2020-06-25 28 瀏覽
疫情關係,好耐無打邊爐喇,今日好想打下,於是去呢間渝味曉宇,之前食過幾鍾意。叫左個辣湯底同菇菇湯底,煲滾期間傳來陣陣牛油香味,正宗重慶風味👍🏻。桌上有火鍋必備的蔥蒜&麻油,邊食邊可以自己添,好方便。佢地既火鍋食材都好新鮮,毛肚沒飄染過,鴨血新鮮味美,萵笋薄切,紫淮山,金色金菇,仲有餓底至愛的苕粉!全部通通倒落去個鍋度燙熟!邊等食邊吹水,加上舒適闊落的座位,實在是人生一大樂事!每人還送雪耳紅棗糖水,潤一潤!

桌上有火鍋必備的蔥蒜&麻油,邊食邊可以自己添,好方便。

每人還送雪耳紅棗糖水,潤一潤!
2020-06-24 18 瀏覽
今次想和大家分享我於渝味曉宇重慶老火鍋的用餐經驗,這間餐廳有幾間分店,這次我去的是灣仔皇后大道東的分店。這間餐廳以重慶火鍋為主,這次我也有點,現在就和大家談談吧。蕃茄和麻辣鴛鴦鍋 $38/位蕃茄湯的味道不太濃。麻辣鍋湯底既有麻亦有辣,我點的是小麻小辣,不會只辣不麻,麻辣湯底頗出色。美國安格斯優質肥牛(半份) $119肥牛的脂肪比例不算高,牛肉味道頗濃,肉質嫩滑,味道不錯。紐西蘭精品羊肉卷(半份) $56份量不多,味道方面亦屬於普通。鮮蝦雲吞(份) $62每隻鮮蝦雲吞內都有一隻蝦,雲吞有大地魚香,味道不錯。韭菜豬肉水餃(份) $62韭菜豬肉水餃的味道普通。紅糖冰粉(位) $28頗特別的甜品,冰粉口感有一點像愛玉。總的來說,餐廳的麻辣火鍋味道不錯,值得試試,食物的份量方面則不算多。

蕃茄和麻辣鴛鴦鍋 $38/位

美國安格斯優質肥牛(半份) $119

肥牛的脂肪比例不算高,牛肉味道頗濃,肉質嫩滑,味道不錯。

紐西蘭精品羊肉卷(半份) $56

份量不多,味道方面亦屬於普通。

鮮蝦雲吞(份) $62

每隻鮮蝦雲吞內都有一隻蝦,雲吞有大地魚香,味道不錯。

韭菜豬肉水餃(份) $62

韭菜豬肉水餃的味道普通。

紅糖冰粉(位) $28

頗特別的甜品,冰粉口感有一點像愛玉。

2020-06-23
10 分鐘 (堂食)
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 稻田毛肚
  • 重慶炸酥肉
2020-06-23 23 瀏覽
今日難得早收工,就約左男朋友食呢間主打重慶麻辣火鍋既渝味曉宇。一入到,店員會俾裝口罩既袋仔同圍裙,呢一點好細心!呢到係以QR code落單,所以好方便。等緊既同時 店員就左上左一碗冰糖紅棗雪耳糖水。我地今次叫左鴛鴦麻辣鍋 (小辣,山珍菌湯)小辣對於我地呢啲bb班黎講都算可以接受,由於湯底入面有好多辣椒乾料,所以湯既味道其實係愈煲愈出既。而菇湯底個邊,真係不同種類既菇係入面。由於重慶火鍋主要係食佢湯底既味道,所以醬料都比較簡單,有醬油、麻油、蔥同蒜蓉。店員仲好細心同我地講,落多啲麻油可以解辣添!叫左咁多配料,最正係個美國安格斯肥牛同蝦滑,好新鮮。然後我地都叫左啲油炸鬼,用黎取代平時香港人打邊爐會叫既響鈴,口感好特別,比響鈴更索湯!

