2022-05-11 49 瀏覽
今日同呀媽去咗海港城行街,唔覺意行夜咗,所以就決定喺海港城食埋先返屋企😊我地係G/F見到呢間-海南少爺 好多人排隊,於是我哋就決定試吓呢間餐廳!招牌海南雞飯 (半隻+湯+油飯)海南雞份量好多,雞肉非常滑嫩,有厚度,食落都好有雞嘅香味,三種醬料:薑蓉、黑豉油、辣醬,配搭一起吃,更加入味!雞湯飲落清甜,配上濃香的油飯是真正享受🥰喜歡喜歡💕菠蘿蜜山楂糖醋肉排賣相色彩繽紛,睇見都覺得好開胃😍炒香的三色椒、肉排配上秘製醬汁,食落酸酸甜甜,更令人垂涎欲滴,想多添一碗白飯🥰金絲網蝦春卷春卷炸得好靚,金黃色,食落卜卜脆,好香口椰香桂圓紫米露食落有濃濃的椰汁味,好香,紫米都好有咬口,唔錯🥰原本想試吓佢啲海鮮同特飲,但係點知已經賣晒,十分可惜😢唯有留待下次再試啦~

招牌海南雞飯 (半隻+湯+油飯)

菠蘿蜜山楂糖醋肉排

金絲網蝦春卷
春卷炸得好靚,金黃色,食落卜卜脆,好香口

椰香桂圓紫米露
食落有濃濃的椰汁味,好香,紫米都好有咬口,唔錯🥰

2022-05-11
45 分鐘 (堂食)
紅日去咗海港城行街,順便試吓依間海南餐廳三人行 一共叫咗6樣野食🍽1️⃣星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $88炒得好香,不過真係好油同偏鹹🍽2️⃣雲耳海哲頭 $52冇乜特別,因為加咗芝麻醬所以好好味🍽3️⃣招牌海南雞飯轉雞脾 $116雞同飯都好出色,雞冇雪味,油飯亦都好香🍽4️⃣蔥油手拍酥餅配咖喱汁 $56 呢個建議唔好嗌了,咖哩汁一般,而且個餅好鹹🍽5️⃣香脆蜜糖單骨雞翼 $88最滿意呢樣,炸得超脆好味🍽6️⃣沙嗲拼盤(3牛3豬) $98呢個亦都建議唔使叫,尤其是牛肉串,好難咬入口🍽另外仲叫咗兩杯嘢飲,珍多冰&椰汁紅豆冰飲品比食物更加出色,超重椰汁味3人最後一共埋單$675🍽本來想食蠔餅,估唔到lunch time已經賣晒海南雞出色,但整體食物偏鹹,服務亦一般,男職員比女職員友善得多,不過坐得舒服
紅日去咗海港城行街,順便試吓依間海南餐廳
三人行 一共叫咗6樣野食
1️⃣星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $88
炒得好香,不過真係好油同偏鹹
2️⃣雲耳海哲頭 $52
冇乜特別,因為加咗芝麻醬所以好好味
3️⃣招牌海南雞飯轉雞脾 $116

