2009-02-05 186 瀏覽
Date: February 4th, 2009 / WednesdayTable for 5It's an old style Chinese restaurant. Old style means ...1) The smell in the restaurant2) The servers are all old men / women3) The decoration4) Dirty (you must clean ur tableware b4 use)We order a small 6-course set dinner (includes Peking Duck), Xiao Long Bao, and a noodle. The portion is big. Service is acceptable considering this is an old style Chinese restaurant. Dinner: $673 Nett for 5 people
Table for 5

3) The decoration

Peking Duck
Xiao Long Bao
Peking Duck
Xiao Long Bao
2009-02-04 23 瀏覽
一月廿+七号,定了枱19:30我地於19:20己到達,只有兩個朋友遲了+五分鐘但仕應生於19:30-19:40,不斷要來我們落單我知朋友在附近以於19:40落了一個4-5人餐在5分錯內上了三個餸,我點都唔信是即做的.朋友到齊再加多一個松杍魚結果等了大約三十分鐘而且要不斷追單魚上枱後,各人即時起筷但各人都面有難色好耐末食過甘難食的食物,啲魚肉"鮮"到爆叫了人過來即時投訴,佢地立市拿走條魚並取消結果白等咗30分叫人上甜品,個餐包的,又話耍等5分鐘第了10分鐘追了兩次都末上我們應為都唔會好得去邊,所以拉隊走人對上一次是大約一年前食這間食店,但上一次好食好多
一月廿+七号,定了枱19:30
我地於19:20己到達,只有兩個朋友遲了+五分鐘
但仕應生於19:30-19:40,不斷要來我們落單

我知朋友在附近以於19:40落了一個4-5人餐
在5分錯內上了三個餸,我點都唔信是即做的.
朋友到齊再加多一個松杍魚
結果等了大約三十分鐘而且要不斷追單
魚上枱後,各人即時起筷但各人都面有難色
好耐末食過甘難食的食物,啲魚肉"鮮"到爆

叫了人過來即時投訴,佢地立市拿走條魚並取消
結果白等咗30分
叫人上甜品,個餐包的,又話耍等5分鐘
第了10分鐘追了兩次都末上
我們應為都唔會好得去邊,所以拉隊走人

對上一次是大約一年前食這間食店,但上一次好食好多
(非會員)
今日我們一行人叫了一個套餐,當中某菜式我們要求"轉"做叉子燒餅,侍應生說沒問題到埋單時,侍應生多收我們$90大元,因為叉子燒餅要另外加錢,但是當我們詢問"轉"菜式時,侍應生從沒有說過另加收費。這點很令我們不滿。食後感:食物一般:賽磅蟹、叉子燒餅、拼盤、高麗豆沙、北京填鴨沒有特別驚喜。人頭飯不便宜:10元一小碗 甜品要"等"到夜晚9點先有高麗豆沙,9點前是涼粉。

食後感:
人頭飯不便宜:10元一小碗
甜品要"等"到夜晚9點先有高麗豆沙,9點前是涼粉。
2009-01-13 17 瀏覽
第一日返學食好d, 食北京填鴨, 今次都係小弟第二次食咋8個人, 太多女仔關係, 叫左個4-5人餐, 有7樣野, 另外再加散叫三絲伴粉皮, 好味呀, 最鍾意花生醬味賽螃蟹, 算係咁, 叫做好過其他中菜鋪頭, 佢入面仲有少少瑤柱個醋汁整得唔錯, 唔太酸水餃, 幾好, 皮唔叫薄, 但可接受, 有少少汁鎖o係入面個醋有少少苦, 不過佢個汁本身係咁, 咁就算啦蔥爆牛肉, 頹左少少, d 牛肉好難先搵到塊炸醬麵, 冇乜味三鮮炒拉麵, 睇個樣仲以為係冬菇磨菇白菜炒麵, 原來係海參同雞肉個麵唔彈牙, 海參浸得唔夠耐, 都唔林既, 雞肉好諧京醬排骨, 個醬係得喎, 不過d 骨麻麻, 為左食個醬係ok既主菜: 北京填鴨, 好似有少少"蘇"味, 不過都ok, 可能咁岩o個舊冇肉, 得層肥膏不過鴨肉真係好味... 食到最後都淨左少少, 好大碟.無論叫幾多人餐都係一隻鴨, 所以少人食都幾著數XD有個鴨湯, 個味幾濃甜品都叫左兩個, 哩個係高力豆沙, 軟林林, 豆沙比較少朋友好似唔係太欣賞拔絲蘋果, 都唔錯, 外面幾甜幾脆, 朋友話未食過舊蘋果同層皮會分開喎我就覺得ok啦, 我自己又未上過北京食, 點知係咩樣,
第一日返學食好d, 食北京填鴨, 今次都係小弟第二次食咋

