2021-02-14 297 瀏覽
疫情之下,雖然出了很多廚神,但以賀年美食,都未必人人識做。一家人人數眾多,都會買點食材,在家煮成美食團聚。但其實一些中式酒樓,還有供應些2人套餐,相對於一些不懂煮食的夫婦會是一個不錯的選擇。滿樂中菜,就製作了新春賀年套餐,供應8款美食連甜品水果,以每位收費,最少要2位起,又怎能不讓人心動。******************************滿樂中菜,位於佐敦戲曲中心之內。走入戲曲中心,上到2樓,就能到達滿樂中菜的酒樓。滿樂中菜地方很大,座位充足,枱與枱之間也有足夠空間,疫情前來享用美食,也可以讓人坐得安心又自在。迎新春套餐,連甜品生果共8道,每位收費為HKD588/人,最少為2位起,最合適人數甚少,又不想自己煮食的人享用。紅燒潮州中鮑翅,魚翅也是山珍海味的其中一份子,絶對是滋補佳品。這紅燒潮州鮑翅做得湯汁不錯,不會太糊口,也不會水稀稀的口感,而且鮑絲和翅份量十足,確實滋陰。金沙發財卷拼龍鬚好巿,很特別的一道小食。用上發財炸成的金沙發財卷,發財口感都幾彈牙,都幾特別。龍鬚好巿,不用多說是用上蠔士炸成龍鬚包住,非常之脆口。蘿蔔煮細黃花魚,黃花魚魚油滿滿,所以魚味十足,再加入蘿蔔煮成

滿樂中菜,位於佐敦戲曲中心之內。

走入戲曲中心,上到2樓,就能到達滿樂中菜的酒樓

蘿蔔煮細黃花魚,黃花魚魚油滿滿,所以魚味十足,再加入蘿蔔煮成,除了鮮味之外,還有蘿蔔清甜味道,無論吃魚肉或是蘿蔔,都是鮮甜味十足。

6頭鮑魚伴鵝掌,鮑魚是為中國四大海味之一,營養價值極高,用作賀年美食,也是不會讓人失望。6頭鮑魚不能一口吃下,但炆得入味又腍口,確實不易。鵝掌膠質甚高,同鮑魚一樣,炆得非常之入味大腍,雖然配上芥末醬,但單單直接吃上,也不需要作何醬相配。

金華竹笙扒雙蔬, 金華火腿的咸香,美味可口,再配上竹笙和雙蔬,都是淡口之食材,竹笙爽口無比,雙蔬用上娃娃菜和西蘭花,還加入草菰,配上金華火腿,更突顯金華火腿的咸香味道,讓人回味無窮。

鳳凰煎年糕,年糕就只有新年才會買來吃,一般煎香已經很好味,能吃出庶糖的甘香味道。但加上蛋汁煎香的年糕,反而多了蛋香味道,慢慢有著庶糖的清甜甘香。年糕口感煙韌,更讓人愛不惜手,想再多吃一件。

福果蕃薯湯丸,用上蕃薯片成薄片,加入福果和色彩鮮明的芋圓為湯丸,整個糖水清甜無比,蕃薯片爽口,和芋圓的煙韌口感,整個糖水變得口感豐富,清滋無比,確實是不錯的賀年甜品

