2016-11-21 1064 瀏覽
家人係水上人, 身住屯門, 出名食海鮮既三聖, 我竟然係第一次黎, 1家4口黎到, 行左幾間海鮮檔, 真係幾新鮮, 品種繁多, 最後選左買海鮮, 之後就行入D, 去到三聖商場--泰海鮮叫人煮LA首先上場既係白灼九節蝦 一斤十兩既九節蝦連加工費$117,有蝦既鮮味, 肉質彈牙, 好快就清左碟蝦啫啫豆豉鷄   $168/半隻豆豉好入味, 雞好滑, 夠鑊氣, 估唔到小菜都咁好味芝士焗龍蝦伊麵底兩斤十二兩連伊面底加工費$284,痴左綫, 好多好多好多芝士汁, 龍蝦又大隻, 伊面又唔太淋, 食到一半時真係想再加底哦鹽油焗奄仔蟹 兩斤連加工$148睇相就知正到爆..新鮮出焗, 爆多膏, 正豉椒蟶子皇煎米粉底斤半連加工$171個米粉煎得好香脆,  豉椒入味, 蟶子煮得剛剛好
家人係水上人, 身住屯門,

出名食海鮮既三聖, 我竟然係第一次黎,

1家4口黎到, 行左幾間海鮮檔, 真係幾新鮮, 品種繁多,

最後選左[關財記]買海鮮, 之後就行入D, 去到三聖商場--泰海鮮叫人煮LA

首先上場既係

一斤十兩既九節蝦連加工費$117,

有蝦既鮮味, 肉質彈牙, 好快就清左碟蝦
啫啫豆豉鷄
啫啫豆豉鷄   $168/半隻

豆豉好入味, 雞好滑, 夠鑊氣, 估唔到小菜都咁好味

兩斤十二兩連伊面底加工費$284,

痴左綫, 好多好多好多芝士汁,

龍蝦又大隻, 伊面又唔太淋,

食到一半時真係想再加底哦

兩斤連加工$148

睇相就知正到爆..

新鮮出焗, 爆多膏, 正

斤半連加工$171

個米粉煎得好香脆,

豉椒入味, 蟶子煮得剛剛好
2016-11-04
啫啫豆豉鷄
  • 薑汁炒芥蘭
2016-11-14 966 瀏覽
海鮮,海鮮,近海則鮮。想吃靚海鮮,鯉魚門、流浮山、西貢、布袋澳這些近海之地一向都是熱點,近年來,屯門三聖邨更是大受愛吃海鮮人士歡迎。這一天,友人相邀來這間「泰海鮮」吃海鮮,雖然路途稍為遙遠,一番盛情之下,難得地仍然決定赴會。原來友人的確沒有介紹錯,這間他相熟的中菜館子果然不錯,不來絕對走寶。 一場來到三聖邨這個吃海鮮的寶地,吃的當然大部分都是海鮮。首先登場的,是青山灣獨有的「九節蝦」,只需簡單地白灼,已可吃到九蝦肉味鮮甜,肉質結實的令人讚好的優點。 「芝士焗龍蝦伊麵底」甜美的龍蝦肉十分彈牙,芝士誘人的色香味沒有喧賓奪主,反而把龍蝦的吸引力倍添,就連柔軟的伊麵也變得特別可人。「芝士焗龍蝦伊麵底」固然美味,但「豉椒蟶子皇煎米粉底」卻更得自己喜歡。既長且粗的蟶子,絕對稱得上是蟶子皇的級數,在濃厚黏稠的豉椒汁陪襯下,爽甜的蟶子惹味極了,充當配角的煎米粉,香脆得很,蘸以豉椒汁,又是另一佳味。今年大閘蟹吃得比往年多,奄仔蟹今年我還是第一遭吃,與友人們一起分享數隻奄仔,每人各得半隻「油鹽焗奄仔蟹」。泛著油光的蟹黃油金光閃閃,魅力四射,吸引力絲亳不比大閘蟹遜色。吃著甘甜鮮味的蟹膏,啖著蟹膏下面雪白的蟹

