2018-11-08 3555 瀏覽
冬天將近,胃越黎越大,為左填補呢個胃,今晚就相約去食麻辣火鍋,暖暖佢麻辣湯底再配大骨滋補湯都係位位$38,真係見到隔壁是一個人來吃的,相對地很便宜手打四寶丸,每款兩粒,同友人每款一件,可以試晒咁多隻,有墨魚丸/ 蝦丸/ 鯪魚丸及牛丸,每粒都好彈牙,真材實料鮮黃喉,輕灼兩分鐘就入口,口感爽爽脆脆帶點彈性,入口時唔會吸收晒麻辣湯底而好辣,嚼勁十足稻田毛肚都是麻辣鍋必點的配料,黑毛肚就是牛柏葉,只要15秒就能進口,同樣是有口感的配料極品鵝腸,說是灼一分鐘,但只要看著它慢慢捲著便熟,入口夾著一點麻辣湯頭,又辣又爽,都是必點之一,平時港式火鍋,真的未必會點這款配料安格斯肥牛,火鍋沒可能不點,牛肉脂肪分佈比例平均,又麻辣又肉嫩田園菜籃,共四款蔬菜,放在中間的大骨滋補湯,好清甜,蔬菜種類多,仲好新鮮我們還點了一瓶自製洛神花茶,約4-5杯,入口酸甜,舒暢,更可以調節血壓,改善睡眠,好過飲汽水最後店員送上每人一碗雪耳紅棗糖水,好滋潤,味道唔會太甜,一定要食完先埋單

2018-10-28
2018-11-08 1831 瀏覽
秋風起就想打邊爐,特別想食重慶火鍋,渝味曉宇可算常去其中一間而且在《舌尖上的中國》,入圍最強50重慶火鍋,非常火「辣」店內木系裝潢,木檯、木椅,環境舒服提供圍裙,不怕火鍋整污糟衣服還未點菜,店員免費送上帶膠質雪耳糖水,避免客人空肚食麻辣火鍋胃痛,先用膠質糖水打底,很貼心服務枱面放有特製芝麻香油、葱和蒜、醋等調味料打開餐牌左邊是必食重慶推介,火鍋配料有半份或全份,兩人食火鍋都可點多款火鍋配料必點招牌作「曉宇大紅鍋」,整鍋浸滿最辣重慶「朝天紅」,再混合茂汶大紅袍、金陽青花椒、牛油及幾十種香料炒製。辣椒會越滾越辣,越滾越刺激中間「大骨滋補鍋」,有兩大舊大骨,十分足料美國安格斯肥牛肥牛帶鮮紅有油花而且脂肪同肉平均,輕輕煮8秒已經變色可以食用,食落肉質厚、嫩滑曉宇嫩牛肉朋友們最喜歡曉宇嫩牛肉,牛肉十分嫩滑,每次都必點兩蝶現炸豆皮豆皮即叫即炸,豆皮比腐皮更有口感,而且非常吸湯,非資深辣妹可以先放清湯煮4-5分鐘煮淋,再放麻辣湯煮,避免太辣曉宇苕粉寛粉QQ彈牙有口感,而且非常吸麻辣湯,食完幾條舌頭麻了重慶炸酥肉炸得酥脆,送酒一流紅糖糍粑 糍粑炸過外脆內軟,外層有少少紅糖,內裏QQ麻糬質感,為美味晚餐

