2019-05-08 86 瀏覽
這晚來到尖沙咀柯士甸道西九高鐵站旁的新地標戲曲中心,與好友打卡影相,順道訂了一樓的雅致餐廳滿樂中菜。店鋪裝修用以中國式庭園風格,內外環境裝飾除了靚就是靚!店內以圓枱為主,是無論參觀中心還是觀賞粵劇前,親朋好友聚餐傾談的好選擇。金牌蜜汁叉燒菜名道出金牌兩字,放上檯必定手機食先,作為中菜館的名物,廣東燒味一定是品評食物質素的其中之一款。叉燒的確肉嫩多汁、蜜汁顯而易見,叉燒肉和脂肪比例剛好是半肥瘦肉質厚實,厚切得來肉質入口也有彈性,友人們一致十分滿意。另外,不要忽視了伴碟的蜜豆啊,可能有點意外驚喜呢~杏汁燉白肺湯十大名菜之一杏汁香滑濃郁、滋潤喉嚨、女士大愛、每次嘗試白肺湯都注重白肺的乾淨程度,看得出這裡的白肺處理得很好,給了我一個食物衛生的信心保證。口感順滑甜香。鴛鴦胡椒焗蝦十大名菜之一、蝦身配合青胡椒、白胡椒及黑椒一齊炒香後再燜焗,胡椒香氣撲鼻十分惹味,辣度剛好、新鮮爽口。我嘗試將青胡椒來伴著其實菜食,作為自配的香料香口非常👍當紅炸子雞廣東菜必選之一,名為炸子雞,當然就是在新鮮雞上不斷澆上滾油,直至雞隻皮脆肉滑,沾著炸香的甜豉油、麥芽糖與紹興酒的外皮,脆皮非常。檸檬茄子蒸烏魚由於對這菜有點

店鋪裝修用以中國式庭園風格,內外環境裝飾除了靚就是靚!

金牌蜜汁叉燒

鴛鴦胡椒焗蝦

當紅炸子雞

檸檬茄子蒸烏魚
由於對這菜有點期望,在等待的時間查了烏魚菜的好處,烏魚能益氣健脾、活血止痛,檸檬生津止渴,加入了茄子就可以活血消腫,這就是美味又養生的健康菜。烏魚蒸得剛剛好, 滑溜彈牙。

花膠絲杞子浸時蔬
花膠絲爽口份量多,湯底微甜,浸著莧菜是一個豐富的煲仔時蔬。

招牌金瓜炒米粉
較有驚喜的一碟麵食,大碟抵食,南瓜條、椰菜和大蝦份量十足,幾個人Share食是推介之選👍

楊枝甘露糕,作為餐後甜品味道濃郁,解膩開胃,材料充足可口。

作為戲曲中心唯一一間中菜餐廳,用餐環境寬敝,座位闊落舒適,與高尚品味的藝術氣色二合為一,店員定時加水及執拾檯面垃圾換餐碟,有機會再來真要試試片皮鴨,店員為旁邊食客切著香噴噴的炸鴨非常吸引😮

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-05-07 254 瀏覽
之前在九龍站看到戲曲中心的外型已經一直很想去參觀,想不到裡面更開了間中菜館,完美地把中國傳統的戲曲及中菜式在這個地方傳頌,吸引了我們這愛試新餐廳的朋友慕名到訪。餐廳的中國風設計,傳統得來帶有現代感,用餐環境寬敝。和味香橙排骨 - 天氣開始轉熱,想吃些酸酸的食物來開胃,這道和味香橙排骨顏色鮮豔自然,橙味的酸香讓人胃口大開,加上橙的纖維幫助消化,營養價值極高。繡球鮮蝦丸 - 蝦丸炸得顏色均勻,金黃色賣相吸引,吃下去的口感Q彈。杏汁燉白肺湯 - 這道杏汁燉白肺湯工序繁複,不但自己難以在家動手熬煮,更不是很多餐廳會提供,所以難得供應絕對是Must-Try!熱騰騰端出來的湯呈乳白色,杏汁味濃厚,豬肺口感爽滑,味道一流之餘還能滋潤養顏。作為餐廳的招牌菜,這道「肉餅蒸蟹圈」一上場已經吸引全枱影相,蟹肉鮮甜蟹膏極多不在話下,下面的肉餅吸盡蟹的鮮味,這個時間最想要碗白飯來配吃!瑤柱扒四寶菜 - 平日多數吃瑤柱扒豆苗,但這個四寶菜有齊娃娃菜、西蘭花、白蘿蔔、冬菇等,可以滿足想吃不同類型蔬菜的朋友。作為中國人最愛有飯氣,這個滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯非常濕潤,粒口感外硬內軟,內裡有不少軟腍牛肉粒,味道極度香濃。不過

