2022-12-03 97 瀏覽
天氣開始涼涼地就緊係想打邊爐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)ig都成日見到呢間,一於就約朋友試下~湯底都幾特別,有藥膳湯底~感覺幾養生~我地揀咗全隻秘製泰國椰子雞鍋!上檯嗰陣嚇親🤣會有兩大個椰青即時倒入鍋,所以湯底勁清甜~椰肉味甘甜、有補益脾胃作用~另外仲有半隻嘅鍋添!豬潤好厚身,口感好爽口,粉嫩粉嫩咁,唔會食到有騷味,正(´▽`)彈牙手打蝦滑 口感好彈牙好有咬口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)鮮味好足Overall好高質!絕對可以一試!

彈牙手打蝦滑
口感好彈牙好有咬口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)鮮味好足

Overall好高質!絕對可以一試!
2022-12-03 96 瀏覽
冬天到啦~呢幾日凍咗好多,同肥仔已經忍唔住即刻去打邊爐暖下個身。今日黎到滾爺火鍋揀左個藥膳花雕醉雞湯底😝仲叫咗好多嘢食,有幾款特別想講下新鮮本地手切牛小排~肉味重,我淥左幾下就食,油脂豐富完全食到入口即溶🥰如果淥熟D油脂就會冇咁多,睇自己喜歡邊樣多啲新鮮鱔片~鱔片薄好新鮮好彈牙😋 肉質爽彈,完全冇腥味手包韭菜餃~講你都唔信,呢個餃子係我成餐飯入面最印象深刻😂入面包滿韭菜,餡料嘅味道調得好,韭菜味好出👍鮮香好食椒鹽魷魚鬚~炸粉漿薄,香脆惹味小食,會食到停唔到口。仲有我一定會食牛骨髓😍滑嘟嘟sir入口最後肥仔講咗句估唔到有驚喜🥺太好啦~佢滿意我就放心

新鮮鱔片~鱔片薄好新鮮好彈牙😋 肉質爽彈,完全冇腥味

最後肥仔講咗句估唔到有驚喜🥺太好啦~佢滿意我就放心
2022-12-02 101 瀏覽
呢間火鍋店位置都幾方便,喺油麻地,門面算幾搶眼,好紅🤣。其實我本身特登去食龍蝦雞煲,不過因為生飛滋🥲,唯有轉其他湯底。🔆秘製泰國椰子雞鍋($2️⃣4️⃣8️⃣)好足料,足足兩個大椰子🥥,所以味道夠清香,椰子香十足,建議未放食物之前飲返碗先。推薦:✅鬼馬雙星($7️⃣8️⃣)其實啫係百花釀油條,佢用咗蝦滑同埋墨魚滑,油炸鬼好脆,可以就咁食,亦都可以碌幾秒再食。✅即炸響鈴($5️⃣8️⃣)自家製真係好食好多😋,好索湯,冇油膱味,超正。✅手包鮮蝦雲吞($4️⃣4️⃣)好大粒,每一粒都有超過一隻鮮蝦,加埋木耳好爽口。之後其實我哋都叫咗啲比較普通既火鍋物,不過佢樣樣份量都好多,$28有一大盆西洋菜,比起出面啲火鍋店,呢個價錢真係佛心好多😆,相對比較抵食。提外話,佢仲會播埋世界盃🤣,嗰日一路食一路睇好爽。

🔆秘製泰國椰子雞鍋($2️⃣4️⃣8️⃣)

推薦:
✅鬼馬雙星($7️⃣8️⃣)

