2019-05-20 97 瀏覽
餐廳明亮大方,淺色系格調令餐廳更有空間感。中菜館少有菊花茶,而這裡有,值得加分。蜜汁叉燒 肉質軟嫩,加上微甜密汁,口感甚佳。由於本人愛偏瘦叉燒,所以好對我謂口。明火煲例湯 無味精嘅靚湯,材料嘅精華已經煲哂出湯水,清甜而解渴。 湯渣都會另外呈上,絕不浪費。鴛鴦胡椒焗蝦 賣相富有特色,蝦十分新鮮和充滿胡椒味, 惹味之作。鮮蟹肉燴黃金豆磚 有點像玉子豆腐, 軟熟的豆腐入口即溶,配上 蟹肉作點緻。豉汁蒸金錢鱔 傳統菜式, 鱔肉肉質彈牙, 配上豉汁, 令人愛不釋手。鮮百合炒雜菌 雜菌與百合的配合意外地襯托,清腸胃之選。沙爹牛肉炒河粉味道配搭很好 ,但多一點鑊氣更佳。普寧蘿蔔灌漿外脆內軟,口感甚佳,值得推薦。與家人在粵劇中心看節目後, 最適宜在言中菜館裏 聚首一堂。

明火煲例湯

鴛鴦胡椒焗蝦
賣相富有特色,蝦十分新鮮和充滿胡椒味, 惹味之作。

鮮蟹肉燴黃金豆磚
有點像玉子豆腐, 軟熟的豆腐入口即溶,配上 蟹肉作點緻。

豉汁蒸金錢鱔
傳統菜式, 鱔肉肉質彈牙, 配上豉汁, 令人愛不釋手。

鮮百合炒雜菌
雜菌與百合的配合意外地襯托,清腸胃之選。

沙爹牛肉炒河粉
味道配搭很好 ,但多一點鑊氣更佳。

普寧蘿蔔灌漿
外脆內軟,口感甚佳,值得推薦。

與家人在粵劇中心看節目後, 最適宜在言中菜館裏 聚首一堂。

2019-05-19 95 瀏覽
今年母親節提早食飯,book左呢間中菜,係戲曲中心入面,因為媽咪對粵劇都有啲興趣,所以帶佢黎睇下。好近柯士甸站,一出就係,很方便。戲曲中心好大,一入去好有藝術感,感覺好relax!我地一家人叫左幾個小菜,一個湯,一個炒粉。首先來到的是杏汁燉白肺湯好足料,好濃杏汁味,白肺都好乾淨,飲完成個人舒服哂~蜜汁叉燒叉燒上面用蜜汁燒到香香的,外表甜甜,入面咬落軟軟的,肥瘦適中,不錯!當紅炸子雞外表好脆,但雞胸都很嫩~做得非常好吃!推介呢~~花膠絲杞子浸時蔬很多花膠味道清清地,食得太多肉要平衡一下。鴛鴦胡椒焗蝦用左兩種胡椒焗,所以一黎到就好香胡椒味,非常吸引蝦都夠大隻~好濃胡椒,鐘意胡椒既朋友唔可以錯過!檸檬茄子煎烏魚食落都新鮮,茄子在魚底,吸哂啲精華,特別好食!招牌金瓜炒米粉很多配料,很多南瓜,南瓜都夠甜,份量好足夠,炒得夠鑊氣。我地已經好飽了,所以只點了一個楊枝甘露糕share食。整體來說,地點方便,環境和食物都十分好,跟家人或一大班朋友都可以來,順便影下靚相,輕鬆咁又過一日假期。

我地一家人叫左幾個小菜,一個湯,一個炒粉。

首先來到的是杏汁燉白肺湯

好足料,好濃杏汁味,白肺都好乾淨,飲完成個人舒服哂~

當紅炸子雞

外表好脆,但雞胸都很嫩~做得非常好吃!推介呢~~

花膠絲杞子浸時蔬

很多花膠
味道清清地,食得太多肉要平衡一下。

鴛鴦胡椒焗蝦

用左兩種胡椒焗,所以一黎到就好香胡椒味,非常吸引
蝦都夠大隻~好濃胡椒,鐘意胡椒既朋友唔可以錯過!

