2019-05-13
難得依幾日準時收工,於是叫媽媽唔好咁辛苦煮飯,同全家人一齊出街食晚飯,家人比較鍾意食中菜,搵到依間新開左一排既粵菜餐廳,係新建成既戲曲中心入面,搭到柯士甸站一出出口就到,都幾方便戲曲中心非常大而且感覺好靚好舒服,好似去左美術館咁,一上電梯就到餐廳,裝修簡約又帶點貴氣,有多張圓枱,圍住食飯特別溫馨有氣氛,點左幾個餸同加左個湯,話咁快就送哂上枱蜜汁叉燒口感非常軟熟,味道濃郁帶蜜絲甜味,咀嚼時啖啖肉唔痴牙,好好味出去食親中菜我必睇餐牌上既湯類,我至愛既杏汁白肺湯係我必叫必飲之選,估唔到依道既白肺湯都無令我失望,整個湯飲落好香濃,帶杏汁味清香,味道啱啱好又唔會太多,豬肺食落完全無豬騷味,軟彈口感鴛鴦胡椒焗蝦鍋面頭都係滿滿既胡椒粒未食胡椒香已經好香,蝦肉大隻又唔會焗得太過乾身,食落爽口連住少少胡椒粒咁食帶辣味同更惹味全晚最期待既當紅炸子雞,皮薄肉嫩,食落好軟熟,雞味十足,而且唔太肥,雞皮薄脆香口,凍左食都依然保持到皮脆口感,配少少鹽同醬油食更令味道加分檸檬茄子蒸烏魚原來係開邊半條烏頭魚同底層茄子肉同檸檬絲一齊清蒸,魚肉嫩滑,茄子幾乎入口即溶,連埋酸味十足檸檬絲反而愈食愈開胃花膠絲杞子浸時蔬味道適
鴛鴦胡椒焗蝦鍋面頭都係滿滿既胡椒粒
花膠絲杞子浸時蔬味道適中又唔會太淡,食個時菜索哂個高湯,解膩唔錯
索性唔叫飯,叫左依碟招牌金瓜炒米粉,金瓜即係南瓜,米粉爽口彈牙,質感剛好又唔會太硬,當中仲有腩肉條同椰菜,好惹味
最後上埋甜品楊枝甘露糕,食落好似芒果布甸咁,唔太酸,味道清香解膩
整體而言,食物質素唔錯,價錢中位,餐廳闊落坐得幾舒服,幾欣賞都係依度既餐桌都係圓枱,唔係一般既正方枱,中菜餐廳感覺好強烈,係度食飯係會覺得舒服放鬆,全家今晚表示滿意🤣