一場來到三聖邨這個吃海鮮的寶地,吃的當然大部分都是海鮮。

今年大閘蟹吃得比往年多,奄仔蟹今年我還是第一遭吃,與友人們一起分享數隻奄仔,每人各得半隻「油鹽焗奄仔蟹」。泛著油光的蟹黃油金光閃閃,魅力四射,吸引力絲亳不比大閘蟹遜色。吃著甘甜鮮味的蟹膏,啖著蟹膏下面雪白的蟹肉,滿足度瞬間提升到頂點。
總不成只吃海鮮不吃菜,就來個「薑汁炒芥蘭」吧!芥蘭炒得爽而不硬,薑味不算太重,味道及格而正常。
始終,來這兒的主要目的是吃海鮮,單是新鮮味美的蝦、蟹、龍蝦、蟶子等,已讓自己吃得心滿意足了。
  • 油鹽焗奄仔蟹
  • 豉椒蟶子皇煎米粉底
  • 芝士焗龍蝦伊麵底
  • 白灼九節蝦
2016-11-13 557 瀏覽
為了一碟九節蝦,你可以去到幾盡?我就星期六中午,由港島西去到屯門,為的就是這個九節蝦。九節小蝦,鮮甜美味,看似普通,但比大蝦更出色美味,鮮甜爽口,你説大蝦出色,我説我為這些小蝦而傾倒。吃甜味一定要來三聖吃,因為稀有的小九節蝦不易在街市買到。還有這個豆豉雞,美味夠鑊氣,炒得乾身又夠香,每件雞都附著那種香香的豆豉風味!雞肉結實但很嫩滑,味道很出,原來這個是熟客專屬,不是熟客未必吃到,又要多謝友人帶我。還點了這個超級好吃的花竹蝦剌身,每隻都新鮮即叫即做,大隻又爽口,配上泰式醬汁,美味又惹味。這裡吃花竹蝦很抵吃,價格又好又新鮮!值得一吃精螢通透的肉如白玉一樣精緻。一啖放入口更覺滿足,而滿滿蝦膏的頭會椒鹽炸,十分好吃!由於我們有飲啤酒,老闆推介了小炒王,材料豐富真材實料,有魷魚,魚乾,蝦乾,腰果等等,好好吃!!一路吃一路飲啤酒,很快樂!早幾天和朋友談吃海鮮,我説這家泰海鮮和三聖最好,因為貴平都可以,都能吃到海鮮的精美口感,適隨專便,吃貴的龍蝦,鮑魚,平點吃我們今次店的也可以!九節蝦,我還會因你再來啊!
為了一碟九節蝦,你可以去到幾盡?

我就星期六中午,由港島西去到屯門,為的就是這個九節蝦。

吃甜味一定要來三聖吃,因為稀有的小九節蝦不易在街市買到。

九節蝦,我還會因你再來啊!
  • 九節蝦
2016-11-02 779 瀏覽
先到泰海鮮坐低,再走到忠仔記買海鮮。帶住神犬定春唯有坐正門口張檯啦,費事扭計係度叫就麻煩。想食特別一點的海鮮、特別一點的烹調,要動動腦筋。招牌炸子雞又賣晒,要到何時才食到呢?食評講到招牌必食,我更加好奇呢 ﹗芝士焗藍龍蝦伊麵,浪費我隻生猛活潑紮紮跳既法國藍龍蝦,我都話要上湯焗咯,激死我呀!平價牛奶芝士超級淡口又水汪汪,近乎無味道又無香氣。好采蝦肉保持鮮甜爽彈,而且海水味特濃。因為芝士淡所以伊麵都淡,食兩注已經要放棄,食晒龍蝦算數,非常心痛。花雕蛋白蒸紅蟹,招牌菜?味道一般貨色,賣相一流非常吸引,彷如紅蟹在池中游水。蛋白係就係好滑,但淡到離譜。而且花雕味唔均勻,時有時無、一忽有又一忽無。好采紅蟹肉夠嫩滑又夠鮮甜,最敝有點水又無膏呢,又要再扣點分數。豉椒炒蟶子皇,洗得乾淨無砂無嗅無污物,烚完再兜回豉汁,溫度微暖,鑊氣微弱,兜出黎是也 ﹗肉嫩鮮甜,沾上濃郁黏黏豉汁還不錯,心滿意足。椒鹽海中蝦,估唔到會爆晒膏架 ﹗炸得乾爽又夠脆卜卜,頭、腦、角、眼、腳都已經處掉,可以原隻掉入口中徹底品嚐。連殼連肉齊齊趙,爽彈多汁跟香脆味濃溶合,香辣惹味,咬得津津有味,來兩杯冰凍啤酒就更嘆啦。酥炸美國桶蠔,突然

酥炸美國桶蠔,突然忘記女友唔食蠔的呢,找死 ﹗唯有自己食晒去啦。配喼汁,不是配茄汁都十分有趣,炸得金黃鬆脆有驚喜,無話油淋淋又無硬到殼一樣,讚 ﹗一咬蠔汁激射,蠔味鮮甜濃厚,肥美 juicy,煮得剛好無縮水無乾爭爭。桶蠔有樣不太好,就是裙邊及帶子位都太韌又有渣,要咬掉呢。