而且在《舌尖上的中國》,入圍最強50重慶火鍋,非常火「辣」

店內木系裝潢,木檯、木椅,環境舒服

提供圍裙,不怕火鍋整污糟衣服

枱面放有特製芝麻香油、葱和蒜、醋等調味料

辣椒會越滾越辣,越滾越刺激

中間「大骨滋補鍋」,有兩大舊大骨,十分足料

美國安格斯肥牛

曉宇嫩牛肉
朋友們最喜歡曉宇嫩牛肉,牛肉十分嫩滑,每次都必點兩蝶

現炸豆皮

曉宇苕粉
寛粉QQ彈牙有口感,而且非常吸麻辣湯,食完幾條舌頭麻了

炸得酥脆,送酒一流

紅糖糍粑
糍粑炸過外脆內軟,外層有少少紅糖,內裏QQ麻糬質感,為美味晚餐畫上完美句號
  • 曉宇嫩牛肉
  • 現炸豆皮
  • 曉宇苕粉
2018-10-31 1408 瀏覽
天氣開涼涼地, 又是火鍋的季節了! 心中想試試麻辣火鍋, 卻一直只聞樓梯響, 找飯腳也確不容易. 朋友一聽見麻辣火鍋, 多半放下一句: 我唔得呀, 或者: 你地去啦...愛吃辣的人不少, 但敢吃麻辣的人卻不多, 難得這天找到K夫婦二人, 齊齊暫時放低仔女, 來大快朵耳, 挑戰辣度.​麻辣火鍋當然以重慶最正宗, 我們選了位於灣仔QRE的渝味曉宇, 一踏出電梯, 已傳來滿室香麻涮牛肉香, 甚是刺激呢~​全店以木系裝潢為主, 設計時尚新穎, 座位亦濶落舒適.​​​用餐前, 先每人送來一碗雪耳糖水, 次序跟平時吃完正餐才吃甜品不同, 想來是給客人先潤一潤喉, 然後迎戰之後的辛辣. 糖水微稠, 膠質豐富, 清心潤肺.​麻辣火鍋的湯底本身已夠濃味, 火鍋配料亦無須如港式火鍋般如此多類別. 簡單的是有蔥花, 蒜蓉, 麻油, 醋和醬油.​ ​另外貼心地提供即棄圍裙給客人, 以免麻辣湯底濺到身上, 油漬很難清洗. ​等待湯底時先點了熟食的重慶炸酥肉以填填肚子的空虛感. 炸成一條條的酥炸肉, 沒有骨, 啖啖肉, 入口很鬆化, 亦不帶油膩感, 很惹味. 而最有趣的是在炸漿中加入原粒花椒粒, 不留神咬碎吞了,
​全店以木系裝潢為主, 設計時尚新穎, 座位亦濶落舒適.

​等待湯底時先點了熟食的重慶炸酥肉以填填肚子的空虛感. 炸成一條條的酥炸肉, 沒有骨, 啖啖肉, 入口很鬆化, 亦不帶油膩感, 很惹味. 而最有趣的是在炸漿中加入原粒花椒粒, 不留神咬碎吞了, 初初是花椒香氣, 然後慢慢口腔回滲出微酸, 很奇特的味道來, 還會停留一段時間才散去. 老公不太受落, 我倒覺得有趣, 這還是頭一次吃花椒呢, 平時一般用作煮食的配料不會吃.
​說時遲那時快, 咬着酥炸肉同時, 湯底呈上. 沒有點特色的九宫格湯底, 因為全辣確實沒有膽色挑戰. 選了鴛鴦鍋, 湯底是大骨滋補鍋, 另一邊要了普通麻辣湯.
​中央是滋補鍋, 放中央較高位置, 防止滾起時辣湯倒貫, 鍋具設計也夠用心. 普通辣湯已滿佈紅椒, 暗紅湯底滾起了傳來陣陣辛辣味道, 看來普通辣也殊不簡單. 眾人也很期待呢! 呷一口, 辣是辣, 卻又並非相像中會令血液沸騰, 舌頭翻滾的味道, 麻味不過火, 香多於辣, 稍能嗜辣者應該都可以接受.
火鍋配料分了葷菜, 主食, 素菜三大類. 葷菜即所有肉類, 丸類的配料; 主食是餃子, 粉麵; 素菜選擇亦多. 其中考禹十味中的菜式, 其實已是全店精選, 我們亦選了多款來品嚐.

