2022-07-22 299 瀏覽
香港舊式茶樓格局,侍應都係上左年紀嘅性格巨星,有自己既一套.主要係食客飯. 有啲咩餸呢 例如賽螃蟹,螞蟻上樹,京燒羊肉,辣抄雞丁,咕嚕肉等等.不過今日介紹嘅係糖醋魚塊,雖然食唔出係啲咩魚,但係一定唔係碟頭飯啲鯰魚同假石班,但係外脆內軟,酒樓先做到咁嘅效果,茶餐廳未必得. 本身邊間餐廳係做片皮鴨,佢張剩下你個殼,攞嚟煲嚟湯加埋豆腐同旺菜👍👍👍一人都分到兩碗.價錢方面冇茶位. 有湯又放一個小菜大約$70茶餐廳價錢酒樓質素真係低食.順帶一提14:00餐廳落場如果唔想又黑feeling嘅話14:00走走OK啦🙄

價錢方面冇茶位. 有湯又放一個小菜大約$70
茶餐廳價錢酒樓質素真係低食.
2022-07-11 288 瀏覽
午飯時段亦見客量多了, 點了炸醬麵, 义子燒餅, 葱爆羊肉, 再追加了孜然羊肉😋炎熱天氣沒湯底的炸醬撈麵確是不錯選擇👍👍單叫义子燒餅而放棄炸菜肉末, 因為炸菜偏鹹, 比不上配葱爆羊肉, 大葱爽脆, 羊肉鮮嫩😀意猶未盡再來一碟孜然羊肉, 以洋蔥做配菜, 味道又全不同, 孜然香度高, 十分惹味在出名涮羊肉的京菜館吃羊肉菜式, 水準好有保証👏👏

炎熱天氣沒湯底的炸醬撈麵確是不錯選擇👍👍

炸醬麵

义子燒餅

葱爆羊肉

孜然羊肉

在出名涮羊肉的京菜館吃羊肉菜式, 水準好有保証👏👏

2022-07-08
炸醬麵
义子燒餅
葱爆羊肉
孜然羊肉
2022-07-02 494 瀏覽
食客4位,提前預定了:泰豐樓(據說係蘇民峰介紹過的香港京菜館),今晚由港島飄洋過海來到尖沙嘴,漆咸道邊的這家樓上餐館!上樓後發現:這裡食客滿滿,氣氛喧喧嚷嚷,做侍應的叔叔伯伯各個都黑黑實實,但對客人又幾nice喔😂今餐落單如下:1)北京片皮鴨: HKD288.-/半隻 👍👍👍沒想到,鴨肉很香也不肥膩👍捲烤鴨的薄餅非同一般,唔沾黏,小小厚皮,有咬勁,但唔記得影相添😂 甜麵醬也正宗,唔會過份的一味鹹👍,小碟京蔥的數量要是再多一些就perfect啦! 推薦👍👍2)賽螃蟹 HKD128 👍👍👍將蛋白中的陳醋攪拌均有,一定要趁熱食,好好味!3)醬爆薰雞絲 HKD138.-雞肉條好似是用南乳醃過,裹粉烹制成一條條,與乾蔥絲撈在一起,成個餸味道怪怪哋👇🏿👇🏿4)軟炸里脊 HKD128.-尼個確實係北京菜,其實就係將豬扒肉切條,裹上粉酥炸,沾著椒鹽食,飲酒嘉肴!5)金腿扒津白 HKD118.-太過淡味,多幾片金腿可能會好d😂6)雪菜黃魚羹 HKD120.-同伴覺得味道唔錯,有料到😂,我覺得多多少少有d魚腥味👇🏿邊食邊傾解,買單冇糖水送哈😅

今餐落單如下:
1)北京片皮鴨: HKD288.-/半隻 👍👍👍
北京填鴨(半隻)

