2019-09-27 40 瀏覽
今日係銅鑼灣接完朋友收工去左灣仔食飯,呢個天氣打邊爐我諗應該無咩人去, 又唔係, 夜晚黎食都要排下隊.’原來係中國飲食節目特別介紹過, 唔怪得啦!入座! 先上一碗暖暖地既糖水, 朋友怕太辣, 所以叫左個大骨滋補配麻辣鍋.個湯黎到真係好香牛油同辣椒味, 個大骨湯係奶白色,我地叫左肥牛, 肉質鮮嫩, 脂肪既分佈好靚, 有指引建議淥佢10秒左右黎食, 口感真係幾好 肥牛雖然成百蚊先得幾塊, 但果個味道真係寧舍不同手打三寶丸, 係鮮墨丸,蝦滑同鮮牛丸, 朋友就中意牛丸, 因為佢真係好中意食牛!
今日係銅鑼灣接完朋友收工去左灣仔食飯,
原來係中國飲食節目特別介紹過, 唔怪得啦!

個湯黎到真係好香牛油同辣椒味, 個大骨湯係奶白色,

2019-08-19
2019-09-27 33 瀏覽
近來有少少瘋狂~係瘋狂咁喺香港食麻辣火鍋,唔知係咪因為轉天氣,我就快應該可以出個香港麻辣火鍋專輯。anyway 回歸主題~呢間係重慶50強之一,係由三個後生仔引入香港嘅,我自己喺重慶仲未幫襯過呢間,朋友話嚟食咁我都想嚟試下嘅~ 係1棟美食大廈6樓,入到去就已經聞到火鍋味, 聽到好多客人都係講普通話~有啲信心喎,一坐低先來一碗雪耳糖水~潤; 我最想試真啲~所以我強烈建議下叫咗九宮格, 係咪因為我哋人少,個鑊比係重慶食嘅細好多, 大家一樣剔一啲嘢都叫到一枱都係,同重慶一樣有分一份同半份,不過size就肯定比喺重慶食細,個鍋底味道就真係重慶火鍋嘅style, 但香港嘅肉嘅肉味比較濃郁,唔係每一樣都適合好似重慶色咁長煮入味, 但輕灼夾埋個火鍋味,令到啲肉味有個新嘅景界~一入門口就見到 like facebook同check in有冰粉送,黑糖味夠濃~又係正宗重慶口味,呢一間鋪真係口味好正宗,雖然比係重慶食貴~但唔通下下飛過去食咩,絕對值得捧場~~
  • 雪耳糖水
  • 九宮格麻辣大紅鍋
2019-09-24 377 瀏覽
依幾日天氣開始有啲秋涼 琴晚即刻同左朋友去左食重慶火鍋打個邊爐先!一入到去侍應就比左碗紅棗雪耳羹同埋洛神花茶比我地飲住先 好貼心呀🥰聽聞呢一間重慶火鍋係國內好出名最後都係叫咗個鴛鴦鍋 一邊食麻辣鍋 一邊就要菇菌湯底個湯底一啲都唔馬虎麻辣湯嗰邊成鍋滿晒辣椒 花椒等等而菇菌湯底都值得一讚(飲左啖真係好濃菇味 有啲似飲緊淡菇湯🙈)重慶火鍋佢哋嘅傳統就係要有 油碟!即係將 芝麻油加蒜泥 蔥撈埋一齊岩哂我依啲唔係好食得太辣嘅人點完之後充滿咗麻油嘅香味但係都同時保持住麻辣香😆 稻田毛肚未經過漂染 所以都仲係黑色好新鮮 食落好爽口但記住睇住唔好淥到過熟呀🙈鴨血麻辣湯必備食物之一!最鐘意就係一開始就放定落個湯度等佢慢慢入晒啲湯底味而家佢啲鴨血夠滑對最後索哂啲汁真係超級好味🥳🥳🥳🥳手打三寶丸分別有牛丸 墨魚丸 同 蝦丸真材實料 啲墨魚丸同蝦丸都打到起哂膠同埋新鮮打既丸食落真係鮮甜好多推介大家叫依個😚美國安格斯優質肥牛反而依個有啲失望啱啱上嗰時都未溶哂雪牛味都唔算好濃反而覺得食佢地個個鮮牛肉仲好味曉宇嫩牛肉無改錯名 真係好嫩滑如果份量多啲就好啦功夫萵筍片上菜個時排到成朵花咁樣 勁靚每一片都切到1mm咁薄😨
依幾日天氣開始有啲秋涼
琴晚即刻同左朋友去左食重慶火鍋打個邊爐先!