最後送上時令水果,吃得飽肚又滿足。

• 福果蕃薯湯丸
  • 鳳凰煎年糕
  • 金華竹笙扒雙蔬
  • 6頭鮑魚伴鵝掌
  • 蘿蔔煮細黃花魚
  • 金沙發財卷拼龍鬚好巿
  • 紅燒潮州中鮑翅
2021-02-11 264 瀏覽
同老人家食團年飯特別緊張, 今日揀咗食中菜位於戲曲中心的滿樂中菜食早飯, 之前同朋友嚟食過晚飯,  裝潢及食味都不錯, 相信呢位老人家應該滿意的。見到呢啲2人~12人嘅冬至及團年飯餐牌有啲心噏, 我諗食店家陣經營得好困難, 希望牛年係一個好開始。個個月黎滿樂中菜食飯都唔會悶, 佢地啲菜式好多傳統菜, 唔計新菜式, 成十頁餐牌都有排試, NEXT ROUND 要試蝦子炆柚皮煲叫魚翅+鮑魚套餐要$430 , 識食梗係叫呢個迎新春套餐吧, 特價$588己包了魚翅+鮑魚, 抵好多!紅燒潮州中鮑翅魚翅跟火爐上, 確保魚翅鮑湯食食吓唔會凍左。誇張啲........啲翅好似手指尾咁粗壯, 份量非常多, 斤兩十足, 魚翅爽口, 鮑汁上湯有肉香及金華火腿嘅鹹香, 鹹度及濃度也適中。6頭鮑魚伴鵝掌鮑魚炆得入味, 鮑魚味頗濃, 口感有點微彈, 鮑汁以雞肉、猪肉、金華火腿等淆得好濃杰, 好香。鵝掌炆得腍滑非常, 鮑汁入曬鵝掌皮裡, 膠質也出曬嚟, 老人牙力不好也沒問題, 連鵝掌根都好軟滑, 個人覺得鵝掌比鮑魚更吸味, 更好食。金沙發財卷拼龍鬚好市龍鬚炸得脆卜卜, 內裡有層厚蝦膠包住蠔豉, 花膠彈牙, 蠔味夠香

紅燒潮州中鮑翅
紅燒潮州中鮑翅

魚翅跟火爐上, 確保魚翅鮑湯食食吓唔會凍左。

6頭鮑魚伴鵝掌
6頭鮑魚伴鵝掌

金沙發財卷拼龍鬚好市
金沙發財卷拼龍鬚好市

龍鬚炸得脆卜卜, 內裡有層厚蝦膠包住蠔豉, 花膠彈牙, 蠔味夠香濃, 鹹香味鮮, 成件事好香口。

一層薄皮包住髮菜炸, 炸好後用鹹蛋黃兜炒, 香口到爆燈, 中國人傳統新年食物最緊要好意頭, 髮菜喻意發財, 髮菜咁樣食其實原來爽爽地, 髮菜拈少許附送的醬, 個醬甜甜地, 配惹味鹹香的鹹蛋黃, 老人家好鍾意食。