三絲伴粉皮, 好味呀, 最鍾意花生醬味
個醋汁整得唔錯, 唔太酸
水餃, 幾好, 皮唔叫薄, 但可接受, 有少少汁鎖o係入面
個醋有少少苦, 不過佢個汁本身係咁, 咁就算啦
蔥爆牛肉, 頹左少少, d 牛肉好難先搵到塊
炸醬麵, 冇乜味
個麵唔彈牙, 海參浸得唔夠耐, 都唔林既, 雞肉好諧
不過鴨肉真係好味... 食到最後都淨左少少, 好大碟.
無論叫幾多人餐都係一隻鴨, 所以少人食都幾著數XD
有個鴨湯, 個味幾濃
甜品都叫左兩個, 哩個係高力豆沙, 軟林林, 豆沙比較少
朋友好似唔係太欣賞
我就覺得ok啦, 我自己又未上過北京食, 點知係咩樣, 分開唔緊要, 好食咪得囉

飽到咁, 咁多野食, 又好味, 每人都係$100!!!
鹿鳴春都要食成$300啦
o係哩度食個填鴨餐絕對好過食全包宴
不過奉勸黎到唔好食飯麵, 佢地好似唔係太擅長炒飯麵

可以黎哩度試下打邊爐, 見到都幾多人黎打, 個爐係京式炭爐, 好特式
不過唔知幾錢

哩度好多侍應, 佢地成日都會黎問你點咩菜, 同介紹菜式
佢地絕對唔係吹你落單, 係因為佢地... 唔知係咪staff太多, 都幾游手空閒
係咁睇佢地行黎行去
我地7點去到, 有兩個fd 未到, 但又唔好意思坐咁耐, 咁我地諗住叫野啦.
個阿哥話d 野食會好快到, 不如等埋d fd 黎埋啦

d 阿哥阿姐真係幾好, 不過可能佢地成日行黎行去好似目及住你食咁, 食得唔係好自在
粉皮
三鮮炒拉麵
京醬排骨
高力豆沙
粉皮
京醬排骨
高力豆沙
2009-01-06 9 瀏覽
出街好少會食中式野 .. 31 諗住出去食咖哩王 .. 點知 超多人 .. 去左呢到食 .. 6個人叫左 4-5人餐 + 鐵板雞 + 炒飯不得不提 ... 一開始就俾左個 前菜我地食 .. 好好味呀 .. 有d似泡菜 .. 不過更好味 .. 我地同待應講唔夠 .. 佢仲俾多碟我地 .. 本前以為唔夠食 ... 不過佢d野都ok ... 最好食梗係片皮鴨啦 .. 仲有蔥爆牛肉都好好味 .. 不過都有d唔岩食 .. 就係個個鐵板雞 d肉又鞋 好普通 成$70 好唔抵 .. 下次會試下打邊爐 ^^d waiter 真係好nice的 ... 雖然個個都係叔叔 ^^
出街好少會食中式野 ..

31 諗住出去食咖哩王 ..
點知 超多人 ..
去左呢到食 ..

6個人叫左 4-5人餐 + 鐵板雞 + 炒飯

不得不提 ... 一開始就俾左個 前菜我地食 ..
好好味呀 .. 有d似泡菜 .. 不過更好味 ..
我地同待應講唔夠 ..
佢仲俾多碟我地 ..

本前以為唔夠食 ...
不過佢d野都ok ... 最好食梗係片皮鴨啦 ..
仲有蔥爆牛肉都好好味 ..

不過都有d唔岩食 .. 就係個個鐵板雞
d肉又鞋 好普通 成$70 好唔抵 ..

