2023-06-05 61 瀏覽
大學時期黎過食,好幾年未食過,朋友聚會話想食泰菜,推介呢間再黎食,餐廳好地道,連侍應都係泰國人餐廳環境好靚,有室外同室內座位,天氣咁熱就當然留返喺室內啦,而要呼吸嘅朋友就可以揀坐室外冬陰公湯:配料都足料,有兩隻大頭蝦,好多秀真菇,而湯底好濃,夠酸,少少辣豬頸肉沙律🥗:睇樣就知正,豬頸肉燒得微焦,表面香脆,有油脂的香氣,而且有一定厚度,咬落有彈牙的口感蒜香炒椰菜苖:炒得好有鍋氣,香濃蒜香味道蟹肉炒飯:炒飯出色,粒粒分明,而且乾身,唔會好油膩

蒜香炒椰菜苖:炒得好有鍋氣,香濃蒜香味道

蟹肉炒飯:炒飯出色,粒粒分明,而且乾身,唔會好油膩

2023-06-05 62 瀏覽
朋友由英國返香港想食久違了的Asian Food 所以揀咗呢度佢呢期個lift壞咗結果大家要努力行上3層樓梯不過呢度入面嘅環境同裝修都好好好有泰國風情佢仲有outside ,感覺雖然chill但係香港夏天響outside食就真係搞唔掂於是我哋都係食indoor 一開始就先叫椰青💖💖 涼下個人先再叫椰菜苗少少咸 下次會想食飛天通菜牛油炒蜆😝nice !!! S size冬陰公 2人份量剛剛好濕炒雞河一般水準Overall 環境舒服服務又夠又冇限時間 催人還枱我會再來💖💖💖
朋友由英國返香港
想食久違了的Asian Food
所以揀咗呢度

佢呢期個lift壞咗
結果大家要努力行上3層樓梯

不過呢度入面嘅環境同裝修都好好
好有泰國風情
佢仲有outside ,感覺雖然chill
但係香港夏天響outside食就真係搞唔掂

於是我哋都係食indoor
一開始就先叫椰青💖💖 涼下個人先

再叫

椰菜苗
少少咸 下次會想食飛天通菜

牛油炒蜆😝nice !!!

S size冬陰公

服務又夠
又冇限時間 催人還枱

我會再來💖💖💖
2023-06-04 60 瀏覽
香港地食泰國菜都好普遍,但餐廳質素都好重要,今晚呢間泰簡單,行幾層樓梯先上到去,唔起眼,但佈置同環境感覺唔錯。我通常同老公都喜歡叫呢幾樣1)燒豬頸肉厚薄適中,燒得好香,肉質唔會乾。2)馬拉盞炒通菜通菜唔老冇渣,炒得唔油。3)椰汁雞湯份量啱兩個人飲,飲落有椰香,湯唔係帶辣,湯入面好多雞肉和配料。4)蟹肉炒飯炒飯炒得乾身,我鐘意,比一般炒飯濃味,亦好多蛋,都好食。天氣熱就叫埋凍飲心有靈犀雜果+梳打+珍珠芝麻+石榴汁呢杯清爽啲,又係梳打又有生果粒,飲落好暢快。荔枝特飲(沙冰)天氣熱飲呢杯好正,又唔太甜。