餐廳的中國風設計,傳統得來帶有現代感,用餐環境寬敝。
和味香橙排骨

繡球鮮蝦丸

瑤柱扒四寶菜

滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯

不過對於年輕一輩來說以這個價錢吃中菜可能偏貴,但若果帶家人來試,相信環境和質素絕對令長輩非常滿意。
和味香橙排骨
繡球鮮蝦丸
滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯
2019-05-07 90 瀏覽
好耐無約班舊同事出黎食飯喇尖沙咀戲曲中心我又未去過去完果度影相潮完聖順便係附近食埋飯先😙原來呢度有間中菜館架睇佢門口裝修又好似幾grand咁喎!佢個menu有個十大名菜推介當然要品嘗一下啦職員問我地飲咩茶我地揀左菊花清下熱氣嘛呢度d杯杯碟碟好靚零舍有貴氣既感覺😍先飲個靚湯補補先😙「杏汁燉白肺湯 - $268」又養顏又滋補既靚湯最重要係自己係屋企唔會煲到呢款湯好好飲呀!好有幸福既感覺!「蜜汁叉燒 - $128」燒得好香叉燒比較瘦但唔會靭「當紅炸子雞 - $228」皮脆肉嫩完全唔覺得漏既感覺「鴛鴦胡椒焗蝦 - $168」用左黑、白胡椒去煮好似飲緊胡椒湯咁辣辣地岩哂我呢d食唔到辣既人蝦好鮮味食到滿滿既胡椒味又暖肚岩哂落雨天既日子「檸檬茄子蒸烏魚 - $168」魚好有鮮味又嫩滑底下有茄子襯托茄子好入味又夠林好正呀「花膠絲杞子浸時蔬 - $128」點都要食返d菜清清腸胃「招牌金瓜炒米粉 - $148」呢個米粉好特別用左南瓜、蝦仁、去炒我好鐘意食南瓜架我既至愛甜品「楊枝甘露糕 - $38」好似食緊芒果咁好濃郁👍🏻👍🏻今次整體黎講係正既👏🏻5⭐️為最高味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好耐無約班舊同事出黎食飯喇
尖沙咀戲曲中心我又未去過
去完果度影相潮完聖
順便係附近食埋飯先😙

原來呢度有間中菜館架
睇佢門口裝修又好似幾grand咁喎!

佢個menu有個十大名菜推介
當然要品嘗一下啦

職員問我地飲咩茶
我地揀左菊花
清下熱氣嘛

呢度d杯杯碟碟好靚
零舍有貴氣既感覺😍

先飲個靚湯補補先😙
「杏汁燉白肺湯 - $268」
又養顏又滋補既靚湯
最重要係自己係屋企唔會煲到呢款湯
好好飲呀!好有幸福既感覺!

