這是一家光顧了多年的泰國菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 趁這天有拍照,一定要來介紹一下!我們點了:青木瓜蝦沙律🥗 $94酸酸微辣,配料豐富~全都是爽脆的口感,包括有豆角、蕃茄、花生、數隻大蝦、青木瓜是配上泰式沙律汁,非常開胃!冬䕃功湯(細)$92兩個女生點細份量便足夠! 湯頭濃郁,酸酸辣辣,非常開胃(≧∇≦)泰有感覺~材料滿滿,包括有大頭蝦、秀珍菇、洋蔥等等配料,正! 馬拉盞炒通菜 $95馬拉盞鹹中帶辣,炒通菜向來是絕配,通菜鮮嫩,炒得相當有鑊氣,又爽又脆!非常鹹香(*ˉ︶ˉ*)蟹肉炒飯 $128超大份量!炒飯粒粒分明,充滿鑊氣! 配上雞蛋、蟹肉,口感乾爽鮮甜,一點也不油膩~最後兩個人把一大碟炒飯也解決了(≧∇≦)柚香鮮提子冰 $48清甜可口(*ˉ︶ˉ*)心有靈犀 $48很可愛的名字!以用雜果、石榴汁作為基調,加上梳打,非常清爽!店員非常親切有禮,全都是外國人,目測應該是東南亞人士或泰國人~說着半咸淡廣東話,非常親切熱情~服務態度很好!環境寬闊,還設有戶外座位~除了以上菜式,我還喜歡吃烏頭魚、豬頸肉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)大家也可以試一下!

我們點了:

青木瓜蝦沙律🥗 $94

冬䕃功湯(細)$92

馬拉盞炒通菜 $95

蟹肉炒飯 $128

柚香鮮提子冰 $48
清甜可口(*ˉ︶ˉ*)

心有靈犀 $48

店員非常親切有禮,全都是外國人,目測應該是東南亞人士或
泰國人~說着半咸淡廣東話,非常親切熱情~服務態度很好!
2023-07-01 51 瀏覽
去完泰國冇耐又好掛住泰國嘢🥺所以今次約埋朋友去位於銅鑼灣既泰簡單,平日晚飯時間都幾多人,價錢亦合理!菠蘿海鮮炒飯好正宗既原個菠蘿炒飯😋提子乾、肉鬆、菠蘿、魷魚、蝦等食材齊曬,飯粒唔會太軟,菠蘿甜味好出,正💛飛天通菜通菜同紅辣椒、蒜頭、蝦米炒香,惹味開胃😆酸辣排骨湯湯底酸酸辣辣,啲排骨好腍身,酸辣好平衡,有少少似胡椒豬肚湯🤣,味道濃郁開胃😆醃鳳爪沙律鳳爪用泰國香料醃製,爽口入味。再加上洋蔥、荽茜等,口感好豐富,辣得好過癮😆椰青飲椰青最緊要係啲椰子肉容易挖,今次呢個椰子好清甜,椰子肉都好軟滑😋