我地今次叫左鴛鴦麻辣鍋 (小辣,山珍菌湯)
而菇湯底個邊,真係不同種類既菇係入面。

叫左咁多配料,最正係個美國安格斯肥牛同蝦滑,好新鮮。

近排戒辣,無得試最經典麻辣鍋,就叫個鴛鴦清湯鍋 番茄x皮蛋芫茜, 兩個湯底都好多材料,皮蛋芫茜裡面有馬諦,好多皮蛋同芫茜,真材實料.而且午市火鍋湯底免費,開心渝味曉宇有超多食物選擇,而且用手機掃QR code落單 好方便 季節限定鮮活海蟶海蟶好鮮甜同新鮮,仲處理得好好,完全無沙,滾一滾就破殼而出桂花蚌第一次食桂花蚌,一樣好鮮味,哈哈串鮮蝦 一串串好有趣 好似燒烤咁 蝦大隻又新鮮 麻辣火鍋必點鴨血 可惜無麻辣火鍋,不過食下鴨血 都好 口感超級正 曉宇嫩牛肉真係好滑嫩,叫滑嫩牛肉無肥牛咁肥呢脆口淮山條懷山滾一陣好脆口,仲有紫色同白色,好令彈牙手打丸子叫左兩種手打丸子,手打三寶丸 同 包心魚丸,全部都好彈牙,包心魚丸裡面應該系肉碎,非常推薦手打麵一開始驚吾夠食,因為全部叫半分,就叫個面,但半分份量比想像多,食到好飽.面質吾錯,吾會滾完太淋,而且分量多田園菜籃咩菜都有D,油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜,吾使選擇,仲有金菇添滑溜溜紅糖冰粉味道唔會太甜,滑溜溜冰粉配合少少果仁同提子乾,好味唯怡豆奶幾特別,吾系就咁豆漿有調味,仲高鈣添,真健康1664白啤酒打邊爐,啤一啤,就是快樂

季節限定鮮活海蟶
海蟶好鮮甜同新鮮,仲處理得好好,完全無沙,滾一滾就破殼而出

桂花蚌
第一次食桂花蚌,一樣好鮮味,哈哈

一串串好有趣 好似燒烤咁 蝦大隻又新鮮

麻辣火鍋必點鴨血
可惜無麻辣火鍋,不過食下鴨血 都好 口感超級正

曉宇嫩牛肉
真係好滑嫩,叫滑嫩牛肉無肥牛咁肥呢

脆口淮山條
懷山滾一陣好脆口,仲有紫色同白色,好令

彈牙手打丸子
手打三寶丸

包心魚丸

手打麵

滑溜溜紅糖冰粉
味道唔會太甜,滑溜溜冰粉配合少少果仁同提子乾,好味
紅糖冰粉

唯怡豆奶
幾特別,吾系就咁豆漿有調味,仲高鈣添,真健康

1664白啤酒
打邊爐,啤一啤,就是快樂

手打三寶丸
包心魚丸
紅糖冰粉
2020-06-20 31 瀏覽
正宗麻辣鍋,渝味呢間類既舖係香港都比較少見,佢個麻辣鍋絕對值得推介,因個麻香比出面好多舖都做得比較出色,最緊要係個食法夠曬正宗,配上麻油+香生蒜,唔似出面d火鍋店嚴咁,仲係用緊d港式調味,即係豉油+辣椒仔+蒜,用麻油可以調和左部份麻,有提鮮提香既成用,仲可以保護到個胃,食落都健康d。環境方面,佢個裝修都唔錯,夠曬闊落,4人枱可以坐足6個人都得,所以坐得係幾舒服,仲有入座仲送個糖水比你,有d人覺得奇怪,一開始就食甜品?原來食飲完個糖水,可以有d野係個胃,包護個胃,食辣都要食得有技巧嫁嗎。火鍋配料方面,整體食材都算唔錯,幾新鮮,最鐘意個前菜炸物,夠曬香口,放去個鍋卓一卓,再點麻油,食落好惹味好香口。

