2023-04-27 91 瀏覽
同好朋友慶祝生日, 佢講明想食泰國菜,咁我就揀咗銅鑼灣出名嘅”泰簡單”,我哋早兩年都有食過呢間泰菜, 對食物質素有信心,而且座位坐得好舒服我地點咗: 炸蝦餅、燒鰂魚、蒜片椰菜苗、香草辣椒豬肉碎炒飯、鮮芒果糯米飯(白)、椰青、心有靈犀(雜果+梳打+珍珠芝麻+石榴汁)炸蝦餅: 蝦餅外層炸得香脆,蝦肉彈牙, 蝦味濃, 好好食, 大推燒鰂魚: 用鹽+香茅燒鰂魚, 好香, 魚肉好滑, 唔使點醬汁都已經好正。重口味嘅朋友就可以點少少汁, 更加帶出鮮味蒜片椰菜苗: 大量蒜片炒得好香,椰菜苗份量夠晒兩個人食香草辣椒豬肉碎炒飯: 開頭食幾啖, 覺得辣得幾刺激,之後越食越覺得好香, 太陽蛋加晒分, 差唔多清晒全碟 鮮芒果糯米飯(白): 超級推介, 加熱咗嘅糯米飯加入椰奶,甜甜咸咸好黏糯, 芒果好甜, 好似去咗泰國現場食一樣椰青、心有靈犀(雜果+梳打+珍珠芝麻+石榴汁)
同好朋友慶祝生日, 佢講明想食泰國菜,
咁我就揀咗銅鑼灣出名嘅”泰簡單”,
我哋早兩年都有食過呢間泰菜, 對食物質素有信心,
而且座位坐得好舒服

椰青、心有靈犀(雜果+梳打+珍珠芝麻+石榴汁)