鮮黃喉 - 吃的時侯還滿以為是牛的喉嚨還是什麼的, 怎知上網一查, 結果出乎意料之外, 雖有喉字, 卻絕對喉嚨, 聲帶或氣管等部位無關.....原來是.....心臟大動脈血管!! 真的令人太長知識吧!! 眼前這一碟淡黃切片的東西, 原來是血管, 實在意想不到! 那血管為向如此乾淨白滑, 清洗多次再加工少不了, 反正染血污的黃喉相信沒人敢垂青.
​把黃喉放入湯中燙兩分鐘, 黃喉頗厚重, 煮熟後口感仍相當爽脆有口感, 嚼勁十足, 不愧為民間美食, 初次品嚐已印象深刻, 也相信有提供此配料的店子並不多呢, 不容錯過.
美國安格斯肥牛 - 油花十分充裕, 分佈均勻, 切得厚薄適中, 色澤紅潤很吸引.
​只要涮5-10秒即可, 牛肉味香濃, 保留十分好的嚼勁, 口感很出色, 放麻辣湯底更加惹味.
手打四寶丸 - 分別有墨魚丸, 牛丸, 蝦丸和鯪魚球. 手打丸彈牙得無懈可擊. 墨魚丸和蝦丸也有濃濃鮮味, 煮5分鐘左右, 彈牙口感特別好.
極品鵝腸 - 第一次食, 鵝腸跟黃喉一樣, 是爽口的食材. 尤其放麻辣湯, 不會太吸湯, 但沾了紅油的鵝腸, 完全沒有腥味, 具嚼勁.
手打香菜牛肉滑 - 牛肉滑加入芫茜, 打得紮實綿滑, 下湯時不要太厚, 以免難熟透. 薄薄一塊最好. 牛肉滑比牛丸稔滑, 芫茜香味配合牛肉味, 香味更濃, 而且一碟也很耐煮, 抵食.
田園菜藍 - 為免太多肉氣易滯和飽膩, 點了一些蔬菜, 菜藍內有油麥菜, 娃娃菜, 皇帝菜和唐生菜.
紅糖糍粑 - 火鍋始終比較濃味和偏鹹, 吃到最後都會想吃點甜吃. 這款糍粑外脆肉軟, 咬下煙韌, 十分有口感, 淡淡米香加紅糖的甜, 是絕徍的飯後甜品.
​飲品方面我們點了洛神花茶, 甜甜酸酸的, 養顏又解膩.
​很豐富又刺激的一餐, 第一次試麻辣火鍋, 比我想像中温和易受落, 惹味之餘又不會辣得吃不下去, 我相信我可以接受也只是這程度, 反正太辣根本也只會蓋過食材本來的鮮味, 入門級麻辣就好了! 服務很殷勤明快, 食材特別又優質, 這次麻辣火鍋體驗絕對是愉悅的.
2018-10-10
2018-10-30 871 瀏覽
天氣開始凍喇。又係打邊爐既時候當成班人圍埋一齊,而且叫到成枱都係野食, 成件事係好warm. 好貼心圍裙, 食麻辣d湯彈到落件三好難先洗得掉有左衣個可放心吃湯底係普通辣湯+大骨滋補湯辣湯第一二啖好鬼辣, 但好奇怪食食下好似習慣左.美國安格斯優質肥牛 $208打邊爐肥牛係必叫的, 顏色鮮艷, 肥脂分怖均勻, 肉質特別香嫩的稻田毛肚$112識食一定要食黑栢葉,  入口較白柏葉彈牙大大塊, 又新鮮,  而且洗得好乾淨點菜紙上重有教要滾幾耐係最好食.衣個毛肚, 15秒就有得食.  曉宇苕粉$51濶板紅薯粉, 個口感同圓look look既好唔同好煙韌, 加埋湯底小小辣, 鮮黃喉$99黃喉唔係周圍有得食, 滾2分中, 勁爽既口感, 就食得現炸豆皮超超超大塊炸腐竹, 炸到金黃色 豆皮比平時腐皮唔同, 厚D, 大D, 滾耐D但係口感多D, 唔錯唔錯雪耳糖水秋涼, 天氣又乾, 最後食反碗雪耳糖水.超滿足
天氣開始凍喇。又係打邊爐既時候

好貼心圍裙, 食麻辣d湯彈到落件三好難先洗得掉
有左衣個可放心吃

湯底係普通辣湯+大骨滋補湯
辣湯第一二啖好鬼辣, 但好奇怪食食下好似習慣左.

美國安格斯優質肥牛 $208
打邊爐肥牛係必叫的,
顏色鮮艷, 肥脂分怖均勻, 肉質特別香嫩的

稻田毛肚$112
識食一定要食黑栢葉,  入口較白柏葉彈牙
大大塊, 又新鮮,  而且洗得好乾淨
點菜紙上重有教要滾幾耐係最好食.
衣個毛肚, 15秒就有得食.