下次會試下打邊爐 ^^

• 蔥爆牛肉
  • 片皮鴨
2009-01-05 27 瀏覽
08年12月之年結飯聚朋友之前黎過呢間食北京菜佢話幾正宗幾好味所以我地一行八人黎呢度聚聚兼慶祝朋友仔生日服務質素訂'木台'時已經講明我地會帶生日蛋糕黎侍應話無問題,唔駛收切餅費我地食完晒d'食送',有個女侍應好快手咁拎左個cake黎仲同我地開埋盒先上'木台',又供應埋膠叉新碟要求幫我地影合照都冇托手肘,全程仲要好有笑容,真係好服務!不過其他侍應見到我地食cake,好似唔係咁鐘意板著臉,行開去…仲有,呢間話晒都係老字號所以侍應平均年齡都大d d可能因為咁啦,手腳無咁快,有時好耐都無人加水食物質素泡菜&花生(前菜)泡菜唔夠辣,反而仲要幾甜鹽焗花生無乜特別白切肉粉皮白切肉肥瘦岩岩好,粉皮亦都夠滑呢度既粉皮比出面食開既闊d同大塊d三鮮鍋貼(10隻)好大隻,正因為個皮太厚啦個底煎得金金黃黃,好脆,肉汁都可以 金腿扒津白最貴係金華火腿,但朋友仔話好好好鹹結果小妹唔想浪費,食左兩塊但貴左d d喎…中size要 $90 北京填鴨(全隻)唔知點解無o係我地面前'片'北京填鴨有d鴨肉好多肥肉,有d切得唔夠薄不過夾埋蔥同青瓜,同加d醬,夠正宗又好味喎 松鼠桂魚外皮炸得好香脆但配料就唔係咁多,同埋無松子仁係爭
08年12月之年結飯聚

朋友之前黎過呢間食北京菜
佢話幾正宗幾好味
所以我地一行八人黎呢度聚聚兼慶祝朋友仔生日

服務質素
訂'木台'時已經講明我地會帶生日蛋糕黎
侍應話無問題,唔駛收切餅費
我地食完晒d'食送',有個女侍應好快手咁拎左個cake黎
仲同我地開埋盒先上'木台',又供應埋膠叉新碟
要求幫我地影合照都冇托手肘,全程仲要好有笑容,真係好服務!

不過其他侍應見到我地食cake,好似唔係咁鐘意
板著臉,行開去…

仲有,呢間話晒都係老字號
所以侍應平均年齡都大d d
可能因為咁啦,手腳無咁快,有時好耐都無人加水

食物質素
泡菜&花生(前菜)
泡菜唔夠辣,反而仲要幾甜
鹽焗花生無乜特別

白切肉粉皮
白切肉肥瘦岩岩好,粉皮亦都夠滑
呢度既粉皮比出面食開既闊d同大塊d

三鮮鍋貼(10隻)
好大隻,正因為個皮太厚啦
個底煎得金金黃黃,好脆,肉汁都可以

金腿扒津白
最貴係金華火腿,但朋友仔話好好好鹹
結果小妹唔想浪費,食左兩塊
但貴左d d喎…中size要 $90

北京填鴨(全隻)
唔知點解無o係我地面前'片'北京填鴨
有d鴨肉好多肥肉,有d切得唔夠薄
不過夾埋蔥同青瓜,同加d醬,夠正宗又好味喎

松鼠桂魚
外皮炸得好香脆
但配料就唔係咁多,同埋無松子仁係爭d
唯一係酸酸甜甜送飯夠開胃
不過$188一條,未免貴左d

北京鐵板炒麵
炒麵已經預先整好左,只不過上'木台'時o係客人面前倒o係鐵板上
個o下'咋'一聲,真係好勁,噴晒煙
個麵似烏冬多d,似普通既三絲炒烏冬
大家都唔覺特別好味

