滿江紅小甜甜喺登打士街近佐敦嗰邊,店面用全落地玻璃設計,店內情況一覽無遺。餐前小食係芽菜Mix咸酸菜,酸酸地幾開胃。罐裝汽水 $10 each食辣嘢又點可以冇冰凍汽水呢?晚市黎講,唔算貴。紅油抄手 $38是紅湯抄手吧?呢一碗真係滿江紅,哈哈!餃子皮真係超滑,滑到你唔信!紅湯微辣帶酸,都幾刺激下!蒜蓉萵筍絲 $48清甜爽口的萵筍絲加入蒜蓉炒,惹味之餘,清甜味道更為突出,不錯啊!蒜泥白肉 $55中間的蒜泥打到極細,口感像奶昔般細滑。腩肉配上香辣的醬汁,令人忘記了肥肉的存在!辣子田雞 $138賣相很精緻,田雞件的數量也很多,還撒上了大量腰果!酥炸過的田雞,內裡仍然嫩滑,口味勁麻之中帶小辣,食到出晒汗,愈大汗愈想繼續食,麻得非常過癮!芒果西米露 $28芒果香甜,汁底亦有濃香的芒果味,只是賣相有點普通。

餐前小食係芽菜Mix咸酸菜,酸酸地幾開胃。

罐裝汽水 $10 each
食辣嘢又點可以冇冰凍汽水呢?晚市黎講,唔算貴。

紅油抄手 $38
是紅湯抄手吧?呢一碗真係滿江紅,哈哈!
紅油抄手

餃子皮真係超滑,滑到你唔信!紅湯微辣帶酸,都幾刺激下!
蒜蓉萵筍絲

蒜蓉萵筍絲 $48

蒜泥白肉

蒜泥白肉 $55

辣子田雞 $138
賣相很精緻,田雞件的數量也很多,還撒上了大量腰果!

芒果西米露

芒果西米露 $28
芒果香甜,汁底亦有濃香的芒果味,只是賣相有點普通。
蒜蓉萵筍絲
蒜泥白肉
芒果西米露
2019-08-03 24 瀏覽
以前喺附近返工,又成十一點幾先收工,又夜又肚餓,都無咩餐廳選擇,有一次經同事介紹之下,嚟到「小甜甜」食宵夜啦!自此至少一星期都嚟食一次😆 但係轉咗工作環境後,都少咗過嚟,今次就同朋友嚟回味吓啦!川北涼粉 $38我自己係好鍾意食呢個!冰冰涼涼,加埋少少花生同特別嘅醬汁,正啊。蒜蓉炒萵筍絲 $48萵筍絲口感好正啊,好爽口加上蒜蓉炒仲香口。麻辣魚春煲 $82呢個係必叫嘅!!未食過小甜甜之前特係從未食過魚春煲,點知到一試就愛上,香辣嘅口味,而且魚春食落係淋身,撈飯食係一流!而且份量都好多,底下仲有啲蘿蔔做伴碟。木瓜鮮奶 $28好少餐廳會有木瓜奶飲㗎,而且仲好香滑👍🏻👍🏻

川北涼粉 $38

蒜蓉炒萵筍絲 $48
萵筍絲口感好正啊,好爽口加上蒜蓉炒仲香口。

麻辣魚春煲 $82

木瓜鮮奶 $28
好少餐廳會有木瓜奶飲㗎,而且仲好香滑👍🏻👍🏻
2019-08-02 142 瀏覽
之前食過樓上嘅老川皇 然後經過呢間小甜甜 朋友話呢間都好食 下次要黎食😆 我等唔到 先帶我呀媽黎食~ 不過我地兩個都唔係話好食得辣 小辣就可以😂✋ 呢間餐廳都幾旺場 早d 6點黎就一定有位 時到8 點幾已經見到出面要排隊等位 所以都係預早d 黎唔洗等😌有茶可以飲 揀左菊花茶 因為等等食d 濃味菜 可以清下味蕾 減下油膩感😆 除左出名嘅酸菜魚之外 見到呢個特別推薦 鮮茄野生魚鍋 可以叫唔辣之餘 仲好似好有營養 叫左$138 小鍋試下~ 原來小鍋都已經幾大盤! 先講湯底 酸酸甜甜 好濃郁 幾開胃 有蕃茄芽菜芫荽係底😆 魚肉質結實 果然係野生魚 大大件 有少少骨 同埋真係幾滑!推介呢個😚薑蔥田雞 $82 呢個好濃味 不過有d 鹹 可以加碗白飯黎送 薑蔥配田雞係一流 而d 田雞都幾入味 啖啖肉 好味呀!!😍 我同呀媽都好鍾意😌 麻辣黃鱔煲 $88 呢個叫左小辣 所以我地岩岩好食到 用青瓜薯仔做底加埋黃鱔一齊煲 包到最後d 青瓜薯仔sok 哂汁 好辣 過癮!呀媽話黃鱔保血 所以我都食翻多d 先😚最後我地叫左燉湯 蟲草花煲雞 餐牌上嘅燉湯唔係款款 要問店員 因為會賣哂~ 燉湯時間會比較耐 但幾足料