曉宇苕粉$51
濶板紅薯粉, 個口感同圓look look既好唔同
好煙韌, 加埋湯底小小辣,

鮮黃喉$99
黃喉唔係周圍有得食,
滾2分中, 勁爽既口感, 就食得

現炸豆皮
超超超大塊炸腐竹, 炸到金黃色
 豆皮比平時腐皮唔同, 厚D, 大D, 滾耐D
但係口感多D, 唔錯唔錯

雪耳糖水
秋涼, 天氣又乾, 最後食反碗雪耳糖水.
超滿足
2018-10-30 933 瀏覽
早已聽過渝味曉宇重慶老火鍋的大名,要出現在舌尖上的中國絕對不是簡單的事,所以今天就來灣仔分店一試究竟。菜單配菜選擇多樣,更有重慶麻辣火鍋必要的各種「下水」,今天不顧膽固醇超標盡情吃。九宮格麻辣大紅鍋九宮格中的不同位置火力不同,可以分別將食材燙、煮、燜。湯底毫不留情,色澤紅亮,麻中帶辣,刺激著舌頭,加上牛油鮮香,回味悠長。火鍋蘸料每枱獨立一套,乾淨衛生,吃麻辣火鍋當然要準備不可或缺的香油小碟,調製香油小碟超級簡單,基本上只要香油(麻油)、生蒜和醬油作最基本的點綴。重慶炸酥肉麻辣火鍋點一份炸酥肉同樣是老規舉,酥肉肥瘦適中,炸漿厚薄得宜,外層焦香酥脆而內裡嫩滑,上枱要趁熱吃,如果冷掉亦可放到鍋中輕輕一灼,另有一番風味。稻田毛肚毛肚是重慶火鍋經典食材之一,將毛肚攤開單層輕輕灼15秒,入口鮮、香、嫩、脆、爽。曉宇嫩牛肉用上偏瘦的牛肉,故牛肉味道更濃郁,但同時醃調過程令牛肉保持嫩滑,十分有驚喜。美國安格斯優質肥牛牛肉水準十分不錯,油脂分布恰如其分,厚薄適中,輕嚼一下,香濃牛味立馬在口腔爆發。鮮黃喉黃喉即是大動脈,本身沒有太多的味道,但口感卻十分爽脆,所以同樣是麻辣火鍋的經典食材。極品鵝腸鵝腸新鮮,

極品鵝腸
鵝腸新鮮,細嚐得到獨有的鵝羶香味,腸身爽脆,非一般街外無味啤水貨色。
冰糖雪耳
侍者奉上一碗冰糖雪耳,香甜適口,可以一解口中麻辣。
2018-10-30
2019-03-06 34 瀏覽
食過劉一手嘅你哋, 我覺得可以不妨嘗試下食呢間啦! 呢間對比起劉一手就冇咁貴喇 , 環境方面都好乾淨服務態度好好, 最緊要都係食物嘅質素一開波畀咗碗甜品我地 涼一涼個口食落去真係好有消暑嘅感覺服務員知道我哋唔係好食得辣都專程幫我哋不走少少辣椒, 而中間就揀咗豬骨湯其實佢哋嘅質素都係唔錯㗎, 如果你話對比價錢當然係呢間平啲啦, 我諗有機會應該會去試埋其他分店都再食! 兩個人加埋一千蚊內都ok夠飽最緊要地方舒服食物質素高最後太食得辣嘅我哋食到流曬汗員工好好啊再送多碗糖水比我哋 解辣 其實應該要額外加錢嘅

