2009-06-10 151 瀏覽
海蜇/芥茉醬---水準一般素鵝---一試無妨三絲拌粉皮---認真麻麻甜酸松子魚---汁太多,無晒香脆感覺炒飯---ok高力豆沙---保持水準整體裝修比較陳舊,侍應生服務態度可接受,全部合共$2700價錢偏貴,但係食物水準就非常一般。
2009-05-27
海蜇
2009-06-10 175 瀏覽
雞燉翅eat with蔥油餅---平均每人有兩碗,同魚翅分量都幾足,不過成$1200叉子燒餅eat with榨菜肉末---熱騰騰+香脆...好味富貴雞$320---不值一試京燒羊排---香脆有肉汁賽螃蟹---可以一試,無驚喜
2009-05-27
雞燉翅eat with蔥油餅
京燒羊排
叉子燒餅eat with榨菜肉末
蔥油餅
榨菜肉末
  • 蔥油餅連雞燉翅、叉子燒餅/榨菜肉末、京燒羊排
2009-05-29 9 瀏覽
對鄉愁的寄托,不是皓皓明月,不是清遠笛音,而是數不盡的家鄉美食,從餃子到打鹵麵,從驢打滾兒到豌豆黃兒,從雞蛋灌餅到冰糖葫蘆,而最惦記的,往往是皮脆流油的烤鴨,大概每個學期都要吃一次。是次就挑了另一間尖咀的老鋪子,環境一如鹿鳴春般頗具大陸氣息。前菜對路,泡菜酸辣有度口感細膩,炒花生米爽脆充滿油香,算是地道。個人偏愛集酸甜辣為一體的菜式,于是叫了宮保明蝦,蝦是靚貨,彈牙爽鮮,汁亦調得酸辣適中,甜度合意;但包住蝦的炸粉實在是厚了點,雖然不討厭厚炸粉,但始終削弱了原味,而且太飽肚。和菜戴帽是另一心水菜式,或許是北方人緣故,覺得這里又做得比鹿鳴春出色,鹿鳴春的出品太淡口油又不少落,這里的要鹹一點,油膩感亦不突出。試過人人稱讚的鹿鳴春后,對香港的烤鴨也不好期望太高,或許正因如此,反倒覺得泰豐廔的出品略勝,鴨皮酥脆連著少許肥膏,入口即化,脂香滿溢,鴨肉亦肥瘦相宜,可惜片的水準不高,太厚了點。餅是比鹿鳴春要薄些,不過也薄得有限;甜麵醬好像不是太正宗,味道偏鹹了。最后的半吊子甜品是龜苓膏,一看賣相一直水準不濟,又甜得過分,是不太象樣的餐后甜點。縱然無法與北京九花山烤鴨相比,但始終吃得舒心滿足;和朋友傾計