馬拉盞炒通菜,油到不得了,盡力食吧。爽爽的水通充滿水份,散發微微菜甜及辣味,免免強強啦。埋單雖然 $500 有找,但質數不及預期呢。
芝士焗藍龍蝦伊麵
花雕蛋白蒸紅蟹
豉椒炒蟶子皇
椒鹽海中蝦
酥炸美國桶蠔
馬拉盞炒通菜
2016-08-15
2016-11-01 593 瀏覽
我走到 reception 話想坐低左先去買海鮮,誰知侍應姐姐話唔得囉,咩道理呀?上網搜集一大輪資料後,決定好碑最好既忠仔記,誰知黎到時原來是係賣海鮮架乍,要再到附近食肆加工囉,無緊要,我早有準備 ﹗泰海鮮,Go Go Go ﹗係忠仔記買完超新鮮超抵游水海鮮後,帶埋海鮮走到泰海鮮加工,但居然要等位囉,幸好不到 10 分鐘就入座隔離的小舖位,兩個坐大檯?唔洗迫迫夾夾,正呀。泰海鮮每日只做兩隻招牌炸子雞,又食唔到喇,已經三顧草蘆無雞叫 ﹗不設海鮮供應,必須來料加工,另有少量泰菜供應,菜色都好吸引。忠仔記新鮮食材,加埋泰海鮮 7 種海鮮烹調加 1 碟菜 2 支啤酒 1 可樂,埋單價錢都合理。角螺 2 隻、珍寶扇貝 2 隻、澳洲花龍蝦 1 隻、瀨尿蝦皇 3 隻、黃油奄仔蟹 1 隻、大花竹蝦 1 斤、大花螺 1 斤。 堂灼角螺 2 隻、上湯焗龍蝦 1 隻、椒鹽瀨尿蝦皇 2 隻、鹽焗黃油奄仔蟹 1 隻,食食下似乎唔多夠食,唔想食粥粉麵飯,都係返去忠仔記補補倉先得呀!行到老遠的忠仔記入貨,追加蒜蓉粉絲蒸扇貝 2 隻、椒鹽瀨尿蝦皇 1 隻、白灼大花竹蝦 1 斤、辣酒煮大花螺 1 斤,紅瓜子 $280、

行到老遠的忠仔記入貨,追加蒜蓉粉絲蒸扇貝 2 隻、椒鹽瀨尿蝦皇 1 隻、白灼大花竹蝦 1 斤、辣酒煮大花螺 1 斤,紅瓜子 $280、澳洲花龍 $340、大花螺 $120,差不多喇!多謝姐姐送加拿大花蛤半打,真客氣。上兩次都有送鮑魚、瀨尿蝦皇請我食呢,太好了。

泰式鳳爪,不過不失無特別,夠凍夠酸夠爽脆,辣稍強一點更好。蒜蓉炒芥蘭,簡單的烹調,高質的出品。有鑊氣、有菜甜、有鮮味,爽中帶嫩,每口都充滿菜汁,輕輕的調味,清新滿足。

上湯焗龍蝦,新鮮度爆燈,紮紮跳送入廚房,香噴噴熱燙燙送上 ﹗索一索精神爽利、舔一舔舒筋活絡。焗得剛剛好,就係那重要的幾秒鐘,上湯滲進每條纖維之間,蝦肉彈力無窮,蝦汁澎湃激射,爽嫩鮮味,觸動全身每個細胞,非常震憾 ﹗大量甘甜蝦加上啖啖嫩肉,必食之選,無得彈。

椒鹽瀨尿蝦皇,巨形大大碌,炸得外殼香非凡,鋪上微辣香口辣椒蒜酥非常惹味,如果有碗上湯齋河撈黎食堅係企唔穩呀 ﹗蝦肉嫩滑堅延又充滿彈性,不會霉肉、不會腍劈劈。剝殼再整條肉塞入口中,一咬爆汁,好食到想講粗口呢 ﹗斑馬瀨尿蝦雖然比瀨尿蝦皇更大隻更多肉,但肉質偏腍而味道偏淡,當然我最愛都係後者啦。

明火堂灼角螺,無深海響螺皇,角螺仔都照殺啦,價錢差十倍。師傅刀功不錯,片得薄薄亦排得公正,侍應叔叔連 gas 爐一齊送上。靜待上湯滾開,起動 ﹗溫柔地隨隨夾起片角螺肉,在滾滾上湯中來回飄盪數秒,得左。直掉入口中,螺頭非常甜美又爽脆滑滑、螺身軟棉棉可口無比,救命啊 ﹗兩隻只得十餘片點夠喉呢?忘記了飲埋個上湯去添,灼完螺片必定非常鮮甜啦。加個粉絲都好喎、加個烏冬亦好,越諗越興奮,但都已經太遲喇。