雞同飯都好出色,雞冇雪味,油飯亦都好香
4️⃣蔥油手拍酥餅配咖喱汁 $56

呢個建議唔好嗌了,咖哩汁一般,而且個餅好鹹
5️⃣香脆蜜糖單骨雞翼 $88

最滿意呢樣,炸得超脆好味
6️⃣沙嗲拼盤(3牛3豬) $98

呢個亦都建議唔使叫,尤其是牛肉串,好難咬入口
🍽
另外仲叫咗兩杯嘢飲,珍多冰&椰汁紅豆冰
飲品比食物更加出色,超重椰汁味

3人最後一共埋單$675
🍽
本來想食蠔餅,估唔到lunch time已經賣晒

• 海南雞飯
2022-05-11 42 瀏覽
茗茶 $8 / 每人頭荔枝紅茶葉,聞落陣陣荔枝木香氣菠蘿蜜山渣糖醋肉排 $128肉排經煎炸後,以大樹菠蘿及三色椒作配料的糖醋醬汁烹炒,充滿鑊氣。加上大樹菠蘿本身的果甜,再搭配糖醋醬汁,整碟菜式味道酸酸甜甜,開胃,完全不覺得油膩!招牌海南雞飯 $108海南雞例牌套餐,有湯、有白飯/油飯(2選1), 若指定雞脾部位另 +$8海南雞件,有雞味,肉質滑,而口感富彈性。 雞皮,爽彈不肥膩,肉與皮的比例接近3:1 油飯,充滿雞油香!牛肉沙嗲(6串)$88牛肉粒燒得保留有肉汁、口感有彈性,完全不乾硬~偏甜口味的沙嗲醬,不錯!馬來五香雞卷 $78雞肉及軟骨打成的雞卷,以適量的五香粉調味帶出肉香白飯 $18無糖可樂 $18_______________海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖_______________
茗茶 $8 / 每人頭
荔枝紅茶葉,聞落陣陣荔枝木香氣

菠蘿蜜山渣糖醋肉排 $128

招牌海南雞飯 $108
油飯,充滿雞油香!

牛肉沙嗲(6串)$88
牛肉粒燒得保留有肉汁、口感有彈性,完全不乾硬~
偏甜口味的沙嗲醬,不錯!

馬來五香雞卷 $78
雞肉及軟骨打成的雞卷,以適量的五香粉調味帶出肉香

白飯 $18

無糖可樂 $18

_______________

海南少爺 (尖沙咀)
_______________
2022-05-10
2022-05-08 1591 瀏覽
Located at the far-end of Ocean Terminal in @harbourcity, @hainanshaoye impresses diners with an authentic Singaporean/Malaysian menu and stunning sea view.The restaurant was quite packed when we came for weekday dinner, so we were only able to get a table after 20 minutes. Everything was digitalized from getting a ticket for the queue to ordering with a QR code. Upon being seated, we were served a pot of hot tea ($8 pp) that had a faint floral scent. The drinks which we ordered also came prompt

The restaurant was quite packed when we came for weekday dinner, so we were only able to get a table after 20 minutes. Everything was digitalized from getting a ticket for the queue to ordering with a QR code. Upon being seated, we were served a pot of hot tea ($8 pp) that had a faint floral scent. The drinks which we ordered also came promptly after.

[Roasted Almond & Popcorn Milk Tea]
We were surprised that the sweet popcorn flavor stood out against the Hong Kong-style milk tea topped with whipped cream. In comparison, the almond taste was more subtle and not as prominent.
Hainan Chicken Rice Set

[Hainan Chicken Rice Set]
If you’re only going to order one thing here, make it this as it comes with veggies and a comforting chicken soup. The plump boneless chicken breasts (+$8) were already marinated, so we didn’t really need to use any of the sauces.
Satay Platter

[Satay Platter]
We got to choose 2 kinds of meat and preferred the tender chicken over the beef. Both were flavorful in its own way while the accompanying sauce wasn’t very spicy .

[Crispy Honey Single-bone Chicken Wings]
The juicy chicken wings were probably served straight out of the pan as they were piping hot. It was a bit unexpected that the honey is not directly glazed on the chicken wings, but rather added to the sweet and sour sauce beside.

