2023-05-17
今次黎到呢間位於銅鑼灣總統戲院頂樓的泰國🇹🇭餐廳,地點旺中帶靜,一上地鐵站行大約2分鐘就到,餐廳分室內及室外空間,環境優美舒適,感覺很chill!餐前小食:脆卜卜蝦片蟹肉炒飯:份量十足, 材料也相當豐富,有蟹肉、蛋絲、乾蔥再配鹹蛋黃碎,甘香可口,炒飯亦非常乾身,粒粒分明。冬蔭功:味道濃郁正宗,酸酸辣辣,開胃又醒神,飲完一碗再一碗,非常切合香港人口味,正!泰式燒豬頸肉:豬頸肉燒至外脆內嫩,肉汁豐富,配以自家製醬汁,酸酸甜甜,味道層次大大提升。馬拉盞炒通菜:通菜爽口,配料豐富,鑊氣夠,非常惹味,也不會太鹹,無得彈!心有靈犀(特飲):以雜果、梳打、珍珠芝麻、石榴汁精心調製,感覺清新,滿滿春日的氣息。鮮椰青:味道鮮甜,消暑解渴,夏天飲認真一流!鮮芒果糯米飯(白):由竹葉當作小杯子,外表精緻吸引,表面鋪滿大大粒鮮甜芒果,糯米飯煙靭有口感,配上椰漿,令糯米飯軟糯香甜,呢個飯後甜品,真·大滿足!
餐前小食:脆卜卜蝦片
鮮椰青:味道鮮甜,消暑解渴,夏天飲認真一流!