呢晚同一班高中既舊同學約埋班主任一齊食飯聚舊,順便賀一賀老師今年榮休老老師喺以前係教我地中化(暴露自己年齡系列),所以就有人提意呢次飯局去戲曲中心入面既中菜餐店搞,我地大部份人都未去過,所以就決定個晚一齊去踩踩場呢度雖然係食中菜,但裝修格局都好摩登,以綠白色為主調,俾人一種清雅悠閒既感覺未齊人就先食下啲前菜小碟同睇下餐牌先餐單中都有頗多款唔同嘅菜式,而第一頁就係店家推介既十大名菜睇睇下店員為我地呈上湯品,原來搞手同學已經一早揀定好呢晚食d乜,怕到時先揀會多意見同會好費時,當中有好幾款都係餐單上既“名菜”之一飲完呢啖有猴頭菇蟲草花同雞腳瘦肉既燉湯之後,啲餸都開始陸續上場,可以起筷啦首先黎到既係“招牌乳香骨”同“潮式煎蠔餅”前者肉質鬆化,每口都充斥著濃濃既南乳香;後者則係愛蠔人仕之選,因為呢到既蠔餅真係超足料,蠔仔既比例絕對係多於蛋,每啖都有兩至三粒蠔仔架之後既“肉餅蒸蟹圈”亦係當晚既亮點之一大大隻既肉蟹多膏肉甜都不在話下,特別之處係肉蟹下既肉餅盡吸當中既鮮甜,送飯一流!!!!跟住既欖菜肉崧四季豆同金牌菠蘿咕嚕肉都同樣唔錯前者鑊氣十足兼惹味;後者酸甜開胃,當中既肉唔會係令人生怕既肥豬肉,亦

未齊人就先食下啲前菜小碟同睇下餐牌先

餐單中都有頗多款唔同嘅菜式,而第一頁就係店家推介既十大名菜

首先黎到既係“招牌乳香骨”同“潮式煎蠔餅”

之後既“肉餅蒸蟹圈”亦係當晚既亮點之一

跟住既欖菜肉崧四季豆同金牌菠蘿咕嚕肉都同樣唔錯

前者鑊氣十足兼惹味;後者酸甜開胃,當中既肉唔會係令人生怕既肥豬肉,亦無用鬆肉粉“乸”到無曬質感

而最後出場既“滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯”更係我當晚既至愛,看似材料簡單既煨飯當中結合葱花蒜末既惹味、蛋白既滑同牛肉既脂香,加上飯粒分明,足夠令人一口一口的吃下去