[Poached Choy Sum in Chicken Broth]
If you didn’t get enough of the veggies in the hainan chicken rice set, this is basically the same thing but way more.
2022-05-03
20 分鐘 (堂食)
Hainan Chicken Rice Set
( ͡° ͜ʖ ͡°) 海 南 少 爺 - 新加坡菜❝ 海港城星馬菜高𝙲𝙿之選必點推薦肉骨茶❗️❞🥢指定前菜有黃金炸魚皮鹹蛋黃好香 魚皮炸得夠脆非常惹味 密密食~🫖佢地嘅茶係好清香嘅荔枝紅茶好少連茶都咁有特色真係可以連飲品都唔使叫✿ 牛板腱喇沙 $98湯底好香濃充滿喇沙油香米線都好掛湯汁牛肉份量都多重有豆卜吸哂湯精華好大碗 𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎都幾唔錯嘅~✿ 招牌海南雞飯 $108海南雞夠滑 有三款醬汁點油飯好香熱辣辣 配雞一流!另外佢個湯都好清甜 不錯的~✿ 馬來西亞肉骨茶 $148好耐冇食過肉骨茶 好掛住馬來西亞嘅美食最鍾意佢夠濃味同藥材味 好滋補有火爐煲住夠哂熱辣辣選左腩肉同排骨 兩樣都好好味仲有豆卜枝竹魚皮響鈴油炸鬼配料非常豐富!哩個係必叫!✿ 沙嗲拼盤 $98佢嘅沙嗲醬汁特色好香好惹味揀咗牛肉同雞肉串燒得剛剛好 唔會過火~╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/  ‘𖤘◦″ 𖤣 海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿
( ͡° ͜ʖ ͡°) 海 南 少 爺 - 新加坡菜

❝ 海港城星馬菜高𝙲𝙿之選
必點推薦肉骨茶❗️❞

🥢指定前菜有黃金炸魚皮
鹹蛋黃好香 魚皮炸得夠脆
非常惹味 密密食~

🫖佢地嘅茶係好清香嘅荔枝紅茶
好少連茶都咁有特色
真係可以連飲品都唔使叫

✿ 牛板腱喇沙 $98
湯底好香濃充滿喇沙油香
米線都好掛湯汁
牛肉份量都多重有豆卜吸哂湯精華
好大碗 𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎都幾唔錯嘅~

✿ 招牌海南雞飯 $108
海南雞夠滑 有三款醬汁點
油飯好香熱辣辣 配雞一流!
另外佢個湯都好清甜 不錯的~

✿ 馬來西亞肉骨茶 $148
好耐冇食過肉骨茶
好掛住馬來西亞嘅美食
最鍾意佢夠濃味同藥材味 好滋補
有火爐煲住夠哂熱辣辣
選左腩肉同排骨 兩樣都好好味
仲有豆卜枝竹魚皮響鈴油炸鬼配料
非常豐富!哩個係必叫!

✿ 沙嗲拼盤 $98
佢嘅沙嗲醬汁特色好香好惹味
揀咗牛肉同雞肉串
燒得剛剛好 唔會過火~

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

‘𖤘◦″ 𖤣 海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

#📍 海南少爺尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖🔸招牌海南雞飯 $108 (+$8轉雞髀)🔸新加坡肉骨茶 $138🔸沙嗲拼盤 (6串) $98🔸菠蘿蜜山渣糖醋肉排 $128🍒點評時間又去左食海南雞啦🐔今次就試左海港城嘅海南少爺入座侍應就放低鹹蛋黃炸魚皮同埋茶(小食$12+茶水$8/人)提一提炸魚皮都好好食🤣🍚招牌海南雞飯 轉左雞髀就冇平時咁多骨👍🏻雞嘅份量都唔少架😆雞好嫩好滑仲好有雞味😍再配埋三色醬汁簡直係一流👍🏻🍲新加坡肉骨茶用火爐形式上肉骨茶幾特別👍🏻保留到熱辣辣嘅味道肉骨茶亦都唔會太重胡椒味 入面嘅白蘿蔔好淋又冇渣 嚟哂肉骨茶嘅味🤤排骨都煮到好淋好好食 但又唔會煮到煲湯肉咁柴🍢沙嗲拼盤有別於平時可以自選哂雞牛豬呢到只可揀兩樣 咁我就揀左牛同豬秘製沙嗲醬配埋串燒味道好夾👍🏻串燒啲肉都好大舊 差啲食唔哂😂🍖菠蘿蜜山渣糖醋肉排呢個看似廣東菜式但東南亞餐廳都煮得好好食🤤肉排肥瘦適重 但都係好大一舊🤣輕輕炸過後非常香口 再配埋酸酸甜甜好開胃👍🏻連三色椒都煮得恰到好處 唔會仲有生生地嘅味道好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
#
📍 海南少爺
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

