2017-02-28 959 瀏覽
For customers who's looking for nice experiences, my advice is, don't come here. After reported my horrible experiences in store to the manager, the store manager promised to let the nasty waitress go. However, she's still in the store until today. A nasty waitress could ruin your day; and horrible management is capable to drive customers away.
2017-02-21 992 瀏覽
一直都想來試下,今日終於約齊朋友一齊黎吃🤔🤔雖然等位等得耐左d,d員工態度又吾係太好,不過d野食真係好好味,我地三個人,叫左超級多野,成張枱都係🤗🤗🤗超興奮丫😋😋因該掛住吃,所以有d野食忘記左影,有少少失望🙈🙉🙊講反正題先,依到令我感到非常意外既就係🐓🐓口水雞🐓🐓認真入味,雞又滑,又有好多葱同花生,對於我依d愛蔥之人,簡直係一大享受😋又吾會好似出面果D得個辣字,感覺又吾肥膩,一定要吃😌😌😌😌😌😌另外🍜🍜擔擔麵🍜🍜都幾好,佢係冇湯既,望落好似吾辣,但其實當你吃落肚,一啖一啖咁食,就會feel到其實係好辣既😂😂辣係會由喉嚨噴反出來😂依個時候就梗係要飲反杯🍼🍼青瓜豆漿🍼🍼好解辣😇😇😇我地仲叫左好多其他野,不過就冇咩特別,都吾錯,不過唯一失望既就係💑💑夫妻肺片💑💑,個分量比預期大好多,不過吃落有d乾,又鞋,吃剩好多,不過整體黎講都吾錯,值得一試再試💪🏻💪🏻
30 分鐘 (堂食)
  • 青瓜豆漿
  • 蒜泥白肉
2017-02-18 764 瀏覽
天氣凍凍地,想搵間食辣嘢嘅餐廳。咁岩搵到間食川菜嘅,八點幾去食,餐廳門外排滿人,等左15分鐘左右先有得食兩人叫咗雞絲擔擔加面底,唔辣嘅麻辣口水雞(例)、涼拌拼盤,兩個嘅辣度都係小小辣,因為我哋兩個都唔係好食得辣,食辣都係想刺激下味蕾。雞絲擔擔麵味道唔算突,但同辣嘅嘢食一齊食,中和下啲辣度都係幾好,加左底夠兩個人食(唔算大食的話)涼拌拼盤係最好食,有青瓜、木耳同埋茄子,三樣都好食,開胃兼醒神。木耳係唔辣嘅,好香麻油味。男朋友話最好食係麻辣口水雞,啲雞好滑,份量過得去啦。但我就覺得,唔係好夠麻,而且雞唔算入味。整體來講都幾高分,不錯可再試。
天氣凍凍地,想搵間食辣嘢嘅餐廳。

兩人叫咗雞絲擔擔加面底,唔辣嘅

整體來講都幾高分,不錯可再試。
2017-02-17
15 分鐘 (堂食)
  • 涼拌拼盤
2017-02-15 781 瀏覽
第一次黎試過成都肥腸粉肥腸超少係少到爆炸又切到細細碎碎咁又唔夠入味又唔夠肥👎同埋個湯夠辣唔夠酸後來先發現原來可以問佢攞醋自己狂加😂我見都幾多人要自行加醋先夠味個麵就似薯粉咁嘅質地食到一半先開始索到湯底啲味下次唔會再食肥腸粉個青瓜就幾好夠入味夠辣今次試擔擔麵完全唔似上海的擔擔麵好鍾意佢個麵柔軟得黎又有啲煙韌撈完個面超香好夠辣口水雞都好正勁鍾意佢個調味唔係好辣但好香雞肉又滑又入味如果一個人辣癮起黎呢度食就啱曬好想試佢個招牌套餐但真係勁多嘢我見有啲女仔叫呢個餐食淨好多好哂嘢
第一次黎試過成都肥腸粉

