數年前來港插旗的國內網紅店,說是重慶市渝中區票選50大最強第1,正宗重慶火鍋是也。首先就是湯底: 鴛鴦鍋 (皮蛋香菜鍋 + 重慶辣鍋)($38/位)兩個鍋配料充足,彈牙軟軟的皮蛋是必吃之一,重慶鍋的嗆辣香味令人食指大動,只用嗅的已經有嗆鼻的感覺,味道夠香,夠濃,真牛迫,把食材倒進鍋中,配上蒜茸麻油,帶出麻辣味之外,減少辣度,可以下火又可以保護胃部,口味變得溫和。雪耳糖水湯鍋還未有之前,店員盤上的前菜,讓大家的味蕾大門打開。牛心椗($32)必吃的天字第一號,取自牛心的最大血管,帶着柔軟與爽口兩種口感,非常好吃喔。其他的好配料(半份),包括:大刀牛肝($46),牛肝拌蛋黃後放湯吃,特別嫩滑。 鮮鵝腸($52),新鮮爽口。 牛骨髓($46)跟稻田毛肚($59),都非常新鮮。 曉宇嫩牛肉($42),嫩到不能言語形容。 重慶耗兒魚($42),就是剝皮魚,魚身結實,有口感。紅糖冰粉($28) 解辣良品之一,冰粉晶螢剔透,彈彈的不易斷,紅糖跟葡萄乾及果仁,爽滑香甜,好吃極了。 紅糖糍粑($36) 解辣良品之二,在雲川一帶是很流行的小吃,這是的糍粑外脆內軟,味道甜蜜,手工不錯。📍渝味曉宇重慶老火鍋

首先就是湯底:
鴛鴦鍋 (皮蛋香菜鍋 + 重慶辣鍋)($38/位)

雪耳糖水

湯鍋還未有之前,店員盤上的前菜,讓大家的味蕾大門打開。

牛心椗($32)

其他的好配料(半份),包括:

大刀牛肝($46),牛肝拌蛋黃後放湯吃,特別嫩滑。
鮮鵝腸($52),新鮮爽口。
牛骨髓($46)跟稻田毛肚($59),都非常新鮮。
曉宇嫩牛肉($42),嫩到不能言語形容。
重慶耗兒魚($42),就是剝皮魚,魚身結實,有口感。

紅糖冰粉($28)

紅糖糍粑($36)

📍渝味曉宇重慶老火鍋
灣仔皇后大道東202號QRE廣場6樓
2019-09-03 641 瀏覽
你係咪食到辣既辣寶寶⁉️話說約左朋友打邊爐,佢就提議不如挑戰下個腸胃,去食正宗重慶麻辣火鍋🌶 中女雖然唔係太食得辣,但咁好朋友一於捨命陪君子,一齊食完嚟個屁股爆米花啦🤣🤣·湯底只係超值價$38一位,我地叫左一辣一唔辣,雖然話捨命但點都留返兩分,普通辣小麻小辣當放過我😏 見到紅卜卜都忍唔住飲左少少試試佢,果然辣得夠過隱😄 另一款係山珍菌湯,估唔到幾有驚喜,湯底鮮甜,任何大大小小既菇都有🍄 特別猴頭菇吸收哂湯既精華,一咬落去超級爆汁呀🤤🤤·我地2條友乜都想試,哩度火鍋料可以俾你揀半份,啱哂我地哩啲貪心友🤭 而火鍋店亦十分貼心,每樣食物都會喺menu上面提你淥幾耐,絕對唔驚淥過龍啦~·☆ 槄田毛肚(半份) HKD$59牛既第三個胃,即是黑柏葉。黑色嘅無經過加工,特別爽口彈牙😋 必點!·☆ 鮮鵝腸(半份) HKD$52半份份量都好多,每條鵝腸都超級長,第一次食到咁爽嫩既鵝腸,一食難忘😍·☆ 大刀豬腰片 HKD$89其他邊爐較少見既豬腰,豬腰要整得好食亦相當困難。哩度既豬腰切得好大片,淥完口感仍然嫩滑軟腍,十分新鮮👍·☆ 曉宇手打三寶丸 HKD$96三寶丸大大粒,尤以牛丸特別出色🐮 咬落去
你係咪食到辣既辣寶寶⁉️