高力豆沙(送12件)
呢度既高力豆沙好細件,比拳頭仲要再細d
唔駛錢都唔好期望咁高
好似食緊舊粉團咁,好唔掂

呢度d菜式好多都落好多油
特別係北京填鴨,食完個碟一灘油,好誇張

埋單$920,每人$115,都食得過

環境質素
呢間係老店,唔好期望會有好靚既裝修
大部分野都幾殘下,洗手間都幾舊
黎到個時d碗碗碟碟好油,好似無洗過咁
左:外表ok入面超殘 右下:1961年的燈 右上:泡菜&花生
左上:粉皮 右上:鍋貼 左下:松鼠桂魚 右下:金腿扒津白
北京鐵板炒麵,好夠鑊氣 & 高力豆沙 (右下係純粹攪笑=P)
北京填鴨... 吃光後個碟勁多油... 不過好味!
北京填鴨... 吃光後個碟勁多油... 不過好味!
  • 北京填鴨
2008-12-08 32 瀏覽
上星期日晚,中學飯友設宴尖沙咀泰豊廔,為三位壽星仔 (包括小弟在內) 慶祝生日,一行十三人剛好點了一席填鴨餐,跟炒散樓面一輪唇槍舌劍,終於爭取到將京式排骨改成京式羊肉,另將鐵板牛肉改成賽螃蟹,為了少少變動大費周章,實在略感無奈填鴨餐除了有必備的北京填鴨外,還有千辛萬苦換來的京燒羊肉 / 賽螃蟹、四式拚盤、烤大明蝦、三鮮冬蓉羹、酸溜桂花、紅燒鮑片、三鮮蒸餃及高力豆沙,另外再加十五件煎盒子,菜式相當豐富!先談主菜北京填鴨,鴨肉肥瘦適中,配上京蔥甜醬,本應一絕,可惜皮身過厚,略略影響整體質感;四式拚盤中的水晶肴肉及海蜃皮均有水準,肴肉入口即溶,散發味道,海蜃皮爽口,必要一試;接下來的是賽螃蟹,令我無奈的是剛才提及的樓面叔叔竟跟我說芙蓉三鮮等同賽螃蟹,他指出芙蓉三鮮比後者材料更豐富更抵食云云... 兩者的確是以蛋白為主,但入口感覺卻是截然不同,小弟喜歡賽螃蟹,是欣賞其滑溜蛋白外,更喜歡那蛋黃跟醋混合出來的味道,比芙蓉三鮮簡約一點,三鮮雖材料豐富,卻總是與蛋白格格不入,各人有不同喜好,但賽螃蟹絕不等同芙蓉三鮮,這是我的堅持,泰豊廔的賽螃蟹也還不錯,算是合格之作吧!京燒羊肉,這道可算是鄰店鹿鳴春的

京燒羊肉,這道可算是鄰店鹿鳴春的招牌,泰豊廔的明顯地給比下去了,羊肉太肥,咬落失去應有的鬆化感覺;烤大明蝦,其實是類似宮保大蝦的菜式,只是沒了"宮保",味道變得淡而無味,蝦的肉質還可以,只是這道菜實在普通;酸溜桂花,大大條桂花魚炸好後配上酸甜汁,非常惹味魚肉滑溜,帶點驚喜;三鮮冬蓉羹跟紅燒鮑片都是填鴨餐的副產品,特別是一想起罐頭鮑,不評也罷!

京式點心方面,煎盒子是我十分期待菜式,已很久沒嗜過了,竟將盒子的特色與餡餅混淆,煎盒子的賣點是外皮脆,感覺跟家常餅類似,內餡跟普通蒸餃差不多,略為乾身,而餡餅即類似清真牛肉館的牛肉餅一樣,餅皮內藏有大量肉汁,心急咬下去必會辣親咀唇,兩者同樣美味,唯泰豊廔的煎盒子外皮太大,餡料相對不足,略感失望;三鮮蒸餃則像放了很久似的,上臺時雖帶有蒸氣,但餃皮卻乾如柴,大大降低了食物質素;最後的高力豆沙,形狀大小不一,製作略為馬虎,幸味道力保不失,還可以的.

論餐廳環境、食物質素,泰豊廔跟同區的鹿鳴春接近,老字號,卻不是什麼保証,前者靠的是全港唯一一間京菜館設有涮羊肉 (松竹樓的倒閉真的令人大感無奈),後者賣點是魚翅等貴價食物,做的是遊客生意。最近新出的米芝蓮,評論的貴價食府暫且不提,但對京菜的評價我是十分認同的,如果想食大眾化一點的京菜,名不經傳的灣仔祥記是必然之選,食物的質素好得沒話說,絕不會草草了事,