一開波畀咗碗甜品我地 涼一涼個口
食落去真係好有消暑嘅感覺

最緊要地方舒服食物質素高
最後太食得辣嘅我哋食到流曬汗
員工好好啊再送多碗糖水比我哋 解辣 其實應該要額外加錢嘅

打邊爐達人,牛魔王同有麻辣火鍋癮既我,經常周圍試唔同餐廳既火鍋,今次約埋班朋友嚟到灣仔試下呢間。電梯一開已經聞到陣陣麻辣鍋既味道,似乎人人都為辣以來, 隔離左右全部都叫紅紅既麻辣鍋。我又點可以錯過, 所以都有叫,但為咗照顧唔食辣既朋友,所以中間揀咗清湯。就座後店員為我們送上的滋潤雪耳糖水,味道很清甜而且很香紅棗味~牛肉質嫩滑,加上麻辣湯底嘅麻,味道層次更為豐富。鵝腸好爽口彈牙。曉宇苕粉,呢度嘅苕粉切得比較厚,特別增添咬口。

牛肉質嫩滑,加上麻辣湯底嘅麻,味道層次更為豐富。

鵝腸好爽口彈牙。

曉宇苕粉,呢度嘅苕粉切得比較厚,特別增添咬口。
2018-12-06 144 瀏覽
我同老婆都好鍾意打邊爐,成日都去搵啲唔同嘅火鍋店嚟試 ,之前我哋都試過好多不同嘅麻辣火鍋 ,呢間都算非常之正宗 ,而且黎到先知原來呢間火鍋店喺內地亦都非常有名。餐廳服務都好貼心,有提供圍裙,避免食嘢果時整污糟件衫,呢樣服務對我呢啲咁唔小心嘅人非常之有幫助 ,所以真係要讚。湯底又香又麻,食嗰時連個頭皮亦都發癢,非常刺激。 我最鍾意食就係黑栢葉同埋黃喉 ,已經唔係好多火鍋店有提供這類火鍋配料, 牛肉亦都好新鮮好有牛味。一定要bookmark 呢間火鍋店下次再encore。
一定要bookmark 呢間火鍋店下次再encore。

• 鮮黃喉
2018-11-25 172 瀏覽
閒日放工同朋友食痲辣火鍋,就去左都幾出名食麻辣火鍋ge“渝味曉宇”。上到黎已經聞到濃濃ge麻辣味!即刻揀左個鍋底先,要了山珍菌湯鴛鴦鍋。菌類果邊,好香ge菌味,有秀珍菇,茶樹菇等等,好濃郁ge味道。而另一邊就係招牌麻辣湯底,非常多香料係入面,表面有層厚厚ge牛油,正。叫了 我哋叫咗一碟牛肉,分量好多兩個人夠食而且大大塊,有晒口感。曉宇嫩牛肉,牛肉係醃左ge鮮牛,牛味好濃郁,而且好滑,唔錯。槄田毛肚,好乾淨洗得,好爽口。極品鵝腸,麻辣火鍋落鵝腸係非常好味,呢度ge鵝腸好肥美。重慶耗兒魚,呢隻魚得d大骨,所以好容易食,而且都幾鮮。紅糖糍粑,覺得太辣ge時候食呢個紅糖糍粑就啱啱好啦,可以解下辣。唔錯ge麻辣火鍋,特別個湯底好好,好夠香,麻,辣!d火鍋配料亦都好新鮮。

叫了

我哋叫咗一碟牛肉,分量好多兩個人夠食而且大大塊,有晒口感。

槄田毛肚,好乾淨洗得,好爽口。

極品鵝腸,麻辣火鍋落鵝腸係非常好味,呢度ge鵝腸好肥美。

重慶耗兒魚,呢隻魚得d大骨,所以好容易食,而且都幾鮮。

2018-11-23 176 瀏覽
好貴啊,兩個人好似食左$650,打一餐邊爐要食一個禮拜穀種.泡菜超級好味,糖水都幾好,不過要收$20.九宮格無辣度選擇,越食越辣,行返地鐵站已經胃痛。我平時已經食得好辣。.返到屋企發現,紅油竟然結左係門牙牙面,真係好油 .Overall: not recommended
好貴啊,兩個人好似食左$650,打一餐邊爐要食一個禮拜穀種
泡菜超級好味,糖水都幾好,不過要收$20
返到屋企發現,紅油竟然結左係門牙牙面,真係好油