炸蝦餅: 蝦餅外層炸得香脆,
蝦肉彈牙, 蝦味濃, 好好食, 大推

重口味嘅朋友就可以點少少汁, 更加帶出鮮味

蒜片椰菜苗: 大量蒜片炒得好香,
椰菜苗份量夠晒兩個人食

香草辣椒豬肉碎炒飯: 開頭食幾啖, 覺得辣得幾刺激,
之後越食越覺得好香, 太陽蛋加晒分, 差唔多清晒全碟

鮮芒果糯米飯(白): 超級推介, 加熱咗嘅糯米飯加入椰奶,
甜甜咸咸好黏糯, 芒果好甜, 好似去咗泰國現場食一樣

椰青、心有靈犀(雜果+梳打+珍珠芝麻+石榴汁)
2023-04-25
多年前來過啲間泰國餐廳,今次來到品質依舊,保持水準!啲間「泰簡單」嘅食物殊不簡單,以正宗嘅泰國菜而聞名。餐廳裝潢以木為主,充滿泰國度假風情,而且餐廳侍應大部分都是泰國人,好有泰國風味!先來點個🥙肉碎生菜包 $95作前菜,還有🥗鹹魚炒芥蘭 $98和🥘冬蔭功 $92。生菜包選擇了豬肉,加上了酸酸的醬汁好開胃,以生菜包著食好滿足口感。炒芥蘭加了不少鹹魚增加風味。而冬蔭公好正宗,酸辣都好平衡,而且味道層次好豐富,大蝦亦好鮮鮮!主菜則點了🐟泰式古法魚 $178 和 🫕金枕頭 $158 古法魚其實是香炸鱸魚,大大條魚起骨切件,肉厚而且香脆,配上秘製酸汁,味道層次豐富,喜愛香口食物會好喜愛啲道菜。金枕頭是餐廳嘅signature dish,其實是黃咖喱蜆肉配法包,黃咖喱味道香濃而不會過咸,加上了大量新鮮蜆肉,增加味道層次,再配上青紅椒洋蔥等配菜,整體非常配合,果然是鎮店之寶,必點推介👍🏻.最後仲點了🍍🍚菠蘿炒飯 $128,外相吸引而味道亦非常好。用上了新鮮波蘿盛載,啲個炒飯加入了糯米,飯比較黏並非傳統粒粒分明嘅炒飯,除咗加入大量新鮮波蘿,還有雞絲、各種海鮮,上面還鋪滿肉鬆,整體都算出色。另外亦點了🥥
炒芥蘭加了不少鹹魚增加風味。
肉碎生菜包
泰式古法魚
另外亦點了🥥🥛鮮椰青 $55,非常清甜多汁,必點推介!
菠蘿炒飯
總結:餐廳提供正宗泰國美食,無論食物質素和環境都有一定水平,價錢亦合理。縱使電梯壞了,依然有好多食客願意走上幾層樓梯光顧。整晚都座無虛席,可見餐廳受歡迎程度,屬於港島區泰國菜必去之餐廳👍🏻
2023-04-21
肉碎生菜包
冬蔭功
銅鑼灣樓上熱鬧泰國菜裝潢幾靚一半座位室內一半室外相當有氣氛在場泰國姐姐都好熱情食物選擇非常豐富烤豬頸肉沙律大份!抵食!豬頸肉件件厚切彈牙酸酸辣辣滿滿冬蔭功味加埋生菜包完全唔膩我地一件接一件😂喇沙湯粉一樣好足料四隻大蝦肉質結實湯底椰奶味重 唔太辣麵量唔少 芽菜增加口感蝦醬炒飯呢個大推!份量極大 3-4人分食都冇問題蝦醬味充滿咸香 粒粒米飯都沾滿蝦醬 油香十足伴碟有沙嗲牛同烤腸鮮芒果白糯米飯/西米糕/千層糕呢個甜品擺盤好靚芒果整個份量很多糯米飯椰香滿口個人幾鐘意千層糕米香味重之餘溫熱既新鮮感令口感昇華心有靈犀/漫天飛花兩杯特飲個名好浪漫心有靈犀係雜果/梳打/珍珠芝麻/石榴汁味道比較淡 但係酸酸地好開胃漫天飛花係鮮火龍果/橙汁估唔到係鮮榨果汁既質感火龍果既口感配橙汁既鮮甜比較特別鬧市出色泰國菜
銅鑼灣樓上熱鬧泰國菜

鬧市出色泰國菜

• 芒果糯米飯
  • 燒豬頸肉
2023-04-25 231 瀏覽
之前已經bookmark 咗呢一間泰式餐廳,有露天座位望住銅鑼灣繁華嘅街道同埋高樓大廈,好有feel😙但可惜今日落大雨冇得出去,但室內設計仍然好有心思~金枕頭($158)呢個基本上大部份人都點!佢唔係榴槤而係咖喱蜆肉麵包😍外表係好脆嘅法包,一咬就係吸收滿咖喱蜆肉精華嘅面包,非常出色💗燒豬頸肉($96)豬頸肉燒到燶邊,一咬落去啖啖嘅油香飛晒出嚟喇🤣🤣再配埋呀酸辣醬好惹味!肉碎生菜包 ($95)竟然比我想像中更加少辣😝🌶️平時我一定會食到出晒汗,但呢個辣度對我來講剛剛好,仲保留啲肉質唔會太乾😚皇宫大蝦蛋網炒金邊粉辣粉同埋配大蝦嘅辣醬都可以自己調校,除咗出邊兩隻大蝦之外,入邊都有唔少蝦仁㗎🍤而且份量十足,真係食到捧住個肚走呀😆😆漫天飛花 ($48)健康之選嘅話,我揀咗火龍果配橙汁,味道非常清新,感覺冇額外加糖,我幾鍾意呢個配搭~💗
金枕頭

金枕頭($158)
燒豬頸肉

燒豬頸肉($96)
碎肉生菜包

肉碎生菜包 ($95)

