2016-07-26 938 瀏覽
🈶️個老朋友是在青山灣做海鮮的!佢話要請我食飯!我話不如去泰海鮮!因為佢個芝士焗龍蝦好正!不過,要平日去,因為果D伙記話,工序好煩覆,如果唔係,要等好耐!果然,好香好趣!龍蝦殼被油炸到D味入哂肉!芝士好🈶️層次!加上今日是本灣青背龍,出名鮮甜!仲🈶️奄仔,用鹽焗!嘩!好香!食落果種咸香實在是勁好食!我個朋友話今年奄仔當做,好好食!佢仲話:食奄仔要食細隻!細隻多是海嘢同比較甜!不過唔記得影相!仲煎左幾條本灣魚仔!好香好🈶️魚味,冇泥味!個避風塘尿蝦🈶️點辣!下次要小辣!不過!辣得來好避風。。。即hot!清蒸蜆,好鮮甜冇沙夠肉!正!

仲煎左幾條本灣魚仔!好香好🈶️魚味,冇泥味!
清蒸蜆,好鮮甜冇沙夠肉!正!
2016-07-23
2016-07-22 693 瀏覽
一行十人一星期前預約7月21日晚上7點半用餐,7月21日下午又打去再次confirm booking,確定無問題, 山長水遠準時7:30來到,一半人等位,一半人買海鮮。同門口阿姐講BOOK左台十位,阿姐已經好不耐煩話等等,同佢講左幾次邊個訂台幾點,佢先話你等等先,而家無位,我地話BOOK左台都無位? 阿姐態度囂張咁話:7點半呢D時間你BOOK 台預左等嫁啦!  如果預左等,我BOOK 黎做咩?都體諒店家店大客多,咁我地等啦,問左幾次等幾耐,不瞅不睬,扮聽唔到,到8點,買海鮮的人返左黎,都仲未有位,又問多次啦,阿姐一副我地欠佢幾百萬既嘴臉話:都話等等落! 究竟等到何年何月呢?唔係唔等,第一,如果BOOK 左台要等,FINE ,打去BOOK時要同客講,等我地早點落黎等/有心理準備換第二間第二、BOOK 左台仲要等仲理所當然態度囂張惡劣,十分不要得,作為服務業人員,呢D態度,似係客服務你多過你服務客,唔係我地俾錢佢,似係佢俾錢我地多點第三、即使要等,你都可以態度好少少 講句唔好意思,或者俾個確實時間你大概等幾耐,唔係係三十幾度的氣溫下,又多蚊蟲又熱,叫客企係門口等到牛年馬月 我地俾錢黎食飯,

第三、即使要等,你都可以態度好少少 講句唔好意思,或者俾個確實時間你大概等幾耐,唔係係三十幾度的氣溫下,又多蚊蟲又熱,叫客企係門口等到牛年馬月 我地俾錢黎食飯,唔係受氣

7:30 等到8:15 分,最後幫襯第二間!