我通常同老公都喜歡叫呢幾樣
1)燒豬頸肉
厚薄適中,燒得好香,肉質唔會乾。

2)馬拉盞炒通菜
通菜唔老冇渣,炒得唔油。

3)椰汁雞湯

4)蟹肉炒飯
炒飯炒得乾身,我鐘意,比一般炒飯濃味,亦好多蛋,都好食。

天氣熱就叫埋凍飲
心有靈犀
雜果+梳打+珍珠芝麻+石榴汁
呢杯清爽啲,又係梳打又有生果粒,飲落好暢快。
荔枝特飲(沙冰)
天氣熱飲呢杯好正,又唔太甜。
位於銅鑼灣既餐廳裝修精緻有格調,環境優雅,食物有水準,落單5分鐘後已經有食物送到,15分鐘後所有點選的餸菜也到齊,而且碟碟熱烘烘,有鑊氣,大份量,有本地小店味道踏進餐廳樓層,已被門外的等候區吸引著,深木配棕紅色牆身,加上燻暗的燈色顯得份外有情調,植物的擺設更令人感覺置身夏日的泰國中。這情調伸延至餐廳中,食客令氣氛更增添一點熱鬧,不論室內室外同樣座無虛席。大份量豬頸肉大約有20片,外皮燒到焦脆肉質梅軟,經肉粉醃製豬味突出帶少甜,有點像豬肉乾的味道,旁邊的泰式醬汁味道較清淡,未能發揮到其作用同樣是大份量的一碟炒飯,飯炒得粒粒分明,且好有鑊氣,油份剛好包裹米粒變滑溜,夾雜著蛋絲及蟹肉有鮮味,炒飯乾爽不油膩,不知不覺吃過一碗又一碗芥蘭翠綠爽脆,被一層薄薄玻璃茨包裹,口感滑溜不覺油膩,與少許肉粒、蔥絲及蒜頭炒勻,咸魚帶出鮮鹹香就是錦上添花窩心地餐廳所有湯類都有size選擇,消除我倆擔心剩下的情況,S Size為2人份量但好足料,味道少辣帶酸有點偏鹹,有愈喝愈鹹的情況。芒果菠蘿汁:漿狀芒果汁質感細滑,淡然芒果中帶有菠蘿少甜,比起只用糖漿多一份果酸及天然石榴汁:較甜的梳打石榴,顏色鮮艷

燒豬頸肉

蟹肉炒飯

咸魚炒芥蘭

冬陰功湯

味道少辣帶酸有點偏鹹,有愈喝愈鹹的情況。
芒果菠蘿汁+石榴汁

石榴汁:較甜的梳打石榴,顏色鮮艷

2023-05-25
燒豬頸肉
蟹肉炒飯
咸魚炒芥蘭
冬陰功湯
泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓成層都好泰國Feel 😬而職員全部都係泰國人而室外好有去左泰國感覺呀 超正呀!!!🤭好似入左去慢活餐廳咁😎冬䕃功湯好開胃又足料 蝦有3隻都好大隻 飲落去唔算好酸 蕃茄比較重😚泰式燒豬頸肉燒到豬頸肉邊邊有焦香味 啖啖油脂香味😋馬拉盞炒椰菜苗馬拉盞好惹味 唔算好咸☺️椰菜苗炒入口好爽脆香草辣椒🌶️豬肉碎炒飯啲飯係粒粒分明 真係食到辣辣地感覺豬肉碎都唔少 色澤金香😆又加埋蛋黃流落啲飯Mojito 飲落好薄荷 好好飲 酒味唔算好重😛
泰簡單

飲落好薄荷 好好飲 酒味唔算好重😛
2023-05-29
  • 燒豬頸肉
2023-06-03 53 瀏覽
意想不到的樓上泰菜!記得朋友介紹有一間樓上嘅泰國菜,幾好食,咁就去試試,地點好方便,地鐵站行過去都係4-5分鐘,有𨋢到三樓。一入去已經以為自己去咗泰國,樓底好高好有空間感,星期五去座無虛席,感覺唔會太迫,喺銅鑼灣區算係咁😉我哋點咗:椰子雞湯,好足料,啖啖充滿椰子香味,好開胃啊🤤菠蘿炒飯份量夠,炒到每粒飯都金黃色,有菠蘿香味,仲有蝦仁蔥粒,馬拉盞炒椰菜苗,椰菜苗好新鮮感覺爽脆,馬拉盞既鹹香味岩岩好,非常惹味。蝦餅有四件,每一件都非常之厚身,啖啖肉炸得唔會過火啱啱好,熱辣辣好惹味啊!飲品我哋都不約而同地想飲珍多冰,佢啲料好正中泰國口味,入面有好多珍多,仲有幾粒大大嘅椰果/椰肉,好啱一路食泰菜一路飲。最後留肚食個泰式芒果糯米飯,呢個係必食嘅,芒果夠多夠甜,一啲都唔酸,配埋煙韌嘅糯米飯食,感覺到口腔超香,正👍🏻😄非常豐富圓滿呢!呢度環境氣氛都好舒適。
意想不到的樓上泰菜!