☆ 槄田毛肚(半份) HKD$59
槄田毛肚(半份)

☆ 鮮鵝腸(半份) HKD$52
☆ 大刀豬腰片 HKD$89
大刀豬腰片

☆ 曉宇手打三寶丸 HKD$96
三寶丸大大粒,尤以牛丸特別出色🐮 咬落去有好多肉汁咇出嚟,質感嫩滑彈牙,食得出絕對係新鮮牛肉手打,很喜歡💕
☆ 美國安格斯優質肥牛(半份) HKD$119
肥牛切得好薄,師傅刀功一流👍 雖然係肥牛,但絕對唔肥,反而肉同油脂分怖頗為平均,不錯的。
☆ 紐西蘭精品羊肉卷(半份) HKD$56
朋友話羊肉卷幾香羊羶味,肉質亦有嚼勁,可以一試。
☆ 鮮龍躉片(半份) HKD$72
估唔到打邊爐都咁high class有龍躉食,魚肉果然與別不同,肉質有嚼勁唔會一夾就散開,魚皮下面既膠質好滑🤩😋
鮮龍躉片(半份)

☆ 串鮮蝦(半份) HKD$52
鮮蝦都幾大隻,肉質爽口彈牙🦐
☆ 手打蝦滑(半份) HKD$46
店員非常貼心會幫你落埋👍蝦滑普普通通,略嫌不夠Q彈。
☆ 鮮蝦雲吞(半份) HKD$32
雲吞的的骰骰,一口一隻,餡料無乜肥豬肉,食多幾隻都唔怕啦~
☆ 皇帝菜 HKD$32
菜夠新鮮鮮甜,打邊爐食返個菜中和返油膩感,感覺健康啲😂
店員亦送上一杯自家製洛神花茶及一碗紅棗雪耳糖水,話可以俾我地潤一潤同埋解辣👍👍 聽店員講依家午市火鍋仲有8折優惠添,好抵呀!
2019-08-29
槄田毛肚(半份)
大刀豬腰片
鮮龍躉片(半份)
  • 槄田毛肚
2019-09-03 25 瀏覽
同友人行街發現呢間火鍋,聽聞九宮格麻辣大紅鍋好出名就上來試下,上到去人唔多(可能去晒發夢)店員都好有禮貌,招呼周到,上菜速度極快火鍋未到前店員先上糖水來,說飲糖水可以中和辣度,保護腸胃☺這甜品紅棗雪耳糖水,不是餐后,是餐前送的,這糖水甜而不膩,小小一碗,作為一餐的開始,是個很好開始野食都叫左好多曉宇牛肉-羊肉卷-白鱔1蝦-午餐肉-毛肚-耗兒魚-荀片-鮮竹筍-淮山條-皇帝菜食物都好新鮮,這牛肉很新鮮,顏色鮮紅筋脂雪白,熟后都彈牙,但又入口即溶,是這餐裡很高質的肉食重慶50強地圖,有了這地圖吃貨地圖,去重慶安排行程方便多了,但第一的不用去重慶,在香港就能吃到了
火鍋未到前店員先上糖水來,說飲糖水可以中和辣度,保護腸胃☺

食物都好新鮮,
上次食過呢間火鍋店,覺得呢度既麻辣好正見到咁岩有推廣,去到十月午餐都8折,不過就唔包湯底同茶水,所以好抵啦今次都係叫左鴛鴦鍋,一半辣一半係皮蛋芫茜湯我地只係叫左普通辣鍋,實在唔敢挑戰重慶辣🙈呢個辣對我地黎講岩岩好,食得耐左,會煮得愈來愈濃郁同辣芫茜好新鮮大刀牛肝,中間有隻蛋黃,整穿佢撈勻牛肝再放入鍋,灼幾分鐘,口感好嫩滑,仲無肝陣腥味牛肝熟左,仲可以點辣招乾辣椒初初仲以為會好辣,微微辣之餘,仲有另一番風味!美國安格斯肥牛牛肉既脂肪紋理分明,濃郁既牛味戈鮮白淮山同紫准山鮮准山打邊爐好正,我喜歡爽口一點所以灼一陣就食得如果灼得太耐,口感會比較粉羊肉卷,放入麻辣鍋超正,索哂個湯底既汁無咩羊羶味打邊爐點可以無鴨血鴨血要放耐啲,先可以吸哂麻辣湯既味仲叫左三寶丸,係蝦丸、墨魚丸同牛丸三款都好彈牙
上次食過呢間火鍋店,覺得呢度既麻辣好正