Overall: not recommended
2018-10-22
香港人喜歡打邊爐的程度可算是世界級的,無論冬天、夏天,午餐或晚餐,無分時段想食便食,而麻辣火鍋亦算是香港人摯愛的邊爐鍋之一,所以近年不少國內麻辣鍋品牌都有進駐香港的趨勢,最近筆者就造訪了一間最近國內的過江龍,早前獲得《舌尖上的中國2》推介的正宗重慶老火鍋店。這間火鍋原本只是一間在重慶家庭式經營的夫妻小店,獲得節目推介之後,幾年間大肆發展,到現在已有近200間分店,相信當中定有其過人之處!筆者當天來到其灣仔QRE Plaza裡的分店,内裡沒有金雕玉琢的裝潢,走的反而是文青古典簡潔風格,全木器的傢俬裝修,感覺清新舒服,而座位也算寬闊自在,環境裝潢整潔舒適。以傳統老派麻辣鍋馳名,筆者又怎會錯過呢?點菜紙上有齊主要推介的菜式丶價錢和相片,更貼心地詳列了某些食材的介紹和烹煮攻略, 當中湯底的選擇不多只有六款,除了馳名的九宮格麻辣大紅鍋外,其他的都是鴛鴦鍋,即外圍是麻辣鍋,中間則是不辣的口味如大骨滋補、番茄魚頭、山珍菌湯、特色香果和皮蛋香菜,方便不好辣的朋友也能一同品嚐到這店的特色滋味。店内每枱均放有麻油、醋、醬油和葱蒜供客人自己調配,重慶火煱通常只用麻油加葱蒜作蘸料來保護腸胃,但個人覺得這店的鍋

店内每枱均放有麻油、醋、醬油和葱蒜供客人自己調配,重慶火煱通常只用麻油加葱蒜作蘸料來保護腸胃,但個人覺得這店的鍋底濃香而味道偏淡,蘸點醬油陳醋更令食材倍添滋味。

另外店家還另備乾碟供客人選用,所謂乾碟是一種自家調配的的紅辣粉,通常是由辣椒粉、辣椒碎、丁香和其他香辛料組成,味道偏辛辣,一般和某些食材如重慶酥肉較搭配。

此店的麻辣鍋以青海牛油起鍋,用上重慶「朝天紅」和河南「新一代」辣椒,而花椒更是選用了矜貴的茂汶大紅袍和金陽青花椒,配上自家的豆瓣、薑末和其他配料新鮮炒成,面頭的一層紅油吸睛度十足,陣陣椒麻香氣芳郁誘人。湯底不算太濃味道算偏淡,反而是辣味很有層次,先麻香後辛辣發燙,麻完後又是一陣回甘,椒麻鮮香,實在過癮,筆者今趟只點了普通辣,下次一定要再來挑戰大辣,相信又會是另一番風味。

山珍菌湯鍋入口清新滿有菌香,但不要以為味道十分清淡,實則也頗濃郁,牛乾菌和松茸的香氣滲滿味蕾,鮮香甜美,用來灼煮食材相信亦有助提升滋味,與濃烈的紅鍋形成了強烈的對比。

小店的主打名菜「孝禹十味亅中全都十分合心水,筆者挑選了其中的4-5款,現炸酥肉很有重慶風味的一道小吃,肥瘦相間的五花肉以五香料和青花椒醃至入味,再裹上一層薄薄的炸糊炸至外酥内嫩,入口鬆化花椒香十分突出,即食香口,放湯添上辣勁又是另一層次,佐酒一流。

大刀牛肝,平時一般火鍋店都有豬肝、鵝肝等供應,但坦白說牛肝還是第一次吃。大廚將牛肝裁成2吋左右的薄片,拌勻蛋黃後下鍋灼熟,口感鬆化軟滑,粉綿中帶著牛肝獨有的臊味,沾點乾碟更顯辛辣甘香,是頗有特色的初體驗。

鮮黃喉,黃喉是豬的主動脈,每頭豬只有60厘米左右可供選用。鮮黃喉要經過洗、切和去膜等多個繁覆工序才能食用,本身沒甚味道,所以放入麻辣鍋中滾熱一下,掛上麻辣惹味,點上醬油爽脆濃香。