如果你覺得你時間多得濟,享受俾人冷待,侮辱既「服務」,不妨一試,香港地唔係剩得好多間呢D可以態度咁差,員工質素咁差既鋪頭,當去動物園參觀下囉。

好唔好食就唔知,因為我地只係食左風同氣。
2016-07-21
60 分鐘 (堂食)
2016-07-12 901 瀏覽
今晚早收工,同事話想食海鮮,但蒸鍋無咩驚喜,咁我就吹雞,頭文字 V, 走轉入屯門青山灣三聖村搵野食,入到大牌坊,已經見到好多海鮮檔,好多人買料加工, 但我向來心急,無心機慢慢揀,隔離有幾間靚豪裝海鮮酒家,價錢都應該幾豪$$$$$$....但我係食味道,唔係食裝修,裝修留比白蟻食, 我地再行入啲,就見到間泰海鮮,個名又幾特別, 唔通係食泰式海鮮?又幾過癮喎,再睇睇,裝修唔算豪,但勝在地方寬敞企理,我地就決定入去試試。看見餐牌,真係有泰式小食!仲有好多泰式丶特式煮法, 我地就揀左忌廉白酒煮大花甲配烏冬底 丶青山灣芝士焗龍蝦 丶豉椒炒聖子皇配米粉底 丶 油鹽焗奄仔蟹 丶 鮮料海鮮湯 丶 辣酒煮花螺等,仲叫左兩個小菜,蝦膏蝦乾蒸腩肉同招牌炸子鷄,食落有驚喜! 配搭夠獨特,價錢可以用平靚正來形容,最緊要係佢獨特嘅烹調方法,有別於一般海鮮酒家, 老板真夠 heart! 今晚大家食得好開心, 個個lam lam 脷, 絕對可以再 Encore!
! 今晚大家食得好開心, 個個lam lam 脷
, 絕對可以再 Encore!
忌廉白酒煮大花甲配烏冬底
避風塘瀨尿蝦
油鹽焗奄仔蟹
蝦膏蝦乾蒸腩片
招牌炸子雞
平日喜愛食海鮮,去過西貢碼頭、鯉魚門、布袋澳、流浮山、大澳、南丫島、長洲,三門仔等地方食海鮮,惟獨未試過三聖邨,所以今晚專程由港島區到此作新嘗試。食後感,兩個字,"中伏"豉椒炒大聖子- 唔惹味,只有咸味油鹽水浸大花甲 - 清淡,沒有鮮味,麻麻辣酒煮大花螺 - 得過咸字,唔惹味,幸好花螺本身夠鮮甜,彌補番,但這樣差廚藝,覺得浪費了海鮮食材鹽焗奄仔蟹 - 煮得比較好一味海鮮,算可以啦!另外叫了生炒骨同泰式炒通菜,但真超難食,基本上同food court 預早煮好一盤盤餸沒分別生炒骨炸粉淋哂,通菜沒有味道,水汪汪。香港食海鮮,大把好選擇,以後都唔會再來

豉椒炒大聖子- 唔惹味,只有咸味

油鹽水浸大花甲 - 清淡,沒有鮮味,麻麻

鹽焗奄仔蟹 - 煮得比較好一味海鮮,算可以啦!
2016-07-01
岩岩在發記買完海鮮,發記介紹去泰海鮮,話價錢ok,整得好食。事實幾好食。加工費偏貴,可惜態度⋯差! 我埋單同個阿姐講我地無酸菜喎!阿姐話出街食飯實收酸菜錢架啦! 我火都來埋! 成張單六佰幾銀我呃你個少少錢? 我張枱無來既野我點解要俾錢呢請問?講下道理啦!我有食我多多都俾!無食,無黎我點解要俾?重要俾說話我地成家人聽!下次唔會再去受氣囉! 18565675597
下次唔會再去受氣囉!
海鮮
海鮮
2016-05-08 1155 瀏覽
小妹好中意食海鮮,因為家住新界,首選當然透三聖啦!成日心郁郁想黎食! 一如既往,響海鮮檔買好材料黎加工,今次選擇左試下呢間泰式,睇下有咩唔同買左左蟶子,扇背,瀨尿蝦,魚,花甲同蟹。同其他餐廳一樣,變左椒鹽瀨尿蝦,豉椒蟶子,蒜蓉粉絲蒸扇背,清蒸海斑。樣樣都整得唔錯,唔會過咸,粉絲彈牙,魚亦無過老好滑,瀨尿蝦亦好惹味!個個都lam lam脷!而同出面煮法唔同嘅,就係咖哩蟹同蕃茄薯仔花甲湯!兩樣都煮得出色!湯十分鮮甜,而且蕃茄令人胃口大增,亦幫助清洗油膩感!而咖哩十分香濃,不太甜或辣,加左小小蛋煮,好惹味!另order 一份蒜蓉包,超match!包即叫即烘而且脆身,將咖哩汁淋上面,份外享受! 以後,黎三聖又多一個好選擇!唔只得中式,仲可以有泰式!

