2022-01-03
新一年嘅第一個星期一同朋友去左位於大角咀嘅 泰嘟嘟。裝修超有泰國特色,以泰國tuktuk車同大牌檔做裝修主題。仲有唔同嘅燈牌同打卡位,食飯影相都一流。食物方面,我地叫左紅咖哩羊排骨,香芒軟殼蟹米紙卷,印度薄餅。飲品方面就叫左泰式奶茶,芝士火龍果沙冰。紅咖哩羊排骨,紅咖哩色同味道都好香濃,裏面有豆角,泰國茄子,蕃茄,菠蘿等等做配菜。雖然係咖哩,但都冇掩蓋左羊排骨嘅羊肉味,幾香而且冇羶味。紅咖哩配埋印度薄餅一齊食超級好食,濃香椰奶帶微甜,加埋紅咖哩嘅香草味,配薄餅食濕濕地,食落仲好滑。香芒軟殼蟹米紙卷,份量超大,個口細d都好難一啖咬得哂,裏面嘅生菜新鮮爽脆,芒果配埋米線同軟殼蟹,一硬一軟,有咬口,而且米紙煙韌未算諗,咬落有彈性但唔會太粉。泰式奶茶冇甜度揀,味道偏甜,飲落有淡淡茶香,而且好滑,鐘意偏甜奶茶嘅客人可以一試。
飲品方面就叫左泰式奶茶,芝士火龍果沙冰。