薑蔥田雞 $82

麻辣黃鱔煲 $88

最後我地叫左燉湯 蟲草花煲雞 餐牌上嘅燉湯唔係款款 要問店員 因為會賣哂~ 燉湯時間會比較耐 但幾足料好多蟲草花、雞仲有啲豬肉添~ 不過d 肉都煲到腍哂 食唔到 飲翻啖湯最原汁原味😍👍🏻👍🏻

2019-07-26
2019-08-01 14 瀏覽
平時返工的日子,行街食飯,都離唔開返工及家的附近,愛食完飯,可以早點回到家休息,又要準備明日返工。有段時間,都好少到外行街食飯,趁著放了幾天的假期,一於約老公,到旺角、油麻地行街食飯,睇電影,電影都有十多年沒進過戲院了,有點生疏了。走進旺角街頭上,總是人來人往,加上又大熱天時,真是頂不順,要快快去找間餐廳食飯醫肚。我喜歡食辣,無辣不歡,川菜就最適合我我胃口了。餐廳的佈置,看似大陸的格局,整體來說:整齊舒適。酸菜魚,用上鯇魚有點小辣,每次食川菜,這道菜,總是離不開的。酸酸甜甜、鹹鹹地,喜歡鯇魚的魚肉片夠大大件,魚片肉鮮甜嫩滑、啖啖肉,配上酸菜的爽口,令到香濃湯底,更鮮甜又美味。干煸四季豆,四季豆好乾身,加上肉碎,鹹鹹地,四季豆鮮甜爽口,是食不停的。回鍋肉,看落好油膩,但食落又不覺肥膩,豬肉薄薄,彈牙爽口,小辣,配上洋蔥、青辣、大蔥、芹菜等的香味,滲入了肉片上,美味又可口。生煎包,又是我喜歡食的,即叫即煎,熱辣辣,在包底加上大量的芝麻,令到包的香味散發了陣陣的芝麻香,肉餡多汁,包皮軟熟。
我喜歡食辣,無辣不歡,川菜就最適合我我胃口了。
餐廳的佈置,看似大陸的格局,整體來說:整齊舒適。

2019-08-01 30 瀏覽
今日同男朋友屋企人一齊食川菜,佢地有老人家又有小朋友,想地點方便D!於是我地就揀左旺角一間川菜,叫滿江紅小甜甜!為左要照顧食得辣同唔食得辣既家人,我地就叫左個沙鍋雲吞雞!入面好足料,有半隻雞同好多雲吞,而且有好香濃既雞湯,老人家都食得好開心!另外,我地仲點左個招牌鹽焗蜆,入口好清甜,份量亦都超多!我地都一致推介呢度既甜品呀!男友屋企人最中意食芒果涼粉,入面既芒果好濃味,真係好好食!所以都好推介呢間餐廳!
2019-07-31 25 瀏覽
1)蒜蓉拍青瓜唔夠麻油味 蒜味唔夠突出 青瓜淋淋地 味道一般 建議嗌香辣2)水煮桂花魚味道好重偏向麻辣 完之後仲有一個後勁 對於鍾意食辣嘅朋友就非常之適合 魚肉較鮮 而且個煲都有成廿幾塊魚片 夠四人享用 份量都算適中 3)老火湯分別嗌咗蟲草花煲雞、花旗參燉烏雞、花膠響螺燉雞 藥材味比較重 都幾足料 蟲草花花旗參花膠響螺等等嘅材料都樣樣齊 材料豐富令到個湯更入味 飲落去都幾滋潤4)芒果西米露同涼粉材料都幾足 芒果唔會太酸 甜度適中 最主要既係即叫即整 夠晒新鮮
1)蒜蓉拍青瓜
唔夠麻油味 蒜味唔夠突出 青瓜淋淋地 味道一般 建議嗌香辣
2)水煮桂花魚
3)老火湯
4)芒果西米露同涼粉
2019-07-30 26 瀏覽
和好久不見的朋友吃晚飯,朋友是嗜辣之人,於是一起前往滿江紅小甜甜。白蘿蔔(前菜)蘿蔔爽口,少少辣非常開胃。口水雞雞肉嫩滑,雞味突出,每一口都有香辣的味道,吃完很醒胃。干煸四季豆四季豆炒得香口,鑊氣足兼且惹味,用作解辣非常一流。水煮野生烏江魚辣度為小辣,對我來講已經非常辣,魚肉很新鮮,每一啖都有魚味及麻香。凍檸茶可升級成為珍寶size,大大杯,茶味足又有檸檬香。另餐廳另收茶芥為每人8元,連加一服務費,人均不用200元,非常超值抵食。

