2022-11-25 90 瀏覽
終於都到咗11月中,天氣終於都準備轉冷,呢啲咁嘅時候,得返廿零度,最好嘅選擇就係打邊爐🤭約咗幾個朋友,但係有人竟然遲到,所以我哋就叫住小食先彩霞生炒炸齡鴿$88金磚脆皮豆腐 $68兩樣小食都係油炸,但係唔會有太多油膩嘅感覺,乳鴿炸到脆卜卜,爭啲連骨都可以食埋!好耐冇試過食乳鴿,見到七彩蝦片,有少少懷舊嘅感覺。脆皮豆腐外脆內軟,唔覺唔覺就好快食晒~ 朋友都嚟到叫湯底。秘製泰國椰子雞鍋 $338上枱時店員將兩個大椰青倒入鍋度做湯底。椰子雞湯做湯底,用來做火鍋都唔會太過熱氣,湯底仲有粟米同杞子等等嘅配料,所以個湯底真係好清甜。佢哋嘅火鍋配料嘅選擇都非常之多,有唔同嘅海鮮,丸類等等~ 叫咗魷魚片同手打墨魚滑都好夾湯底。當然就唔少得牛肉啦,叫咗一個牛魔王,有封門柳、牛舌、牛骨水同埋金錢肚。可以試晒幾款唔同嘅牛。湯底嘅雞嘅份量都唔少,所以我哋都唔係嗌咗太多肉類,反而就叫多咗蔬菜類。結果都係捧住個肚走。

彩霞生炒炸齡鴿$88
金磚脆皮豆腐 $68