2021-10-23 1502 瀏覽
尖沙咀海旁5星酒店午市點心套餐啲間中餐係米芝連,食物一定有返咁上下👍🏻午市套餐仲要幾抵食,可以揀8款點心,仲有甜品茶錢最平$29,啲質素係可以嘅香麻叉燒酥個皮好鬆,餡啲醬汁甜甜地,好食😋蒜香銀鱈魚春卷蒜味適中,不過魚肉始終唔係好夾做春卷三色竹笙素餃顏色配搭一流,雖然係素食但味道唔會淡碧綠露筍蟹肉飲食到爽脆嘅露筍,同蟹肉鮮甜味好夾招牌蝦餃皇蝦肉爽,不過皮厚身左少少松茸燒賣松茸菇香味好夾肉味,唔錯脆皮牛肉腸粉原來係入面包左油炸鬼,陳皮配牛肉好食瑤柱有機糙米鷄糙米代替糯米,無咁heavy但一樣好食蛋白杏仁露、香酥奶黃春卷杏仁露完全無苦澀味,好滋潤嘅感覺春卷配奶黃的確唔錯另外加左個灌湯餃,湯頭好鮮又有鮑魚,正😋
尖沙咀海旁5星酒店午市點心套餐

啲間中餐係米芝連,食物一定有返咁上下👍🏻

午市套餐仲要幾抵食,可以揀8款點心,仲有甜品

茶錢最平$29,啲質素係可以嘅

香麻叉燒酥

個皮好鬆,餡啲醬汁甜甜地,好食😋

蒜香銀鱈魚春卷

蒜味適中,不過魚肉始終唔係好夾做春卷

三色竹笙素餃

顏色配搭一流,雖然係素食但味道唔會淡

碧綠露筍蟹肉飲

食到爽脆嘅露筍,同蟹肉鮮甜味好夾

招牌蝦餃皇

蝦肉爽,不過皮厚身左少少

松茸燒賣

松茸菇香味好夾肉味,唔錯

脆皮牛肉腸粉

原來係入面包左油炸鬼,陳皮配牛肉好食

瑤柱有機糙米鷄

糙米代替糯米,無咁heavy但一樣好食

蛋白杏仁露、香酥奶黃春卷

杏仁露完全無苦澀味,好滋潤嘅感覺
春卷配奶黃的確唔錯

另外加左個灌湯餃,湯頭好鮮又有鮑魚,正😋

2021-10-18
2021-10-21 1156 瀏覽
見到片皮鴨關注組有人分享海景軒做緊半價片皮鴨優惠,即刻喺openrice訂位,期待咗一個月終於有得食!片皮鴨喺訂位時已經預留咗,坐低後大概等咗廿分鐘就上菜。侍應先奉上全鴨畀我哋影相,等我哋影完先開始片鴨,好貼心整隻鴨烤色均勻,烤至古銅色,表面帶油光,就咁睇都知鴨皮一定夠酥脆。呢度嘅片皮鴨唔單止片皮,而係皮連肉,只有少部份係淨皮。鴨皮酥脆,烤得剛剛好,唔會太油膩配料方面除咗有傳統食法嘅青瓜、京蔥同甜麵醬,另外仲有菠蘿、柚子同辣醬,辣醬少少辣,估唔到同烤鴨都咁夾。鴨胸部分好厚肉,肉質結實唔會乾,鍾意食啖啖肉嘅我食得好滿足餅皮做得非常靚,夠薄又濕度適中一隻烤鴨跟兩籠餅皮,畀得好慷慨,估計有成廿塊。呢度嘅片皮鴨二食有多款選擇,除咗一般嘅炒鴨鬆之外,仲有炒鴨絲、炆鴨件、鴨鬆荷葉飯同鴨絲煎米粉等等。我哋就揀咗比較特別嘅香酥火鴨方,就咁睇個名唔知係咩嚟,睇英文先知係炸鴨肉多士由兩片薄薄嘅麵包夾住鴨肉墨魚滑,麵包炸得非常酥脆,中間墨魚滑彈牙頭抽和牛炒飯色水好靚,頭抽味道突出而且非常有鑊氣米飯粒粒分明好有水準呢度好多菜式都可揀light portion,就算少人嚟食都唔驚食唔晒。整體嚟講食物質素好高,片