稻田毛肚排得整齊像座山般的賣相特色精美,毛肚裁得大大片薄薄的鮮爽脆口,配上麻辣燙帶上一絲酥麻,清爽刺激兼而有之。

鮮魚鰾份量不少,灼熟後帶微腥,個人認為與麻辣味道較搭配,辟腥之餘添上辛香,口感滑溜惹味,煙韌爽脆,骨膠原滿滿。

美國安格斯優質肥牛,雪花油脂分佈尚算均勻,大大塊不會過肥,入湯輕輕略灼,牛味香濃,肉質軟嫩。

紐西蘭精品羊卷,羊肉切得薄薄一卷卷的,輕灼後嫩滑中帶脂香,不會太羶,唯個人覺得口感過於輕盈,略欠咬口。

紅糖糍粑,是以糯米粉做成的一款地道重慶小吃,店家堅持由總店製作運抵本港以保持品質,端上來時熱烘烘的,外皮薄脆酥香,內裡軟糯煙韌,蘸上紅糖漿甜香可口,據說有助解辣。提一下大家記緊要趁熱吃,因涼了的話口感變得硬實,那就完全是兩回事了。

最後值得一讚店家還為客人提供了一次性的專用圍裙,以防紅油湯底沾上衣服難以清洗,十分貼心。

整頓火鍋的質素十分對辦,尤其欣賞其湯底做得非常出色,紅鍋辛香甘麻,辣度十足,山珍清湯則菌香滿瀉,鮮味濃厚,加上食材都是平日較少見的品種,精緻中見傳統風味,果然是與眾不同,亦平反了推介食肆名過於實的常態,而且定價不高算是合理,確是一間好辣之徒不得不試的麻辣鍋店 。
2018-10-04
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 稻田毛肚
  • 紅糖糍粑
  • 重慶炸酥肉
  • 大刀牛肝
  • 九宮格麻辣大紅鍋
2018-11-08 127 瀏覽
天氣開始轉涼,食火鍋就最啱啦~ 朋友介紹渝味曉宇重慶火鍋味道好好,而且舌尖上的中國亦都有介紹過,今次去咗灣仔分店試吓~ 我哋好晏去到,所以唔使等位,店舖裝修唔錯,坐得非常舒適~ 一坐低店員就奉上熱茶,同埋推介唔同嘅火鍋湯底,我哋揀咗番茄魚頭湯配普通辣湯~ 因為店員話重慶辣湯差唔多係兩倍嘅難度😵 所以我哋都係揀普通啦穩陣啲😆 我哋仲叫咗六款配料~揀咗湯底之後,店員就送上雪耳糖水,甜度適中,味道唔錯,食辣之前打一打底,唔會傷到腸胃,都諗得幾周到👍🏻湯底好特別,中間少少嘅一圈先係番茄魚頭湯~ 普通辣湯對於我哋嚟講算係中度嘅辣,但湯底味道唔錯👍🏻 而番茄魚頭湯基本上我哋係冇用來打邊爐😆 最後我哋係飲咗啲湯,同埋食咗啲蕃茄同個魚頭😋 魚頭非常足料😵 而且好多肉,非常抵食👍🏻美國安格斯優質肥牛份量都算多,肉質非常嫩滑,充滿牛味,脂肪分布平均,味道非常好👍🏻鮮黃喉我係第一次食黃喉,都幾特別,口感好爽,味道淡淡的~曉宇嫩牛肉牛肉非常滑,分量唔算好多,不過味道好好,值得一試😋曉宇苕粉苕粉質地爽口彈牙,用嚟打邊爐,簡直一流,我哋加埋醋一齊食更加好味👍🏻重慶耗兒魚好似我哋叫嘅剝皮魚,肉質新鮮,都算滑,味道唔

鮮黃喉
我係第一次食黃喉,都幾特別,口感好爽,味道淡淡的~

曉宇嫩牛肉
牛肉非常滑,分量唔算好多,不過味道好好,值得一試😋

曉宇苕粉

重慶耗兒魚
好似我哋叫嘅剝皮魚,肉質新鮮,都算滑,味道唔錯~

紅糖糍粑
係即食嘅,唔係打邊爐嘅配料,可以作為甜品,味道好,呢個就最啱用來解辣😌

自製洛神花茶
打邊爐咁熱氣,飲洛神花茶解解熱氣就最啱👍🏻 唔算太甜,味道濃郁,唔錯~