其實京菜還有很多未作介紹,叉子燒餅配炸菜肉末或牛柳絲 、簡單的雞絲粉皮、各式京式拉麵、素食代表和菜戴帽、芝麻蝦、山東燒雞.、素鵝等... 其中的特色,確非一兩段文字可以交代清楚,有機會的話,祥記食評再說 ^~^

最後多謝各飯友,強爺、五蚊,生日快樂!
2008-12-02 19 瀏覽
今次係同朋友慶祝生日....我地去咗TST既泰豊廔...雖然我中意食西餐多d..但生日飯食中餐圍埋一枱開心好多架...起碼可以同個個人講到野!!我地十個人叫咗6-8人套餐....好多野食呀!!!我覺得每樣餸都好好味~我最愛既甜酸魚!! 勁大條!其實d菜色同北京樓有d似..但大碟好多架!!總次就好抵食啦~~
今次係同朋友慶祝生日....
我地去咗TST既泰豊廔...雖然我中意食西餐多d..
但生日飯食中餐圍埋一枱開心好多架...
起碼可以同個個人講到野!!

我地十個人叫咗6-8人套餐....好多野食呀!!!
我覺得每樣餸都好好味~
我最愛既甜酸魚!! 勁大條!
其實d菜色同北京樓有d似..但大碟好多架!!
總次就好抵食啦~~
(非會員)
2008-11-27 3 瀏覽
難得小弟牛一...約埋一眾諸朋久友...係度聚一聚~主要係想黎打邊爐既~好懷念佢既羊肉同鮮蝦~~我地叫左個599定588既餐~牛羊蝦各一碟~有幾款菜...豆腐...牛栢葉~...龍蝦丸...墨丸...魚蛋數粒...仲有幾樣唔記得~跟住混左一輪醬...大家口味各有不同...混出黎既醬都好"獨特"...哈哈~早幾日黎openrice見到有片皮鴨...一於連鴨都殺埋~~打住邊爐咁食片皮鴨~280一隻 ~ 160 半隻 ~叫左一隻啦咁~d羊肉真係好夠羊味....yummy~~~唔知係咪加左價呢...之前食(兩三年前)好似唔駛咁貴咁既~
難得小弟牛一...約埋一眾諸朋久友...係度聚一聚~

主要係想黎打邊爐既~好懷念佢既羊肉同鮮蝦~~
我地叫左個599定588既餐~
牛羊蝦各一碟~

280一隻 ~ 160 半隻 ~叫左一隻啦咁~

d羊肉真係好夠羊味....yummy~~~

唔知係咪加左價呢...之前食(兩三年前)好似唔駛咁貴咁既~
  • 羊肉
  • 鮮蝦
2008-11-21 14 瀏覽
同好耐冇見的fds食飯坐低見一枱一隻鴨就叫la個鴨真係唔錯, 其他野好似雲吞雞n賽膀蟹都好食.
同好耐冇見的fds食飯
坐低見一枱一隻鴨就叫la
個鴨真係唔錯, 其他野好似雲吞雞n賽膀蟹都好食.
2008-10-29 41 瀏覽
哩間老店又真係想嚟食好耐,加上見咁多食評讚,以前又睇過雜誌介紹,話幾做到地道風味,齊人一於訂枱開飯喇!D人成日話佢格局地踎,咁講又刻薄D,算係老式酒家,一路都無乜裝修,變得殘殘舊舊咁,其實仲有老店懷舊味道啦。講番個北京填鴨餐,有3個價錢,10-12人餐就$1,368,6-8人餐就$928,4-5人餐就$448。臨時一個老友甩底,得番4個人,所以都係決定叫個4-5人餐,查實6個人都夠食,因為佢D份量好似D大排檔咁大碟!究竟個餐有咩食:1. 三絲伴粉皮,先嚟個冷盤前菜,雖然只係一道前菜,一樣大大碟,食到你夠。三絲有雞絲、火鴨絲同火腿絲,仲有圍碟私人醒嘅青瓜絲,所以都唔只係三絲,不過無理由叫「四絲」,個諧音唔多好聽。每隻絲都切得好幼細,粉皮墊底,配芝麻醬汁,雖無大驚喜,但麻香醒神!2. 北京填鴨,主角上場,大大隻滾熱辣,燒得甘香亮澤,單點散叫要成$260,所以叫套餐真係抵好多。全隻填鴨擺晌你面前片皮起肉, 依度嘅切法係皮連大大舊鴨肉,再加D京蔥,搵塊薄餅皮夾住嚟食,一啖啃落去,爆晒汁,鴨油豐腴,正!不過佢D鴨偏肥,皮與肉之間大大舊肥膏,當心膽固醇侵襲。3. 賽螃蟹,做得出色,蛋白炒得嫩滑清甜