海景軒片皮鴨

鴨胸部分好厚肉,肉質結實唔會乾,鍾意食啖啖肉嘅我食得好滿足
餅皮做得非常靚,夠薄又濕度適中
一隻烤鴨跟兩籠餅皮,畀得好慷慨,估計有成廿塊。

香酥火鴨方

頭抽和牛炒飯

頭抽和牛炒飯色水好靚,頭抽味道突出而且非常有鑊氣
米飯粒粒分明好有水準

整體嚟講食物質素好高,片皮鴨好好味而且半價真係超值!食完已經即刻想再book位食多次
香酥火鴨方
頭抽和牛炒飯
2021-10-21 806 瀏覽
諗住假期午市會滿難訂枱,點知當日訂都有位😀。蝦餃雖然大粒、皮薄,但裏面嘅蝦好嚡,處理得不好,又唔覺有筍絲,一般點心店嘅味道仲好過佢賣相普通,糙米加糯米,軟硬適中,餡料有少少肉粒同瑤柱絲,味道唔錯有一隻鮑魚仔同一片小花膠,上湯味濃餡料似混入少少蟹肉,食落有鮮味。鳳爪比一般酒樓味道淡,唔特別好食。牛肉較好,軟身唔太實,有少少陳皮味,加埋切大粒馬蹄,有咬口,但味道都係一般。有驚喜,雖然牛肉崧似牛肉球的味道,但陳皮味濃好多,混入細細粒的豬油渣,炸得好脆,撈埋飯一齊食。再加啲豬油,好食到飽都想食埋佢呢個甜品好少食,酸酸甜甜,煙煙韌韌,值得一試!另外,雖然我對茶冇研究,我哋飲的鐵觀音,一啲茶味都冇,心想,侍應服務咁好,冇可能開錯茶畀我哋㗎😂
諗住假期午市會滿難訂枱,點知當日訂都有位😀。
海景蝦餃皇

花膠鮑魚灌湯餃

有一隻鮑魚仔同一片小花膠,上湯味濃
餡料似混入少少蟹肉,食落有鮮味。
XO醬蒸鳳爪
時菜牛肉球

豬油渣陳皮牛崧蒸飯

有驚喜
。再加啲豬油,好食到飽都想食埋佢

山渣卷

呢個甜品好少食,酸酸甜甜,煙煙韌韌,值得一試!
花膠鮑魚灌湯餃
時菜牛肉球
豬油渣陳皮牛崧蒸飯
山渣卷
2021-10-19 671 瀏覽
同爸爸媽媽婆婆食晚餐叫啲啱老人家食嘅嘢~一早預留左咪知蓮推介—欖菜玉珠冬瓜扮提子🍇入邊仲有馬蘭頭同欖菜味道非常清淡要自行加鹽不過琳琳地就啱晒婆婆食嗌咗招牌嘅叉燒半肥瘦幾好我就叫咗一個竹笙三絲羹好在夠熱但係味道有啲淡經理推薦左一個古法炆班尾有埋豆腐火腩同生菜冬菇絲肉絲一齊炆超級送飯好入味又係軟林林啱婆婆食仲嗌左個砂鍋蝦碌粉絲煲超級香啲🦐又好大隻仲送咗綠豆沙同杏仁茶做甜品食到攬住個肚走
同爸爸媽媽婆婆食晚餐
叫啲啱老人家食嘅嘢~
一早預留左咪知蓮推介—欖菜玉珠