縱然無法與北京九花山烤鴨相比,但始終吃得舒心滿足;和朋友傾計更是開心愉悅,算是復習期間的小釋放吧。

何以解憂,唯有脆皮烤鴨是也!
小菜對路,欣賞!
感覺這里的戴帽比鹿記好味
醬汁調得美味
蝦肉彈牙,可惜粉太厚
無限期待中…
刀功欠佳
漏漏的最愛!這里的不錯,夠脆,肥膏適量
無足掛齒
小菜對路,欣賞!
感覺這里的戴帽比鹿記好味
醬汁調得美味
無限期待中…
漏漏的最愛!這里的不錯,夠脆,肥膏適量
  • 片皮鴨;和菜戴帽
星期一,同學聚舊。超過十年之後再聚頭,或事業有成,或已組織家庭,樣貌雖然冇大變,但大家已不是當年讀書時嘅黃毛小子。比起十數年嘅情誼,今次聚會嘅地點「泰豐樓」嘅歷史,可謂小巫見大巫。舉頭一望天花上嘅掛燈,刻著「一九六一年」嘅字樣,差不多五十年嘅歷史,當中不知多少次成為老友聚舊之處。「泰豐樓」係老字號京菜館,與附近嘅「鹿鳴春」可謂齊名。著名菜色有紫銅爐涮羊肉、魚、羊餃子等傳統北方菜式。每次嚟到都會散叫,反而呢度嘅套餐,今趟還是第一次。三色拼盤 – 包括醉雞、海蜇及五香牛展。醉雞完全冇酒香味,似冰鎮雞多啲,不過口感都算嫩滑。至於雞味,在香港已經好難食得到有雞味嘅雞了;海蜇爽脆彈牙,口感可以;五香牛展也算入味,咬落隱發甘香,肉質鬆軟,不費牙骹多少勁;醋溜桂魚 – 酸甜嘅比例剛好,用了桂魚,魚肉質素有了保証,火喉恰當,魚肉亦冇蒸得過老嘅情況出現。如果桂魚本身能夠炸得更鬆化的話,分數會更加高;鐵板宮保明蝦 – 話明係宮保,味道應以酸甜為主而又帶一點辣,可惜酸甜味是有的(其中以甜味過多了),辣味似乎欠奉,而且蝦肉唔彈牙有少少霉霉地,似乎用料不太新鮮,食後皮膚老毛病發作,更加証明蝦肉唔新鮮;芙蓉三鮮

三色拼盤

醋溜桂魚

鐵板宮保明蝦

芙蓉三鮮
– 與賽螃蟹類似嘅菜式,都係以蛋白為主,加上草菇、蝦球等「三鮮」。筆者對餸菜加上玻璃茨抱中性態度。不過以上嘅配搭,效果有點不倫不類,好似近日電視台某節目女明星自創菜式,唔知點收科就埋一個玻璃茨一樣;

北京填鴨
– 是全晚比較滿意嘅一道菜。皮烤得金黃香脆,鴨肉亦肥美嫩滑,除了近尾部位置脂肪層比較厚之外,大部分片皮鴨嘅肥瘦分佈都算適中。薄餅皮烘得比較乾身,係正統嘅做法,不是一般市面上用水蒸,令薄餅軟綿綿。而且薄餅面上還有芝麻,更加進食時嘅香口感;

紅燒鮑片
– 以罐頭鮑配生菜炆。罐頭鮑質素當然唔會寄予厚望,食落感覺更不如,因為鮑片鞋口;生菜加厚身豉油茨,也沒有什麼可討論;

鐵板炒麵
– 聲勢可真的唔小嘢,鐵板燒得火紅,一落麵,「喳喳」聲,先聲奪人。可能為避免麵條「痴」底,用了比較多油,令整度菜較為油膩,一眾友人食過一巡之後,迅速放軟手腳;

叉子燒餅拼榨菜肉末
– 叉子燒餅製作得幾出色,外表香脆,充滿芝麻香味,內裡如酥皮般重門叠戶,屬上乘之作;榨菜肉末切得十分細小,但大小如一,廚房嘅刀功可見一斑。放入燒餅內,燒餅嘅香與榨菜肉末嘅鹹、鮮味共冶一爐,為之前比較失望嘅菜式挽回少許面子;

鴨架冬瓜湯
服務員預先分好,一人一碗,每碗都有一舊煮得老到幾乎如「泰豐樓」一樣嘅豆腐。這麼差勁嘅豆腐,無謂舀出嚟影響食慾!筆者那一碗還附送工蟻一隻,衛生一欄要扣分;