麻辣係一種具有萬惡引力既令你不斷想食過返尋味,睇住佢鮮紅色既湯底,每一啖味蕾既衝擊,已經忘記左你果刻究竟係快感定係辛辣。呢種無窮無盡既慾望,就係我第四次堅持要去「渝味曉宇重慶老火鍋」探訪既原因。👇📌雙拼 · 鴛鴦鍋 - $38(位)▪ 重慶辣大紅鍋 -▪ 大骨滋補鍋 -▫ 每次去到例牌都會送上一碗雪耳紅棗糖水,窩心之餘仲可以幫你滋潤一下喉嚨,等之後既麻辣衝擊力無咁大。而今次試左個鴛鴦鍋底,大紅鍋就認真重麻香啦,等滾左一陣之後已經Feel到佢果種辛辣感非常重,功力少d都會係咁打乞嗤呀,辣得過癮;而豬骨鍋亦相當足料,分別落左紅棗、紅蘿蔔、馬蹄、粟米,入口清甜,濃淡適中,晚市就算收費都係好抵食呀!📌曉宇 · 十大必點 -▪ 美國安格斯 · 優質肥牛 - $119 (半份)▫ 肥牛就梗咖啦,每次必點之一,質素一向都係呢到既保證。就咁睇紋理清晰均勻,肉質嫩滑;放入湯底10秒內必定要拎返上黎,如果唔係就失去左原有既味道。而食落牛味濃郁,無論配搭辣定唔辣既湯底,都一樣咁甘香入味。▪ 稻田 · 毛肚 - $62 (半份)▫ 第二次必點之一就係佢地既毛肚,份量比出面火鍋店更加大塊,屬於黑毛肚之一。基本上
麻辣係一種具有萬惡引力既令你不斷想食過返尋味,

睇住佢鮮紅色既湯底,每一啖味蕾既衝擊,

已經忘記左你果刻究竟係快感定係辛辣。

呢種無窮無盡既慾望,就係我第四次堅持要去

「渝味曉宇重慶老火鍋探訪既原因。👇

📌雙拼 · 鴛鴦鍋 - $38(位)
▪ 重慶辣大紅鍋 -
▪ 大骨滋補鍋 -

而豬骨鍋亦相當足料,分別落左紅棗紅蘿蔔馬蹄粟米,入口清甜,濃淡適中,
晚市就算收費都係好抵食呀!

📌曉宇 · 十大必點 -
▪ 美國安格斯 · 優質肥牛 - $119 (半份)

無論配搭辣定唔辣既湯底,都一樣咁甘香入味。

▪ 稻田 · 毛肚 - $62 (半份)

屬於黑毛肚之一。基本上輕輕灼一灼都係可以放入口咖啦,
食落爽彈無比,比普通既毛肚更加煙韌,認真好食!

📌葷 菜 -
▪ 曉宇手打 · 三寶丸 - $49 (半份)

▫ 招牌三寶丸一次過食哂蝦丸牛丸墨魚丸,每一款都係以手打見稱,
所以食落更加爽口彈牙。而我最鍾意當然係墨魚丸啦,
咬落豐富鮮甜味,仲帶少少膠質感,唔錯。

▪ 鮮 龍 躉 片 - $72 (半份)

▫ 整返碟龍躉片絕對不意外呀,魚肉片得夠晶瑩剔透薄,賣相睇非常新鮮。
食落口感有口感鮮嫩,而且邊位魚味特別濃郁,我幾鍾意。

▪ 珊 瑚 蚌 - $66 (半份)

▫ 同桂花蚌既分別係入口更加鮮甜,我建議稍微灼一灼就食得,唔
再要灼太熟,反而無左本身果種爽脆質感。

▪ 曉宇 · 苕粉 - $29(半份)