「蜜汁叉燒 - $128」
燒得好香
叉燒比較瘦
但唔會靭

「當紅炸子雞 - $228」
皮脆肉嫩
完全唔覺得漏既感覺

「鴛鴦胡椒焗蝦 - $168」
用左黑、白胡椒去煮
好似飲緊胡椒湯咁辣辣地
岩哂我呢d食唔到辣既人
蝦好鮮味
食到滿滿既胡椒味
又暖肚
岩哂落雨天既日子

「檸檬茄子蒸烏魚 - $168」
魚好有鮮味
又嫩滑
底下有茄子襯托
茄子好入味又夠林
好正呀

「花膠絲杞子浸時蔬 - $128」
點都要食返d菜清清腸胃

「招牌金瓜炒米粉 - $148」
呢個米粉好特別
用左南瓜、蝦仁、去炒
我好鐘意食南瓜架

我既至愛甜品
「楊枝甘露糕 - $38」
好似食緊芒果咁
好濃郁👍🏻👍🏻

今次整體黎講係正既👏🏻
5⭐️為最高
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-05-06 104 瀏覽
weekend去左戲曲中心參觀下,位於西九文化區,四通八達,D風吹黎吹去🌬...都分唔到係冷氣整出黎既風定係天然風....凍到傻左❄️行出左個戲曲中心即刻無咁凍!入面好闊落...闊落到感覺無好好利用D空間🤷‍♀️入面有間中菜🥢...book左8點鐘檯,但我地早到都有位俾我地。。。入到去,戲曲中心已經凍,酒樓入面仲凍🌪,見到附近顧客都左披一件右披一件🧥👳🏻‍♀️講番野食同環境先。。。環境佢可能配合番戲曲中心比較傳統的風格,行翠玉既路線,茶壺同水杯都用上翠綠色,椅子係用滕編織椅背再加上綠色的PU膠,感覺有點不搭🙅‍♀️食物方面之前睇過好多人話好味,所以黎試下,但感覺名過其實,又或者我叫既都唔係酒樓出名既款式,很普通不值這個價錢🤑。炸野不推薦,油感很重🙅‍♂️🙅‍♀️

2019-05-05 89 瀏覽
今天跟朋友相約在這座新建的戲曲中心吃飯,戲曲中心都頗大而且空曠,不過內裏的店子不多,只有一間中菜廳規模較大,就是我們今晚要吃的地方。店內裝修以翠綠色為主,十分雅致,而且座位數目都很多,不過戲曲中心人流不多,所以今晚沒有滿座。招牌片皮鴨店內的招牌名物,師傅將一片片脆薄的鴨皮切下,已經可以嗅倒香香的味道,放上配料包裹着吃,外軟內脆,口感豐富。配料還有薑絲,配上後吃到另一番風味,吃了幾塊都不覺得油膩。燒味雙拼(叉燒、燒腩仔)吃完讚不絕口的菜式,燒腩仔的外皮好酥脆,啖啖肉,沾上醬汁更加出色。蜜汁叉燒燒得腍身,還很厚切,半肥瘦,放入口內油脂味道恰到好處,蜜汁味道香甜,半焦的叉燒更加香口。杏汁燉白肺湯燉湯材料豐富,杏汁的味道濃郁,乳白色的湯濃稠度剛好,豬肺被處理得好乾淨,一點鯹味也沒有,非常好喝。肉餅蒸蟹圈亦是招牌菜之一,好大隻的肉蟹,下面是豐富的肉餅,肉餅吸收了蟹內的精華,變得好入味,用來送飯一流,而且蟹肉豐富,好多膏。雜菌蒜片炒牛柳粒大大粒的牛柳粒,配上惹味的蒜片,入口十分滋味,牛柳粒多亦好多汁。滿樂一品煲煲內有多種名貴食材,鮑魚、海參、花膠以及大蝦,材料豐富。普寧蘿蔔灌漿蘿蔔被切成一絲絲,然

招牌片皮鴨

配料還有薑絲,配上後吃到另一番風味,吃了幾塊都不覺得油膩。

燒味雙拼(叉燒、燒腩仔)

