2022-01-11 49 瀏覽
搵到間平民泰國菜。晚市有套餐,亦都有散叫。想選擇多啲自己鍾意食嘅嘢,揀咗散叫 ~~食泰國嘢當然唔少得叫返個冬陰功。冬陰功湯有大蝦、蘑菇、唔同嘅泰國香料,辣辣地,但唔會勁辣。而且酸酸地又帶啲啲椰汁味~~蝦餅都係我會必點的。蝦餅煎炸形式,薄薄地有蝦鮮味。你好泰式辣醬、甜酸醬。呢度咖喱都有好多味道,揀咗咖喱雞。想食魚叫咗泰式焗鳥頭,用錫紙包住焗。魚唔會乾,幾香~味道幾好。青檸梳打、咸檸檬七喜都好好飲,飲完夠爽!

青檸梳打、咸檸檬七喜都好好飲,飲完夠爽!
2022-01-10 44 瀏覽
呢間位於大角咀嘅泰國菜價錢親民,嘢食有水準,性價比非常高。鍾意餐廳入邊有幾張篤篤車嘅卡位,幾特別。▶️月亮蝦餅呢隻蝦餅好得意,好似煎薄撐咁切成一件件,好似Pizza咁薄薄地,入邊有蝦。▶️泰式青咖喱雞/ 香蔥蒜蓉包 (6件)呢個份量唔會太多,唔駛好似平時叫咖喱咁成日剩返好多咖喱汁。另外點左蒜蓉包,點咖喱幾好食!本身蒜蓉包就咁食已經好食!▶️冬蔭功海鮮湯細嘅冬陰功湯已經可以分成四至五碗仔,味道唔會太辣。有泰式香料味,酸酸地開胃。▶️蕉葉烤焗烏頭明爐烏頭食得多,焗烏頭係另一種風味。焗烏頭有鹽烤香味,魚肉質幾滑。▶️鹹魚炒芥蘭少少鹹魚味希少少辣味。▶️泰式奶茶奶味濃郁,甜甜地!

▶️月亮蝦餅

▶️泰式青咖喱雞/ 香蔥蒜蓉包 (6件)
呢個份量唔會太多,唔駛好似平時叫咖喱咁成日剩返好多咖喱汁。
另外點左蒜蓉包,點咖喱幾好食!本身蒜蓉包就咁食已經好食!

▶️冬蔭功海鮮湯

▶️蕉葉烤焗烏頭

▶️鹹魚炒芥蘭
少少鹹魚味希少少辣味。

▶️泰式奶茶

奶味濃郁,甜甜地!

2022-01-08 31 瀏覽
有別於傳統泰式裝修,呢間位於大角咀既泰式小店店內色彩繽紛,卡座係港人熟悉既篤篤車,充滿時代感又帶點泰國風情。 小食拼盤(小)8/10先嚟個小食拼盤(小),呢個「小」一d 都唔「小」而且種類豐富,有雞肉串燒、蝦餅、春卷,仲有雞翼。雞肉串燒燒得夠晒juicy,同沙嗲醬簡直係絕配!蝦餅外脆內裏爽口彈牙滑,春卷皮炸得香薄脆口,沾上泰式甜辣醬,充滿滋味冬陰功海鮮湯金邊粉 7/10 黎得食泰國野梗係要試吓佢嘅冬陰功,呢個冬陰功湯底酸酸甜甜,十分惹味,不過個人覺得個辣味可以再重啲。海鮮種類都好豐富 有青口、蟹柳、尤魚…等,鮮味十足香芒軟殼蟹米紙卷 6/10 呢個米紙卷d餡料多到瀉晒出嚟,米紙皮薄煙靭,包住爽口蔬菜,炸得酥脆既軟殼蟹同酸甜嘅芒果,口感層次豐富兼飽肚

小食拼盤(小)8/10

冬陰功海鮮湯金邊粉 7/10

香芒軟殼蟹米紙卷 6/10

2022-01-06 37 瀏覽
記得係電視見過呢間泰國菜, 睇落都幾得意! 今日一場黎到, 人氣果然好高, 好采一早BOOK左枱!食泰菜梗係叫支象啤, 正!叫左半隻海南雞, 原來仲會跟個酒飯, 半隻雞黎講份量都幾多, 雞肉算幾滑, 而且雞皮爽脆, 相當唔錯~ 油飯都好香好好食, 唔會覺得好油~~炒芥蘭都炒得幾好, 唔會油林林, 菜都草綠和甜~估唔到泰國菜都有生牛河食, 朋友叫左一碗試下, 湯底幾濃, 真材實料, 牛肉片得好薄, 所以都好滑!辣椒炒大蝦, 真係好大隻蝦, 有成6隻, 肉質都爽, 蝦味都重, 新鮮!梗係唔少得小食拼盤, 新鮮炸起好正, 全部都脆卜卜, 送酒一流!