▫ 最後必點既曉宇苕粉,賣相睇落好似薯粉,其實口感更加爽滑。
淥熟左之後會見到明顯既透明質感,而且仲非常Q彈,會食極都唔夠喉呀。
2020-06-17
15 分鐘 (堂食)
  • 珊瑚蚌
  • 美國安格斯 · 優質肥牛
  • 重慶辣大紅鍋
  • 大骨滋補鍋
2020-06-14 52 瀏覽
Yeah! 繼續做緊午市火鍋湯底免費,原價每位都要$38,今次都係叫咗蕃茄湯鴛鴦鍋,麻辣要咗普通辣,都係咁香濃,一如既往店員會先送上紅糖冰粉食肉獸打邊爐一定要有肉,美國優質肥牛粒($76)同紐西蘭精品羊肉卷($56) 一睇就知高級,色澤粉紅,果然肉質好鮮嫩,油脂均勻手打蝦滑($46)係招牌菜,勁爽口彈牙,我每次都會叫,鮮活海蟶($39)係季節限定,四月至八月先有,上枱仲見到佢識郁,真係好新鮮第一次食手工粗麵線($26),口感彈牙,吸引晒湯底精華,半份份量都好多,稻庭烏冬唔洗講啦,夠晒爽滑,田園菜籃($42)又係必嗌,集合咗幾款菜,仲有少少金菇,另外仲叫咗鴨血($42)同鮮竹笙($32)

午餐
  • 手打蝦滑
  • 鮮活海蟶
  • 紐西蘭精品羊肉卷
2020-06-14 71 瀏覽
鍾意黎呢度嘅原因係服務周到,坐等舒服。食物質素絕對對得起價錢,而家午市湯底免費,放假晏晝打個邊爐開心下都好應該啦~鴛鴦麻辣鍋(小麻拼番茄湯),老公係麻辣fans,好開心,免費都咁多料,又麻又辣,番茄湯底真係有鮮茄,香番茄味~凍豆腐係必叫,吸哂湯汁,小心辣親個咀!手打蝦滑,爽口彈牙到爆。呢度海鮮類都好新鮮,桂花蚌、串鮮蝦,爽口鮮味,質素高嘅類別~美國安格斯肥牛,牛味重,滿佈雪花又均勻,好味~點會唔叫鴨血同藕片,一個嫩滑一個爽脆,係我心頭好~仲有叫左高質嘅手工粗麵線同鮮嫩皇帝菜滿足飽肚感。小貼士係呢度有提供麻油有助食物解溫,圍裙避免進食時整污糟件衫,有紅棗雪耳糖水送,幾細心~

鴛鴦麻辣湯底
手打下滑
凍豆腐
凍豆腐係必叫,吸哂湯汁,小心辣親個咀!
手打蝦滑,爽口彈牙到爆。
美國安格斯肥牛
美國安格斯肥牛,牛味重,滿佈雪花又均勻,好味~
鴨血、蓮藕片、皇帝菜、手拉粗麵條

紅棗雪耳糖水
鴛鴦麻辣湯底
手打下滑
凍豆腐
美國安格斯肥牛
鴨血、蓮藕片、皇帝菜、手拉粗麵條
紅棗雪耳糖水
係,我又再去食依間麻辣火鍋!🔥仲未有勇氣食九間鍋,不得至,今次都唔敢揀重慶辣大紅鍋😂揀番大骨滋補同普通辣鴛鴦鍋😂😂都係辣得好過癮!.一坐底就有好好食嘅雪耳冰糖糖水🥰之後揀左好多野食,全部半份,啱晒貪心嘅我!👍🏻為我的最愛:.🔸紐西蘭精品羊肉卷$56👍🏻 ➡️好香羊味,放落辣個邊淥一淥,正!🔸美國安格斯肥牛$119🔸鮮龍躉片$72🔸手打蝦滑$46👍🏻 ➡️彈彈彈,十分彈🔸午餐肉$22🔸曉宇苕粉$29 👍🏻➡️寬身好有咬口,配辣湯一流!🔸韮菜豬肉餃$32🔸凍豆腐$16👍🏻 ➡️有少少似蜂巢豆腐,海綿🧽咁吸晒啲湯🔸淮山條$22👍🏻➡️紫同白淮山都有,最中意煮到佢淋得黎但有啲爽口🔸乾貢菜$18 👍🏻➡️係其他餐廳無乜見,好煙韌,好香!🔹衝上雲霄百香果雞尾酒🍹$38.大力推薦!紅糖糍粑$36🥰🥰🥰🥰🥰🥰一定要食!暖暖地又煙韌!最緊要係可以解辣🤪very good!