✅即炸響鈴($5️⃣8️⃣)
自家製真係好食好多😋,好索湯,冇油膱味,超正。

✅手包鮮蝦雲吞($4️⃣4️⃣)
好大粒,每一粒都有超過一隻鮮蝦,加埋木耳好爽口。

提外話,佢仲會播埋世界盃🤣,嗰日一路食一路睇好爽。
呢間火鍋店我都bookmark 咗好耐,今日終於有時間可以同朋友一齊嚟慶祝生日😍呢間火鍋店係新開嘅,佢都幾旺場㗎都坐滿晒好多客人👍而且座位都幾寬躺,坐得好舒服🔺湯底-秘製泰國椰子雞鍋 最近嘅天氣都涼涼地,我哋梗係叫啲滋補嘅湯底啦😍呢個椰子雞煲,真係令我好驚喜,佢會即刻開個椰子到啲椰子水落去,仲要係兩個😂椰子水好清甜,再加埋惑亂Juice嘅雞肉,令到呢個湯底生色不少😍😍😍梗係要飲多幾碗滋補下🔺牛魔皇作為牛控嘅我,就梗係要叫呢個牛魔皇入面有封門柳、牛舌、牛骨髓、金錢肚😍😍😍任君選擇封門柳肉感非常軟腍、牛味濃郁豐富,仲有好雪花😍牛骨髓口感順滑😍而牛舌口感很香軟嫩😍金錢肚就好爽口🔺南非鮮鮑魚刺身 呢個南非鮮鮑魚刺身份量好多,而且仲要好新鮮,鮑魚肉呈灰白色,肉質非常爽口彈牙😍😍😍整體嚟講,呢間火鍋店性價比極高📍滾爺火鍋Bubbly Feast📍旺角上海街428號地舖

🔺湯底-秘製泰國椰子雞鍋

🔺牛魔皇
作為牛控嘅我,就梗係要叫呢個牛魔皇
入面有封門柳、牛舌、牛骨髓、金錢肚😍😍😍任君選擇
封門柳肉感非常軟腍、牛味濃郁豐富,仲有好雪花😍
牛骨髓口感順滑😍而牛舌口感很香軟嫩😍金錢肚就好爽口

🔺南非鮮鮑魚刺身

整體嚟講,呢間火鍋店性價比極高

📍滾爺火鍋Bubbly Feast
📍旺角上海街428號地舖
2022-11-23
宵夜
  • 南非鮮鮑魚刺身
2022-11-29 2018 瀏覽
#fafafoodblog旺角 #fafafoodblog打邊爐🍴優遁草鮮果雞鍋 248 蚊半隻 睇佢形容清熱解毒 散瘀消腫 利尿去濕 調經 止痛 消炎抗癌 既作用 👍🏻 首先個煲好靚 入面好多蘋果 龍眼 雪耳 , 將優遁草同新鮮雞倒落去煲滾再等五分鐘 焗一陣就食得 雞肉好彈牙 帶 d香脆既優遁草 同甜既紀子合埋一齊 好 match . 湯底好香甜 帶 d雪耳香同蘋果甜味 正🍎食到甘上下雞肉就可以落料打邊爐🍴美國安格斯頂級牛頸脊 228 蚊🐂牛頸正切得好靚 全部長方形甘, 牛肉夠爽彈 牛肉味濃夠哂 juicy好食🍴手打四寶丸 88 蚊有鮮蝦 墨魚 牛肉 鯪魚蝦丸一咬就知有新鮮蝦肉 🦐 墨魚丸入面好多切粒墨魚肉 🦑 正 牛肉丸 既牛肉味香濃 比較厚實🐂 鯪魚肉 肉質滑帶 d白胡椒香🍴炸響玲 58 蚊 包得比較厚身 同密度偏高既炸響玲 響玲即炸 帶 d粉身香脆口感 無論就甘食或點湯底食一樣甘正#響玲 #打邊爐 #火鍋 #牛頸脊 #四寶丸 #優遁草Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygien
🍴優遁草鮮果雞鍋 248 蚊半隻

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#滾爺火鍋
地址: 旺角上海街428號地舖
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================

2022-11-17
2022-11-28 105 瀏覽
📍 @bubblyfeasthk in MongkokHotpotFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛🤍Price Range💰 $800✅ Located in Shanghai street. Takes only 2 minutes from Yau Ma Tei MTR station. Super convenien.✅ The menu offers a wide variety of hotspot choices from veggies, different kinds of meats, noodles and soup.✅ The hotpot soup base and ingredients are fresh and of great quality.✅ Highly recommend their coconut chicken soup, very fragrant and neutralizing the oiliness. They added with 2 fresh cocon
📍 @bubblyfeasthk in Mongkok
Hotpot

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price Range💰 $800

✅ Highly recommend their coconut chicken soup, very fragrant and neutralizing the oiliness. They added with 2 fresh coconuts as the soup base. Very fresh and tasty.
✅ The US angus beef is gorgeous, absolutely tender and delicious with just the right amount of fat.
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance especially at dinner time.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_
2022-11-28 89 瀏覽
天氣開始凍,所以最好就係去打邊爐,這間火鍋店非常方便,食材新鮮高質,同朋友傾計食嘢必選!我們叫了秘製泰國椰子雞鍋,$338一隻,秘製椰子湯底椰肉味濃,十分甘甜、而且可以補益脾胃,雞肉嫩滑,仲有半隻嘅鍋,啱兩個人黎打邊爐,可以方便叫其他餸!特別推薦加拿大A級象拔蚌刺身,$888斤,真材實料,象拔蚌很爽脆,又有口感,食落鮮甜,值得一試!另叫了臺山蠔,首單$238,十分抵食,每粒都好飽滿,脹卜卜架!肉質爽口香脆!