聽聞呢一間重慶火鍋係國內好出名
最後都係叫咗個鴛鴦鍋
一邊食麻辣鍋 一邊就要菇菌湯底
個湯底一啲都唔馬虎
麻辣湯嗰邊成鍋滿晒辣椒 花椒等等

重慶火鍋佢哋嘅傳統就係要有 油碟!
即係將 芝麻油加蒜泥 蔥撈埋一齊
岩哂我依啲唔係好食得太辣嘅人
點完之後充滿咗麻油嘅香味但係都同時保持住麻辣香😆

稻田毛肚
未經過漂染 所以都仲係黑色
好新鮮 食落好爽口
但記住睇住唔好淥到過熟呀🙈

鴨血
麻辣湯必備食物之一!
最鐘意就係一開始就放定落個湯度

勁爽甜😍

• 稻田毛肚
  • 手打四寶丸
2019-09-23 26 瀏覽
近來辣癮起, 辛辣野越食越想食,越食越起勁,早兩日才一連兩日食水煮魚, 今晚又辣根起, 於是索性拉朋友去食麻辣火鍋😋。每次嚟這家重慶麻辣火鍋,出名有個九宮格大紅鍋, 其實我已經食過幾次, 鍾意佢越吃越有味道, 而且專注。呢度有幾樣火鍋料我每次來是必點的,黑毛肚、香酥肉、大刀牛肝、牛柳粒仲有燕餃, 雖然都唔係什麼名貴菜式, 但味道跟呢個有無限辣椒花椒香料嘅大紅鍋真係超夾呀💯💯💯。佢地嘅牛肝,用雞蛋汁撈勻,滾完特別滑,而且潤味好濃郁,愛吃內臟的一定喜歡。黑毛肚好爽脆燙三兩下就食得。我地冇點肥牛, 只點牛柳粒,因為牛柳粒肉厚又實在, 但油脂分佈均勻,咬落好香濃。燕餃超迷你, 但皮薄兼滑溜,有少許豬肉餡, 好味👍。另外我地點了幾款素菜:蒿荀、凍豆腐、油條。 都係麻辣火鍋良伴😆。最後再食埋苕粉,咁就剛剛好喇。