2)賽螃蟹 HKD128 👍👍👍
將蛋白中的陳醋攪拌均有,一定要趁熱食,好好味!
賽螃蟹

3)醬爆薰雞絲 HKD138.-
醬爆薰雞絲

4)軟炸里脊 HKD128.-
軟炸里脊

5)金腿扒津白 HKD118.-
太過淡味,多幾片金腿可能會好d😂
金腿扒津白

6)雪菜黃魚羹 HKD120.-
同伴覺得味道唔錯,有料到😂,我覺得多多少少有d魚腥味👇🏿
雪菜黃魚羹

邊食邊傾解,買單冇糖水送哈😅

2022-06-30
北京填鴨(半隻)
賽螃蟹
軟炸里脊
2022-06-29 516 瀏覽
又係一間我𝑏𝑜𝑜𝑘𝑚𝑎𝑟𝑘咗好耐終於試到嘅店,我係睇中佢哋呢到嘅傳統銅火鍋,真係買少見少了,咁啱有同事𝑓𝑎𝑟𝑒𝑤𝑒𝑙𝑙而佢又想食北京填鴨,啱晒 ✦ 𝟼-𝟾位用嘅傳統涮羊肉火鍋套餐 $𝟸𝟶𝟾𝟾我哋一行𝟾人,嗌咗個𝟼-𝟾位用嘅傳統涮羊肉火鍋套餐+𝟷隻北京填鴨火鍋得一個湯底冇得揀,勝在個套餐勁多野食擺到成枱都係,仲有啲鍋料擺唔晒職員啲服務好好,全程都有佢哋嘅協助一開波就幫我哋放晒啲豆腐、冬菇落去個鍋到周不時都望吓我哋有冇清咗嘅碟,再擺其他鍋料過嚟 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 - ✦ 北京填鴨 $𝟺𝟺𝟾北京填鴨直頭有師傅推咗架車仔喺你旁邊片所以鴨皮仲係脆嘅,鴨肉唔會過肥,幾好食美中不足係塊餅皮都幾厚搞到啲男士食完個片皮鴨話有啲飽 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 - 講返個火鍋先,牛肉羊肉就唔好抱有太大期望牛肉過得去咁啦,羊肉唔太羶個人比較欣賞佢哋嘅蝦,係去晒蝦殻,一片片好似刺身咁,食落爽口彈牙牛柏葉好淋,完全唔爽口,有啲失望其他鍋料都不過不失,唔逐一講了 - ✦ 高力豆沙食到𝟾𝟾𝟿𝟿諗住叫高力豆沙做甜品點知職員話送俾我哋我心諗:唔通係見我哋靚仔靚女?追問之下,原來佢話個套餐包埋本來諗住叫人頭數嘅高力
又係一間我𝑏𝑜𝑜𝑘𝑚𝑎𝑟𝑘咗好耐終於試到嘅店,
我係睇中佢哋呢到嘅傳統銅火鍋,真係買少見少了,
咁啱有同事𝑓𝑎𝑟𝑒𝑤𝑒𝑙𝑙而佢又想食北京填鴨,啱晒

✦ 𝟼-𝟾位用嘅傳統涮羊肉火鍋套餐 $𝟸𝟶𝟾𝟾
火鍋得一個湯底冇得揀,勝在個套餐勁多野食
擺到成枱都係,仲有啲鍋料擺唔晒
職員啲服務好好,全程都有佢哋嘅協助
一開波就幫我哋放晒啲豆腐、冬菇落去個鍋到
周不時都望吓我哋有冇清咗嘅碟,再擺其他鍋料過嚟

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

✦ 北京填鴨 $𝟺𝟺𝟾
北京填鴨直頭有師傅推咗架車仔喺你旁邊片
所以鴨皮仲係脆嘅,鴨肉唔會過肥,幾好食
美中不足係塊餅皮都幾厚
搞到啲男士食完個片皮鴨話有啲飽

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

講返個火鍋先,牛肉羊肉就唔好抱有太大期望
牛肉過得去咁啦,羊肉唔太羶
牛柏葉好淋,完全唔爽口,有啲失望
其他鍋料都不過不失,唔逐一講了

✦ 高力豆沙
食到𝟾𝟾𝟿𝟿諗住叫高力豆沙做甜品
點知職員話送俾我哋
我心諗:唔通係見我哋靚仔靚女?
追問之下,原來佢話個套餐包埋
本來諗住叫人頭數嘅高力豆沙
但跟餐係𝟷𝟸個,會唔會太多🤣
如果啲豆沙餡多啲嘅話,我唔介意食多幾個