我哋點咗:
椰子雞湯,好足料,啖啖充滿椰子香味,好開胃啊🤤

2023-05-28 84 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣開咗好多年,好多人都會黎過嘅泰國餐廳。入到餐廳環境好似去咗泰國一樣~ 氣氛感滿滿~ 🌱椰汁雞湯:材料其實同冬陰公差唔多,主要減走辣味相關材料,飲起黎當然比起平時似冬陰公冇咁辣,同時飲到椰香雞香~ 真係有驚喜🌱燒豬頸肉:燒到燶邊勁脆口,入口勁油脂感,配埋酸辣汁勁惹味🌱蟹肉炒飯:份量真係多,其實都分左4-5碗飯出黎。厚厚蟹肉鋪面,炒飯夠香,好味🌱飛天通菜:經典嘅味道,小小辣加上味濃又咸香,用黎送飯真係一流🥥鮮椰青:超大個椰青,成個藍球咁大個🤣勁凍又夠清甜。一邊飲椰青,一邊可以挖晒啲椰肉出黎食。真係好正🥤鮮菠蘿汁:味道似係全用菠蘿制冰整成的,沒有半點人造添加劑嘅假甜味。小小清甜,好正

🌱燒豬頸肉:燒到燶邊勁脆口,入口勁油脂感,配埋酸辣汁勁惹味

2023-05-23
  • 炭燒豬頸肉
  • 飛天通菜
2023-05-28 50 瀏覽
屹立左喺度好多年嘅地道既泰國餐廳,環境舒服,有分室內外、有唔同嘅食野氣氛😎🤓,夜晚都幾多人黎食,黎呢度最好book 定位😗😗
食泰菜成日都會飲冬蔭公湯,今次叫左椰汁雞湯🐥用椰奶加雞肉煮成,好香椰汁味,少少酸辣,味道特別又好開胃😋 🥗🐮醃牛肉沙律,第一次食,好特別同好味,微微辣味,再有啲蒜味,配埋爽脆青瓜食,好味😍😍 馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗真係苗仔,新鮮爽脆😚馬拉盞非常惹味,味道唔會太濃太咸!👍👍 🦀蟹肉炒飯,份量十足🤤🤤飯炒得乾身,粒粒粒分明,用上鹹蛋黃碎配蟹肉、好香口,蟹肉亦都唔少,大大粒架🤩🤩2杯飲品都好好味~心有靈犀(雜果梳打) 同香茅南薑茶, 好正😌😌😌作為完美嘅結束🤭🤭