高力豆沙
– 奉上嘅時候溫度雖然略凍,但蛋香依然,內裡嘅不太甜,十分適合盛宴過後食用,減輕味覺及腸胃負擔。

全單共銀一千二百蚊有找,一行八人,平均每人大約一百五十蚊。論套餐質素,坦白就,實在不敢恭維。與其信菜館嘅組合介紹,還是靠自己嘅經驗散叫為上。
三色拼盤
鐵板炒麵
叉子燒餅拼榨菜肉末
2009-05-18
2009-05-04 6 瀏覽
翌日是勞動節假期,相約一班好友吃飯,糾纏良久,終決定去泰豊廔,朋友A說泰豊廔唔好食,但我話泰豊廔有咁多個笑面,又出名,又老字號,又乜又物。。。。好,大家決定比個機會大家去試吓........去到等緊朋友時見到隔壁檯的火鍋,好似好勁咁,果支出氣煙囪好似IFC咁高,好觸目吓架,見個個食得好開心,自然對呢餐飯好有期待.......是晚冇影相,但我可以話DISH個樣係同其他食友影嘅差唔多,廢話少講。。。。。我地叫咗個4-5餐,有......三絲粉皮~有個好似麻醬咁嘅汁,但無麻味蔥爆牛肉~真係好多蔥,多到差啲見唔到牛肉,出晒煙咁,但擺落口,係唔熱嘅,我估應該係好惹味的,但係全檯人都無呢個感覺,食完,個個都無出聲.......賽螃蟹~蛋白囉,但有點老菜肉水餃~我估水餃係應該係上湯入面的,但啲水餃係攤咗喺隻碟上面,皮厚,而且,好快就凍了,食唔到菜同肉嘅鮮味北京填鴨~我最期待嘅一道菜,多少係為咗呢樣野而來,結果。。。。無驚喜,早知,去北京樓食好過鴨湯~成晚最有味嘅,因為好重味精另有朋友加入,再加菜。。。小籠包~皮不算薄,包不算熱,都係食唔到小籠包應有果種肉鮮味,結果,小籠包原來係會食剩。。。津白~上菜
我地叫咗個4-5餐,有......
三絲粉皮~有個好似麻醬咁嘅汁,但無麻味
賽螃蟹~蛋白囉,但有點老
鴨湯~成晚最有味嘅,因為好重味精
另有朋友加入,再加菜。。。
津白~上菜時又真係有煙出,擺落口又真係唔熱,真係好得意
糖醋魚塊~好大碟呀,但係我地七個人食咗四分一,魚塊本身啲炸粉厚到不得了,好似淨係食粉咁,結果,朋友按捺不住,問亞服務生姐姐,覺得碟魚好唔好食,亞姐姐係竟然唔答!佢話最多送個甜品比你哋....(係咪真架,甜品好似係咪都送咕喎,睇返呢度D食評)
好少寫食評,因我嘅堅持(到此用膳),而另朋友們同我一齊受罪,萬分內疚,所以特此向所有朋友致歉
2009-04-30
2009-04-29 13 瀏覽
今日一行4人去左食,我期待食片皮鴨好耐架喇!因見到介紹都ok,咪去試吓囉!我地叫左個4-5人既餐,再加一碟金腿扒津白,d價錢都幾ok吖,同埋個份量都唔少,由其是個鴨湯,超大窩呀!4個女仔去,完全食唔哂囉,每個餸都有淨少少~~~~白切肉粉皮-幾好味,不過要快食,因為果度d冷氣幾勁,d粉皮越食越凍水煮牛肉-好食,但食時記住連埋d配料一齊食,味道更加好賽螃蟹-麻麻地,唔夠蟹肉,d蛋白太大舊片皮鴨- 肥左少少,但都好食既菜肉水餃-唔差吖金華火腿津白-好食呀,不過津白少d囉~~~鴨湯,好飲呀,仲好大窩tim~~~都有好多料架高力豆沙-味道啱啱好,free既