黑毛肚好爽脆燙三兩下就食得。

燕餃超迷你, 但皮薄兼滑溜,有少許豬肉餡, 好味👍。

2019-09-22
  • 稻田毛肚
  • 大刀牛肝
  • 九宮格麻辣大紅鍋
#渝味曉宇重慶老火鍋 (灣仔)灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓-----香港人熱愛火鍋從來都冇分季節 雖然天氣仲係好熱 但係都冇損我哋一家人食火鍋嘅興致 前幾日收工之後就同爹哋媽咪家姐一齊黎左喺灣仔嘅呢間著名重慶火鍋店食火鍋 幾年前「舌尖上的中國2」曾經選咗呢一間火鍋店作為重慶火鍋代表 令佢係國內一舉成名 B仔都想試好耐 所以就趁前幾日媽咪話想食麻辣火鍋嘅時候 帶咗全家去試吓😆-雪耳紅棗糖水(附送):一坐低 咩都未叫 店員就送左糖水黎比我地墊一墊胃 慢慢揀野食 非常體貼 糖水滋潤得黎唔太甜 食完感覺更加胃口大開😆-湯底($38/人):呢度嘅火鍋湯底係以人頭計嘅 一共有五種選擇 其中一種係全辣嘅九宮格麻辣大紅鍋 而其餘四種就都係鴛鴦鍋 鴛鴦鍋其中一半必須要配辣湯(可選普通辣湯或重慶辣湯)而另外一半則可選擇大骨滋補鍋 番茄湯 山珍菌湯或皮蛋香菜 我哋就揀咗大骨滋補鍋配重慶辣湯 骨湯奶白濃厚 辣湯滿佈花椒辣椒 仲加入左重慶出名最辣嘅朝天紅 同牛油等 味道麻中帶辣 辣中帶鹹香 為整個火鍋打好左良好嘅基礎😄-功夫萵筍片($38):刀功一流 片片薄度均勻 擺盤非常有氣勢 顏色翠綠 烚
#渝味曉宇重慶老火鍋 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
-----