食泰菜成日都會飲冬蔭公湯,今次叫左椰汁雞湯🐥
用椰奶加雞肉煮成,好香椰汁味,少少酸辣,味道特別又好開胃😋

馬拉盞炒椰菜苗

夏天最啱食酸辣嘅開胃菜, 講起辣又點少得泰國菜呢?銅鑼灣總統戲院樓上有一間非常高質嘅泰國餐廳, 餐廳嘅裝潢非常有格調, 一入門口就見到吧枱嘅員工努力炮製一杯杯睇落去非常好飲嘅泰式飲品🇹🇭⭐️泰式冬䕃功湯~酸酸辣辣最啱夏天飲夠晒開胃, 鍾意食辣嘅必點!! 😋 湯酸酸辣辣飲完好開胃而且充滿椰香, 又辣又過癮好飲到停唔到口! 🥰 湯嘅配料非常豐富, 非常之爽口彈牙嘅大蝦、磨菇同大量惹味嘅泰式香料, 湯嘅味道非常地道充滿泰式風味🇹🇭馬拉盞炒椰菜苗~其他餐廳好少食到椰菜苗, 一見到就忍唔住叫黎食😀馬拉盞既鹹香味同口感爽脆嘅椰菜苗好夾!泰式燒豬頸肉配新鮮生菜~豬頸肉表面燒到微微焦香, 豬肉肉質彈牙, 加咗大量洋蔥同青蔥, 同埋各種各樣嘅泰式香料一齊炒, 惹味又開胃🤤 菠蘿炒飯~加入咗新鮮菠蘿一齊炒, 炒飯有鑊氣之餘仲有淡淡嘅菠蘿清香, 米飯炒得粒粒分明帶金黃色, 內加入咗蝦仁、洋蔥粒同埋肉鬆👍🏻 食泰國嘢點少得飲清涼下火嘅椰青水同充滿椰香味嘅泰式風味飲料珍多冰💖 每次去親泰國餐廳都一定要點珍多冰,裏面有三種唔同顏色同味道嘅泰式配料, 見到都流口水🤤

泰式冬䕃功湯~

馬拉盞炒椰菜苗~

泰式燒豬頸肉配新鮮生菜~

菠蘿炒飯~

2023-05-26
尋日放工冇特別嘢做, 同事話不如一齊食飯, 同事提議食泰國菜, 上網搵左d 間, 環境都唔錯, 周圍好多泰式報置, 同埋大部份職員都係泰國人, 感覺真係好似去咗泰國.餐廳設有室內同室外坐位, 如果天氣比較涼, 坐出面戶外都幾chill .冬蔭公湯-酸酸辣辣, 味道剛剛好, 唔會太酸或太辣, 份量都唔少, 可分到三碗豬肉碎生菜包- d 豬肉微辣, 用生菜包住食, 口感清新蟹肉炒飯- 廚師好貼心拆晒d 蟹肉, 方便食用, 個炒飯炒到d 飯粒粒分明👍馬拉盞炒通菜: 好惹味, 通常黎泰國餐廳叫😋

豬肉碎生菜包- d 豬肉微辣, 用生菜包住食, 口感清新

馬拉盞炒通菜: 好惹味, 通常黎泰國餐廳叫😋
2023-05-23
2023-05-24 85 瀏覽
呢間泰國菜位於總統戲院頂樓 裝修好靚好精緻✨ 餐廳有室內同室外既位置可以選擇 我地就揀左坐室內靠窗既位置 可以望下風景~ 鋪頭既侍應有大部分都係泰國人 感覺就好似身處係泰國咁🇹🇭✿ 餐前小食 - 蝦片蝦片非常香脆 十分好食👍🏻✿ 椰汁雞湯 (小) ($75)雞湯好有椰香味 味道有啲似冬陰公但冇咁辣 酸酸地咁 湯入面有仲雞肉 蘑菇等配料 飲落幾開胃🍲✿ 肉碎生菜包 ($95)生菜包揀左豬肉 肉碎加左酸辣醬汁一齊炒 好多肉汁好入味🐖佢既辣度適中 好惹味而且豬肉碎份量都唔少 食哂啲生菜都仲有淨 唔會唔夠👅✿ 馬拉盞炒椰菜苗 ($125)馬拉盞味道唔會太濃或太淡 岩岩好椰菜苗炒得爽脆 好夠鑊氣 咸香十足🥬✿ 菠蘿炒飯 ($128)菠蘿炒飯用左半邊菠蘿黎裝 上面鋪滿肉鬆 賣相好吸引🍍炒飯份量好多 飯粒炒到粒粒分明 配料仲好豐富 有菠蘿 蝦仁 魷魚 洋蔥 提子乾等等 十分足料🙌🏻✿ 鮮芒果糯米飯 ($55)芒果好大粒 又甜又多汁 一啲都唔酸🥭上枱時糯米飯仲係熱辣辣 飯質軟糯煙靭 口感相當不錯🤤✿ 薄荷葉梳打 ($48)薄荷葉好多 好清爽 消暑一流☀️✿ 珍多冰 ($43)椰汁味道香濃 綠色粉條爽

