久仰大名的• 海南少爺 ✨•在海南雞界樓當有名😆,最近逛尖沙咀海港城的時候發現,原來外賣自取有8折,所以今晚便來買外賣啦~ 我向來頗喜歡吃星馬菜,這𥚃提供超多款星馬菜式,當中以海南雞飯、滷水、肉骨茶、喇沙等等最受歡迎! 我花了好久時間,才決定要點什麼好呢~ 「 蜜糖單骨雞翼🍯 $70 」 炸漿偏厚的單骨雞翼,香脆可口,甚有口感😋。 「 雞髀沙嗲串🍗 $84 」 用雞髀肉做沙嗲串燒,除了肉質比較軟熟,也比較多肉汁,沾點醬吃更好。 「 海南雞飯🍚 $200」 招牌的海南雞飯果然名不虛傳,肉質不但嫩滑,脂肪比例均勻,入口甘香,沾點甜醬油太好吃了😆。油飯的質素也不錯,油香適中,濃一點點更好。 「 豉油雞飯🍚 $110 」

我花了好久時間,才決定要點什麼好呢~

「 蜜糖單骨雞翼🍯 $70 」

炸漿偏厚的單骨雞翼,香脆可口,甚有口感😋。

「 雞髀沙嗲串🍗 $84 」

「 海南雞飯🍚 $200」

「 豉油雞飯🍚 $110 」
2022-04-13
2022-04-15 44 瀏覽
這間餐廳之前很想食,望著海景食簡直是一流,可惜一直禁晚市,所以今買外賣回家與家人分享,一人一個餐😋外賣還有8折優惠,在這裡食飯,本身價錢不算便宜,變相很抵食.💠椰香海鮮喇沙 $110 🥥🦐🍜Seafood Laksa Lemak喇沙湯底味道香濃,還帶有椰汁的味道,材料有新鮮大蝦,口感爽口,豆卜、魷魚、魚片和半熟蛋.食材浸滿了湯汁,超入味.麵條有米粉和米線,麵條彈牙,又滑身😙💠印尼炒飯配沙嗲串燒 $100🍳🍛🍢Nasi Goreng (Indonesian Fried Rice w/ satay)炒飯可選辣或者不辣,因為怕太辣家人不吃不到,所以轉了不辣😬份量也很蛋,飯卜面有煎蛋,煎蛋是蛋黃煎至半生熟,可將蛋黃撈飯食😏跟配有蝦片和串燒、青瓜和番茄,串燒塗上沙嗲醬,燒得剛好.炒飯用上特別印尼香料炒,口感不會腍又不硬,味道還好好👍🏻👍🏻💠馬來西亞肉骨茶(藥材)$150🥘Malaysian Bak Kut Teh超愛食😻😻有新加坡肉骨茶,我比較喜歡叫馬來西亞的肉骨茶,因為內含藥材味,雖然藥材味,但絕對不會令你反感的味道,但有少少鹹味,有藥材的味道但卻不苦😙本身入面的材料有冬菇,響鈴、豆卜、油條、

這間餐廳之前很想食,望著海景食簡直是一流,

💠椰香海鮮喇沙 $110 🥥🦐🍜
Seafood Laksa Lemak

💠印尼炒飯配沙嗲串燒 $100🍳🍛🍢

💠馬來西亞肉骨茶(藥材)$150🥘
Malaysian Bak Kut Teh
超愛食😻😻有新加坡肉骨茶,我比較喜歡叫馬來西亞的肉骨茶,因為內含藥材味,雖然藥材味,但絕對不會令你反感的味道,但有少少鹹味,有藥材的味道但卻不苦😙本身入面的材料有冬菇,響鈴、豆卜、油條、炸魚皮和炸枝竹,另外可自選兩款材料,我就選了豬腩肉和排骨,豬腩肉肥中帶瘦肉,而且切得均勻,肉與細嫩.

💠招牌海南雞飯 $110🥬🐓🍲
Hainan Chicken rice
海南雞可叫全隻或半隻,不過覺得份量太多吃不了,所以叫了招牌海南雞,配生菜和油飯,油飯炒得很甘香,而雞肉很嫩滑😉跟配會有3款醬,蒜蓉、甜豉油和辣醬.