泰式炒通菜,so Lucky ﹗水通黎架,幾驚唔係呢!翠綠爽嫩勁多汁,每一咬都充滿水份,趙到索索聲,聲音悅取,越食越開心。泰醬香辣重口味,輕輕帶著甜,鑊氣夠勁,好美味。記住要趁熱食,凍左較油較黏而略咸。

鹽焗黃油奄仔蟹,咸香迫人,感覺到的熱力,索一索蟹香處處。熱到放不到係手啊,唯有抑壓著衝動,靜候數分鐘吧 ﹗可以起動喇,淺黃色的蟹膏迫爆蟹身、塞得滿滿,彷如幼滑花生醬一般。大力一啜,盡收舌尖之上,黏黏糊糊的,甘甜無比、不腥不澀,好味到暈,加上蟹肉甜美彈滑滲著蟹汁,鮮味爆燈 ﹗原味好好食,捲上浙醋就更添生氣。

白灼大花竹蝦,游水生猛跳跳紮,勁大隻呢 ﹗時間掌握得爐火純青,烚得剛剛好,沒差分毫啊。熱騰騰出晒煙都唔理喇,非常燙手都要黏起剝殼,堅係等唔切,哈哈 ﹗一搣蝦汁激射,蝦肉結實超爽彈,甜美可口無可抗拒,蝦膏甘香無窮,不需任何調味料,正到震啊 ﹗

蒜蓉粉絲蒸扇貝,洗得非常乾淨白雪雪,食得安心。純天然帶子鮮甜味道,餘韻留在舌頭上久久不散。添上清爽豉油及辛香蒜蓉味道,撞得更加精采絕倫。滾燙燙連肉帶汁捲埋青蔥粉絲直跣入口,讓無數味蕾慢慢感受一下鮮嫩滑彈、甜美可口。

辣酒煮大花螺,一定要食呀!微微既辣度散發濃濃香甜,越食越興奮就越想食。香料豐富精彩不單調,氣味芳香仲有淺淺誘人酒味!大大隻花螺啖啖肉,嚥韌彈牙,螺尾軟棉甘香,沾上湯汁味道出類拔萃,非凡出眾,太好味喇! 辣汁非常宜人,搞到我要追住食。如果可以烚個粉絲、烚個手打烏冬真係正到企唔穩呢。鹽焗大花螺,原汁原味既演繹,大大隻花螺啖啖肉,頭脆身彈尾腍,螺味出眾,尾部勁甘香,好好味啊 ﹗

雜菌上湯加拿大花蛤,似乎烚得有點過火,雖然雙殼還味完全開啟,但蜆肉已經有點鞋了,而且偏韌,雖然依然嚐到鮮味,亦有少少海水咸香,不幸地質質只是平平呢。本來我一心想試冬陰功湯浸架,但侍應嬸嬸強烈推介雜菌上湯,稱冬陰功味道跟辣酒味道非常相似,不如試其他啦。

清蒸紅瓜子,一斤左右最好食,肉嫩多汁魚味濃郁甜美。蒸得香噴噴,淋上熟油、豉油更加美味 ﹗一啖接一啖,啖啖肉,轉眼剩低棚骨,骨頭都損都乾乾淨淨啊 ﹗

辣酒煮澳洲花龍蝦,新嘗試有點泰式感覺。啖啖肉沾上大量辣酒汁,濕濕的入口,香辣爽彈好鬼正,鮮味非凡,無比誘惑吸引,非筆墨可以形容。先走油、後浸烚,讓獨門辣酒汁迫入龍蝦肉之中,正到拍爛手掌,滿分滿分 ﹗如果有薯粉或烏冬索盡龍蝦辣酒汁就爽呢,諗下都十分開心!緊記要趁熱食,凍左略咸呢。侍應嬸嬸有什麼好驚訝啫,我係尖沙咀半島酒店食,主廚都係冬陰功焗龍蝦之麻、黃金海岸酒店就新加坡胡椒焗龍蝦,不知幾鬼好食呀。