✿ 餐前小食 - 蝦片
蝦片非常香脆 十分好食👍🏻

✿ 椰汁雞湯 (小) ($75)
雞湯好有椰香味 味道有啲似冬陰公但冇咁辣 酸酸地咁
湯入面有仲雞肉 蘑菇等配料 飲落幾開胃🍲

✿ 肉碎生菜包 ($95)
生菜包揀左豬肉 肉碎加左酸辣醬汁一齊炒 好多肉汁好入味🐖

✿ 馬拉盞炒椰菜苗 ($125)
馬拉盞味道唔會太濃或太淡 岩岩好
椰菜苗炒得爽脆 好夠鑊氣 咸香十足🥬

✿ 菠蘿炒飯 ($128)
菠蘿炒飯用左半邊菠蘿黎裝 上面鋪滿肉鬆 賣相好吸引🍍

✿ 鮮芒果糯米飯 ($55)
芒果好大粒 又甜又多汁 一啲都唔酸🥭
上枱時糯米飯仲係熱辣辣 飯質軟糯煙靭 口感相當不錯🤤

✿ 薄荷葉梳打 ($48)
薄荷葉好多 好清爽 消暑一流☀️

✿ 珍多冰 ($43)
椰汁味道香濃 綠色粉條爽滑 好飲得黎又唔會太甜😋
2023-05-23 81 瀏覽
依間餐廳係銅鑼灣總統戲院頂樓,大部分侍應都係泰國人,感覺好正宗,而且環境充滿泰國特色,仲有室外露天座位,如果天氣涼涼地,坐係室外都幾有泰國渡假feel!冬䕃功湯 (細)$92冬蔭功酸酸辣辣,飲完好開胃,配料有大蝦、菇、洋蔥,大蝦爽口彈牙,我地兩個人叫左細份,份量都唔少,每人飲完一碗都仲可以添多半碗。馬拉盞炒椰菜苗 $125椰菜苗好爽脆,馬拉盞既鹹香味岩岩好,味會太濃或者太淡,非常惹味!豬肉碎生菜包 $95豬肉加左洋蔥同酸辣醬汁一齊炒,入味之餘肉質都好柔嫩,用生菜包住一齊食,清新得黎又好惹味,好正!蟹肉炒飯 $128炒飯好大碟,有一個小山丘既形狀,完全足夠3-4個人食,蟹肉拆左肉,仲有蛋絲,飯粒炒到粒粒分明,口感不錯!黃金夢 $52係一杯鮮菠蘿汁同芒果汁打成既沙冰,芒果味較突出但又帶點菠蘿既清甜味,酸甜開胃!鮮芒果糯米飯 $55芒果糯米飯造型好似蛋糕咁,以為佢細細份,但原來份量都幾多,表面鋪滿香甜芒果,下面係紫糯米飯,口感煙靭,食落淡淡椰香味,食完依個甜品真係好滿足!

冬䕃功湯 (細)$92

馬拉盞炒椰菜苗 $125

豬肉碎生菜包 $95

蟹肉炒飯 $128

黃金夢 $52

鮮芒果糯米飯 $55
呢間食過好幾次, 印象中十幾年前已經食過, 次次都係約好耐冇見既朋友, 因為環境唔錯, 位又多, 傾耐少少都OK👍🏻今日又約朋友~太耐冇見太開心, 叫到成枱野食🤣食泰國菜, 冬陰公湯當然必點, 呢度既冬陰公湯好足料, 有好多蝦和菇, 蝦好大隻, 湯微辣, 再酸多少少仲正(不過同枱既人話夠酸了)👍🏻有人話好鍾意食豬頸肉, 所以叫左份泰式燒豬頸肉, 份量好好好多, 夾極都仲有, 豬頸肉邊邊少少脆, 裡面好juicy, 點埋醬汁酸酸地唔怕膩🤤又有人話好鍾意食通菜, 叫左飛天通菜, 好惹味, 不過真係辣到飛天🫣蟹肉炒飯, 炒飯中有蛋絲同好多好多蟹肉, 飯炒到粒粒分明, 味道相比其他幾個餸清淡, 中和返味覺, 唔錯👍🏻芒果🥭糯米飯, 芒果好甜, 糯米飯煙韌好好咬, 椰汁好香😋通菜好辣所以叫左兩杯野飲mixed fruit + soda清清地好refreshinghoney citron and grape 比較甜, 飲落令人好滿足既甜味足日超滿足☺️