今次都係叫左鴛鴦鍋,一半辣一半係皮蛋芫茜湯
我地只係叫左普通辣鍋,實在唔敢挑戰重慶辣🙈
呢個辣對我地黎講岩岩好,食得耐左,會煮得愈來愈濃郁同辣

芫茜好新鮮

大刀牛肝,中間有隻蛋黃,整穿佢撈勻牛肝
再放入鍋,灼幾分鐘,口感好嫩滑,仲無肝陣腥味
牛肝熟左,仲可以點辣招乾辣椒
初初仲以為會好辣,微微辣之餘,仲有另一番風味!

美國安格斯肥牛
牛肉既脂肪紋理分明,濃郁既牛味戈

鮮白淮山同紫准山
鮮准山打邊爐好正,我喜歡爽口一點所以灼一陣就食得
如果灼得太耐,口感會比較粉

羊肉卷,放入麻辣鍋超正,索哂個湯底既汁
無咩羊羶味

打邊爐點可以無鴨血
鴨血要放耐啲,先可以吸哂麻辣湯既味

仲叫左三寶丸,係蝦丸、墨魚丸同牛丸
三款都好彈牙
2019-09-03 31 瀏覽
呢排成日落雨真係好濕滯呀!, 今日收工係灣仔行街就同同事上左去食渝味曉宇重慶老火鍋.係門口聞到陣陣既麻辣香味~ 令到我地個肚咕咕叫!!呢度既環境都幾舒服架~唔會太迫既!坐好之後侍應姐姐擺低左碗雪耳糖水比我地食住先, 係送既喔! 真係食辣前先潤喉.我同同事唔係好食得辣, 所以只係叫左普通辣+皮蛋香鍋~煲野滾左之後D辣椒既香味勁加西利~ 勁開胃同惹味呀!不過呢度既配料就同平時有少少唔同既~ 唔係食D乜丸乜丸, 叫左D豬紅呀, 肥牛咁, 全部都好新鮮! 跟住佢地既指示去淥就更加好味喇!普通辣對我地黎講都可以食到成身汗, 下次都係唔好挑戰更辣了!
係門口聞到陣陣既麻辣香味~ 令到我地個肚咕咕叫!!

呢度既環境都幾舒服架~唔會太迫既!

我同同事唔係好食得辣, 所以只係叫左普通辣+皮蛋香鍋~
煲野滾左之後D辣椒既香味勁加西利~ 勁開胃同惹味呀!

2019-09-03 343 瀏覽
朋友知道我哋鍾意食精緻嘅火鍋😉, 介紹咗 渝味曉宇重慶老火鍋畀我哋, 上網發現原來佢喺灣仔QRE商場, 都有分店。最近都比較喜愛來這個QRE商場, 而且灣仔分店這裏環境很舒服, 裝修得很精緻, 當日也有不少情侶拍拖打邊爐😚😚😚。經理超好人, 外面天氣熱辣辣 ,佢送咗兩碗雪耳紅棗糖水, 同埋兩杯落神花茶畀我哋😍😋😋 等我哋嘆住冰涼嘅飲品,慢慢選擇火鍋配料。☺我哋選擇咗鴛鴦湯底🍲, 普通辣麻辣鍋🌶+ 蕃茄湯鍋🍅美國安格斯肥牛🐂紐西蘭羊肉片🐏黑豚腩片🐖稻田毛肚曉宇三寶丸🍢手打蝦滑🦐特色迷你燕餃皇帝菜🥗甜粟米🌽這裏的食物都可以叫半份, 可以叫多幾樣唔同嘅食物, 又不會驚浪費。三種肉類中, 我覺得最好食就係美國安格斯牛肉, 肉味較濃 ,油脂分佈平均。稻田毛肚, 經理溫馨提示,大約灼 6至7下, 毛肚就不會過熟, 而且十分爽口。特色迷你燕餃, 之前未食過呢類型嘅餃, 原來係非常之好食, 外皮煙煙靭靭, 質感好特別😍😍😍皇帝菜非常嫩滑, 這裏的菜挑選比較都是幼嫩的品種, 完全唔會有菜渣。手打蝦滑🦐🦐, 這個十分推薦,相比起手打三寶丸, 這個相對嚟講比較彈牙爽口😎😎 鮮味十足。輕輕鬆鬆又享受了,差不多