食泰菜梗係叫支象啤, 正!

炒芥蘭都炒得幾好, 唔會油林林, 菜都草綠和甜~

2022-01-05 34 瀏覽
與好友飯聚,選了位於大角嘴、以泰國的tuk tuk 車作主題的泰嘟嘟。店內色彩繽紛,配有一些別緻的霓虹燈牌裝飾,還有三張模仿tuk tuk 車的卡座,布置蠻有心思的,放工吃飯除了要吃好西,餐廳也要夠賞心悅目啊。食物選擇夠多,泰式頭盤小食、燒烤、海鮮、咖喱等齊備,我們二人行是日點了招牌泰式菠蘿海鮮炒飯、炭燒豬頸肉、冬蔭公海鮮湯、泰式馬拉盞芥蘭、金柚子蝦沙律和甜品芒果糯米飯。菠蘿海鮮炒飯份量夠多,炒得也夠乾身,菠蘿香甜,配上必備的肉鬆和腰果,酸甜不油膩,好味😋!炭燒豬頸肉賣相有驚喜,它不像其他店將豬頸肉燒得乾硬焦黑,保留豬頸肉的腍甜,肥瘦剛好,配有自家酸辣汁,十分惹味。冬蔭公上桌時仍以微微的爐火暖着,味道偏濃、不是重重椰汁的那種,辣度剛好(算是譚仔的10小辣),湯料有原隻大頭蝦,開心。馬拉盞芥蘭用心地削去難咬的部分,切得剛剛好可以一啖放入口,馬拉盞沒有死鹹味,味道不錯。金柚子蝦沙律份量充足,柚子新鮮,配上略帶甜酸的辣汁,醒神開胃。芒果糯米飯沒有敷衍了事,重點的糯米飯是暖暖的,芒果是鮮甜(沒有浸糖水),棷汁甜度合宜,為今餐作個完美句號。飲品點了椰汁冰和龍眼冰,有些偏甜,但如果配以辛辣食物頓時

飲品點了椰汁冰和龍眼冰,有些偏甜,但如果配以辛辣食物頓時變得剛好

2022-01-05 17 瀏覽
是晚下班跟朋友吃泰菜,這間泰菜餐廳他曾想過吃,但一直未有機會同行,這晚正好大家可以聚聚舊。我們到達餐廳時人流不算很多,職員很快安排了位置給我們,餐廳佈置很有特色,有三張tuk tuk車的位置讓食客坐著感受泰菜,牆身還掛滿不同球星的球衣,想必餐廳店主很喜歡足球。餐廳選擇也不少,我們點了不同的泰菜一邊聊天一邊享用。《冬蔭功海鮮湯》,餐廳招牌菜,吃起來濃味且咸酸的,頗開胃,不會很辣,喝起來很暢快。《炭燒豬頸肉》看到精緻的擺碟讓人心動,豬頸肉肥美,小爐頭的火一直燃著豬頸肉,保持微溫和油份,個人較喜歡超瘦的豬頸肉,喜歡吃半肥瘦的相信會很喜歡😄《泰式菠蘿海鮮炒飯》不是原隻菠蘿上碟,味道不錯不失,用傳統鐵碟盛放,新奇特別。《泰國金柚子蝦沙律》賣相很不錯,沙律略甜而且不辣,入口有種椰絲甜味道的感覺,與我平日吃的柚子蝦沙律味道略有不同。最後不得不點《芒果糯米飯》暖暖的糯米飯配上椰汁很滋味,個人覺得糯米飯可再淋身一點,吃一口芒果便能中和了甜度,滿足。