💠沙嗲拼盤(6串) 雞/牛 $100🐓🐂🍢
Satay Platter
叫了半半雞和牛、沙嗲醬是分開,本身不加醬也烤得香好食😙比較喜歡食雞串多,因為雞肉的味道更加香口和嫩滑.

💠印度手拍酥餅配咖喱汁 $54🫓
Roti Prata w/ curry sauce
兩大塊,可直接沾咖喱醬食,自己就將雞串砌開,加入薄餅入面,再加上青瓜和番茄包著食超好味😋很有食印式夾餅的味道😁
2022-04-15 38 瀏覽
⭐️海南少爺⭐️📍:尖沙咀海港城海運大廈地下G16號舖⏰:11:30am-11:00pm呢間餐廳我真係要俾個好評😋 佢哋嘅每一款菜式我都好鍾意 餐廳位於海港城入邊 外賣自取仲有八折優惠🥰亦都可以使用海港城優惠券!等候時間大約10至15分鐘 食物高質 性價比好高!👍🏻餐廳嘅樓底好高 座位都好寬闊 睇落都好乾淨 聽人講係落地玻璃對住海景🙈因為而家仲係晚市禁堂食 未可以體驗到😞不過呢一間餐廳我一定會再去啊👍🏻🔸主食方面🔸🐓海南雞(半隻)+湯飯海南雞雞肉嫩滑 肥瘦適中 雞皮好滑溜 雞胸都唔會老!食落口啖啖肉 會配埋三款醬汁 甜豉油、薑蓉同酸辣汁 最鍾意佢嘅甜豉油 同海南雞非常之夾 而且配左個雞油飯 唔會好油膩 飯身比較硬 好符合我嘅口味!雞湯唔會好油 落咗杞子好清甜解膩😋🍚印尼炒飯必食推薦!食材好豐富 有太陽蛋、蝦片、大蝦、豌豆 仲有兩串好滑既雞肉串 如果冇咗嗰幾粒豌豆呢個菜式就滿分啦😂印尼炒飯落咗醬油去炒 味道好濃郁 飯粒粒粒分明 份量好足👍🏻🔸小食方面🔸🥬馬拉盞通菜微辣 濃郁得來唔會好鹹 份量好多 我都食咗唔少🙈🫓葱油薄餅配咖喱汁大大力推薦!!呢個係估唔到咁有驚喜 係我近排食過最好食嘅咖喱汁
⭐️海南少爺⭐️

🔸小食方面🔸
🥬馬拉盞通菜
微辣 濃郁得來唔會好鹹 份量好多 我都食咗唔少🙈

🫓葱油薄餅配咖喱汁
大大力推薦!!呢個係估唔到咁有驚喜 係我近排食過最好食嘅咖喱汁 蔥油薄餅唔係脆身 淋得黎蔥油味好香!佢哋嘅靈魂咖喱汁 真係令到我好驚嘆 咖喱汁唔辣 唔算濃郁 但系調味啱啱好 好香 同蔥油餅真係好搭配!

🦪星洲蠔餅
蠔餅比較厚 煎到好香 不過蠔肉就比較少 靈魂豆瓣醬令到蠔餅昇華左好多🙈

2022-04-13
10 分鐘 (外賣自取)
  • 印尼炒飯配沙嗲串燒
  • 星洲蠔餅
2022-04-14 69 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 尖沙咀 - 海南少爺 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 海天一色 🏙💙高質星馬料理 🇲🇾就快有晚市堂食喇 把握住外賣優惠試吓啲餐廳 🤓而家海南少爺仲有外賣自取8折🔹 招牌海南雞 半隻 配湯、飯 $200➡️ $160原來係無骨㗎!連雞胸都唔老 完全唔會煮得太熟雞皮有啲啫喱 凍食一流🔹 糖醋肉排 $130 ➡️ $104酸甜適中 除咗紅椒仲竟然有菠蘿🍍肉排唔會太韌 一邊損一邊好多食到酸甜味 超級開胃🔹 炒貴刁 $100 ➡️ $80夠曬鑊氣 有兩種麵 河粉x粗麵 唔同質感香口但完全唔油膩 🔹 馬拉盞通菜 $90 ➡️ $72可以轉蒜蓉通菜,不過馬拉盞通菜好似特色啲可以走辣 照顧唔同人士/小孩需要不過辣先食得過癮濃味得嚟唔太咸 好惹味🔹 黑蘿蔔糕 $90 ➡️ $72 外脆內軟 的的骰骰芽菜蔥條蛋花一齊炒 所以口感仲帶爽口૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評餐廳有落地玻璃,對住海景,超級寫意就算折咗外賣都大大碟,絕對唔縮皮星馬料理有驚喜 值得一試下次想試海鮮系列◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖►▪

