2020-05-16
今日係母親節,我同媽媽一齊嚟到呢一間灣仔試一試同佢打邊爐,因為媽媽想試下啲新嘢,所以試一試打邊爐, 呢度裝修十分寬敞,而且亦都幾乾淨, 我同媽媽都覺得坐得幾舒服。我哋叫咗個湯底係鴛鴦清湯鍋,因為老人家唔係太食得辣嘢。其實我知呢一間其實出名食一啲比較辣嘅四川湯底, 但係我哋叫咗大骨滋補湯同埋個蕃茄湯 兩種,我媽媽都好鍾意食。我哋叫咗鮮龍躉片, 呢個鮮龍躉片我覺得個肉真係幾好食,因為佢個肉質比較彈牙而且亦 保持龍躉嘅鮮味, 所以呢一個魚我就比較推薦。桂花蚌: 桂花蚌 其實我覺得佢同條魚一樣啲肉質幾新鮮 另外我都食到海鮮嗰種鮮味道,而且肉質亦都比較幼嫩及彈牙, 所以呢個我都會比較推薦。包心魚丸: 我覺得幾得意因為佢每粒丸都大大粒,而且佢個丸亦都包左少少肉 又有汁係裏面,所以如果我覺得加少少蒜蓉加鼓油就更加美味,佢個皮煙煙韌韌我覺得幾得意。 有別於我哋出去食嗰啲魚丸,呢個丸有啲唔同。紐西蘭精品羊肉捲: 呢個羊肉其實我同媽咪覺得都幾好食,因為啲羊有少少騷味同埋佢係冇乜肥膏,同埋最緊要羊係嫩口嘅!手工粗麵線: 最後呢一個麵線我覺得 幾好食因為佢嗰先麵有少少似台灣嗰種拉麵 ,麵質幾爽口而且亦都幾彈。
手工粗麵線: 最後呢一個麵線我覺得 幾好食因為佢嗰先麵有少少似台灣嗰種拉麵 ,麵質幾爽口而且亦都幾彈。 好過出去打邊爐叫公仔麵食,媽媽亦都覺得好喜歡,因為佢覺得幾健康嗰麵。
其後 媽媽同我食完之後,有糖水送.好正。原來喺母親節到打邊爐係有咁得意嘅經歷 ,下次如果父親節都試下又打邊爐。