仲嗌左個砂鍋蝦碌粉絲煲
超級香啲🦐又好大隻
仲送咗綠豆沙同杏仁茶做甜品食到攬住個肚走
2021-07-22 1784 瀏覽
staycation送的六道菜晚餐包括埋啲小食都算係一道菜,哈哈,份量較少,細食嘅人會覺得飽 全部冇乜特別最好食係個甜品 :楊枝甘露唔知單叫係點但係唔吸引我去幫襯 隔離意大利餐廳比較吸引
staycation送的六道菜晚餐
包括埋啲小食都算係一道菜,哈哈,
份量較少,細食嘅人會覺得飽
全部冇乜特別最好食係個甜品 :楊枝甘露
唔知單叫係點但係唔吸引我去幫襯
隔離意大利餐廳比較吸引
2021-07-18
  • 楊枝甘露
2021-07-13 1606 瀏覽
海景軒的點心午餐依然是我在九龍區的首選, 除了因為質素和傳統粵式風格外, 常和網絡飲食平台合作的特價預訂, 也是吸引我們的主因. 茶粿和牛肉腸粉這兩類米漿類點心, 水準說是頂級也不以為過, 前者糯米外皮黏度和煙韌度恰到好處, 底部煎得十分香脆但沒有焦化, 內裡肉餡Juicy但不會散開, 相當工整. 後者米漿順滑帶米香, 牛肉碎香滑帶陳皮香, 中間夾著薄脆令其口感對比突出, 簡單的豉油配搭已經足夠. 叉燒類菜式點了叉燒酥和五糧液燒叉燒, 前者酥皮層酥脆層次分明, 略嫌內裡叉燒口感有點乾. 後者以五糧液代替玫瑰露酒, 酒香更淳, 只是燶邊不夠多, 烤香不夠, 肉質看起來比較柴但吃起來相當腍, 脂香也夠, 只是吃燒味的時候我比較傳統, 喜歡吃有烤香和焦脆的燒味.蛋白杏仁茶是這裡的另一經典, 我覺得這裏的是我吃過最濃稠和蛋白香的一家, 只是今次有點失手了. 杏仁香味依然濃而天然, 只是質感水潤了, 不夠厚實. 蛋白粒很散, 吃起來有點割烈, 作為經典之作這次真的要改進呢!

2021-05-05 2786 瀏覽
海景嘉福Staycation, 因為其他餐廳平時都有去食,係未食過佢中菜廳,便選了在海景軒食Dinner先看餐牌三小碟唔算出色,一般水準,排骨超甜。三種味道都唔精緻。帶子幾好食,冇雪味,西芹淋咗啲,但我喜歡淋,友人就嫌不爽口。蝦冇鮮味,但都冇雪味,可以啦飯就似福建炒飯,好大碗好飽湯好清,似係素湯甜品幾足料,多芒果,味道冇驚喜。總括而言,酒店式嘅服務,好有禮貌,周到,可能個個都係食呢個餐,佢一次過煮,上菜嘅節奏有啲太快(我估我哋食得慢,人哋食得快),但起碼佢係即煮即刻送上嚟。Staycation 包嘅餐質數係會打個折扣,散叫大概會好少少。我食中菜最怕味重,食完口渴,呢餐絕對冇呢個問題。~報告完畢~
先看餐牌

三小碟唔算出色,一般水準,排骨超甜。三種味道都唔精緻。

蝦冇鮮味,但都冇雪味,可以啦
飯就似福建炒飯,好大碗好飽

湯好清,似係素湯

甜品幾足料,多芒果,味道冇驚喜。

~報告完畢~

2020-12-24 3846 瀏覽
很久未有到海景軒飲茶,某天忽然興起,即往午餐。先來一客狀元茶粿,茶粿軟糯,底部煎得脆脆的,以豬肉、花生及菜甫做餡,豐富的味道在口腔裡交滲出來,不愧為店之名物!有別於一般用純糯米做成的糯米雞,這兒加入了糙米同蒸,絕對能增添另一份口感,此外餡料亦甚多汁,滲進糯米確實十分可口。相對地春卷較為普通,雖說是蒜香鮮蝦鱈魚春卷,惟過重的蒜味掩蓋了蝦或魚的鮮味,略為遜色。熱烘烘的叉燒酥是吃得出的新鮮焗起,芝麻的香氣徘徊在口中。蛋白杏仁露甜度恰當,杏香飄散,順滑而不會太烯。高呢的點心始終教人回味不已。
很久未有到海景軒飲茶,某天忽然興起,即往午餐。