海天一色 🏙💙高質星馬料理 🇲🇾

🔹 炒貴刁 $100 ➡️ $80
夠曬鑊氣 有兩種麵 河粉x粗麵 唔同質感
香口但完全唔油膩

🔹 馬拉盞通菜 $90 ➡️ $72
可以轉蒜蓉通菜,不過馬拉盞通菜好似特色啲
可以走辣 照顧唔同人士/小孩需要
不過辣先食得過癮
濃味得嚟唔太咸 好惹味

🔹 黑蘿蔔糕 $90 ➡️ $72
外脆內軟 的的骰骰
芽菜蔥條蛋花一齊炒
所以口感仲帶爽口

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
餐廳有落地玻璃,對住海景,超級寫意
就算折咗外賣都大大碟,絕對唔縮皮
星馬料理有驚喜 值得一試
下次想試海鮮系列

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

►▪▫►▪▫►▪▫。 用餐提示 ►▪▫►▪▫►▪▫►
- 而家外賣自取8折,唔想等可以打電話去落單先🤤
- 雖然可以用商場coupon,但係就要照計返正價喇,唔抵啊🤭
餐廳喺海港城入邊,地理位置真係唔錯,餐廳隔離就係玩具反斗城,所以都幾易搵😹~依家海港城仲會有coupon可以用,外賣仲有8折🫣,真係抵左勁多😻😻😻! 遲吓堂食開返嘅話夜晚去食氣氛應該幾好,因為佢有個落地大玻璃咁就係望海嘅,可以打下卡影吓相都唔錯😆。 因為有外賣自取八折嘅關係有原價600幾蚊折咗之後都係500幾蚊🤣,所以性價比其實都幾高!大家有機會去到嘅話真係要試!☀️檳城脆蝦角蝦角真係超級香脆,就算拎到返屋企咬落去都會有香脆嘅聲音🤭,可想而知如果堂食嘅話就會更加好味!美食再配上大海真係好igable😆!🌙海南雞(半隻)+湯飯海南雞雞肉嫩滑,肥瘦適中~咬落去啖啖肉,好正🫶🏻!另外仲會跟埋個三色醬,辣酸甜味都有齊,咁就可以根據返口味而去配搭~仲會配咗個雞油飯,係絕好既配搭!雞湯清甜而不膩😆。🌟海南椰子雞湯呢個真係勁好味!椰子雞嘅味道勁出😍,同埋真係勁香😆😆!入邊仲會有料係入邊,有埋雞肉係入邊真係真材實料~真係好想飲多碗🤣。☀️糖醋肉排肉質勁鬆軟!勁容易咬開,相信大人小朋友都鍾意食😚!醬汁輕薄、酸鹹帶甘,味道啱啱好🤣~🌙蜜糖單骨雞翼(6支)雞翼超級香脆,即時拎到返屋企都仲係好脆口!因為佢係單骨所