推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍

醬料都好多選擇,有啲都幾有特色
例如南乳、欖菜、花雕酒,但啲調味都偏鹹
揀咗幾款醬料都好鹹,要落少少糖平衡一下

2022-06-19 513 瀏覽
朋友喺呢間餐廳舉行聚餐,原來呢間餐廳已經歷史悠久,但係我喺尖沙咀咁耐都唔知有佢嘅存在。我哋一行四人都係第一次嚟,嗌咗一啲好似大家都會食嘅菜式。首先上菜嘅係山東燒雞,雞肉肉質鮮嫩,非常香口。乾煸四季豆就係唔辣嘅,同想像中有啲出入。奶油津白都係比較淡味。炸大腸好有街邊風味。片皮鴨就真係一般般,啲皮個style係比較厚嗰隻,而且唔係出邊食到嗰種蒸籠熱辣辣上嘅皮,啲鴨就皮比較多肉比較少。同埋可能已經係最後先上菜,大家已經比較唔係太肚餓,最後就剩返半碟都冇食。嚟呢度嘅好處就係免收開瓶費,我諗呢一個點都吸引咗唔少嘅人。侍應叔叔都好好同我哋傾偈,先至發現原來我哋叫嘅嘢雖然係signature dish但係就唔係喺佢心目中最好食嘅嘢,下次我一定要試吓佢講嘅羊肉火鍋,椒鹽脊里,唔知乜嘢魚,同埋其他佢suggest 嘅嘢。所以一定有下次呀

嚟呢度嘅好處就係免收開瓶費,我諗呢一個點都吸引咗唔少嘅人。

2022-05-17 1126 瀏覽
六個大人叫個$808嘅四至五人套餐再加個叉子燒餅連肉茉已經飽到冇朋友,呢間京菜真心抵食。個套餐有蔥爆羊肉、菜螃蟹、三絲拌粉皮、北京填鴨一隻、鴨架子湯、菜肉水餃10隻,仲有六粒高力豆沙,真係樣樣都好味。蔥爆羊肉香得來又唔算多油,同埋啲蔥真係好香。賽螃蟹就穩打穩扎,撈埋個蛋黃好食。三絲半粉皮作為冷盤係一個唔錯嘅選擇,佢啲醬好味道。北京填鴨係呢間餐館嘅招牌菜,冇得輸,填鴨唔算太肥,隻鴨都幾大,唔會因為係套餐所以就縮皮。鴨架子湯其實都係用返個鴨殼滾個湯俾你飲, OK啦。菜肉水餃屬於典型北方餃子,皮厚D餡料好實在。高力豆沙上枱嗰陣時候有微溫,唔會太滯所以都唔錯。另外叫嘅叉子燒餅真係好正,上枱嘅時候熱辣辣兼有少少脆身,印象中冇乜食過咁新鮮嘅叉至燒餅,配肉苿一流,將啲玉苿塞到個叉子燒餅滿滿嘅,好開心。

蔥爆羊肉香得來又唔算多油,同埋啲蔥真係好香。
賽螃蟹就穩打穩扎,撈埋個蛋黃好食。
三絲半粉皮作為冷盤係一個唔錯嘅選擇,佢啲醬好味道。
鴨架子湯其實都係用返個鴨殼滾個湯俾你飲, OK啦。
菜肉水餃屬於典型北方餃子,皮厚D餡料好實在。
高力豆沙上枱嗰陣時候有微溫,唔會太滯所以都唔錯。

2021-12-25 1778 瀏覽
一如過往,每逢西式節日,我同老公會去中餐食慶祝,今個聖誕節老公預早book位,黎咗呢度。上到去,可能我哋早咗到,冇乜人。今次叫咗呢啲野:好普通嘅金腿菜絲炒飯蟹粉小籠包,個皮好厚,蟹粉有啲腥半隻北京填鴨,隻鴨好肥,啲膏厚到呢佢個餅皮係厚餅皮,我比較鍾意食其他店薄薄哋果啲全餐最好味嘅,四季豆好香,全碟我霸曬黎到呢度,當然試吓傳統甜品,拔絲香蕉好可惜,點解同我幻想嘅咁唔同,唔見有絲嘅整體來講,黎呢度係食佢古舊環境,冇下次喇

今次叫咗呢啲野:

好普通嘅金腿菜絲炒飯

蟹粉小籠包,個皮好厚,蟹粉有啲腥

半隻北京填鴨,隻鴨好肥,啲膏厚到呢
佢個餅皮係厚餅皮,我比較鍾意食其他店薄薄哋果啲

全餐最好味嘅,四季豆
好香,全碟我霸曬

黎到呢度,當然試吓傳統甜品,拔絲香蕉
好可惜,點解同我幻想嘅咁唔同,唔見有絲嘅

整體來講,黎呢度係食佢古舊環境,冇下次喇
2021-12-09 1628 瀏覽
在香港想找大鹵麵(打鹵麵)好像很困難,剛好見到這餐廳有這出品,過來看一看。打鹵麵對我來說是海鮮什錦加上海麵,由於是阿辣妹的至愛,所以每次北上出差也會到處找找。香港的北京菜要不是片皮鴨,便是那種港式噏耷小店。這次過來由於剛剛吃了午餐,所以只是試了一些出差食品止渴。蔥油餅是那種炸得不太脆,而比較厚粉的那種。蔥味不突出, 10分北京地道口味。 如果大家用鼎泰X作為標準的話,這個小籠包應該不及,但是比起上海佳家湯包還好。賽螃蟹算是最標準,老店式出品。看到食評大家都唔會是他的天氣鴨和火鍋,今次沒有機會線,所以可能會留返下一次。總括來說這次的食品算是很老北京口味,如果要比較好少少的話不知道是不是你們選擇?裝修是舊式中菜感覺,感覺上很適合老人家的那種。