菠蘿海鮮炒飯

飛天通菜
通菜同紅辣椒、蒜頭、蝦米炒香,惹味開胃😆

酸辣排骨湯

醃鳳爪沙律

椰青
2023-06-26 70 瀏覽
泰簡單是一家簡約清新的泰式餐廳,環境舒適,氛圍寧靜,適合與家人朋友一同用餐。服務非常周到,店員細心解答客人的問題,讓人感受到親切的待遇。食物方面:1. 鮮椰青清爽怡人,喝起來十分開胃。2. 燒豬頸肉肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁,配上特製的醬汁更是美味。3. 蝦餅和魚餅口感酥脆,配上辣椒醬更能唤起味蕾的感官。4. 炒芥蘭綠油油的顏色十分吸引眼球,芥蘭爽脆,入口清香。5. 咖哩豬肉飯香氣四溢,咖哩味濃郁,豬肉鮮嫩多汁,飯粒Q彈有嚼勁,是一道讓人食指大動的美食。總的來說,泰簡單綜合了環境、服務和美食,是一間值得一試的泰國菜餐廳。
食物方面:
1. 鮮椰青清爽怡人,喝起來十分開胃。
3. 蝦餅和魚餅口感酥脆,配上辣椒醬更能唤起味蕾的感官。
4. 炒芥蘭綠油油的顏色十分吸引眼球,芥蘭爽脆,入口清香。
鮮椰青清爽怡人,喝起來十分開胃
燒豬頸肉肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁
蘭爽脆,入口清香
蝦餅和魚餅口感酥脆,配上辣椒醬更能唤起味蕾的感官
咖哩豬肉飯香氣四溢,咖哩味濃郁
題外話/補充資料: 店員都係泰藉,好有去了泰國的FEEL~!
2023-06-24
  • 燒豬頸肉
  • 蝦餅
2023-06-23 78 瀏覽
總統戲院頂樓原來有一間隱世泰國菜🇹🇭 環境開揚又有街景 侍應有禮貌又主動介紹菜色! 蟹粉雞肉生菜包: 生菜包係其中一樣最鍾意食嘅泰式菜式! 可選豬/牛/雞 蟹粉雞肉好乾爽 而且帶點辣味🌶️ 幾開胃惹味😋 泰式冬陰功湯: 好鍾意飲冬陰功湯❤️ 每次食泰國菜都會點😆 有2隻蝦及雜菇~ 香芽味好出 酸酸甜甜😍泰式鮮蝦炒金邊粉: 賣相好靚 有蛋絲網包住炒金邊粉😆 炒金邊粉香甜可口 有好多鮮蝦😋 仲有大量芽菜、香蔥、花生碎、辣椒粉等! 馬拉盞通菜: 馬拉盞通菜好有鑊氣 有啲辣椒🌶️ 香辣惹味😍🥭芒果汁🥥 新鮮椰青

蟹粉雞肉生菜包

泰式冬陰功湯

泰式鮮蝦炒金邊粉

馬拉盞通菜
: 馬拉盞通菜好有鑊氣 有啲辣椒🌶️ 香辣惹味😍

🥭芒果汁
🥥 新鮮椰青
2023-06-22 65 瀏覽
大家最鐘意食咩菜呀?我就泰國🇹🇭菜和中菜,今次來到銅鑼灣總統戲院樓上品泰國菜~冬陰功湯率先上台,熱烘烘。食材優選,可以食到蝦肉!酸辣香,四味俱全!燒豬頸肉燒得好香,份量比想象足多,肉片瘦而嫩滑,薄切,配沾醬料,更加美味可口!菠蘿🍍炒飯材料好豐富,面上有肉鬆粉,有菠蘿肉塊,有蝦添。飯粒乾身帶菠蘿香。賣相靚且滋味!西洋蒜蓉炒時菜(通菜)泰菜蒜蓉香噴噴,菜綠味鮮香,不油膩爽口!總結來說,餐廳位置甚方便,環境時尚又有情調,每道菜都是美味的,值得舌尖再遊!

冬陰功湯

燒豬頸肉

菠蘿🍍炒飯

西洋蒜蓉炒時菜(通菜)
泰菜蒜蓉香噴噴,菜綠味鮮香,不油膩爽口!

• 菠蘿炒飯
  • 燒豬頸肉
  • 冬蔭功
2023-06-18 84 瀏覽
約埋閨蜜🍯去咗銅鑼灣總統戲院頂樓食個泰國晚餐。🍽️食完仲掛住傾計,傾到天南地北,好輕鬆。💆🏻‍♀️🥗 烤豬頸肉沙律有原塊嘅爽脆生菜🥬、青瓜🥒、豬頸肉🐷。就咁食或者做生菜包都得。😚豬頸肉🐷口感鬆軟,少少辣嘅味道好惹味。😋🥥 椰汁雞湯椰汁味道濃,雞同配料份量多。🤭用咗洋蔥、蕃茄仔、芫茜調味。🤗🥦 咸魚炒芥蘭切粒嘅咸魚🐟咸香惹味,芥蘭炒得爽脆。🤠🍚 飯桶配料有蝦、欖角、肉鬆等等。😲味道好食之餘🤓,份量都好多。😎2個女仔來回食咗幾次都未食哂。🫢🧉 鮮青檸特Shake冰 & 鮮青檸梳打2款都係用鮮青檸特製嘅🥰,酸酸嘅味道好開胃。😋不同之處😚在於特Shake冰可以自己搖勻青檸汁再倒落杯。🤓而梳打嘅氣就比較豐富。🥳🍹 心有靈犀➡️ 雜果+梳打 +珍珠芝麻 +石榴汁特別調製嘅飲品顏色靚。📸味道酸酸甜甜😻,解膩一流。🫶🏽結合雜果係底,有多層次嘅口感同味道。😙
約埋閨蜜🍯去咗銅鑼灣總統戲院頂樓食個泰國晚餐。🍽️
食完仲掛住傾計,傾到天南地北,好輕鬆。💆🏻‍♀️