水煮牛肉-好食,但食時記住連埋d配料一齊食,味道更加好
賽螃蟹-麻麻地,唔夠蟹肉,d蛋白太大舊
片皮鴨- 肥左少少,但都好食既
菜肉水餃-唔差吖
金華火腿津白-好食呀,不過津白少d囉~~~
鴨湯,好飲呀,仲好大窩tim~~~都有好多料架
高力豆沙-味道啱啱好,free既
三絲粉皮
賽螃蟹
片皮鴨-肥左少少囉
2009-04-28
片皮鴨-肥左少少囉
  • 水煮牛肉;高力豆沙
為左片皮鴨而來,呢間價錢比較化算嘛。見到d餐都幾抵死咪貢上黎囉,好難得齊人。一行六人上黎食餐飯賀我生日,多謝哂大家嗌左最平個套餐加左隻山東燒雞加籠小籠包!三絲粉皮- 足料!!d皮夠凍夠趙頭, 麻醬唔會太杰,撈埋芥末食好香喎!!好爽山東燒雞- 凍食幾得意呀未試過,好重醬油味囉又唔叫特別好食既小籠包- 個包就厚左少少,但肉質鮮嫩肉汁豐盈,食落好有口感片皮鴨- 肥左少少,如果燒落dd迫返d油出黎就更脆更香喇, 同埋切得厚左d,而包住佢塊皮又做得太厚唔夠幼滑, "鞋鞋地"有粗製濫造既感覺,可以做得更好既高力豆沙- 一口一個既小高力豆沙,夠精緻我鐘意,咬落仲唔會喧賓奪主, 豆沙唔會搶走哂蛋白d味,層次分明!!i like it老實不客氣地食左半碟!!呢度d野以大堆頭取勝,唔好奢望有北京樓既水準,但的確令人回味既!!d野唔係樣樣都咁出色,但咁既價錢食到片皮鴨我又覺得值既
為左片皮鴨而來,呢間價錢比較化算嘛。
見到d餐都幾抵死咪貢上黎囉,好難得齊人。

一行六人上黎食餐飯賀我生日,多謝哂大家

嗌左最平個套餐加左隻山東燒雞加籠小籠包!

小籠包- 個包就厚左少少,但肉質鮮嫩肉汁豐盈,食落好有口感

片皮鴨- 肥左少少,如果燒落dd迫返d油出黎就更脆更香喇,
同埋切得厚左d,而包住佢塊皮又做得太厚唔夠幼滑,
"鞋鞋地"有粗製濫造既感覺,可以做得更好既

豆沙唔會搶走哂蛋白d味,層次分明!!i like it
老實不客氣地食左半碟!!

d野唔係樣樣都咁出色,但咁既價錢食到片皮鴨我又覺得值既
三絲粉皮,爽口又醒胃=)
水煮牛肉
賽螃蟹,一般啦淡左dd
山東燒雞, 麻麻但幾好食既
小籠包, 正呀肉質鮮嫩+肉汁豐盈
叔叔切緊鴨呀=)
隻鴨幾好呀,肥左dd啦,未夠脆
高力豆沙, 的的色色d,蛋白紅豆份量岩岩好!!!
2009-03-18
慶祝紀念
生日
三絲粉皮,爽口又醒胃=)
水煮牛肉
山東燒雞, 麻麻但幾好食既
小籠包, 正呀肉質鮮嫩+肉汁豐盈
隻鴨幾好呀,肥左dd啦,未夠脆
高力豆沙, 的的色色d,蛋白紅豆份量岩岩好!!!
2009-04-03 41 瀏覽
看了食評就選了這間與一班朋友共聚.1.) 服務唔錯2.) 食物方面都可以, 可惜隻"富貴雞"(乞兒雞)要早一日預訂, 當天訂都做不來.鐵板糖醋蝦球 : 個鐵板燒得好紅, 蝦好新鮮彈牙, 個汁被鐵板燒一燒剛好收到包著晒蝦球又不會過多, 味度適中, 不會太過酸但又好醒胃.炸春段 : 下單時以為是春卷, 原來是用蛋皮卷著芽菜來煎, 好好食. 有蛋香又有芽菜的清新口感山東燒雞 : 是冷食, 雞肉好滑口. 不過這間就沒有把生的蒜泥放在雞上, 而是另外有一碗蒜蓉醬油, 感覺唔是太傳統. 但隻雞好入味又拆晒肉, 好食.其他就一般, 合格 : 酸辣湯/沙鍋律白/素餃/ 銀絲卷 (未能做到裡面一絲絲) / 素鵝 (全是紅蘿白, 入口比較單調) / 拔絲蘋果 (炸得未是大熱, 所以拔得比較差, 蘋果唔是太新鮮)食到尾段隔離枱大叫有老鼠在假天花走動, 我們一抬頭一看, 寫著店鋪 1962, 就原諒間店吧~
看了食評就選了這間與一班朋友共聚.
1.) 服務唔錯