雜菌蒜片炒牛柳粒

滿樂一品煲
煲內有多種名貴食材,鮑魚、海參、花膠以及大蝦,材料豐富。

普寧蘿蔔灌漿
蘿蔔被切成一絲絲,然後再炸成金黃色,入口吃到蘿蔔的口感,香炸的味道
  • 肉餅蒸蟹圈
  • 蜜汁叉燒
  • 招牌片皮鴨
2019-05-04 66 瀏覽
良朋歡聚,選址戲曲中心內的滿樂中菜。地點位於柯士甸西鐵站出口,交通方便裝修舒適雅緻,帶點藝術氣息。椒鹽九肚魚($98)軟熟嫩滑的九肚魚包在熱辣香脆的炸粉中,咬落啖啖肉,頭盤佳選。鴛鴦胡椒焗蝦($168)新鮮竹籤蝦以青胡椒及白胡椒烤焗,惹味之餘帶點香辣,蝦肉亦十分彈牙。雜菌蒜片炒牛柳粒($128)幾道香口小菜中我最喜歡這味牛柳粒。牛柳粒鮮甜爽口,爆香乾身的蒜片更是令人欲罷不能,配合芡汁的菇菌也很鮮甜。杏汁燉白肺湯(四位用)($268)杏汁白肺湯因爲製作需要極多功夫,所以不是一般酒家會提供,我們當然不會錯過。杏仁香味及獨特口感,嘗出完全真才實料,配上腍滑白肺,滋補養生,雖然分量不少,也被瞬間全清!沙爹炒雜菜($98)同枱的朋友都較喜歡吃肉,所以蔬菜沒有多點。這道沙爹炒雜菜有芥蘭、椰菜、菜心、黑木耳、紅蘿蔔及西蘭花等,混沙爹汁硬炒,火候足之餘全部菜都十分爽脆。沙爹調味也恰到好處,咸淡乾濕適宜,足見廚師功力。蒜香梅汁蒸白鱔片($228)蒸白鱔經常在廣東菜中當主角,自有其道理;白鱔鮮甜多汁,配上蒜香及梅汁更能突出其鮮味。薑蔥爆海參花膠煲($498)這味海參花膠以熱鍋呈上,火候十足。以薑蔥爆香的炒

裝修舒適雅緻,帶點藝術氣息。

椒鹽九肚魚($98)

鴛鴦胡椒焗蝦($168)

雜菌蒜片炒牛柳粒($128)

杏汁燉白肺湯(四位用)($268)

沙爹炒雜菜($98)

蒜香梅汁蒸白鱔片($228)

薑蔥爆海參花膠煲($498)

這味海參花膠以熱鍋呈上,火候十足。以薑蔥爆香的炒料配合名貴海參及花膠,補充膠原蛋白,美顏補身佳品。

肉餅蒸蟹圈($498)

當蒸蟹上枱時,引發一場小騷動;光看賣相已經極為吸引,鮮紅色蟹蓋及蟹鉗甚為搶鏡;背面見到橙紅色的蟹膏附在已斬件的蟹身圍成一圈放在肉餅上,怎能不食指大動!
蟹肉及蟹膏鮮甜之餘墊底的肉餅因爲吸收了蟹汁也特別香口美味,確為必食之選。

普寧蘿蔔灌漿(4件)($88)

蘿蔔絲酥餅的炸皮版,蘿蔔絲餡香甜多汁,百吃不厭。

玫瑰豉油雞(一隻)($298)
廣東菜晚餐又甚可以沒有雞呢?這隻玫瑰鼓油雞絕對是廣東風味,為晚餐劃上完美句號。
2019-05-04 142 瀏覽
戲曲中心悠閒早茶戲曲中心開幕不久,要係大媽攻陷之前去參觀。位置交通還可以,搭地鐵係柯士甸站出或者係尖沙咀行到中港城再行入啲就到。新建築物極度通風開揚,入面有一間茶樓。可能目標年齡層都比較大,因此餐廳裝修採用祖母綠色。酒樓新開幕,暫時人不多,侍應服務好,亦都唔會趕你走。我們是衝着芝士奶黃包來的。可惜拉絲芝士同奶黃不太夾,還是比較喜愛流沙奶黃包。點心拼盤好實在。櫻花蝦蘿蔔糕好似將加咗榨菜絲,入口脆脆鹹鹹的。其他點心如蝦餃,燒賣,粉果,牛肉腸,翡翠帶子餃全都對版。
戲曲中心悠閒早茶