狀元茶粿

蒜香鮮蝦鱈魚春卷

熱烘烘的叉燒酥是吃得出的新鮮焗起,芝麻的香氣徘徊在口中。
香麻叉燒酥

蛋白杏仁露甜度恰當,杏香飄散,順滑而不會太烯。
蛋白杏仁露

高呢的點心始終教人回味不已。
午餐
狀元茶粿
蛋白杏仁露
  • 蒜香鮮蝦鱈魚春卷
2020-11-18 3140 瀏覽
😍海景軒 (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道70號海景嘉福酒店B2層Weekend 食好西🤤海景軒喺2011 年至 2013 有米芝蓮一星級水準應該有返咁上下👍🏻唔知係咪因為疫情裁左員喺門口等引座/叫餸/加茶都好耐但係嘢食上黎都係熱辣辣既👍🏻1.招牌叉燒腩一直都係Miss fatty 既最愛😍😍叉燒肉夠淋夠入味!淋度係比東坡肉硬少少下下咬出黎有汁!🤤叉燒汁加入左玫瑰露 比其他多一陣香味!建議叫大家叫瘦叉 超多肉叉燒肉索滿晒汁 咬落去淋脾脾加埋少少肥膏 正🤤一個人食晒一碟都得2.鮑魚栗子雞煲鮑魚煮到岩岩好!彈牙好食!雞有過左油先 食落好香口又有肉再多點肉就更好🤣栗子放喺最低索汁不過唔夠淋唔夠入味3.海蜇普通不過既海蜇前菜上面d蔥好新鮮夾埋幾好食🤣個人鐘意食所以叫大家睇budget 🤣4.鼓油雞鼓油汁加入左紹興酒 超級有酒香雞係走地雞 肉超級滑又結實食既時候係咁點鼓油汁🤣5.蝦多士每半多士都有一隻大蝦對半切開蝦夠大 每一啖都食到蝦肉🥰蝦炸到剛剛好 唔會乾上面有芫茜同金華火腿芫茜控既miss fatty 特別鍾意食芫茜果邊🙈6.羅漢齋普通羅漢齋既配料竹笙、豆腐、冬菇、白菜喺底正常啦
😍海景軒 (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道70號海景嘉福酒店B2層

喺門口等引座/叫餸/加茶都好耐
但係嘢食上黎都係熱辣辣既👍🏻

1.招牌叉燒腩
一直都係Miss fatty 既最愛😍😍
叉燒肉夠淋夠入味!
淋度係比東坡肉硬少少
下下咬出黎有汁!🤤
叉燒汁加入左玫瑰露 比其他多一陣香味!
建議叫大家叫瘦叉 超多肉
叉燒肉索滿晒汁 咬落去淋脾脾加埋少少肥膏
正🤤一個人食晒一碟都得

2.鮑魚栗子雞煲
鮑魚煮到岩岩好!彈牙好食!
雞有過左油先 食落好香口又有肉

上面有芫茜同金華火腿
芫茜控既miss fatty 特別鍾意食芫茜果邊🙈

6.羅漢齋
普通羅漢齋既配料
竹笙、豆腐、冬菇、白菜喺底
正常啦

7.黑蒜一口牛
令人驚艷!
牛入口即溶!又多油脂!
黑椒夾黑蒜 白蒜原來都match到!
超級好食!