☀️檳城脆蝦角

🌙海南雞(半隻)+湯飯

🌟海南椰子雞湯

☀️糖醋肉排

🌙蜜糖單骨雞翼(6支)
雞翼超級香脆,即時拎到返屋企都仲係好脆口!因為佢係單骨所以係啖啖肉好好味,甜甜嘅蜜糖配上香脆嘅雞翼味道真係一流😻😻!賣相都幾靚😚。

🌟春卷(3條)
賣相都幾靚, 出到嚟同Menu入邊張相其實都真係差唔多😆😆,所以都覺得幾高質,春卷入邊就有蝦肉喺入邊,加埋d醬就會更加好味😉!
由於近期疫情仍然嚴峻,所以即使我很想在這間望著海景的餐廳一嚐星馬菜式,這次只好叫外賣了!外賣的包裝也挺不錯的,乾淨企理之餘,還很細心安排了多一份餐具以作備用。炒貴刁用上油麵及河粉,伴以多種食材,如蝦、芽菜,蔥再配以馬拉盞及參巴醬,味道非常豐富惹味。煙三文魚撈起沙律是非常適合夏天的菜式,也是上班族午餐輕食的好選擇。配上許多不同的蔬菜絲,口感層次多樣,令人份外覺得開胃的沙律。另外附上的柚子醬,令味道額外清甜可口!海南雞飯配以油飯、雞湯。雞肉肉質嫩滑,油飯帶淺黃色,飯身粒粒分明,吃起來不會覺得肥膩。配上三色醬:有黑醬油、薑蓉及辣椒醬,用來蘸雞件,更添美味。附送的雞湯香甜,味道恰到好處。涼拌牛蒡木耳絲絕對是清新不二之選。這個菜式應該列入廚師推介系列之一。牛蒡、木耳絲口感很搭配,味道不但清新,令人覺得開胃,整體味道都讓人感到很驚喜。滷水鹹豬手光看買相,已經是十分誘人,份量頗多,豬皮爽滑,但毫不油膩;醃料非常入味,肉質鮮嫩有肉汁,醬汁不會太膩,伴以鹹酸菜和花生,不期然便想吃多幾碗飯呢!

煙三文魚撈起沙律
煙三文魚撈起沙律
海南雞飯
涼拌牛蒡木耳絲
滷水鹹豬手
之前喺海港城買嘢儲落一堆優惠卷💵,三月底到期,無得堂食但又唔想嘥咗去,於是就決定搵晚放工去買外賣。睇完商户名單之後就揀咗「海南少爺」。好彩我早嚟一步,餐廳晚市外賣只做到八點鐘左右🥡,而且菜式亦有限度供應,不過款款都係招牌菜,仲有折扣優惠添。即使係外賣,食物賣相仍然好吸引,而且份量頗多的。我叫咗四份主菜,諗住四個人食啱啱好,點知都食唔晒,仲可以留返啲第日做晏👍!招牌海南雞配油飯及雞湯($200/半隻),套餐嘅每一部份都處理得好出色😋。海南雞雞皮富有彈性,食落唔覺膩,而雞肉肉質就好嫩滑,兼且肉味濃郁,唔係雪到無厘味道嗰種。雞翼以外,全部雞件均去咗骨,讓人滿足🥡。同時,三色醬料亦唔馬虎。油飯軟熟,滲透出淡淡黃薑味;而雞湯清澈無味精,飲完唔會口乾。不過半隻雞先配一碗飯同湯就顯得有啲唔夠喉🙈。印尼炒飯配沙嗲串燒($100),炒飯大盒到一個點🍚,可以分到三至四碗,唔係講笑。除咗飯量多之外,餸料亦非常豐富,🍢沙嗲串燒豬同雞各一串,唔會燒到乾噌噌。炒飯裡頭仲有煎蛋、鮮蝦、蝦片同青瓜粒等。🇮🇩印尼炒飯炒至好深色,惹味得嚟而非重口味,東南亞風情十足。炒貴刁($100),🥘呢碟貴刁同平日茶餐廳食到嘅有啲唔同
招牌海南雞配油飯及雞湯
炒貴刁
炒貴刁($100),🥘呢碟貴刁同平日茶餐廳食到嘅有啲唔同,首先佢唔係星洲炒米嘅黃色,另外佢更包含兩種麵條:河粉溝油麵,感覺類似滲滲嘅概念,幾得意。貴刁炒得好有鑊氣,帶點微微辣同蝦醬嘅香氣🦐,而韭菜同芽菜等則進一步提升口感。
黃咖喱牛筋腩配白飯
黃咖喱牛筋腩配白飯($90),🍛咖喱汁好大兜,撈飯食一流!黃咖喱香而不辣,重椰香,少少甜,令人食上癮。🐮牛腩大大件,肉質一絲絲但唔柴,而牛筋就炆到好軟稔,骨膠原滿瀉。咖喱入面嘅紅蘿蔔同薯仔亦唔失禮,相當入味。
總括嚟講,海南少爺嘅食物出品水準甚高,定價唔平,不過真係對得住個價錢👦🏻。題外話,餐廳環境其實好鬼正,對住大海景,無得堂食真係有啲可惜🙏🏻。
2022-03-29
10 分鐘 (堂食)
招牌海南雞配油飯及雞湯
黃咖喱牛筋腩配白飯
2022-04-09 44 瀏覽
前幾日喺海港城行街到黃昏,沒有晚市堂食,見到呢間新加坡菜「海南少爺」外賣有8折,仲可以用海港城coupon😍決定買返屋企慢慢嘆🥰位置就在反斗城附近,平時有晚市時經過都見好多人在等位。餐廳對住海景,如果有晚市堂食真係好正,等咗10多分鐘到就已經得拎,全部外賣餐盒都用紙盒都幾環保♻️🔅招牌海南雞飯 $108呢個必點之選,海南雞份量都唔少,雞肉很新鮮嫩滑,配埋三種醬汁好正😋食完一件接著又一件,食唔停口😆雞油飯及雞湯都唔會油膩,湯唔會油淋淋,明顯有隔到油👍🏻🔅印尼炒飯配沙嗲串燒 $98食材很豐富,有太陽蛋、蝦片、大蝦,還有兩串雞肉串燒。印尼炒飯醬油濃味,飯粒粒分明好食,串燒配以開胃沙嗲醬好惹味😋🔅炒貴勺 $98炒貴勺好足料仲好有鑊氣,由油麵及炒粉組成,有大蝦、雞蛋、臘腸配料豐富,炒起上嚟又唔會好油膩👍🏻🔅肉鬆煉奶鬆餅 $68一客有四件,金黄香脆嘅油酥餅,煎得香噴噴🤤,裏面有肉鬆再加煉奶,三樣嘢一齊食真係好夾,好香口🤗🔅滷水花生豆腐 $48豆腐被滷水汁浸得好入味,豆腐好滑身,配飯食一流👍🏻🔅沙嗲串 $82有6串,選了雞肉同豬肉,香茅味重,厚肉肉腍又惹味,加上出色嘅沙嗲醬超級正🤤🔅海燕窩燉椰皇 $7