酒樓新開幕,暫時人不多,侍應服務好,亦都唔會趕你走。

2019-05-03 81 瀏覽
戲曲中心,係西九文化區中最早落成既地標。原來裏面有一間中菜館,所以就一家人去試下。餐廳交通方便,港鐵柯士甸站有出口去到。屋企人好喜歡菊花茶。燒味雙拼(叉燒、燒腩仔)燒腩仔唔會好肥,皮好脆,原來配芝麻醬都唔錯。叉燒半肥瘦,好好好好食!招牌片皮鴨隻鴨喺你面前片,可以欣賞師傅嘅刀工!可以話有兩隻,有d鴨肉直接食,啖啖肉。其中師傅推介可以嘅片薑包住食,咁樣先冇咁肥膩。份量都幾多,每人食到2-4件,好夠食。肉餅蒸蟹圈非常出色既一道菜,肉餅加上蟹黃,味道好夾,非常美味。隻蟹又多肉,基本上隻完衣度菜已經好飽!雜菌蒜片炒牛柳粒牛柳粒好滑,炒很好有鑊氣,一定要夾埋蒜片食,好惹味!最後都有啲嘢食要打包!餐廳環境又好,價錢唔太貴,好食又有份量,推介!

餐廳交通方便,港鐵柯士甸站有出口去到。

屋企人好喜歡菊花茶。

燒味雙拼(叉燒、燒腩仔)

招牌片皮鴨

隻鴨喺你面前片,可以欣賞師傅嘅刀工!

可以話有兩隻,有d鴨肉直接食,啖啖肉。

雜菌蒜片炒牛柳粒

牛柳粒好滑,炒很好有鑊氣,一定要夾埋蒜片食,好惹味!

最後都有啲嘢食要打包!

餐廳環境又好,價錢唔太貴,好食又有份量,推介!
2019-05-02 105 瀏覽
自從西九文化區內的戲曲中心開幕之後,區內多了食肆開張,今晚便來試試。這裡的地方很大,座位寛濶,感覺很舒服。椒鹽九肚魚$98,外脆內軟,九肚魚不會乾身,味道鮮甜。鴛鴦胡椒焗蝦$168,胡椒和花椒的味道,在煲內廹入蝦身,蝦肉爽口彈牙,帶著胡椒和花椒,味道惹味。玫瑰豉油雞$298,雞皮爽脆,帶著豉油和玫瑰露的香氣,雞肉嫩滑,是一道出色的玫瑰豉油雞。薑蔥爆海參花膠煲$498,海參和花膠俱有滋補作用,海參、花膠都不會太腍。杏汁燉白肺湯$268(四位用),杏仁味道濃郁,而不會有苦澀味,是近年最美味可口的豬肺湯。
這裡的地方很大,座位寛濶,感覺很舒服。

椒鹽九肚魚$98,外脆內軟,九肚魚不會乾身,味道鮮甜。

2019-05-01 104 瀏覽
科技越發達,人和人之間隔離,似近還遠,一句朋友是用來見的,今晚就約了好友來到剛開的西九文化中心內吃飯。雜菌蒜片炒牛柳粒$128,牛柳粒肉質偏腍,雜菌和蒜片的香味,令到牛柳味道更加豐富。沙爹炒雜菜$98,很少吃道用潮州的沙爹來炒菜,對於喜愛沙爹的我,當然是非常喜歡。普寧蘿蔔灌漿$88(4件),蘿蔔被灌漿包著,外脆內軟,這個已經很久沒有吃過,令人想起了前塵舊事。蒜香梅汁蒸白鱔片$228,以梅汁來蒸膳是一種創新的嘗試,想不到梅汁的酸味,令白鱔的味道提升,又是一個不錯的組合。肉餅蒸蟹圈$498,這個蟹已經切開,放在肉餅上,蟹糕豐富,蟹汁已經滲入肉餅內,肉餅的味道提升了很多,反而變成了主角,而味道是有一個字「鮮」。