一凍左 入面既肥膏凍埋就唔好食

海景軒仍然係一間高水準既中餐😋
必試😍😍

2020-11-12 2458 瀏覽
早前同家人去海景嘉福酒店Staycation,第一餐就食著名中菜餐廳海景軒,一共有六道菜,包括前菜、湯品、主菜及甜品。《三式小花碟》香辣鹵水水牛腱、煙肉醬茄段、玫瑰花燻帶子茄子多汁入味,凍凍地口感實淨,係最好食的一款。玫瑰花煙燻帶子凍食,有淡淡的玫瑰花香,但食唔到帶子鮮味,香辣鹵水水牛腱則普普通通。《黑松露燉響螺湯》真材實料,淨係睇用料已經覺得好有誠意,好多響螺片,燉湯鮮味清香,反而飲唔到黑松露。《雲雪鮑魚星斑球》擺盤精美,有鮑魚、星斑塊、蘆筍、火腿及雪菜絲,鮑魚細細隻叫做點綴一下,星斑鮮美,蘆筍鮮嫩爽脆。《翡翠百合羊仔肉》羊仔肉份量不少,帶有少許羶味,口感嫩滑,連埋西芹百合一齊食感覺幾清新。《海皇黃金蟹蓋焗飯》賣相幾特別,芝士、蟹肉、飯的組合,食落好香好滑,不過食到呢道菜開始飽飽地食唔曬。《生磨杏仁露》杏仁味香濃,但磨得唔夠幼滑濃稠,中規中矩。

《三式小花碟》
香辣鹵水水牛腱、煙肉醬茄段、玫瑰花燻帶子

《黑松露燉響螺湯》

《雲雪鮑魚星斑球》

《翡翠百合羊仔肉》

《海皇黃金蟹蓋焗飯》

《生磨杏仁露》
杏仁味香濃,但磨得唔夠幼滑濃稠,中規中矩。
2020-10-23 2055 瀏覽
想要個寧靜又舒服既環境飲個茶既話, 海景軒都算係一個唔錯既選擇。裝修以中國風為主 個環境有少少暗既。而d職員就會著開叉旗袍,十分優雅食物種類唔算多, 一定唔及一般既酒樓, 但佢勝在貴精一貴多, 樣樣都好好味XO醬煎腸粉: 帶有少少辣, 平時蒸腸粉要有鼓油先夠味, 但煎腸粉因為落左XO醬, 所以唔洗點鼓油. 佢地會跟埋甜醬同埋花生醬, 完全滿足到味蕾。炸雲吞: 平時酒樓會跟一碟仔既甜酸醬, 但依間唔止一碟仔, 而係一大兜。除左係甜酸醬之外, 仲有D豬肉, 帶子。叉燒包: 個包好鬆軟, 入面個叉燒又唔會太咸, 帶有少少甜味岩岩好。總結: 會經常黎食

總結: 會經常黎食
2020-09-26
2020-10-10 1564 瀏覽
來這裡飲茶,貴得來沒有水準,非常之失望:1)蝦餃:蝦是死實的2)帶子腸:內里是帶子碎,非常小家,啲腸粉勁腍好梅,不爽口3)义燒酥:一吃便知是微波爐翻熱4)次實蝦餃:一般貨色,偏咸5)春捲正常少少,但春卷勁幼身,非常小家6)咕嚕肉,賣$288,但質素非常一般,肥肉多,夠膽死收咁貴,質素卻強差人意7)擂沙湯丸:🤦🏻‍♀️外面的粉埔得非常不均勻,賣相恐怖,仲要好難食三人行連茶錢八百幾蚊埋單,好食唔緊要,但這樣的質素.......背脊骨落,哂quota, black list!

來這裡飲茶,貴得來沒有水準,非常之失望:
1)蝦餃:蝦是死實的
2)帶子腸:內里是帶子碎,非常小家,啲腸粉勁腍好梅,不爽口
3)义燒酥:一吃便知是微波爐翻熱
4)次實蝦餃:一般貨色,偏咸
5)春捲正常少少,但春卷勁幼身,非常小家