食飽飽埋單,等著飯後果,陰功豬免費西瓜剛剛送完無得食囉 ﹗附近又無甜品舖,唯有過對面食雪條頂住癮先啦!嘆完美味海鮮再沿海濱散散步,微微海風襯托著寧靜環境,悠哉悠哉,爽乎!
上湯焗龍蝦
辣酒煮澳洲花龍蝦
  • 鹽焗大花螺
1K
2016-10-29 529 瀏覽
通常同同事食海鮮都係去鯉魚門,今次同事家人試了屯門三聖邨這間海鮮餐廳,於是推介,吃過後發覺調製味道不錯,上菜又快,就介紹一下,當天一行8個人,有人負責出去海鮮檔關財記買新鮮海鮮,我當然只係負責食同夾錢啦!白灼九節蝦,超正,雖然細細隻,但啲肉超彈牙爽口,同事話係呢到嘅推介,果然沒有錯!青山灣焗芝士龍蝦,平時食嘅方式通常上湯或芝士上,今次用了焗芝士,咁有什麼不同是,焗完較乾身,好香,當芝士面打開後,龍蝦肉仍然保持到肉質爽口彈牙,但可能芝士味較濃,龍蝦肉嘅鮮味有少少被芝士味搶走了,但喜歡濃味嘅味道嘅我,當然係超正呢!白酒忌廉煮花甲,好大隻,肉質彈牙,個白汁亦好好味,但又唔會搶走了花甲嘅鮮甜味道!重有大大隻嘅鹽水浸瀨尿蝦,有成隻手長咁長,通常用蒜爆香吃,今次又試了另一種原味,折殼塊肉都有隻手指公咁大,而肉質亦好彈牙鮮甜!同事重推介了一個海鮮湯,超鮮甜,材料有不同嘅細魚、瀨尿蝦、番茄、薯仔等材料煮成,用科十足!食開嘅同事去發板,加埋加工費,同飲汽水,每人都係$300左右,就可以食到嘅咁好味嘅海鮮,真係抵,除了遠了少少外,幸好跟同事車!

2016-10-26 426 瀏覽
公司有位超富貴嘅同事有車又有樓成日同我講話屯門三聖食海鮮好正但我哋呢啲死窮鬼好驚唔夠錢找數遲遲都不敢應約最近終於儲夠錢食首先入座泰海鮮 settle downMenu 清晰寫晒各種海鮮嘅加工製作費然後就跟住行去附近嘅海鮮檔鍾意食乜嘢就揀乜嘢見到邊d 新鮮就叫大叔秤比我體驗到一次自己揀海鮮嘅樂趣魚蝦蟹每樣都揀啲我就唔鍾意食魚嘅蝦就梗係揀龍蝦啦我覺得係蝦中嘅大佬開邊青山灣焗芝士龍蝦加工費每斤$96 廳房同價Around $260香濃芝士味薄薄的麵粉輕輕一叉已經掀起了整隻龍蝦肉真係未食先興奮非常不錯的龍蝦肉夠爽彈芝士焗更能帶起龍蝦的鮮味大叔就推介我哋食三聖特產九折蝦蝦身足足有九折係附近嘅漁民新鮮打撈上黎架可遇不可求而且收穫份量好少真係比較珍貴白灼九節蝦加工費每斤 $56Around $120Prefer 白灼因為最食到原味蝦殻比較硬蝦肉鮮甜仲好彈牙蟹就揀咗近期好靚嘅奄仔蟹鹽油焗奄仔蟹加工費每斤 $58Around $180蟹黃跟蟹膏也非常濃郁大小恰到好處肉質細緻鮮美跟住就係必食嘅特大珍寶賴尿蝦5隻鹽水浸瀨尿蝦加工費每斤$56Around $120鮮甜鹹香肉質柔軟細緻最後叫咗個中式 combo
公司有位超富貴嘅同事

慢慢食~食飽飽

仲去埋附近嘅海濱長廊散步

睇住附近嘅漁民上落漁船

我感覺好得意好新奇

食過一次唔係太貴而有感覺幾好嘅新鮮海鮮遲啲清涼啲我一定會再嚟食海鮮
  • 青山灣焗芝士龍蝦
  • 白灼九節蝦
  • 鹽油焗奄仔蟹
  • 青山灣小炒皇
2016-10-24 371 瀏覽
已說不出多少年沒到過屯門三聖村食海鮮。趁陽光燦爛的週末,大伙兒入屯門逛逛,兼且擦番餐。大家在泰海鮮安頓好,再走出去揀靚海鮮。 我哋係關財記揀貨,大家你一言我一語,又龍蝦又瀨尿蝦,仲有九節蝦等等,豐富到不得了。 最早上桌的,是清蒸九節蝦。當然,海鮮只要夠靚夠新鮮,清蒸呢個簡單直接的方法,必然好吃。這種九節蝦,蝦殼較硬,但肉質爽甜,可口,沾上店方自家制的辣豉油,倍添滋味。 其餘的食物,也一連串的送上。其中一味我最欣賞的,白酒忌廉煮花甲,隻隻花甲鮮嫩無沙,白酒忌廉汁是最佳的襯托,以烏冬墊底,將精華一吃而盡。 許多時瀨尿蝦會以避風塘方式炮製,這次就直截了當,以油鹽水浸,蝦肉依然爽彈,出來的效果絕不遜色。 小炒王從來沒有標準,廚子各施各法,將最好呈獻給客人,這類地方最正的,無疑就是海鮮,蝦肉、魷魚乜乜乜,炒埋一碟,最緊要鑊氣夠,便能贏得全場掌聲。 全日最具氣勢的,肯定要數到焗芝士龍蝦,屬睇見都令人興奮的項目。外層香脆不硬,要挑剔的只是龍蝦肉質稍稍韌了少許,未致完美。 唔知係咪跟得好友Oli多,今天即使她不在場,也總覺要來一客咕嚕肉。肉質是想不到的鬆化,但酸味可以再重一點。 單尾的菠蘿炒飯,乾身
已說不出多少年沒到過屯門三聖村食海鮮。