買左左蟶子,扇背,瀨尿蝦,魚,花甲同蟹。

以後,黎三聖又多一個好選擇!唔只得中式,仲可以有泰式!
2016-02-24
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2016-01-26 1614 瀏覽
今日我地就轉戰三聖,因為去食海鮮大餐,同豬仔舅父慶生日呀~印象中我都好似係第二次嚟三聖灣食海鮮,對上一次都只係NNN年前入一間大大地又靚靚地嘅酒樓食,當然嗰次印象都真係麻麻。冇嚟咁耐,原來依家都已經唔同晒,感覺有啲似西貢海鮮街~豬仔舅父帶路我地搵左間小店搵左位之後,我地就去海鮮街買海鮮。睇住啲海鮮係面前,又可以自己揀,感覺啲海鮮都特別生猛呀~揀好晒就去磅重俾錢~我地嘅一大袋戰利品就帶去小店幫我地煮啦~今次我地就係去依間食啦~由於有小狗同行,所以我地坐出面嘅位置,依個天氣涼涼地坐外面都唔錯呀~我地豐富嘅晚餐出動啦,首先就係豉椒炒聖子~清蒸鮑魚仔~蒜蓉粉絲蒸扇貝~椒鹽瀨尿蝦~鹽焗蟹~五樣海鮮除左個聖子比較失色之外,其他都唔錯,尤其個瀨尿蝦,好重味之餘又好厚膏,真係好回味呀!除左海鮮之外,我地都有叫啲小菜,冇法啦...小小豬唔食得海鮮,都要叫啲其他照顧下佢嘛!先嚟泰式鳳爪~蝦醬炒飯~ 蕃茄炒油麥菜,依個配搭都係第一次食,估唔到又幾好食,等我都偷師學煮先~秘制豬扒,依個餸可以話係全晚最多讚嘅一個,因為個醬汁好好味之餘,豬扒又好淋身,大家都叫我學煮依個餸添呀~開開心心又過左一晚,原來三聖灣食海鮮
今日我地就轉戰三聖,因為去食海鮮大餐,同豬仔舅父慶生日呀~

冇嚟咁耐,原來依家都已經唔同晒,感覺有啲似西貢海鮮街~
揀好晒就去磅重俾錢~
我地嘅一大袋戰利品就帶去小店幫我地煮啦~
今次我地就係去依間食啦~
我地豐富嘅晚餐出動啦,首先就係豉椒炒聖子~
清蒸鮑魚仔~
蒜蓉粉絲蒸扇貝~
椒鹽瀨尿蝦~
鹽焗蟹~

先嚟泰式鳳爪~
蝦醬炒飯~

開開心心又過左一晚,原來三聖灣食海鮮都唔錯,價錢比西貢嗰啲平少少,又好味啲啲,所以下次去食海鮮我地又多個選擇了!

2016-01-05 1496 瀏覽
今次,朋友遠道來港,一盡地主之誼,特意帶他們到屯門三聖食海鮮。當然,要先到三聖海鮮街選購海鮮,再到這間店給烹調,這樣價錢比起直接到店內進食來得便宜。豉椒炒蜆豉椒炒蜆非常很惹味,蜆肉沒有沙石,而大部分蜆肉也是留在殼裡,醬汁惹味,必配白飯一碗來吃。蒜蓉粉絲蒸扇貝通常扇貝一定配搭粉絲來蒸。這間店舖一樣烹調出色,粉絲完全吸收了扇貝的鮮味。另外,扇貝蒸得剛剛好,不會顯得太熟,配上蒜蓉和蔥花來吃,鮮甜無比。椒鹽瀨尿蝦還未端到桌上,離遠已聞到氣味。的確每隻瀨尿蝦也都沾滿椒鹽及蒜粒,香口惹味,基本上連蝦殼也可以吃掉,滋味無窮。吃前,必定替瀨尿蝦做一下按摩,這樣蝦殼會較容易剝出黎。啖啖蝦肉,爽口鮮甜,每次吃海鮮必吃。
豉椒炒蜆
椒鹽瀨尿蝦
吃前,必定替瀨尿蝦做一下按摩,這樣蝦殼會較容易剝出黎。
啖啖蝦肉,爽口鮮甜,每次吃海鮮必吃。
2016-01-05 1090 瀏覽
去到屯門, 當然要去三聖食海鮮啦.成班人去到泰海鮮, 有朋友去海鮮枱買海鮮, 我就坐住等朋友買完, 再交畀食店, 大約3個字就有得食, 好快!!白灼蝦, 大大件, 肉質結實, 鮮甜!豉椒炒聖子, 聖子無沙, 入味, 汁餸飯一流!瀨尿蝦, 好大隻, 差不多一呎長, 肉質同蝦一樣咁結實, 第一次食咁大隻瀨尿蝦, 原來咁好食!! 又唔係太油!扇貝好大隻,  但未夠入味,
去到屯門, 當然要去三聖食海鮮啦.