山東燒鷄
鐵板糖醋蝦球
炸春段
2009-03-26 13 瀏覽
新年同朋友們食開年飯,當然搵中式嘢食,見哩間食評ok,不過之前食鹿x春中過招,驚驚地哩間都係,係冇乜其他心水吓都食咗。一行九人叫咗個餐再加其他嘢食,三絲拌粉皮、蔥爆牛肉、水餃、賽螃蟹 & 鴨湯都麻麻;好在個北京填鴨幾好,薄餅唔太厚,鴨又唔肥;炸菜肉末都麻麻,食唔到係咩味,但配佢0既叉子燒食好得,好脆好多芝麻,本身好鍾意食飽餅類0既嘢,哩度0既叉子燒餅係食咁多間暫時覺得最好味0既;成餐最差係金腿扒津白(中),差唔多一百蚊,份量少得嚇人,一人都食唔到一條,係咪d金腿好貴呢?知道佢本身會送甜品,但見個餐又有甜品喎,搵個侍應問吓,點知頭兩位叔叔完全溝通唔到,答唔到我地條問題,好搞笑囉,最後搵咗個醒目d0既先問到,送0既甜品同餐0既甜品係一樣,只會俾一份,咁即係冇送甜品啦...九點後先係高力豆沙,特登等到夠鐘,不過都係一般,唔夠鬆。環境、食物 & 其他嘢都同鹿x春冇乜分別,不過就好食d囉,淨係個叉子燒餅都令我想再嚟呀

炸菜肉末配叉子燒餅
炸菜肉末配叉子燒餅
  • 叉子燒餅
2009-03-17 65 瀏覽
2月15日(星期日)晚,是晚有熱心食家網友相約食開年飯,難得有時間,當然要出席支持,而且很想在泰豐樓開飯已久,還有我多年來都想食的「教化雞」。最難得的是有幾位很久沒見的網友都會出席,令人期待,所以是晚我和女友都早了點去到。在門口和相約了的網友上去,剛坐下其餘的網友都陸陸續續來到。由於沒份點菜,所以可能有些錯漏,請多多包涵!雜錦拼盆:由素鵝,五香豬手和海哲等拼合而成的冷盤,各有特色,味道都是比較清淡,其中我覺得五香豬手比較好食;富貴雞:阿叔把「富貴雞」推到我們附近,然後叫我們找個人去主持“開光”,這個重任當然是由德高望重的“三叔”負責。輕敲一下後,阿叔就把“封印”著的「富貴雞」解放出來,然後再放上檯給我們享用。雞肉嫩滑入味,雞肉吸收了荷葉的清香和各種香料,非常美味;鐵板蔥爆羊肉:這裡的鐵板菜都是先上檯、後淋汁,所以上檯時是熱騰騰和煙霧彌漫。羊肉夠羶,肉質鬆軟而不韌;小籠包:很一般,肉汁不少;雲吞雞:雞湯比較清淡,略嫌不夠濃味,雲吞皮不算薄,裡面的餡肉多菜少,味道一般;鐵板宮保大明蝦:吃的時候以為是酸甜蝦,因為醬汁酸甜,味道剛好,蝦球頗多,蝦肉爽滑彈牙;一點也不辣,徒具「宮保」之名;炒鱔片

小籠包:很一般,肉汁不少;
炒鱔片:像炒鱔糊,鱔片爽口,醬汁味濃;
蜜汁火腿:一片片的金華火腿鋪在蓮子上,金華火腿夠略帶少許咸香而蜜餞味濃,用附上的荷葉卷來包著火腿吃,味道不錯;
北京填鴨:吃京菜必叫的菜式,鴨肉味濃,不是太肥,,略嫌阿叔“片”肉比較厚;
高力豆沙&豆沙鍋餅:高力豆沙好像是送的,味道不太甜,頗鬆軟;豆沙鍋餅是追加的,這個豆沙比較甜,鍋餅亦頗香脆。

