2023-08-06 31 瀏覽
銅鑼灣都有泰國人主理既泰菜🤣🤣🤣下午茶好抵食!環境好chill!!#蟹肉炒飯平時食菠蘿炒飯,就食得多,今次試吓其他,食落熱辣辣好有鑊氣,啲飯係粒粒分明,好香,如果蟹肉多啲就好啦🤣#雞肉生菜包之前食親都係豬肉嘅,今次食雞肉有驚喜,唔會鞋颯颯,辣辣地好惹味,幾乎都係比我食晒😂#冬陰功湯湯好濃郁,而且有好多配料,酸甜辣適中,好開胃,不過太辣朋友飲唔到,好可惜😂#飛天炒芥蘭芥蘭好爽脆,不過略嫌油咗啲,味道都OK,可能炒通菜會更好味😝飲品🍹#心有靈犀 #漫天燈火2杯都係水果汁,好fresh,唔會太甜!呢度仲有室外環境,好chill,夜晚仲有cocktail,三五知己摸杯底又多一個地方選擇🥂

#蟹肉炒飯

#雞肉生菜包

#冬陰功湯

#飛天炒芥蘭

飲品🍹
#心有靈犀
#漫天燈火
2杯都係水果汁,好fresh,唔會太甜!

店名: 泰簡單地址: 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓銅鑼灣D4出口,行2分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5銅鑼灣遍地都係美食,今次夜晚想食泰國菜🇹🇭,聽朋友講呢間好地道,廚師同侍應都係地道泰國人,好似係泰國食咁🫶🏻我哋夜晚去到,戶外area著左一盞盞燈泡💡,環境好chill,打卡一流,夜晚仲有cocktail可以飲添~冬蔭功 (S/M/L)❤️❤️❤️❤️❤️$92/$162/$228因為係2個人食嘅緣故,就叫咗個細嘅,第一啖飲落好香,味道會偏辣,香料味道好出,有啲後悔冇叫m size🙈實在係太好飲,飲完一碗又一碗🥰蟹肉炒飯❤️❤️❤️❤️❤️$128份量十分大,十分有鑊氣,而且仲粒粒分明,加上大量雞蛋🥚同蟹肉🦀️食落有口感又有鮮味😍而且完全唔油膩,必叫之選👍🏻木瓜絲蝦沙律❤️❤️❤️❤️$94木瓜切絲,十分爽口,仲有大蝦🦐,花生🥜,蝦米等,加上佢地秘製醬汁,夏天清爽之選😆飛天通菜❤️❤️❤️❤️❤️$95食落帶少少微辣,加上通菜炒得夠鑊氣,十分惹味🥰鮮椰青❤️❤️❤️❤️❤️$55椰青夠冰夠大個,消暑一流,入面嘅椰肉清甜😗黃金夢❤️❤️❤️❤️$52菠蘿汁🍍芒果汁🥭,飲到少少芒果嘅果渣,證明真材實料,並非用濃縮果汁,由於係
店名: 泰簡單

地址: 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
銅鑼灣D4出口,行2分鐘

環境: 5/5
價錢: 4.5/5
味道: 5/5

銅鑼灣遍地都係美食,今次夜晚想食泰國菜🇹🇭,聽朋友講呢間好地道,廚師侍應都係地道泰國人,好似係泰國食咁🫶🏻我哋夜晚去到,戶外area著左一盞盞燈泡💡,環境好chill,打卡一流,夜晚仲有cocktail可以飲添~