成班人去到泰海鮮, 有朋友去海鮮枱買海鮮, 我就坐住等
朋友買完, 再交畀食店, 大約3個字就有得食, 好快!!
白灼蝦, 大大件, 肉質結實, 鮮甜!
豉椒炒聖子, 聖子無沙, 入味, 汁餸飯一流!
扇貝好大隻,  但未夠入味,
2016-01-02
2015-12-31 749 瀏覽
台灣朋友來港,聽過人講泰海鮮加工好得,去海鮮街買佐一袋海鮮,條班兩食,炆骨香口,炒球爽口,豉椒炒聖子伊面底,伊面係精粹啲汁流哂係裏面,芝士乾焗龍蝦仔,肉裏面非常有芝士嘅香味,呠酒焗本地蠔,好香口,蒜蓉蒸扇貝,蒸得剛好,好入味,每一個餸都做得非常出色,7個人埋單都係千幾蚊,超值!
2015-12-25
2015-12-29 698 瀏覽
一班朋友去食海鮮餐,入到屯門朋友話想食海鮮。咁大家就決定去泰海鮮食下野啦~海鮮檔海鮮非常新鮮,可以自由選擇。我地最後叫咗陳皮蒸鮑魚、辣酒煮花螺、清蒸海斑同上湯伊麵焗龍蝦。陳皮蒸鮑魚,大大隻厚肉鮑魚加上少許陳皮真係第一次食,鮑魚肉質煙韌,又有鮮味。辣酒煮花螺,喜歡食辣既我真係覺得超好食,個汁辣得黎又夠惹味,花螺又夠肥美。清蒸海斑,蒸魚要蒸得好食,除咗魚要夠新鮮外,蒸魚既時間都好重要。今次條魚蒸得啱啱好,肉質嫩滑又有鮮味。上湯伊麵焗龍蝦,龍蝦肉質又厚又彈牙,一啖食落去成口都係肉, 真係食完想再食。

2015-12-14
  • 上湯伊麵焗龍蝦
  • 辣酒煮花螺
因為忙工作關係,很久沒有去屯門食飯,昨晚做節便跟家人去三聖邨泰海鮮食過疼快,海鮮檔海鮮非常新鮮,選擇了龙虾、中虾、蟹、鮑魚、花甲、蟶子,之後就到飯店計算重量 等食時間開始!我最愛吃白酒忌廉花甲,今次叫廚師加上烏冬拌汁同吃 正,蛋白蒸蟹有點酒香蟹肉甜美,其次是豉椒炒蟶子內的煎米粉非常惹味!老媽及弟弟、兒子吃過不停 所以話去遠一點也是值得
等食時間開始!

我最愛吃白酒忌廉花甲,今次叫廚師加上烏冬拌汁同吃

老媽及弟弟、兒子吃過不停

所以話去遠一點也是值得
2015-10-07 896 瀏覽
服務態度唔好 - 叫左碟炒菜, 同服務員追了5次, 每次都係揮手話得, 到我地食完要走, 個服務員走黎問仲欠乜野菜未上, 我立即同佢講取消碟炒菜. 太差吧結帳查下張單 - 茶位又計多, 拎一斤海鮮來加工, 就收17兩. 果日先學識原來1斤係17兩唔係16兩的. 拎8支蟶子皇黎加工, 上枱得7支, 同員工講就話收左你一斤蟶子...同我玩單位遊戲, 果日是同我阿爸慶生日, 所以我忍.食物質素- 蒸雞又過熟, 沒誠意做泰國菜就做返海鮮加工算吧.