檸檬茄子煎烏魚

食落都新鮮,茄子在魚底,吸哂啲精華,特別好食!

招牌金瓜炒米粉

很多配料,很多南瓜,南瓜都夠甜,份量好足夠,炒得夠鑊氣。

我地已經好飽了,所以只點了一個楊枝甘露糕share食。

• 鴛鴦胡椒焗蝦
  • 杏汁燉白肺湯
  • 當紅炸子雞
2019-05-19 75 瀏覽
上星期朋友約左去滿樂中菜食飯,唔行都唔知興建左一座戲曲中心,去到餐廳覺得地方都好大,好闊落,平日不算多人,食飯傾計一流!燒味雙拼- $198叉燒好多汁好淋,不肥不瘦。燒腩仔個皮好脆,不多油,點黃芥末好食。水雲蟹肉豆腐羹 - $128香味濃郁,蟹肉同豆腐又幾配喎,加一點胡椒粉更加好味!陳皮話梅豬手煲 - $128因為有話梅既關係,個汁甜甜地好特別,越食越開胃喔,豬手夠入味超好食呢!招牌金瓜炒米粉 - $148原來係用南瓜炒的,蝦米、蝦仁、菇、肉絲、菜....等等一齊炒,好足料夠乾身,好好味!

燒味雙拼- $198

水雲蟹肉豆腐羹 - $128
香味濃郁,蟹肉同豆腐又幾配喎,加一點胡椒粉更加好味!

陳皮話梅豬手煲 - $128

招牌金瓜炒米粉 - $148
2019-05-18 195 瀏覽
母親節過咗 父親節又諗好去邊食未呢?戲曲中心開咗冇幾耐 第一次嚟咋見到間食中菜 當然要去屋企人去下啦我地叫左幾道特別好味嘅菜式第一道係燒味雙拼(燒腩仔&蜜汁叉燒) ($198)蜜汁叉燒油脂和瘦肉比例均衡 好味而燒腩仔 用上上等豬肉 皮脆而肉香👍🏻第二道菜為芋茸香酥鴨 ($128)芋茸唔會過厚同壓得太實 炸起來幾酥化食多幾件都唔會覺得太油膩啦招牌乳香骨 ($128)更係我最愛香濃嘅南乳味滲入肉骨中 好惹味🤤至於潮州香煎蠔烙 ($98)入口卻煙韌甘香 蠔仔鮮嫩美味且蛋香豐盈 用魚露的鹹鮮帶出蠔餅的香口最後肉餅蒸蟹圈 ($498) 更係必食之一蒸膏蟹配搭肉餅 口感層次豐富肉餅吸滿蟹汁 而蟹肉也洋溢着五花腩的香氣😍________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
母親節過咗 父親節又諗好去邊食未呢?
戲曲中心開咗冇幾耐 第一次嚟咋
見到間食中菜 當然要去屋企人去下啦
我地叫左幾道特別好味嘅菜式
第一道係燒味雙拼(燒腩仔&蜜汁叉燒) ($198)
蜜汁叉燒油脂和瘦肉比例均衡 好味
而燒腩仔 用上上等豬肉 皮脆而肉香👍🏻
第二道菜為芋茸香酥鴨 ($128)
芋茸唔會過厚同壓得太實 炸起來幾酥化
食多幾件都唔會覺得太油膩啦
招牌乳香骨 ($128)更係我最愛
香濃嘅南乳味滲入肉骨中 好惹味🤤
至於潮州香煎蠔烙 ($98)
入口卻煙韌甘香 蠔仔鮮嫩美味
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
燒味雙拼(燒腩仔&蜜汁叉燒)
芋茸香酥鴨
招牌乳香骨
潮州香煎蠔烙
肉餅蒸蟹圈
燒味雙拼(燒腩仔&蜜汁叉燒)
芋茸香酥鴨
招牌乳香骨
潮州香煎蠔烙
肉餅蒸蟹圈
2019-05-16 1409 瀏覽
朋友聚會,今次約左喺一個好有文化氣息嘅地方 — 戲曲中心入面嘅【滿樂中菜】。 平時網上見到好多人喺戲曲中心呢度影靚相兼打卡,自己第一次嚟,又真係好靚喎,隨手攞起部電話影,都已經好靚。滿樂中菜由門口開始至到內裏佈置,特別大氣! 用左綠色嘅櫈,同白色背景都幾配合。 茶係採用有機中國茶,碧螺春、杭州胎菊等等,都頗有特式。 蜜汁叉燒排列整齊,肥瘦適中,爽口。 唔會見到有過多嘅肥肉,但咬落去就FEEL到油脂豐富。 伴有黃豆粒,煮得好入味,我地全部爭住食。鴛鴦胡椒焗蝦係餐廳嘅十大名菜之一,用青胡椒串、白胡椒粒同黃酒炒完再去焗中蝦,食起嚟唔會太辣,只有啖啖嘅胡椒芳香,香味撲鼻。 不過只有四隻,略嫌唔多夠喉! 鮮蟹肉燴黃金豆磚黃金磚入面黃黃地色,似係玉子豆腐咁。 豆腐上面有啲紫菜,最頂層佈滿蟹肉,係一梳梳嘅鮮蟹肉呀。 整舊放入口,清淡得嚟又好有蟹嘅鮮味,男女老少都好啱食。豉汁蒸金錢鱔看似簡單嘅一道菜,餸飯真係一流! 鱔片切得幾厚身,而且好新鮮,咬落去勁彈牙,豆豉亦都特別多,好濃味。其實嘢食唔貴,環境好,服務佳,係個唔錯嘅選擇。