白蘿蔔(前菜)
蘿蔔爽口,少少辣非常開胃。

口水雞
雞肉嫩滑,雞味突出,每一口都有香辣的味道,吃完很醒胃。

干煸四季豆
四季豆炒得香口,鑊氣足兼且惹味,用作解辣非常一流。

水煮野生烏江魚

凍檸茶
可升級成為珍寶size,大大杯,茶味足又有檸檬香。

2019-07-30 22 瀏覽
識我嘅人都知我係無辣不歡,所以朋友就約我黎呢到食川菜首先嗌咗個川北涼粉,微微晶瑩剔透嘅涼粉配上口水雞嘅麻辣醬汁,涼粉質感帶涼,微爽又軟,而麻辣味道都幾好,辣得過癮,又帶麻麻嘅後味,另外仲有啲蔥花,令味道更加豐富之後黎咗個酸菜水庫野生魚,價錢唔太貴,而且份量超大鍋!! 酸菜湯底味道幾好,稍酸帶辣,鍋入面有好多魚片同菇菌,魚肉都唔錯,可惜幾多骨,食嘅時候要好小心,如果底下有水晶粉底就好喇跟住下一道菜係歡樂山辣子雞,真係超多紅彤彤嘅辣椒,蓋過曬啲炸雞粒,可惜炸雞粒較細粒,而且仲連骨,可以食到嘅係少之有少,而且除咗辣椒,無另外加花椒等香料,食落唔太辣同惹味,所以我唔特別推介叫呢碟菜最後仲叫咗碗正宗四川擔擔麵,可能呢碗比較正宗,辣味較出,亦無落花生醬,所以湯底唔會好稠,麵嘅質感都幾好,不過我個人鍾意再彈牙啲質感
識我嘅人都知我係無辣不歡,所以朋友就約我黎呢到食川菜
2019-07-29 19 瀏覽
今日老公放假同老公去麥花臣球場睇踢波😄睇完波之後喺附近搵食👅一向鍾意食辣野嘅我又心思思捉咗老公去食川菜!店舖近位於近話油麻地地鐵站!今日星期日上到嚟都好full,好彩有一兩張吉枱唔洗等!餐廳裝修比較懷舊,而且門口放咗好多新鮮蔬菜!應該係攞嚟煮嘅?!但係眼見食客多數都係後生仔!好快安排左座位俾我哋!有唔同嘅茶可以俾你揀,而且Menu都係比較懷舊不過菜菜式選擇都好多!沖左荼之後有個餐前小食,應該係辣椒同秋葵!叫餸之前係OpenRice做個準備😆見到好多人嗌左萵筍絲同埋焗蜆我哋都有試,蜆無沙👍🏼😋叫左個水煮牛肉,牛肉係肥牛黎,唔算太辣但叫番杯西瓜汁食川菜係絕配☺️最後甜品叫左糖不甩,即時人手造!煙煙銀銀唔會太甜👍🏼👍🏼
沖左荼之後有個餐前小食,應該係辣椒同秋葵!
叫左個水煮牛肉,牛肉係肥牛黎,唔算太辣
但叫番杯西瓜汁食川菜係絕配☺️
最後甜品叫左糖不甩,即時人手造!煙煙銀銀唔會太甜👍🏼👍🏼
2019-07-29 11 瀏覽
之前都同朋友來食這間酸菜魚都不錯,所以今日都見男人來試試,來到都差不多十點都幾多人差不多全滿,等一陣有張四人桌可以坐得舒服點,一來就有酸蘿蔔,夠酸又爽口好開胃,連平時不喜歡吃這些的男人都忍不住食了幾舊。來到當然必叫酸菜魚啦,沒想到都保持到水準而且十分足料,魚肉超滑而又不太辣,帶點微酸,入面的菇都不少又入味,忍不住叫了碗白飯混來吃,魚實在太多,最後我們仲要吃不完,價錢十分抵食必叫。另外清清地要了蔬茸時蔬,切幼絲好香蒜茸味幾清新。喜歡吃尖椒的我,見到這裡有虎皮尖椒就叫一份沒有失望,炒得惹味又香口,辣度剛好,又夠淋身入到豆豉香。沒想到有燉湯,而且還有我最愛的川芎白芷天麻燉魚頭,十分足料又夠熱,味道濃郁,我地二人飲剛好,六十多元十分抵飲。