冬蔭功 (S/M/L)❤️❤️❤️❤️❤️
$92/$162/$228

蟹肉炒飯❤️❤️❤️❤️❤️

木瓜絲蝦沙律❤️❤️❤️❤️

飛天通菜❤️❤️❤️❤️❤️
食落帶少少微辣,加上通菜炒得夠鑊氣,十分惹味🥰

鮮椰青❤️❤️❤️❤️❤️
椰青夠冰夠大個,消暑一流,入面嘅椰肉清甜😗

黃金夢❤️❤️❤️❤️
菠蘿汁🍍
芒果汁🥭,飲到少少芒果嘅果渣,證明真材實料,並非用濃縮果汁,由於係鮮果汁,味道唔會死甜,係生果天然嘅甜味😚
2023-08-03 1058 瀏覽
#銅鑼灣地膽 今次去泰簡單食泰國菜,餐牌主打泰式炸物、咖哩、海鮮、特色飯麵🍜等,選擇好多!頂樓空間感十足~一開電梯門仿如置身泰國!可揀坐室內或室外位置!🍖燒豬頸肉 $96 炭香味嘅板燒豬頸肉,入口香濃有嚼勁,油脂香溢,完全唔乾!配埋泰式醬一齊食更惹味!🥬馬拉盞炒通菜 $ 105 馬拉盞通菜香辣惹味帶點咸香,通菜炒至剛剛好,咬落口感保持新鮮爽脆,好食到停唔倒口!🍍原個菠蘿海鮮焗飯🍚$128賣相極靚嘅菠蘿海鮮焗飯,頂層有滿滿肉鬆,下層係金黃色嘅焗飯,海鮮有蝦球、蜆肉、鮮魷等,焗飯飯粒分明夠濕潤,啖啖都食倒粟米、新鮮菠蘿、提子乾等配料,令成個飯口感更豐富!味道酸酸甜甜好開胃!🥥椰汁雞湯 $75 湯頭清香,椰汁味同雞味均勻,配料有雞肉、車厘茄、草菇及泰式香料等;香氣撲鼻,順滑又暖胃!🥤飲品我地點左鮮菠蘿汁同埋椰青,椰青清甜可口~ 鮮菠蘿汁綿滑清甜,兩杯都咁好味!Thai Simple Kitchen(泰簡單)地址📍:香港 銅鑼灣 謝斐道517號 總統戲院3字頂樓

🍖燒豬頸肉 $96
🥬馬拉盞炒通菜 $ 105

🍍原個菠蘿海鮮焗飯🍚$128

🥥椰汁雞湯 $75

Thai Simple Kitchen(泰簡單)
地址📍:香港 銅鑼灣 謝斐道517號 總統戲院3字頂樓
  • 椰汁雞湯
  • 原個菠蘿海鮮焗飯
  • 燒豬頸肉
  • 馬拉盞炒通菜
2023-08-02 38 瀏覽
泰簡單已經好耐冇食過泰國野,今日同一個朋友去食。環境好chill ,落地玻璃,可選坐出面定係裡面,樓底高,環境好舒服,更有大房,可以一大班人食都容納到。而且staff都好多係泰國人首先叫左黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)柚香鮮提子冰黃金夢真係好fresh, 菠蘿汁定茫果汁都好開胃,酸酸甜甜,而且果味好重,足料。提子冰又係好開胃,而且夠凍。食辣野岩曬有cocktails 冬蔭公湯辣,香濃,夠正宗個湯真材實料,好濃郁。而且仲有成隻大蝦係裡面。泰式炸蝦餅泰式小食裡面最鐘意既美食,脆又香,係好味,而且蝦打出黎既勁彈牙蟹肉炒飯炒飯粒粒分明,吾會油,蟹肉十足,開心share 之選。泰式炒雜菜今日食椰菜頭,泰式炒菜一向都好香。好惹味。
泰簡單
已經好耐冇食過泰國野,
今日同一個朋友去食。

環境好chill ,落地玻璃,可選坐出面定係裡面,
樓底高,環境好舒服,更有大房,可以一大班人食都容納到。
而且staff都好多係泰國人

首先叫左
黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)