今日又約朋友~太耐冇見太開心, 叫到成枱野食🤣
食泰國菜, 冬陰公湯當然必點,

芒果🥭糯米飯, 芒果好甜, 糯米飯煙韌好好咬, 椰汁好香😋
通菜好辣所以叫左兩杯野飲

足日超滿足☺️
2023-05-18
5 分鐘 (堂食)
  • 泰式燒豬頸肉
  • 飛天通菜
  • 芒果糯米飯
  • 冬陰公湯
2023-05-22 47 瀏覽
好地道既泰國餐廳❤️環境靚得黎都好有泰國風格,入面職員仲要都係泰國人黎,職員又好禮貌,食物都好有當地味道🤤,整體氣氛都好好👍🏻菠蘿炒飯 $128份量勁多😍,係粒粒飯都金黃色,每粒飯都充滿菠蘿🍍既香氣,菠蘿肉都好香甜,入面仲有蝦仁洋蔥粒等,口感清香得黎好豐富,好好味🤤肉碎生菜包(豬肉) $95肉碎調味好出色,小小辣夠哂惹味,肉碎既肥瘦亦好平均,配埋生菜包住食,口感好好👍🏻飛天通菜 $95好惹味,口感爽脆惹味冬陰功 $92湯底酸酸辣辣咁,非常開胃,入面配料都幾足料,飲得又食得千層糕 $15必食,食落好感好有咬口,愈咬愈清香梛青糕 $15口感係偏爽口,清甜加上仲有椰青果肉咁Chiang Mai Dawn $60好薄荷既味道,飲落好順口好清新鮮青檸梳打 $45新爽自然

菠蘿炒飯 $128

肉碎生菜包(豬肉) $95

飛天通菜 $95
好惹味,口感爽脆惹味

冬陰功 $92
湯底酸酸辣辣咁,非常開胃,入面配料都幾足料,飲得又食得

千層糕 $15
必食,食落好感好有咬口,愈咬愈清香

梛青糕 $15
口感係偏爽口,清甜加上仲有椰青果肉咁

Chiang Mai Dawn $60
好薄荷既味道,飲落好順口好清新

鮮青檸梳打 $45
新爽自然

2023-05-17 153 瀏覽
今日係銅鑼灣收工,經過見到呢間泰國野好似唔錯,就同二佬上左去食飯,鋪頭裡面侍應好似全部都係泰國人,好在佢地都識講廣東話#蝦片-呢個蝦片係送既,作為前菜開胃菜幾唔錯#馬拉盞炒椰菜苗-馬拉盞味唔會太濃或者太淡,而且份量較多,啱晒我夜晚要食菜既習慣#燒豬頸肉-雖然係燒,但唔會燒到無晒肉汁,份量都大,味道唔錯同埋肥瘦適中,所以我地兩個都差唔多食晒成碟#冬陰功-夠酸又夠辣,配料又多,有成隻大頭蝦同埋好多菇,一人半隻蝦岩岩好,不過如果唔係好食得辣既朋友,可能會覺得辣得濟,記得叫佢小辣#香草辣椒肉碎炒飯-無諗過佢咁大碟,其實夠3-4個人食,一碟飯裏面有菜有肉碎有香草,d味都幾豐富,值得一試#芒果糯米飯-佢整得好精緻,佢係用班蘭葉釘好一個正方形碗仔咁樣上碟,同埋有驚喜,個糯米飯係熱辣辣既,我諗係因為方便撈埋d椰漿,同一般出面食到既芒果糯米飯有d唔同

#蝦片-呢個蝦片係送既,作為前菜開胃菜幾唔錯