功夫萵筍片($38):刀功一流 片片薄度均勻 擺盤非常有氣勢 顏色翠綠 烚完之後非常脆口 😛

鴨血 ($79 全份):件件都好厚切 一共有12件 擺落辣湯到烚 味道一流 沾滿麻辣湯汁嘅鴨血入口嫩滑 又辣又爽 (烚耐少少會更入味)🦆

手打蝦滑 ($46 半份):蝦滑膠質滿滿 入口好鮮味 質感結實 無論擺骨湯定麻辣湯烚都好適合 🦐

韭菜豬肉餃 ($32 半份):皮薄餡靚 豬肉韭菜份量好足 並非急凍 而係自家製 好新鮮 🐷

鮮鵝腸 ($99 全份):B仔一向中意食鵝腸 但係好多地方 鵝腸一係唔夠爽 一係就唔夠肥 呢度嘅鵝腸就無以上問題 新鮮得黎帶少少肥脂 食落爽口脆身 鵝腸味濃 😆

自家製洛神花茶🌸($18)超級解辣 冰冰涼涼 不太甜配麻辣火鍋好正☺️

♥︎如果驚太辣 可以係醬油裡面放蔥同麻油 可以幫助解辣 😊

#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowwanchai

2019-09-21 21 瀏覽
《重慶正宗好味道🔥》~~~餐廳名稱:渝味曉宇重慶老火鍋 (灣仔)灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓~~~不知道是否常常待在冷氣房的關係 整個人都很少流汗 感覺自己毛孔非常不疏通 但又懶得去做運動(大家不要學我)所以就抓了大舊陪我一起去吃麻辣火鍋 想透過吃辣來出一出汗 這天我們就選擇了這間在香港有多間分店 在國內亦十分出名的麻辣火鍋店-渝味曉宇 ~~~一坐下店員就給了我們兩碗白木耳糖水 😍😍白木耳糖水不太甜 好好喝 正好先堵著我們兩個已經在打鼓的肚子 然後我們就開始點吃什麼 很想要出大汗但同時又怕辣的我們點了雙色鍋 一邊麻辣 一邊是骨湯☺~~~湯底一點就很快送到 一送到我們馬上被那紅紅火火的辣湯底吸引了😍趕緊點了好多東西吃 我們分別點了千絲百葉 紐西蘭精品羊肉卷 炸油條 脆脘魚腩 鮮魚膘 皇帝菜 腐竹 黃金菇 鰻魚 大刀牛肝和香滷豬大腸等等 沒錯這裡是兩人份量 你沒有看錯😂由於湯底辣得太爽太美味 而且好開胃 搞得我們不斷加單叫了又叫 結果前前後後叫了很多很多東西吃 擺得一桌都是 隔壁的四人家庭看到我們這麼能吃都嚇到目定口呆的 哈哈😂~~~除了湯底很美味 辣度很到位之外 一個成
《重慶正宗好味道🔥》
~~~
餐廳名稱:渝味曉宇重慶老火鍋 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
~~~
除了湯底很美味 辣度很到位之外 一個成功的火鍋店 靚材料也是必不可少的 這家火鍋店之所以紅遍中國和香港 他們新鮮的材料也絕對功不可沒 海鮮非常新鮮 而且有好多特別的海鮮 例如魚膘就不多地方吃得到 他們的魚膘非常嫩滑 我和大舊都讚口不絕 推薦大家一定要試 除了海鮮 他們的肉類也處理得很好 切得很薄 退冰退得夠 沒有半點雪味 只有濃郁肉味🥩非常出色 除了這些以外 其他材料也真的是做得一絲不苟 沒什麼好挑剔 是絕對可以一再encore的麻辣火鍋店😊
~~~
最後吃飽飽後 like了一下他們的Facebook 店員還送了我們兩碗紅糖冰粉 冰粉冰冰涼涼 用來做麻辣火鍋的結尾真的超級正😍
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥(5🔥為最高)