2022-11-26 90 瀏覽
去旺角行街經過見到間新火鍋店坐滿好多人,見到一個二個好似食得好滋味,而且又落住毛毛雨,所以就即時同友人一起進來試試,順便暖暖身~ 今次其實食了很多東西,但暫時只挑幾款同大家分享🌱秘製泰國椰子雞鍋坐低之後發現好多人都選擇了椰子雞鍋,就隔離枱的椰子味傳過來,也聞到好香呢。友人就開始說教「椰子肉有補益脾胃、益氣生津,多吃椰子肉還可以美顏」..... 得!就選這個。鍋底本身有超多椰肉和粟米。 店員服務非常好,會親自將兩大個椰青水和半隻雞加入鍋。水滾後我和友人就先試飲啖湯,發現湯底味道甘甜,非常好味。飲完個湯先至慢慢開始打邊爐。🌱手打墨魚滑平平無奇的一球墨魚滑上枱,估唔到入口鮮味彈牙,軟硬適中且有嚼口,推薦大家要試🌱南非鮑魚刺身平時比較小試鮑魚刺身,友人們都想試試。上枱擺盤相當精緻,還以為自己處於日式餐廳。友人說南非鮑比起一般的鮑魚好食,而我都好認同,味道真的更為清甜且完全沒有泥味。而薄薄一片刺身入口,都可以食到有嚼勁,有咬口,非常推薦要試一次

🌱秘製泰國椰子雞鍋

🌱手打墨魚滑

🌱南非鮑魚刺身
2022-11-22
15 分鐘 (堂食)
2022-11-25 90 瀏覽
終於都到咗11月中,天氣終於都準備轉冷,呢啲咁嘅時候,得返廿零度,最好嘅選擇就係打邊爐🤭約咗幾個朋友,但係有人竟然遲到,所以我哋就叫住小食先彩霞生炒炸齡鴿$88金磚脆皮豆腐 $68兩樣小食都係油炸,但係唔會有太多油膩嘅感覺,乳鴿炸到脆卜卜,爭啲連骨都可以食埋!好耐冇試過食乳鴿,見到七彩蝦片,有少少懷舊嘅感覺。脆皮豆腐外脆內軟,唔覺唔覺就好快食晒~ 朋友都嚟到叫湯底。秘製泰國椰子雞鍋 $338上枱時店員將兩個大椰青倒入鍋度做湯底。椰子雞湯做湯底,用來做火鍋都唔會太過熱氣,湯底仲有粟米同杞子等等嘅配料,所以個湯底真係好清甜。佢哋嘅火鍋配料嘅選擇都非常之多,有唔同嘅海鮮,丸類等等~ 叫咗魷魚片同手打墨魚滑都好夾湯底。當然就唔少得牛肉啦,叫咗一個牛魔王,有封門柳、牛舌、牛骨水同埋金錢肚。可以試晒幾款唔同嘅牛。湯底嘅雞嘅份量都唔少,所以我哋都唔係嗌咗太多肉類,反而就叫多咗蔬菜類。結果都係捧住個肚走。

彩霞生炒炸齡鴿$88
金磚脆皮豆腐 $68

秘製泰國椰子雞鍋 $338

2022-11-24 82 瀏覽
近排天氣又風又雨、變得沾寒沾凍,決定同女朋友去打邊爐進一進補,暖一暖身。我地去咗上海街428號食滾爺火鍋🍲 order咗個秘製泰國椰子雞鍋($338),都覺得幾好食。最誇張嘅係,佢個湯底真係用兩個大大隻嘅椰青🥥 早啲椰青水落個煲度,再落隻雞 🐓 喺落火鍋料之前,其實就同煲湯一樣。再加埋粟米,紅蘿蔔,杞子,所以,湯底都真係幾清甜😋 其實就咁食一隻雞,protein 都夠我哋兩個人飽肚😂 所以我哋只係另外嗌多咗2個小食係金磚脆皮豆腐 ($68)上菜係用一個迷你手推車🛒 裝住、睇落都幾過癮。調味有椒鹽,炸蒜碎粒果啲~ 惹味。咬開就感受到外脆內軟。🥰 份量都幾夠,咁邪惡,四個人都夠分😋😈另一個叫做深海炸彈($88)其實新係百花釀皮蛋拌酸薑。酸薑驅寒啊嘛😂 百花釀就令皮蛋有一種特別的甜味,幾好食。