🥗 烤豬頸肉沙律
有原塊嘅爽脆生菜🥬、青瓜🥒、豬頸肉🐷。
就咁食或者做生菜包都得。😚

豬頸肉🐷口感鬆軟,少少辣嘅味道好惹味。😋

🥥 椰汁雞湯
椰汁味道濃,雞同配料份量多。🤭
用咗洋蔥、蕃茄仔、芫茜調味。🤗

🥦 咸魚炒芥蘭
切粒嘅咸魚🐟咸香惹味,
芥蘭炒得爽脆。🤠

🍚 飯桶
配料有蝦、欖角、肉鬆等等。😲

味道好食之餘🤓,份量都好多。😎
2個女仔來回食咗幾次都未食哂。🫢

🧉 鮮青檸特Shake冰 & 鮮青檸梳打
2款都係用鮮青檸特製嘅🥰,酸酸嘅味道好開胃。😋

不同之處😚在於特Shake冰可以自己搖勻青檸汁再倒落杯。🤓
而梳打嘅氣就比較豐富。🥳

🍹 心有靈犀
➡️ 雜果+梳打 +珍珠芝麻 +石榴汁
特別調製嘅飲品顏色靚。📸

味道酸酸甜甜😻,解膩一流。🫶🏽
結合雜果係底,有多層次嘅口感同味道。😙

2023-06-18 65 瀏覽
呢間銅鑼灣嘅泰簡單餐廳真係唔簡單呀!佢嘅裝修幾靚,坐得仲好舒服,仲有好好嘅服務。但係,最重要嘅係佢嘅食物,真係好好味😋佢嘅椰汁雞湯雞肉好滑,加埋泰式香料,味道好正,其實有啲似冬陰功湯,但係唔辣嘅版本。再嚟就係泰式豬頸肉,份量好多,豬肉爽口,真係好好食!啱啱食完肉,就可以食返個蒜蓉炒椰菜苗啦!佢嘅蒜蓉味好香濃,椰菜苗就好爽口,真係好開胃!最後食完咁多嘢,就嚟菠蘿炒飯啦!佢嘅菠蘿炒得好香,加埋肉鬆、菠蘿、蝦等等配料,真係好好味!飲品方面,佢嘅椰青真係夠清甜,令人好滿足!同埋啱啱飲咗一杯番石榴汁,真係好香濃新鮮,唔會太甜。

再嚟就係泰式豬頸肉,份量好多,豬肉爽口,真係好好食!

2023-06-13 69 瀏覽
泰簡單 - 泰好味泰菜今日介紹一間位於銅鑼灣嘅泰國菜專門店,位於平台嘅位置,餐廳嘅佈置非常有東南亞嘅色彩,配合埋地道嘅泰式料理,好似去咗泰國旅行咁,最緊要嘅係價錢大眾化,性價比高。冬陰功 細 $92非常足料嘅冬陰功湯,味道酸酸辣辣非常開胃,內裏有一隻大蝦同埋好多唔同嘅香料。肉碎生菜包 $95非常地道嘅小食,可以選豬、牛、雞其一,非常惹味嘅肉碎,加上爽脆嘅生菜,食到停唔到手。飛天通菜 $95炒得好夠鑊氣既通菜,加入豆瓣醬同埋辣椒,辣得非常惹味。蟹肉炒飯 $128粒粒分明有底味份量多既炒飯。椰青 $55夏日炎炎既冰凍椰青。
泰簡單 - 泰好味泰菜

