2020-10-13 0 瀏覽
胡椒豬肚湯例牌,有5碗左右,非常好味。落胡椒很重手,喝了幾口後,喉嚨是熱熱的,再喝下去,更是暖胃蜜汁叉燒例牌,每一件都肥瘦適中。相信是用了梅頭肉同蜜芽糖,油香同肉香的細膩滋味讓人著迷。菠蘿咕嚕肉,外層確實炸得香脆,可惜裡面的肉不夠嫩口,浪費了。麻辣陳皮炒牛肉,不夠麻,完全嚐不到陳皮的香味,有很大進步空間。萬眾期待的片皮鴨一食,皮同肉的比例恰到好處,鴨肉很香因為只點了半隻,所以份量不算多。皮很脆很香口,濃郁的香味真的齒頰留香。另值得一提的是潮州名菜- 反沙芋,一碟8條,芋頭很粉,手工菜,買少見少。

萬眾期待的片皮鴨一食,皮同肉的比例恰到好處,鴨肉很香

• 蜜汁叉燒
2020-10-05 94 瀏覽
服務:原本openrice前一日訂咗枱(中秋節),2人,去職員搵唔到訂枱記錄,搞左3-4分鐘,先比人入,訂枱全部紙筆做記錄,應該人手有甩漏食物:叫左燒味,叉燒拼燒腩叉燒半肥瘦,入味,非常好食燒腩脆皮,小小唔夠香口,可接受另外芋頭鴨酥,香芋頭味,脆身,大份好食menu食物選擇非常多,睇哂落order都要10分8分鐘茶係普洱,味清香,比茶樓靚環境:位於尖沙咀柯士甸,尖沙咀站行過去要15分鐘,要經行人隧道,小小不方便,餐廳係戲曲中心,地方大,同其他枱隔好開,乾淨,坐得好舒服價錢:價錢唔貴,合理份量,味道,環境對得起個價錢埋單$607,人均300,茶位每人20差:唯一係人手不足,當晚都差唔多full,落單,埋單服務員只有兩位,其他3-4個傳菜,筷子少左一隻
服務:
訂枱全部紙筆做記錄,應該人手有甩漏

食物:
叫左燒味,叉燒拼燒腩
叉燒半肥瘦,入味,非常好食
燒腩脆皮,小小唔夠香口,可接受
另外芋頭鴨酥,香芋頭味,脆身,大份好食
menu食物選擇非常多,睇哂落order都要10分8分鐘
茶係普洱,味清香,比茶樓靚

環境:
餐廳係戲曲中心,地方大,同其他枱隔好開,乾淨,坐得好舒服

價錢:
價錢唔貴,合理
份量,味道,環境對得起個價錢
埋單$607,人均300,茶位每人20

差:
筷子少左一隻
燒味雙拼
2020-10-01
燒味雙拼
  • 蜜汁叉燒
2020-10-04 0 瀏覽
一直想試吓滿樂,喜歡他們的雅緻環境,但疫情原固,碰了門釘,今日再臨,終於開門,客人是多的,可能已經超過半數入座率。我們四人,枱兩邊都有人。二人套餐份量或者不夠,所以點了8碟點心。被雪山叉燒包名字吸引,所以放棄了原味叉燒包,誰知送來的雪山走樣,跟餐牌上的照片有出入,失望!幸好味道還可以!隨後送來的燒賣,牛肉,份量及口感都很好。馬拉糕鬆軟,但帶甜。糯米雞反而比下去,只是兩件細雞。整體食物水準有點參差,還有壽眉茶的味道真的冇味。食環境的午餐。

2020-10-04
2020-10-03 0 瀏覽
大家如果有閒錢嘅不妨去試下,馳名嘅片皮鴨會分「兩食」咁送上,約莫等2-30分鐘。佢地聲稱係即燒,但係又幾過癮,呀,唔知點解咬落有臘鴨嘅鹹香味,鴨胸乾柴不在話下,侍應喺疫情期間恰下恰下,帶枱派餸失晒魂,入座前嘅檢測機猶如擺設,嗶到鬼殺咁嘈依然放人入嚟,認真絕核!小菜發揮正常,最頂癮係用煲上嘅小菜,侍應可以徒手拎起熱到甩轆嘅煲蓋,除咗失魂咗啲,佢哋其實都算沙膽。另外,佢地啲香片茶葉應該當紅酒咁擺,飲落臭嘅,大家有信心可以嗌香片,驗證下小生講得啱唔啱。