2019-05-01 177 瀏覽
戲曲中心是欣賞粤劇的好地方,亦是打卡的好選擇,建築設計非常時尚,不老土。除睇戲打卡外,當然唔少得食啦,呢間酒樓氣派十足,碗筷是碧綠色的,裝修擺設別具中國風,待應亦殷勤有禮,卡位是舒服的梳化,傾計也不會嘈住他人。食物更是高質,推介燒味併盆,义燒蜜味濃,軟滑,肥瘦適中, 燒腩仔 就更加 好味, 明顯 見到 五層腩 ,肥瘦 剛剛好 ,皮脆 肉嫩潮州粉果皮薄餡靚, 晶瑩剔透,一食愛上。芝士奶皇飽亦要試,這個不是流沙,是拉絲芝士,芝士控一定要食,它取代了奶皇飽一貫流沙的角式,而用拉絲芝士效果,無流沙奶皇咁甜,多了芝士香,意外地發現芝士加奶皇的獨特味道,不太甜茶葉方面更多選擇,除普通普洱外,還有碧螺春可供選擇,清香不苦澀甜品一定要食楊枝甘露糕, 整個糕滿是 西柚,芒果味濃,足料泡製。真是食過返尋味, 齒頰留香,好想再去多次,交通也非常便利,中港城旁就是了。

潮州粉果皮薄餡靚, 晶瑩剔透,一食愛上。

燒味併盆
燒腩仔
芝士奶皇飽
  • 叉燒
2019-04-30 102 瀏覽
今日同朋友搵食搵到出尖沙咀新地標戲劇中心,原來開了一間中菜館,喜歡式新野既一班朋友一定走唔甩!去戲曲中掛住影相都影了一會,上到去餐廳空間感好好一點都唔迫,感覺幾舒服!準備點餐當然我都係交比朋友睇左先,最後由我決定點了幾個小菜!點好餐緊係飲淡茶先啦!好香既有機菊花茶飲落很香的菊花味!(哈哈~比人話菊花茶緊係有菊花味啦)係好清香!首先緊係飲個湯羹先,水雲蟹肉豆腐羹豆腐絲加上蟹肉清清地又考功夫!第一味燒味雙拼(叉燒、燒腩仔)叉燒厚肉得來又好軟身多汁、燒腩仔脆皮好味好香唔乾!第二味鮮蟹肉燴黃金豆磚,食落都好滑清香!第三味陳皮話梅豬手煲,個味道好特別甜甜地又有少少酸味好得意!第四味欖菜炒鯧魚片,味道一樣咁好味!最後叫了招牌金瓜炒米粉,食落好甜味又香!