冬陰功 細 $92

肉碎生菜包 $95

飛天通菜 $95
炒得好夠鑊氣既通菜,加入豆瓣醬同埋辣椒,辣得非常惹味。

蟹肉炒飯 $128
粒粒分明有底味份量多既炒飯。

椰青 $55
夏日炎炎既冰凍椰青。
2023-06-12 1745 瀏覽
好多朋友推介依間餐廳,經開銅鑼灣即管試試,的確幾好味,簡單卻充滿了地道的風味。我發現,這家餐廳的服務員都是泰國人,這讓我更加確信這裡的菜肴是真正的泰式風味。餐廳環境好有泰國風格,而且美食好多選擇,每樣都非常美味。冬䕃功湯(細)$92揀了細份量二人合適,湯夠熱好飲,味道非常濃郁,酸辣開胃,好易入口,湯裡還有大蝦、秀珍菇和洋蔥等配料,好有泰式味道。醃鳳爪 $80泰式風味小吃,無骨鳳爪口感爽脆,酸酸甜甜帶點辣入曬味,前菜令人非常開胃.  馬拉盞炒椰菜苗 $95椰菜苗鮮嫩爽脆,炒得好有鑊氣,加上馬拉盞味道鹹中帶辣,能夠帶出椰菜的甜味。鹹香惹味令人百吃不厭。菠蘿炒飯 $128半邊菠蘿盛載黃金炒飯,飯粒粒分明,用新鮮菠蘿肉炒,散發發果肉清香和香甜的味道。加入肉鬆、蝦仁、魷魚、洋蔥粒、提子乾等配料,豐富了口感和味道,非常美味。柚香鮮提子冰 $48柚子味道清香可口,加上提子清甜。心有靈犀 $48用雜果、蘭香子、石榴汁加上梳打調製,味道甜中帶酸,非常清爽,能夠潤喉解渴。

餐廳環境好有泰國風格,而且美食好多選擇,每樣都非常美味。

冬䕃功湯(細)$92

馬拉盞炒椰菜苗

菠蘿炒飯 $128
菠蘿炒飯

柚香鮮提子冰 $48
柚子味道清香可口,加上提子清甜。
柚香鮮提子冰+心有靈犀

心有靈犀 $48
2023-06-08
5 分鐘 (堂食)
冬䕃功湯(細)
醃鳳爪
馬拉盞炒椰菜苗
菠蘿炒飯
柚香鮮提子冰+心有靈犀
  • 冬䕃功湯
2023-06-11 75 瀏覽
同朋友都好中意食泰國菜,今次嚟到銅鑼灣去泰簡單食晚餐,試吓佢啲泰國菜。餐廳嘅枱同櫈以木製為主,環境幾有泰式風情,而且仲有戶外位置。食物款式方面,有多款泰式小食、粉麵飯、蔬菜、咖喱、海鮮、主菜、甜品同飲品等等。酸辣排骨湯(細$75)平時食泰國菜都係飲冬陰功或者椰汁雞湯多,酸辣湯都係第一次飲,味道同冬陰功幾相似,味道會再酸d👅香茅同檸檬葉等香料味都重,排骨大多數都係軟骨位置,肉質腍,幾開胃~燒豬頸肉($96)豬頸肉燒得幾香,邊位微焦,肉質幾腍,而且入味,點埋旁邊嘅酸辣汁,食落唔會油膩👅肉碎炒飯($118)炒飯份量幾多,有肉碎、豆角同辣椒一齊炒,味道夠鹹,撈埋煎到香口嘅燶邊蛋🍳幾惹味,如果再炒得乾身啲就更加正~飛天通菜($95)通菜爽口,加埋白豆豉同辣椒一齊炒,香辣惹味👄心有靈犀($48)係由雜果、梳化、珍珠芝麻同石榴汁特製而成,味道酸甜。椰青($55)食泰國菜點少得飲椰青,清甜解渴~

酸辣排骨湯(細$75)

燒豬頸肉($96)

肉碎炒飯($118)