我見有啲女仔叫呢個餐食淨好多
好哂嘢
午餐
2017-01-28 797 瀏覽
和朋友一起到呢度lunch 因爲大家都想食辣野間唔中都會食既,已經食過好多次~~~我地叫左個口水雞重慶酸辣粉套餐~~ $78 ~ 叫左少辣我地兩個次次都係食呢個lol .... 太專一了 XDDD 跟餐有杯豆漿 (cold / hot) 如果加錢可以轉青瓜豆漿~口水雞,幾正(⊙o⊙)有花生碎,多肉~(唔似我之前食的得啲皮同骨好唔得)少辣岩岩好都幾滑啦啲雞酸辣粉,走了青都唔錯,啲粉好q q my all time favourite !
和朋友一起到呢度lunch 因爲大家都想食辣野
間唔中都會食既,已經食過好多次~~~
我地叫左個口水雞重慶酸辣粉套餐~~ $78 ~ 叫左少辣
我地兩個次次都係食呢個lol .... 太專一了 XDDD
)少辣岩岩好
都幾滑啦啲雞
酸辣粉,走了青
都唔錯,啲粉好q q
my all time favourite !

2017-01-16 692 瀏覽
When we need a spicy fix, we head here. The food is excellent and very good value. Service is friendly. Our favorites are: dandan noodles (which can be ordered from mild to very hot), chilled Sichuan spicy chicken, marinated cucumber & marinated eggplant. But everything we have had in several visits was good.
  • Chilled Sichuan spicy chicken
2017-01-06 760 瀏覽
四川擔擔麵 ($46)佢有幾種辣度可以揀💁🏻,我就揀左小小辣,一開始食唔係好辣,不過食食下就愈黎愈辣🙈個麵質我超like👍🏻,軟硬適中👅,成個麵撈埋蔥花、花生碎、肉醬同埋辣汁,鹹香又惹味🍜,好好味呀😋😋😋麻辣牛筋 ($68)呢個牛筋好腍!!!😳d牙完全唔洗用力都咬得開❤️而且d麻辣汁索哂入去,好入味!d花生碎灑係面頭直情錦上添花~~正呀👅蒜泥白肉 ($66)呢個蒜泥白肉好impress!😍雖然係肥肉🐷,但食落唔肥膩~ 佢每一片肉都配一片青瓜,片青瓜好重要☺️,令到成個口感同味道提升👀!d蔥花同個辣醬好香👃🏻,又唔會好鹹,岩岩好呀😋青瓜豆漿 ($28)愈奇怪既野我就愈想試😝聽講呢杯野可以解辣🔥,又真係幾work喎,青瓜味重過豆味,好唔好飲就見仁見智啦💁🏻,我就覺得ok啦😌
四川擔擔麵 ($46)

麻辣牛筋 ($68)

蒜泥白肉 ($66)

青瓜豆漿 ($28)
2017-01-05 598 瀏覽
天氣開始凍, 食辣野就岩曬喇不過呢間成日都要排隊排左3,4個字就到喇燃燒麵用指天椒醬, 冇花冇假, 一路食一路燃燒麵質唔會一PAT PAT愈食愈辣不過好正呀鐘意食辣既你一定要試呀口水雞跟擔擔麵餐 一人份量, 味道好香 食到好香花椒味, 雞好嫩好滑中辣擔擔麵呢到既擔擔麵同其他地方唔同呢到冇湯, 好似撈面咁, 唔同平時花生味重既湯底, 呢到係少少麻辣湯麻味好重, 上面仲有蔥花同花生碎辣得好過癮如果覺得太辣可以叫杯青瓜豆漿飲, 好味又解辣
天氣開始凍, 食辣野就岩曬喇
不過呢間成日都要排隊