我哋選擇咗鴛鴦湯底🍲,
普通辣麻辣鍋🌶+ 蕃茄湯鍋🍅

手打蝦滑🦐
特色迷你燕餃
皇帝菜🥗
甜粟米🌽

輕輕鬆鬆又享受了,差不多兩小時的時光, 準備結帳嘅時候, 經理送咗一碗紅糖冰粉畀我哋試下😍😍😍😍😍

最驚喜, 原來午市火鍋配料有八折😎😎, 我們的帳單可以減去百多元😚😚😚, 真係好開心呀😍😍

2019-08-31
用餐優惠
優惠券
  • 紅糖冰粉
2019-09-02 16 瀏覽
去打邊爐就更湯底正、材料好靚地方啦。今次就嚟咗灣仔嘅渝味曉宇重慶路火鍋店。聽到重慶兩個字就知道主要係食重慶辣湯底啦,所以我就點左重慶辣火鍋同山珍菌湯鍋,一邊淥肉一邊淥菜!一坐底店員就上左杯洛神花茶同糖水俾我地先。配料可以揀全份或者半份,樣樣叫半份可以試多幾樣😆😆😆我地總共點左美國優質肥牛粒,曉諭女嫩牛肉,黑豚腩肉,特色迷你燕餃,鮮蝦雲吞,血旺,手打墨魚滑,手打蝦滑,全部都係半份,兩個人其實岩岩好!咁多款我最鍾意就係嫩牛肉同手打墨魚滑,牛肉真係好滑,用麻辣湯去淥最適當。墨魚滑超彈牙,而且份量都唔少,可以分成6份去淥。另外燕餃都好有驚喜,雖然細細粒但係粒粒都好足料。主食就點左手工粗面線同曉宇苕粉,另外仲點左少少菜。粗面線就咁淥一陣就咁加少少辣湯當撈面食好正。仲有點份紅糖糍粑就甜品,相當煙韌。如果打算黎食既記得揀午市黎啊,因為依家做緊8折,抵好多架!!
一坐底店員就上左杯洛神花茶同糖水俾我地先。