飛天通菜($95)
通菜爽口,加埋白豆豉同辣椒一齊炒,香辣惹味👄

心有靈犀($48)
係由雜果、梳化、珍珠芝麻同石榴汁特製而成,味道酸甜。

椰青($55)
食泰國菜點少得飲椰青,清甜解渴~
2023-06-10 61 瀏覽
喺銅鑼灣發現間好有氣氛嘅泰國餐廳!朋友帶路黎到總統戲院頂樓嘅泰簡單餐廳嘅等待位置已經有種坐喺SPA度等待嘅悠閑感一下夢回泰國呀!餐廳分室內同室外位置而室外同室內同設有吧枱位其實室外熱熱地仲似泰國不過朋友怕熱所以都係揀室內嘆冷氣啦~餐廳都好full,好彩有訂位!餐牌選擇正常我地都係想食傳統泰菜叫左燒豬頸肉、馬拉盞炒通菜、蟹肉炒飯同椰子雞湯上菜速度快食物全部新鮮熱辣抵讚👍燒豬頸肉脆邊~豬頸肉爽口馬拉盞炒通菜濃香惹味椰子雞湯椰汁略略平衡個酸辣味道豐富好開胃!食物味道正宗而且份量偏大尤其個蟹肉炒飯兩個人食分到接近六小碗差啲俾一個炒飯KO價錢合理難怪全場爆滿!
喺銅鑼灣發現間好有氣氛嘅泰國餐廳!
朋友帶路黎到總統戲院頂樓嘅泰簡單
餐廳嘅等待位置已經有種坐喺SPA度等待嘅悠閑感
一下夢回泰國呀!

餐廳分室內同室外位置
而室外同室內同設有吧枱位
其實室外熱熱地仲似泰國
不過朋友怕熱所以都係揀室內嘆冷氣啦~
餐廳都好full,好彩有訂位!

餐牌選擇正常
我地都係想食傳統泰菜
叫左燒豬頸肉、馬拉盞炒通菜、蟹肉炒飯同椰子雞湯

上菜速度快

差啲俾一個炒飯KO
價錢合理
難怪全場爆滿!
2023-06-03
5 分鐘 (堂食)
2023-06-09 60 瀏覽
餐廳位於總統戲院頂樓🏰座位有分室內同室外不過最近天氣咁熱所以大部分顧客都係簡室內坐🙈裝潢好靚 有好多波波燈✨🌟好似置身係泰國之中🌈食物方面我最鐘意佢既泰式豬頸肉份量都多 肉好厚身 重點係佢既醬料調得好好食!係佢自己調的,唔似出面普通既泰式辣醬😋😋大愛👅另外蟹肉炒飯同椰汁🥥雞湯都好高質,椰汁雞湯味道好似走辣既冬蔭公湯味,落咗好多青檸,味道偏酸~有一個有趣既點係所有店員都係泰國既姐姐,但係識講廣東話🙈🙈好可愛😆
餐廳位於總統戲院頂樓🏰
座位有分室內同室外
不過最近天氣咁熱
所以大部分顧客都係簡室內坐🙈
裝潢好靚 有好多波波燈✨🌟
好似置身係泰國之中🌈

食物方面我最鐘意佢既泰式豬頸肉

2023-06-07 64 瀏覽
餐廳裝潢雅致,好有泰國風味😊另外,我哋仲聽到入邊啲員工都係講泰文tim~.📍$118 香草辣椒肉碎炒飯因為個飯係2-3人嘅份量,所以叫一個黎share 就岩岩好味道上,個飯偏向香辣💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️配上肉碎、豆角同埋煎蛋一齊食,口感十足💕.📍$92冬陰公湯(細)冬陰公湯嘅配料有好多,有蝦、蟹鉗、菇等等☺️因為叫咗小辣嘅關係,冬陰公湯嘅椰汁味好出,無被辣蓋過🥳飲起上黎仲偏向甜甜地tim😊.📍$96 燒豬頸肉燒豬頸肉嘅份量好足✨食落幾軟腍,好易入口個醬汁酸酸甜甜,沾埋一齊食幾惹味😊.📍$105 馬拉盞炒通菜通菜炒到好有鑊氣🌈入面嘅蝦米同埋蒜蓉味道好香令人忍唔住係咁食🤩.📍$52 黃金夢黃金夢主要係由菠蘿加芒果調配而成😎飲落偏向沙冰嘅口感🎉味道上酸酸甜甜,好開胃.📍$48 柚香提子冰柚香提子冰主要係由提子加柚子調配而成飲品嘅底下有粒粒柚子皮😚食落甜甜地,好解辣😝