皇宫大蝦蛋網炒金邊粉
漫天飛花

漫天飛花 ($48)
皇宫大蝦蛋網炒金邊粉
泰式奶茶
2023-04-25 37 瀏覽
同友人喺銅鑼灣買野,突然醒起總統樓上有間以前成成日同一大班朋友食開既泰國🇹🇭餐廳叫「泰簡單」。見到openrice 原來仲喺度,即刻諗都唔使諗上去懷下舊先!果然無令我失望,大部分都係泰國員工,餐廳設計即使係洗手間都令你有種去左泰國既感覺!🥰【小食拼盤】$195 拼盤野食包括蝦餅,魚餅,黃金袋,春巻,仲有一碗無骨鳳爪,每件都好大件,未到主菜都已經好滿足😆【烤豬頸肉沙律】$108呢個烤豬頸肉沙律小編非常喜歡💕因為佢基本上係我最中意生菜包,仲要係包豬頸肉,好食🤩【南瓜咖喱軟殼蟹】$188呢一道小編強烈推介!個南瓜咖哩係好食到不得了!配搭炸到脆卜卜既軟殼蟹簡直係天作之合!❤️❤️🫶🏻你一定要試!【辣椒膏炒蟶子】$128蟶子新鮮又彈牙,完全無野可以挑剔!👍🏻再加埋一個鮮椰青同泰式奶茶,今晚基本上係完美😋😋難怪咁多年依然人氣不減!💥 泰簡單 📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓 #美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfood

【小食拼盤】$195

【烤豬頸肉沙律】$108

【南瓜咖喱軟殼蟹】$188
你一定要試!

【辣椒膏炒蟶子】$128
蟶子新鮮又彈牙,完全無野可以挑剔!👍🏻

💥 泰簡單 📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #手機食先 #平民美食 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#高質餐廳#銅鑼灣美食推介
2023-04-24 59 瀏覽
第一次去呢間泰式餐廳食,入到去環境好有泰式feel,好似去左泰國咁😂-木瓜絲蝦沙律酸酸辣辣, 非常開胃既一款沙律, 食落仲好fresh添, 好啱作為前菜😋😋-椰汁雞湯呢款湯有少少辣,仲有好香既椰奶, 唔好以為有辣就好奇怪,唔飲都唔知原來好夾架,,好有新鮮感🤩👍-飛天通菜炒得非常之入味, 用左佢地自己泰式味道既炒法加調味,平時喺街食飯叫碟通菜都好難食到呢款難形容既泰式味道, 獨特味道👍👏🏻-南瓜咖喱軟殼蟹意想不到既一道菜, 上到枱見到有半邊南瓜,當下呆左,仲以為會係幾件南瓜再加軟殼蟹,點知份量係咁, 真係有驚喜🤪😂👍👏🏻-泰式明爐烏頭魚呢款都係酸酸辣辣, 烏頭魚食落唔會有泥味, 魚肉新鮮,再加埋其他配菜,完全夾哂,職員仲好貼心咁比埋後備湯比客人有需要時用,避免煮乾左成道菜🥰☺️-飯桶(蝦 •横角,肉段)店舖整既份量好大方得體,出來效果當然客人見到開心又食得開心,少少配料已經足以令到成桶飯好入味又好味😋😚-心有靈犀( 雜果+梳打 + 珍珠芝麻+ 番石榴汁)又係有驚喜,諗都諗唔到既味道,又有新鮮感,鍾意新鮮感既你又點可以錯過呢😛🤪-漫天飛花(火龍果 +橙汁)估唔到呢2款水果又幾夾喎,大家唔會搶

-木瓜絲蝦沙律

-椰汁雞湯

-飛天通菜

-南瓜咖喱軟殼蟹

-泰式明爐烏頭魚

-飯桶(蝦 •横角,肉段)

-心有靈犀( 雜果+梳打 + 珍珠芝麻+ 番石榴汁)