🔸招牌海南雞飯 $108 (+$8轉雞髀)
🔸新加坡肉骨茶 $138
🔸沙嗲拼盤 (6串) $98
🔸菠蘿蜜山渣糖醋肉排 $128

🍒點評時間
又去左食海南雞啦🐔
今次就試左海港城嘅海南少爺
入座侍應就放低鹹蛋黃炸魚皮同埋茶
(小食$12+茶水$8/人)
提一提炸魚皮都好好食🤣

環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

新加坡肉骨茶
沙嗲串燒
菠蘿蜜山渣糖醋肉排
🍪【#尖沙咀】海南少爺 Hainan Shaoye💥靚海景星馬餐廳 必食嫩滑海南雞💥..🐥招牌海南雞飯 Hainan Chicken Rice Set🐥 $108 (4.5/5)😍必叫嘅幼滑海南雞❗雞香濃郁😋去骨去得好乾淨👍🏻!附送雞湯油飯,雞湯清甜,油飯粒粒分明且唔油膩🤭.🐷馬來西亞肉骨茶 Ultimate Malaysian Bak Kut Teh🐷 $148 (4/5)藥材味重,無限添飲😆🤩食物豐富足料,有響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸支竹肉類可選兩款,揀咗三吋排骨同豬肚,好入味😄.🍢沙嗲拼盤 (6件) Satay Platter🍢 $98 (3.5/5)揀咗🐔雞🐮牛各三串,推介雞肉,🤗軟身又滋味,牛肉就偏結實🙈.🍽 馬拉盞炒通菜 Stir-fried Water Spinach with Belachan $88 (4.5/5)推介!☺️通菜莖幼葉細,綠葉鮮嫩。配搭馬拉盞同蒜茸極惹味🥰!份量非常足充👏🏻.*☕茶芥 Tea Charge $8/位 person *餐前小食 Snack Charge $12/碟 serving~~~~~~~~~~~~~🍪餐廳最入有三張海景枱,美麗晚霞一
🍪【#尖沙咀】海南少爺 Hainan Shaoye
💥靚海景星馬餐廳 必食嫩滑海南雞💥

招牌海南雞飯

😍必叫嘅幼滑海南雞❗雞香濃郁😋去骨去得好乾淨👍🏻!
附送雞湯油飯,雞湯清甜,油飯粒粒分明且唔油膩🤭
馬來西亞肉骨茶

藥材味重,無限添飲😆
🤩食物豐富足料,有響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸支竹
肉類可選兩款,揀咗三吋排骨同豬肚,好入味😄
沙嗲拼盤