每位消費約$180,是晚大家很開心,亦吃得很飽。
由德高望重的網友主持開光禮
五色拼盤
再經過阿叔拆開
富貴雞終於上檯了!
熱騰騰的鐵板羊肉
蜜汁火腿
鐵板宮保(?)明蝦球
2009-02-15
由德高望重的網友主持開光禮
五色拼盤
再經過阿叔拆開
富貴雞終於上檯了!
熱騰騰的鐵板羊肉
蜜汁火腿
鐵板宮保(?)明蝦球
高力豆沙
上回到了東來順涮羊,在同一個冬天再去另外一間老京菜館涮羊去。週末的晚上八時來到,人潮擁擁,沒有訂枱的我們更要等上近半小時呢,而坐下後,先吃吃鹹鹹的泡菜及花生,其中的花生是令人驚喜的小吃,由於已經是一心想吃羊的,所以也二話不說的點了一斤羊肉片、竹笙、凍豆腐、唐生菜、羊肉餃及手拉麵,由於點菜紙上是沒有羊肉餃的,只有普通水餃,但我們誓不罷休的據理力爭,說為何主餐牌上有熟吃的,為何就不可從雪柜拿一客給我們呢,經過一輪談判後,終可如願了。在來炭鍋前,先來混醬,此處的醬料比上回在東來順的還要多,分別有南乳、麻醬、醬油、醋、麻油、京蔥、芫茜、魚露、砂糖、蔥油、花雕、辣油,我什麼也下了一點,而當然膽也是麻醬、京蔥及芫茜,混完後,嗅一嗅,也覺得是很香的。炭鍋來到果然是熱力四射,很溫暖的,但女士們吃過今餐後,可要敷敷面膜補濕了,湯底是白水加上雪菜、冬筍及蝦米做成的,味極淡,也是涮羊的真諦,也更突出混醬的重要性。在配料到後,也急不及待的立刻先涮一片羊肉吃吃,是比之前在東記吃的更羶的,很對我羊痴的口味,蘸上自己調配的混醬,真乃極品也,羊肉鮮香嫩滑,滲出芝麻香氣,複雜的是也淡淡的滲出花雕及魚露的香味,很好。隨後

隨後也逐一試試其他的火鍋料,竹笙是原整貨,每條也是公整的,沒有太強的腥臭味,很好的;凍豆腐是每次火鍋幾乎必點的東西,今天的它不能單單靠那湯底以調味了,又是要靠那混醬了,是別有一番風味;唐生菜是新鮮貨,給我們那一客也是翠綠的,輕輕一灼爽口的生菜最好吃了;而辛辛苦苦爭取回來的羊肉餃是很好吃的,果然沒有白費我倆的心血,皮不算太厚,但一咬下,在內的羊肉是充滿了肉汁的,一定是以鮮羊肉製餡的良果,而羊肉也滲出羶味,是很對味的一客羊餃。

最後其實是在頗飽的情形下後加的一客手拉麵,而到現在也沒有後悔,手拉的麵條充滿京式風味的同時,由於不可能伴以白水湯來吃,所以不加湯的以麵條加上混醬來吃,不同醬料在本身清白的麵條中更突顯它們的個性,而加了大量京蔥及芫茜也吃得我滿口蔥香,吃得我不亦樂乎,是簡單的一道美味。

吃飽鹹點後,最後還有甜品送,九時過後送高力豆沙,不送涼粉了,本是滿心歡喜的,可是也實在是太難吃吧,真的可以說是唔食都知唔好食,一叉下去是硬實實而不鬆軟的,已教我面色一沉,蛋白味也是不豐,而在內的紅豆沙也未見出色,但免費的,還想怎樣呢?

服務方面,侍應們全都是老臣子,不可以說是不好的,但和附近的東來順相比,是沒法比較的,畢竟那兒是酒店內的食店嘛!