豉汁蒸金錢鱔
彈牙,豆豉亦都特別多,好濃味。
其實嘢食唔貴,環境好,服務佳,係個唔錯嘅選擇。
呢晚同一班高中既舊同學約埋班主任一齊食飯聚舊,順便賀一賀老師今年榮休老老師喺以前係教我地中化(暴露自己年齡系列),所以就有人提意呢次飯局去戲曲中心入面既中菜餐店搞,我地大部份人都未去過,所以就決定個晚一齊去踩踩場呢度雖然係食中菜,但裝修格局都好摩登,以綠白色為主調,俾人一種清雅悠閒既感覺未齊人就先食下啲前菜小碟同睇下餐牌先餐單中都有頗多款唔同嘅菜式,而第一頁就係店家推介既十大名菜睇睇下店員為我地呈上湯品,原來搞手同學已經一早揀定好呢晚食d乜,怕到時先揀會多意見同會好費時,當中有好幾款都係餐單上既“名菜”之一飲完呢啖有猴頭菇蟲草花同雞腳瘦肉既燉湯之後,啲餸都開始陸續上場,可以起筷啦首先黎到既係“招牌乳香骨”同“潮式煎蠔餅”前者肉質鬆化,每口都充斥著濃濃既南乳香;後者則係愛蠔人仕之選,因為呢到既蠔餅真係超足料,蠔仔既比例絕對係多於蛋,每啖都有兩至三粒蠔仔架之後既“肉餅蒸蟹圈”亦係當晚既亮點之一大大隻既肉蟹多膏肉甜都不在話下,特別之處係肉蟹下既肉餅盡吸當中既鮮甜,送飯一流!!!!跟住既欖菜肉崧四季豆同金牌菠蘿咕嚕肉都同樣唔錯前者鑊氣十足兼惹味;後者酸甜開胃,當中既肉唔會係令人生怕既肥豬肉,亦

未齊人就先食下啲前菜小碟同睇下餐牌先

餐單中都有頗多款唔同嘅菜式,而第一頁就係店家推介既十大名菜

首先黎到既係“招牌乳香骨”同“潮式煎蠔餅”