揀咗🐔雞🐮牛各三串,推介雞肉,🤗軟身又滋味,牛肉就偏結實🙈
馬拉盞炒通菜

*☕茶芥 Tea Charge $8/位 person

~~~~~~~~~~~~~
🍪餐廳最入有三張海景枱,美麗晚霞一覽無遺🌇

~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
@hainanshaoye
2022-05-05
馬拉盞炒通菜
2022-05-05 50 瀏覽
今晚專誠到來食佢哋嘅馬來西亞豐盛九味肉骨茶+海南雞套餐。肉骨茶入面好多藥材,重點係湯係可以無限添加㗎,每次加完湯再同煲入面D藥材滾返起,又再濃味返,入面仲有排骨 、豬手 、豬腩肉、豬肚,響鈴 、豆卜、油條、炸魚皮、支竹就另上保持脆口。肉骨茶味道真係好濃郁,飲完藥材湯成個身體亂咗。餐仲跟咗半隻海南雞同埋上湯菜心,仲有兩碗雞油飯,份量足夠二至三個人食。其實佢仲有另一個套餐,再加上一碟滷水拼盤或者雞雜,真係四個人都夠食。另外海港城好多高級海景食肆,呢間餐廳都有海景而且對正ICC,今次嚟到景觀一流,如果坐到窗邊位更佳。
今晚專誠到來食佢哋嘅馬來西亞豐盛九味肉骨茶[藥材]+海南雞套餐。

2022-05-04
15 分鐘 (堂食)
  • 馬來西亞肉骨茶
  • 招牌海南雞
2022-05-05 30 瀏覽
✨ 招牌海南雞飯 $108雞既份量都幾多,而且好嫩滑,幾Juicy😋會附上三款海南雞醬同雞湯,而雞湯有淡淡既胡椒味👍🏻✨ 炒貴刁 $98賣相十分吸引🤤一拉開好香,係用油麵同河粉混合既,雖然外賣既關係,食物凍左小小,不過都冇咩影響,食落小小辣辣地,而且好夠鑊氣,十分惹味🥰✨ 小食拼盤 $178小食拼盤入面有馬來五香雞卷,香脆蜜糖單骨雞翼🍗金絲網蝦春卷🍤檳城脆蝦角,獅城脆蝦卷,海鮮釀油條,每樣都炸得好脆口🤤而且樣樣都有啲,岩晒我每樣都可以試😋✨紅蔥豉油白菜🥬 $78白菜清甜爽口,而且份量都幾多,可以解下油膩👍🏻
✨ 招牌海南雞飯 $108

✨ 炒貴刁 $98

✨ 小食拼盤 $178

✨紅蔥豉油白菜🥬 $78
白菜清甜爽口,而且份量都幾多,可以解下油膩👍🏻
2022-05-03 146 瀏覽
尖沙咀海港城呢間「海南少爺」主打新加坡菜🇸🇬 假日總係好多人排隊 如果好彩仲可以坐海景位食 夠曬chill🌊 招牌海南雞飯 $108雞肉嫩滑 飯粒軟糯 油香滿滿 而跟配嘅清雞湯味道清甜而不膩 值得一讚 炒貴刁 $98朋友唔食得辣所以揀咗唔辣 蝦仁爽口彈牙🦐 河粉同油麵鑊氣十足 夾雜芽菜同韭菜 增加口感👍🏻滷水拼盤 $148呢個拼盤可以一次過試曬佢地嘅豬手、溏心蛋、豆腐同雞腳 全部都好入味但又唔會過鹹 最出色係溏心蛋同豬手 肉鬆煉奶夾酥餅 $68第一次食餡料以肉鬆同煉奶做嘅印度薄餅 好新奇 餅皮口感酥脆 咬開後係鹹香嘅肉鬆 夾雜由煉奶帶出嘅甜味😋

招牌海南雞飯 $108

炒貴刁 $98
炒貴刁

滷水拼盤 $148
滷水拼盤

滷水拼盤

肉鬆煉奶夾酥餅 $68
肉鬆煉奶夾酥餅