2019-09-20 44 瀏覽
晏就去左入境處拎身份證,返去搭叮叮既時候見到呢間傳說中既渝味曉宇做緊午市優惠,就走左上去食埋先返公司喇。曉宇大紅鍋選用勁多款辣椒、花椒、生薑大蒜....再加入大量牛油熬製, 唔係一味得個辣味, 係有層次既!另一個就係大骨滋補鍋, 入面真係好大舊骨。午市我地怕食得太多等等做野果時會釣魚比老闆發現,我地叫既都係以蔬菜為主,有金菇,淮山等等。走既時候我地發現原來唔一定只係打邊爐既,佢地都有重慶小麵既套餐,都係58蚊起。今次食得實在太急,下次一定要夜晚上黎再慢慢食過!

今次食得實在太急,下次一定要夜晚上黎再慢慢食過!
2019-08-19
10 分鐘 (堂食)
2019-09-20 119 瀏覽
今晚放工後要到灣仔上training course,放學後麻辣火鍋癮發作,諗起剛剛由灣仔地鐵站D出口利東街附近的QRE Plaza有一間渝味曉宇重慶老火鍋,就兩話不說與同學去打邊爐。放學後已經是晚上的八點三十分,但舖內依然人頭湧湧。店舖採用古典得來帶現代的設計,座位與座位之間有足夠的空間,而且抽風系統也不錯。店舖很貼心,餐點有半份或全份份量,而半份份量啱晒我想試多幾款口味的人。坐下不久,店員先送上熱茶及紅棗雪耳糖水。紅棗雪耳糖水好清甜及好清潤,一邊打邊爐一邊喝糖水,減低罪惡感。今晚叫了一個皮蛋香菜鍋拼普通麻辣湯鍋。皮蛋香菜鍋入面包括了皮蛋、芫茜及馬蹄等材料,唔好以為會好清淡,原來好像平時在家滾湯般,好清甜,好下火。麻辣湯鍋以多種泡椒、香葉、花椒等秘製而成,麻不不膩,滾得耐麻辣的感覺就越有層次,麻辣的香味越來越重。凍豆腐(半份)吸了麻辣湯的凍頭腐,入口就感覺到麻辣鍋最原始的神髓,集麻、辣及豆香味於一身,是極完美的組合。曉宇嫩牛肉(半份)、麻辣牛肉(半份)吃火鍋當然一定要食牛肉,新鮮的牛肉微微調味過,入口好重牛肉的鮮味,而且好嫩滑。麻辣牛肉上枱時舖滿辣椒,放進麻辣鍋輕輕一灼,入口麻辣的層次
坐下不久,店員先送上熱茶紅棗雪耳糖水紅棗雪耳糖水好清甜及好清潤,一邊打邊爐一邊喝糖水,減低罪惡感。
紅棗雪耳糖水
今晚叫了一個皮蛋香菜鍋拼普通麻辣湯鍋皮蛋香菜鍋入面包括了皮蛋、芫茜及馬蹄等材料,唔好以為會好清淡,原來好像平時在家滾湯般,好清甜,好下火。麻辣湯鍋以多種泡椒、香葉、花椒等秘製而成,麻不不膩,滾得耐麻辣的感覺就越有層次,麻辣的香味越來越重。
凍豆腐(半份)
曉宇嫩牛肉(半份)、麻辣牛肉(半份)
火鍋當然一定要食牛肉,新鮮的牛肉微微調味過,入口好重牛肉的鮮味,而且好嫩滑。麻辣牛肉上枱時舖滿辣椒,放進麻辣鍋輕輕一灼,入口麻辣的層次更加豐富,牛肉經辣椒醃過後入口相對比較硬身,但喜歡吃麻辣的朋友,一定要感受下麻辣牛肉當中的刺激。
麻辣牛肉(半份) $42、曉宇嫩牛肉(半份) $42
黑豚腩肉(半份)
黑豚腩肉脂肪分佈得好平均,味道濃厚無豬膻味,入口比普通的腩肉爽脆。
白膳(半份)
白膳新鮮,片片立立令的,入口爽脆,味道鮮甜。
白鱔(半份)
特色迷你燕餃(半份)、鮮蝦雲吞(半份)
特色迷你燕餃的皮像透薄版的魚皮餃皮,入口好滑、好香,配上少少肉餡,無論放在那個湯底都非常配合。鮮蝦雲吞皮薄餡靚,隻隻飽滿,蝦與肉的比例恰到好處。
特色迷你燕餃(半份) $38、鮮蝦雲吞(半份) $32
香鹵豬大腸(半份)、牛筋丸(半份)、芝士腸(半份)