🔸美國安格斯肥牛$119
🔸鮮龍躉片$72
🔸手打蝦滑$46👍🏻 ➡️彈彈彈,十分彈
🔸午餐肉$22
🔸曉宇苕粉$29 👍🏻➡️寬身好有咬口,配辣湯一流!
🔸韮菜豬肉餃$32
🔸凍豆腐$16👍🏻 ➡️有少少似蜂巢豆腐,海綿🧽咁吸晒啲湯
🔸乾貢菜$18 👍🏻➡️係其他餐廳無乜見,好煙韌,好香!
🔹衝上雲霄百香果雞尾酒🍹$38

• 紅棗雪耳糖水
  • 紅糖慈粑
  • 乾貢菜
  • 曉宇苕粉
愛辣又怕辣,打邊爐我會揀鴛鴦湯底。渝味曉宇重慶老火鍋🍲 足料湯底,一試愛上!鴛鴦湯底一邊麻辣小辣,另一邊豬骨湯底,大大舊豬骨同配料,鮮甜味美。先喝一口豬骨湯嘗嘗滿足的滋味。重慶特色小食炸酥肉係必試之選,外脆內嫩,帶有麻香。麻辣湯底一定要淥鴨血,滾耐啲等鴨血入味先撈起,辣呀辣呀~美國安格斯優質肥牛,脂肪不算太多,牛肉味重,不會感到油膩。鮮鵝腸爽滑彈牙,質地嫩滑~鮮活海蟶,新鮮爽脆,烚完不用點醬油已經很有味道。大刀豬腰片是店家推薦,喜歡吃內臟喺必食之選,烚10秒就食得。精選配料選擇多多,芝士丸、芝士腸、牛筋丸、特色迷你燕餃,喜歡食邊樣就烚邊樣。紐西蘭精品牛肉卷 小小膻味更好食!

鴛鴦湯底

炸酥肉

重慶特色小食炸酥肉係必試之選,外脆內嫩,帶有麻香。

鴨血

麻辣湯底一定要淥鴨血,滾耐啲等鴨血入味先撈起,辣呀辣呀~

美國安格斯優質肥牛

美國安格斯優質肥牛,脂肪不算太多,牛肉味重,不會感到油膩。

鮮鵝腸

鮮鵝腸爽滑彈牙,質地嫩滑~

鮮活海蟶

鮮活海蟶,新鮮爽脆,烚完不用點醬油已經很有味道。

大刀豬腰片

芝士丸、芝士腸、牛筋丸、特色迷你燕餃

紐西蘭精品牛肉卷

紐西蘭精品牛肉卷 小小膻味更好食!
鴛鴦湯底
炸酥肉
美國安格斯優質肥牛
鮮鵝腸
大刀豬腰片
芝士丸、芝士腸、牛筋丸、特色迷你燕餃
紐西蘭精品牛肉卷
2020-06-11 39 瀏覽
放工約了好友慶祝生日, 最喜歡打邊爐的他提議到他工作地點附近的渝味曉宇重慶老火鍋, 雖然我不太能吃麻辣, 捨命陪君子便與他來一場不太一樣的打邊爐晚餐。 甫進店內, 職員為我們量體溫, 座位很闊落, 用QR code 點菜, 很方便易用。 先讚店員送上的紅棗糖水, 夠滋潤。 我們點了大骨湯+少辣麻辣鍋(我自行夾走不少辣椒及辣油), 可樂及洛神花茶, 酥炸肉 海鮮類: 全部半份的海蟶, 貴妃蚌, 珊瑚蚌, 桶蠔, 樣樣都新鮮, 特別喜歡放在大骨湯內的桶蠔, 很鮮美。 另外點了: 肥牛, 嫩滑牛肉, 鵝腸, 午餐肉, 芝士腸, 墨魚滑牛肉有點羶味, 墨魚滑都幾爽口 蔬菜類: 蘿蔔, 皇帝菜, 娃娃菜蘿蔔切得很薄, 很快入味, 抵讚甜品: 紅糖慈粑, 外脆內軟有糯米軟韌口感, 好友不嗜甜卻對這個甜品讚不絕口