蘿蔔煮細黃花魚
蘿蔔煮細黃花魚

原條黃花魚酥炸, 魚頭炸到脆卜卜, 魚頭直情可以成個食落肚補充鈣質, 炸過的魚皮再煮, 煮完都好完整又香口。

魚肉卻保持到嫩滑口感, 嫩滑到一啲都唔似炸過的魚。

農曆新年期間蘿蔔質素最好, 又腍又甜又多汁, 吸曬上湯嘅味道, 好好食。

金華竹笙扒雙蔬
金華竹笙扒雙蔬

竹笙爽口吸味, 跟底下既紹菜一樣, 吸收晒個惹味鮑汁,  紹菜同蘿蔔同樣當造, 又腍又甜

金華火腿出奇地唔係好鹹, 肉質結實鹹香, 好嚼口。

鳳凰煎年糕
鳳凰煎年糕

今年第一件年糕, 用雞蛋煎香, 又出奇地乾身, 冇話煎到油淋淋, 年糕有點厚度, 軟彈煙韌唔黐牙, 唔太甜,  每人一件剛剛好。

福果薑薯湯丸
福果薑薯湯丸

大量爽口木暑片, 福果是糖漬過的白果, 口感軟糯煙韌, 還有大量小丸子, 又係好彩糖水唔太甜, 有少許薑汁香, 食埋呢個糖水飽到上心口了。

環境好, 食味唔錯, 服務又好, 老人家非常滿意的早食鳥團年飯。祝生意興隆!
終於到左週末,可以同老公行下街,食下野,一直都想去戲曲中心行下,一來交通超方便,二來去欣賞呢個建築物既設計,感受一下戲曲藝術行完之後,就去醫肚,滿樂中菜位於一樓,由出面望入去,已經比裝潢吸引左,因為成間主色用左綠色為主調😍好似翡翠一樣🤩老公鍾意食中菜就入左去勒,餐具全部都係綠色,好靚我地點左個二人套餐🤗包括一款點心,靚湯,一款小食&一款粉麵杏汁燉白肺湯😋侍應推介,因為係佢地食店不容錯過的佳餚👍🏻奶白色超熱燉湯,好香杏汁味,仲係食到好蓉既杏汁,豬肺又夠滑,真材實料,飲完成身暖晒,椒鹽九肚魚😋呢個一定要襯熱食,因為非常香口,而且炸得外脆內軟口感亦鬆化沙爹牛肉炒河😋平時食乾炒牛河就食得多,呢個以沙爹醬炒😋令到成碟炒河好香濃,而且牛肉嫩滑多汁,河粉又夠彈牙,非常可口點心就揀左鮮蝦燒賣皇😋叫得燒賣皇真係無錯,真係大大粒,好夠份量,而且用料好足,有成隻蝦架,即叫即蒸,熱辣辣好食桂花糕😋桂花香味都幾突出,唔會太甜,岩晒我口味

我地點左個二人套餐🤗包括一款點心,靚湯,一款小食&一款粉麵

杏汁燉白肺湯😋

椒鹽九肚魚😋
呢個一定要襯熱食,因為非常香口,而且炸得外脆內軟
口感亦鬆化

沙爹牛肉炒河😋

點心就揀左鮮蝦燒賣皇😋

桂花糕😋
桂花香味都幾突出,唔會太甜,岩晒我口味

2021-01-23
2021-01-18 268 瀏覽
位於戲曲中心的「滿樂中菜廳」,我今天相約友人為午飯座上客。中菜廳裝潢簡樸,以淺粉綠色為主,配襯翠綠色椅墊與藤背墊,牆壁上掛有多款清麗花朵畫像,予人感覺舒適、恬靜、和諧。 侍應帶領我們入座,經過一個特設清潔區域,看見餐具均使用熱水消毒乾淨後,再提供於顧客使用,以保持衛生狀態,值得一讚。茶具與餐具都是翡翠玉石色澤,予人柔和、安逸感覺。    安蝦鹹水角,外皮酥脆的鹹水角,餡肉美味汁豐富,混和綿糯口感的鹹水角吃,煙靭可口。糖醋伊麵,可以兩面黃的糖醋伊麵,我們選擇單面黃,吃到單面黃的鬆脆,也吃軟綿可口伊麵,蘸點兒白糖與香醋,甜酸味道中略帶鹹香,開胃惹味。招牌乳香骨,香氣撲鼻而至,入口肉味香濃、嫩滑且有肉汁,雖然名字乳香骨,但啖啖肉、未見有骨。楊枝甘露糕, 楊枝甘露糖水嘗過不少,今次換換新意思,楊枝甘露糕,滑滑的口感,合適的甜度,為飯後劃上完美句的甜點,是不錯的選擇。當戲曲中心重開,我可以再來吃過晚飯後,再進場看粤劇,祈待著!
位於戲曲中心的「滿樂中菜廳」,我今天相約友人為午飯座上客。