豬大腸洗得好乾淨,不會有豬屎味,入口味道好有肥膏香味,兼且軟滑唔會韌。牛筋丸芝士腸彈牙可口。
香鹵豬大腸(半份) $36、牛筋丸(半份) $32
芝士腸(半份)
油麥菜(半份)
油麥菜翠綠新鮮,可以吸到湯鍋的鮮甜味。
稻庭烏冬
吸盡麻辣湯底,鳥冬又滑又吸味,非常滋味。
可樂
最後飲番罐冰凍的可樂,熱氣全消。
可樂 $18/罐
特色迷你燕餃(半份) $38、鮮蝦雲吞(半份) $32
香鹵豬大腸(半份) $36、牛筋丸(半份) $32
芝士腸(半份)
可樂 $18/罐
今日去灣仔搵男朋友食飯,佢話要帶我食啲我未食過既野!黎到QRE大廈,係合和中心對面,超易搵!一入到去就覺得好舒服好闊落😍個位闊落到可以坐4個人~一坐低就會有侍應姨姨幫我地倒茶,同埋送上精美前茶!前菜比想像中更好食!個人最鐘意係中間既醃蘿蔔,睇落唔辣,但食落好惹味!黎之前特登睇下有冇推介既lunch, 點知好多人都係食晚餐多!原來呢度既午餐都好抵架,仲要唔收茶錢唔加一!我地order左‘羊肉、包心魚丸重慶小麵’ 同埋 ‘曉宇伴麵’。呢碗湯麵比起想像中唔算辣,就算唔係好食得辣既你地食都冇問題!😆😆羊肉同埋包心丸唔算好特別,湯底亦唔算好濃,中中等等~但我就非常推薦呢碗伴麵!佢既配料有牛肚絲、午餐肉、炸扁肉同埋青瓜絲。係咁熱既天氣,食一碗伴麵唔會熱上加熱之餘,仲好有驚喜!午餐肉係炸過既,所以非常脆口。仲有啲炸扁肉好似微型炸餃子一樣!總之一啖入口就會有好多唔同既口感😆😆😆仲有碗蒜同醋比你撈住麵食,撈完個味會比較似炸醬麵。我就鐘意唔撈多啲🤣🤣🤣最後嗌多左個炸酥肉,原來係好特別,炸得脆身之餘仲要有驚喜!見唔見到一粒粒既野?原來係連埋花椒炸架!食落口麻麻地好得意😍😍😍😍(如果你係麻辣fans)最後竟然
今日去灣仔搵男朋友食飯,佢話要帶我食啲我未食過既野!
黎到QRE大廈,係合和中心對面,超易搵!
一入到去就覺得好舒服好闊落😍

個位闊落到可以坐4個人~

一坐低就會有侍應姨姨幫我地倒茶,同埋送上精美前茶!
精美三式前菜

羊肉、包心魚丸重慶小麵

曉宇伴麵

重慶炸酥肉

最後嗌多左個炸酥肉,原來係好特別,炸得脆身之餘仲要有驚喜!

最後竟然仲有送甜品潤一潤~

如果齋叫餐既話$58就ok!!!! 仲可以加唔同既小食架!佢仲包一杯野飲(我唔記得影), 洛神花茶好好飲!

非常推介大家黎呢度食呢個性價比好高既午餐!
2019-09-19
午餐
羊肉、包心魚丸重慶小麵
曉宇伴麵
重慶炸酥肉
2019-09-19 37 瀏覽
之前喺呢度食過 覺得幾好食又有折扣 決定又再嚟食中午飯最鍾意一坐低就俾咗一杯酸梅湯同埋紅棗雪耳糖水 我酸梅湯真係會令人想一飲再飲 非常之開胃至於豉油 麻油 蔥同蒜蓉 係每張枱有一set 非常方便!湯底就梗係叫鴛鴦鍋 :大骨滋補鍋同埋大雄麻辣鍋 方便有啲人想清清地又得 想要麻辣嘅又得 美國優質肥牛粒係必叫嘅 油脂很多 牛味充足 一啖一粒好快食晒曉宇苕粉又係非常之特別 一條條勁粗的粉 熟咗之後會變透明 非常彈牙的口感我哋仲叫咗好多唔同嘅配料 全部都非常新鮮 手打丸超級好食最後食咗接近五百幾 又有八折 非常之值得嚟!
之前喺呢度食過 覺得幾好食又有折扣 決定又再嚟食中午飯

至於豉油 麻油 蔥同蒜蓉 係每張枱有一set 非常方便!

我哋仲叫咗好多唔同嘅配料 全部都非常新鮮 手打丸超級好食