先讚店員送上的紅棗糖水, 夠滋潤。

牛肉有點羶味, 墨魚滑都幾爽口

蔬菜類: 蘿蔔, 皇帝菜, 娃娃菜
蘿蔔切得很薄, 很快入味, 抵讚

2020-06-10
2020-06-11 955 瀏覽
就是來食麻辣火鍋的,鍋底不貴,每位$38,可以選擇鴛鴦鍋。辣與唔辣由你揀。於是就叫了一邊麻辣湯,一邊是蕃茄湯。這個麻辣真是會食上癮,真係好辣!又麻又辣,放入口已經知道非同小可。蕃茄湯,一邊辣一邊不辣,唔食得辣的朋友都可以一齊黎食,各自食到自己喜歡的湯底。 在食之前,先有糖水一碗,等你可以先清熱。 今日叫了好多食物,黑豚腩肉,手絲柏葉手打墨魚滑,生菜冬菇,凍豆腐韭菜豬肉水餃,烏冬手工粗麵線,美國安格斯肥牛,鮮活海蟶 真在是好正好正。食材新鮮。黑豚腩肉, 美國安格斯肥牛。火鍋的最佳拍檔放入麻辣湯底裡面,真係好正架。而且牛肉快熟,肥瘦分明,越食越想再叫一碟。 手打墨魚滑墨魚滑鮮味,而且彈牙,不會只是一團粉,而是有粒粒墨魚,有咬口,又彈牙。 鮮活海蟶蟶子是今個月的推介。今次叫了半份,想唔到質素咁好。蟶子隻隻都好大隻,而且相當厚肉,裡面每隻都漲卜卜,又鮮甜。相當新鮮。鮮蝦雲吞 蝦大大隻
就是來食麻辣火鍋的,
鍋底不貴,每位$38,可以選擇鴛鴦鍋。辣與唔辣由你揀。
於是就叫了一邊麻辣湯,一邊是蕃茄湯。
這個麻辣真是會食上癮,真係好辣!
又麻又辣,放入口已經知道非同小可。
蕃茄湯,一邊辣一邊不辣,
唔食得辣的朋友都可以一齊黎食,各自食到自己喜歡的湯底。

在食之前,先有糖水一碗,等你可以先清熱。

今日叫了好多食物,
黑豚腩肉,手絲柏葉
手打墨魚滑,生菜
冬菇,凍豆腐
韭菜豬肉水餃,烏冬
手工粗麵線,美國安格斯肥牛,鮮活海蟶

真在是好正好正。食材新鮮。
黑豚腩肉, 美國安格斯肥牛。火鍋的最佳拍檔
放入麻辣湯底裡面,真係好正架。
而且牛肉快熟,肥瘦分明,越食越想再叫一碟。
美國安格斯牛肉