3. 賽螃蟹,做得出色,蛋白炒得嫩滑清甜,醋香陳厚,唔會有嗆喉或者過酸嘅感覺。

4. 京燒排骨,有D似酥炸排骨之類,表面平平無奇,但肉質好鬆軟,話佢好食係因為重點晌個伴食嘅醬度,將件排骨醮一醮個醬,味道唔同晒,文筆所限,唔識形容個味道,只係覺得點咗個濃醬件排骨變得好有個性!

5. 鴨架冬瓜湯,鹹鹹香香,覺得唔錯。同枱老友好欣賞,飲完添飲再添飲!唔使驚,一大湯碗,至少可能每人飲兩碗。

6. 菜肉水餃,全部做到大大隻,不過就始終北方做法,比較皮厚,食味都OK,勝在好頂肚。

7. 最後甜品作戰,高力豆沙,唔同出面D高檔酒樓咁縮骨,套餐份量真係跟足人頭數,4-5人餐就可能俾番5粒你,計住計住。散叫我就唔知俾幾多粒,但依家佢就哩一大碟,個個差唔多拳頭咁大,一碟放滿晒足8粒,而且炸得包身鬆軟,有蛋味,豆沙又足又香甜,所以貪心D食番兩個先!

好老實講,份量真係好十足!至於服務,一樣有驚喜,唔好見佢係老店,D伙計又上晒年紀,以為會好招積好大支嘢咁,錯晒!佢哋D服務態度做足一百分,唔比時下D高檔食肆差,又幾好傾,問親嘢又好客客氣氣,點菜時個阿姐知我哋會叫填鴨,就建設叫套餐,因為鴨嘅大細套餐同散叫都一樣,只係加多二百就多咗5個餸同個甜品,超晒值!咁睇番個套餐,D嘢又啱食,又確實好抵。

最後,大家都好努力咁食,但份量太多,4個人真係食唔晒,咁打包剩番嘅填鴨,有成盒咁多可以拎走,重點係個阿姐主動話另外載番盒醬俾我哋,你話咁嘅服務態度幾得丫!仲有,佢哋又大大方方唔收茶芥添,不過要加一,至於加一服務費,吃得D客開心,又何止加一呀!

有趣門面,好易認!
套餐餐牌,係污糟咗D,要改善!
北京填鴨,係有D過肥咗!
其他菜式及甜品!
2008-10-29 28 瀏覽
泰豐樓是一間老字號的北京菜館,開業於1961年,環境裝修都是八十年代的設計,很古舊似的。叫了一個四百多元的四、五人套餐,有餃子、炸排骨、賽螃蟹,最重要的是有一隻北京填鴨,我們四個人食到飽一飽,還要打包回家!北京填鴨片得很薄,應該是侍應的功力,不是一般廣東菜「求其」的切片,填鴨是北京種的,皮很脆,加上京䓤、青瓜、甜醬,人生一大樂事。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1410755

• 北京填鴨
2008-10-23 13 瀏覽
上星期五約朋友到泰豊廔晚飯, 點$488套餐.套餐有:片皮鴨1隻, 雞絲粉皮, 賽螃蟹, 炸排骨, 水餃, 鴨湯等, 後加2條銀絲卷..最正北京填鴨, 見佢片皮時, 隻鴨仲有煙出, 好熱, 正..6個人食, 每人最少食3-4件, 最後都食唔晒..其餘菜式較一般.其實好想試山東燒雞, 但大部分是女士, 食唔晒, 冇叫..送什果涼粉, 見到9點後送迷你高力豆沙喎..環境可能我早入去, 一震冷氣 "up" 味, 之後較多人入坐, 就無咁嚴重
上星期五約朋友到泰豊廔晚飯, 點$488套餐
套餐有:

6個人食, 每人最少食3-4件, 最後都食唔晒..
其餘菜式較一般.

送什果涼粉, 見到9點後送迷你高力豆沙喎..