• 招牌片皮鴨
戲曲中心除了看戲外,也是值得來逛逛的地方,悠閒舒服的空間,古色古香配合戲曲主題的佈置。戲曲中心有幾間食店的,是日光顧這間中餐廳食點心疫情下,人少少,地方寬敞,唔錯。中午兩個人,點了點心拼盤和腸粉,造型似high tea可以用來打卡吧點心水準不錯的,茶壺碧綠色,不知怎的有種水滾茶靚的感覺有機會也可以試試晚飯。

疫情下,人少少,地方寬敞,唔錯。
中午兩個人,點了點心拼盤和腸粉,造型似high tea
可以用來打卡吧

點心水準不錯的,茶壺碧綠色,不知怎的有種水滾茶靚的感覺

有機會也可以試試晚飯。

2020-07-02
疫情關係, 成日響屋企食, weekend都想出去透下氣今日就同男朋友去左呢度飲茶, 其實都係想搵個地方坐下, 比較人氣既cafe大多都會限時, 中式茶樓應該唔會趕我地走(呱)一入到去,就見到好多位,同之前旺市真係好唔同 (旺市一定要等位或訂枱呢)見到有侍應用煲緊熱既水黎幫我地清洗杯同碗, 感覺消左毒我地嗌左幾樣點心, 因為限聚令, 只可二人聚餐,D點心都變左兩件兩件咁, 好細心 (如果仲係四件, 我地或者兩籠就飽飽)茶 - 鐵觀音 - 略澀; 菊花 - 好香, 但飲落就較淡~茶錢$20位櫻花炸兩腸 - 味道比較淡金柱菜苗餃 - 個皮太厚了蟹籽北菇鮮蝦燒賣皇飽菇百花釀魚肚 - 好食, 魚肚好綿好入味遠年陳皮叉燒酥 - 呢個最出色, 出面個酥皮好似食緊蝴蝶酥咁呢度坐係到嘆茶真係好舒服, 食物質素雖然唔突出, 中規中矩, 但勝在人流較少, 環境較安靜, 服務周到, 推介比中意飲茶但唔想太嘈既人。另外一提戲曲中心有得泊車(戶外), $28一小時, 消費夠都可以有泊車優惠。不錯不錯。
疫情關係, 成日響屋企食, weekend都想出去透下氣

見到有侍應用煲緊熱既水黎幫我地清洗杯同碗, 感覺消左毒

好細心 (如果仲係四件, 我地或者兩籠就飽飽)

櫻花炸兩腸
- 味道比較淡

金柱菜苗餃
- 個皮太厚了

蟹籽北菇鮮蝦燒賣皇

飽菇百花釀魚肚
- 好食, 魚肚好綿好入味

遠年陳皮叉燒酥
- 呢個最出色, 出面個酥皮好似食緊蝴蝶酥咁

2020-08-22
2020-07-03 1123 瀏覽
每次經過柯士甸道西九龍這邊看見這個戲曲中心外表都很宏偉, 今天專誠過嚟 參觀一下, 内裏發現有一間清雅的滿樂中菜吸引,於是我們就在這裏享受一個舒適的午餐。 個人很喜歡這間餐廳的裝潢,柔和的綠色配白色很清雅给人舒服的感覺。嘗試了他們的點心拼盤水準非常唔錯, 值得一讚就是這個杏汁豬肺湯, 杏汁很香濃, 味道很好唯獨分量比較少, 因為端午節期間推出了一品裹蒸粽價錢$198略貴, 雖然內裏有迷你鮑魚,但整體味道各樣只是一般般,性價比低。我個人喜歡這裏比較幽靜,不會太多人流, 雖然位置比較隔涉,但如果揸車這裏都有免費兩小時停泊,都是一個不錯的選擇。
2020-06-02 2664 瀏覽
又一間好適合business meal既餐廳🥰 自己同客都係第一次黎戲曲中心 大家都比個建築物wow左一聲😍 餐廳入面環境都好好 所以用黎同客食飯一流!一共七個人 require左要房 坐得好舒服! 野食方面叫左個餐 另外再加左隻片棱鴨同蟹餅 人均900唔洗。以下幾個菜都特別正1. 紅燒潮州中鮑翅 & 2. 六頭鮑魚伴海蔘調味得好正既鮑蔘翅 不多解釋啦3. 片皮鴨應該係係香港食過最好食既片皮鴨。有分左幾部分 有d係就咁食 有d包餅皮食 仲有鴨脾😍 可惜留比客食😂 隻鴨好香 入口即溶!4. 瑤柱肉餅蒸蟹圈D蟹勁肥美 爆晒黃!!邪惡但真係好正。下面既肉餅仲吸晒d蟹汁精華😍 必試既一味!總結黎請野食都好出色 環境好好 員工都好熱情!

