2022-10-30
話說最近天氣都算涼涼地💨,我好想食返啲滋潤嘅嘢進補一下(講到尾都係為食😂)發現喺油麻地附近有一間新開嘅火鍋專門店「滾爺火鍋」,一於試吓佢🤞🏻。🍲湯底:秘製泰國椰子雞鍋🥥🐓我哋就揀咗個秘製秘製泰國椰子雞鍋,湯底一黎到店員就即場倒入兩個新鮮椰青水,再加埋雞件即時熬製。打邊爐之前記得留定幾碗啲湯飲吓,同平時食嘅椰子雞好唔同,湯底清甜得黎仲有淡淡藥材味,秋冬飲一流😋。1️⃣手包鮮蝦雲吞🦐雲吞絕對唔係雪藏貨,係店家自家製包嘅。大大粒夠飽滿。2️⃣🇳🇿紐西蘭羊肉片羊肉片份量都好足,肉質嫩滑,唔會太重臊味3️⃣🟡黄沙豬潤豬膶比較厚身,滾嘅時候要留意番個時間,咬落去粉嫩粉嫩咁。4️⃣🦑魷魚片每次打邊爐都必定要食嘅魷魚,爽口彈牙,有鮮味5️⃣蜂巢豆腐建議一開始就放晒啲豆腐入去吸晒啲湯底留到最後先食,咬落去真係好似食瀨尿牛丸咁樣係咁噴湯出黎✌🏻6️⃣👻鬼馬油炸鬼油炸鬼包住啲蝦滑,煮完嘅油炸鬼吸收晒啲湯,加埋蝦滑嘅彈牙口感,不得了。7️⃣彈牙手打墨魚滑墨魚滑大大舊,自己用匙羹🥄整成波波落鍋,口感十足,入口彈口,滿口墨魚🦑味。
🍲湯底:秘製泰國椰子雞鍋🥥🐓
1️⃣手包鮮蝦雲吞🦐
雲吞絕對唔係雪藏貨,係店家自家製包嘅。大大粒夠飽滿。
2️⃣🇳🇿紐西蘭羊肉片
羊肉片份量都好足,肉質嫩滑,唔會太重臊味
3️⃣🟡黄沙豬潤
豬膶比較厚身,滾嘅時候要留意番個時間,咬落去粉嫩粉嫩咁。
4️⃣🦑魷魚片
每次打邊爐都必定要食嘅魷魚,爽口彈牙,有鮮味
5️⃣蜂巢豆腐
6️⃣👻鬼馬油炸鬼