配料可以揀全份或者半份,樣樣叫半份可以試多幾樣😆😆😆

另外燕餃都好有驚喜,雖然細細粒但係粒粒都好足料。

仲有點份紅糖糍粑就甜品,相當煙韌。

2019-08-31 56 瀏覽
最近心情很差, 很想找一些刺激 嚟調劑生活, 所以今晚選擇食辣。 而講到食辣我最鍾意就係食麻辣火鍋, 主要係因為麻辣火鍋 辣得嚟後勁十足。今日選擇一間重慶火鍋位於灣仔q r e, 入到店舖先知原來呢間火鍋店喺重慶number one嘅火鍋。我點咗個鴛鴦鍋, 分別係麻辣同 芫茜皮蛋鍋, 鴛鴦鍋適合唔太食得辣嘅人士選擇, 因為鴛鴦鍋嘅麻辣味都係屬於小辣。今次就點咗重慶火鍋招牌菜 黑毛肚, 火鍋店好細心喺menu 簡介咗每一種菜式 所需 灼熟時間, 所以毛肚煮得剛剛好熟, 浸過辣汁之後記美味口感也好。令我好欣賞 佢呢度嗰碗糖水, 冰糖味十足夠曬解辣。睇返menu原來呢度午市仲有一個大優惠, 就係10月之前午市火鍋湯底免費, 真係要搵錢午市食。
令我好欣賞 佢呢度嗰碗糖水, 冰糖味十足夠曬解辣。
鴛鴦鍋
2019-08-25
5 分鐘 (堂食)
鴛鴦鍋
  • 稻田毛肚
2019-08-31 58 瀏覽
今天跟朋友去吃重慶火鍋,室內裝修非常雅致,空間感大,坐位也坐得舒服,入口還有重慶火鍋50強的地圖這家是排第一,應該是重慶老店,一坐下選好湯底,就先送上紅棗雪耳糖水🤤,這糖水煲得濃郁,但又甜而不膩,前菜來說是個好開始,我們點了鴛鴦火鍋,一邊是蕃茄湯鍋,一邊是重慶辣湯🤩蕃茄湯鍋味道偏清淡,蕃茄味剛好,重慶辣湯那邊偏辣,但油反而比想像中少,這得贊,素菜擺盤比較漂亮😍,但吃上來是肉類較高質,吃得出是用挑選過的高質肉,牛肉真的很嫩,做到肉質彈牙,但又入口即溶👍🏻👍🏻👍🏻,白鱔也非常彈牙新鮮,鵝腸也很爽脆😍😍😍,這餐肉類基本都滿分,素菜外觀出眾,淮山擺盤漂亮,落神花茶🎊讓人印象深刻,應該混了酸梅湯,口味特別,值得一試,值得一提是大部分菜式都可以點半份,合適那些眼闊肚窄,想多試不同款菜的朋友,這次人均300左右,也吃得飽,推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤤
紅棗雪耳糖水
鴛鴦火鍋
牛肉
,白鱔也非常彈牙新鮮,鵝腸也很爽脆😍😍😍
鵝腸+白鱔
羊肉
2019-08-31
紅棗雪耳糖水
  • 紅糖糍粑
  • 重慶耗兒魚
2019-08-31 27 瀏覽
灣仔麻辣邊爐呀🤤😍出左名夠曬辣既!照顧唔食辣既朋友叫左鴛鴦湯底皮蛋香菜鍋 配 🌶 普通辣湯好好呀佢地既配料可以叫半份二個人打邊爐岩曬😊🎈鮮黃喉(半份$52)爽口!有咬口!煮兩分鐘就熟🎈曉宇嫩牛肉(半份$42)預先醃制過!滑溜既牛肉🎈黑豚腩肉(半份$42)薄薄地一片,肥瘦分明脂肪油份令豬豬入口溶化🎈香滷豬大腸(半份$36)原來可以用黎打邊爐😱好新奇🎈手打蝦滑(半份$47)手打丸會更有口感,鮮味十足打邊爐又點可以無丸類呢☺️🎈芝士丸(半份$32)🎈牛筋丸(半份$32)爆醬芝心😋一咬成口都係牛筋丸比一般牛丸更有彈性🎈午餐肉(半份$22)🎈凍豆腐(半份$16)係蜂巢豆腐!一格格索曬麻辣既汁☺️!🎈油麥菜(半份$18)食完肉肉肉肉!食番新鮮蔬菜平衡下🎈紅糖糍粑(半份$36)食到成口辣味!食番lee 個拉絲紅糖甜品🤤好似糯米糍咁!qq 既口感😋 外面炸到脆左☺️完美作結飽飽既一餐😊😋🌶
灣仔麻辣邊爐呀🤤😍

出左名夠曬辣既!照顧唔食辣既朋友
叫左鴛鴦湯底

皮蛋香菜鍋 配 🌶 普通辣湯

好好呀佢地既配料可以叫半份

二個人打邊爐岩曬😊

🎈鮮黃喉(半份$52)
爽口!有咬口!煮兩分鐘就熟
🎈曉宇嫩牛肉(半份$42)
預先醃制過!滑溜既牛肉

🎈黑豚腩肉(半份$42)
薄薄地一片,肥瘦分明
脂肪油份令豬豬入口溶化

🎈香滷豬大腸(半份$36)
原來可以用黎打邊爐😱好新奇

🎈手打蝦滑(半份$47)
手打丸會更有口感,鮮味十足

打邊爐又點可以無丸類呢☺️

🎈芝士丸(半份$32)🎈牛筋丸(半份$32)
爆醬芝心😋一咬成口都係
牛筋丸比一般牛丸更有彈性

🎈午餐肉(半份$22)🎈凍豆腐(半份$16)
係蜂巢豆腐!一格格索曬麻辣既汁☺️!