第一味燒味雙拼(叉燒、燒腩仔)
叉燒厚肉得來又好軟身多汁、燒腩仔脆皮好味好香唔乾!
第二味鮮蟹肉燴黃金豆磚
,食落都好滑清香!
第三味陳皮話梅豬手煲
,個味道好特別甜甜地又有少少酸味好得意!
第四味欖菜炒鯧魚片
,味道一樣咁好味!
最後叫了招牌金瓜炒米粉
,食落好甜味又香!
2019-04-28 128 瀏覽
媽媽今天來到戲曲中心看戲,看完後約我們一起吃飯,曾經看過戲曲中心內的餐廳也不算特別貴,而且評價挺好,決定入去一試。 第一次來到戲曲中心,樣子很cyber,但是這裏是看粵劇的,好像有點違和感。這裏也有一些酒席套餐,很特別。我們幾個人就沒有吃這麼大的套餐。首先來過最近也挺熱烈的蛋黃菜式,叫了一個鹹蛋黃魚皮炒苦瓜,想不到原來鹹蛋黃金苦瓜也挺合拍,反而最原始的魚皮就沒什麼特別。這裏好像挺潮州菜的,所以有杏汁燉豬肺湯 豬肺湯一大兜的內裏有很多豬肺,足夠幾個人飲,作為晚餐的開始也不錯。再來是比較特別的橙汁煮排骨,平常看到士多啤梨骨比較多,今次試一試這個橙汁煮排骨,排骨吃下去挺新鮮。雖然有點差骨,但是肉質不錯酸酸味味的很是開胃。晚飯當然少不了吃菜我們選擇了一個瑤柱扒四蔬,內裏有娃娃菜,蘿蔔,冬菇等,再配上這個瑤柱汁非常入味,清淡得來又很美味。我們的主菜來了我們選擇了一個肉餅蒸蟹,肉餅放在蟹下吸收了大量蟹的精華,非常之好味,另外蟹亦都非常之新鮮。這個配搭挺特別不是薑蔥炒蟹,比較像平常的蒸魚做法配有蒸魚豉油及蔥等。最後由於這裏是一間潮州餐廳,我們叫了反沙芋作為甜品之選這個反沙芋比我們平常吃到的更好吃,芋

最後由於這裏是一間潮州餐廳,我們叫了反沙芋作為甜品之選這個反沙芋比我們平常吃到的更好吃,芋頭是略為有點鹹味不會淡淡的,糖在外面不算太厚身,作為結束非常不錯。

2019-04-26 167 瀏覽
早前曾在報章上看到有關位於戲曲中心的滿樂中菜的介紹,於是星期天便和家人來到此午膳。就座後先點了些點心,包括腸粉、燒賣及棉花雞等。味道沒有太大驚喜,尚算足料。聽說這裏的片皮鴨十分有名,於是便點了一隻,可惜質素實在太令人失望了。經過約半小時的等待,職員終於把原隻鴨端上。待我們拍過照後,職員便即席片鴨。但相信該職員應該是新手,把鴨片得像叉燒般大件,令片皮鴨的風味完全失去。後來換了另一位職員情況才略有改善。而此價錢($680全隻)來說,相信市面上絕對有更好的選擇。
午餐
2019-04-26 108 瀏覽
早前跟朋友來看粵劇,見到一間吃中菜的餐廳,我們除了愛中國文化產物外,也愛吃中國菜,能在這新開的戲曲中心開業,想必有它的過人之處,上次不夠時間吃,就特別相約另一天來吃。這裡的燈明有點cyber現代的感覺,座位都很闊落舒適。杏汁燉白肺湯$268湯很夠杏汁的味道,頗濃郁,而肺當然也洗得乾乾淨淨,沒異味,在外吃飯總愛喝這個湯,平常自己不願洗豬肺嘛,也趁這個機會多吃幾片豬肺。瑤柱扒四寶菜$128吃中菜的好處是,可以正正經經吃到菜,而不是只吃到輕飄飄的沙律,四寶菜有娃娃菜、西蘭花、白蘿蔔、冬菇等,有點像蠔油的醬汁,但不會太鹹,蠻好吃的。肉餅蒸蟹圈$498非常創新的配搭,蟹的造形也很有氣勢,以蔥豉油蒸肉餅再配上蒸蟹,蟹肉如預期的鮮味,但肉餅味道更突出,肉很鮮香有彈性,不知是否吸了蟹味之故,特別好吃。滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯$148一向都喜歡較濕潤的炒飯,這個就很合我的口味了,它有足夠多的蔥,有蒜愛,嫩嫩的牛肉,蛋絲,全都是我愛的元素,大力推介!知道這裡有不少外國人會來看節目,這間中菜連我們咀刁的香港人也滿意,想必外國人吃到一定更驚喜,對中國菜的好感大大提升!

這裡的燈明有點cyber現代的感覺,座位都很闊落舒適。

杏汁燉白肺湯$268

瑤柱扒四寶菜$128