長假期遇上了下雨天,都是留在商場好。這天與家人逛海港城順道晚餐,逛了整過商場一遍,起初被這餐廳的向海窗邊位吸引,落地玻璃向海,諗落又好似好耐無食過馬拉菜,於是決定就試試這間位於玩具反斗城旁的「海南少爺」。 沙嗲拼盤(6串) $98不得不提沙嗲配搭的醬汁,沙嗲味好出非常入味,食落口感不會太乾身,真係停唔到口!6串可配兩款肉,我地揀左雞同牛,兩款肉都燒得火喉控制剛好,肉質鮮嫩鎖住肉汁,沒有因為燒得過長時間而令肉質難咬。 椰香海鮮喇沙 $108份量十足,有蝦蝦蝦三隻大蝦、魚片、豆卜、魷魚、半隻蛋,特別的是上枱時在碗內用匙羹分開盛載著一殼XO醬,入口椰香味重,米線加米粉混合湯底加一片魚片一起吃,口感非常豐富。 招牌海南雞飯 (油飯) $108去骨海南雞,份量多,雞胸肉非常軟,雞皮滑嫩,有三種醬料配搭:薑蓉、甜醬、辣醬,三種味道都好適中,令雞肉更加入味。海南雞當然要配油飯才是真正享受,油飯有好香嘅雞油香味,果然係招牌菜式,出色! 星洲蠔餅 $98外表香脆,入口蛋味濃,而且蠔的份量之多是每一啖都有,另配有辣醬及魚露汁,高質! 總括來說,這一間應該是海港城數一數二的CP值高的餐廳,food cour

沙嗲拼盤(6串) $98

椰香海鮮喇沙 $108

招牌海南雞飯 (油飯) $108

星洲蠔餅 $98

總括來說,這一間應該是海港城數一數二的CP值高的餐廳,food court 的價錢,環境舒服,有海景已經係優勝,食物質素亦相當高,下次再去要試埋肉骨茶先。

• 椰香海鮮喇沙
2022-05-03 1040 瀏覽
喺海港城行街唔覺意行耐咗,決定今晚唔煮飯改買外賣🥡朋友推介我揀呢間,話呢間啲海南雞唔錯,可以用消費券付款!🤭 同埋可以用海港城coupon㗎~餐廳主打星馬菜,餐廳環境非常唔錯,有海景🌊 佢哋海南雞、肉骨茶同喇沙都幾出名,不過買外賣我就盡量揀無湯汁嘅,費事拎得太重😂  等候時間大約15分鐘⏰ ❤️ 招牌海南雞配雞油飯及雞湯 $200 (半隻)叫海南雞會配油飯及雞湯。海南雞除咗雞翼外,都係去咗骨,幾貼心,食落啖啖肉👏🏻 肉質嫩滑,雞皮爽彈呈嫩黃色。可以蘸取三色醬:薑蓉,黑豉油,辣醬,食出不同風味。油飯帶點香茅味道,粒粒分明,唔會過份油膩👌🏻 雞湯無落味精,飲多都唔覺口乾~❤️ 炒貴刁 $100佢哋嘅炒貴刁係油麵同河粉兩溝,等同摻摻嘅概念,可以食到兩種口感。材料豐富,有豆乾、芽菜、蝦、臘腸、魚餅同韭菜,味道鹹中帶甜,加入馬拉盞及參巴醬食起嚟有微微辣度🌶❤️ 沙嗲拼盤 $170 (12串)有齊三款肉:牛肉沙嗲、豬肉沙嗲及雞肉沙嗲。調味相當濃重同入味,原來係經過12小時醃製😯 尤其係牛肉沙嗲香茅味好出👀 啲肉厚身大嚿,表面焦脆,口感軟腍唔會乾噌噌,配上花生味濃郁嘅沙嗲醬汁好惹味~ 個人覺得雞肉沙嗲最好
喺海港城行街唔覺意行耐咗,決定今晚唔煮飯改買外賣🥡

等候時間大約15分鐘⏰

❤️ 招牌海南雞配雞油飯及雞湯 $200 (半隻)
可以蘸取三色醬:薑蓉,黑豉油,辣醬,食出不同風味。

❤️ 炒貴刁 $100

❤️ 沙嗲拼盤 $170 (12串)
有齊三款肉:牛肉沙嗲、豬肉沙嗲及雞肉沙嗲。調味相當濃重同入味,原來係經過12小時醃製😯 尤其係牛肉沙嗲香茅味好出👀 啲肉厚身大嚿,表面焦脆,口感軟腍唔會乾噌噌,配上花生味濃郁嘅沙嗲醬汁好惹味~ 個人覺得雞肉沙嗲最好食😛

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
外賣質素唔錯,分量都唔細,以為可以一餐食哂,結果都係食唔哂🙊
15 分鐘 (外賣自取)
2022-05-02 41 瀏覽