趁陽光燦爛的週末,大伙兒入屯門逛逛,兼且擦番餐。

大家在泰海鮮安頓好,再走出去揀靚海鮮。

單尾的菠蘿炒飯,乾身足料好吃,吃海鮮的地方能做出如此水準,非常難得!

好天氣,好心情的假日~

2016-10-22 338 瀏覽
海鮮的烹調方法甚多,通常你會選擇那一種呢? 中式夠獲氣,西式較原味,我這個超級泰菜粉絲,今天選擇了泰式海鮮烹調方式。在某本雜誌裡曾看過其介紹這食店的呠仔焗蠔和聖子都非常出色,所以很想試一試;除此之外,咖哩蟹亦是我心頭好。於是先到三聖村的海鮮街揀選海鮮,我們揀選了兩斤大肉蟹,一斤八両的大聖子皇,一包大筒蠔,便回到食店加工烹調。食店與一般泰國食店有別,它沒有擺設泰式裝飾物,以簡潔的裝修概念為主,近門口油上一列粉紅色的牆,氣氛很浪漫,以圓波型的燈飾作點綴着,燈光亦較為昏暗,讓人有舒適的感覺,大部份都是12人的大枱,只有數張4人枱,每張枱亦蓋上簡單的白色枱布並配上深啡色椅子,枱與枱之間空間寬闊,不會有擠迫感,感覺很舒適。先看一下餐牌,除了海鮮加工外,另外亦有泰式菜餚;但今天只選擇了海鮮加工,選擇了呠酒焗蠔、豆豉炒蟶子皇、咖哩炒蟹加工製作。第一碟上枱是它的招牌菜呠酒焗蠔,果然是色香味俱全。呠酒焗蠔($88): 蠔的色澤炸得金黃色,香脆不油膩,肉質豐盈且味道鮮甜,沒有任何海水味或腥味,調味非常得宜,甜甜的蜜汁與蠔非常配搭,很欣賞這種烹調方式,沒有酥炸生蠔那樣油膩。過了一會兒,豆豉炒蟶子皇亦上繼上枱

第一碟上枱是它的招牌菜呠酒焗蠔,果然是色香味俱全。

呠酒焗蠔
過了一會兒,豆豉炒蟶子皇亦上繼上枱。

豆豉炒蟶子($141):何謂蟶子皇?當時是說其份量超大。蟶子口感彈牙爽口,醬汁微微辣帶點豆豉的鹹香,味道相當香濃惹味;第一次吃煎米粉底配炒蟶子,感覺頗為新鮮,米粉口感香脆,蘸上香濃醬汁亦提升米粉的味道,但米粉用油炸過所以略為油膩。
豆豉炒蟶子
期待已久我的至愛咖喱炒蟹終於上枱了,離遠已聞到咖哩汁的香味。

咖喱炒蟹($163.5): 肉蟹味道鲜甜且肉質爽口,咖哩汁香辣且含香濃的椰香和撲鼻的咖哩香味,除了蟹肉蘸上咖哩汁特別美味之外,配菜的薯仔粉腍和洋葱香甜,很欣賞其用料上盛。
咖喱炒蟹
蒜蓉包($28): 另外點了一客蒜蓉包,包的質感軟腍且帶香濃蒜味,蒜蓉包蘸滿了香濃的咖哩汁一起吃,格外惹味。