最後結帳也要四百多元,比想像中要貴,但也很飽足,走出外面寒冷的天氣也不覺冷了。
火力很猛呢
正!多混醬
正!各式其色
差!硬實實的
正!多混醬
正!各式其色
  • 混醬,羊餃,羊肉
2009-03-02 26 瀏覽
  友人生日我地一班人一齊去幫她慶祝 , 而且平常又少食中餐 , 所以咪揀左黎呢度食北京填鴨 , 因為上網睇個陣都已經見到其他人既食評唔錯 , 結果都冇令到我地失望 , 4至5位用既菜式全部味道都唔錯 , 加上又大碟食到大家都好滿足 , 見住侍應係面前表現切北京填鴨 , 一片一片咁烤得顏色好靚 , 又唔會肥"淋淋" , 可惜是晚附送甜品係涼粉 , 好普通既貨色 , 埋單都只係每人一百蚊都唔洗 , 認真係抵食到爆。 三絲拌粉皮 北京填鴨 賽螃蟹 京燒排骨 鴨架冬瓜湯 菜肉水餃

埋單都只係每人一百蚊都唔洗 , 認真係抵食到爆。

三絲拌粉皮

賽螃蟹

京燒排骨

鴨架冬瓜湯

菜肉水餃
2009-02-12 21 瀏覽
電影學會的開年飯…當知道去泰豐廔的時候…確實是非常期待…一直想去但又怕人少吃不了什麼…今次十八人的聚餐….當然可以滿足我貪心慾望…因為不能坐在一圍的關係…我們在大檯旁加了一張中型檯…兩檯相連…我坐在中檯…感覺像是和親友吃飯時的小童檯一樣…所有菜式全由會長拍板…全部兩份…等不及上菜…先吃一點醃菜頂肚…醃菜爽爽的而且酸辣度適中…令人十分開胃之餘…也令我更加肚餓…首先來的是醉雞和雞絲粉皮…侍應上菜的時候一手拿著兩碟醉雞…一不留神把花雕酒都倒掉了…我們那一檯的醉雞幾乎沒有酒浸著…肉質都算夠滑…但略嫌酒味不夠…變了味道普通的凍雞…不過不失吧…雞絲粉皮呢…粉皮滑而且有咬勁, 配上雞絲和青瓜絲…確實是不錯的前菜…可惜芝麻醬不夠香不夠濃…白白浪費了那些好材料…蒸饅頭和炸饅頭 - 熱辣鬆軟, 不錯…配上煉奶…實在沒有不好吃的道理…片皮鴨 - 鴨肉片肥瘦適中…只是略為切得厚了一點…配上蔥段,青瓜條和甜醬…是不錯的了…不過我不太喜歡薄餅上面太多粉…影響了整體的味道…小籠包 - 皮不算薄…雖然湯汁不算多…但勝在肉質鮮美…可以一試…京燒排骨 - 有點像金沙骨…看上去感覺很乾…心想味道一定不會好那裡….不過吃下去

京燒排骨 - 有點像金沙骨…看上去感覺很乾…心想味道一定不會好那裡….不過吃下去又是另一回事…肉質好鬆軟…夠香口….

松鼠桂魚 - 自從在祥記吃到松子黃魚之後…我就愛上了這種煮法的魚…因為我本身不太喜歡吃魚…不過這種甜酸味炸魚卻很合我的胃口…滿心期待…想知道這個和松子黃魚有什麼分別…可惜這個令我失望了…魚面的脆漿厚了點…算是炸得脆…可惜裡面的魚肉不滑…有點鞋…甜酸汁是沒什麼問題了…而醬汁之中又會有一隻隻細細…扭成S字型的蝦…蝦不爽…有點乾…但我肯定它不是蝦乾….