手打墨魚滑
墨魚滑鮮味,而且彈牙,不會只是一團粉,
而是有粒粒墨魚,有咬口,又彈牙。

鮮活海蟶
蟶子是今個月的推介。今次叫了半份,
想唔到質素咁好。蟶子隻隻都好大隻,而且相當厚肉,
裡面每隻都漲卜卜,又鮮甜。相當新鮮。

蝦大大隻
美國安格斯牛肉
2020-06-10 24 瀏覽
一有聚會朋友就會建議打邊爐,因為大家一齊烚下烚下,暢所欲言。我地叫鴛鴦麻辣鍋,一邊係蕃茄,一邊係麻辣湯底,好正。桂花蚌 $66桂花蚌灼一灼就食得,好爽口。咁我萵筍條 $18上次食過功夫萵筍片,今次食萵筍條有口感d。凍豆腐 $16豆腐充滿蜂巢咁,我中意放係蕃茄湯底,吸收哂鮮甜咁蕃茄味仲有濃郁嘅豆香。大刀豬腰片 $32第一次叫,師傅刀工好勁切到好薄,食落原來一d都唔羶,配左乾辣椒片一齊好惹味。串鮮蝦 $52新鮮大隻,肉質爽口彈牙。唐生菜 $18份量都幾多,焯一焯就食得,好甜好爽口。韮菜豬肉水餃 $32材料豐富,漲卜卜,調味適中唔會過咸。紅糖慈粑 $36

我地叫鴛鴦麻辣鍋,一邊係蕃茄,一邊係麻辣湯底,好正。

桂花蚌 $66
桂花蚌灼一灼就食得,好爽口。咁我

萵筍條 $18
上次食過功夫萵筍片,今次食萵筍條有口感d。

凍豆腐 $16

大刀豬腰片 $32

串鮮蝦 $52
新鮮大隻,肉質爽口彈牙。

唐生菜 $18
份量都幾多,焯一焯就食得,好甜好爽口。

韮菜豬肉水餃 $32
材料豐富,漲卜卜,調味適中唔會過咸。

紅糖慈粑 $36
2020-06-09 75 瀏覽
過去兩天有黑雨、紅雨。今日轉好天氣和老友去灣仔逛街,行累了又肚餓。老友話很想食麻辣火鍋去下濕氣。餐廳用QR code 落單,方便、快捷、準確。我們點左山珍菌湯、重慶麻辣鴛鴦鍋底。四月至八月季節限定—鮮活海蟶 $78有12隻 ,極新鮮、真鮮甜又爽口,超級極力推介。鮮龍躉片$139,很新鮮,魚肉鮮甜,美味可口。紐西蘭羊肉卷$106,無羊既羶味,羊肉味香,真不錯👍鮮蝦雲吞$62有八隻,好味😋手打蝦滑$46半份,清甜爽口,很彈牙。
山珍菌湯、重慶麻辣鴛鴦鍋底。
四月至八月季節限定—
鮮活海蟶 $78有12隻 ,極新鮮、真鮮甜又爽口,超級
極力推介。
鮮龍躉片$139,很新鮮,魚肉鮮甜,美味可口。
紐西蘭羊肉卷$106,無羊既羶味,羊肉味香,真不錯👍
鮮蝦雲吞$62有八隻,好味😋
手打蝦滑$46半份,清甜爽口,很彈牙。
  • 紅棗雪耳糖水
  • 鮮活海蟶
  • 鮮蝦雲吞
  • 鮮龍躉片
2020-06-07 28 瀏覽
因為最近不可以去深圳過境食麻辣火鍋的關係,今日兩人去了食麻辣火鍋。去到都有約80%的客人,比我想像中多人。我們點了鴛鴦鍋,紅是麻辣鍋,白是豬骨湯鍋。餐牌上面可以叫一份或半份。我們兩人吃煎魚都是叫一份好點。因為半份真的份量太少。我們叫了一份鮮牛肉,半份羊肉,半分白鱔,半分鴨血等。鴨血、腐皮比較有驚喜。湯底的味道不錯令我覺得是地道的麻辣火鍋,豬骨窩的豬骨也有很多骨髓。我感覺上鍋底的味道不錯只是鍋入邊的配料太少。我認為如果想吃麻辣湯底也是不錯的選擇環境也很不錯只是份量比較少所以可能大家會覺得有點小貴。但總括而言也是一個很愉快的火鍋晚餐。