最後食咗接近五百幾 又有八折 非常之值得嚟!
2019-09-19 21 瀏覽
係灣仔返工咁多年,日日係呢頭食 lunch 食到嫌,今日攪攪新意思,大熱天時,中午時候打邊爐,係 QRE plaza 渝味曉宇重慶老火煱。一坐低侍應就放低兩碗紅棗雪耳糖水,未飲都覺得滋潤。呢度湯底每位$38,火煱配菜好多都可以order 半份,一兩個人打邊爐都無有怕。我地兩個吾食得太辣,點左鴛鴦湯底,係山珍菌+少麻辣湯鍋,咁就好安全啦。枱面付有自家製既香油,蒜蓉,蔥花,醬油同醋。仲有圍裙,非常细心。先要半個現炸豆皮,要好快滾一下就可以沾汁吃,好香脆。我地吾想食得太heavy ,所以只叫左半份安格斯肥牛,睇個樣都知靚。其餘都係海鮮同蔬菜類。桂花珊瑚蚌雙拼,好鮮甜鮮龍躉片半份,好新鮮手打墨魚滑半份功夫萵筍半份鮮竹笙半份皇帝菜半份埋單五百零蚊,食到好滿足。

一坐低侍應就放低兩碗紅棗雪耳糖水,未飲都覺得滋潤。

枱面付有自家製既香油,蒜蓉,蔥花,醬油同醋。

仲有圍裙,非常细心。

先要半個現炸豆皮,要好快滾一下就可以沾汁吃,好香脆。

桂花珊瑚蚌雙拼,好鮮甜

鮮龍躉片半份,好新鮮

手打墨魚滑半份

功夫萵筍半份

鮮竹笙半份

皇帝菜半份

埋單五百零蚊,食到好滿足。
2019-09-18 17 瀏覽
灣仔利東街,QRE Plaza 6樓曉宇嘅麻辣火鍋。裝修古典優雅,木製裝潢有懷舊味道,座位寬敞,店員很有禮,一坐低即刻送上酸梅汁同埋雪耳紅棗糖水,不太甜很好味。我們兩個人選了鴛鴦鍋,一邊麻辣小辣 另一邊菇菌湯,全部點半份因想試多些食品種類。龍躉$72片非常新鮮,晶瑩剔透,入口嫩滑,肥牛粒$76,肥瘦適中。鮮蝦雲吞$32,蝦🦐肉爽、曉宇手打三寶丸$49,爽口彈牙,嫩牛肉$ 42,新鮮嫩滑,有牛肉香味。血旺$26 ,串鮮蝦 $52,海中蝦很爽甜,大刀豬腰片$89,薄片很爽口好快熟。煮新鮮材料的湯底很好味,我飲左一碗。
酸梅汁同埋雪耳紅棗糖水,不太甜很好味。
我們兩個人選了
龍躉$72片非常新鮮,晶瑩剔透,入口嫩滑,
血旺$26 ,
串鮮蝦 $52,海中蝦很爽甜,
  • 曉宇嫩牛肉
  • 雪耳糖水
  • 鮮龍躉片
2019-09-13 32 瀏覽
太耐無食過麻辣火鍋了,雖然香港人可以一年365日都打邊爐,但係夏天都有少少影響到胃口,不太想吃太辣太熱的東西,但今天麻辣火鍋癮起,決定要去拾下拾下!! 上網搵下食邊間好,見到渝味曉宇係2014年《舌尖上的中國2》推介的重慶火鍋店,好似好吸引😍而且有4間分店位置都好方便,所以係港島番工的我放工後便來到灣仔分店。一入鋪有塊版介紹重慶著名火鍋店排行,清楚見到渝味曉宇係排行榜第1名XD。 去到時已經聞到好香既牛油麻辣味道,店舖裝修呈少許中國風,整體座位都唔算太迫,兩個人也給我們四人座位,枱面夠大,叫多幾碟都唔怕無位放👍🏻👍🏻一坐底店員先送上兩碗雪耳糖水,話可以係覺得好辣時幫助解辣,十分貼心,而且糖水雖然係送既但唔馬虎,好足料同幾好味,真係想問佢拎多碗😂再來選擇湯底,款式十分多,有辣有不辣,以人頭計算$38/位,我們最後選擇了蕃茄鴛鴦鍋,一個辣和一個不辣,方便配搭不同菜式。美國客格斯肥牛(半份)客格斯就是牛味重,配搭埋曉宇既招牌麻辣湯底,真係十分過癮。而且肥牛油脂分布唔錯,唔會過肥過瘦。稻田毛肚(半份)毛肚好爽口,切到大大塊,十分有口感。現炸豆皮(半份)非常大塊而且好脆,豆味十足,唯一比較唔好