🔅招牌海南雞飯 $108

🔅印尼炒飯配沙嗲串燒 $98

🔅炒貴勺 $98

🔅肉鬆煉奶鬆餅 $68

🔅滷水花生豆腐 $48
豆腐被滷水汁浸得好入味,豆腐好滑身,配飯食一流👍🏻

🔅沙嗲串 $82

🔅海燕窩燉椰皇 $70
這個飯後甜品真的正到不得了,滋潤又養生。海燕窩第一次食,啫喱狀似的,口感幾特別,配埋濃郁椰皇香味食,今餐真係大滿足🥰
2022-04-09 40 瀏覽
海南少爺地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖海港城入面人氣之星馬菜, 呢間好難BOOK 位架, 拎飛仔都要排成個鐘先有得食, 講緊唔係自由行好旺旅客架時候, 係連疫情間主力是香港人去食, 都排隊排到懷疑人生架餐十廳。 屋企人生人無法出街慶祝, 所以就買高質架外賣返去, 一家人齊整健康, 在哪都是一樣開心。$150 星洲滷水拼盤, 個口味同港式都幾接近。拼盤好多野食, 有豆腐, 豬手, 溏心蛋, 花生同雞腳溏心蛋是鴨蛋, 個蛋黃味好突出, 花生豆腐架平凡食材, 吸滷汁後芳香美味。豬手起了骨,豬手皮口感彈牙,外賣都附有醬汁架!$200 海南雞半隻, 連飯同湯, 雞肉份足2人。$150 馬來西亞肉骨茶(藥材) 肉骨茶有分白胡椒味或藥材味湯, 我自已偏好藥材味架甘味。要豬肋骨腩肉片,,各有5-6塊好多肉量,仲要有大兜油炸鬼,魚皮腐皮肉質食落有咬口。而個湯亦是非常美味, 藥材味外賣自取仲有8折, 3個人除開人均只係一百多D。
海南少爺