排左3,4個字就到喇
燃燒麵

用指天椒醬, 冇花冇假, 一路食一路燃燒

麵質唔會一PAT PAT

愈食愈辣不過好正呀

鐘意食辣既你一定要試呀
口水雞跟擔擔麵餐

一人份量, 味道好香 食到好香花椒味, 雞好嫩好滑
中辣擔擔麵

呢到既擔擔麵同其他地方唔同

麻味好重, 上面仲有蔥花同花生碎

辣得好過癮

如果覺得太辣可以叫杯青瓜豆漿飲, 好味又解辣
2017-01-02 535 瀏覽
隔了三年我又回來。還是點了中辣的酸辣粉,HKD36 一碗,有Q Q 的粉條,有花生和牛肉粒。我吃不多所以是足夠的。胃口大的人也可以選套餐 - 可拼小菜和酸辣粉或旦旦麵。比如口水雞酸辣粉套餐 HKD78,挺划算的。因為我挺愛吃辣的,所以中辣剛剛好而已。可是如果你不太會吃辣,那它也有其他選擇:少辣、少少辣、甚至是不辣的都有。可是要心裡準備的是讓那辣之後的麻整個嘴巴麻麻的,仿佛突然失去感覺。可是我就是很喜歡那先辣後麻的感覺,呵呵……
可是要心裡準備的是讓那辣之後的麻
整個嘴巴麻麻的,仿佛突然失去感覺。
可是我就是很喜歡那先辣後麻的感覺,呵呵……
2017-01-02
3 分鐘 (堂食)
  • 酸辣粉
  • 重慶酸辣粉
2016-11-02 1021 瀏覽
I have no idea how this place is rated so high. The food here was disgusting... and this is coming from a guy that until this day... ate everything! Worst dish was by far the dan dan noodles. This experience makes me scared to order dan dan noodles elsewhere. All I tasted was sourness. I had drool coming out of my mouth because of how sour this dish was. Second worst dish goes to the "highly recommended" spicy chicken dish. Most basic dish. Again why is the sauce so sour when it's supposed to be