柚香鮮提子冰
提子冰又係好開胃,而且夠凍。食辣野岩曬
有cocktails

冬蔭公湯
辣,香濃,夠正宗
個湯真材實料,好濃郁。而且仲有成隻大蝦係裡面。

蟹肉炒飯
炒飯粒粒分明,吾會油,
蟹肉十足,開心share 之選。

泰式炒雜菜
今日食椰菜頭,泰式炒菜一向都好香。
好惹味。

2023-07-26 64 瀏覽
銅鑼灣食lunch 容易搵位,又好食既泰國菜😋平均$60-$70 就有一個lunch,包一杯嘢飲☕️⭐️ 海南雞飯海南雞冇骨,好滑,有少少暖。啲飯有微微黃薑味,食落去唔會好濃味👍🏻⭐️ 咖喱雞飯咖哩係唔辣既,係冇椰汁嘅咖喱,雞唔會柴皮,正常水準🐓⭐️ 豬肉炒河呢個係比較濃味同油膩。炒河上面有蛋絲,裏面有少少菜同紅蘿蔔,食落有唔同質感。如果鍾意食炒河,應該會覺得呢個唔錯😎⭐️ 炸豬扒飯呢個反而覺得一般,有少少乾,炸皮離開咗塊豬扒🤔

⭐️ 海南雞飯

⭐️ 咖喱雞飯
咖哩係唔辣既,係冇椰汁嘅咖喱,雞唔會柴皮,正常水準🐓

⭐️ 豬肉炒河

⭐️ 炸豬扒飯
呢個反而覺得一般,有少少乾,炸皮離開咗塊豬扒🤔
海南雞飯
咖喱雞飯
豬肉炒河
炸豬扒飯
海南雞飯
Thai Simple Kitchen is a Thai restaurant located in Causeway Bay that has been here for as long as I can remember. But for some reason we never really gave it a try. Until one day, we noticed they had an afternoon tea menu that only cost $45!The restaurant is located on the roof of President's Cinema. The only way there is by elevator. Or walk gazillion flight of stairs. We took the elevator. The inside was very nice and spacious. There were a number of diners already there!The menu is in Englis

The menu is in English and Chinese. Everything costs $45 and comes with a drink with discounts for special drinks.
We just wanted regular Thai milk tea. This wasn't really good until we realized we didn't get any sugar syrup. A while later, it was provided for us. So, be sure to ask for this!
Boyfriend had the Dried Curry Shrimp Fried Rice. It wasn't really fried rice but more like a mound of white rice with the sauce on the side. I guess that is the dried curry? Plenty of plump shrimp was provided. The sauce was very spicy with a nice strong coconut taste.
I had the Pad Thai as it wasn't spicy. They did provide chili flakes but this was place on the side and easily avoidable or can adjust to how much spice you want. The noodles were a bit wet but had a good umami taste.

The food tasted ok. And for this price with a nice atmosphere, we'd probably be back.
2023-07-03
2023-07-14 109 瀏覽
泰簡單有日出開銅鑼灣,朋友話想食泰國菜,OpenRice search到呢間評價不錯,就決定一試。上到去發覺個場好大但竟然座無虛席,我地walk-in ,好彩坐埋最後一張。落左order後,店員送了一小籃蝦餅俾我哋做餐前小食,香脆可口。餸菜亦都好快整好。我同朋友叫咗一個細嘅冬陰功湯,係好正宗嘅味道,辣得來好過癮。試過飲過冬陰功冇咩料,但係呢碗好多配料,蝦亦都好新鮮。我哋亦叫左馬拉盞炒椰菜苗,菜好新鮮,味道剛好。肉碎生菜包係我地最愛,每次食泰菜都要叫,肉碎肥瘦適中,生菜都好新鮮。蟹肉炒飯份量超大,飯粒粒分明,好有獲氣。初初以為兩個人一定食唔哂,但實在太好味既關係,一碗接著又一碗,竟然食得哂。我地仲叫咗兩杯特飲,漫天飛花同埋柚香鮮提子冰,兩杯都消暑解渴得來又唔會太甜。走時已經差唔多9:30pm但依家好旺場,仲有唔少人剛到,睇來呢間餐廳真係好受歡迎。
泰簡單