餐廳選擇也不少,我們點了不同的泰菜一邊聊天一邊享用。

• 泰式菠蘿海鮮炒飯
2022-01-04 25 瀏覽
今次同朋友去食泰國菜-泰嘟嘟,餐廳座位唔算太多,我地坐卡位,比較闊落。餐廳有供應紙巾暖水,而且餐格餐具都好乾淨~我同朋友叫左菠蘿海鮮炒飯,蝦醬炒通菜,半打串燒沙嗲(雞x3,豬x3)。飲品方面就叫左芝士火龍果沙冰。菠蘿海鮮炒飯,份量超多,除左鮮甜多汁嘅菠蘿果肉,仲有腰果,提子乾,蟹柳,青口,魷魚,章魚仔,蝦仁同肉鬆,炒飯乾身,飯粒粒粒分明,有火喉,配埋鮮甜多汁嘅菠蘿果肉好開胃,食多少少都唔膩,好味!蝦醬炒通菜,份量正常,好香蝦醬味,唔會過鹹,通菜菜葉好嫰,莖嘅部份就好爽脆,加埋香草,食落味道更加香濃。半打串燒沙嗲,問左店員可以串雞x3,豬串x3,沙嗲香濃偏甜,豬串豬肉沙嗲味較入味,咬落肉質煙韌juiicy, 雞串肉質都嫰滑,唔會乾。而配嘅醬好高質,好香豆瓣醬味,質地濃郁,同串燒好夾~火龍果芝士沙冰上枱賣相幾吸引,芝士奶蓋上面放左切成小塊的紅火龍果,相當新鮮。首先試左啖芝士奶蓋,入口順滑,但芝士味冇想像中咁濃,口感不錯。沙冰飲落亦算幼滑,紅火龍果的味道清新,個人覺得味道偏甜,配合味濃的主菜飲都幾解膩,係唔錯嘅飲品選擇。

飲品方面就叫左芝士火龍果沙冰。

2022-01-03
5 分鐘 (堂食)
新一年嘅第一個星期一同朋友去左位於大角咀嘅 泰嘟嘟。裝修超有泰國特色,以泰國tuktuk車同大牌檔做裝修主題。仲有唔同嘅燈牌同打卡位,食飯影相都一流。食物方面,我地叫左紅咖哩羊排骨,香芒軟殼蟹米紙卷,印度薄餅。飲品方面就叫左泰式奶茶,芝士火龍果沙冰。紅咖哩羊排骨,紅咖哩色同味道都好香濃,裏面有豆角,泰國茄子,蕃茄,菠蘿等等做配菜。雖然係咖哩,但都冇掩蓋左羊排骨嘅羊肉味,幾香而且冇羶味。紅咖哩配埋印度薄餅一齊食超級好食,濃香椰奶帶微甜,加埋紅咖哩嘅香草味,配薄餅食濕濕地,食落仲好滑。香芒軟殼蟹米紙卷,份量超大,個口細d都好難一啖咬得哂,裏面嘅生菜新鮮爽脆,芒果配埋米線同軟殼蟹,一硬一軟,有咬口,而且米紙煙韌未算諗,咬落有彈性但唔會太粉。泰式奶茶冇甜度揀,味道偏甜,飲落有淡淡茶香,而且好滑,鐘意偏甜奶茶嘅客人可以一試。

飲品方面就叫左泰式奶茶,芝士火龍果沙冰。

2022-01-03
10 分鐘 (堂食)
2021-12-30 52 瀏覽
黎到大角咀食野, 朋友帶我黎呢間泰嘟嘟, 黎到發現入面有篤篤車裝修, 不過當日黎到已經滿座, 想坐既朋友應該要早D REQUEST!MENU好 COLOURFUL, 食物選擇都好多, 我地一行4人叫左小食拼盤, 海南雞, 炒菜黎SHARE, 都好夠食, 因為呢到D食物都好大份!小食拼盤細SIZE都好夠份量, 全部熱辣辣, 有雞翼, 串燒, 春卷, 蝦餅等等, 雞翼同蝦餅都係我最愛, 春卷都脆卜卜, 好好食!另外海南雞會配油飯, 好香但唔會太油, 雞肉好滑, 無骨, 淡淡肉, 98蚊真係抵食!最後想推介芒果燸米飯, 好少食到熱辣辣既燸米飯, 超高質之作!!