Worst dish was by far the dan dan noodles. This experience makes me scared to order dan dan noodles elsewhere. All I tasted was sourness. I had drool coming out of my mouth because of how sour this dish was. Second worst dish goes to the "highly recommended" spicy chicken dish. Most basic dish. Again why is the sauce so sour when it's supposed to be spicy?! Third worst dish was the eggplant... well the eggplant wasn't that bad. I think it was just because my tongue felt like death that I thought this dish was mediocre. The best dish has to go to the steamed white rice. Thank goodness for this rice... otherwise I would still have this disgusting garbage taste in my mouth. Seriously don't go here... it's so bad!
  • None...  this  place  is  the  worst
2016-10-16 4977 瀏覽
不曉得甚麼時候成為川菜的忠實粉絲,連能吃辣的程度都超乎想像,但從不是譚仔三哥的愛好者,因覺得他們那麼種辣不知甚麼地方散發出來的,也沒想到現在愛川菜愛得已經成為中菜中最喜愛的一部份。這天來到銅鑼灣區,雖然自少就在這兒長大,但他們變化的步伐真的令筆者趕不上,不同的新舊交替,每一次去都有找吃的煩惱,既不想花長時間等位,也不想吃得太貴,說到底筆者頗市井的。在耀華街,是食店熱點,一幢的百樂中心已放了不同的食店,現在還有Zing這幢大廈,要吃真的花上一個月也吃不完。渝酸辣粉就在耀華街的一角有一間小店舖,舖小小但人卻坐得滿滿的,玻璃門外貼上餐牌,也有知名食家蔡瀾的照片,未入門已覺有臥虎藏龍之氣味。店內裝潢簡單,也有一點擠迫,餐廳菜單非常豐富,差不多一百種不同的料理選擇,來到川菜店當然不能不吃四川擔擔麵。這兒有套餐供應,就點了四川擔擔麵配上口水雞這個套餐!這個擔擔麵 (Dan Dan Noodie, $75 for set) 跟平常吃到的不一樣,較有一點像日式的拌冷麵一樣,麵是暖的,沒有湯只用一些醬料如麻醬配上少量肉粒及花生粒而成,吃之前要自行把配料像撈麵般拌好。擔擔麵味道帶一點辣,加上麻醬及爽口的麵
擔擔麵
這個擔擔麵 (Dan Dan Noodie, $75 for set) 跟平常吃到的不一樣,較有一點像日式的拌冷麵一樣,麵是暖的,沒有湯只用一些醬料如麻醬配上少量肉粒及花生粒而成,吃之前要自行把配料像撈麵般拌好。擔擔麵味道帶一點辣,加上麻醬及爽口的麵條味道很惹味開胃,實值得一吃!
口水雞
隨套餐的口水雞 (Chilled Sishuan Spicy Chicken),雞連皮上碟,幾乎全部都是雞胸肉,不是很多人愛雞胸,但筆者一向喜愛吃肉所以沒太大問題,雞不算熱,也同樣帶點,肉質頗滑嫩,整體也算不俗。
紅燒大蒜肥腸麵
再來是筆者期待已久的紅燒大蒜肥腸麵 (Braised Pig Intestines with Leek, Spicy Beans Sauce and Noodle in Soup, $54),點的時候店員已跟筆者提醒這個麵很辣的,但不知為什麼一看到餐牌就很想吃,麵來到的時候從外觀看已覺會很辣,雖然肥腸是不健康物但間中來一碗還是可以的。這個麵表面紅噹噹,而且舖滿了紅辣椒,第一口吃下不太辣,但麻辣感慢慢地滲透出來,吃到底會愈吃愈辣,湯頭雖辣但也帶頗種藥材味,大腸份量不少且有嚼勁,也因整碗麵都用上黑胡椒和花椒所以很多都會藏在大腸裹面,筆者其實頗吃得辣所以這個辣度是恰好的!
蒜泥白肉
最後是來一份蒜泥白肉 (Chilled Sliced Pork Belly in Garlic Sauce, $66),這是筆者最喜愛的四川菜式,似簡單非簡單,平常吃的蒜泥白肉多用蒜蓉拌著吃,而這兒用上了青瓜及特製醬汁,從白肉和青瓜可看到廚師的刀功,切得非常薄,看似辣醬反之有點像豆瓣醬,把肉青瓜和醬料捲在一起放入口,整個吃起來既清新又惹味,青瓜吃起來本以為會很突兀但卻最後成為這道菜式的第一主角,不敢想像沒有它會變成怎樣,整個好吃得要命,筆者極力推介它!

整頓午飯花了兩百元,因筆者沒曾到過四川所以不知是否最地道,但筆者認為這一餐非常好吃,尤其那個蒜泥白肉可以說是一試入魂,真的令人回味無窮,下次再來一定會再吃這道菜!
口水雞
紅燒大蒜肥腸麵
蒜泥白肉
2016-10-15 894 瀏覽
為食妹係辣妹(乜都加辣pls)黎左銅鑼灣返工終於搵到渝酸辣粉試了其實。。位置真係有啲唔起眼為食妹都行左幾次先搵到黎之前已經上openrice 溫過下書有咩好食我對佢個擔熱麵。簡直係一見鐘情!!睇到食評,佢地嘅擔擔麵係撈麵正是為食妹最愛為食妹要了中辣口水雞拼擔擔麵 外賣口水雞份量偏少,辣度中辣為食妹嫌未夠辣但雞肉夠滑為食妹偏愛擔擔麵麵質夠幼,份量看似細份但其實食落都多撈麵的料及汁味道不會太濃亦不會太淡而且味道比平常的湯類擔擔麵特別值得推介最緊要係個麵外賣自取返到公司都係好好味
為食妹係辣妹(乜都加辣pls)
黎左銅鑼灣返工
終於搵到渝酸辣粉試了
其實。。位置真係有啲唔起眼
為食妹都行左幾次先搵到