這裡除了環境舒適,烹調海鮮的技術一流而價錢亦算合理,有機會會有來光顧。
題外話/補充資料: 上述價錢只是加工費
呠酒焗蠔
豆豉炒蟶子
咖喱炒蟹
2016-10-21 241 瀏覽
話說這天車媽媽要去做磁力共振,事因我膊頭有一個脂肪瘤已經跟隨我十多年了,眼見他日益長大覺得係時候解要決它!可惜是日狀況不好,原來這個磁力共振係需要我最少半小時瞓喺度唔準郁,妖我又未死點唔郁呀!我足足用咗一個鐘頭時間可惜都影唔到正確嘅照片,最後更弄至有窒息的感覺唯有放棄吧!在這不佳的心情底下,好友找我到屯門三聖村食海鮮,心情才好返少少!先由大夥兒去揀了心水海鮮後,再選了在共晉午餐。餐前小食有呢個酸蘿蔔,味道酸而不澀,而且好爽口我食咗超多呢^0^率先上枱係白灼九節蝦,這蝦特質殼比較厚,身但係肉質爽口,而且鮮甜無比,泰海鮮收嘅加工費都只係50多元一斤好合理吖。仲有我最鍾意食嘅邪惡椒鹽鮮魷$96,呢度嘅椒鹽鮮魷炸醬唔會硬掘掘,吃下原來係大尾魷來的,怪不得特別鮮甜又夠煙韌好好吃喔。海鮮湯$18/位內裏有很多雜魚仔,賴尿蝦,蕃茄薯仔,同埋好多蜆味道超鮮甜,不過我覺得蜆味太重了有點蓋過其他鮮味啊!!油鹽水浸瀨尿蝦很久沒有想過這款瀨尿蝦了,市面上咁大隻嘅都係斑馬瀨尿蝦,我就唔係幾喜歡吃它了。這種淨色的瀨尿蝦味道會比較鮮甜,而且肉質比較紮實,我好喜歡這口感,而且用油鹽水浸更能吃出鮮味來。好友知我今天心情
好友知我今天心情不佳,特意陪我食奄仔蟹,當然明白奄仔蟹嘅當造期已經過,真的十分多謝他們的心意。
雖然話唔係當造期,但係亦都膏香滿盈,吃下黏糯,蟹肉亦夠鮮甜,我是吃得十分愜意喔!
食咗咁多海鮮梗係要整返個菜啦!啫啫薑汁芥蘭$76,用砂鍋上檯熱辣辣的鑊氣十足,而且味道十分香濃,可惜的是芥蘭還是未夠菜香!
最當然要顧及愛澱粉質嘅朋友啦!泰式雞肉菠蘿炒飯$98,大大個新鮮菠蘿盛載滿滿的炒飯吃完飽足非常,心情亦已經好轉不少呢,係時候出番去香港陪車爸爸整牙喇!!
2016-10-18 301 瀏覽
終於快寫完囝囝生日飯,今篇是最後一篇,寫的是泰海鮮的海鮮小菜晚餐。自上次棠記的海鮮小菜局後,我們都愛去關財記買海鮮,新鮮又便宜!帶著小孩,選的海鮮及菜式也刻意遷就他們,首先是 豉油皇中蝦 ,加工費每斤$58很合理,而且蝦隻煎得外脆內鮮,富有豉油香甜可口,無論是大人或小孩都非常愛吃!另一款海鮮是 蛋沙黃金斑塊,加工費$58,魚片外香脆,沾滿了沙沙質感的蛋香,中間則仍然魚汁豐盈,愛蛋的兩兄妹都超級愛吃,也值得推介!另外也點了兩款小菜,首先是酸甜開胃的 鳳梨鮮排骨 ($93)  及 青山灣小炒皇 ($96),前者新鮮製起、酸甜好吃,十分開胃;而青山灣小炒皇則鑊氣十足,不同食材配搭出多變滋味及口感,兩者送飯都一流。最後,這段日子吃中菜有點多,遲些再分享帶小孩的西餐好去處吧~
2016-10-10
2016-10-17 220 瀏覽
在香港吃海鮮, 總是去那幾處, 其中之一, 必定數到三聖. 在這裡吃海鮮, 可以先到海鮮檔揀海鮮, 然後才到餐廳那邊慢慢享用海鮮大餐. 我們這次先在關財記揀海鮮, 之後就來到泰海鮮坐定定等食.白灼九節蝦: 8.5分, 海鮮, 怎樣做法才最吃到鮮味? 白灼一定是最原汁原味的做法, 特別是吃白灼九節蝦, 鮮甜的味道才能突顯出來.白酒忌廉煮花甲: 8分, 接下來的是白酒忌廉煮花甲, 個汁相當搶味, 易入口, 另外加了烏冬, 最能吸收個集的味道, 就像在吃甜烏冬似的, 效果, 又幾好.海鮮湯: 8分, 我最愛喝湯, 當然不要錯過這裡的海鮮湯, 以番茄薯仔做底, 但跟平日的海鮮湯不同, 這裡竟然用上了不少瀨尿蝦, 以本傷人, 加上雜魚, 自然很鮮甜.油鹽水菜芯: 8分, 最後也要吃點菜, 油鹽水菜芯, 夠正氣, 吃菜, 我還是喜歡健康一點的做法.週末, 不妨走遠一點, 在三聖的泰海鮮吃海鮮, 環境不錯, 而且關財記的選擇也蠻豐富, 揀海鮮, 無難度.
2016-10-16 168 瀏覽
近月我啲牙唔生性要大修,之前深層清潔後真係冇啖好食,所以今次去牙醫道前同老婆大人及朋友去三聖邨擦餐勁海鮮,買完海鮮就揀了泰海鮮加工啦椒鹽鮮魷炸漿薄身唔硬實,魷魚軟滑鮮味,十分正斗。白灼九節蝦加工费50多元一斤好合理,蝦殼較硬但肉質十分鮮甜,本地蝦確有它的魅力。油鹽水浸瀨尿蝦,有老婆大人在我就有瀨尿蝦食,因為我唔會自己剝殼食呀睇吓佢剝得幾正,食落瀨尿蝦鮮味,咁樣煮法果然夠清鮮味更加突出。油鹽焗奄仔蟹係老婆至愛(除了我外),唔喜歡食膏的我都覺得幾多,而且肉都幾甜青山灣小炒皇大大碟內有蝦乾,韮菜花,鮮魷,腰果,銀魚乾,炒得香口惹味如果唔係要整牙真係要啤啤佢最後要個菠蘿雞肉炒飯就飽晒咁去受刑喇
椒鹽鮮魷炸漿薄身唔硬實,魷魚軟滑鮮味,十分正斗。