2015-10-05
慶祝紀念
生日
2015-09-07 1047 瀏覽
六月尾時到過屯門三聖邨吃海鮮 ,念念不忘,回家車程也沒有想像中遠。今回海鮮癮又起,加上上次有些海鮮還未有機會嘗試,星期五晚又再來吃飯!它開始變了我的海鮮飯堂喇。照舊,我們先到三聖邨街市看那些海鮮生猛,上次有網友問我是在哪檔買海鮮,它叫做「關財記」,貨新鮮及足秤。選好海鮮我們就返回餐廳加工處理。上次沒有吃泰菜,今次補返數。開胃頭盤「麻油豬耳」,略帶辣香,若能雪得再冰凍就更理想。「泰式辣肉生菜包」,肉碎混有不少肉汁,用唐生菜包起來吃,不用加醬汁已夠惹味。「白灼九節蝦」,九節蝦不是經常吃到,要看季節及月份,它因身上有一深一淺的橫紋,煮熟後有九節白色花紋而得名。九節蝦殼硬肉爽,用椒鹽做是不容易入味的,而且 size 細,白灼就最好。每年8-11月份都是九節蝦產卵期,這時的蝦最肥美,今晚的貨靚,肉很甜,我是完全沒有點豉油來吃它的鮮。今晚同枱有食家教路,如要分辦海蝦或養蝦,可以看九節蝦的蝦腳。若果煮熟後是青黃色的話就是人工養蝦,若仍是紅色的話就是海蝦,那當然是海蝦比較鮮味啦!「象拔蚌兩吃 - 刺身 / 堂灼」,堂灼用的是雞湯,輕輕一灼,浸一浸「熱湯浴」就食得。刺身與堂灼兩者比較,我尤愛後者,我覺得

刺身與堂灼兩者比較,我尤愛後者,我覺得微熱的雞湯更能吊出象拔蚌的甜味。
「忌廉白汁煮花甲 (烏東底)」,汁香口,有很多洋蔥碎在內,增加了它的甜度。花甲大隻無砂,重點也,用烏東撈汁來吃,中西合璧。
「油鹽水賴尿蝦」,湯的味道像胡椒豬肚湯。因為本身蝦靚,這個煮法更能吃到食材本身的甜味。
「清蒸星斑」,我們選了一條大概12至14両,沒有太大條的星斑,這款大細蒸出來的肉嫩滑,剛剛好。
「龍躉炒球西蘭花」,龍躉起肉先煎再用滾油淥邊位令它脆口,啖啖肉,與清蒸魚是截然不同的風味。
「辣酒煮花螺」,上回吃過,美味好下白酒,今次特別再叫來 encore!
「豉油皇煎鮑魚」,鮑魚爽彈,用頭抽去煎再加蔥粒,惹味主導,可以想像到那股豉油香氣。
「豉椒炒蟶子皇 (煎米粉底)」,煎米粉底是一個聰明的選擇,效果比伊麵底更好,脆卜卜地索汁。
就來又到吃蟹的盛放季節,下次再來,可以吃用蟹做主的海鮮餐!:-)

2015-08-14
  • 白灼九節蝦
  • 忌廉白汁煮花甲
  • 油鹽水賴尿蝦
  • 清蒸星斑
  • 豉油皇煎鮑魚
2015-09-05 1256 瀏覽
如果你喜歡海鮮,香港準有適合你的地方,無論平與貴,高級與市井,所有地方應有盡有,西貢屯門流浮山鯉魚門香港仔等等,你總會去過兩三間,當中屯門三聖邨係最平最靚而又大件夾抵食之選。每一兩年總會去一次,因為最喜歡呢幾間街市好公道,價錢又唔係特別貴,同埋呢邊餐廳非常集合,煮嘅計法絕對平過西貢等旅遊區,難怪開始越來越多大陸人係呢度食,冇辦法,呢度都算佢地半個主場,感嘆是,原來一簽多行影響唔止係金舖藥房多,連呢個海鮮樂園都佔被內地同胞攻撼,君不見你係迪士尼玩space mountain 前後左右都係大陸人,我想呢個大西北海鮮樂園都會好似迪士尼,幾年後遊客應該會越來越多。通常黎三聖來來去去都係個幾間,之前看過殿堂K小姐的推薦,寫得非常吸引,於是留意到呢間位置較入的泰海鮮,特別係當中那度辣酒煮花螺,寫得精彩無比令我好想試下,難得今晚剛巧去到三聖,就book泰海鮮吧。大西北果然係多人到不行,八點幾黎到都高朋滿座,應該質素有咁上下,令我更加期待。前菜係麻油豬耳,朋友話呢碟係粗嘢,麻油味濃,豬耳爽口又入味,吃到停不了口。泰式辣肉生菜包,都算係前菜,不過大碟都不得了,辣味強勁又正宗,肉碎自己就咁食都非常開胃,酸