-漫天飛花(火龍果 +橙汁)
估唔到呢2款水果又幾夾喎,大家唔會搶左大家既味道,Nice!😁😛
餐廳:泰簡單地點:銅鑼灣謝斐道(入口喺內街地下,有𨋢上。)菜式:泰國菜餐牌:小食,沙律,咖喱,湯,主菜,海鮮,蔬菜,粉麵,飯,甜品,特飲,熱飲,酒類,飲品。木瓜絲蝦沙律 $94 另加一先黎一客沙律。木瓜絲蝦沙律有兩隻去殼蝦仁,主體爽脆木瓜絲伴有番茄,豆角,青瓜,個汁酸酸甜甜,完全唔辣,仲有脆口花生米加添口感。配有4片新鮮生菜,可以自製生菜包。鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅 $92 另加一小食叫左鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅。鮮炸蝦餅同香辣炸魚餅各兩件,每件再一開二易入口。鮮炸蝦餅熱辣辣,炸得皮脆肉質非常彈牙,味道唔錯。炸魚餅就散少少,不過入面好滑,食到又聞到超香香茅味,仲加左蔥花,味道好特別,其他餐廳少有呢個味,味道唔算辣。下底墊有一片生菜。點伴碟既甜酸醬更好味。泰式明爐烏頭魚 $268 另加一泰式明爐烏頭魚果然係明爐,滾到熱辣辣先食。烏頭魚超大條,肉質唔錯,好多肉食,吸左個湯味道更好。配料有好多肉碎,椰菜,草菇,蔥,辣椒,配料吸湯之後味道剛好。個湯仲有一粒梅子,好多薑片同香茅,所以酸酸辣辣,好醒胃。另跟個湯,味道就較濃同較酸,帶好香香茅味,配料都有肉碎,秀珍菇,燈籠椒,蔥。菠蘿炒飯 $128 另加一菠
餐廳:泰簡單
地點:銅鑼灣謝斐道(入口喺內街地下,有𨋢上。)
菜式:泰國菜

木瓜絲蝦沙律 $94 另加一

鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅 $92 另加一
鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅

香辣炸魚餅

泰式明爐烏頭魚 $268 另加一

菠蘿炒飯 $128 另加一
菠蘿炒飯

菠蘿炒飯真係用半邊菠蘿上枱,熱辣辣。大概有三碗濕潤炒飯份量加入唔少魷魚,去殼蝦仁,蜆仔,蛋絲,洋蔥,紅蘿蔔粒,菠蘿粒,提子乾,伴有肉鬆,材料豐富,非常足料。魷魚鮮脆,洋蔥爽口清甜,加埋鮮甜菠蘿同提子乾,仲有鹹香肉鬆,口感複雜,味道第一啖少鹹,食落就唔覺,飽肚好味。清左d飯仲可以自己畢d新鮮菠蘿肉食。
鮮番石榴汁,鮮椰青

鮮椰青 $55 另加一
鮮椰青

鮮椰青正常大大個,清甜解渴,椰肉好嫩,好多椰肉食。
鮮番石榴汁

鮮番石榴汁 $45 另加一
鮮番石榴汁即叫即渣,色水係青色,碟邊附上一朵鮮花裝飾。味道清甜健康,口感少少似smoothie。
鮮芒果糯米飯,千層糕,椰青糕

一口氣試試三款甜品,呢度可以逐件叫,非常方便一次過試多d款式!

鮮芒果糯米飯 $55 另加一
鮮芒果糯米飯

鮮芒果糯米飯可以揀黑或者白,我揀左黑。鮮芒果糯米飯用荷葉包住造成個兜上枱,黑糯米係細細粒好有咬口,椰汁豐富香滑,伴面頭好多香甜多汁芒果肉一齊食簡直係多重味覺口感一齊黎。
千層糕,椰青糕

椰青糕 $15 另加一
大大件白色椰青糕,真係食到脆口椰肉,好清甜。
千層糕 $15 另加一
千層糕係綠色,肉眼見到有8層,原來係暖暖地,食落好煙煙韌韌,有椰汁又有斑斕味,好味。
呢餐好豐富,由沙律食到甜品,非常飽足,食物質素唔錯,餐廳環境不俗,難怪平日夜晚勁多食客。
2023-04-20
鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅
香辣炸魚餅
鮮芒果糯米飯,千層糕,椰青糕
千層糕,椰青糕
2023-04-20 79 瀏覽
食物好味又平,好多人都鍾意黎食。我哋今日嚟嗰陣啦,訂咗芒果糯米飯同蟹肉米粉生菜包,兩個都好好味,糯米飯香甜,仲有好多新鮮嘅芒果粒。米粉生菜包入面嘅蟹肉同米粉都好鮮,加埋生菜包起黎,口感爽脆。之後又點咗金枕頭同皇帝蝦蛋網炒貴刁,金枕頭真係好出色,個外皮炸到酥脆,入面嘅芋頭蓉香濃,好食得意。皇帝蝦蛋網炒貴刁亦都唔錯,蝦肉鮮甜,炒貴刁唔會太軟太爛,有咬口。泰簡單真係好抵食,好味道,服務又好。"
食物好味又平,好多人都鍾意黎食。

