2021-11-19
經常都會同朋友去奧海城行街,除咗有戲院之外,泊車仲要係好方便,而且仲有好多賣衫嘅舖頭,滿足晒我所有嘅要求,但係唯一一樣我就係覺得冇乜嘢好食,今次比我發現到附近有一間好特別嘅泰式餐廳,只要係奧運站行過去,大約4分鐘路程,地址係大角咀利得街,泰嘟嘟泰國菜舖頭雖然裝修唔係好華麗,但係好有泰式風情,而且店員非常之有禮貌,坐位都比較闊落,都坐得好舒服招牌咖喱大花蝦$188食咖喱一定要配蒜蓉包,蒜蓉包烘都好香,而且仲要係金黃色,入口香脆鬆化,蒜蓉味好正,另外招牌菜咖喱大花蝦真係一定要試,咖喱煮都好香,入口有椰香味,少少甜,唔會太辣,蝦真係好新鮮,蝦肉好爽口彈牙,味道好鮮甜,加上少少咖喱汁,令到個蝦昧更加突出,層次同口感都係完美,另外蒜蓉包沾上咖喱汁食,根本就係一種享受冬陰功海鮮湯108海鮮湯上枱跟住個爐上,熱辣辣嘅海鮮湯,加上冬陰功嘅酸辣味,仲有好多配料香料,酸酸甜甜真係好正宗嘅泰國風味,而且湯入面仲有新鮮嘅蝦,用料好足份量有多,廚師好俾心機去炮製泰式經典明爐烏頭$138鳥頭肉結實而且鮮甜,一食就知條烏頭非常新鮮,而且一啲腥味都冇,加上泰式香料煮一陣已經聞到香氣撲鼻,肉質非常之嫩滑,熱辣辣而又新鮮
招牌咖喱大花蝦$188
冬陰功海鮮湯108
泰式經典明爐烏頭$138
鳥頭肉結實而且鮮甜,一食就知條烏頭非常新鮮,而且一啲腥味都冇,加上泰式香料煮一陣已經聞到香氣撲鼻,肉質非常之嫩滑,熱辣辣而又新鮮嘅味道,真係好幸福,
馬拉盞西蘭花炒蓮藕$68
馬拉盞味道好香辣,炒出黎嘅菜特別爽甜,蓮藕好爽口,正
椰青$30
咁熱嘅天氣飲番啖椰青透心涼椰青夠凍又鮮甜,一個椰青真係唔夠喉,份量太少