我哋亦叫左馬拉盞炒椰菜苗,菜好新鮮,味道剛好。

2023-06-07
2023-07-12 103 瀏覽
我最近光顧了一家以泰式料理為主打的餐廳,這裡的菜式口味獨特、份量十足,讓我感到非常滿意。首先,餐廳的醃鳳爪讓我印象深刻。鳳爪經過精心的醃製,入口即化,皮軟肉嫩,配上微辣的醬汁,讓人回味無窮。接著,餐廳的冬陰功湯也是一道不可錯過的招牌菜。湯底酸辣刺激,香味四溢,加上新鮮的海鮮,讓人食指大動。除了招牌菜,馬拉盞炒通菜,色澤綠油亮,味道香辣可口;蟹肉炒飯則是配上鮮甜的蟹肉,粒粒分明,吃起來非常爽口。在飲品方面,餐廳的黃金夢(菠蘿汁及芒果汁)和青檸梳打也是非常推薦的。黃金夢的配搭非常恰到好處,甜而不膩,清新怡人;青檸梳打則是清涼解渴,讓人喝了非常愜意。總體而言,這家餐廳的菜式真的非常美味,而且價格也非常實惠。如果你喜歡泰式料理,不妨來這裡一試,相信你也會和我一樣愛上這裡的美食。

• 蟹肉炒飯
  • 馬拉盞炒通菜
2023-07-07 94 瀏覽
餐廳主打泰國菜🇹🇭有室內同戶外座位選擇裝潢好有泰國氣氛菜式嘅選擇亦有好多🔸馬拉盞炒通菜 $105通菜嘅色水好靚,睇得出好新鮮,食落好爽口好有鑊氣。馬拉盞辣辣哋,同通菜一齊炒好惹味。🔸烤豬頸肉沙律 $108豬頸肉份量都好多,肉質好粉嫩,食落好嫩滑。豬頸肉烤完之後有再用醬汁炒,食落酸酸辣辣,配埋生菜食好有層次感。🔸冬蔭功湯 $92呢個湯好足料,鮮蝦好大隻,仲有好多唔同種類嘅菇。個湯飲落好鮮甜,味道唔太辣,酸酸哋好開胃。🔸菠蘿炒飯 $128賣相好靚,飯面鋪咗層肉鬆,米飯炒到粒粒分明,相當出色。落咗好多配料去炒,包括鮮蝦、🍍菠蘿、 雞蛋同埋提子乾,十分美味。🔸鮮椰青 $55椰青好重手,打開個蓋見到椰青水滿到上頂,飲落好鮮甜,涼快到不得了,飲完食埋椰肉好正🥥

餐廳主打泰國菜🇹🇭

2023-06-16
  • 菠蘿炒飯
  • 冬蔭功
2023-07-06 77 瀏覽
今日同朋友來銅鑼灣食泰菜👻👻豬肉生菜包生菜包係其中一款熱門嘅泰式菜式!有豬牛雞去選擇,我哋揀咗豬肉入面帶點辣味,食落落好開胃惹味炒通菜綠油油的通茶好爽口,辣辣地,惹味!椰汁雞湯椰汁味道濃,入面用有蕃茄仔、洋蔥同埋菇類去調味,飲落好順口,又不會太濃味!蟹肉炒飯超大份量既一碟炒飯,飯炒得粒粒分明,超級有鑊氣,但又不會太油膩,恰到好處!伴住蛋絲及蟹肉既鮮甜,食完一碗又一碗!鮮青檸特Shake冰 &鮮青檸梳打2款都係用鮮青檸特製既飲品,酸酸嘅味道令人好清爽又好開胃。總的來說,呢度既環境同食物喺銅鑼灣來講性價比好高!好啦係值得一試的泰國菜餐廳。
今日同朋友來銅鑼灣食泰菜👻👻

豬肉生菜包

生菜包係其中一款熱門嘅泰式菜式!
有豬牛雞去選擇,我哋揀咗豬肉入面帶點辣味,食落落好開胃

惹味炒通菜

綠油油的通茶好爽口,辣辣地,惹味!

椰汁雞湯

蟹肉炒飯
超大份量既一碟炒飯,
飯炒得粒粒分明,超級有鑊氣,但又不會太油膩,恰到好處!
伴住蛋絲及蟹肉既鮮甜,食完一碗又一碗!