2019-07-23 17 瀏覽
旺角油麻地區真係有好多唔同嘅餐廳選擇,今次就試咗一間要上一層樓嘅中餐廳。環境OK,比較有傳統中式feel,最主要係多人嚟食,比到人一個信心。砂鍋雲吞雞$148@半隻個湯底入晒啲雲吞雞嘅香味,雞味十足仲有少少雞油添,不過裏面嘅雞同樣仲可以食,唔會冇晒啲雞味!雲吞嘅數量同埋娃娃菜嘅數量都好多,而且裏面有啲薑會更香。椒鹽豆腐粒$42椒鹽豆腐粒每一粒都細細地,個外皮炸得金黃,鹹香十足。海鮮麵$58海鮮麵有得選擇手拉麵或者刀削麵,我哋就揀手拉麵,質感係比較滑身同埋比較薄身!小明嘅海鮮主要為蝦同魷魚,仲有好多其他雜菜雜菌等等,湯底都算清新。奇異果汁$25係鮮榨嘅果汁,飲到一粒粒奇異果🥝,如果想飲果汁呢度都有好多健康選擇。芒果涼粉$28味道唔錯,無論係芒果同涼粉嘅份量都十足!高力豆沙$32高力豆沙好特別,口感軟綿綿,裏面有一舊紅豆沙,甜得來都幾好食。$8茶位 x 2

砂鍋雲吞雞$148@半隻

椒鹽豆腐粒$42

椒鹽豆腐粒每一粒都細細地,個外皮炸得金黃,鹹香十足。

海鮮麵$58

奇異果汁$25

芒果涼粉$28

味道唔錯,無論係芒果同涼粉嘅份量都十足!

高力豆沙$32

$8茶位 x 2
2019-07-23 15 瀏覽
朋友介紹這間川菜不錯,如果不想食辣都有好多唔辣既選擇,果日就帶左家人黎試下🙈聽部長介紹,這裡的菜、魚全部都係自家農場養殖,夠曬新鮮有機!餐牌「鮮茄野生魚鍋」魚是野生鯇魚,但由於是食草不是食飼料,所以肉質會比較結實。用了醃料稍微醃過的魚肉好入味,不過有些骨,唔識吐骨既人要小心啦。最驚喜係個番茄湯,好濃好鮮甜,可以當湯飲架「椒鹽蝦」想不到$88蚊有咁多!大概十隻左右!而且每隻尺寸都幾大!蝦是新鮮蝦,咬落彈牙不會霉。個皮炸得好脆,可以當薯片咬入口「原味焗蜆」很原汁原味「西瓜鮮奶」估唔到西瓜同牛奶好夾,推薦埋單400有找,抵食

餐牌

「原味焗蜆」很原汁原味

「西瓜鮮奶」估唔到西瓜同牛奶好夾,推薦

埋單400有找,抵食
2019-07-23 17 瀏覽
小甜甜位於歐美廣場內,平時真係少去呢邊... 感覺上「有點雜」,一黎到... 人頭湧湧,坐無虛席(其實只係平日既晚上)... 一入去有點「內地」裝修既格局,Any肥,食四川野,或者甘會正宗d 呢⋯⋯我就order 左招牌鮮茄生魚窩$128,d魚切成薄薄的一片片;大件得來又唔會煮散曬... 一放落口滑到好似sir 滑梯甘,滑到雪雪聲甘... 配埋個鮮茄湯底,又唔會搶到魚既鮮味,各領風so .. 配埋個白飯就一流啦!平常唔太食魚既我,今晚都可以KO 曬一窩😋😋😋