泰簡單真係好抵食,好味道,服務又好。"
2023-04-18
  • 芒果糯米飯
  • 蟹肉米粉生菜包
2023-04-20 74 瀏覽
今晚約咗兩個好耐冇見嘅朋友聚舊,喺搵餐廳嘅時候見到呢間我哋以前去過,但應該都超過十年以上。 上到去見餐廳裝修好新淨, 應該有翻新過。餐廳係有室內同室外兩個部分,地方寬敞。 ✨小食拼盤蝦餅口感彈牙,黃金袋類似炸雲吞,酥脆可口。 炸春卷口感豐富。 魚餅香茅味濃。 酸辣鳳爪調味恰好。✨豬頸肉沙律豬頸肉肉質爽脆配埋泰式汁好開胃,如果想清淡啲可以配埋生菜青瓜食。 ✨泰式明爐盲曹佢哋個湯汁,係用泰國青檸,加埋啲香料去煮,令到本身魚肉已經好鮮嫩嘅盲曹,酸辣程度適中,味道更加有層次,真係回味無窮。 ✨泰霸道( 一蟹兩味咖哩) 隻蟹已經幫你拆好哂肉,撈埋啲咖哩汁,碟邊整齊咁放咗米通,薄餅同炸紫蘇葉,方便你點個汁嚟食。蟹肉鮮甜,咖哩汁調味適中,不愧為得獎菜。✨ 芒果糯米飯拼三色糕點 芒果好甜,黑白糯米飯煙靱juicy,nice。三色糕點就不過不失。✨️椰青&珍多冰清甜既椰青水非常解渴,珍多冰用料十足,椰奶香滑濃郁。餐廳個環境真係令你置身泰國咁, 座位寬闊, 環境舒適。 呢度好適合成班朋友喺度風花雪月,放鬆心情

✨小食拼盤

✨豬頸肉沙律

✨泰式明爐盲曹

✨泰霸道( 一蟹兩味咖哩)

✨ 芒果糯米飯拼三色糕點
芒果好甜,黑白糯米飯煙靱juicy,nice。
三色糕點就不過不失。

✨️椰青&珍多冰
清甜既椰青水非常解渴,珍多冰用料十足,椰奶香滑濃郁。

2023-03-30 394 瀏覽
相約五人一起食泰菜!泰簡單位於旺市銅鑼湾,非常方便. 當日點了泰菜指定食譜:冬陰功湯→份量夠大,好味;豬頸肉沙律→少少辣;原爐曹魚→魚肉嫩;串燒三寶→嫩肉,不柴;併盤→有勁辣雞腳沙律→可以多件蝦餅就更好,炸雲吞特色→细细粒. 馬拉戔通菜→正常;菠蘿炒飯→是日最不辣食物.五人真大胃口,當日服務姐姐非常好禮貌,因要換台,完全沒有投訴,整體用餐愉快。
2023-03-28
2023-03-28 301 瀏覽
我最近到了一家泰國餐廳,整體來說非常讓人滿意。餐廳的裝潢非常有泰國風情,讓人感到舒適自在。菜單上的選擇非常豐富,從開胃菜到主菜再到甜點,讓人有很多種選擇。我最喜歡的菜肴是泰式炒金邊粉,這道菜的味道非常濃郁而且很辣,非常符合泰國菜的口味。此外,他們的炸春卷也非常好吃,外皮酥脆且充滿肉香。服務員非常友善,為我們提供了很好的建議,讓我們的用餐體驗更加完美。整體來說,這家泰國餐廳是一個很好的選擇,如果你喜歡泰國菜,我強烈推薦你來試試看!