地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

$200 海南雞半隻, 連飯同湯, 雞肉份足2人。

外賣自取仲有8折, 3個人除開人均只係一百多D。
2022-04-09 42 瀏覽
嚟到海港城,見到呢間以海南雞為招徠,外賣仲有8折,一於試下。招牌海南雞 (全隻)$338配雞油飯及雞湯(各兩碗)果然是招牌貨,除了份量大、件頭多,鷄皮爽口彈牙,肉質鮮嫩,食落亦好有雞味。海南雞配上三色醬 - 黑色醬油、薑蓉和辣椒醬,就更加突出雞嘅鮮味。雞油飯米粒分明,香味十足。再呷一口雞湯,感覺香甜清新。炒貴刁 $98用上油麵同河粉一齊炒,以黑醬油為主要醬料,再配上參巴辣椒醬,令味道在鹹甜中又帶點辣味。主要材料包括臘腸、炸肥豬肉、蝦仁、魚條、雞蛋、豆芽、韭菜,口感豐富,很惹味!沙嗲拼盤 $168 (有雞、牛、豬)12串-可選3款沙嗲拼盤我地揀晒牛、雞同豬肉串,原來用自家調味及醃製12小時,唔怪得之咁入味。肉串外層烤得焦香,再沾上粒粒花生沙嗲醬後,真是令人停不了口!

招牌海南雞 (全隻)$338
配雞油飯及雞湯(各兩碗)

炒貴刁 $98

沙嗲拼盤 $168 (有雞、牛、豬)
12串-可選3款

2022-04-09 34 瀏覽
今日去咗海港城,海南少爺買外賣,叫咗海南雞半隻,仲配埋油飯,另外有上湯菜心,糖醋肉排,南乳豬頸肉,再加魚蛋米線,魚蛋米線湯底同其他米線店與別不同,湯頭有種回甘嘅香味,另外米線非常之q彈,魚蛋魚片份量都好多,另外再加咗炸魚皮添,非常之香脆糖醋排骨色澤紅亮油潤,像披著一件閃閃發光的金色外衣,肉質鮮嫩,濃郁的湯汁散發著一股鮮香的味道。外脆裡嫩、舒滑爽口,令人垂涎三尺海南雞半隻,份量都已經裝滿咗成個外賣盒,分量都好多,肉質非常之滑,配搭住其他醬汁一齊食,滋味無窮上湯菜心,菜心非常啲粗身,咬落去非常的爽口,配搭住上湯,真係冇得彈,有史以嚟都冇食過咁脆口嘅菜心,仲要無渣南乳豬頸肉,有炸蒜再加咗南乳,香味大爆發,豬頸肉身之魚肉一啲都唔乾身不錯不錯南乳豬頸肉有炸蒜再加咗南語嘅香味大爆發,豬頸肉一啲都唔乾身,不錯不錯

2022-04-09 27 瀏覽
之前去海港城行街,見到一間叫海南少爺,係食海南雞,想試下,最近終於有機會。買了外賣,因為可以用海港城coupon,無coupon也有8折,幾吸引。我點了幾個款式,包括招牌海南雞(半隻)配雞油飯雞湯菠蘿蜜山楂糖醋肉排印尼炒飯配沙嗲串燒南乳豬頸肉首先試海南雞,雞肉相當嫩滑,完全不過覺得硬和乾,控制得剛剛好。海南雞係無骨,食的時候啖啖肉,又夠方便。雞油飯吾會太油膩,每粒米也充滿雞油的香味,再飲埋個湯,非常完滿。菠蘿蜜山楂糖醋肉排,賣相吸引。肉排夠稔身,肉和骨好易分開,加上個醬汁甜甜酸酸,好開胃。印尼炒飯配沙嗲串燒份量大份,炒飯帶有少少甜甜地,再配埋串燒,惹味又豐富。南乳豬頸肉,整法係乾身一些。入口充滿南乳味道,可以點附上的酸辣醬,多重口感,感覺又有所不同。佢地仲有吾少菜式,當中我有興趣試肉骨茶,下次要一試。