2008-10-16 22 瀏覽
2人即興走左去涮羊肉.黎親都係食小菜, 未試過其京式火鍋. 尋晚係第一次.只有4人或以上有火鍋套餐(樣樣火鍋料都有D);2人只好散叫, 變相款式少因為碟頭size standard, 叫得多款一定食唔哂.點了:-闊條炒絲 (其實似沙河粉多D)-餃子(10粒)-墨魚丸-羊肉(小)-帶子-津白(菜只得津白或唐生菜)-山渣茶(杯)-大青島啤自己混醬沒經驗, 混得唔好好啖口. 湯底冇乜味, 加埋個'自己混醬', 結果都係冇味... 最掂係個羊肉, 其餘普通.另點了小籠包(10粒), 唔錯喎!埋單共$512結論係: 以後黎都係食小菜好了.
2人即興走左去涮羊肉.

黎親都係食小菜, 未試過其京式火鍋. 尋晚係第一次.

點了:
-闊條炒絲 (其實似沙河粉多D)
-餃子(10粒)
-墨魚丸
-羊肉(小)
-帶子
-津白(菜只得津白或唐生菜)
-山渣茶(杯)
-大青島啤

另點了小籠包(10粒), 唔錯喎!

埋單共$512

結論係: 以後黎都係食小菜好了.
2008-10-11 27 瀏覽
頭兩站, 一個是港島蕃茄通, 一個是連鎖雪糕... 都沒有寫食評的必要, 至於尾站這個晚餐, 就寫一寫以作紀念吧訂位與家人吃晚飯, 家人們只吃中菜, 而我又偏愛京滬菜, 所以就自己的喜好選址這裡~格局似舊式的酒樓, 連茶都只得一款( 幸好是我想喝的香片~)...看看餐牌, 想食的食物太好多, 揀揀下, 最後竟然eliminate了這裡最出名的片皮鴨和山東雞! 頭盤有:: ~~~~ 雞絲粉皮+ 燻魚~~~~粉皮的醬汁是自行落的, 麻醬的顏色suggest它是濃味的, 但原來味道淡淡的, 青瓜絲又不太新鮮... 麻麻地吧了燻魚反而是最晚最好吃的(我認為), 這裡的燻魚是帶點點汁, 吃得出有燻香味, 而魚肉雖然不會太新鮮, 但也不是梅淋淋那種... 最後是我包底呢~ 主菜有::~~~~賽螃蟹+ 鐵板羊肉+ 紅燒豆腐~~~~賽螃蟹已預先有醋, 內裡有點點的乾貝絲及蟹肉, ok啦, 但在跑馬地吃過更好的 鐵板羊肉是不錯的選擇, 羊肉是到上枱是才倒上鐵板, 羊肉香但不太羶, 是我所喜愛的味道, 不過太多蔥了... 但若用蔥撈飯也不錯的 叫豆腐是錯誤的... 本來只是為加一點素菜, 但卻是最不受歡迎

頭盤有::
~~~~ 雞絲粉皮+ 燻魚~~~~

主菜有::
~~~~賽螃蟹+ 鐵板羊肉+ 紅燒豆腐~~~~

叫豆腐是錯誤的... 本來只是為加一點素菜, 但卻是最不受歡迎! 因為豆腐只有色沒有味, 而且最遲上, 已沒胃口留給它了

小食為:::
~~~ 小籠包及鍋貼~~~
小籠包皮不算薄, 但餡也算靚, 汁勁多, 多得我一咬就爆了出來, 浪費了! 一客10隻, 也吃得頗費力呢

鍋貼乃是當晚的亞軍菜~ 皮煎得香脆, 即使放涼了仍是脆口! 而餡跟小籠包的差不多, 也是多汁的! 也很喜歡~

吃到飽飽時, 忘了有甜品送! 高力豆沙也...
暖暖的, 但麵粉太多, 我吃了半舊就要放棄了...

所有餸都是叫細size, 但也比一般酒樓的例牌大, 而且平均50-60一碟, 經濟抵食又好食呢, 下次可以試試涮羊肉~
雞絲粉皮基本上是例牌頭盤
還有"煙"呢~
可惜有一只的皮破了...
就是它, 令我110%飽!
可惜有一只的皮破了...
就是它, 令我110%飽!