地址:銅鑼灣總統戲院頂樓 (銅鑼灣站D4出口行大概3分鐘,總統戲院隔離右手邊有入口直上餐廳)泰菜永遠都食唔厭,今次誤打誤誤撞嚟到銅鑼灣鬧市一間環境舒適,幾有情調嘅泰國餐廳。餐廳外面有一個好大嘅平台,提供非常寬敞的户外空間比大家放工輕鬆。如果大家怕吸到煙味,可選擇室內位置,環境同樣舒適,仲可以飽覽外面的景色。食物方面都算幾有特色,如出面好少食到的蟹肉米粉生菜包。芒果糯米飯造型都别出心裁,整到成個蛋糕咁,好適合叫嚟慶祝生日。其他菜式嘅味道就不過不失,炒金邊粉略嫌不夠鑊氣和過甜。蟹肉米粉生菜包 ($88) 👅: 88.63 分 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 ($138) 👅: 76.03分 馬拉盞炒椰菜苗 ($125) 👅: 81.11分 芒果糯米飯 ($60) 👅: 95.44分餐前小食(蝦片) ($13) 👅: 94.12分 環境: 👍👍 👍👍 👍回頭率: 👍👍👍 訂座: ✅等候位置時間: 地方大,不用排隊

其他菜式嘅味道就不過不失,炒金邊粉略嫌不夠鑊氣和過甜。

蟹肉米粉生菜包 ($88) 👅: 88.63 分
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 ($138) 👅: 76.03分
馬拉盞炒椰菜苗 ($125) 👅: 81.11分
芒果糯米飯 ($60) 👅: 95.44分
餐前小食(蝦片) ($13) 👅: 94.12分

環境: 👍👍 👍👍 👍
回頭率: 👍👍👍
訂座: ✅
等候位置時間: 地方大,不用排隊
蟹肉米粉生菜包
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
餐前小食(蝦片)
芒果糯米飯
2023-03-14
外賣自取
慶祝紀念
生日
蟹肉米粉生菜包
餐前小食(蝦片)
芒果糯米飯
2023-02-01 1036 瀏覽
2023.01.25 dinner呢一晚揀咗呢間食,女友介紹,五點幾打去訂位都仲有,都算好彩,可能時間尚早,所安排嘅位都好好,都坐得好舒服。 不過,一坐低就放埋一小籃價值$13嘅蝦片,呢樣我就有啲唔係幾鐘意,要人硬食前菜😝跟住揀咗食泰國菜必食嘅Pad Thai ,都有成三款選擇,我哋揀咗素,加個咸魚炒椰菜苗⋯⋯諗諗吓又想食串燒,所以叫埋😝 有少少大咗胃口,因為臨尾都要好努力先清晒😁😁食物都幾快到,可惜第一吓食雞串燒,唔夠熟要退⋯⋯不過,好快都再上番,但唔算好味,同埋感覺唔唔似係燒🤨 總之係失望嘅至於Pad Thai,原來都唔係好正宗,又炒得唔夠乾身,麻麻地。到個菜,比較正常,咸魚好大粒但唔係好香個隻。所有食物我都覺得好一般,係份量好夠,但都應該唔會再嚟🫢
2023.01.25 dinner