🎈油麥菜(半份$18)
食完肉肉肉肉!食番新鮮蔬菜平衡下

🎈紅糖糍粑(半份$36)

完美作結

飽飽既一餐😊😋🌶

2019-08-31 17 瀏覽
灣仔📍#重慶火鍋 🔥叫咗個鴛鴦湯底 蕃茄鍋🍅 + 重慶小辣🌶🌶 留意番有食麻辣火鍋嘅人都應該知道會越煲越辣🤣所以食到尾段,都頂唔順要嗌番杯凍嘅 #洛神花茶 飲一飲🥤 咁樣食咗$300一位。 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*兩個人都可以打邊爐!因為呢度嘅嘢食係可以半份咁嗌!同埋最欣賞佢碗糖水🥣 唔係最後上架係坐低就有!係俾你食保護一下個胃👍🏻除咗湯底,打邊爐最緊要食材新鮮!呢度所有食材都好新鮮!~~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~由於個朋友唔食牛肉,所以叫咗半份曉宇嫩牛肉🐮,嚟到以為個碗咁細好細份,但係食極都好似未食完🤣好滑🉐 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~* ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~🌟overall scores: 7.5/10~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~ ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
~~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
🌟overall scores: 7.5/10
2019-08-26 381 瀏覽
今晚去開港島區就係呢頭搵埋食先番屋企,突然間好想打邊爐就醒起呢間渝味曉宇重慶老火鍋!佢嘅湯底主打重慶麻辣,所以就叫左呢個大骨滋補鴛鴦湯底併普通辣重慶湯底!首先佢嘅重慶湯底係勁惹味,一撈起個底就知佢好足料,好多辣椒花椒!另一邊嘅大骨滋補湯底就好清甜,用黎淥菜就岩岩好!🔥曉宇嫰牛肉 全份呢個牛肉真係好嫰滑,份量都算多,用麻辣湯底去淥一流!🔥美國桶蠔 全份鍾意食蠔嘅人岩哂,隻隻都好大隻好厚肉,淥幾耐都仲係好滑,蠔味夠香濃!🔥手打墨魚滑 半份墨魚滑打到起哂膠,食落夠彈牙!🔥鮮蝦雲吞 半份細細粒得黎每隻都有一隻蝦!🔥美國安格斯優質肥牛 半份安格斯肥牛好重牛味,食落好嫰冇楂,整埋麻辣肥牛仲正!🔥唐生菜 半份🔥曉宇苕粉 半份呢個苕粉好特別,其實煮熟左似好粗嘅薯粉,索埋個麻辣湯底好惹味!呢度最好嘅地方係佢可以叫半份/全份,對於女仔黎講份量岩岩好,又可以叫多d不同種類嘅食物!臨走比我發現佢星期一至日中午12:00-17:00黎食係有8折,感覺好抵食啊!下次要試下中午黎先得!

🔥曉宇嫰牛肉 全份
呢個牛肉真係好嫰滑,份量都算多,用麻辣湯底去淥一流!

🔥美國桶蠔 全份

🔥手打墨魚滑 半份
墨魚滑打到起哂膠,食落夠彈牙!

🔥鮮蝦雲吞 半份
細細粒得黎每隻都有一隻蝦!

🔥美國安格斯優質肥牛 半份
安格斯肥牛好重牛味,食落好嫰冇楂,整埋麻辣肥牛仲正!