黎之前已經上openrice 溫過下書有咩好食
我對佢個擔熱麵。簡直係一見鐘情!!
睇到食評,佢地嘅擔擔麵係撈麵
正是為食妹最愛

為食妹要了中辣口水雞拼擔擔麵 外賣
口水雞拼担担麵
口水雞份量偏少,辣度中辣
為食妹嫌未夠辣
但雞肉夠滑

為食妹偏愛擔擔麵
麵質夠幼,份量看似細份
但其實食落都多
撈麵的料及汁味道不會太濃亦不會太淡
而且味道比平常的湯類擔擔麵特別
值得推介

最緊要係個麵外賣自取
返到公司都係好好味
10 分鐘 (外賣自取)
口水雞拼担担麵
  • 擔擔麵
在吃貨的世界:地球上只有中國人和其他人;在中國人裡面,只有四川人和其他人... 原因不在於川菜有精緻,只因為四川人「口味太重」。僅辣的層次可以從舌尖到鼻尖...每次吃渝的肥腸粉,都會賠掉半包紙巾擦鼻涕... 但還是會定期「朝聖」!

• 酸辣粉
  • 青瓜豆漿
  • 夫妻肺片
2016-10-04 618 瀏覽
每次來這裡都是跟講廣東話的朋友一起來 Waitress總是態度算好 東西也算好吃今天中午來吃 剛開始看我說普通話就皺眉頭 買單的時候 愛理不理 叫我坐下 我說這是餐廳 我在等你買單 她又問 外帶盒子兩元 我說沒問題 waitress把我的外帶盒子摔到桌上 廚師好餐廳食物好吃 但是我永遠不會回去了 這種惡劣的差勁服務 Openrice - 希望你們不要把我這種誠實的評語打下來 這種餐廳的差勁態度 因該要讓大家知道 成都豬腸白湯粉57塊 味道不錯 豬腸少得可憐 我付的 大部分應該都是房租吧 四川手撕竹筍好吃 至於那位女侍應 希望渝記的老闆看到我的文章 多加一個侍應吧 人手不夠就拿外地人出氣 對嗎?
每次來這裡都是跟講廣東話的朋友一起來
Waitress總是態度算好 東西也算好吃

廚師
餐廳食物好吃
但是我永遠不會回去了
這種惡劣的差勁服務

2016-09-25 2755 瀏覽
渝酸辣粉今晚由大陸返屋企前,先去買外賣做晚餐,呢間酸辣粉好似口碑幾好!去到在一條充滿西餐及酒吧嘅小街,店面唔大,門上除了餐牌仲貼有幾份報紙介紹呢間餐廳嘅剪報!在門口睇餐牌揀好食物!入內落單,木桌椅非常迫,我落單比錢都要側身行,仲要閃躲執枱嘅店員!無收據出門口等了10分鐘,食物包好比我,外賣盒係微波餐盒!好密封!包得妥當!回家打開!自覺好豐富!四川擔擔麵($46)因為等車好耐,回到家啲麵已經漿成一團,要用筷子叉開鬆綁,叫了少少辣,所以只有微辣,豉油汁鹹香,幼麵滑身彈牙!好味!涼拌蓮藕($40)蓮藕切粒,自己偏好切薄片,蓮藕爽脆,無黏絲(唔知係唔係蓮藕本來品種唔黏絲)不過醬汁微鹹,加上油多,所以啲醬汁滲唔到入蓮藕粒!口味偏淡!蒜泥白肉($66)青瓜同肉片一層層,上面嘅辣醬一大團,泛晒紅油,自己撥開晒啲辣醬先食,青瓜清爽,肉淋身,捲起食又爽脆又麻辣,好正!青瓜豆漿($28)食家推介話特別!飲落青瓜味清爽,豆漿好滑!兩隻味道好夾,唔會過甜!好味!桂花冰粉($28)一碗透明涼粉,桂花蜜香甜唔膩,有一粒粒桂花乾!涼粉軟滑彈牙!好味!店員有禮,收銀先生落單有禮,我問關於食品嘅問題都盡心回答!執枱阿姐
渝酸辣粉

店員有禮,收銀先生落單有禮,我問關於食品嘅問題都盡心回答!執枱阿姐成手嘢都有講唔該借借!
$208一餐唔算平,不過味道真係唔錯!
2016-09-19