油鹽焗奄仔蟹係老婆至愛(除了我外
),唔喜歡食膏的我都覺得幾多,而且肉都幾甜
最後要個菠蘿雞肉炒飯就飽晒咁去受刑喇
2016-10-15 190 瀏覽
入三聖, 當然是為了吃海鮮, 今次就來到泰海鮮, 不要以為這裡只是吃泰菜, 其實, 這裡也可以吃海鮮.例牌先到關財記揀海鮮, 揀好, 就可以開始海鮮餐.白灼九節蝦 先來九節蝦, 當然要白灼, 才能吃到九節蝦的鮮味, 而且肉質也很爽口, 叫人吃不停口.白酒忌廉煮花甲 至於花甲, 就是用白酒忌廉去煮, 個味道會是幾甜美的, 亮點是底下的烏冬, 吸收了白酒忌廉的味道, 很香甜, 小晴晴也吃了不少.海鮮湯 當然要喝海鮮湯, 特別之處是加入了瀨尿蝦, 再加上雜魚及番茄薯仔, 湯頭相當鮮甜, 其實下了那麼多海鮮, 不好喝才奇怪呢.油鹽水菜芯 CEO就怎也要吃菜, 來客油鹽水菜芯, 簡簡單單, 就好了.來三聖吃海鮮, 泰海鮮價位很合理, 加上關財記的新鮮海鮮, 是吃海鮮的好選擇.
例牌先到關財記揀海鮮, 揀好, 就可以開始海鮮餐.

白酒忌廉煮花甲

海鮮湯

油鹽水菜芯

2016-10-15 161 瀏覽
屯門吃海鮮的話,就一定非三聖莫屬了。 這邊吃海鮮的特色就是先自行在三聖買海鮮,再帶到附近的餐廳加工。 所以,便跟友人來齊齊來食好西。 我們選了以豉油皇的方式炒中蝦,賣相十分靚仔。 而且,豉油皇味香氣撲鼻,未吃之先已晒流口水了。 豉油皇入味,而且蝦肉彈牙,有點後悔買得太少了。 再來就是黃金班塊,我自己只吃過黃金蝦,沒想到黃金魚原本很不錯呢~ 廚房豪不吝嗇,咸蛋黃漿的咸蛋黃勁足料,加上炸過的班塊,外脆內嫩,正! 這是友人點的腰果西芹炒鮑魚角,鮑魚彈牙。 不過友人咁點好傻仔,因為腰果西芹當一個餸,煮鮑魚又要加工費。 如果我點的話,我會點薑蔥爆,淨比加工費。 最後又怎少得吃膏蟹呢~我們選了鹽油焗奄仔蟹。 蟹膏挺多,蟹肉結實,加上以鹽油的方式焗煮,令蟹味更鮮。不過健康起見,吃一隻好了。
屯門吃海鮮的話,就一定非三聖莫屬了。

所以,便跟友人來齊齊來食好西。

我們選了以豉油皇的方式炒中蝦,賣相十分靚仔。

而且,豉油皇味香氣撲鼻,未吃之先已晒流口水了。

豉油皇入味,而且蝦肉彈牙,有點後悔買得太少了。

這是友人點的腰果西芹炒鮑魚角,鮑魚彈牙。

如果我點的話,我會點薑蔥爆,淨比加工費。

最後又怎少得吃膏蟹呢~我們選了鹽油焗奄仔蟹。

蟹膏挺多,蟹肉結實,加上以鹽油的方式焗煮,令蟹味更鮮。

不過健康起見,吃一隻好了。
2016-10-01
  • 黃金班塊