2020-10-10
曾經係米之蓮一星食府,到坊之後,覺得「還好吧」個名好似係百花齊放嗰啲friend?(6/10)裏面嗰舊係豆腐嚟嘅,睇得出好考師傅嘅刀工,定係其實係有工具可以做到?雖然個樣係幾靚,但係味道就只係還好啦,冇咩特別好驚喜,只係睇得出個賣相係有落過心機嘅玫瑰花煙燻帶子(6/10)有玫瑰花煙燻過後嘅味道,係幾特別同埋出面食唔到呢隻味嘅,不過又唔係話真係好好食水晶牛肋肉(8/10)又係賣相一流,唔知佢點樣整舊牛落去,好考師傅嘅手勢,牛肉幾林,唔錯欖菜肉珠(9/10)一上碟嘅時候嘩左一聲,真係好考師傅嘅手勢,點樣可以將冬瓜裏面再釀一啲欖菜同埋菜心?清清地,好好食糯米飯(9/10)呢個真係做得非常出色,無論係賣相,定係味道,糯米外皮輕輕炸過,而裏面又軟綿綿諗返起都有啲肚餓總括而言,賣相非常出色,師傅嘅手勢真係做得好好,冇失禮咪知蓮呢一個稱呼,不過味道我就覺得「還好啦」
曾經係米之蓮一星食府,到坊之後,覺得「還好吧」
個名好似係百花齊放嗰啲friend?(6/10)

玫瑰花煙燻帶子(6/10)

水晶牛肋肉(8/10)

欖菜肉珠(9/10)

糯米飯(9/10)
諗返起都有啲肚餓

• 欖菜玉珠
  • 水晶牛肋肉
  • 鴛鴦糯米飯
  • 黃金脆鮮奶
2020-07-29 3560 瀏覽
五月尾時試了次香港Staycation,揀選了海景嘉福洲際酒店既親子package,上房放低行李之後,便出發去食我們的第一餐---海景軒。餐廳環境非常寬敞,招呼亦很周到,我們可選'繽Fun全包家庭樂套餐',巳包括了燉湯,三款點心,菜蔬,主食和甜品,小朋友還可以另外多點兩款mini版主食。燉湯是淮杞瑤柆燉瓜環,十分清甜。點心選了脆皮牛肉腸粉,蝦餃和香葱煙肉燒餅,雖然沒太大驚喜,但款款味道都不錯。菜蔬是蒜茸芥蘭,居然是小兒們的最愛。主食點了魚湯雜菌米線,荷葉飯和牛油果海鮮炒飯,全部質素都不錯,只是炒飯見不到牛油果,亦沒有任何牛油果的味道,令人有些失望。甜品是蛋白杏仁露和杧果布丁,正常水準。整體上食物味道和份量都不錯,選擇亦夠多,總有幾款啱小朋友食。只是上菜速度比較慢,成個套餐總共食左個半小時,因為每上一道菜眨下眼就食左,仲要消化埋後至上另一碟,於是小兒們不停地喊叫肚餓,都實在令人非常頭痛。

淮杞瑤柆燉瓜環

燉湯是淮杞瑤柆燉瓜環,十分清甜。

脆皮牛肉腸粉

蝦餃

香葱煙肉燒餅

蒜茸芥蘭

菜蔬是蒜茸芥蘭,居然是小兒們的最愛。

魚湯雜菌米線

荷葉飯

牛油果海鮮炒飯

甜品是蛋白杏仁露和杧果布丁,正常水準。

杧果布丁

2020-05-24
午餐
淮杞瑤柆燉瓜環
蒜茸芥蘭
魚湯雜菌米線
荷葉飯
2020-07-02 2082 瀏覽
買左酒店stacation優惠,包埋晚餐同早餐。本來以為好抵,但係晚餐唔係海景軒果邊食,反而係一個細廳,付了錢反而要被區別對待,真係好無語。總共六道菜,上菜速度仲慢過公司annual,由七點吃到差不多八點半,質素真係一般般。由開頭區別對待,讓我們坐係細廳開始,已經對呢間酒店同埋餐廳不報希望。而且坐細聽的應該全部都是stacation套餐的客人,坐的都几逼,又唔舒服,中話係海景軒食,坐係一個又細又逼的空間,都不知所謂。總之以後不會再幫襯。
2020-07-01