之後既“肉餅蒸蟹圈”亦係當晚既亮點之一

跟住既欖菜肉崧四季豆同金牌菠蘿咕嚕肉都同樣唔錯

前者鑊氣十足兼惹味;後者酸甜開胃,當中既肉唔會係令人生怕既肥豬肉,亦無用鬆肉粉“乸”到無曬質感

而最後出場既“滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯”更係我當晚既至愛,看似材料簡單既煨飯當中結合葱花蒜末既惹味、蛋白既滑同牛肉既脂香,加上飯粒分明,足夠令人一口一口的吃下去
2019-05-15 138 瀏覽
放假搵新地方飲茶, 在openrice 我的後宮,提醒我有此處,又有新地方逛-戲曲中心。戲曲中心外貌以舞台帷幕設計,走進入内,上演人生折子戲,開鑼, 篤篤茶篤撐……先搭演台,餐廳以藤椅配綠色皮, 就好似茶寮聽曲,牆上牡丹花畫,添加詩意。看餐牌,原來是百樂潮州集團,有信心,比其集團旗下餐廳食物更多元化。遠年陳皮叉燒酥$48, 一見陳皮就喜愛,年紀大才發覺珍品,一咬脆皮,陳皮香味溢出,雖不至N年,從叉燒甜味滲出甘香。苦盡甘來,給中國人希望,但往往與事實不符。清心福果米皇$38,比潮州粥稠些,粒粒開花,約10粒圓滑白果,真正明火白粥,清淡中味白米香甜,在清淡時候才感受那種舒泰甜味,領略固中奧妙。黑蒜蒸豬肉包$38,白雪雪包(鬆軟,不笠口)内藏黑色蒜片及豬肉餡,以為黑色蒜味有點刺激,誰不知是另類甜味~蒜甜,一點兒都不激。當以為一切美好,黑暗突然降臨,以為黑暗是苦,但原來有甜,樂觀面對,學識苦中作樂。潮州粉果$22,多沙葛~爽甜,肉難找,丁屎香芹及蝦米,大粒香花生,好在皮挺身有彈性;期望內襄多些香芹,蝦米,有芫茜及葱,好多時结果不像預期。命運,究竟順其自然,忍耐挨苦,或扭轉命運,誓不低頭,就各安

命運,究竟順其自然,忍耐挨苦,或扭轉命運,誓不低頭,就各安天命!

註明: 本人並沒有參與任何試食活動及用餐優惠。

遠年陳皮叉燒酥

清心福果米皇

潮州粉果, 黑蒜蒸豬肉包
2019-05-01
2019-05-14 71 瀏覽
位於西九的滿樂中菜,是一間開業不久的粵菜餐館。餐廳在粵曲中心裡面,方便人客聽完粵劇吃晚飯,同時又在柯士甸站附近,鐵路完善,到達便利唷。時日下著大雨,跟一班好友帶吃晚飯,已經很久沒見啦。餐廳地方很大,非常寬敞,由於是新開餐廳,環境和餐具勻乾淨整齊,令人感覺舒適。金沙炸魚皮涼瓜 $98香港近來興起吃炸魚皮,我們就算怕熱氣,也忍不住點一份試試呀。魚皮炸得超級香脆,淋上邪惡萬分的鹹香起沙鹹蛋黃醬,脆卜卜的,吃不停口呀。黃金釀蟹蓋  $98服務員推介的釀蟹蓋,有中西合璧的風味哦。蟹蓋不單只得日式的燒蟹膏蟹蓋的吃法,把蟹肉混入西方的蘑菇,加入白醬,面層撒上麵包粉焗製,焗成黃金色,賣相不錯唷。不過蟹蓋的餡料很濕,水份過多,不夠乾身,焗久一點可能較好呀。滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯 $148朋友說曾品嚐過這個煨飯,覺得很美味,我們就點選一份吧。煨飯的份量很足,足夠四人分享,飯粒吸引香蔥,蒜粒,牛肉碎的味道,味道真的不錯。雖然是煨飯,但有點太過濕啦。蜜汁叉燒 $88聽聞這裡的黑豚肉叉燒非常出名,排成一列的叉燒,有點氣勢哦。叉燒染成紅潤的色彩,香噴噴的味道,賣相和氣味同樣吸引。叉燒的肉質軟腍幼嫩,醬汁甜濃適中,不過
位於西九的滿樂中菜,是一間開業不久的粵菜餐館。