2022-11-24 94 瀏覽
今日喺旺角搵到一間叫做 滾爺火鍋 呢個天氣最啱雞煲打邊爐🍲有幾多樣嘢係最推介🤣椒鹽魷魚鬚 👅9/10 $88 我一向都好鍾意食椒鹽魷魚💓💓見到呢句之後毫不猶豫咁樣去叫而且佢個籃超得意 成架購物車🛒好香椒鹽味💓💓 魷魚亦都唔會韌.即炸紫菜響鈴 👅8/10 $68第一次見到響鈴裏面有紫菜😂 所以就試下佢🤣高質呀 估唔到可以咁夾. 麻辣龍蝦雞煲 👅8/10 $398裏面有成斤澳洲嘅龍蝦🦞仲可以揀中小大辣🌶唔食得太辣嘅我淨係揀咗少辣🤣有得食龍蝦又有得食雞 好香💓🦞🐓啲配料炒得好香💓💓
今日喺旺角搵到一間叫做 滾爺火鍋 呢個天氣最啱雞煲打邊爐🍲

椒鹽魷魚鬚
麻辣龍蝦雞煲
即炸紫菜響鈴
2022-11-24 98 瀏覽
呢幾日天氣涼浸浸最好就係打邊爐啦!上網search到間新火鍋店就係旺角、地點啱晒我同朋友,即刻book位兩個去做“大滾友”,身為老友嘅我幫呢個friend慶祝埋加人工加拿大A級象拔蚌刺身> 呢個象拔蚌份量非常鼎盛、食到我同朋友眉開眼笑!象拔蚌刺身鮮甜脆爽咬落去“輯輯聲”、食到我哋兩個停唔到口美國安格斯頂級牛頸脊> 切到厚薄適中嘅牛頸脊片雪花分佈均勻帶啲脂肪、淥幾淥一入口個嫩滑口感好正!牛味充沛香濃沒渣,牛魔王朋友嘅大愛秘製泰國椰子雞鍋> 秋冬養顏進補佳品。雞件肉厚少肥膏肉質嫩滑,令個湯底清而不膩,配合泰國椰肉椰青水、杞子粟米等,清香甜美幾好澳洲龍蝦刺身> 個賣相勁霸氣!睇到啲龍蝦肉雪白亮晶晶都知道好新鮮,入口爽脆鮮甜口感彈牙帶點黏、好味

慶祝紀念
紀念日
2022-11-23 45 瀏覽
旺角〔高質〕刺身火鍋話說前排行街,見到旺角開左間〔非常高質〕既刺身火鍋店🥘,所以心思思一直想試下,今晚3個女仔一個墟,傾下lady talk先🗣,雖然門面細細唔太起眼,但入到餐廳地方開揚同淨乾,樓上仲有獨立房,樓下仲有部大電視🖥,我地3條女一路打邊爐睇世界盃⚽️,餐廳以高質刺身食材為主打,海鮮(刺身)、肉類、餸菜等都係新鮮做賣點,旺角區十分價錢貼地✌🏻!海鮮方面亦有好多選擇,龍蝦、象拔蚌等都非常新鮮👌🏻!3條女,今晚食豪d,哈哈!我地叫左:澳洲龍蝦刺身🦞:非常新鮮、十分爽口彈牙,咬落口”索索” 聲。加拿大A級象拔蚌刺身🥢$888斤口感爽口、十分鮮嫩、滑溜,而且一d都唔腥,食之前可以點Wasabi豉油,食起來更加鮮味。優遁草鮮果雞煲🐔$338 一隻優遁草有清熱解毒、利濕、散瘀消腫、活血調經、止痛功效,識少少中葯既我知道,優遁草七十年代有人用來治愈了末期癌症,而被流傳為治癌奇藥。第一次見有餐廳同優遁草作為湯底十分特別,雞肉質十分嫩口,肉質咬落一d都鞋口,抵讚!我地3條女今晚好足,雖然叫既野食唔多,但刺身真係十分新鮮😋,旺角有呢個質素,絕對要推介🤓!同嘛想讚下,店員態度超級好,當中會問下野食岩
旺角〔高質〕刺身火鍋

3條女,今晚食豪d,哈哈!我地叫左:

加拿大A級象拔蚌刺身🥢$888斤

優遁草鮮果雞煲🐔$338 一隻

我地3條女今晚好足,雖然叫既野食唔多,但刺身真係十分新鮮😋,旺角有呢個質素,絕對要推介🤓!同嘛想讚下,店員態度超級好,當中會問下野食岩唔岩胃口,值得表揚💯!
優遁草鮮果雞煲
2022-11-21
優遁草鮮果雞煲
2022-11-22 32 瀏覽
最近呢幾日都凍咗好多~火鍋係大家必不可少嘅🍲亦都係一個環境舒服嘅地方俾大家傾偈~-今次到嗌咗幾款食物覺得都幾好食🫶🏻秘製泰國椰子雞鍋 $338一隻鍋中嘅雞件都算俾得幾多,湯底都算幾清甜。除此之外,仲有補益脾胃作用,超適合冬天暖下腸胃,保養身子嘅好方法。椰子肉食落去都甘甜,挺爽脆的。鍋中仲有好多蔬菜配料,唔驚剩係得雞食咁悶📍上檯時會有兩大個椰青倒入鍋,都幾足料㗎 ! 仲有半隻雞可以揀細食嘅朋友都幾啱去~我自己再加多左一個紐西蘭羊肉片$138少少酥酥嘅感覺挺喜歡!! 肉質都幾嫩-海馬雙星 $78百花釀油條,意思係油炸鬼入面醸豬肉同蝦打成嘅醸物,咬落去都幾爽脆,偶爾放肆自選!
今次到嗌咗幾款食物覺得都幾好食🫶🏻

秘製泰國椰子雞鍋 $338一隻
細食嘅朋友都幾啱去~

我自己再加多左一個紐西蘭羊肉片$138
少少酥酥嘅感覺挺喜歡!! 肉質都幾嫩

海馬雙星 $78

2022-11-21 890 瀏覽
天氣涼涼地🍂約左同事一齊想打個邊爐又俾我搵到間新開既邊爐店試下唔好睇佢新開原來都幾旺場('ロ' )┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓈒𓏸𓐍 秘製泰國椰子雞 上菜時,會將兩個大大粒椰青水倒落鍋內之後再落埋半隻雞店員建議我地飲咗湯先再食埋啲雞先落料打邊爐成個湯底真心相當清甜我地三個每人都飲咗幾碗𓈒𓏸𓐍 美國安格斯頂級肥牛肥瘦適中 份量都好多識落牛尾味好肉質嫩滑厚薄剛好𓈒𓏸𓐍 脆肉鯇骨腩皮爽肉脆真係好好好爽脆我地三個人都食到舔舔脷!𓈒𓏸𓐍 手包西洋餃6粒大大粒相當足料既菜餃𓈒𓏸𓐍 金磚脆皮豆腐 車仔上碟 超可愛💓💓皮薄餡靚既炸豆腐 炸得非常之嫩滑😚😚菜類:𓈒𓏸𓐍 皇帝菜𓈒𓏸𓐍 鮮淮山 ✧ 仲有仲有📣like 社交平台送啤酒🧐!係真唔係?仲要每人一支(╹◡╹)正❤️‍🔥✧ 餐廳仲會主動提供圍裙今次真係著白色衫都唔怕𐤔(◍´͈ ᵕ `͈ ◍)
天氣涼涼地🍂
約左同事一齊想打個邊爐
又俾我搵到間新開既邊爐店試下
唔好睇佢新開
原來都幾旺場('ロ' )

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𓈒𓏸𓐍 秘製泰國椰子雞
上菜時,會將兩個大大粒椰青水倒落鍋內
之後再落埋半隻雞

美國安格斯頂級肥牛

𓈒𓏸𓐍 脆肉鯇骨腩
皮爽肉脆
真係好好好爽脆
我地三個人都食到舔舔脷!
脆肉鯇骨腩

𓈒𓏸𓐍 手包西洋餃6粒
大大粒
相當足料既菜餃
手包西洋菜餃  (6粒)
手包西洋菜餃

𓈒𓏸𓐍 皇帝菜
𓈒𓏸𓐍 鮮淮山
皇帝菜
鮮淮山

✧ 仲有仲有📣like 社交平台送啤酒🧐!
係真唔係?
仲要每人一支(╹◡╹)正❤️‍🔥

✧ 餐廳仲會主動提供圍裙
今次真係著白色衫都唔怕𐤔(◍´͈ ᵕ `͈ ◍)
青島啤酒
2022-11-17
美國安格斯頂級肥牛
脆肉鯇骨腩
手包西洋菜餃  (6粒)
手包西洋菜餃
金磚脆皮豆腐