鮮青檸特Shake冰 &鮮青檸梳打

2款都係用鮮青檸特製既飲品,酸酸嘅味道令人好清爽又好開胃。

• 蟹肉炒飯
2023-07-06 61 瀏覽
位於銅鑼灣呢間泰簡單 真係可以食左好多年但仍然keep住想再回頭食佢😂最鐘意佢有indoor同outdoor呢排天氣咁熱,梗係indoor涼冷氣啦😂🔸泰式炒金邊粉個presentation已經好靚,用蛋漿煎成1個網包住金邊粉,泰式炒金邊粉酸酸甜甜配上兩隻大蝦好爽甜🔸木瓜絲蝦沙律天氣太熱 所以點左木瓜絲蝦沙律,頭盤開胃菜必食吧😂,酸甜辣加埋爽脆木瓜絲,降溫一流🫶🏻🔸椰汁雞湯好足料既椰汁雞湯味帶酸的椰子香氣撲鼻🔸馬拉盞炒椰菜苗好多餐廳椰菜苗絕不椰菜苗,都會大大棵或加以修改,但呢到咁多年來都會用椰菜苗,真心抵讚🫶🏻
位於銅鑼灣呢間泰簡單 真係可以食左好多年
但仍然keep住想再回頭食佢😂

最鐘意佢有indoor同outdoor
呢排天氣咁熱,梗係indoor涼冷氣啦😂

🔸泰式炒金邊粉

🔸木瓜絲蝦沙律

🔸椰汁雞湯
好足料既椰汁雞湯
味帶酸的椰子香氣撲鼻

🔸馬拉盞炒椰菜苗

2023-07-05 41 瀏覽
位於銅鑼灣總統戲院樓上的泰國餐廳,環境非常舒服,仿似去咗泰國一樣,餐廳有分室外室內兩部份,不過天氣咁熱都係坐返喺室內。冬陰公湯野食好快就到,先嚟冬陰公湯,味道唔會好辣,酸酸地好開胃。青木瓜沙律其中一樣去到泰國必食既菜式,青木瓜非常爽口,加上蕃茄、青瓜、生菜,新鮮至極。鹹魚炒芥蘭炒芥蘭配上鹹魚,鹹香味令芥蘭生色不少,配上泰式醬汁炒起嚟好惹味。大蝦金邊粉至愛菜式之一,金邊粉份量好多,花生同辣粉放喺側面,炒得剛好掛滿汁,蝦肉亦新鮮好大隻。紅豆椰汁冰椰汁味超香,紅豆煮得軟淋入味。椰青新鮮清甜,飲完仲可以食埋椰肉。