茶具與餐具都是翡翠玉石色澤,予人柔和、安逸感覺。

2021-01-18
2020-12-08 519 瀏覽
餐飲界資深的朋友又號召吃飯,今天帶我們到位於西九龍的戲曲中心中潮菜中式飯店,吃個便飯,經這位名號團長的介紹,這間潮州飯店,由名廚許美德師傅主任,菜式均製作得用心出色,味道正宗。餐廳裝潢走簡約路線,以綠色為主,以金色點綴作主題,牆壁上掛有各款花朵畫像,配上柔白燈光和木藤座椅,予人感覺舒適柔和。餐廳特意設有一個清潔區域,所有食用餐具均由職員使用熱水消毒乾淨後,再提供於顧客使用,以保持衛生狀態。蒜香梅汁蒸白鱔片白鱔片色澤金黃帶橙,特意加入芫荽、青蔥粒於表面作點綴,予人感覺賣相清新,食用時結實嫩滑,肉味香濃,魚骨量少,加入蒜香和梅汁調味,味道鹹中帶酸,開胃惹味。金瓜九肚魚烙師傅先把南瓜、九肚魚切成絲後加上其他食材,再使用蕃薯粉撈製均勻,最後煎成薄餅模樣即可。其色澤橙橙紅紅的,入口柔韌軟腍,味道帶有魚味鮮香和淡淡的清甜南瓜味。鮮百合炒什菌鮮百合炒什菌色澤鮮艷亮麗,用上雜菌、百合、腰果、西芹、紅蘿蔔、紅椒一同炒製,吃起來食材新鮮,油分甚少,比較健康,配料爽脆清甜,鮮嫩香濃,而且均保有原味,鮮味十足,唯獨分量方面可稍作調整。滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯牛肉崧煨飯製作時間恰當,其米飯粒粒分明,盡吸醬汁,口感軟硬
蒜香梅汁蒸白鱔片
金瓜九肚魚烙
鮮百合炒什菌
滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯
牛肉崧煨飯製作時間恰當,其米飯粒粒分明,盡吸醬汁,口感軟硬適中,濕潤彈牙,牛肉崧鮮嫩軟滑,牛味香濃,配搭蔥、蒜製作,為煨飯增添獨特香氣。
千層咖啡糕
千層咖啡糕外型正方,色澤啡白相間,使用煉奶、咖啡製作而成,進食口感煙韌軟糯,滑溜香甜,既有煉奶的甜奶香,同時亦有咖啡的香醇濃郁,兩者味道配合恰到好處,用作飯後甜點一流。

總結而言,餐廳裝潢簡樸舒適,環境整潔衛生,餐具提供給顧客前會先作清潔消毒,予人感覺服務貼心,食材賣相味道吸引,希望疫情放緩後,與家人再來光顧。
就來到農曆新年, 份外想食中式菜色, 今天跟朋友相約, 提早食個團年午餐, 去了一個好特別的地方戲曲中心, 諗住食完, 可以順便參觀一下寧靜的戲曲中心, 因疫情, 節目都受到影響, 籍著現在較少人, 唔洗同人迫。滿樂中菜是戲曲中心的唯一中菜廳,環境裝潢獨特, 無論裝潢, 氣氛, 都甚具藝術氣息, 尤其是座位好像一個迷你的theatre,坐得非常舒適,好治癒的感覺。見到Menu 及點心紙, 都有好多選擇, 因太肚餓了,點菜先來個潮州蠔仔泡粥, 蠔味夠新鮮, 粥底鮮甜, 點心唔少得叫個招牌蝦餃皇和滿樂燒賣皇, 蝦餃皮夠薄,蝦肉彈牙爽口。而滿樂燒賣皇, 豬肉鮮味無窮,有嚼口!松露香菇包, 賣相真係好似隻冬菇, 手功好好, 香噴噴的松露香味, 包的質感軟熟, 牛油果蝦春卷 ,夠酥脆, 材料有牛油果、西芹和蝦甜品叫了福果芋泥, 芋蓉煮到好幼滑, 軟綿綿的, 味道香甜, 濃濃的芋頭香味。點心有質素,環境服務都好。

而滿樂燒賣皇, 豬肉鮮味無窮,有嚼口!
牛油果蝦春卷 ,夠酥脆, 材料有牛油果、西芹和蝦
點心有質素,環境服務都好。
2021-02-06
2021-02-05 50 瀏覽
疚情已經維持咗一年有多,限聚仍然祇係2人,朋友返工近柯士甸站,就約佢去戲曲中心滿樂中菜飲茶。中菜館華麗高雅,以綠色為主色調,座低感覺平和舒適😄點心以兩件一籠,我哋可以叫多幾款試😉百樂燒賣皇兩大粒,比普通嘅燒賣足足大一倍,連鮮蝦都係King Size,新鮮蒸好,賬卜卜,鮮味有肉汁😋💯即燒手切叉燒腸腸粉滑溜有米香,手切叉燒粒又大粒又多,啖啖都有叉燒😋茘茸炸帶子,牛油果蝦春卷,酥炸蘿蔔絲餅三款點心即叫即炸,外皮炸得乾身唔油膩,茘茸依家最啱食,帶子厚身大粒,牛油果蝦春卷,蝦肉同牛油果味道清新,酥炸蘿蔔絲酥餅餡料除咗蘿蔔絲,仲有冬菇同紅蘿蔔粒,可以提昇酥餅鮮甜味😋甜點蜂蜜黑糖糕,桃膠杞子桂花糕兩款糕各有特色,勝在唔太甜😄,黑糖糕帶點煙韌,桂花糕底層係用椰汁,清甜好味😋
中菜館華麗高雅,以綠色為主色調,座低感覺平和舒適😄