蝦片
串燒
雜菜  pad  thai
咸魚炒椰菜苗
2023-01-25
$183.5 (晚餐)
2023-01-16 955 瀏覽
第一次食到環境禁靚既泰國餐廳,位於總統戲院隔離環境靚又闊落,幾舒服,設有室內同戶外露天座位, 非常合適一班好友聊天室外屬可吸煙區,非吸煙人士可避免選擇室外坐位野食好食,而且唔洗加一服務費服務員大部分都係泰國人,不過都識講少少中文一坐低會送蝦片,好香口,食到尾都仲脆卜卜😆款式好多,應有盡有金枕頭 ($158)😋算係招牌菜之一,佢係一個麵包裝住咖哩同蜆肉,法國包外脆內軟,咖哩係唔辣嘅~配埋好多蜆肉,好好食😌燒豬頸肉 ($96)份量都算幾多,燒得好香,而且保留到肉汁好juicy,配埋佢個泰式辣汁食,好惹味😚👍🏻沙嗲串燒 (必點)雞肉、豬肉、牛肉各2串,味道一流。沙嗲醬汁極級濃郁,加上散發陣陣的花生香氣,超級惹味😝🔥香露大頭蝦橙紅色既賣相十分誘人,蝦頭好巨大,蝦肉爽口彈牙,仲有好多蝦膏泰式生蝦 $165 必食必食之一生蝦配上泰式酸辣汁,非常美味!蠔餅蠔餅都煎得唔錯,蠔量正常,底下有芽菜分隔開鐵板唔怕會焦生菜包用手抓着生菜放入肉碎,捲好,放入口,生菜清爽可口,包住香辣惹味的肉碎一起吃,滋味無窮馬拉盞炒通菜 芒果糯米飯 ($60)叫咗黑色,紫米好煙韌,芒果酸酸甜甜,都幾好味🤣椰青好清香 珍多冰
第一次食到環境禁靚既泰國餐廳,位於總統戲院隔離
室外屬可吸煙區,非吸煙人士可避免選擇室外坐位
野食好食,而且唔洗加一服務費
服務員大部分都係泰國人,不過都識講少少中文

一坐低會送蝦片,好香口,食到尾都仲脆卜卜😆
款式好多,應有盡有
金枕頭 ($158)😋
算係招牌菜之一,佢係一個麵包裝住咖哩同蜆肉,
法國包外脆內軟,咖哩係唔辣嘅~配埋好多蜆肉,好好食😌
燒豬頸肉 ($96)
份量都算幾多,燒得好香,而且保留到肉汁好juicy,
配埋佢個泰式辣汁食,好惹味😚👍🏻
沙嗲串燒 (必點)

雞肉、豬肉、牛肉各2串,味道一流。
沙嗲醬汁極級濃郁,加上散發陣陣的花生香氣,超級惹味😝🔥
香露大頭蝦

泰式生蝦 $165 必食
必食之一
生蝦配上泰式酸辣汁,非常美味!
蠔餅
蠔餅都煎得唔錯,蠔量正常,底下有芽菜分隔開鐵板
唔怕會焦
生菜包
用手抓着生菜放入肉碎,捲好,放入口,
生菜清爽可口,包住香辣惹味的肉碎一起吃,滋味無窮
馬拉盞炒通菜
芒果糯米飯 ($60)
叫咗黑色,紫米好煙韌,芒果酸酸甜甜,都幾好味🤣

椰青好清香
 珍多冰
2022-12-08 1014 瀏覽
好耐都冇食過泰國嘢突然間好想食咖喱蟹搵咗好多間泰國餐廳都冇咖喱蟹之後終於俾我搵到裝修又好,又有outdoor坐又有咖喱蟹食嘅太餐🥰🥰🥰一入門口就見到有個area 係for打卡嘅即刻坐低,影返張相呃個like🤣🤣餐廳內嘅服務員,大多數都係泰國人不過都識講中文,服務態度都好好食物方面一般般因為我想食嘅咖喱蟹,真係做得麻麻地🥹🥹🥹🥹🥹個咖喱汁唔夠香濃有少少失望不過勝在位置夠舒服食完嘢可以慢慢傾偈冇嗰種準備要俾人趕走嘅感覺🤣總體來講餐飯都係食得開心嘅🫶🏻
好耐都冇食過泰國嘢
突然間好想食咖喱蟹
搵咗好多間泰國餐廳都冇咖喱蟹
之後終於俾我搵到裝修又好,又有outdoor坐
又有咖喱蟹食嘅太餐🥰🥰🥰
一入門口就見到有個area 係for打卡嘅
即刻坐低,影返張相呃個like🤣🤣
餐廳內嘅服務員,大多數都係泰國人
不過都識講中文,服務態度都好好
食物方面一般般
因為我想食嘅咖喱蟹,真係做得麻麻地
🥹🥹🥹🥹🥹
個咖喱汁唔夠香濃