裝修是舊式中菜感覺,感覺上很適合老人家的那種。

2021-10-04
2021-11-02 2241 瀏覽
這間館子吃了很多年,水準一向不及同區附近的鹿鳴春。可惜鹿鳴春已於2019年成絕響。可能因此大家都轉向泰豐樓。食物水準,味道合宜,賣相一般,選擇很多,是懷舊的好去處。川鹵麵,湯濃,料多。管廷其他館子已沒有做,這裡的也不錯。只是飽子、餃子、高力豆沙都是一客十隻,人少吃不完。黃魚做得鬆脆,愛魚的,可以一人吃一整條,大滿足。唯獨是賬單是看不明,須說是菜牌明碼實價,但埋單時總是比預算多幾十塊錢,但對過項目沒錯,百思不得其解。大家有機會下次去,可以試試算算看。留意到菜單價格部份已經漲價不少,希望能夠隱定下來,否則顧客難留。須稱有九折,但最終也會影響生意。

• 川鹵麵
  • 管廷
  • 窩貼
  • 黃魚
  • 山東雞
2021-10-29 1694 瀏覽
蟹粉扒豆苗完全冇蟹膏,而且好咸😭請睇下人哋點整。正式來講蟹粉係由煮熟大閘蟹度拆出來,呢種先叫蟹粉,蟹膏係邊啊?完全見唔到。你間鋪仲話係老店,老字號簡直不知所謂
2021-10-28
2021-10-28 1761 瀏覽
如果成日鐘意試中菜~ 特式老店不失為一個好既 choice。裝潢黎講,呢度算幾老派,黎既似乎都係熟客仔,年齡層 2X 既我地係入面都顯得有點異相 haha 呢度既叔叔做野好爽手,落完 order 好快就上菜,所以想叫甜品可以等食飽先~ 有幾道菜想介紹下賽螃蟹 - 出街食飯緊係揀 d 屋企食唔到既野啦!賽螃蟹即係炒蛋白,要用好多油,鑊氣要夠先會整得好食吧!蛋香好出!撈飯一流蔥爆羊肉 - 都係講緊個蔥爆得好香!羊肉唔酥!糖醋魚肉 - 粉漿唔會好厚,味道適中,魚肉嫰嫰的~呢度啲野食無咩花巧野,實實在在,好鐘意咁樣p.s. 打去訂位既時候好搞笑~ 原來呢度14:00-18:00 係唔開~ 同朋友食飯要預好時間喔~

有幾道菜想介紹下

蔥爆羊肉 - 都係講緊個蔥爆得好香!羊肉唔酥!