美國客格斯肥牛(半份)

稻田毛肚(半份)
毛肚好爽口,切到大大塊,十分有口感。

現炸豆皮(半份)
非常大塊而且好脆,豆味十足,唯一比較唔好係半份得3塊唔夠分,全塊又太多。

曉宇嫩牛肉(半份)
身為牛魔王,一定要叫牛,名有曉宇估計係店家推介/自慢款式,果然牛肉十分嫩滑,雖然經過特別處理,但不失牛味,非常好食。

手打蝦滑(半份)
蝦味十足,爽口彈牙。

鮮蝦雲吞((半份)
唔好睇佢細細隻,其實每隻都有一隻蝦,調味適中。

牛心掟(半份)
第一次食牛心掟,非常爽口特別,半份既份量比樣中多。

鮮鵝腸(半份)
好長好大條,清潔得乾淨,爽口

重慶炸酥肉(半份)
炸得好鬆脆,本身已經有味,就咁食又得,放入火鍋浸下先食又得。

紅糖慈粑(半份)
紅糖慈粑係我最愛,但成日兩個人叫一份實在太多,依家半份4件岩岩好,慈粑軟糯煙韌。

曉宇苕粉
其實即係薯粉,就算煮好耐都唔會散同保持到口感。

最後仲有叫左蔬菜,食火鍋都要盡量健康點。

整體味道十分出色,環境也不錯,體現到真正的重慶風味,而且湯底選擇多,雖然是重慶火鍋店但也有不辣的湯底,對不吃辣的朋友也十分友善,而且菜式可以選擇一份或半份,無論是一大班朋友來聚餐或兩口子拍拖也可以選擇多點不同款式試,不會怕大家因口味問題而爭吵。最後要讚下店員既服務,非常友善,經常會留意一地有咩需要,和為我地添茶👍🏻👍🏻👍🏻

推介指數:
2019-09-12 25 瀏覽
今日放工,行過利東街,上到黎呢間叫曉宇嘅麻辣火鍋。一入去,已經覺得佢嘅裝修好有誠意,優雅而古典,木製裝潢有中古文化味道,環境又寬敞,店員仲十分有禮貌,一坐低即刻為我地送上酸梅汁同埋糖水。我們選了鴛鴦鍋,大骨滋潤鍋配上麻辣(普通辣),店員話如果唔係好食得辣,普通辣已經好夠!火鍋好快就到,超香,仲有好濃嘅豬骨湯味,超入味,絕對唔係味精湯,另一面,有好多辣辣嘅麻辣鍋,好惹味,好過癮!另外,佢地都提供左地道嘅麻油配蒜加豉油,麻辣鍋必須有!我地叫左好多唔同嘅配料。首先當然有滑牛肉同牛粒,滑牛肉超好味,超嫩滑,而牛粒都好有牛味。各種菜類好新鮮,但同時好索汁,所以吸哂d麻辣汁會超辣,大家小心!!另外,手打墨魚滑都好新鮮,好彈牙!最後,佢嘅手工麵值得一試,自家制,爽口彈牙!
今日放工,行過利東街,上到黎呢間叫曉宇嘅麻辣火鍋

另外,佢地都提供左地道嘅麻油配蒜加豉油,麻辣鍋必須有!

另外,手打墨魚滑都好新鮮,好彈牙!
最後,佢嘅手工麵值得一試,自家制,爽口彈牙!
2019-09-12 18 瀏覽
這重慶火鍋店,裝潢簡潔和暖; 驟眼望埋去,還有一點和風味,整體感覺雅至。紅棗雪耳糖水,很清甜,而且還有「起膠」既口感,係要有番咁上下火喉才有的效果,真心好飲。這裡是以重慶火鍋招倈,夠能耐的可揀其招牌九宮格麻辣大紅鍋。我們不敢越級挑戰,還是選了鴛鴦鍋算了。就算要小小辣,痳和辣味都仍是很重。龍躉片晶瑩剔透,非常非常新鮮,入口頗嫩,不可錯過。用手打既墨魚滑係唔同d,烚既時候無乜差別,到擺入口,就會feel到那種彈牙既滋味。特級肥牛肉質有少少嚼頭,好有口感,而且牛肉味濃,好正!我們還點了雲吞、皇帝菜、冬瓜、手工粗麵線....是日食到好飽好滿足 ^^

龍躉片晶瑩剔透,非常非常新鮮,入口頗嫩,不可錯過。

特級肥牛肉質有少少嚼頭,好有口感,而且牛肉味濃,好正!