1. 紅燒潮州中鮑翅 &
2. 六頭鮑魚伴海蔘
調味得好正既鮑蔘翅 不多解釋啦

3. 片皮鴨

4. 瑤柱肉餅蒸蟹圈

總結黎請野食都好出色 環境好好 員工都好熱情!
紅燒潮州中鮑翅
六頭鮑魚伴海蔘
瑤柱肉餅蒸蟹圈
紅燒潮州中鮑翅
六頭鮑魚伴海蔘
瑤柱肉餅蒸蟹圈
  • 肉餅蒸蟹圈
2020-05-29 2199 瀏覽
生日飯局,五個人到戲曲中心的滿樂中菜晚飯,於OpenRice app訂坐,賺取Asia miles 片皮鴨半隻即叫即燒,需時30分鐘,店員先上鴨胸,超好味!皮很脆,即吃第二塊再來片皮鴨,薄得只有皮,沒有一點肉,跟必的有點不同,跟沙田18那個很像,沒有肉,感覺吃很多也不膩。生煎鹹魚餅可惜有芫茜蠔餅也是有芫茜咕嚕肉此店十大名菜之一,個個吃完第一口也立即說好味! 欖菜肉鬆四季豆下飯一流!椒鹽鮮魷不是大排檔那種,但也一樣好好味花膠杞子浸白菜杞!子!超!甜!沒想過這煲菜的杞子會那麼甜花膠不少,唯獨白菜有點澀壽包切餅費$200/蛋糕,點了壽包但不喜歡有蛋黃

生煎鹹魚餅
可惜有芫茜

蠔餅
也是有芫茜

咕嚕肉
此店十大名菜之一,個個吃完第一口也立即說好味!

下飯一流!

椒鹽鮮魷
不是大排檔那種,但也一樣好好味

花膠杞子浸白菜
杞!子!超!甜!沒想過這煲菜的杞子會那麼甜
花膠不少,唯獨白菜有點澀

切餅費$200/蛋糕,點了壽包
鴨 胸
花膠杞子時蔬
十大名菜  咕嚕肉
2020-05-17 1592 瀏覽
一行四人到戲曲中心晚膳,週六晚人不算太多,地方也很寬敞,裝修也夠雅致。坐下侍應熱烈推薦冬瓜盅及片皮鴨,可惜一行四位女生都不愛吃,但相信是受歡迎的菜色,眼見其他食客都必點的。我們點的都以小菜類為主。先到的是蝦醬鮮魷通菜。蝦醬味不太濃,但鮮魷烹調時間剛好不會過老。再來是梅子豬手煲,酸酸甜甜很開胃,雖配上豬手但一點也不膩,。豬手也炆得夠軟林,豬手皮念念膠質,避風塘炒鱔球,膳球炸得脆口,一點油膩感都沒有,外脆內軟滑。蒜頭,豆豉,辣椒爆得香口。非常惹味!九肚魚水瓜烙餅,邊邊煎得香脆,中間餡料是九肚魚,滑滑林林,餅面撒上花生碎,更香口,值得試試。金菇豉油王炒麵,麵炒得較林身,不是爽口彈牙的類型,但味道不錯,豉油味炒得香但不咸,也不油。預訂了四個壽包,size 大大的,咸蛋也是大大個的。蓮蓉滑滑也不太甜膩。整體而言裝修:色調以青綠白色為主,清新優雅,地方闊落,唯獨椅子可以有更好的選擇食物:小菜不錯,味道咸淡適宜服務:侍應熱心,也落力推介,回應速度快

蝦醬鮮魷炒通菜

梅子豬手煲

避風塘炒鱔球

九肚魚水瓜烙餅

豉油王炒麵

整體而言
食物:小菜不錯,味道咸淡適宜
服務:侍應熱心,也落力推介,回應速度快
2020-05-16
2020-05-08 1301 瀏覽
It’s my second time eating here. The restaurant is cozy with reasonable price. Dim sum was served in big portions and tasted good. Cha Siu and the pan fried noodles were particularly good. Staff were nice and helpful. It’s quiet unlike usual Chinese restaurant. Our family of 6 enjoyed a holiday lunch here.

2020-04-30
2020-05-01 1357 瀏覽
本住當去睇吓咩叫戲曲中心,open rice訂位又有25里數回贈。結果有驚喜:燒賣係從未見過咁大粒咁靚,一定要叫!蝦餃夠大粒,布拉腸粉超滑,燒腩仔皮夠脆!粉果亦係大大粒夠分量!服務幾好,杯碟焗熱咗先上枱,感覺好衛生。意外發現啲辣椒油好夠辣,有得買走,都係$36一樽,平過普通魚蛋麵舖買!大部分係梳化位,好平民化嘅環境,但味道唔錯!我地坐的士去,但原來要入個停車場閘再行樓梯先上到去。覺得好隔涉!後來走先發現行出廣東道仲方便!無揸車嘅建議喺中港城落車行埋去最近。

服務幾好,杯碟焗熱咗先上枱,感覺好衛生。

大部分係梳化位,好平民化嘅環境,但味道唔錯!