🔥唐生菜 半份

🔥曉宇苕粉 半份

• 曉宇苕粉
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 曉宇嫩牛肉
又到左久違既打邊爐環節啦😆 今次我地就去左有4間分店既渝味曉宇重慶老火鍋食麻辣火鍋🤩 呢到既座位超寬敞 坐得好舒服 叫好多野食都唔會唔夠位擺👍🏻我地一坐低 店員即刻為我地送上一碗熱辣辣既雪耳糖水 好sweet 仲提我地一陣覺得辣可以食番一啖解辣 好貼心💕我地揀左鴛鴦湯底 呢到湯底只係要$38/1位超平😱 我地揀左一半係麻辣 另一半我地揀左大骨滋補鍋☺️ 麻辣分普通辣同重慶辣 我地唔係好食得辣所以就叫左普通辣🌶 大骨滋補鍋入邊有一大舊豬骨 粟米 紅蘿蔔 馬蹄等材料 湯底濃郁 我地都飲左好多🤤 店員教我地呢到點既醬汁主要唔係豉油 只係麻油加蒜蓉 因為麻油又滑腸嘅功用 又會解辣 而且好香 我地都覺得又好食又解辣好正👍🏻呢度另一個特別嘅地方係所有食物都可以揀半份 啱晒我哋呢啲鍾意兩個人打邊爐嘅客人 可以試多幾款唔同嘅食物🤩 打頭陣我地叫左半份重慶炸酥肉同紅糖糍粑做小食 重慶正宗嘅我就未食過 不過比返深圳食到既更好食 炸得香脆可口 加上花椒調味好好食😋 紅糖糍粑都唔錯 一d都唔油膩 又夠煙韌👍🏻火鍋配料由於係半份既關係我地叫左勁多款 要逐一介紹下😆1. 鴨血 叫得麻辣火鍋 又點可以唔叫我最鍾意食

重慶炸酥肉

火鍋配料由於係半份既關係我地叫左勁多款 要逐一介紹下😆

1. 鴨血 叫得麻辣火鍋 又點可以唔叫我最鍾意食既鴨血 鴨血真係好神奇 係唯一一樣我放落麻辣火鍋唔覺得辣仲覺得好好食既食材🤤 夠哂嫩滑
2. 美國優質肥牛粒 唔知有冇人同我一樣鍾意食肥牛粒多個肥牛片既呢?肥牛粒油脂分佈平均 咬落非常嫩滑又多肉汁 每一口都是滿足😋
3. 曉宇嫩牛肉 除左肥牛粒之外 我地仲叫左半份嫩牛肉 真係超嫩滑😱 點埋麻油好香 入口咬2啖就呑得👅
4. 脆脘魚片 魚片同大骨湯好夾味 肉質爽脆🐟
5. 曉宇手打三寶丸 有點貴 不過食得出真係手打丸好爽口彈牙👍🏻
6. 午餐肉 我地太平凡 所以打邊爐真係好鐘意叫午餐肉 鹹鹹地實在太好食啦😍
7. 鮮蝦雲吞 正常既味道 饀料鹹鹹地調過味都唔錯😉
8. 功夫萵筍 薄切後既萵筍長長的一條 淥一淥好快食得 吸左湯好好味 又一打邊爐必點蔬菜🤤
9. 曉宇苕粉 其實就係粗寬粉 放落麻辣湯勁吸湯超辣🌶🌶不過點番少少麻油又好惹味😭

食左咁多辣野最好就係叫番杯洛神花茶 酸酸甜甜好解辣👍🏻
洛神花茶
順帶一提就係呢到既店員真係好細心好勤力服務好好 宜家做緊promotion 午市有8折😍 推薦比想打邊爐坐得舒服食得愉快既大家🌟

重慶炸酥肉
  • 大骨滋補鴛鴦鍋
之前去過重慶,呢間餐廳被我bookmark左,最後冇去到,最近先知佢響香港開左分店,就同朋友一齊黎試本身我地想點九宮格火鍋,但朋友怕太辣,就點左鴛鴦鍋:山珍菌湯+重慶辣個山珍菌湯味道濃郁,飲完覺得好滋潤。而個重慶辣湯底面度有一層牛油,麻多過辣,係正宗重慶火鍋!唔知點解店員俾左雪耳糖水先,可能係驚太辣,打定底。不過我食火鍋前已經食左yogurt,咁就唔怕因為太辣食到肚痾呢個炸酥肉炸到鬆脆可口,炸粉同肉既比例岩岩好,可以就咁食,但放落辣湯底滾幾秒,會惹味好多。桂花珊瑚蚌雙拼:好新鮮,食落好爽口打邊爐必點既萵筍:切到好薄,所以好快熟,值得一讚係佢擺到好靚,岩哂打卡麻辣牛肉同嫩牛肉都好嫩滑,但麻辣牛肉夠哂入味,鐘意食辣既朋友必點!而個手打蝦滑爽口彈牙,店員仲好貼心咁幫我地搞個鵝腸咁樣晾起,好方便夾。毛肚好大塊,份量十足。美中不足既係黃喉賣哂,所以冇食到不過好彩有好味鴨血可以彌補返,夠大塊,同埋煮好耐都冇爛,即係個鴨血係冇溝豬血或其他野苕粉(薯粉)大塊又厚,煙韌好有咬口,打邊爐可以吸哂湯底既精華紅糖糍粑,表面炸到脆卜卜,甜甜地,中和返頭先食左咁多辣野作為飯聚既結尾係最好不過
之前去過重慶,
呢間餐廳被我bookmark左,最後冇去到,
最近先知佢響香港開左分店,
就同朋友一齊黎試