我點了幾個款式,包括
招牌海南雞(半隻)配雞油飯雞湯
菠蘿蜜山楂糖醋肉排
南乳豬頸肉

海南雞係無骨,食的時候啖啖肉,又夠方便。

菠蘿蜜山楂糖醋肉排,賣相吸引。

肉排夠稔身,肉和骨好易分開,加上個醬汁甜甜酸酸,好開胃。

印尼炒飯配沙嗲串燒

份量大份,炒飯帶有少少甜甜地,再配埋串燒,惹味又豐富。

南乳豬頸肉,整法係乾身一些。

佢地仲有吾少菜式,當中我有興趣試肉骨茶,下次要一試。
  • 菠蘿蜜山楂糖醋肉排
2022-04-08 22 瀏覽
外賣有8折 抵食海南雞呢間新加坡餐廳本身都有食開,堂食仲望到海景好正,宜家疫情禁咗晚市堂食,仲做緊外賣有8折,真係好抵食必叫海南雞,呢到係半隻份量,雞件浸煮到好嫩滑,仲有陣陣雞油香,會跟埋雞湯及黃油隻馬來西亞肉骨茶,我要咗藥材味,可揀2款餸,我要咗排骨及豬肚,湯底好濃香藥材味,排骨同豬肚炆到好腍,仲有有響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸枝竹跟埋炒貴刁真係好無食,麵條上色均勻,爽腍適中,食落唔油膩仲好惹味馬拉盞通菜微微香辣,好濃香惹味,炒得好好沙嗲拼盤有牛宜有豬,燒得不錯,點埋沙嗲醬加上醃到好惹味,如果送啤酒就一流花生雞腳炆到好入味,仲有花生底,當餐前小食不錯喔
外賣有8折 抵食海南雞

馬拉盞通菜微微香辣,好濃香惹味,炒得好好

花生雞腳炆到好入味,仲有花生底,當餐前小食不錯喔
2022-04-05 30 瀏覽
疫情之下晚市禁堂食,好多餐廳唯有轉做外賣,這間位於尖沙咀海運的海南少爺餐廳,晚市外賣仲有八折優惠添,我經過要買個外賣返屋企慢慢食😋餐牌都有好多美食供選擇,例如招牌海南雞飯,肉骨茶,特色主菜,特色飯麵及滋味小食等等。我點了我的至愛招牌海南雞(半隻),配雞油飯及雞湯各一碗😋海南雞半隻份量十足,雞肉很新鮮嫩滑,配埋三種醬汁好好味,一件一件食到唔停口,雞油飯及雞湯都唔會油膩,在家食外賣,一邊食一邊睇電視滿心自在😋當疫情過後,值得再去海南少爺餐廳用膳,因為餐廳有海景位,別有一番風味。
2022-04-05 47 瀏覽
呢間星馬菜餐廳位於尖沙咀海港城餐廳有落地大玻璃堂食仲有維港海景睇如果有商場coupon仲抵😛依加外賣自取都有8折仲可以📲電話落單架‼️🔸海南雞全隻 $338配有2碗雞油飯同兩碗雞湯,雞油飯粒粒分明,雞味濃郁又唔會過分油膩。雞湯唔會油琳琳,明顯隔左油,仲有杞子係湯,好鮮甜。海南雞非常嫩滑,配埋3款醬汁,係必點之選!餐廳用咗三黃雞,已雞湯慢煮再浸冰水,所以食落好滑😍🔸炒貴勺 $98貴勺炒得非常有鑊氣,完全可以媲美檳城嘅炒貴勺!由油麵及炒粉組成,用左參巴醬同馬拉盞炒,香味十足,配料仲有蝦,爽口又彈牙。🔸雞肉沙嗲串 $82沙嗲醬同雞分開放,沙嗲醬仲有花生香氣。一盒有6串,每串都烤到外脆內嫩,點埋花生沙嗲醬非常出色👍🏼🔸星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $88每粒蘿蔔糕都係一口size,易夾得嚟,食又方便!外脆內軟,咬落口感軟綿綿。因為用左🦐蝦米、臘腸同埋參巴醬,帶有少少辣味,特別香濃惹味。
呢間星馬菜餐廳
位於尖沙咀海港城