餐廳裝潢雅致,好有泰國風味😊
另外,我哋仲聽到入邊啲員工都係講泰文tim~
📍$118 香草辣椒肉碎炒飯
因為個飯係2-3人嘅份量,所以叫一個黎share 就岩岩好
味道上,個飯偏向香辣💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️
配上肉碎、豆角同埋煎蛋一齊食,口感十足💕

📍$92冬陰公湯(細)
冬陰公湯嘅配料有好多,有蝦、蟹鉗、菇等等☺️
因為叫咗小辣嘅關係,冬陰公湯嘅椰汁味好出,無被辣蓋過🥳
飲起上黎仲偏向甜甜地tim😊

📍$96 燒豬頸肉
燒豬頸肉嘅份量好足✨
食落幾軟腍,好易入口
個醬汁酸酸甜甜,沾埋一齊食幾惹味😊

📍$105 馬拉盞炒通菜
通菜炒到好有鑊氣🌈
入面嘅蝦米同埋蒜蓉味道好香
令人忍唔住係咁食🤩

📍$52 黃金夢
黃金夢主要係由菠蘿加芒果調配而成😎
飲落偏向沙冰嘅口感🎉
味道上酸酸甜甜,好開胃
📍$48 柚香提子冰
柚香提子冰主要係由提子加柚子調配而成
飲品嘅底下有粒粒柚子皮😚
食落甜甜地,好解辣😝
2023-06-05 61 瀏覽
大學時期黎過食,好幾年未食過,朋友聚會話想食泰菜,推介呢間再黎食,餐廳好地道,連侍應都係泰國人餐廳環境好靚,有室外同室內座位,天氣咁熱就當然留返喺室內啦,而要呼吸嘅朋友就可以揀坐室外冬陰公湯:配料都足料,有兩隻大頭蝦,好多秀真菇,而湯底好濃,夠酸,少少辣豬頸肉沙律🥗:睇樣就知正,豬頸肉燒得微焦,表面香脆,有油脂的香氣,而且有一定厚度,咬落有彈牙的口感蒜香炒椰菜苖:炒得好有鍋氣,香濃蒜香味道蟹肉炒飯:炒飯出色,粒粒分明,而且乾身,唔會好油膩

蒜香炒椰菜苖:炒得好有鍋氣,香濃蒜香味道

蟹肉炒飯:炒飯出色,粒粒分明,而且乾身,唔會好油膩

2023-06-05 62 瀏覽
朋友由英國返香港想食久違了的Asian Food 所以揀咗呢度佢呢期個lift壞咗結果大家要努力行上3層樓梯不過呢度入面嘅環境同裝修都好好好有泰國風情佢仲有outside ,感覺雖然chill但係香港夏天響outside食就真係搞唔掂於是我哋都係食indoor 一開始就先叫椰青💖💖 涼下個人先再叫椰菜苗少少咸 下次會想食飛天通菜牛油炒蜆😝nice !!! S size冬陰公 2人份量剛剛好濕炒雞河一般水準Overall 環境舒服服務又夠又冇限時間 催人還枱我會再來💖💖💖
朋友由英國返香港
想食久違了的Asian Food
所以揀咗呢度

佢呢期個lift壞咗
結果大家要努力行上3層樓梯

不過呢度入面嘅環境同裝修都好好
好有泰國風情
佢仲有outside ,感覺雖然chill
但係香港夏天響outside食就真係搞唔掂

於是我哋都係食indoor
一開始就先叫椰青💖💖 涼下個人先

再叫

椰菜苗
少少咸 下次會想食飛天通菜

牛油炒蜆😝nice !!!

S size冬陰公
2人份量剛剛好