冬陰公湯
野食好快就到,先嚟冬陰公湯,味道唔會好辣,酸酸地好開胃。

青木瓜沙律

鹹魚炒芥蘭

大蝦金邊粉

紅豆椰汁冰
椰汁味超香,紅豆煮得軟淋入味。

椰青
新鮮清甜,飲完仲可以食埋椰肉。
2023-07-05 41 瀏覽
餐廳環境好大,成層都係佢地既,仲有室內同室外,一班frd黎想傾下計或者屋企人食想坐得舒服d都係唔錯既選擇😆.🔸醃鳳爪鳳爪好足料,幾辣~ 用黎開胃都幾刺激😂.🔸冬陰功(S)叫左細碗,但入面既蝦肉多到嚇親,佢唔算好辣,但又好惹味,會想飲完一啖又一啖😛.🔸飛天通菜炒得幾香,微辣🤫.🔸蟹肉炒飯一上枱個陣鍋氣,以為自己去左泰國,蟹肉、蟹膏、蛋都比得唔少,推薦👍🏻👍🏻.🔸椰青好大個,d椰肉好輕鬆就「不」到出黎,滿足🤤.🔸泰式奶茶保持到泰式奶茶既甜度,但茶味夠香濃,加分~
🔸醃鳳爪
鳳爪好足料,幾辣~ 用黎開胃都幾刺激😂
🔸冬陰功(S)
🔸飛天通菜
炒得幾香,微辣🤫
🔸蟹肉炒飯
🔸椰青
好大個,d椰肉好輕鬆就「不」到出黎,滿足🤤
🔸泰式奶茶
保持到泰式奶茶既甜度,但茶味夠香濃,加分~
2023-07-04 395 瀏覽
銅鑼灣原來總統戲院樓上有間裝修好靚嘅泰國菜,經過見到幾靚就上去試吓。冬蔭公 - 個湯非常濃郁,d香料味好清香,酸酸辣辣好開胃,入面仲有勁多料,有2隻大蝦,隻蝦非常新鮮,爽口彈牙。燒豬頸肉 - 燒到外面有少少焦焦地嘅感覺,入面仲好juicy,點埋個辣汁食非常惹味。馬拉盞炒通菜 - 個菜炒得好香,個汁辣辣地,又唔算太辣,呢個菜送飯一流。蛋網蝦球炒金邊粉 - 個蛋網煎得好靚,一上枱已經比佢賣相吸引,入面d金邊粉炒得好香,條條分明,煙煙韌韌,入面都幾多配料,當然唔少得蝦啦,除咗個粉入面有蝦,外面仲有2隻大蝦,上面鋪滿蒜蓉,食落好惹味。鮮青檸特shake冰 - 原來比埋個shake shake盅,自己可以娛樂一番,飲落呢杯野酸酸甜甜,好醒胃。鮮芒果汁 - 飲落好香濃嘅芒果味,因為係全芒果汁,所以呢杯幾抵飲。

平時都係九龍城食泰國野多,好少同大家介紹,今次搵到間銅鑼灣泰國菜,餐廳本身係頂樓直接由地面可以搭lift上去,入面好多人而且環境仲好Chill。 ———————————————🌟皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138呢個真係我食過最有特色嘅金邊粉,由蛋網包住食落好有儀式感。旁邊有三隻大蝦,食落都好新鮮彈牙。拆開蛋網後入面原來都仲有好多蝦肉,食落唔會太辣,味道調得好好👍🏻.🌟肉碎生菜包(牛)$95我第一次食肉碎生菜包竟然係可以選擇牛肉,食落真係非常有驚喜。牛肉碎炒得好香,食落仲有少少牛肉漢堡扒嘅感覺,用鮮甜嘅生菜包住食真係非常正。.🌟蒜片椰菜苗 $108椰菜苗好鮮嫩而且非常翠綠,蒜片炒得好香,泰國菜必叫椰菜苗!.🌟冬蔭公湯 $92味道濃郁但辣度唔會重,怕辣嘅朋友仔應該都啱飲。湯料非常重,有好多隻蝦,食落好彈牙,特別係蝦頭真係又大又鮮甜,不過成個湯份量唔算多,呢個價錢兩個人每一大碗左右~.🌟鮮青檸特Shake冰 $45見佢個夠都特色過人就叫杯試試,飲落覺得非常正,味道係極酸但絕對唔係貶義,反而係覺得爽到爆。佢其實本身應該都shake完,不過佢都有比埋調酒器你,有得飲之餘仲有得體驗下shake sh
———————————————
🌟皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138
🌟肉碎生菜包(牛)$95
🌟蒜片椰菜苗 $108
椰菜苗好鮮嫩而且非常翠綠,蒜片炒得好香,泰國菜必叫椰菜苗!
🌟冬蔭公湯 $92
🌟鮮青檸特Shake冰 $45
見佢個夠都特色過人就叫杯試試,飲落覺得非常正,味道係極酸但絕對唔係貶義,反而係覺得爽到爆。佢其實本身應該都shake完,不過佢都有比埋調酒器你,有得飲之餘仲有得體驗下shake shake嘅快感。
🌟鮮椰青 $55
原粒椰青真係好大粒,而且入面嘅椰青水都超滿,飲落非常甜,飲到最後我連椰肉都刮得乾乾淨淨🤭
🔸整體評價🔸
餐廳食物、環境到服務質素都好滿意,坐窗邊仲有落地玻璃窗睇景,唯一可惜係想試埋個南瓜布丁但已經賣曬,不過回訪機會都高,下次一定會再試多啲其他菜式🥰
  • 皇帝蝦蛋網炒貴刁