2021-12-20 78 瀏覽
收工約咗朋友喺大角咀附近晚餐,開openrice見到呢間泰國餐廳都幾多好評,就黎試下,估唔到又真係唔錯喎餐廳唔算好大,但裝修都幾有心思,以泰式tuktuk車為主題,將啲座位整到好似tuktuk車咁食物選擇就大同小異,同一般泰國餐廳咁上下海南雞(半隻)配白飯雞肉都算嫩滑,但可惜雞皮偏肥,食多兩塊會有油膩的感覺明爐烏頭魚好食,好夠酸味,而烏頭魚的魚肉都夠入味,有好多配菜秀珍菇墊底,條魚又好大條,兩個人食唔晒飛天炒芥蘭好夠獲氣,好香,少油

食物選擇就大同小異,同一般泰國餐廳咁上下

海南雞(半隻)配白飯

雞肉都算嫩滑,但可惜雞皮偏肥,食多兩塊會有油膩的感覺

明爐烏頭魚

飛天炒芥蘭

好夠獲氣,好香,少油
2021-12-19 95 瀏覽
🍜冬蔭功海鮮湯金邊粉 $48食泰菜一定要試冬蔭功湯底🤤佢嘅香茅 香辣同埋蕃茄味平衡得好好辣辣哋又唔會過酸入面有青口x2 蝦🇹🇭泰式青木瓜沙律拼香茅炸雞翼 $38份量超超超大!青木瓜清甜爽脆 泰式汁好辣 ps.食開譚仔中辣🌱香葉肉碎炒飯 $38炒飯粒粒分明乾身有咬口 而且好惹味雖然係下午茶價錢但大大份 男人都夠飽!🍚泰嘟嘟海南雞配油飯 $60海南雞有5件連雞皮雞件帶油脂肉質彈滑點咗酸酸辣辣嘅泰式醬汁就更開胃油飯顏色金黃 相信用咗大量黃薑粉🐔泰式雞串燒 $18串串燒得好香 保持到柔嫩多汁沙嗲汁有香濃花生味帶微甜餐廳裝修好泰~~~有啲模擬篤篤車嘅卡位牆上掛著好多泰拳手嘅衫隔離亦有啲泰風嘅塗鴉好似去咗轉泰國咁!
冬陰功海鮮湯金邊粉

青木瓜清甜爽脆 泰式汁好辣 ps.食開譚仔中辣

香葉肉碎炒飯
🌱香葉肉碎炒飯 $38
炒飯粒粒分明乾身有咬口 而且好惹味
雖然係下午茶價錢但大大份 男人都夠飽!

泰嘟嘟海南雞配油飯
🍚泰嘟嘟海南雞配油飯 $60
海南雞有5件連雞皮
雞件帶油脂肉質彈滑
點咗酸酸辣辣嘅泰式醬汁就更開胃
油飯顏色金黃 相信用咗大量黃薑粉

泰式雞串燒 (2串)
🐔泰式雞串燒 $18
串串燒得好香 保持到柔嫩多汁
沙嗲汁有香濃花生味帶微甜

餐廳裝修好泰~~~
有啲模擬篤篤車嘅卡位
牆上掛著好多泰拳手嘅衫
隔離亦有啲泰風嘅塗鴉
好似去咗轉泰國咁!
5 分鐘 (堂食)
下午茶
冬陰功海鮮湯金邊粉
泰式青木瓜沙律拼香茅炸雞翼
香葉肉碎炒飯
泰式雞串燒 (2串)
2021-12-15 45 瀏覽
一條新鮮大烏頭魚,鋪上泰式蕉葉香料,包在錫紙裡烤熟。一上桌,打開錫紙,香氣撲鼻,雪白的魚肉,伴着香料,如藝術品般吸引了食客的視線,泰式香料的氣味,引出了食客的津液,頓時食慾大增,兩雙筷子一起出擊,超大的烏頭魚只消一陣,便被我們解決了。同場加上泰式蠔仔煎蛋餅,咖哩軟殼蟹麵包🍞磚,泰式西蘭花炒蓮藕,特別的菜色加特別好食又大食的兩人,食量另人側目,幸好這裡的菜式分量非常,色香味俱全,蠔仔蛋餅是蛋蠔均衡,每口都是蠔嫩蛋香,用鐵板上桌,吃到最後都是熱香滿口。咖哩軟殼蟹麵包🍞是吃過最好的,四塊軟殼蟹鑲在麵包🍞中間,淋上濃香的咖哩汁,讓軟殼蟹和麵包🍞都吸收了咖哩汁,鮮香濃郁,蟹肉鮮美,麵包🍞香滑,確是口腹的最大享受。
色香味俱全
2021-12-14 33 瀏覽
今日去開大角嘴搵朋友 佢介紹樓下間泰國野餐廳俾我試 係其中一條橫街轉入 如果唔係住附近 都未必知道位置😅 餐廳裝修有曬泰式風味 令人有置身其中當中的卡座最吸引眼球 係Tuk Tuk 😆選左兩個本身有👍🏻推介的野食 最先上菜就係佢 黃咖喱唔會太辣 但係咖喱汁好足夠 夠佢將面包切到細細舊 做到配上咖喱汁滲入去的效果 軟殼蟹份量都唔小家 可以大啖食炭燒豬頸肉 最推介的菜式 因為可以有個爐暖住佢 所以入口都仲熱辣辣 點埋佢個醬汁酸酸辣辣 好開胃 豬頸肉每塊厚度just fit 所以咬落夠曬口感主食係泰式乾炒河 可以拼豬 牛 或雞 河粉係有驚喜 咬落彈牙 配返杯龍眼冰 甜甜地得黎又幾解渴每人人均百幾蚊 都係唔錯的性價比之選☺️
今日去開大角嘴搵朋友 佢介紹樓下間泰國野餐廳俾我試