點心以兩件一籠,我哋可以叫多幾款試😉
百樂燒賣皇

即燒手切叉燒腸
腸粉滑溜有米香,手切叉燒粒又大粒又多,啖啖都有叉燒😋

茘茸炸帶子,牛油果蝦春卷,酥炸蘿蔔絲餅

甜點蜂蜜黑糖糕,桃膠杞子桂花糕
2021-02-02
2021-02-05 41 瀏覽
朋友在廣東道上班,他提議來這間酒樓用餐,因為不用排隊。餐廳的環境和空間很大,裝飾典雅。我們叫了幾款點心樂滿蝦餃皇, 蝦餃皮夠薄,入面有超大粒蝦,味道好好!蟹子北菇鮮蝦燒賣王,又係好大粒蝦, 豬肉又唔肥,好食。金菇牛肉腸,入面好似有炸兩,脆脆的,應該係我近年食過最好食的牛肉腸,味道好出色!牛油果蝦春卷,炸的香脆安蝦中鹹水角,外脆內軟流沙奶黃包,真係做到好流沙,但奶黃味道怪怪的。菜苗鮮蝦雲吞麵, 我喜歡菜苖雲吞,但是麵太淋了。人均一百多,又可以好好地聊天,非常滿意。

我們叫了幾款點心

樂滿蝦餃皇, 蝦餃皮夠薄,入面有超大粒蝦,味道好好!

蟹子北菇鮮蝦燒賣王,又係好大粒蝦, 豬肉又唔肥,好食。

牛油果蝦春卷,炸的香脆

安蝦中鹹水角,外脆內軟

流沙奶黃包,真係做到好流沙,但奶黃味
道怪怪的。

菜苗鮮蝦雲吞麵, 我喜歡菜苖雲吞,但是麵太淋了。

人均一百多,又可以好好地聊天,非常滿意。
2021-02-01 64 瀏覽
我其實幾鍾意食中式點心,但係就鍾意去一啲比較寧靜又坐得舒服嘅中菜廳😛位於戲曲中心嘅滿樂中菜,環境一流。餐廳座位坐得舒服,而且仲播住非常悠閒嘅音樂 🎵嘆茶真係一流!呢度嘅點心亦都多元化,鍾意佢嘅點心一般都以兩件為主,所以可以試多啲款式。除咗點心佢仲有小菜、燒味、甜品等等。午市揀咗叫點心😉▶️招牌蝦餃皇蝦餃夠薄,蝦好爽口,新鮮!▶️百樂燒賣皇超大粒,豬肉及蝦都爽口,好味!▶️香煎蘿蔔糕厚身但煎得香脆🤤 ▶️牛油果蝦春卷牛油果🥑仲有西芹,配蝦又幾特別▶️菜苗鮮蝦腸呢個蝦好大隻 ,又爽口,腸粉夠滑身~▶️醬皇金錢肚份量都幾多,金錢肚夠入味!點心有質素,環境服務都好!

午市揀咗叫點心😉

▶️招牌蝦餃皇
蝦餃夠薄,蝦好爽口,新鮮!

▶️百樂燒賣皇
超大粒,豬肉及蝦都爽口,好味!

▶️香煎蘿蔔糕
厚身但煎得香脆🤤

▶️牛油果蝦春卷
牛油果🥑仲有西芹,配蝦又幾特別

▶️菜苗鮮蝦腸
呢個蝦好大隻 ,又爽口,腸粉夠滑身~

▶️醬皇金錢肚
份量都幾多,金錢肚夠入味!

點心有質素,環境服務都好!