一開始食佢個肉骨茶,通菜,雞都好正常,分量ok,味道夠。跟住諗住嗌個番薯咋喳糖水翻屋企慢慢食。拎上手已經覺得輕飄飄,翻屋企一打開就真係苦笑左出來。58蚊話多唔多,話少唔少。呢兜嘢,淨係得半碗都算,咪當食意粉咁囉,碟好大,但係分量得一督。點知撈下佢,稀過稀少動物。...可能係唔應該嗌外賣掛⋯始終人地係海南少爺⋯...唔係甜品少爺,嘅⋯🤨🤨🧐
點知撈下佢,稀過稀少動物。
可能係唔應該嗌外賣掛⋯
始終人地係海南少爺⋯
唔係甜品少爺,嘅⋯🤨🤨🧐
一啖都未食過嘅番薯咋喳糖水
外賣自取
2022-05-02 52 瀏覽
海南少爺早幾年係新加坡做過一陣野,對新加坡野食一直都念念不忘,一有機會都會係香港食下新加坡菜。今日係海城行完街,就去咗附近既海南少爺食個lunch。今日放假好多人,但都我地排到窗口附近既卡位,有啲自然光透入黎,好舒服。新加坡野食融合咗好多中國菜既元素,所以其實好多選擇。海南雞,肉骨茶,炒貴刁,沙嗲,蝦麵等等。 今次人少少,試咗佢地幾樣野。😋😋海南雞飯,雞既份量都好多,而且雞好大隻下。雞既質地好嫩滑,而且有雞味,好唔錯。配海南雞既三個醬汁調味都好唔錯,尤其是個點醬油,甜甜地,同海南雞好搭,自己最鐘意呢個醬。飯有白飯油飯比大家揀,我就推薦油飯,香口好多!😍😍肉骨茶,今次我地就揀咗新加坡風味既,會比較重蒜同埋胡椒味。材料仲有三隻肉排,豆卜,腐皮同埋油炸鬼。肉骨茶唔算好辣,但胡椒味突出。而肉排好淋身,夾上手已經離晒骨,點埋個有辣椒既黑醬油,好好食。食肉骨茶,必定要配埋油炸鬼,好正架!🥰🥰馬來蝦麵蝦麵湯底蝦味突出,而蝦既品質都幾唔錯,肉質彈牙,而且蝦頭既蝦膏蝦腦唔會苦。麵方面都好貼近新加坡既做法,有油麵同米粉,啲回憶返晒黎。☺️☺️沙嗲肉串(6串)今次我地揀咗雞肉同埋豬肉。個人覺得雞肉串比較好食,嫩
海南少爺

馬來蝦麵

沙嗲肉串(6串)
今次我地揀咗雞肉同埋豬肉。個人覺得雞肉串比較好食,嫩滑啲,配埋少少香茅味同花生,都好唔錯。👍👍
2022-05-02 865 瀏覽
肉骨茶一向係我自己最鐘意嘅南亞美食。黎到海港城,又掛住肉骨茶,真係要黎海南少爺食肉骨茶同其他星馬菜。呢度近海邊,座位闊落,又望到海景,坐得好舒服。☕️茶 - 呢度嘅荔枝紅茶,好好飲,添飲咗好多次🍲馬來西亞肉骨茶 - 偏愛藥材味重嘅馬來西亞style嘅肉骨茶,叫咗黎試,茶湯好飲,排骨好食,呢個肉骨茶仲跟埋好豐富嘅配料,有響鈴、豆卜、油炸鬼、炸魚皮、炸支竹、排骨、豬手。飲完一煲已經有少少飽飽哋,好抵飲!餐廳肉骨茶以火爐形式上,可以keep住熱辣辣咁食,藥材又有滋補作用,好啱而家乍暖還寒飲。🍡少爺小食拼盤 - 小食拼盤有單骨雞翼、炸雲吞、網蝦春卷、油炸鬼、雞卷同蝦片,豐富加惹味!🍜椰香海鮮喇沙 - 喇沙喺星馬食品入面,又係必食嘅。我超級鐘意個湯底,而且又係配料超級豐富,有兩三隻大蝦,有半熟蛋、魷魚、魚片同豆卜,都係好大碗同個麵本身都好好食。喺海港城、有景、份量夠,以呢個環境同份量,價錢絕對相宜,下次想喺尖沙咀食星馬嘢,我會第一時間諗起呢度!🐤海南少爺 (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

肉骨茶一向係我自己最鐘意嘅南亞美食。

呢度近海邊,座位闊落,又望到海景,坐得好舒服。

☕️茶 - 呢度嘅荔枝紅茶,好好飲,添飲咗好多次
荔枝紅茶

椰香海鮮喇沙

🐤海南少爺 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
2022-04-28