砂窩雲吞雞 - 上次我們聽錯會長說這個菜的名字…現在這個變成了stars war雲吞雞…雞湯味濃…而且有很多雲吞…每人差不多可以分到兩粒…雲吞皮很薄…看到裡面的餡料…肉多菜少…肉味滿瀉…

金華火腿津白 - 一般…份量很少…每棵都很大…每一都不夠分到一棵…
榨菜肉抹配叉子燒餅 -外層脆口又充滿芝麻粒的叉子燒餅…配上榨菜肉末本應是十分美味的…可是榨菜肉抹的味道稍為鹹了一點…所以喜歡吃叉子燒餅的我也只吃了一件…

鍋貼 -煎得剛剛好…不會太油…而且皮脆…可惜裡面沒有肉汁…變得乾乾的…要扣分了…
還有兩個我不知道名字的湯羮…沒什麼特色…

最後的高力豆沙我沒吃…同檯的友人說不錯的了…
寫食評之前我回看其他人的食評…心想應該不是那麼令人失望的吧…原因大概是點錯菜而已…這裡的涮羊肉,鐵板宮保明蝦和鐵板羊肉我一定會再回來試的呢~
2009-02-12 45 瀏覽
琴晚一行5人第1次幫襯呢間老店. 本來我覺得偶爾去o下o的舊食店感覺都幾得意, 點知食完之後就覺得俾人"剧"到一頸血! 小菜如下:1. 什錦豆腐湯 (小) -- $60 2. 雞絲粉皮 -- $60 3. 蔥爆羊肉 -- $70 4. 糖醋魚柳 -- (唔記得幾錢) 5. Peking 鴨 (半隻) -- $180 6. 叉子燒餅 -- $32 7. 叉子燒餅的"咸" -- $60 8. 津白 (小) -- $60 服務9流, 裝修就唔使講啦(6幾年到依家, 你諗o下), 小菜價錢仲貴過米芝蓮星級酒樓!provide 唔到好o既o野, 就咪收咁貴啦, 無o的商業道德!同auntie 食生日飯食到咁樣, 真係唔使止意我o地會再去!!!!!

小菜如下:
1. 什錦豆腐湯 (小) -- $60 [ok, 普通]
2. 雞絲粉皮 -- $60 [沙薑味, 怪怪地]
3. 蔥爆羊肉 -- $70 [羊肉變牛肉, 仲要唔肯換俾我o地! 10個劣! auntie 都唔食牛肉o既, 仲要屈我o地叫錯]
4. 糖醋魚柳 -- (唔記得幾錢) [漏單!]
5. Peking 鴨 (半隻) -- $180 [得o個10塊, 貴到爆又唔特別好食]
6. 叉子燒餅 -- $32 [有個6, 最大份係呢碟]
7. 叉子燒餅的"咸" -- $60 [咁都值60? 得肉碎到炸菜之類]
8. 津白 (小) -- $60 [菜都係得6塊, 想死]

• 京蔥 (好甜)
2009-02-07 41 瀏覽
本打算是吃北京填鴨的, 但來到看到周圍的人也在吃涮鍋, 喜歡火鍋的我當然忍不住. 鍋底只簡單的在清水中放上酸菜之類的東西, 吃慣了濃味的, 這夜味覺上覺得很是清淡未吃火鍋前先來混醬, 十多款的醬料樣樣要些, 但得出來結果卻是太鹹, 後來要再補加些糖味道才能入口牛肉拼羊肉($140) - 朋友和伙計爭取後, 終可雙拼, 羊肉片很鮮, 味帶少羶, 很不錯, 反而牛肉就給比下去生蠔($40) - 第一次見識冰封生蠔, 望賣相已打折, 心想真不明這也可奉客, 但在沒期望下反而又不覺太差, 至少蠔味夠濃, 肉質也比預期中嫩滑醉雞件($50) - 浸過花雕的雞每件也很入味, 放在鍋中更能發揮酒香, 吃下雞肉嫩滑, 不錯雜丸($28) - 伙計初時說是手打, 但來到的卻不是, 超市貨色, 浪費了這夜的限額唐萵($28) - 菜身很嫩綠, 清洗得也很乾淨高力豆沙 - 餐後甜品, 外皮很軟腍, 甜度亦適中

唐萵($28) - 菜身很嫩綠, 清洗得也很乾淨
高力豆沙 - 餐後甜品, 外皮很軟腍, 甜度亦適中

炭爐打邊爐
牛肉拼羊肉