• 燒腩仔
  • 燒賣
  • 蝦餃
  • 布拉腸粉
2020-03-28 1002 瀏覽
首先要讚一下所有服務員,在”陰雲密布”情況仍然專業,服務態度十分好!令我和家人可以抽離空間,暫忘一陣子全球狀況!一到餐館招待員負責量體溫,每一張枱有蘆薈酒精搓手液,而且安排每枱客人坐位置和空間非常好,還有是為客人的餐具加燙處理,實在是細心安排,也令食客安心!服務員介紹杏汁豬肺湯、蠔烙真材實料,點心質素不錯,味道也很好!另外再要讚賞服務員的主動,當她問我們添湯時,主動提議把湯翻熱一下,這是在疫情給我們的一份溫暖!謝謝你!“吃”也是一門藝術,在這戲曲中心內的餐館,不論工作與否,人與人之間多了一份優雅,一份欣賞,這一份修養是要保持。在大環境下可以舒緩,更值得珍惜!
  • 白汁豬肺湯
2020-02-03 745 瀏覽
戲曲中心內的中菜館,環境優美清淨,地方闊落。 有卡位坐得很舒服,店員都非常專業有禮, 店員會用滾水為所有嘅餐具消毒 ,保持衛生。食品食材優質,十分美味,是一次很好的飲食經驗
食品食材優質,十分美味,是一次很好的飲食經驗
2020-02-02
  • 杏汁燉白肺湯
  • 雜菌蒜片炒牛柳粒
2020-01-21 744 瀏覽
雖然本人唔識得欣賞粵劇, 但係位於西九龍柯士甸嘅戲曲中心開幕無耐, 建築設計相當具特色, 以中國財登為設計藍本, 集中西合璧元素,就算唔去欣賞粵曲, 都可以去參觀一下, 順便食個晚飯。朋友就介紹咗呢一間位於1樓嘅滿樂中菜, 大讚高質素之餘, 價錢亦相當合理。餐廳嘅裝修以典雅嘅嘅翡翠綠色為主題, 高貴得嚟亦唔俗套, 座位寬敞舒適。呢度嘅燒味雙拼係招牌菜式,腩肉同叉燒都相當出名。叉燒掛滿蜜汁,肥瘦得宜,肉質嫩滑,脂肪喺口腔溶化,確實出色。至於腩肉,外皮燒得金香鬆脆, 咬落脆卜卜, 皮脆肉嫩, 還能保持住肉汁, 盡顯燒味師傅嘅功架。椒鹽九肚魚, 比起平時喺大排檔食到嘅九肚魚更加香脆, 炸得相當出色, 唔會一口油膩感。 最重要係大廚盡顯刀功,將九肚魚拆骨, 食起嚟就更加啖啖肉。呢間酒樓嘅招牌杏汁燉白肺湯幾乎人人必飲,係一個非常滋潤, 以及非常考功夫嘅老火湯。 奶白色嘅湯頭,杏香撲鼻,入口濃稠。 白肺嘅處理方法亦相當繁複, 要飲到一碗美味嘅老火杏汁白肺湯, 絕對非常花工夫和時間, 每一啖都係心機。瑤柱肉餅蒸蟹圈, 賣相吸引, 睇得又食得。 肉蟹嘅size相當龐大, 入面又佈滿蟹膏, 蟹膏混入咗肉

瑤柱肉餅蒸蟹圈, 賣相吸引, 睇得又食得。 肉蟹嘅size相當龐大, 入面又佈滿蟹膏, 蟹膏混入咗肉餅,味道甘香。金黃色嘅蟹膏, 賣相亦相當吸引。蟹肉相當厚實, 一梳梳嘅蟹肉帶有海水嘅鹹鮮,亦相當甜味。 由於肉餅吸收咗蟹嘅精華味道, 令平凡嘅肉餅生色不少。

滿樂蔥蒜牛肉崧煨飯,煨飯粒粒分明, 裏面加入咗蒜同香蔥粒, 食落就更加香口惹味。 煨飯比起炒飯多了一份濕潤感覺, 加入咗牛肉崧同埋牛肉汁, 令每一口煨飯都可以食出牛嘅滋味。

呢一間滿樂中菜位於九龍市區中心地段, 鄰近西九龍高鐵站, 加上食物質素高, 吸引咗唔少食客垂青, 大家如果有機會到戲曲中心參觀嘅話,絕對唔好錯過呢間咁高質素嘅中菜廳。