糖醋魚肉 - 粉漿唔會好厚,味道適中,魚肉嫰嫰的~

呢度啲野食無咩花巧野,實實在在,好鐘意咁樣

2021-08-09 2075 瀏覽
泰豊(豐)廔(樓),一看門面,就知這京菜館歷史悠久。被這食店門外的午市客飯菜單所吸引,在尖沙咀區,最便宜$58就有小菜、例湯和米飯,還免收茶位和加一服務費,真是十分吸引。推門內進,走過牆上掛有水墨畫和店名牌匾的過道,再拾級而上,就到菜館的用餐區。用餐區的裝潢同樣有歷史味道,侍應都是上了年紀的,招呼不俗。點了蔥爆羊肉客飯。先來明火例湯,大碗得有點驚人,內裏有豆腐、津菜,還有骨和肉,味道有點偏淡。蔥爆羊肉也很快送上,同樣份量大得驚人,味道可以,最大的優點是不油膩,但就稍嫌鑊氣不足。喝了湯,吃了米飯和蔥爆羊肉,很飽,真的很飽。在尖沙咀區,這樣的價錢,這樣的份量,性價比實屬不錯。
泰豊(豐)廔(樓),一看門面,就知這京菜館歷史悠久。
用餐區的裝潢同樣有歷史味道,侍應都是上了年紀的,招呼不俗。
在尖沙咀區,這樣的價錢,這樣的份量,性價比實屬不錯。
2021-07-31 1970 瀏覽
🔹北京填鴨餐 (3-4人) ($618)好想食北京填鴨 所以我地黎佐呢間傳統京菜館👍🏻 餐廳嘅裝修好懷舊😃 侍應大部分都係上佐年紀嘅🤣 呢個北京填鴨餐相當抵食 因為份量好多 一定足夠3至4個人食😆🔸北京填鴨半隻🍗🍖主角北京填鴨連皮帶肉 感覺鴨肉仲多過皮😄 所以食落去會冇咁脆😆 一咬落去啲油爆哂出黎🤩 但份量就真係唔太夠 我冇expect半隻得咁少😂 包鴨嘅皮好厚 同埋有啲粉喺上面 有啲似印度薄餅 食嘅時候食到太多麵粉味😅 所以我比較中意平時啲薄皮😂評分: 🌟🌟🌟🔸上湯浸菜心苗🥬菜心幾冧 唔會咬唔到🤣🌟 上湯唔會太咸👍🏻 加埋啲蒜子就更好食😄🥰評分: 🌟🌟🌟🌟🔸蔥爆牛肉🥩牛肉好嫩口 冇乜筋 一啲都唔韌😄 仲用佐好多蔥段黎炒 我最中意食蔥🥰 所以幾惹味😍 但食落有啲油膩😅 所以要夾埋白飯一齊食😂評分: 🌟🌟🌟🌟🔸醬蹄拼素鵝🍗醬蹄係成餐最好食嘅👍🏻 點埋啲汁就perfect😍 素鵝外層腐皮嘅煙薰味有啲怪😂😂 但就咁食入面嘅料就好啲啲😅 入面有甘荀條 冇咁油膩🥕評分: 🌟🌟🌟🔸蟹粉小籠包🥟小籠包皮薄多汁🥰🥰 味道唔會太咸👍🏻 但咬落去啲湯汁唔會熱到辣口😅 如果個包可以再熱啲就好啦😃評分: 🌟🌟
🔹北京填鴨餐 (3-4人) ($618)

🔸北京填鴨半隻🍗🍖
評分: 🌟🌟🌟

🔸上湯浸菜心苗🥬

🔸蔥爆牛肉🥩

🔸醬蹄拼素鵝🍗
評分: 🌟🌟🌟

🔸蟹粉小籠包🥟

🔸高力豆沙🥠
高力豆沙唔太甜 但我覺得入面唔夠豆沙🥲同埋好似整佐好耐先拎出黎😔 好似食緊舊凍凍地甜甜地嘅麵粉🌚
評分: 🌟🌟
泰豐廔(樓)。這種懷舊京菜館,正確的形容詞是唐人街京菜館。在北京是找不到的。香港也絕種。鹿鳴春休業已經一年,估計也凶多吉少,不會再開。今天不期而遇,來到這家老牌京菜館,標註 1961 年開業,哇!60 年曆史了!於是進去試試午餐。這裡是吃酒席與大菜的,晚上會必較貴。但中午則很便宜,平到笑。可能是全港最抵食的午餐。我點了: 和菜戴帽套餐。先來的是湯,嚇了我一跳,因爲太大碗,而且勁多料。是用鴨骨煲的,估计是烤鴨用剩的骨。味道很不錯。和菜戴帽,其實祗是名字奇怪,没甚麽巧妙。是一盤炒雜菜,蓋上一隻煎芙蓉蛋。素菜包括: 白菜,冬菇,木耳,笋絲,粉絲,芽菜,豆乾,等等。這種菜,不考功夫,很简單,但份量很多,很抵食。埋單免茶免加一,只收 $58。尖沙咀的横街,現在十室九空,满目瘡痍。能挨得過去已是難得。價錢真是屬於益街坊!有機會的話,要試試這裡的北京烤鴨!
泰豐廔(樓)。

埋單免茶免加一,只收 $58。

有機會的話,要試試這裡的北京烤鴨!
2021-06-30
2021-06-21 1729 瀏覽
前菜,素扎蹄,非常非常非常好吃,甜甜的,滿滿煙薰味。管喉爽脆,加上青蔥,很可口。湯菜咸香,味濃。羊肉麵偏騷,但朋友非常喜愛。我們點的都是小份,但份量超足。吃不完,拿回家宵夜吃。性價比高。
前菜,素扎蹄,非常非常非常好吃,甜甜的,滿滿煙薰味。