泰式辣肉生菜包,都算係前菜,不過大碟都不得了,辣味強勁又正宗,肉碎自己就咁食都非常開胃,酸酸辣辣,為今晚的海鮮餐打開序幕。
係出面你應該好少見到九節蝦,今晚吃到的白灼九節蝦,完全不需用豉油調味,蝦肉勁爽口彈牙,鮮甜度對比平時吃到的赤米更吸引,老闆放下呢碟蝦時更過兩招俾我地,這些紅腳的九節蝦正正係野生先有嘅特色,如果腳呈黃色,蝦肉並沒有咁鮮甜,而且也沒有這樣爽口,不過記得,真係唔好點豉油,完全破壞了其鮮嫩的海鮮味。
象拔蚌兩吃,當然包括刺身和堂灼,個人喜歡刺身,那質感和味道都係較為精彩,沾上日本豉油和wasabi,更加係鮮味無比,不過其他朋友就覺得堂灼好少少,試左一舊感覺係另一番滋味,輕灼兩秒後的象拔蚌的質感覺雖然更為煙韌,但係,准我一生一愛你一個,我還是喜歡刺身的鮮。
忌廉白汁花甲(烏冬底),呢個係好少見的形式,通常花甲都會月清蒸或者係用鹹而濃的調味來呈獻的,呢個用上少見的忌廉白汁,花甲完全吸收了那濃烈的忌廉味,而花甲底下有的是專吸醬汁嘅最佳拍檔,烏冬。烏冬吸收了的不只有花甲的鮮,而且有忌廉白汁的助攻,吃完一碗又一碗,花甲雖然不是勁大隻那種,但也是肉質肥大適中,兩個配搭想像不了般勁恰當。
油鹽水瀨尿蝦,大概你也好少用呢個形式食賴尿蝦,通常都係椒鹽上的瀨尿蝦都會失去了海鮮應有的鮮味,而油鹽水就完全帶出那種海鮮最應有的味覺,就如平時吃油鹽水煮蜆一樣,用上嘅瀨尿蝦不是班馬類型,但都係大大隻的瀨尿蝦種,啖啖肉都帶有鹽水的鹹鮮,味道一流。
清蒸星斑,食海鮮又點可以唔食蒸魚,星斑不是非常大條的那種類,始終還有好多野食,不過,這種大小的星斑卻是最好的選擇,蒸得剛剛好的星斑肉質鮮嫩,滑滑的魚肉配上蒸魚豉油,送飯一流,面珠的肉更加是如女人的肌膚般嫩滑。
龍躉炒球西蘭花,簡簡單單,大大舊的龍躉球非常美味,乾爽冇油配上西蘭花,同樣係精彩的魚肉,與星斑各有千秋。
辣酒煮花螺,呢個係香港人最驕傲菜式,辣酒可以就係非常出色而野性,如果有公仔麵配合的話,那麼便是天堂,我還很想念那時香港仔漁市場的那個辣酒花螺公仔麵,今天的花螺用上中等的size,螺肉也算大而得體,吸納了辣酒的勁,送上白酒啤酒都會配合。
豉油皇煎鮑魚,相對樣子較為遜色,可能平時喜歡吃的都是椒鹽和陳皮蒸,呢度嘅豉油皇煮得都算入味,將其較為麻甩的食法完全地注入鮑魚中,鮑魚煙韌度極佳,口感和味道都唔錯。
豉椒炒蟶子皇 (煎米粉底),這個係最晚最愛,自己最喜歡就係蟶子,而煎米粉更加是我favourite的煮法,蟶子係豉椒炒的情況下非常入味,每條蟶子皇都非常有彈性,每條都表現得完美,加上煎米粉前得十分香脆,沾上豉椒個汁將簡單的米粉餅升華到另一個景象。
吃到呢度真係極度滿足,可惜明天要上班,唔可以飲得更痛快,下次再黎,香港會幾多變化,三聖會不會成為另一個鯉魚門和西貢的翻版呢?

飲多一杯,感覺更加微醉,濛濛瀧瀧下的香港應該是最漂亮的,特別係飲飽食醉,和一班關注時事的人吃飯,感覺更深,希望呢度唔會咁快改變吧。

「泰海鮮」

地址:屯門三聖街6號商場地下5至9號及14至16號

2015-09-04
10 分鐘 (堂食)