金沙炸魚皮涼瓜 $98

黃金釀蟹蓋  $98

滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯 $148

蜜汁叉燒 $88

聽聞這裡的黑豚肉叉燒非常出名,排成一列的叉燒,有點氣勢哦。叉燒染成紅潤的色彩,香噴噴的味道,賣相和氣味同樣吸引。叉燒的肉質軟腍幼嫩,醬汁甜濃適中,不過就不太肥美,瘦肉佔九成,是較不易中伏的選擇。
2019-05-06
戲曲中心都中開左一段時間一直未有時間去睇下早排襯一個長假期就同屋企人行環境好靚,完全沒有擠擁既感覺行到攰了,我地入左係戲曲中心入面既餐廳食飯蜜汁叉燒 - $128叉燒燒得好香外層帶有少少焦而且有層有光澤既蜜糖見到都想食杏汁燉白肺湯 - $268自己本身好鍾意飲杏汁豬肺湯所以見到餐廳有,都一定會叫黎飲依度個湯好香濃燉左一定既時間,所以好夠味夠晒滋潤鴛鴦胡椒焗蝦 - $168賣相好特別將蝦用竹簽串好再放落裝滿黑白原粒新鮮胡椒入面焗胡椒既味道已經滲透入蝦度,好入味當紅炸子雞 - $228(半隻)屋企人最愛食炸子雞當然梗係會點黎食依度炸子雞炸到好香雞皮帶點脆食落去一啲都唔覺得油膩而且隻雞好肥美,啖啖肉檸檬茄子蒸烏魚 - $168平時屋企都成日食烏魚呢度嘅煮法同屋企好唔同將烏魚開邊,在喺魚下面放咗茄子一齊蒸茄子吸收晒魚既鮮味呢個方法都唔錯花膠絲杞子浸時蔬 - $128用花膠杞子一齊煮菜依個配搭幾好清清地又有益招牌金瓜炒米粉 - $148金瓜即係南瓜連同米粉一齊炒金瓜軟硬度岩岩好除左金瓜,仲有蝦球、椰菜絲食起上黎多重口感楊枝甘露糕 - $38輪到甜品啦因為都食到好飽所以我地點左依個楊枝甘露糕作咁滿
戲曲中心都中開左一段時間
一直未有時間去睇下
早排襯一個長假期
就同屋企人行
環境好靚,完全沒有擠擁既感覺
行到攰了,我地入左係戲曲中心入面既餐廳食飯

蜜汁叉燒 - $128
叉燒燒得好香
外層帶有少少焦
而且有層有光澤既蜜糖
見到都想食

杏汁燉白肺湯 - $268
自己本身好鍾意飲杏汁豬肺湯
所以見到餐廳有,都一定會叫黎飲
依度個湯好香濃
燉左一定既時間,所以好夠味
夠晒滋潤

鴛鴦胡椒焗蝦 - $168
賣相好特別
將蝦用竹簽串好
再放落裝滿黑白原粒新鮮胡椒入面焗
胡椒既味道已經滲透入蝦度,好入味

當紅炸子雞 - $228(半隻)
屋企人最愛食炸子雞
當然梗係會點黎食
依度炸子雞炸到好香
雞皮帶點脆
食落去一啲都唔覺得油膩
而且隻雞好肥美,啖啖肉

檸檬茄子蒸烏魚 - $168
平時屋企都成日食烏魚
呢度嘅煮法同屋企好唔同
將烏魚開邊,在喺魚下面放咗茄子一齊蒸
茄子吸收晒魚既鮮味

招牌金瓜炒米粉 - $148
金瓜即係南瓜
連同米粉一齊炒
金瓜軟硬度岩岩好
除左金瓜,仲有蝦球、椰菜絲
食起上黎多重口感

楊枝甘露糕 - $38
輪到甜品
因為都食到好飽
所以我地點左依個楊枝甘露糕作咁滿足既終結
2019-05-13 135 瀏覽
公眾假期無須等位,裝修不算華麗,平易近人那種。先講吓杯茶🍵碧螺春~好淡好淡。一D茶味都冇,再加茶業依然淡如開水好啦!叫點心雪山叉燒包~很鬆軟好食👍🏻山竹牛肉~食過最曳的(好淋,只有粉)入面食唔到其他嘢蝦腸~粉太厚,不夠滑餃~真的很一般,冇乜好講鹹水角,腐皮卷~皮太硬燒腩仔~皮係脆嘅!但好瘦櫻花蝦蘿蔔糕~賣相差,冇味(唔講都唔知食緊乜嘢)紅豆椰汁糕~一般埋單$7XX 總括冇驚喜
公眾假期無須等位,裝修不算華麗,平易近人那種。