每人人均百幾蚊 都係唔錯的性價比之選☺️
2021-12-13
  • 炭燒豬頸肉
2021-12-14 22 瀏覽
今日去大角咀附近返工順便食埋飯,上Openrice見到呢間泰國餐廳入面個裝修好有特色,就揀咗呢間試吓。餐廳入面一共有兩架tuktuk, 我哋三個人到,竟然咁好彩可以坐喺其中一架tuktuk卡位度😍坐喺tuktuk望出去,餐廳啲牆畫晒graffiti, 仲掛住啲泰拳衫喺牆度,成件事都好有泰國氣氛,好想再去泰國旅行呀😭叫嘢食冇幾耐啲食物就嚟了。首先有冬陰公湯,下面點咗蠟燭keep住成煲湯暖笠笠,冬陰公好足料,味道食落唔會太酸或太甜啱啱好,配埋香濃嘅檸檬葉同香茅,值得Encore!!月亮蝦餅食蝦餅最怕食到成口油,呢個蝦餅就做得唔錯,層皮唔會太厚,夾住嘅蝦肉仲好彈牙,配埋旁邊嘅泰式辣醬真係好惹味!馬拉盞椰菜苗份量足夠,椰菜苗夠晒嫩身,馬拉盞又好香口,味道唔會過於濃味,啱晒食完重口味嘢用嚟中和一下雞絲炒金邊粉終於輪到主食喇,呢個金邊粉一上枱面已經好香,份量仲夠晒大碟,味道唔會太甜或者太酸啱啱好,超級醒胃!撈埋花生同埋雞肉絲口感唔錯!

叫嘢食冇幾耐啲食物就嚟了。

月亮蝦餅

馬拉盞椰菜苗

雞絲炒金邊粉

2021-12-13 30 瀏覽
朋友鍾意食泰菜, 於是同佢去左大角咀食泰嘟嘟.餐廳入面有2個卡位, 裝修成好似車入面咁, 唔知係咪想做到去泰國坐督督的感覺呢?可惜2個卡位都full 左, 又唔想等, 就只好坐普通位.牆上好多泰國野做裝飾, 營造泰國的氣氛, 睇得出老闆都好鍾意泰國.一坐低就先叫左個冬陰功湯, 味道不錯, 香料夠味, 不會死咸, 值得一試.炒通菜好有獲氣好惹味.泰式辣椒膏炒青口,好好味,又抵食, 好食到想即刻叫多一碟,呢個必叫.再叫左個招牌咖喱大蝦 , 目測用左4隻大蝦開邊. 大蝦先上粉炸過, 蝦味會比較突出 ,蝦肉結實.咖喱汁好多,送飯或點多士食一流.本想叫生蝦試下, 但見佢menu 話賣曬.點知就食完果陣聽到隔離枱問, 原來生蝦仲有!上菜見到同一般生蝦唔同, 佢用一個個杯仔裝住, 幾特別.可惜已經吃飽了,下次再來一定要試試.

朋友鍾意食泰菜, 於是同佢去左大角咀食泰嘟嘟.

可惜2個卡位都full 左, 又唔想等, 就只好坐普通位.

炒通菜好有獲氣好惹味.

再叫左個招牌咖喱大蝦 , 目測用左4隻大蝦開邊.
大蝦先上粉炸過, 蝦味會比較突出 ,蝦肉結實.
咖喱汁好多,送飯或點多士食一流.
本想叫生蝦試下, 但見佢menu 話賣曬.
點知就食完果陣聽到隔離枱問, 原來生蝦仲有!
上菜見到同一般生蝦唔同, 佢用一個個杯仔裝住, 幾特別.
可惜已經吃飽了,下次再來一定要試試.