本身我地想點九宮格火鍋
但朋友怕太辣,就點左鴛鴦鍋:
山珍菌湯+重慶辣

個山珍菌湯味道濃郁,飲完覺得好滋潤。
而個重慶辣湯底面度有一層牛油,
麻多過辣,係正宗重慶火鍋

唔知點解店員俾左雪耳糖水先,
可能係驚太辣,打定底。
不過我食火鍋前已經食左yogurt,
咁就唔怕因為太辣食到肚痾

呢個炸酥肉炸到鬆脆可口,
炸粉同肉既比例岩岩好,
可以就咁食,但放落辣湯底滾幾秒,
會惹味好多。

桂花珊瑚蚌雙拼:好新鮮,食落好爽口

而個手打蝦滑爽口彈牙,
店員仲好貼心咁幫我地搞

個鵝腸咁樣晾起,好方便夾。

毛肚好大塊,份量十足。

美中不足既係黃喉賣哂,所以冇食到

不過好彩有好味鴨血可以彌補返,
夠大塊,同埋煮好耐都冇爛,
即係個鴨血係冇溝豬血或其他野

苕粉(薯粉)大塊又厚,煙韌好有咬口,
打邊爐可以吸哂湯底既精華

紅糖糍粑,表面炸到脆卜卜,甜甜地,
中和返頭先食左咁多辣野
作為飯聚既結尾係最好不過

• 稻田毛肚
  • 紅糖糍粑
  • 重慶炸酥肉
  • 曉宇苕粉
2019-08-20 57 瀏覽
放假去灣仔約左朋友食lunch,之前已經食過渝味一次,特別喜歡呢間麻辣既味道,正宗重慶味道啊!原來灣仔分店有8月午市火鍋8折優惠!抵喎!十二點半到個時都唔算太多,嘩!一過左一點全部full哂,好多白領黎食lunch!種類多,最好既係有半份可以order,方便兩位或細食既客人!鴛鴦鍋~蕃茄湯&重慶普通辣蕃茄湯用新鮮蕃茄製成,另有金菇,好清甜!至於普通辣既湯底,都已經辣到我飛起,不過真係好野味!美國安格斯優質肥牛:牛肉味濃郁,入口即溶既感覺!黑豚腩肉:帶少許肥肉,非常爽口但唔會膩!鮮蝦雲吞:皮薄,蝦肉爽口!香鹵豬大腸:煮完仲有鹵水味!墨魚滑:鮮味又彈牙冰豆腐:好有豆味,吸埋的麻辣味好正!血旺:新鮮爽口!曉宇苕粉:好似薯粉咁彈牙!娃娃菜、白蘿蔔、生菜,萵筍:款款蔬菜都咁新鮮!衝上雲霄:含酒精既cocktail,好香濃既百香果味,解辣!

鴛鴦鍋~蕃茄湯&重慶普通辣
蕃茄湯用新鮮蕃茄製成,另有金菇,好清甜!
至於普通辣既湯底,都已經辣到我飛起,不過真係好野味!

美國安格斯優質肥牛:
牛肉味濃郁,入口即溶既感覺!
黑豚腩肉:
帶少許肥肉,非常爽口但唔會膩!

鮮蝦雲吞:皮薄,蝦肉爽口!
香鹵豬大腸:煮完仲有鹵水味!
墨魚滑:鮮味又彈牙
冰豆腐:好有豆味,吸埋的麻辣味好正!

血旺:新鮮爽口!
曉宇苕粉:好似薯粉咁彈牙!
娃娃菜、白蘿蔔、生菜,萵筍:款款蔬菜都咁新鮮!

2019-08-19
午餐