好啦!叫點心

雪山叉燒包~很鬆軟好食👍🏻
山竹牛肉~食過最曳的(好淋,只有粉)入面食唔到其他嘢
蝦腸~粉太厚,不夠滑
餃~真的很一般,冇乜好講
鹹水角,腐皮卷~皮太硬
燒腩仔~皮係脆嘅!但好瘦
櫻花蝦蘿蔔糕~賣相差,冇味(唔講都唔知食緊乜嘢)
紅豆椰汁糕~一般

鹹水角、腐皮卷
燒腩仔
櫻花蝦蘿蔔糕
2019-05-13
$120 (早餐)
2019-05-13 64 瀏覽
難得依幾日準時收工,於是叫媽媽唔好咁辛苦煮飯,同全家人一齊出街食晚飯,家人比較鍾意食中菜,搵到依間新開左一排既粵菜餐廳,係新建成既戲曲中心入面,搭到柯士甸站一出出口就到,都幾方便戲曲中心非常大而且感覺好靚好舒服,好似去左美術館咁,一上電梯就到餐廳,裝修簡約又帶點貴氣,有多張圓枱,圍住食飯特別溫馨有氣氛,點左幾個餸同加左個湯,話咁快就送哂上枱蜜汁叉燒口感非常軟熟,味道濃郁帶蜜絲甜味,咀嚼時啖啖肉唔痴牙,好好味出去食親中菜我必睇餐牌上既湯類,我至愛既杏汁白肺湯係我必叫必飲之選,估唔到依道既白肺湯都無令我失望,整個湯飲落好香濃,帶杏汁味清香,味道啱啱好又唔會太多,豬肺食落完全無豬騷味,軟彈口感鴛鴦胡椒焗蝦鍋面頭都係滿滿既胡椒粒未食胡椒香已經好香,蝦肉大隻又唔會焗得太過乾身,食落爽口連住少少胡椒粒咁食帶辣味同更惹味全晚最期待既當紅炸子雞,皮薄肉嫩,食落好軟熟,雞味十足,而且唔太肥,雞皮薄脆香口,凍左食都依然保持到皮脆口感,配少少鹽同醬油食更令味道加分檸檬茄子蒸烏魚原來係開邊半條烏頭魚同底層茄子肉同檸檬絲一齊清蒸,魚肉嫩滑,茄子幾乎入口即溶,連埋酸味十足檸檬絲反而愈食愈開胃花膠絲杞子浸時蔬味道適

鴛鴦胡椒焗蝦鍋面頭都係滿滿既胡椒粒

花膠絲杞子浸時蔬味道適中又唔會太淡,食個時菜索哂個高湯,解膩唔錯

索性唔叫飯,叫左依碟招牌金瓜炒米粉,金瓜即係南瓜,米粉爽口彈牙,質感剛好又唔會太硬,當中仲有腩肉條同椰菜,好惹味

最後上埋甜品楊枝甘露糕,食落好似芒果布甸咁,唔太酸,味道清香解膩

整體而言,食物質素唔錯,價錢中位,餐廳闊落坐得幾舒服,幾欣賞都係依度既餐桌都係圓枱,唔係一般既正方枱,中菜餐廳感覺好強烈,係度食飯係會覺得舒服放鬆,全家今晚表示滿意🤣
2019-05-12 2162 瀏覽
當西九文化區的完工日子依然遙遙無期時,其中一個大項目的戲曲中心已於早前率先落成啟用。其外型科幻新穎,活像一盞大彩燈,內裡有大劇院、小劇場及餐廳等等,其中一間中菜館已開業,名為滿樂中菜。 滿樂中菜位於一樓,佔地廣闊,加上挺高的樓底,十分舒適。就先由粵菜經典的蜜汁叉燒來打頭陣,賣相四四正正,咬口非常軟腍,但卻又帶點爽口,蜜味亦相當豐富。 接著而來的是龍鬚子母中蝦,以幼麵包著中蝦、蝦籽及蝦膠來炸,外脆內爽,蘸上特製的醬汁,別有一番風味。占苗愛喝湯,所以對這盅杏香馥郁的杏汁燉白肺湯時,不禁流露出歡喜的神息。杏味濃而不澀,有啖啖肉香,喝後很舒暢。除了湯水外,芋茸香酥鴨亦是小弟喜愛的菜式,外層炸得蓬鬆,香口得來鬆化,中層則是幼滑的芋茸,最底層是去了骨的鴨脯,整體來說也是不錯的。此時,來一道三菇燴六耳來清新一下味蕾,菜式艱難之處在於各款菇菌的生熟度統一,沒有過硬或過於腍身的問題。甜品前就以招牌金瓜炒米粉來作結,用料之多,差點兒掩蓋了米粉的存在,十分誇張的。味道較為清新,每人分得一小碗,剛剛好。最後,以陳皮紅豆沙來劃上句號,紅豆沙煲至起沙,有著陣陣的陳皮幽香。
2019-05-10 87 瀏覽
終於來到呢到戲曲中心內的中菜食飯,喺西鐵柯士甸站站一上來就來到了,戲劇中心都好大好靚,有好多位打卡影相,而餐廳環覺感覺都不錯喔金沙炸魚皮涼瓜好香口,魚皮好多蛋黃漿非常惹味!而且非常脆口鹹鹹香香好惹味蒜香梅汁蒸白鱔片食落酸咪咪很開胃,魚肉嫩諗帶蒜香杏汁燉白肺湯入口香甜,白肺好諗,很足料杏香幾出味黃金釀蟹蓋入面有蟹肉配上香菇,食落濕濕的口感,蒜子上湯浸時蔬入面仲有乾瑤柱,爽甜菜心有蒜香椰汁紅豆糕做甜品

蒜香梅汁蒸白鱔片食落酸咪咪很開胃,魚肉嫩諗帶蒜香

杏汁燉白肺湯入口香甜,白肺好諗,很足料杏香幾出味

黃金釀蟹蓋入面有蟹肉配上香菇,食落濕濕的口感,

蒜子上湯浸時蔬入面仲有乾瑤柱,爽甜菜心有蒜香

椰汁紅豆糕做甜品
2019-05-10 83 瀏覽
朋友在附近番工,知道戲曲中心開幕了,入面原來有間中菜,所以就相約好友一起去食飯😋😋😋燒味雙拼分別點左叉燒和燒腩仔,叉燒肥瘦剛好,十分美味;燒腩仔皮好脆口,肉質好juicy肥瘦分明。鮮蟹肉燴黃金豆磚 一層蟹肉鋪上豆腐面,肉質鮮美滋味,豆腐十分香口細滑😋😋蒜子上湯浸時蔬 食左咁多肉就點左個上湯時菜清清地,湯好清甜,清除油膩感覺👍🏻👍🏻👍🏻招牌金瓜炒米粉 最後點左炒米粉味道炒得好香,十分滋味!😋😋😋

燒味雙拼

鮮蟹肉燴黃金豆磚
一層蟹肉鋪上豆腐面,肉質鮮美滋味,豆腐十分香口細滑😋😋

蒜子上湯浸時蔬

招牌金瓜炒米粉
最後點左炒米粉味道炒得好香,十分滋味!😋😋😋
2019-05-08 131 瀏覽
西九龍站開通後,附近佐敦站、柯士甸站人流都大大提高,熱鬧了很多!附近的打卡熱點粵曲中心,開了間格調中高檔的中菜!環境相當舒適,很合一班朋友或家人聚會!金沙炸魚皮涼瓜每塊魚皮都沾滿了蛋黃漿和蛋黃粒,非常惹味!而且非常脆口,值得一試!蒜香梅汁蒸白鱔片這個配搭非常特別!梅汁蒸排骨吃得多,梅汁蒸白鱔片真的第一次吃!酸酸咪咪很開胃。鱔片彈牙軟滑,味道不錯!碧綠川椒雞球份量都不少,雞肉軟滑。杏汁燉白肺湯白肺份量挺多,杏汁味道濃郁,很足料!黃金釀蟹蓋挺巨大,蟹肉都幾多!用湯匙吃用,很方便!

環境相當舒適,很合一班朋友或家人聚會!

金沙炸魚皮涼瓜

蒜香梅汁蒸白鱔片

碧綠川椒雞球
份量都不少,雞肉軟滑。

杏汁燉白肺湯
白肺份量挺多,杏汁味道濃郁,很足料!

黃金釀蟹蓋
挺巨大,蟹肉都幾多!用湯匙吃用,很方便!